Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 530 950 szócikke van, ebből 1052 kiemelt.

Összes portál

Kiemelt cikk  
Harisnyakötőgép kötőfeje felnyitott állapotban
Harisnyakötőgép kötőfeje felnyitott állapotban

A harisnyák és zoknik gyártásmenete és a készítésükhöz használt gépek lényegében azonosak. Csupán a női finomharisnyák gyártásához szükségesek elvi működésüket tekintve nem, de szerkezetükben sok tekintetben eltérő berendezések. Harisnyákat és zoknikat alapvetően kétféle módszerrel gyártottak/gyártanak: síkban kiterítve és körkötéssel.

Az első kötőgépek csak síkban kötött lapok készítését tették lehetővé, de már William Lee kidolgozta azt a módszert, amellyel gépén a síkban kiterített harisnyaformán a sarok és az orr kötéssel kialakítható volt. Végülis ennek az eljárásnak a fokozatos tökéletesítése vezetett a ma is ismert síkhurkológép, a feltalálójáról cotton-gépnek nevezett gép kifejlesztéséhez, amelyen – a megfelelő helyeken alkalmazott szélességnövelő szaporítások és keskenyítő fogyasztások (azaz szaknyelven: idomozás) alkalmazásával – a síkban kiterített harisnya tökéletes formájában készíthető el. Ennek hosszanti összevarrásával létrehozható a lábformának megfelelő, most már zárt „cső” alakú termék. A síkhurkolt harisnya jellegzetessége a termék teljes hosszában hátul végighúzódó varrat. Ennek esztétikai jelentősége is volt, mert szépen kiemelte a karcsú női láb esztétikus formáját. Ha viszont a harisnyaszár hordás közben elcsavarodott a lábon, ez az elferdült varrat nagyon rontott az összhatáson.

A harisnyaszár készítésére alkalmas első körkötőgépet 1767-ben Samuel Wise szerkesztette meg. Ez már nem síklapú, hanem cső alakú kelmét készített. Az első olyan körkötőgép, amely már arra is alkalmas volt, hogy a harisnya sarkát és orrát is kialakítsa, az amerikai William H. MacNary nevéhez fűződik (1866). Voltaképpen ennek a gépnek az utódai azok a rendkívül bonyolult automata gépek, amelyek manapság szinte ontják magukból a legkülönfélébb célra szolgáló és különböző mintázatokkal készülő termékeket. Ezeken egy-egy nyers zokni vagy harisnya néhány perc alatt elkészül és csak az orrhegyet kell rajtuk lezárni és a kikészítő műveleteket (például méretrögzítő formázást, esetleg a színezést) kell utólag végrehajtani. A harisnya vagy zokni kötése körkötőgépen is a szárnál, mégpedig az annak felső részén kialakítandó szegélynél kezdődik. A kötést és az orrhegy lezárását követően a harisnyát vagy zoknit esetleg színezik (hacsak nem már eleve színes fonalból kötötték), azután a lábformához igazodó fémformára (formalábra) húzva, hőkezeléssel megadják a végső formáját.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Elektron • Hearst-kastély • Elbasan • Maria Callas • Farmernadrág • 0,999… • Perszepolisz 

Javaslatok

A nap képe    
Az Állami Történelmi Múzeum látképe a Vörös térről. Az orosz történelemnek otthont adó múzeum Vlagyimir Oszipovics Servud tervei alapján 1875 és 1881 között épült (Moszkva, Oroszország)

Az Állami Történelmi Múzeum látképe a Vörös térről. Az orosz történelemnek otthont adó múzeum Vlagyimir Oszipovics Servud tervei alapján 1875 és 1881 között épült (Moszkva, Oroszország)
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

A Bateau-Lavoir magyarul úszó mosoda
A Bateau-Lavoir magyarul úszó mosoda
 • … a Bateau-Lavoir (Úszó mosoda) egy nyomorúságos épületegyüttes volt a párizsi Montmartre-on, ahol a 19–20. század fordulóján fontos avantgárd képzőművészek laktak és alkottak (többek között Kees van Dongen, Pablo Picasso és Juan Gris), akik komoly hatással voltak a modern művészet alakulására?
 • … a Twitch.tv videójáték-közvetítéssel foglalkozó weboldal, mely a világháló egyik legtöbbet látogatott weboldala?
 • … a Miskolci Szimfonikus Zenekar, amely több miskolci zenekar jogutódjaként jött létre, 2023-ban ünnepli fennállásának 60. évfordulóját?
 • … a pákozdi csata az 1848–49-es forradalom és szabadságharc első jelentős összecsapása volt, melyben a honvédek visszavonulásra késztették a jelentős haderőt irányító Jellasicsot és katonai sikerként megalapozták a szabadságharc további folytatását?
Aktuális  
A Hegyi-Karabah címerrel egybekötött zászlaja
A Hegyi-Karabah címerrel egybekötött zászlaja


Az év aktualitásai: 2022-es orosz invázió Ukrajna ellen2023-as női labdarúgó-világbajnokság


Halálesetek a közelmúltban: Szirtes AndrásMichael GambonVolodimir KomanKottán GyörgyDavid McCallumDávid KatalinKis János

Ezen a napon  

Ma 2023. október 1. van,  

Kína zászlója
Kína zászlója

Évfordulók  

Ismerkedés a Wikipédiával  
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 530 950 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

WikiszótárWikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikimédia CommonsWikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
WikidézetWikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
WikiegyetemWikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
WikifajokWikifajok
Rendszertani adatbázis
WikiforrásWikiforrás
Szabad forrásmunkák
WikikönyvekWikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
WikidataWikidata
Szabad központi tudásbázis
WikivoyageWikivoyage
Szabad útikalauz
Meta-WikiMeta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.