Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 538 782 szócikke van, ebből 1052 kiemelt.

Összes portál

Kiemelt cikk  

Neil Alden Armstrong (Wapakoneta, Ohio, 1930. augusztus 5.Cincinnati, 2012. augusztus 25.) amerikai űrhajós, az első ember, aki egy idegen égitestre, a Holdra tette a lábát. Élete során volt haditengerészeti pilóta, űrhajós, NASA-vezető, egyetemi tanár, farmer és az üzleti élet befolyásos szereplője.

A Purdue Egyetemen szerzett repülőmérnöki diplomát, közben a haditengerészet speciális ösztöndíja révén a haditengerészet kötelékében repülőtiszti kiképzést kapott, majd éles bevetéseken vett részt a koreai háborúban. Észak-Korea felett F9F Pantherével 121 harci bevetést teljesített az Essex repülőgép-anyahajó fedélzetéről. A háborúból visszatért az iskolapadba, ahol megszerezte repülőmérnöki BSc diplomáját.

Az egyetemet követően egy rövid ideig a NACA Lewis Központjában dolgozott berepülőként, majd átkerült az Edwards Légibázisra, ahol az ott települő NACA/NASA-személyzet volt a felelős a legkülönlegesebb kísérleti gépek berepüléséért, a nagy sebességű és magasságú kísérletek lebonyolításáért. Berepülőkarrierjének egyik csúcspontja volt az X–15 projektben való részvétel, ahol a NASA a későbbi Space Shuttle előfutárának számító, extrém magasságokra emelkedni képes és extrém sebességeket elérő géppel repült.

1962-ben jelentkezett a NASA felhívására űrhajósjelöltnek, és kilencedmagával lett az ún. Új Kilencek tagja. Szerteágazó kiképzése végén először a Gemini–5 tartaléklegénységének tagja lett, majd jött a Gemini–8 parancsnoki jelölése. A Gemini–8 repülésen egy űrrandevú végrehajtása, majd a világ első űrhajók közötti összekapcsolódásának végrehajtása volt a feladat.

Az Apollo-programba átkerülve előbb az Apollo–8 tartalékparancsnoki megbízatását kapta, majd az Apollo–11 parancsnoka lett. Ebbéli minőségében 1969. július 16.24. között járt a Holdnál, amelyre 1969. július 20-án – társával, Buzz Aldrinnal – le is szállt. Armstrongé volt a privilégium, hogy elsőként szállhatott ki a Hold felszínére, és ekkor mondta el híres mondatát – „Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” –, majd két és fél óráig tartózkodott a később hozzá csatlakozó Aldrinnal a holdfelszínen. A sikeres holdsétát követően az űrhajósok szerencsésen visszatértek a Földre.

Ezt követően a NASA repülésekért felelős igazgatója lett. Alig egy év múltán elhagyta a NASA-t, és a Cincinnati Egyetem oktatója lett, emellett egy ohiói farmon gazdálkodott, illetve különböző cégekben vállalt tisztségeket.

Kétszer nősült, először Janet Elizabeth Shearont vette el 1956-ban, akitől három gyermeke, Eric, Karen és Mark született, míg másodszor 1994-ben Carol Held Knightot vette feleségül. 2012-ben szívrendellenességet állapítottak meg nála, amelyet az orvosok egy koszorúér-bypassműtéttel igyekeztek megoldani, ám Armstrong a műtétet követően 2012. augusztus 25-én a szövődményekbe belehalt. Temetésére az Atlanti-óceánon került sor, ahová egy amerikai hadihajó szállította a hamvait, melyeket a család a tengerbe szórt.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: I. Henrik angol király • Müncheni sörpuccs • Hengerlés • Óperzsa Birodalom • Feketeszakáll • Román nyelv • Százéves háború 

Javaslatok

A nap képe    
Csillagos éjszaka a Rhône felett (1888), Vincent van Gogh festménye a Musée d’Orsay gyűjteményéből (Párizs, Franciaország)

Csillagos éjszaka a Rhône felett (1888), Vincent van Gogh festménye a Musée d’Orsay gyűjteményéből (Párizs, Franciaország)
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

A kinezin működése
A kinezin működése
 • …a nagy molekulákat, vezikulumokat stb. szállító kinezin mikrotubulusokon „sétál”?
 • …a kacsacsőrű emlős csőre valójában elektromos érzékszerv?
 • …a tádzsikok többsége nem Tádzsikisztánban, hanem Afganisztánban él?
 • …a Pioneer című dal a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon elnyerte a legjobb dalszöveg különdíját?
Aktuális  

Az év aktualitásai: Orosz invázió Ukrajna ellenIzrael–Hamász-háborúEurópai parlamenti választásLabdarúgó-Európa-bajnokságPárizsi olimpiai játékok


Halálesetek a közelmúltban: Nyikolaj RizskovHunyadkürti GyörgySzaláh LárbeszKlaus DickCharles DierkopChris NichollBrian Stableford

Ezen a napon  

Ma 2024. február 29. van,  

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Próbalap – Újdonsült szerkesztőinknek ajánljuk.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 538 782 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

WikiszótárWikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikimédia CommonsWikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
WikidézetWikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
WikiegyetemWikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
WikifajokWikifajok
Rendszertani adatbázis
WikiforrásWikiforrás
Szabad forrásmunkák
WikikönyvekWikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
WikidataWikidata
Szabad központi tudásbázis
WikivoyageWikivoyage
Szabad útikalauz
Meta-WikiMeta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.