Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 404 100 szócikke van,
ebből 934 kiemelt.

Kiemelt cikk  
Legközelebbi rokona anagy sárgafejű keselyű
Legközelebbi rokona a
nagy sárgafejű keselyű

A kis sárgafejű keselyű (Cathartes burrovianus) a madarak (Aves) osztályának újvilági keselyűalakúak (Cathartiformes) rendjébe, ezen belül az újvilági keselyűfélék (Cathartidae) családjába tartozó faj. A madárnem tudományos neve, a görögből kathartēs/καθαρτης szóból latinosított Cathartes magyarul „tisztítót”, „fertőtlenítőt” jelent.

1964-ig úgy vélték, hogy azonos a nagy sárgafejű keselyűvel (Cathartes melambrotus) — utóbbi elterjedési területe Mexikótól Közép-Amerikán át egészen Dél-Amerika középső részének keleti feléig tart,a kis sárgafejű keselyűé csak Dél-Amerika északnyugati részéig. Az évszakonként elárasztott alföldi füves pusztákat, mocsarakat és az elpusztított erdőmaradványokat választja élőhelyül. Nagy madár; szárnyának fesztávolsága 150-165 centiméter. Testtollazata teljesen fekete, csupasz, toll nélküli feje és nyaka halvány narancssárga, néhol vörös és kék részekkel. Mindkét sárgafejű keselyűnek hiányzik az alsó gégefője (syrinx), emiatt alig képes hangokat kiadni. Hangjai főképp sziszegések vagy mély torokhangok.

A kis sárgafejű keselyű döglött állatok tetemeivel táplálkozik; ezek felkutatására, megtalálására látására és a madarak között ritkamód jó szaglására hagyatkozik. Mivel csőre eléggé gyenge, a nagyobb emlősök felbontását, megkezdését általában a nála nagyobb királykeselyűre (Sarcoramphus papa) bízza. Mint a többi újvilági keselyű és sok más ragadozó, a kis sárgafejű keselyű is a felszálló meleg légáramlatokkal, az úgynevezett termikekkel emelkedik a magasba. Így vitorlázik be hatalmas területeket anélkül, hogy sok energiát fogyasztana. Tojásait barlangokba vagy kettétört fák csonkjaiba rakja le. Fiókáit visszaöklendezett dögmaradványokkal táplálja.

Ezt a madarat legelőször 1845-ben, John Cassin amerikai ornitológus írta le Veracruz város (Mexikó) közelében fellelt példányok alapján.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Valentino Rossi • Cetcápa • Havasi csóka • Ikarus 260 • Hold • Rudolf Caracciola • Gerentsér László 

Javaslatok
A nap képe    
Ida B. Wells (1862–1931) afroamerikai újságíró, polgári és női jogi aktivista portréja. Az Afroamerikai Polgárjogi Mozgalom korai vezetőinek egyike volt

Ida B. Wells (1862–1931) afroamerikai újságíró, polgári és női jogi aktivista portréja. Az Afroamerikai Polgárjogi Mozgalom korai vezetőinek egyike volt

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

A Csiga-köd központi csillaga tipikus fehér törpe
A Csiga-köd központi csillaga tipikus fehér törpe
Aktuális  

A kitüntetett államfő:Joachim Gauck
A kitüntetett államfő:
Joachim Gauck

Az év aktualitásai: A Dal 201789. Oscar-gála2017-es úszó-világbajnokságEurópai migrációs válságSzíriai polgárháborúIszlám Állam


Halálesetek a közelmúltban: Burger BarnaDanuta SzaflarskaPasquale SquitieriNagyija OlizarenkoNiki StajkovićDick BrunaJanis Kounellisnoinclude>

</noinclude>
Ezen a napon  
Farsang  

Ma 2017. február 21. van,  

Ünneplés Sydneyben 2006-banaz anyanyelv napja emlékműnél
Ünneplés Sydneyben 2006-ban
az anyanyelv napja emlékműnél

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
  • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
  • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
  • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
  • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
  • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
  • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
  • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 404 100 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
  • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
  • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
  • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.