Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 390 729 szócikke van,
ebből 908 kiemelt.

Kiemelt cikk  
A magasban vitorlázva
A magasban vitorlázva
A washingtoni állatkertben
A washingtoni állatkertben

A királykeselyű (Sarcoramphus papa) az újvilági keselyűalakúak (Cathartiformes) rendjében a névadó újvilági keselyűfélék (Cathartidae) családjába sorolt Sarcoramphus madárnem egyetlen élő faja.

Ebben a nemben ezt a fajt írták le először, és a nemet sokáig monotipikusnak tartották. Miután kiderült, hogy több fosszilis faja is van, a királykeselyű lett a Sarcoramphus nem típusfaja.

Nagy testű madár, ami Dél-Mexikótól egészen Argentína északi részéig szinte minden alföldi trópusi erdőben megtalálható.

Testét nagyrészt fehér tollak borítják, de a nyaka tövén levő tollgallér színe a szürkétől a feketéig változik, evező- és faroktollai pedig feketék. Feje és nyaka csupasz; bőrének színe példányonként más és más — sárgás, narancsos, kékes, lilás vagy vöröses. Talán legfőbb jellegzetessége a csőre töve fölött kiemelkedő – idősebb példányoknál alálógó – sárgás bőrképződmény. A többi újvilági keselyűhöz hasonlóan dögevő; gyakran ez a faj kezdi meg az elpusztult állatokat. Ha nem elsőként érkezik a tetemhez, kisebb méretű rokonai kénytelenek neki helyet engedni; ő maga csak a nála nagyobb andoki kondornak (Vultur gryphus) adja át a helyét. Fogságban akár 30 évig elélhet.

Jelképként főleg a maja kódexekben tűnik fel, de szerepet játszik a helyi lakosok hagyományaiban és a népi orvoslásban is. Bár manapság a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nem tekinti fenyegetett fajnak, egyedszáma napról napra csökken, aminek fő oka élőhelyeinek beszűkülése.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Barbarossa hadművelet • Kogurjo • Bod Péter • Nemszőtt kelme • Kék bálna • Dengue-láz • Nagy Vilmos (katonatiszt)  Javaslatok
A nap képe    
A torlai Szent Megmentő-templom (Iglesia de San Salvador) (Aragónia, Spanyolország)

A torlai Szent Megmentő-templom (Iglesia de San Salvador) (Aragónia, Spanyolország)

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

Aktuális  

Az év aktualitásai: 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság2016-os Copa AméricaPanama-akták2016-os amerikai elnökválasztásEurópai migrációs válságGörög gazdasági válságSzíriai polgárháborúIszlám Állam


Halálesetek a közelmúltban: Nicole CourcelMocsár ZsófiaVasvári PálHatojama KunioBaranyay AndrásBalló GáborVictor Stănculescu
Ezen a napon  

Ma 2016. június 26. van,  

A kínzás elleni kampány jelképe
A kínzás elleni kampány jelképe

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
  • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
  • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
  • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
  • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
  • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
  • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
  • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 390 729 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
  • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
  • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
  • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.