Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 392 521 szócikke van,
ebből 908 kiemelt.

Kiemelt cikk  
Bulgária topográfiai térképe
Bulgária topográfiai térképe

Bulgária a Balkán-félsziget keleti felén terül el. Délen Görögország (472 km) és Törökország (223 km), nyugaton Macedónia (162 km) és Szerbia (344 km) határolja, északon pedig Románia (605 km) a Duna folyóval. Szárazföldi határa 1806 km hosszú, Fekete-tengeri partvonala 354 km. Területe 110 994 km².

Földje változatos. Felszínének több mint kétharmada síkság és dombságalföld 31%, fennsík és dombság 41%, 600 és 1500 méter közötti hegység 20%, 1500 méternél magasabb hegy 3%. Tengerszint feletti átlagos magassága 470 méter. Legfontosabb hegységei a Rila–Rodopei-masszívumhoz tartozó Rila, Rodope, Pirin, az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó Balkán-hegység, valamint a főváros mellett emelkedő Vitosa. Jelentősebb alföldjei, medencéi a Bolgár-tábla, a Szófiai-medence, a Rózsák völgyének nevezett Karlovói- és a Kazanlaki-medence, valamint a Felső-Trák-alföld. A Fekete-tenger partját limánok övezik olyan, népszerű üdülőhelyekkel, mint az Aranyhomok vagy a Napospart. Az országban sok a rövid folyó; leghosszabb saját folyója az Iszker. Jelentős folyó még a Marica, az Arda, a Tundzsa, a Sztruma és a Meszta. Legnagyobb tava a Burgaszi-tó, a legmélyebb a Várnai-tó; mellettük számos gleccsertó és víztározó is van.

Éghajlata jórészt kontinentális, déli területeinek egy része szubmediterrán. Nagy hatással van éghajlatára a Földközi-tenger, kisebbel az Atlanti-óceán. A síkságokon és a dombvidékeken az éves csapadék 450–850 mm, a hegyekben 850–1200 mm. Talajtakarója rendkívül változatos; benne 17 talajfajtát és mintegy 28 alfajtát különböztetnek meg. A legelterjedtebb a fahéjszínű talaj és a csernozjom. Természeti kincsekben gazdag, jelentős kőszénkészletekkel, különféle ércekkel, kősóbányákkal, de termelnek némi kőolajat és földgázt is.

Az állat- és növényfajok jellemzően közép-európaiak, bár a magasabb helyeken sarkvidéki és alpesi fajok is előfordulnak. Az egyik legváltozatosabb élővilágú európai ország mintegy 3900 növény-, 210 hal-, 18 kétéltű-, 37 hüllő-, 95 emlős- és 428 madárfajjal. Az országban 3 nemzeti és 11 natúrparkot, 55 rezervátumot és 35 kezelt természetvédelmi területet gondoznak (közülük 16 bioszféra-rezervátum). A Pirin Nemzeti Park és a Szrebarna bioszféra-rezervátum szerepel az UNESCO Világörökség listáján is.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Málta török ostroma • Pancho Villa • II. Ulászló lengyel király • Jules Mazarin • C–50 • Pulykakeselyű • The Game (album)  Javaslatok
A nap képe    
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

A mangosztán termése
A mangosztán termése
 • … az édeskés gyümölcsű trópusi mangosztán akár 25 méter magasra is megnő, és még százévesen is teremhet?
 • … a régens az a személy, aki a törvényes uralkodó helyett uralkodik? Erre interregnum idején, illetve akkor kerül sor, ha a törvény szerinti uralkodó kiskorú, beteg, értelmi fogyatékos vagy hosszabb ideig távol van.
 • … az „amerikai éjszaka” annak a fotográfiai eljárásnak a neve, amit akkor alkalmaznak, ha nappal forgatnak éjszakai jeleneteket?
 • John Boyd Dunlop volt a légtömlős gumiabroncs feltalálója?
Aktuális  

Az év aktualitásai: Még 10 nap a riói olimpiáigBrexitPanama-aktákMég 105 nap az amerikai elnökválasztásigEurópai migrációs válságSzíriai polgárháborúIszlám Állam


Halálesetek a közelmúltban: Megyesi IstvánSzegedy-Maszák MihályBülent EkenOláh JánosSzalatnai JuditRadu BeliganKéri György
Ezen a napon  

Ma 2016. július 26. van,  

Anna és Joachima kisded Máriával
Anna és Joachim
a kisded Máriával

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 392 521 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.