Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 392 854 szócikke van,
ebből 908 kiemelt.

Kiemelt cikk  

Az Újasszír Birodalom i. e. 911 és i. e. 612 között fennállt vaskori állam volt az ókori Mezopotámiában. Az asszírok az i. e. 10. századra konszolidálták azokat a területeket, amelyeket a bronzkor végén a középasszír I. Tukulti-Ninurta (i. e. 1244–1208) uralt. Legfontosabb céljuk a Földközi-tenger és Anatólia felé vezető kereskedelmi útvonalak ellenőrzése mellett az az asszír területekre beszivárgó arámi törzsek visszaszorítása volt. II. Assur-nászir-apli volt az első olyan uralkodó, aki a hagyományos határokon túl vezette seregét.

III. Sulmánu-asarídu uralkodását a háborúskodás jellemezte. III. Tukulti-apil-ésarra drasztikus reformokat vezetett be, és jelentős katonai sikereket ért el. V. Sulmánu-asarídu több fontos közigazgatási újításának egyikeként megszüntette Assur és Harrán (a holdisten kultuszközpontja) szent városainak kiváltságait. Uralkodása végén lázadás robbant ki, és II. Sarrukín szerezte meg a hatalmat. Uralma alatt Asszíria már nagyhatalom volt, túl egy komoly belső válságon, amit az okozott, hogy a közigazgatási struktúra nem boldogult egyes udvari tisztviselők túlzott befolyásával. Az ő idejében kezdődött az Újasszír Birodalom fénykora, hadjáratait a birodalmi közigazgatás újjászervezése és központosítása kísérte, amit nagy deportálásokkal és erőteljes gyarmatosítással hajtott végre. Mai hírnevét az új királyi székhely Dúr-Sarrukín felépítésének köszönheti.

II. Sarukkín csatában halt meg, ami abban a korban az istenek dühének jele volt, ezért utóda Szín-ahhé-eríba elhagyta a fővárost. Az asszír történelem talán legnagyobb építkezésével nemcsak újjáépítette Ninivét, de teljesen át is formálta Istár szent városát, amit birodalmának fővárosává tett. Fő stratégiai célpontja Babilon volt. Itt az asszírok által kinevezett és az elámiak által támogatott helyi uralkodók folytonos összetűzései miatt Szín-ahhé-eriba komolyabban beavatkozott, és miután a koronaherceget elrabolták és megölték, lerombolta a várost. Egy palotaforradalom végzett vele — ezt egyik fia szervezte, akit testvére, a jövendő uralkodó, Assur-ah-iddína miatt kizártak a hatalomból. Assur-ah-iddína terjeszkedő politikát folytatott, seregeit egészen Egyiptomig vezette. Újjáépítette Babilont. Egy hadjárat közben vesztette életét. Trónját a máig leghíresebb asszír király, Assur-bán-apli szerezte meg, és közel 40 évig uralkodott. Óriási könyvtárat gyűjtött össze, és az ő megbízásából készültek a birodalom legszebb műalkotásai. Halála után a birodalom nem egészen két évtized alatt összeomlott.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Bulgária természetföldrajza • Málta török ostroma • Pancho Villa • II. Ulászló lengyel király • Jules Mazarin • C–50 • Pulykakeselyű  Javaslatok
A nap képe    
Ezüstkék boglárka (Polyommatus coridon) az Aston Rowant Természetvédelmi Területen (Oxfordshire, Anglia)

Ezüstkék boglárka (Polyommatus coridon) az Aston Rowant Természetvédelmi Területen (Oxfordshire, Anglia)

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

A sedleci osszárium csontcsillárja
A sedleci osszárium csontcsillárja
Aktuális  

Az év aktualitásai: Még 6 nap a riói olimpiáigBrexitPanama-aktákMég 101 nap az amerikai elnökválasztásigMég 113 nap az irgalmasság rendkívüli szentévében Krisztus király ünnepéigEurópai migrációs válságSzíriai polgárháborúIszlám Állam


Halálesetek a közelmúltban: Marik PéterMegyesi IstvánSzegedy-Maszák MihályBülent EkenOláh JánosSzalatnai JuditRadu Beligan
Ezen a napon  

Ma 2016. július 30. van,  

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
  • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
  • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
  • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
  • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
  • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
  • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
  • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 392 854 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
  • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
  • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
  • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.