Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 533 803 szócikke van, ebből 1051 kiemelt.

Összes portál

Kiemelt cikk  
A vörös szoba álma egyik illusztrációja. Hszü Pao-csuan (1810–1873) festménye
A vörös szoba álma egyik illusztrációja. Hszü Pao-csuan (1810–1873) festménye

A vörös szoba álma (hagyományos kínai: 紅樓夢; egyszerűsített kínai: 红楼梦; pinjin hangsúlyjelekkel: Hóng lóu mèng) Cao Hszüe-csin regénye, amelyet a legjelentősebb klasszikus kínai regényként tartanak számon.

A mű kezdetben A kő története (Si-to csi) 石頭記 / 石头记 címen kéziratos formában terjedt Pekingben, még Cao Hszüe-csin életében. A regény első nyomtatott változata 1791–92-ben jelent meg és 120 fejezetből állt. Ezt a változatot Cseng Vej-jüan 程偉元 / 程伟元 (? – 1818) és Kao O 高鶚 (kb. 1738 – kb. 1815) állították össze és adták ki. Máig nem tisztázott a regény utolsó negyven fejezetének szerzősége.

A regényt a romantika és a realizmus stílusjegyeinek keveredése jellemzi, éppúgy megtalálhatók és meghatározók benne a mindennapi élet eseményei, mint a természetfeletti jelenségek, a szereplőket pedig egyszerre irányítják a lelki tényezők és a sorsuk. A regény nem egységes cselekményszövésű, hanem inkább különálló epizódok sorozatából álló mű, amelyben a szerző a Csia 賈 / 贾 család hanyatlását ábrázolja nagy részletességgel. A családhoz számos rokon, szolga és szolgáló járul, így a harminc főszereplő mellett több mint 400 mellékszereplő tűnik fel a regény lapjain. A legtöbb figyelmet a fiatal Csia Pao-jü, a családfő tehetséges, de makacs és öntörvényű örököse kapja, aki hanyagolva a társadalmi és a családi hagyományokból fakadó kötelezettségeit, intim viszonyba kerül számos unokahúgával és szolgálójával. E nők közül a legfontosabb a búskomor Lin Taj-jü (Kék Drágakő), Pao-jü szerencsétlen sorsú szerelme, illetve a jó kedélyű Pao-csaj (Drága Boglár), aki végül Pao-jü felesége lesz. A műről, valamint Pao-jü figurájáról általában azt tartják, hogy bizonyos fokig önéletrajzi jellegű, s Cao Hszüe-csin életét tükrözi. A regény képe a nagycsaládról hűen adja vissza a felsőbb osztályok életét a Csing-dinasztia (1644–1911) korai szakaszában, míg a szereplők egyedi ábrázolása olyan pszichológiai mélységet ér el, amilyen számos szakértő szerint korábban nem létezett a kínai irodalomban.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Kommunista kiáltvány • Varrvahurkolás • II. Ramszesz • Carl Maria von Weber • Pápaság a középkorban • 2016-os sakkvilágbajnokság • Ivo Dzsima-i csata 

Javaslatok

A nap képe    
Helikopterről készült légi felvétel egy csoport Burchell-zebráról (Equus quagga burchellii) (Okavango-delta, Botswana)

Helikopterről készült légi felvétel egy csoport Burchell-zebráról (Equus quagga burchellii) (Okavango-delta, Botswana)
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

 • Bató István vagyonos miskolci kereskedő lánya, Eszter halála után hatalmas harangot öntetett (az Eszter-harang máig Miskolc legnagyobb harangja), melyet 1866-ban a Kossuth utcai református templom tornyában helyeztetett el, és minden évben csak a leány halála napján szólaltatnak meg?
 • …a Hoover-indexet gazdasági mutatók területi összehasonlítására használják?
 • Fukuoka Japán legrégibb városának számít, már a prehisztorikus korban is a terület kultikus központja volt?
 • …a népszerű brit televíziós sorozat, Az Onedin család írója, Cyril Abraham az Onedinek történetét regények formájában tovább is szándékozott folytatni, ám 1979-es halála miatt ez a terv nem valósulhatott meg?
Aktuális  


Az év aktualitásai: Orosz invázió Ukrajna ellenKarsai vs. Magyarország perIzrael–Hamász-háború


Halálesetek a közelmúltban: Shane MacGowanTorbágyi MelindaRolf GeigerHenry KissingerBajomi Nagy GyörgyKisgergely JózsefMary Louise Cleave

Ezen a napon  

Ma 2023. december 1. van,  

Évfordulók  

Sztálin, Roosevelt és Churchill befejezte a csúcstalálkozót
Sztálin, Roosevelt és Churchill
befejezte a csúcstalálkozót

Ismerkedés a Wikipédiával  
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 533 803 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

WikiszótárWikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikimédia CommonsWikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
WikidézetWikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
WikiegyetemWikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
WikifajokWikifajok
Rendszertani adatbázis
WikiforrásWikiforrás
Szabad forrásmunkák
WikikönyvekWikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
WikidataWikidata
Szabad központi tudásbázis
WikivoyageWikivoyage
Szabad útikalauz
Meta-WikiMeta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.