Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 434 139 szócikke van,
ebből 986 kiemelt.

Összes portál

Kiemelt cikk  
Aldrin az Apolló műszereit cipelifelállítási helyükre a Holdon
Aldrin az Apolló műszereit cipeli
felállítási helyükre a Holdon

Az Apollo-program ötödik űrutazókkal végrehajtott repülése az Apollo–11 volt. Az első kísérlet a holdra szállásra, amely egyben az első sikeres holdra szállás is lett. A holdprogram fő célkitűzése 1969. július 20-án teljesült, amikor Neil Armstrong és Edwin Aldrin sima leszállást teljesítettek a Mare Tranquillitatison (Nyugalom Tengerén), a Hold innenső oldalának egyik lávasíkságán. Később 2 óra 31 perc 40 másodperces időtartamú holdsétát tett a két űrhajós, amelyen 21,55 kg holdkőzet- és holdpormintát gyűjtöttek. Az expedíció harmadik tagja Michael Collins volt, aki Hold körüli pályán keringett a parancsnoki űrhajóval, míg két társa a holdkomppal (LM) leszállt a felszínre.

Az Apollo 11 pontos leszállási helyét a Hold térképek Statio Tranquillitatis „Nyugalom Bázis” önálló néven jelölik. Ilyenformán egyedi módon a Holdon hátrahagyott tárgyak a felszíni képződményekre jellemző megjelölést kaptak. A helyszín közelében fekszik a három űrhajós nevét viselő, nagyobb távcsövekkel látható három kráter is, amelyeket a megszokottól eltérően élő személyekről neveztek el. A sikeres holdra szállás az emberiség legnagyszerűbb tudományos eredményei közé sorolt, máig ható teljesítmény, emellett a hidegháborús katonai szembenállás idején az egész emberiség eggyé válását elősegítő, szimbolikus esemény volt, amely rövid időn belül elvezetett a nagyhatalmak világűrbeli együttműködéséhez és a katonai enyhüléshez.

A Holdra leszálláskor július 20-én elhangzott három történelmi üzenetből az első Neil Armstrong parancsnoké a földi irányításnak. Ez akkor hangzott el, amikor sikerült a holdkompot kézi vezérléssel a Hold felületére letenni: „Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt.” A másodikat is Armstrong parancsnok küldte már az egész emberiségnek, amikor a holdkompból első emberként a Hold felszínére lépett: „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” A harmadik üzenet Edwin Aldriné volt, aki a holdkompról leszállás után és a holdséta megkezdése előtt a rádión át váratlanul ezen szózatot intézte az emberiséghez: „Itt a holdkomppilóta beszél. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy minden ember, aki hallgat bennünket, legyen az bárki és legyen bárhol, álljon meg egy pillanatra és gondolkodjon el az elmúlt néhány óra eseményein, és adjon hálát mindenki a maga módján.”

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Benkő Pál • Koboldcápa • 2014-es labdarúgó-világbajnokság • Hongkong • Exobolygó • István angol király • Sejtmag 

Javaslatok
A nap képe    
Mithrász-templom (Garni, Örményország)

Mithrász-templom (Garni, Örményország)

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

Katamarán szemből
Katamarán szemből
 • … azt a hajót, amelynek két egymással párhuzamos és egyforma törzse van, katamaránnak nevezzük?
 • … a Dekapolisz tíz város csoportja volt a Római Birodalom keleti határvidékén, a mai Jordánia, Szíria és Izrael területén?
 • … a hírvivő RNS egyszálú ribonukleinsav, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz?
 • … a nyomdászatban két vagy több, egymásba kapcsolódó rajzú, egy testre öntött nyomdabetűt nevezünk ligatúrának?
Aktuális  

Abe Sinzó, Donald Tusk és Jean-Claude Juncker2017. márciusban, egy JEFTA-sajtókonferencián
Abe Sinzó, Donald Tusk és Jean-Claude Juncker
2017. márciusban, egy JEFTA-sajtókonferencián

Az év aktualitásai: Brexit


Halálesetek a közelmúltban: Friedmann EndreRoman KoryntClaudio PieriThorvald StoltenbergLindy RemiginoIzsóf JózsefHans Günter Winkler
Ezen a napon  

Ma 2018. július 19. van,  

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 434 139 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Wikiszótár Wikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikidézet Wikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
Wikifajok Wikifajok
Rendszertani adatbázis
Wikikönyvek Wikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
Wikimedia Commons Wikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
Wikiegyetem Wikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
Wikiforrás Wikiforrás
Szabad forrásmunkák
Meta-Wiki Meta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Wikidata Wikidata
Szabad központi tudásbázis
Wikivoyage Wikivoyage
Szabad útikalauz
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.