Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 409 128 szócikke van,
ebből 950 kiemelt.

Kiemelt cikk  
A „szamurájgitáros” 2012-ben
A „szamurájgitáros” 2012-ben

Isihara Takamasza (石原 貴雅HepburnIshihara Takamasa?; Konohana-ku, Oszaka, Japán, 1981. szeptember 14.), ismert művésznevén Miyavi (雅-MIYAVI-?; korábbi írásmóddal 雅-miyavi-; magyaros átírással Mijabi) az egyik legismertebb japán rockzenész, visual kei előadó és gitáros.

Rajongói a „szamurájgitáros” becenevet ragasztották rá, amit a média is átvett. 1999-től 2002-ig a Dué le Quartz gitárosa volt, majd a S.K.I.N nevű projektben vett részt japán rocklegendák társaságában. Szólókarrierje is sikeres: 2016-ig 10 önálló nagylemeze jelent meg és számos világ körüli turnét tartott, Budapesten is többször fellépett. Gitárosként jellegzetes „finger-slapping” stílusáról ismert. 2015-ig több mint 250 koncertet adott mintegy 30 országban.

Pályafutása kezdetén hagyományos technikával gitározott, pengetővel; szólótevékenysége kezdetén változtatott a stílusán. A hagyományos japán pengetős hangszer, a samiszen és a basszusgitárosok pengetési technikája inspirálta, ezt ültette át akusztikus, illetve elektromos gitárra, így hozta létre jellegzetes „finger slap” stílusát. Művészetére legnagyobb hatással bluesgitárosok voltak, mint Robert Johnson, B. B. King vagy Stevie Ray Vaughan. Basszusgitárosok közül Marcus Miller, Larry Graham és Louis Johnson hatottak rá. A Dué le Quartzban és közvetlenül utána is a visual kei műfaj képviselője volt, de heavy metal és indusztriális stílusban is írt dalokat. 2006 környékén a popzene, R&B, bossa nova beépítésével kísérletezett, saját stílusában próbálta meg felfedezni a műfajban rejlő lehetőségeket és ötvözni a rockzenével. 2007-ben és 2008-ban a Kavki Boyz elnevezésű performanszegyüttesével még tovább fejlesztette a műfajok keverését, a hagyományos japán kabuki színházat ötvözte a rockzenével és a hiphoppal, és ezt az új stílusát neo-visualizm névre keresztelte, a visual kei mintegy továbbfejlesztett, kibővített változataként. A fellépéseit beatboxerrel, sztepptáncossal és BMX-esekkel egészítette ki. Hagyományos japán hangszereket, például samiszent is használt a dalaiban.

2009-ben feleségül vette barátnőjét, az énekesnő Melodyt; két lányukkal Los Angelesben élnek. 2014-ben Miyavi Angelina Jolie Rendíthetetlen című filmjében kapott szerepet, majd a Kong: Koponya-sziget című amerikai filmben is szerepelt.

Az énekes 2013 óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának önkéntese, rendszeresen látogat menekülttáborokat világszerte.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Pripjaty (Kijevi terület) • Phenjan • Marija Jurjevna Sarapova • Szentgotthárdi ciszterci apátság • Ikarus 280T • Duna • Marilyn Monroe 

Javaslatok
A nap képe    
Quito, Ecuador fővárosa az El Panecillóról. A domborzat miatt hosszúkás alakú város lakossága 1 620 000 fő

Quito, Ecuador fővárosa az El Panecillóról. A domborzat miatt hosszúkás alakú város lakossága 1 620 000 fő

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

A táncoló Carolina Otero szobra
A táncoló Carolina Otero szobra
 • … a Lumière cég francia operatőre egyperces mozgóképet készített Carolina Oteróról, amint Szentpéterváron előadja híres táncát? A film bemutatása botrányba fulladt, mivel a cári hadsereg egyik tisztje is látható volt a szeméremsértő jelenetben.
 • … az elektronegativitás ábrázolására szolgáló modell a Pauling-skála?
 • … az 1554-ben, Spanyolországban megjelent Lazarillo de Tormest tartják az első pikareszk regénynek?
 • … az aranysakálok izmos lába igen alkalmas hosszan tartó üldözésre? A 40 km/h sebességet akár egy órán át is képesek tartani.
Aktuális  


Az év aktualitásai: Magyarországi tiltakozások 2017 tavaszán2017-es Eurovíziós Dalfesztivál2017-es úszó-világbajnokság


Halálesetek a közelmúltban: Jonathan DemmeVajda MiklósFöldes AnnaFrantišek BrůnaFöldi ImreFrantišek RajtoralWilliam Hjortsberg
Ezen a napon  
Húsvéti ünnepkör  

Ma 2017. április 28. van,  

Emléknapi plakát
Emléknapi plakát

Évfordulók  

Kon-Tiki tutaj
Kon-Tiki tutaj

Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 409 128 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.