Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 421 977 szócikke van,
ebből 971 kiemelt.

Kiemelt cikk  
A Gudvangen-völgy Norvégiában
A Gudvangen-völgy Norvégiában
Éjféli Nap az Északi-fok szikláiról
Éjféli Nap az Északi-fok szikláiról

A Skandináv-hegység Európa második leghosszabb hegylánca. A Skandináv-félszigeten húzódik végig, kiterjed csaknem egész Norvégiára, Svédország északnyugati határvidékére és Finnország egy kis részére. Délnyugat–északkelet irányú hossza 1700 km, legnagyobb szélessége 300 km. Két magashegyi zónájából az egyik Norvégia déli részén terül el, ahol a hegység – és egyben Norvégia – legmagasabb csúcsa, a Galdhøpiggen (2469 m) található, a másik Svédország északi részén, ahol a Kebnekaise (2102 m), Svédország legmagasabb csúcsa emelkedik. Ehhez a hegységhez tartozik Finnország legmagasabb hegye, az 1324 méteres Halti is.

A Skandináv-hegység az ősi Kaledóniai-hegységrendszer maradványa, így folytatása a ma Skóciához tartozó Kaledónia területén emelkedik a tenger szintje fölé. Mintegy 400 millió éve gyűrte fel a (nagyjából a mai Észak-Amerikával azonos) Laurentia és a (többé-kevésbé a mai Skandináviának megfelelő) Baltica őskontinens ütközése. A hegylánc a mai Himalája méretével vetekedhetett, de az azóta eltelt idő alatt az erózió jelentősen lepusztította. Mintegy 60 millió éve, a paleogén és a neogén időszakban az Atlanti-óceán partvidéke újra jelentősen megemelkedett, völgyei bevágódtak. A mai felszínt a legutóbbi jégkorszak formálta, amikor gyakorlatilag az egész vonulat vastag jégtakaró alá került. E súlyos teher elolvadása után az egész Skandináv-félsziget újra emelkedni kezdett.

A hegylánc éghajlata erősen aszimmetrikus: nyugati oldalán a Golf-áramlat hatására óceáni jellegű, enyhe telekkel és esős nyarakkal. A keleti oldal éghajlata jóval kontinentálisabb. A nyugati oldal északi részén a sok csapadék miatt sok a gleccser — köztük Európa legnagyobbjai, mint a Jostedalsbreen. A két oldal vegetációja is eltérő: a nyugati oldalon sűrű lombhullató-, illetve fenyőerdőkkel, keleten tajgával, aminek jellegzetes növénye a molyhos nyír. Az erdők övezetét és a felettük elterülő alpesi tundrát számos nemzeti park, természetvédelmi terület óvja.

A hegység első lakói mintegy 10 000 éve, a jégtakaró visszahúzódása után betelepülő rénszarvasvadászok voltak. Délre földműveléssel is foglalkozó indoeurópai törzsek vándoroltak be, a hegyekben transzhumáló pásztorkodással foglalkoztak. Miután a skandináv etnikumok i. sz. 1000 körül elkülönültek, a hegyekben közlekedési útvonalak alakultak ki, bár sokáig veszélyesek maradtak. Az embereket a hegyekbe leginkább a különböző ércek lelőhelyei vonzották, a hegylánc teljes feltérképezése azonban a 1819. század fordulójáig váratott magára. Ezután indult meg a turizmus is. A 20. században kezdték kiaknázni a hegység óriási vízenergiáját, és ekkor kezdődött a téli turizmus is.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Cukorbetegség • Francia Köztársaság Becsületrendje • Albán Fejedelemség (1913–1925) • Budapest villamosvonal-hálózata • Mindennapi élet Mátyás király korában • Yoshiki • Kincsem (versenyló) 

Javaslatok
A nap képe    
Az első napsugarak egy téli tájon Put van Nederhorst és Langweerderwielen között (De Friese Meren, Frízföld, Hollandia)

Az első napsugarak egy téli tájon Put van Nederhorst és Langweerderwielen között (De Friese Meren, Frízföld, Hollandia)

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

 • a macska akkor csóválja a farka végét, amikor izgatott vagy feszült valamiért; a még nagyobb mértékű farokmozgás az elégedetlenség jele, melyet menekülés vagy támadás követhet? A függőlegesen felfelé álló farok a boldogság és a bizalom jele, amely leginkább akkor látható, amikor a macska egy számára ismerős embert vagy macskát üdvözöl.
 • … a Debrecenben elért első világcsúcs a Debreceni EAC pályáján született 1965. szeptember 4-én, amikor Zsivótzky Gyula 73,7 métert dobott kalapácsvetésben. A világcsúcs hitelesítéséhez nem volt kéznél a pályán az előírt 100 méteres mérőszalag, csak 50 méteres. A dobás helyét a sötétedésig őrizték, amíg kerítettek egy megfelelő hosszúságút.
 • … a kihalási esemény a Földtörténetben nagyszámú faj rövid idő alatt bekövetkező kihalását jelenti? Az élővilág története során többször következett be kisebb-nagyobb kihalási esemény.
 • … az isztambuli agglomeráció népessége meghaladja a 14,5 millió főt? Több mint Magyarország és Horvátország népessége együttvéve.
Aktuális  


Az év aktualitásai: Brexit


Halálesetek a közelmúltban: Warrel DaneSimon DickieSzpírosz AzdrahászSuzanna LeighBenjamin MassingViktor PotapovEva Todor
Ezen a napon  
Karácsonyi ünnepkör  

Ma 2017. december 14. van,  

A népszavazásjegyzőkönyve
A népszavazás
jegyzőkönyve

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 421 977 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Wikiszótár Wikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikidézet Wikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
Wikifajok Wikifajok
Rendszertani adatbázis
Wikikönyvek Wikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
Wikimedia Commons Wikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
Wikiegyetem Wikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
Wikiforrás Wikiforrás
Szabad forrásmunkák
Meta-Wiki Meta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Wikidata Wikidata
Szabad központi tudásbázis
Wikivoyage Wikivoyage
Szabad útikalauz
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.