Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 410 706 szócikke van,
ebből 951 kiemelt.

Kiemelt cikk  
A Királyok völgye (vörös nyíl) a Nílustólnyugatra a Thébai-hegyekben
A Királyok völgye (vörös nyíl) a Nílustól
nyugatra a Thébai-hegyekben
A keleti völgy középső részének sírjai(Luxor, Egyiptom)
A keleti völgy középső részének sírjai
(Luxor, Egyiptom)

A Királyok völgye (arabul: وادي الملوك – Vádi el-mulúk; ritkábban وادي بيبان الملوك – Vádi bíbán el-mulúk, „a királyok kapuinak völgye”) az a két vádi Egyiptom középső részén, ahol az i. e. 1611. század között körülbelül 500 évig az ókori Egyiptom királyait (XVIIIXX. dinasztia) és nagy hatalmú nemeseit temették el. A Nílus nyugati partján, Théba (ma Luxor) városával átellenben, a thébai nekropolisz szívében helyezkedik el; a legtöbb királyt a keleti völgybe temették. A terület régészeti és egyiptológiai kutatását a 18. század végén kezdték, a sírokat ma is sok kutató vizsgálja. Tutanhamon sírja (és „a fáraó átka”) miatt ez a világ egyik leghíresebb régészeti lelőhelye. 1979-ben a thébai nekropolisz többi részével együtt a világörökség részévé nyilvánították.

A legtöbb sír nincs megnyitva a nyilvánosság számára, és a nyitottakat is időnként bezárják felújítási munkák miatt (16 van nyitva összesen, de általában azonos időben csak néhány). Tutanhamon fáraó sírjánál a látogatók nagy száma miatt külön látogatási díjat vezettek be. A nyugati völgyben csak egy sír van nyitva, Ayé, és ide is csak külön jeggyel lehet belépni. Az idegenvezetők már nem tarthatnak előadást bent a sírokban, és a látogatóktól is elvárják, hogy csendesen, libasorban haladjanak végig a sírokon, annak érdekében, hogy minél kevesebb időt töltsenek bent, és így minél kevesebb kárt tegyenek a belső felületekben és a díszítésekben. Bent a fényképek készítése tilos.

2006 januárjában bejelentették, hogy újabb központot építenek a látogatók számára. Tervezik egy kiállítóterem megnyitását is, ahol a völgy modelljét, az Újbirodalom nekropoliszának kronológiáját és ikonográfiáját mutatnák be. A Metropolitan Museum of Art és a National Geographic Society oktatási anyagokat adományozott a leendő múzeumnak.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Neues Museum • Claudio Monteverdi • A brit uralkodók koronázása • Fülöp-szigeteki hadjárat (1941–1942) • Teleki László (politikus, 1811–1861) • Füzéri vár • Miyavi 

Javaslatok
A nap képe    
Látkép a Nemzetközi Űrállomásról a Filippínó-tenger felett. A délutáni napfény széles sávban tükröződik a tengeren. A horizont felé a távolban nagyrészt felhőréteg fedi a Fülöp-szigetek északi részét. A kép jobb alsó részén két nagy zivatarfelhő emelkedik egymás mellett, közel 100 kilométerre déli irányba elnyúlva

Látkép a Nemzetközi Űrállomásról a Filippínó-tenger felett. A délutáni napfény széles sávban tükröződik a tengeren. A horizont felé a távolban nagyrészt felhőréteg fedi a Fülöp-szigetek északi részét. A kép jobb alsó részén két nagy zivatarfelhő emelkedik egymás mellett, közel 100 kilométerre déli irányba elnyúlva

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

A makói Hősi emlékmű
A makói Hősi emlékmű
Aktuális  


Az év aktualitásai: Magyarországi tiltakozások 2017 tavaszán2017-es úszó-világbajnokság


Halálesetek a közelmúltban: Stefano FarinaRoger MooreSzéles SándorNicky HaydenLars-Erik SkiöldVictor GăureanuDavid Bystroň
Ezen a napon  
Húsvéti ünnepkör  

Ma 2017. május 25. van,  

Etan Patz, egy eltűnt kisgyerek
Etan Patz, egy eltűnt kisgyerek

Évfordulók  

Marx György az MTV felvételén
Marx György az MTV felvételén

Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
  • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
  • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
  • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
  • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
  • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
  • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
  • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 410 706 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Wikiszótár Wikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikidézet Wikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
Wikifajok Wikifajok
Rendszertani adatbázis
Wikikönyvek Wikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
Wikimedia Commons Wikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
Wikiegyetem Wikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
Wikiforrás Wikiforrás
Szabad forrásmunkák
Meta-Wiki Meta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Wikidata Wikidata
Szabad központi tudásbázis
Wikivoyage Wikivoyage
Szabad útikalauz
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
  • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
  • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
  • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.