Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 411 010 szócikke van,
ebből 951 kiemelt.

Kiemelt cikk  

A Vendvidéki Köztársaság, (más alakban Mura(i) Köztársaság, szlovénül: Republika Prekmurje) rövid életű államalakulat, amely 1919-ben alakult meg a mai Vendvidéken (Szentgotthárd térsége) és a Szlovéniához tartozó Muravidéken (Muraszombat és Lendva környékén), bár hatalma a szentgotthárdi, muraszombati és alsólendvai járások több körzetére csak elvileg terjedt ki. Az államot még határain belül sem ismerte el mindenki. Az ügy hátterében igencsak kiábrándító valóság lappang: nem a magyarországi szlovének hozták létre a rend helyreállítása érdekében, hanem önös érdekből alakították, egyszerűen kihasználva a terület nemzeti jellegét.

A Vendvidéki Köztársaság alapítója és vezetője egy hajdani cserföldi (ma Črenšovci) kántortanító, Tkálecz Vilmos volt, aki korábban nem vett részt a magyarországi szlovén autonómiáért küzdő mozgalmakban.

1919 májusára a tanácsköztársaság az egész országban elvesztette népszerűségét. A kommunista karhatalmi egységek, mint a Lenin-fiúk, vagy a Vörös Őrség terrorizáltak a lakosságot. A központosítással emelkedett a bürokrácia és példátlan méretű agitációk vették kezdetüket. Mivel mindez csak a nyomort fokozta a Vendvidéken is, ezzel a tanácsköztársaság korábbi támogatói közül is sokan szembefordultak a rendszerrel, megerősödtek az önállósági és a jugoszláv csatlakozási törekvések.

Muraszombaton Tkáleczet népbiztossá nevezték ki, aki a kezdetekben még nagyon lelkesen „közreműködött” a kommunista rendszer kiépítésében. A könnyű meggazdagodás reményében Tkálecz részt vett a hiánygazdaság miatt fellendült csempészésben, ezért feljelentették és nyomozás indult ellene. Tkálecz felismerte, hogy előbb vagy utóbb letartóztatják és akár halálra is ítélhetik, ezért szokatlan és érthetetlen lépésre szánta el magát. 1919. május 29-én éjjel a helyi lakosság előtt deklarálta az önálló Vendvidéki Köztársaságot, amely bejelentette elszakadását a magyar proletár államtól, hivatkozva a „népek önrendelkezési jogára,” azaz a Thomas Woodrow Wilson amerikai elnök által meghirdetett tizennégy pontra.

Tkálecznek nem volt sok támogatója a vidéken, mert konkrét programja nem volt az új állam vezetéséhez, a lakosság nem is vette komolyan. A katonaságnak is csak egy része állt át, ezért nem tudtak hatékony véderőt kiállítani a „rend helyreállítására” küldött magyar Vörös Hadsereg ellen. A támadás június 2-án egyidejűleg, egyszerre következett be és elsöprő jellegű volt. A Vörös Hadsereggel szemben álló ellenforradalmi egységek egyszerűen kihátráltak egy puskalövés nélkül, a támadók gyakorlatilag semmilyen ellenállásba nem ütköztek. Tkálecz a családjával, valamint a Köztársaság többi vezetőjével Grazba menekült. A Vendvidéken újra a proletárdiktatúra jutott hatalomra.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: F.T. Island • Királyok völgye • Neues Museum • Claudio Monteverdi • A brit uralkodók koronázása • Fülöp-szigeteki hadjárat (1941–1942) • Teleki László (politikus, 1811–1861) 

Javaslatok
A nap képe    
Berca sárvulkánjai, geológiai és botanikai rezervátum Berca közelében (Buzău megye, Románia)

Berca sárvulkánjai, geológiai és botanikai rezervátum Berca közelében (Buzău megye, Románia)

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

Az ausztrál futballban használatos orsószferoid labda
Az ausztrál futballban használatos orsószferoid labda
Aktuális  

 • Május 27-én a Bozsik Stadionban rendezett aranymérkőzésen megszerezte 14. bajnoki címét a Budapest Honvéd FC labdarúgócsapata. További kispesti siker, hogy 16 találattal Eppel Márton lett a gólkirály.
 • Május 23-án Szegeden átadták a Lézerkutató Központot, az Extreme Light Infrastructure (ELI) európai uniós „kutatási nagyberendezés” magyarországi egységét.
 • Május 19-én újra megválasztották Hasszán Rohanit Irán elnökének.
 • Május 17-én az Európai Parlament határozatban utasította a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindításáról, mert a képviselők 58%-a szerint súlyosan romlott a demokrácia és jogállamiság állapota.
 • Május 15-én Emmanuel Macron francia köztársasági elnök miniszterelnöknek nevezte ki Édouard Philippe konzervatív politikust.

Az év aktualitásai: Magyarországi tiltakozások 2017 tavaszán2017-es úszó-világbajnokságBrexit


Halálesetek a közelmúltban: Zbigniew BrzezinskiStefano FarinaRoger MooreSzéles SándorNicky HaydenLars-Erik SkiöldVictor Găureanu
Ezen a napon  
Húsvéti ünnepkör  

Ma 2017. május 30. van,  

Sávuót, Moritz Daniel Oppenheim festménye
Sávuót, Moritz Daniel Oppenheim festménye

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 411 010 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Wikiszótár Wikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikidézet Wikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
Wikifajok Wikifajok
Rendszertani adatbázis
Wikikönyvek Wikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
Wikimedia Commons Wikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
Wikiegyetem Wikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
Wikiforrás Wikiforrás
Szabad forrásmunkák
Meta-Wiki Meta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Wikidata Wikidata
Szabad központi tudásbázis
Wikivoyage Wikivoyage
Szabad útikalauz
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.