Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 475 788 szócikke van, ebből 1024 kiemelt.

Összes portál

Kiemelt cikk  
Maróczy Géza 1905/1906-ban
Maróczy Géza 1905/1906-ban
Maróczy Géza (balra) és a világbajnok Emanuel Lasker (jobbra) 1917-ben a Budapesti Sakk-körben
Maróczy Géza (balra) és a világbajnok Emanuel Lasker (jobbra) 1917-ben
a Budapesti Sakk-körben

Maróczy Géza, Maróczi Géza József (Szeged, 1870. március 3.Budapest, 1951. május 29.) újságíró, szakvezető, sakkozó, nagymester, sakkolimpiai bajnok (1927, 1936), az Osztrák–Magyar Monarchia bajnoka (1900), magyar bajnok (1932), a Magyar Sakkszövetség elnöke (1911), három olimpián a magyar sakkválogatott kapitánya. Pályájának csúcsán a világ egyik legjobb sakkozója volt.

A Chessmetrics módszer teljesítményszámításai szerint 1904 októbere és 1907 márciusa között a világranglista élén állt. Ennek ellenére csak egyszer hívta ki a világbajnokot, 1906-ban, az Emanuel Lasker elleni mérkőzés azonban a helyszínként kijelölt Kuba politikai problémái miatt nem jött létre. Az 1906 októberre számított 2820-as Élő-pontszámával a sakkozók örökranglistáján ma is az első tízben állna. Magyar sakkozó ezt a pontszámot azóta sem tudta elérni. Aktív sakkozói pályafutása 1908-as befejezését követően, majd hosszú kényszerű külföldi távollét után állt a magyar válogatott rendelkezésére a sakkolimpiákon. Csapatkapitányként és első táblásként járult hozzá a magyar sakkválogatottnak az 1927-es első hivatalos sakkolimpián Londonban nyert aranyérméhez, az 1930-as hamburgi sakkolimpián elért második helyéhez és ezzel ezüstérméhez, valamint 1936-ban, 66 éves korában a müncheni nem hivatalos sakkolimpián nyert újabb aranyérméhez. 1932-ben magyar bajnokságot nyert. 1950-ben a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) korábbi eredményei alapján nagymester címet adományozott neki.

1908-ban belépett a szociáldemokrata pártba, és a Tanácsköztársaság idején az Operaház és az államosított színházak intendánsa volt. E szerepvállalása miatt 1920–1927 között emigrációban élt. Ez idő alatt tanítványa volt a női sakkvilágbajnok Vera Menchik és az Aljechintől 1935–1937 között a világbajnoki címet elhódító Max Euwe is. Hazatérte után a Pesti Hírlap sakkrovatát vezette, sakkoktatóként működött, és a magyar sakkválogatott kapitánya volt. Közben megírta visszaemlékezéseit. Ekkor már csak kevés alkalommal versenyzett, de még mindig erős ellenfele volt bárkinek. 1951-ben hunyt el mint az Országos Társadalombiztosító Intézet igazgatója, sírja a Kerepesi temetőben védelem alatt áll.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Saturn V • I. Vilmos angol király • Szálasanyagok • Pandeli Evangjeli • Periklész • 1972-es sakkvilágbajnokság • Mercury–Redstone–3 

Javaslatok

A nap képe    
Az Elizabeth Quay Bridge (Perth, Nyugat-Ausztrália, Ausztrália)

Az Elizabeth Quay Bridge (Perth, Nyugat-Ausztrália, Ausztrália)
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

 • Jules Bianchi az első pilóta Ayrton Senna 1994-es balesete óta, aki Formula–1-es futamon szerzett sérüléseibe halt bele?
 • … a pálmatolvaj rákfaj képes magas pálmafákra is felmászni? Az így megszerzett kókuszdiókat erőteljes ollóival töri fel.
 • … a nukleáris fűtőanyagok termelését és újrafeldolgozását végző Majak üzemnél 1957-ben bekövetkezett robbanás során kétszer annyi radioaktív anyag áramlott ki, mint az 1986-os csernobili atomkatasztrófánál?
 • … 1860-ban a Farkas utcai színház bukaresti vendégszereplése miatt a színigazgató az adósok börtönébe került?
Aktuális  
 • Szeptember 16-án a japán parlament alsóházában a lemondott Abe Sinzó után Szuga Josihidét választották meg miniszterelnöknek.
 • Szeptember 7-én Roska Botond magyar neurobiológus átvette a világ legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos kitüntetését, a Körber Európai Tudományos Díjat.
 • Szeptember 2-án Valter Attila révén tizenöt év elteltével újra magyar győzelem született a Tour de Hongrie kerékpáros körversenyen.
 • Augusztus 30-án a 2020-as montenegrói parlamenti választásokon 30 év után először az ellenzéki pártok győztek.
 • Augusztus 28-án egészségi okokra hivatkozva lemondott Abe Sinzó japán miniszterelnök.

Az év aktualitásai: COVID–19-koronavírus-járvány (magyarországi helyzet)


Halálesetek a közelmúltban: Terry GoodkindBertók LászlóKeleti GyörgySzőcs IstvánDiana RiggHernádi MiklósGyőrfi Dénes

Ezen a napon  

Ma 2020. szeptember 18. van,  

Chile zászlaja
Chile zászlaja

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 475 788 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

WikiszótárWikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikimédia CommonsWikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
WikidézetWikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
WikiegyetemWikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
WikifajokWikifajok
Rendszertani adatbázis
WikiforrásWikiforrás
Szabad forrásmunkák
WikikönyvekWikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
WikidataWikidata
Szabad központi tudásbázis
WikivoyageWikivoyage
Szabad útikalauz
Meta-WikiMeta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.