Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 458 340 szócikke van, ebből 1010 kiemelt.

Összes portál

Kiemelt cikk  
Nyelvjárások Spanyolországban

A spanyol nyelv hangrendszere közepes mértékben távolodott el a latinétól. A többi újlatin nyelvéhez képest viszonylag egyszerű: mindössze öt – tisztán ejtett – magánhangzót tartanak számon, a mássalhangzók között pedig nincsenek meg a többi újlatin nyelvre jellemző c, dz, dzs, s, z, zs hangok, beszélői csak a cs és sz hangokat képezik. Ugyanakkor az újlatin nyelvekhez hasonlóan a spanyolban is megtalálhatóak a kettőshangzók, amelyek közül legjellemzőbbek az ie és ue (a latin rövid Ĕ és Ŏ folytatásaiként), valamint szintén létezik néhány palatális mássalhangzó, ilyenek a ch, ll, y, ñ.

A spanyol ajkúak sem ejtenek minden szót külön, elhatároltan a többitől a mondatban, hanem „összeolvassák” őket. Ily módon a szavak találkozásánál egymás mellé kerülő magánhangzók a kiejtésben összevonódnak, azokat egy szótagként ejtik ki, vagyis egy spanyol mondat gyakran úgy hangzik, mint egyetlen (hosszabb) szó. Például a ¿Qué va a hacer? ’Mit fog csinálni?’ kiejtése nem [ˈke βa a aˈser] (ahogy mi mondanánk), hanem [ˈkeβaˈser] vagy (Spanyolországban) [ˈkeβaˈθer] (ez sokszor félreértésre is adhat okot a latin-amerikai kiejtésben, ugyanis például ebben a konkrét esetben a ¿Qué va a ser?, azaz ’Mi lesz?’ pontosan ugyanígy hangzik). Az erőltetett hangzás (cacofonía) elkerülése végett sokszor bizonyos mássalhangzókat sem ejtenek ki, ilyen például az s+l, illetve s+r találkozása a szóhatároknál (utóbbi esetben az r-et ejtik hosszabban): todas las tardes [ˈtoðalasˈtardes], todos los recursos [ˈtoðolorreˈkursos]. A gyors beszédben szóvégi -d általában csak akkor hangzik, ha utána magánhangzóval kezdődő szó következik, a gyakori kifejezésekben még akkor sem: például la verdad es que… ’az igazság az, hogy…’ kiejtve rendszerint [la.βer.ˈðaes.ke…].

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: I. Henrik angol király • Léprigó • Százéves háború • Bohém rapszódia • Bolyai Farkas • Málta történelme • Heidelbergi várkastély 

Javaslatok

A nap képe    
Hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) a borja mellett kiugrik a vízből, hogy a hímeket távol tartsa (Tahiti közelében, Francia Polinézia)

Hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) a borja mellett kiugrik a vízből, hogy a hímeket távol tartsa (Tahiti közelében, Francia Polinézia)
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

 • … a Bretagne-ban található carnaci kősorok több mint kétezer menhirből állnak?
 • … a menny és pokol létének tanítása valamennyi világvallásban megtalálható, az ábrahámi és a keleti vallásokban is?
 • I. Péter orosz cár 1698-ban adót vetett ki a szakállra? Ezzel is gyorsítani akarta az elmaradott ország nyugatiasodását.
 • … a Visual Basic (VB) a Microsoft által az 1990-es években kifejlesztett, objektumorientált, eseményvezérelt, strukturált szerkezetű programozási nyelv?
Aktuális  

Az év aktualitásai: Brexit


Halálesetek a közelmúltban: Nanni GalliAlekszej LeonovJuliette KaplanMarie-José NatDobozi EszterAndrés GimenoVekerdy Tamás

Ezen a napon  

Ma 2019. október 13. van,  

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 458 340 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

WikiszótárWikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikimédia CommonsWikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
WikidézetWikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
WikiegyetemWikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
WikifajokWikifajok
Rendszertani adatbázis
WikiforrásWikiforrás
Szabad forrásmunkák
WikikönyvekWikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
WikidataWikidata
Szabad központi tudásbázis
WikivoyageWikivoyage
Szabad útikalauz
Meta-WikiMeta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.