Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 399 654 szócikke van,
ebből 923 kiemelt.

Kiemelt cikk  

Nagyrápolti Szent-Györgyi Albert (anyakönyvezve: Szentgyörgyi Albert Imre) (Budapest, 1893. szeptember 16.Woods Hole, Massachusetts, 1986. október 22.) Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus, a magyar, a szovjet és az amerikai tudományos akadémia tagja, nemzetgyűlési képviselő (1945–1947).

Neves orvosprofesszor dinasztia tagja. A Budapesti Tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát 1917-ben, majd az első világháború után Németországban és Hollandiában dolgozott kutatóként. 1927-ben a mellékvesében felfedezett egy redukáló hatású anyagot, amit hexuronsavnak nevezett el, és tanulmányozására elnyert egy ösztöndíjat a Cambridge-i Egyetemre. Az 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint, majd az 1930-as évek közepén felfedezte a citrátciklus három tagját, a bioflavonoidokat (P-vitamin) és munkatársaival áttörést ért el az izomműködés biokémiájának megértésében. Tanítványa, Straub F. Brunó fedezte fel az izom két alapvető proteinje közül az egyiket, az aktint. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. 1940–41-ben a Horthy Miklós Tudományegyetem (a mai Szegedi Tudományegyetem) első rektora volt.

A második világháború alatt részt vett az ellenállásban. Már 1942-ben illegális antifasiszta csoportot szervezett, amely vezetőjéről a Szent-Györgyi Szervezet nevet kapta. A kiugrás előkészítésére szerveződő „Tizenegyek” csoportjának vezetője volt. Kállay Miklós miniszterelnök tudtával, a magyar demokratikus erők kérésére Magyarország átállásáról tárgyalt a szövetségesekkel, emiatt a német megszállás után bujkálnia kellett. A háború után egy új demokratikus Magyarország létrehozásában bízva aktív közéleti szerepet vállalt. Budapestre költözött, a Pázmány Péter Tudományegyetem biokémiai tanszékének vezetője lett, 1945–1947 között a nemzetgyűlés tagja, az Országos Köznevelési Tanács elnöke. Megalapította a Magyar Tudományos Akadémiától független Magyar Természettudományos Akadémiát, majd a két akadémia összevonása után az MTA másodelnöke volt. Az országban bekövetkezett politikai fordulat és annak következményei miatt 1947-ben Amerikába emigrált, a massachusettsi Woods Hole-ban telepedett le. Itt létrehozott egy alapítványt, amelynek keretei között eleinte az izomműködés biokémiáját, majd a rák kialakulását kutatta.

1955-ben kapott amerikai állampolgárságot, 1956-ban az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS), majd 1957-ben az 1780-ban alapított amerikai Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia(wd) tagja lett. Emigrációja alatt csak kétszer látogatott Magyarországra: 1973-ban a Szegedi Biológiai Kutatóközpont átadására, 1978-ban pedig a Szent Koronát visszaszolgáltató küldöttség tagjaként. 1986-ban, 93 évesen hunyt el.

Tudományos munkásságát 1937-ben Corvin-koszorúval, 1948-ban az első alkalommal kiosztott Kossuth-díjjal ismerték el. 1983-ban megkapta a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendje kitüntetést, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban vett át. Több neves külföldi egyetem díszdoktora és az Albert Lasker-díj kitüntetettje. Egyike volt azon magyar kutatóknak, akik a legnagyobb hatást gyakorolták a nemzetközi tudományos életre. Ő az első olyan magyar tudós, aki hazai kutatásáért kapott természettudományos Nobel-díjat.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Puskás Ferenc (labdarúgó) • Óriásfogú cápa • Kaliforniai kondor • 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság • Tigriscápa • Hollókeselyű • Janovics Jenő  Javaslatok
A nap képe    
A fatörzspókfélék családjába tartozó Hersilia savignyi egy példánya a foglyul ejtett kabócával

A fatörzspókfélék családjába tartozó Hersilia savignyi egy példánya a foglyul ejtett kabócával

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

A wisconsini 45×90 jelzésű pont
A wisconsini 45×90 jelzésű pont
 • … a 45×90 jelzéssel ellátott pontok közös jellemzője, hogy saját féltekéjükön egyforma távolságra vannak az Északi- vagy a Déli-sarktól, az egyenlítőtől, a greenwichi délkörtől és a 180. hosszúsági foktól? A Földön négy ilyen pont található, kettő az északi és kettő a déli féltekén.
 • … az azték napkő is alátámasztja, hogy az aztékok szilárdan hitték, hogy öt világ létezett, amiből négy már letűnt és az ötödiket katasztrófa fogja elpusztítani?
 • … az észak-amerikai kúszósül az egyetlen olyan Észak-Amerikában őshonos emlős, amelynek bőre antibiotikumokat tartalmaz?
 • … a sukuba az utazók számára pihenőhelyet biztosító postaállomások megnevezése volt a japán Edo-korban? Külön fogadókat tartottak fenn a nemesek és a közemberek számára.
Aktuális  Az év aktualitásai: Európai migrációs válságSzíriai polgárháborúIszlám Állam


Halálesetek a közelmúltban: Huzsvár LászlóBárányi FerencJászai LászlóJohn GlennLehoczky ÉvaPetri SándorSárfalvi Béla
Ezen a napon  
Karácsonyi ünnepkör  

Ma 2016. december 10. van,  

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 399 654 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.