Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 409 025 szócikke van,
ebből 949 kiemelt.

Kiemelt cikk  
Pripjatyi látkép 2010-ben
Pripjatyi látkép 2010-ben
Pripjaty vége
Pripjaty vége

Pripjaty (ukránul: Прип'ять, oroszul: Припять) város Ukrajnában a Kijevi területen, a belarusz–ukrán határ közelében, Csernobil városától 16 km-re északra. Jelenleg elhagyatott szellemváros, mivel a tőle alig három kilométerre fekvő csernobili atomerőmű 4-es blokkja 1986. április 26-án felrobbant, és a város teljes lakosságát evakuálták. Pripjatyban nagyrészt az atomerőmű dolgozói éltek családjukkal, kb. 49 400 lakos, ebből 15 406 gyermek és 16 562 nő, átlagéletkoruk 26 év volt.

A város első tervei még 1969-ben készültek. Az építkezés 1970. február 4-én kezdődött meg a Kopacsitól északra fekvő, Szemihodi falu helyén kijelölt területen, gyakorlatilag ez a nap tekinthető egyúttal az alapítás dátumának is. A település 1972. április 14-én kapta nevét a közeli Pripjaty folyóról. Az első iskola 1972 decemberében nyitotta meg kapuit. A városi rangot 1979-ben kapta meg, 1985-ben már 47 500 fő lakott itt.

1986. április 27-én, 36 órával az erőműben történt baleset után kezdődött a lakosság evakuálása. Két és fél óra leforgása alatt a városba érkezett 1225 autóbusszal, 360 teherautóval, valamint a janovi vasútállomásra érkezett két, 1500 személyes vonatszerelvénnyel evakuálták szinte a teljes lakosságot. Az emberek többségét autóbuszokkal Kijevbe, illetve onnan később az újonnan megalapított Szlavutics városába szállították. 1986 szeptemberében a lakók egy gyors látogatás erejéig visszatérhettek, hogy kisebb, könnyen mozdítható tulajdontárgyaikat magukkal vihessék.

1986 májusában és júniusában Pripjaty épületeinek külső felületét és az utakat többször lemosták, június végére a városnak mintegy 70%-ával végeztek. Szeptemberben egyes városrészek teljes sugármentesítését végezték, így decemberre a töredékére csökkent a szennyezettség. A munka a többi kerületben a következő évben folytatódott. 1988-tól kezdve folyamatosan végeztek a városban méréseket, és a balesetet követően legalább 10 éven keresztül speciális technikával rendszeresen mosták az utakat is. Idővel a füvet és a földet is kicserélték.

1989-ben a lakásokat állagmegóvás végett még fűtötték, azonban 1990-re kikapcsolták a közműveket, csak a laboratóriumi méréseket végző dolgozók tartózkodtak a városban a hadseregen kívül, de 1998-ban ők is elhagyták a várost. 2003-ban elindult Pripjaty városának hivatalos honlapja, a pripyat.com, amelynek segítségével minél több egykori lakost próbálnak megtalálni és egy közösségbe gyűjteni.

A hely máig megőrizte a szovjet városok 1970-1980-as évekre jellemző arculatát, mivel az atomerőmű-baleset óta itt semmi nem változott. Bár az ott mérhető sugárzás nagy részét okozó cézium-137 izotóp felezési ideje 30 év, még hosszú ideig nem várható a lakosság visszatelepítése, a felrobbant reaktor közelsége és a város erősen szennyezett környezete miatt.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Phenjan • Marija Jurjevna Sarapova • Szentgotthárdi ciszterci apátság • Ikarus 280T • Duna • Marilyn Monroe • Joseph Haydn 

Javaslatok
A nap képe    
A Német Történeti Múzeum kiállítóterme Berlinben. Tervezte: Ieoh Ming Pei (1917. április 26. –) kínai származású amerikai építész

A Német Történeti Múzeum kiállítóterme Berlinben. Tervezte: Ieoh Ming Pei (1917. április 26. –) kínai származású amerikai építész

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

Bakcsó halászat közben
Bakcsó halászat közben
 • … a bakcsó egyik népi megnevezése a vakvarjú?
 • … az Aventinus egyike a hét dombnak, amelyekre Róma épült?
 • … a matematikában a négyszín-tétel azt állítja, hogy egy tetszőleges régiókra osztott síkot ki lehet úgy színezni legfeljebb négy szín felhasználásával, hogy ne legyen két azonos színű szomszédos régió?
 • Vendl Mária volt az első magyar női egyetemi tanár?
Aktuális  


Az év aktualitásai: Magyarországi tiltakozások 2017 tavaszán2017-es Eurovíziós Dalfesztivál2017-es úszó-világbajnokság


Halálesetek a közelmúltban: Vajda MiklósFöldes AnnaFrantišek BrůnaFöldi ImreFrantišek RajtoralWilliam HjortsbergWitold PyrkoszSz. Jónás Ilona
Ezen a napon  
Húsvéti ünnepkör  

Ma 2017. április 26. van,  

Jótanács Anyja
Jótanács Anyja
I. Anaklét pápa
I. Anaklét pápa

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 409 025 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.