Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 460 088 szócikke van, ebből 1009 kiemelt.

Összes portál

Kiemelt cikk  
A Herrerasaurus művészi rekonstrukciója
A Herrerasaurus művészi rekonstrukciója

A Herrerasaurus (jelentése „Herrera gyíkja”, az állat első fosszíliáját felfedező gazdálkodóra utalva) az egyik legkorábbi dinoszaurusz. E közepes méretű, két lábon járó húsevő minden ismert példányát a késő triász kor (a kora karni korszak) körülbelül 228 millió éves kőzeteiben fedezték fel Argentína északnyugati részén. A típusfaj, a Herrerasaurus ischigualastensis a nemhez kapcsolt egyetlen faj, melyről Osvaldo Reig készített leírást 1963-ban. Az Ischisaurus és a Frenguellisaurus nevek a Herrerasaurus szinonimái.

Sok éven át a Herrerasaurus osztályozása tisztázatlan volt, mivel az állathoz tartozóan kezdetben csak nagyon töredékes maradványok kerültek elő; a feltételezések szerint bazális theropoda, bazális sauropodomorpha, bazális hüllőmedencéjű vagy egy nem a dinoszauruszok közé tartozó hüllő lehetett. Egy 1988-ban megtalált majdnem teljes Herrerasaurus csontvázat korai theropodaként vagy legalább öt újabb keletű, a theropodák evolúciójával kapcsolatos áttekintés alapján korai hüllőmedencéjűként osztályoztak. 2009-ben Nesbitt és kollégái megállapították, hogy a Herrerasauridae család bazális tagja, egy olyan csoporté, amelybe a dinoszauruszok evolúciós radiációjának legkorábbi képviselői tartoznak.

A Herrerasaurus egy könnyű felépítésű, két lábon járó, hosszú farokkal és aránylag kis fejjel rendelkező húsevő volt. A hosszát 3 méterre, a csípőmagasságát pedig 1,1 méterre becsülték. Kora legtöbb hüllőjétől eltérően a Herrerasaurus teljesen két lábon járt. Erős hátsó lábai rövid combcsontból és hosszú lábfejből álltak, ami azt jelzi, hogy nagy valószínűséggel gyors futó volt.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Magyarország és Kína kapcsolatai • Irodalmi Nobel-díj • Második keresztes hadjárat • Ruróni Kensin • László nápolyi király • ŠK Slovan Bratislava • Mindennapi élet a magyar honfoglalás korában 

Javaslatok

A nap képe    
A Wilkin folyó a Makarora folyóba torkollása közelében (Otago régió, Déli-sziget, Új-Zéland)

A Wilkin folyó a Makarora folyóba torkollása közelében (Otago régió, Déli-sziget, Új-Zéland)
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

 • … óránként több százezer villámcsapás történik a Föld felszínén?
 • … a fekete rigó – mint sok más énekesmadár – magas „szííí” hangot hallat, ha ragadozómadarak bukkannak fel, és a hangját gyorsan változtatja, ezzel is megnehezítve annak forrásának megtalálását a növényzetben?
 • … az 1648-ban alapított harderwijki egyetem nem az oktatás színvonaláról volt ismert, hanem arról, hogy ott olcsón és gyorsan lehetett diplomát szerezni?
 • … az ún. vasaló a magyar népi építészetben nádfalú, fedetlen építmény volt, amely a legelőn tartózkodó pásztor számára szolgált főzőhelyül?
Aktuális  

Az év aktualitásai: Brexit


Halálesetek a közelmúltban: Johnny WheelerJosé Luis VelosoTagucsi MicuhiszaZeke BratkowskiJosef HontheimSzívós IstvánTarbay Ede

Ezen a napon  

Ma 2019. november 17. van,  

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 460 088 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

WikiszótárWikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikimédia CommonsWikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
WikidézetWikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
WikiegyetemWikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
WikifajokWikifajok
Rendszertani adatbázis
WikiforrásWikiforrás
Szabad forrásmunkák
WikikönyvekWikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
WikidataWikidata
Szabad központi tudásbázis
WikivoyageWikivoyage
Szabad útikalauz
Meta-WikiMeta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.