Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 361 941 szócikke van,
ebből 885 kiemelt.

Kiemelt cikk  
A Szent Péter-bazilikába temetettpápák emléktáblája
A Szent Péter-bazilikába temetett
pápák emléktáblája

A római pápák listája, más szóval a római katolikus egyházfők történeti sora (az 1.) Szent Péter apostoltól (a 266.) Ferenc pápáig kivételes fontosságú helyet tölt be a római katolikus egyház szervezetében és történetében. A pápa, azaz Róma püspöke az egész katolikus egyház legfőbb pásztora, akinek hit, erkölcs és engedelmesség kérdésében, illetve az egyház kormányzásában teljes, legfelsőbb és egyetemes hatalma van.

A pápa vagy Róma püspöke már a korai kereszténység időszakában is kitüntetett szereppel rendelkezett. A Római Birodalom hanyatlása idején a pápák voltak Róma város vezetői. Az 58. század között a pápák a keletrómai császárok befolyása alatt álltak, személyüket a császár jelölte ki. A 911. század között a pápák a német-római császárok befolyása alatt álltak. 1054-ben a keleti keresztények (görögkeleti egyház) elszakadtak a nyugati egyháztól. 1059-től a német-római császár nem szólhatott bele a pápaválasztásba, de a pápáknak az egész 1112. század során harcolniuk kellett a császári befolyás ellen.

A 13. században volt a csúcsán a pápák világi hatalma, amely a központosított rendi monarchiák (majd a nemzeti abszolutizmusok) kialakulásával és a reformációval egyre csökkent. (Ezzel párhuzamosan viszont a pápák növelték a római katolikus egyházon belüli hatalmukat, amely törekvések csúcspontja az 1870-ben elfogadott pápai tévedhetetlenség dogmája.) 13091377 között a pápák a pápai hűbérbirtoknak számító, de a francia király befolyása alatt álló Avignonban székeltek. A Rómába való visszatérés (1378) egyházszakadással járt, amit 1417-ben a konstanzi zsinaton sikerült felszámolni. Az olasz nemzetállam kialakulásakor, 1870-ben a pápák elveszítették világi birtokaikat, a Pápai Állam megszűnt, a pápák jogi helyzete tisztázatlan volt. (A pápák önkéntes lateráni fogsága.) 1929-ben a lateráni egyezmény rendezte a pápák helyzetét, s így megszületett Vatikán Állam.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Textilanyagok színezése • Jaguár • Hegedű • John Bonham • Szumátrai orrszarvú • Melki apátság • Hubay Jenő 
A nap képe    
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

Az Aeroexpress Rt. emléktáblája Budapesten
Az Aeroexpress Rt. emléktáblája Budapesten
 • … az Aeroexpress Rt. magyar légitársaság repülőgépei a budapesti Gellért szálloda előtt, a Duna vizéről szálltak fel?
 • … a koreaiak nem dobják ki a főzőedény aljára égett rizst, hanem például teát, levest készítenek belőle? Ilyen ízű cukorka is kapható a boltokban.
 • … a Naprendszer legmagasabb hegye a Marson található 21 283 m magas Olympus Mons?
 • … a krónika szerint I. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem követeket küldött szét, hogy találják meg a neki legmegfelelőbb vallást? Az iszlámot azért vetette el, mert tiltotta a bor és a disznóhús fogyasztását.
Aktuális  

Az év aktualitásai: Tudomány képekben európai pályázataEurópai migrációs válságGörög gazdasági válságA Szovjetunióba hurcoltak emlékéveKelet-ukrajnai háborúSzíriai polgárháborúIszlám Állam


Halálesetek a közelmúltban: Gail ZappaDominique DropsyGöncz ÁrpádHenning MankellFodor Imre
Ezen a napon  

Ma 2015. október 8. van,  

Évfordulók  

Györgyi Géza családi sírja
Györgyi Géza családi sírja
Az Alkotmánycímlapja (1600)
Az Alkotmány
címlapja (1600)

Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 361 941 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.