Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 431 243 szócikke van,
ebből 980 kiemelt.

Összes portál

Kiemelt cikk  
Nagy Lajos király szobraa Hősök terén
Nagy Lajos király szobra
a Hősök terén
Nagy Lajos király képea Képes krónikában
Nagy Lajos király képe
a Képes krónikában

Nagy Lajos magyar–lengyel király (lengyelül Ludwik Węgierski/Wielki/Andegaweński azaz Magyar Lajos, Nagy Lajos, Anjou Lajos) Magyarország (13421382) és Lengyelország (1370–1382) Anjou-házi királya volt. Regnálása alatt a Magyar Királyság európai nagyhatalommá vált, amit „Archiregnumként” (azaz főkirályságként) emlegettek. Ezt csak erősítette az 1370-ben létrejött perszonálunió Lengyelországgal, a térség másik fontos államával.

Lajos diplomáciai tevékenysége közvetlen érdekeltségein kívül is kiterjedt több európai államra: sem Lajos előtt, sem utána nem volt magyar uralkodó, aki ilyen aktív külpolitikát folytatott volna az ország határain túl minden irányban. Petőfi szavaival: akkoriban „Magyar tenger vizében húnyt el Éjszak, kelet s dél hullócsillaga”. Uralkodása idején Magyarországon fénykorát élte a lovagi kultúra. Ebben nagy szerepe volt, hogy az Anjou-ház kapcsolatai révén a Magyar Királyság szorosabban kapcsolódott a Nyugat-Európában kialakult művészeti és szellemi irányzatokhoz.

Lajos igazi „lovagkirály” volt: uralkodását végigkísérték az itáliai, dalmáciai, litvániai és balkáni hadjáratok, amelyekben személyesen is jeleskedett, nemegyszer veszélyes helyzetbe sodorva magát. Egy padovai krónikás szerint Lajos „a világ leghatalmasabb fejedelme a keresztények között és a legrettegettebb király a hitetlenek szemében Nagy Károly császár halála óta”. A lovagkirály személyes kvalitásai és dicsőséges hadjáratai megihlették még a 19. századi magyar nemzeti romantika költőit is (Petőfi, Berzsenyi, Arany), de személye szerepel már a kortárs Giovanni Boccaccio eklogáiban is.

Utolsó éveiben – a lovagi eszményeknek megfelelően – „… félrevonult az emberi sokaság nyüzsgésétől, és az ájtatos, elmélkedő életet választotta magának, hogy szívvel-lélekkel és teljes áhítattal élhessen a jámbor cselekedeteknek, és imádkozásba merülhessen. Ebben állhatatosan meg is maradt”.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Pápaság a középkorban • Magas vérnyomás • Miskolc egészségügyének története • Buzsáky Ákos • Karl Marx • hide • Munkácsi vár 

Javaslatok
A nap képe    
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

 • … a kéktorkú tragopán kakasa dürgéssel udvarol a tojónak? Ilyenkor felfújja halványkék toroklebenyét, mely ekkor egészen a melléig leér, és közepén világos foltokkal tarkított sötétkék folt tűnik fel, amit oldalt több, részben egymáshoz kapcsolódó skarlátvörös mező vesz körül.
 • … a Galaxis útikalauz stopposoknak című sci-fi regény szerint a válasz az életet, a világmindenséget érintő végső kérdésre a 42?
 • Mikszáth Kálmán író Mikszáth Kálmán nevű fia 1926 és 1932 között főispán volt Miskolcon?
 • … a szélestörzsű repülőgép olyan utasszállító repülőgép, amely két folyosóval rendelkezik, ezért nevezik kétfolyosós repülőgépnek is?
Aktuális  

Űrfelvétel a Krími hídról
Űrfelvétel a Krími hídról

Az év aktualitásai: Brexit


Halálesetek a közelmúltban: Almási RóbertBernard LewisMagyar PéterRichard PipesBréda FerencJoseph CampanellaLucian Pintilie
Ezen a napon  
Húsvéti ünnepkör  

Ma 2018. május 21. van,  

A tízparancsolat egy londoni zsinagógában
A tízparancsolat egy londoni zsinagógában

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 431 243 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Wikiszótár Wikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikidézet Wikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
Wikifajok Wikifajok
Rendszertani adatbázis
Wikikönyvek Wikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
Wikimedia Commons Wikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
Wikiegyetem Wikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
Wikiforrás Wikiforrás
Szabad forrásmunkák
Meta-Wiki Meta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Wikidata Wikidata
Szabad központi tudásbázis
Wikivoyage Wikivoyage
Szabad útikalauz
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.