Portál:Vallás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Főoldal   További vallások, vallás témájú cikkek és kategóriák
Vallás copy.pngÜdvözlünk a Vallásportálon!

Tágabb értelemben egy vallás a hitelvek és a vallásgyakorlatok összefüggő rendszere, ami általában magyarázatot nyújt a létező dolgok és az emberek létrejöttére, létére, létezésük céljára. Vallásosnak vagy hívőnek nevezzük az embert, aki a vallás tanait igazságként, valóságként elfogadja. (Ortodoxnak nevezzük azokat a vallásos személyeket vagy csoportokat, akik az adott vallás tanait a lehető legpontosabban, legszigorúbban követik. Kivétel az ortodox kereszténység, amelyik a kereszténység keleti ágának elnevezése, és bár magukat a kereszténység eredetibb ágának tekintik, ezt a nyugati kereszténység természetesen nem fogadja el.) Egy adott vallás amikor intézményesül, akkor legalább egy, de jellemző esetekben több egyház is keletkezik belőle. Élő vallásoknak nevezzük azokat a vallásokat, amelyeknek ma is működő egyházai vannak, illetve emberek gyakorolják a szertartásait és ápolják a tanait. Nagyon sok vallásnak megszűntek az intézményei, illetve már gyakorló hívei sincsenek. Ezen vallásokat sokszor már nem is vallásoknak, hanem mítoszoknak, hiedelmeknek nevezzük. Gondolhatunk itt az emberiség kialakulása körüli ősi hiedelmekre, Mezopotámia, az ókori Egyiptom, görögök, rómaiak, nomád népek, maják, aztékok, inkák vallásaira.

Kiemelt kép

Sheth Hutheesinh Temple.jpg

Dzsain templom Delhiben


Kiemelt szócikk

Katakomba Róma mellett

Az ókeresztény egyház az apostoli kor után, a 2. század elejétől a 4. századig terjedő időszakaszt jelöli.

Miután Jézus nem tért vissza azzal a gyorsasággal, ahogy az őskeresztények azt remélték, a 2. század első évtizedeitől egy változás állt be a keresztény gyülekezetek életében. Létrejöttek egy olyan egyetemes egyház alapkövei, amely szakított a zsidó gyökereivel. Elvetették a zsidó előírásokat és a propaganda irányát a pogány jellegű gyülekezetek szervezése felé fordították.

Ifjabb Plinius, a kis-ázsiai Bithynia követe (111-113) írta Traianus császárhoz egyik levelében:

„Nemcsak a városokban, hanem a falvakban és a tanyákon is elharapódzott ennek a babonaságnak (a kereszténységnek) a ragálya.”

Kiemelt szent

Szent Antal és Szent Pál

Remete Szent Pál (ógörögül: Παῦλος ὁ Θηβαῖος (227/228341) az első ismert nevű keresztény remete, a sivatagi atyák egyike. A 13. századi, egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos rend névadója, akit a pálosok szellemi ősként, példaképeként tisztelnek.

A legenda szerint Remete Szent Antal egyszer meglátogatta, mert égi szózatot hallott, amely figyelmeztette: nem ő a legidősebb, legszentebb remete, hanem Pál. A 90 éves Antal több napos vándorlás után találta meg Pál barlangját. Közösen dicsőítették Istent, elmélkedtek, beszélgettek, és eközben megérkezett a holló, aki most nem egy fél, hanem egész cipót hozott. Hálát adtak Istennek, hogy így gondoskodik szolgáiról.

Kiemelt szent szöveg

Krishna Arjuna Gita.jpg

A Bhagavad-gíta szanszkrit filozófiai költemény, a hindu vallás legszentebb könyve. A cím magyar jelentése: „A magasztos szózata”.

A Bhagavad-gíta a védikus irodalom egyik alapműve, a védikus irodalom filozófiájának összefoglalása. Eredetileg a Mahábhárata című eposz része (a Bhísma-parva könyv 25-42. fejezetei, mintegy 700 vers), de önállóan talán még nagyobb hírnévre tett szert, mint a teljes mű. Jelentősége a hinduizmuson belül hasonló mértékű, mint a keresztény vallásban az Újszövetségé. A Bhagavad-gíta az Upanisadok és a Védánta-szútra mellett az ind filozófia harmadik legfontosabb forrásanyaga. Filozófiai mélységeire nemcsak Keleten figyeltek fel, hanem a nyugati világban is sok gondolkodó nagyra értékelte – például Hegel és Albert Einstein.

Tudtad-e, hogy…

  • A 4. századig a szentháromság-tan egyáltalán nem volt az isteni természetről szóló korai keresztény tanítás tükörképe? Azóta viszont érvénye a kereszténység nagy részénél megingathatatlan.
  • A sintó hit szerint minden egyes élő és élettelen dolognak saját őrző-védő szelleme van.
  • A szunniták és a síiták vallási nézetei közötti fő különbség, hogy amíg szunniták úgy gondolják, Mohamed próféta utód nélkül halt meg, a síita hit azt vallja, Ali kalifa a próféta jogos utódja volt.
  • Az egyszerűség és az anyagi lemondás eszméje a legtöbb világvallásban jelen van?
  • Az édenkert és az özönvíz története már a sumer hagyományban megtalálható?
  • Mind a Biblia Ószövetsége, mind az ókori sumer királylista, a vízözön előtti és utáni emberekre osztja fel a történelmet? Az első szakaszban élt emberek életét mindkét hagyomány igen hosszúra teszi. Sok ezer km-rel távolabb, a kínai hagyomány még hosszabbra teszi a legelső uralkodóik uralkodása idejét, ami egy idő után szintén nagyon lerövidül.
  • Ádám és Éva gyakran úgy van ábrázolva, hogy almát szakítanak a tiltott fáról, de a Biblia nem említi meg a gyümölcs fajtáját?

A projekt

Miben vehetsz részt?

Több módon is a Vallásportál segítségére lehetsz:

Műhely: Vallásműhely

Tennivalók

Megírni a hiányzó, vagy csonk vallással kapcsolatos cikkeket.


Ahmadiyya Ayyavazhi Anglicanism Atheism Babism Bahá'í Faith
Ahmadik Afroamerikai vallások Anglikanizmus Ateizmus Bábizmus Bahái
Buddhizmus Jainism Kereszténység Confucianism Community of Christ Creationism
Buddhizmus Dzsainizmus Kereszténység Konfucianizmus New Age Kreacionizmus
Katolicizmus Keleti kereszténység Hinduizmus Iszlám Yoga Judaizmus
Katolicizmus Keleti kereszténység Hinduizmus Iszlám Jóga Judaizmus
Kabbalah Latter Day Saints LDS Church Mythology Occult Shia Islam
Kabbala Utolsó Napok Szentjei Új vallási mozgalmak Mitológia Okkultizmus Szunnita iszlám
ChristCopticArt.jpg Emblem of the Papacy SE.svg Ravidassia Régi vallások Saints Shinto
Ortodoxia Vatikán Protestantizmus Régi vallások Szcientológia Sintoizmus
Spirituality Sikhism Taoism Tsseal1875.gif Wicca Zoroastrianism
Spiritualitás Szikhizmus Taoizmus Teozófia Wicca Zoroasztrizmus

Vallás témájú cikkek a testvérprojektekben

Üzenet hagyásához kattints ide!

Portálok

Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Vallás
Wikipédia