Portál:Vallás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vallásportál


Főoldal   További vallások, vallás témájú cikkek és kategóriák
Vallás copy.pngÜdvözlünk a Vallásportálon!

Tágabb értelemben egy vallás a hitelvek és a vallásgyakorlatok összefüggő rendszere, ami általában magyarázatot nyújt a létező dolgok és az emberek létrejöttére, létére, létezésük céljára. Vallásosnak vagy hívőnek nevezzük az embert, aki a vallás tanait igazságként, valóságként elfogadja. (Ortodoxnak nevezzük azokat a vallásos személyeket vagy csoportokat, akik az adott vallás tanait a lehető legpontosabban, legszigorúbban követik. Kivétel az ortodox kereszténység, amelyik a kereszténység keleti ágának elnevezése, és bár magukat a kereszténység eredetibb ágának tekintik, ezt a nyugati kereszténység természetesen nem fogadja el.) Egy adott vallás amikor intézményesül, akkor legalább egy, de jellemző esetekben több egyház is keletkezik belőle. Élő vallásoknak nevezzük azokat a vallásokat, amelyeknek ma is működő egyházai vannak, illetve emberek gyakorolják a szertartásait és ápolják a tanait. Nagyon sok vallásnak megszűntek az intézményei, illetve már gyakorló hívei sincsenek. Ezen vallásokat sokszor már nem is vallásoknak, hanem mítoszoknak, hiedelmeknek nevezzük. Gondolhatunk itt az emberiség kialakulása körüli ősi hiedelmekre, Mezopotámia, az ókori Egyiptom, görögök, rómaiak, nomád népek, maják, aztékok, inkák vallásaira.

Kiemelt kép

TerracesBenGurion2.jpg

Bahái teraszok és Báb sírszentélye


Kiemelt szócikk

Pannonhalma - Bencés apátság.jpg

A Pannonhalmi Bencés Főapátság az UNESCO Világörökség Bizottságának döntése nyomán 1996 decembere óta a világ kulturális örökségének része.

A Főapátság a magyar történelem egyik kiemelkedő becses emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központ. Pannonhalma városban található, Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi kistérségben. Régi neve Győrszentmárton. Pannonhalmán gyakran csak a Pannonhalmi Bencés Főapátságot értik.

Pannonhalma városa, Magyarország turisztikai térképén az egyik leglátogatottabb célpontnak számít. Pannonhalma természeti adottságai és a Főmonostor vonzereje miatt a település a turizmusra van berendezkedve. Látnivalói az „ezeréves apátságban,” nemcsak építészeti jelentőséggel bírnak, hanem sokoldalú kiállításaival és gyűjteményeivel kultúrtörténeti emlékeket tár a látogató elé.

Kiemelt szent

B Gregor X.jpg

X. Gergely néven lépett fel a katolikus egyház történetének 184. pápája.1268. november 29. és 1271. szeptember 1-je között a római egyháznak nem volt pápája, így X. Gergely pápa felszentelésekor végre lezárulhatott ez a három éves interregnum. Gergely a hosszas vitákat szülő konklávén végül úgy szerezhette meg a bíborosok kétharmadának támogatását, hogy még csak pappá sem volt felszentelve. A váratlan megtiszteltetés aztán olyan pontifikátust hozott, amely nem volt ugyan hosszú, mégis több dologban messze a jövőbe mutatott a Laterán számára.

Kiemelt szent szöveg

Bibel-1.jpg

A Biblia két külön részének elnevezésére a szövetség és a testamentum szavak egyaránt használatosak, bár nem szinonímái egymásnak. A magyar Újszövetség a koiné görög Η Καινη Διαθηκη (ejtsd: I Keni Diathiki) fordítása, míg az Újtestamentum (vagy régiesen Újtestamentom) a latin Novum Testamentum megfelelője.

  • Az Újszövetség név bibliai magyarázata

A Héber Biblia több szövetséget is említ Istennel, amelyek közül a legfontosabbat Mózes népével kötötte Isten az Egyiptomból való kivonuláson és a tízparancsolaton keresztül. Isten kőtáblákra írta fel a törvényeket, amelyeket a zsidó népnek be kellett tartani. Ha nem tartották be, bűneik miatt egy helyettesítő áldozatot kellett bemutatniuk az Istennek felajánlott újszülött bárány vérével. Az új szövetség elnevezés erre a régebbi szövetségre utal.

Tudtad-e, hogy…

  • A muszlim vallás szerint Mohamed próféta volt az utolsó Isten által az emberekhez küldött próféta.
  • A sintó hit szerint minden egyes élő és élettelen dolognak saját őrző-védő szelleme van.
  • A szunniták és a síiták vallási nézetei közötti különbség, csupán annyi, hogy amíg szunniták úgy gondolják, Mohamed próféta utód nélkül halt meg, a síita hit azt vallja, Ali kalifa a próféta jogos utódja volt.

A projekt

Miben vehetsz részt?

Több módon is a Vallásportál segítségére lehetsz:

Műhely: Vallásműhely

Tennivalók

Megírni a hiányzó, vagy csonk vallással kapcsolatos cikkeket.
Üzenet hagyásához kattints ide!


Vallás témájú cikkek a testvérprojektekben

Portálok

Földrajz
Irodalom
Kultúrtörténet
Magyarország
Művészet
Sport
Társadalom
Technika
Természet
Történelem
Wikipédia