Bogsch Árpád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bogsch Árpád
Született 1919. február 24.
Budapest
Elhunyt 2004. szeptember 19. (85 évesen)
Genf
Állampolgársága magyar
Foglalkozása jogász
Iskolái

Bogsch Árpád (Arpad Bogsch) (Budapest, 1919. február 24.2004. szeptember 19.) jogász, az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) magyar származású főigazgatója.

Pályájának kezdete[szerkesztés]

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségizett 1937-ben.

Tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, Budapesten. Ezt követően 1941 és 1948 között Budapesten volt ügyvédjelölt. 1948 után külföldön élt. Előbb 1954-ig az UNESCO jogügyi munkatársa volt Párizsban, majd 1954 és 1963 között az Amerikai Egyesült Államok USA Szerzői Jogi Hivatal munkatársaként dolgozott. Felvette az amerikai állampolgárságot. A szellemi tulajdon kérdéseire szakosodott.

A szellemi tulajdon világméretű oltalmáért[szerkesztés]

A Szellemi Tulajdon Világszervezete Bogsch Árpád nevét viselő székháza
A Szellemi Tulajdon Világszervezete Bogsch Árpád nevét viselő székháza

1963-tól 1973-ig előbb a Szellemi Tulajdon Védelmének Egyesített Nemzetközi Irodája (BIRPI), 1970-től a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) főigazgató-helyettese, majd 1973 és 1997 között főigazgatója volt. Kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a WIPO 1974-ben az ENSZ szakosított intézményeinek sorába lépett. Az ENSZ-intézmény létrehozásán túl nemzetközi szerepének megerősítésében is nagy sikereket ért el. Kivételes diplomáciai érzékkel megtalálta intézménye feladatát a GATT helyébe lépő TRIPS Egyezmény eredményes végrehajtásában, a TRIPS Egyezményt kezelő Kereskedelmi Világszervezettel (World Trade Organization, WTO, szintén Genf) való együttműködésben. Bogsch Árpádnak ugyancsak nagy szerepe volt az 1980-as évek végétől kialakult számos független nemzetállam iparjogvédelmi jogalkotásának megteremtésében, illetve a nemzeti hivatalok támogatásában. Ebben a tevékenységében – többek között – a magyar Bobrovszky Jenő segítette őt.

Hazai elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • In memoriam Bogsch Árpád (1919 - 2004) - Hírlevél a szellemi tulajdon védelméről, I. évf. 3. szám, 2004. október
  • WIPO-megemlékezés
  • A Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetsége (IFIA) az innováció és a feltalálói tevékenység támogatóinak elismerésére Bogsch Árpád-emlékérmet alapított.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]