Szellemi Tulajdon Világszervezete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szellemi Tulajdon Világszervezete
A Szellemi Tulajdon Világszervezetének főépülete, az Arpad Bogsch Building Genfben.
A Szellemi Tulajdon Világszervezetének főépülete, az Arpad Bogsch Building Genfben.
  A szervezet tagjai   Nem tagok
  A szervezet tagjai
  Nem tagok

Alapítva 1967
Székhely Genf
Tagság 184
Nyelvek angol, francia
Főigazgató Daren Tang

Szellemi Tulajdon Világszervezete (Svájc)
Szellemi Tulajdon Világszervezete
Szellemi Tulajdon Világszervezete
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 46° 13′ 20″, k. h. 6° 08′ 13″Koordináták: é. sz. 46° 13′ 20″, k. h. 6° 08′ 13″
A Szellemi Tulajdon Világszervezete weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szellemi Tulajdon Világszervezete témájú médiaállományokat.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (angolul: World Intellectual Property Organization, franciául: Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle) egy nemzetközi világszervezet. 1967-ben alakult, hogy „védje a szellemi tulajdont az egész világon, és ösztönözze, elősegítse a kreatív tevékenységeket”.[1] Jelenleg 184 ország a tagja.[2] Főigazgatója a szingapúri származású Daren Tang, aki 2020. október 1-jén lépett hivatalba. [3]

Története[szerkesztés]

A WIPO alapítása után hét évvel lett az ENSZ szerve. Tevékenysége az 1883-ban Párizsban az ipari tulajdon és 1886-ban, Genfben a szellemi tulajdon védelmére kötött nemzetközi konvenciókon nyugszik.

A szervezet elődje berni székhelyű BIRPI (Szellemi Tulajdon Védelmének Egyesített Nemzetközi Irodája) volt. A magyar származású, amerikai állampolgárságú Bogsch Árpádnak kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a WIPO 1974-ben az ENSZ szakosított intézményeinek sorába lépett. (Bogsch 1963-tól 1973-ig előbb a BIRPI , későbbi nevén 1970-től a Szellemi Tulajdon Világszervezete főigazgató-helyettese, majd 1973 és 1997 között főigazgatója volt.)

Feladata[szerkesztés]

A Szellemi Tulajdon Világszervezete jelentős szerepet tölt be a szellemi tulajdonjogok globális elismerésének előmozdításában, többek között külön szerződések és egyezmények igazgatása révén. (A védjegyek, az ipari minták és az eredetmegjelölések nemzetközi oltalmát három lajstromozási rendszer szolgálja: a madridi rendszer a védjegyekét, a hágai rendszer az ipari mintákét (magyar szóhasználattal: formatervezési mintákét), a Lisszaboni Megállapodás pedig az eredetmegjelölésekét.)

A WIPO részéről a fenti egyezményekkel kapcsolatos teendőket a genfi székhelyű Nemzetközi Iroda végzi.

Francis Gurry, a korábbi főigazgató, 2009-ben

Információs hálózata[szerkesztés]

A WIPO létrehozta a WIPOnet globális információs hálózatát. A hálózat célja, hogy biztonságos kapcsolatot biztosítson a tagállamok között a szellemi tulajdonok védelmében.[4]


Főigazgatói[szerkesztés]

Személyi problémák[szerkesztés]

A Bogsch Árpád 1997-es nyugdíjba vonulását követő főigazgatóval, Kamil Idrisszel szemben felhozott vádak hatására Idris megvált hivatalától.

2016-ban a WIPO egyik korábbi elnöke fogalmazott meg Francis Gurry főigazgatóval szemben vádakat a WIPO gazdálkodásával kapcsolatban. Az ügy kivizsgálása során Gurryt tisztázták és Gurryt a tagállamok is támogatásukról biztosították.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szellemi Tulajdon Világszervezete létrehozásáról szóló egyezmény, [1] aláírták 1967-ben, Stockholmban, Bevezetés, 2. bekezdés
  2. List of members states of WIPO Hozzáférés: 2010. március 15.
  3. https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/a-wipo-uj-foigazgatoja-megkezdte-hivatalat
  4. United Nations Multilingual Terminology Database, Entry on World Intellectual Property Organization Archiválva 2013. június 17-i dátummal a Wayback Machine-ben. Hozzáférés: 2008. február 24.
  5. WIPO honlapja, Francis Gurry a WIPO főigazgatója Archiválva 2010. augusztus 21-i dátummal a Wayback Machine-ben, 2008 archív hírek. Hozzáférés: 2008. szeptember 27.
  6. https://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2020/article_0024.html
  7. http://www.worldipreview.com/news/wipo-closes-investigation-into-gurry-allegations-12373
Commons:Category:World Intellectual Property Organization
A Wikimédia Commons tartalmaz Szellemi Tulajdon Világszervezete témájú médiaállományokat.

Külső hivatkozások[szerkesztés]