Guy Môquet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guy Môquet
SzületettGuy Prosper Eustache Môquet
1924. április 26.[1][2][3]
Párizs 18. kerülete
Elhunyt1941. október 22. (17 évesen)[1][2][3]
Châteaubriant
Állampolgárságafrancia
SzüleiJuliette Môquet
Prosper Môquet
Foglalkozása
  • középiskolai tanuló
  • aktivista
  • ellenálló
IskoláiLycée Carnot
Kitüntetései
Halál oka
  • lőtt seb
  • execution by shooting
Sírhelye
A Wikimédia Commons tartalmaz Guy Môquet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Guy Môquet (Párizs, 1924. április 26.1941. október 22.) kommunista aktivista, a francia ellenállás szimbóluma. A châteaubriant-i táborban, 1941 őszén 17 éves korában (26 másik ellenállóval együtt) a német megszállók kivégezték.

Búcsúlevele[szerkesztés]

Guy Môquet halála előtt két búcsúlevelet írt, egyet barátnőjének, bizonyos Odette-nek, egyet pedig édesanyjának. Édesanyjától azt kéri, legyen bátor és erős fia elvesztése után is, értse meg őt, hogy nem bánt meg semmit. Ő csupán harcolt a fasiszta megszállók ellen, kommunistaként, hazafiként, de most egy rossz rendszer katonái kivégzik. Levelében élteti Franciaországot és a német népet is, a jövő Németországát, ami nem fog a fasizmusról szólni.

Kedves édesanyám,
Imádott kis öcsém,
Szeretett apám!
Meg fogok halni! […]
Én élni akartam, de amit tiszta szívemből kívánok, hogy a halálom szolgáljon valamit. […]
Az életem rövid lett, de én csak azt sajnálom, hogy titeket elhagylak. […]
Egész gyermeki szívemmel ölellek bennetek. Kitartás! […]
Guy

– Guy levele édesanyjához

2007[szerkesztés]

2007 őszén Nicolas Sarkozy államfő rendeletben kötelezővé tette, hogy a nácik által kivégzett 17 éves kommunista ellenálló búcsúlevelét iskolai ünnepély keretében fel kell olvasni. A történelem tanárok tiltakoztak, végül a statisztikák szerint 95%-uk felolvasta a levelet.

Filmek[szerkesztés]

  • 2007: La lettre (A levél) címmel François Hanss kisfilmet készített Guy Môquet kivégzéséről, a főszerepben Jean-Baptiste Maunier-vel.
  • 2008: Guy Môquet, un amour fusillé (Guy Môquet, egy agyonlőtt szeretet), Philippe Berenger rendező filmje, Théo Frilet-vel a főszerepben.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Guy Môquet című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.