Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Szócikk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A Wikipédia-szócikk egy olyan lapot jelent, ami lexikonszerű vagy kalendáriumhoz hasonló tartalmú (mint például események listái, felsorolások, táblázatok). A Wikipédia célja a tartalmas szócikkek mennyiségének növelése és kezelhetővé tétele.

A Wikipédiában található összes lapot ábécérendben a Speciális lapok menüpont alatti Az összes lap listájában nézheted meg, a Lap találomra menüpont pedig egy véletlenszerűen kiválasztott szócikket eredményez.

A szócikk automatikus, a program által kezelt definíciója egy olyan lap a szócikknévtérben, ami nem átirányító lap és legalább egy linket tartalmaz.

Kivételek

[szerkesztés]

Speciális névterek

[szerkesztés]

A szócikk kategóriába nem tartoznak bele a speciális névterek, amiket különféle célokra használunk, mint például:


Speciális vagy csonka tartalom

[szerkesztés]

Sok „nemcikk” található a szócikknévtérben, például:

  • a Kezdőlap
  • rengeteg egyértelműsítő lap, ami az egyező nevű szócikkek közötti választást biztosítja;
  • rengeteg átirányító lap, ami az egyik lapról a másikra küld át;
  • rengeteg nagyon rövid „csonk” lap, ami még nem számít végleges szócikknek (e lapok gyakran linkeket sem tartalmaznak).

A Special:Statistics oldal meghatározása szerint szócikknek számít „minden olyan oldal, ami a szócikknévtérben van, nem átirányító oldal, és legalább egy belső hivatkozást tartalmaz”.

A szócikkek minősége

[szerkesztés]

A szócikkek minősége igen széles skálán mozog, a magas szintű kiemelt szócikkektől kezdve a törlésre jelölt cikkekig. Vannak olyanok, amik elég hosszúak és tartalmilag megfelelő minőségűek, másfelől vannak, amik nagyon rövidek – főként csonkok – és alacsonyabb minőségűek.

Lásd még

[szerkesztés]