Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  febr. 8. febr. 9. febr. 10. febr. 11. febr. 12. febr. 13.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22,

...
Gyakran ismételt kérdések

A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Elkészült a GYIK[forrásszöveg szerkesztése]

Sajnos elég gyakran érzem úgy, hogy ezen a lapon ugyanazokat a dolgokat újra meg újra el kell mondani unásig ismételve, ezért a leggyakrabban előforduló félreértéseket összeszedtem a /GYIK allapon, hogy ne kelljen folyton leírni a válaszokat. Az egyes kérdések előtt horgonyok is vannak, amivel közvetlenül lehet hivatkozni rájuk, pl. /GYIK#v100. Ezt persze csak olyankor ajánlom, ha már sokadszorra kell elmondani valakinek ugyanazt. Elsőre talán erős lenne. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. január 10., 13:24 (CET)

Nagyon jó... :-) (Én a kérdések elejéről kivennén a "De"-t, DE gondolom, van aki így teszi fel egymás után ezeket...) JSoos vita 2016. január 10., 17:10 (CET)

Óriási! Vigyor Csak a szankcionálás rész hiányzik! ;-) OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. január 10., 18:47 (CET)

Minden jó, ha a vége jó. De még meg sem kezdük szabad enciklopédiánk örömünnepét, tényleg már csak a szankcionális hiányik? - *feridiák vita 2016. január 10., 20:32 (CET)

Senkinek nem hiányzik a szankcionálás, csak azt próbáljuk együttes erővel kitalálni, mit kéne csinálni, hogy megértsd végre a Vita:Kezdőlap/GYIK oldalon leírtakat. Te meg találd ki azt, hogy ki miatt kell ilyen oldalakat létrehozni. Ünnepelj boldogan, csak ne offold szét folyton ezt a vitalapot. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. január 10., 20:39 (CET)

Tisztelt @Bináris: Tegnap népes és ünnepi wikipédistatalálkozónk volt. Elsőnek regisztráltam. Reméltem, hogy a sokaságban Te is köztünk leszel és velünk ünnepelsz boldogan. Hátha végre közösségünkben a közös felemelkedésről is folytathatunk eszmecserét. De ha ott nem jött össze, kérlek, próbáljuk meg itt. Kérlek, segíts néhány olyan főpontot találni, amely szerinted a magyar wikipédisták kozösségében a túlnyomó többség számára vitán felüli. Tegnap ünneplő közösségünkben kérdezősködve én is kerestem erre a feleletet. Kérem és várom a közös felemelkedésről való érdemi vitához útmutatásidat. - *feridiák vita 2016. január 17., 23:51 (CET)

Én a Wikipédián dolgozom a Wikipédiáért, és a Wikipédián beszélgetek a Wikipédiáról. De ezen az oldalon csak a kezdőlap felépítésével, tartalmával, formájával kapcsolatos kérdésekről. Megértésedet köszönöm. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. január 17., 23:57 (CET)

Az Üdvözlünk a 15 éves Wikipédiában! szakasz visszavezetett az itt elakadt vitára. A közben eltelt hét tanulságaival gazdagodva tegyünk egy újabb kísérletet a Te allapodtól a MI Wikipédiánk felépítésében a főlapig felemelkedésre. - *feridiák vita 2016. január 25., 00:58 (CET)

Javasolnám esetleg, hogy a "Tudnivalók a lapról" fülön itt felül a szöveg kerüljön kiegészítésre, hogy a közösséggel kapcsolatos hírek, mérföldkövek nem itt, hanem a kocsmafal megfelelő (egyéb, hírek) lapjain tehetők meg, linkelve ezeket a lapokat, hogy egy katintással oda lehessen jutni. Talán ez is segítené az eltévedt tartalmak helyére kerülését... JSoos vita 2016. január 26., 02:12 (CET)

@JSoos: Jó ötlet! Szerkessz bátran! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. január 27., 20:27 (CET)
OK! Hol találok leírást arról, hogy kell ilyen fület szerkeszteni? JSoos vita 2016. január 27., 20:34 (CET)
Vita:Kezdőlap/Fejrész OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. január 27., 20:37 (CET)
Köszi, beletettem (mondjuk a portál nem biztos, hogy kell, úgy tűnik senki nem foglalkozik vele...) JSoos vita 2016. január 27., 21:26 (CET)
Valahogy Te mindig belefutsz azokba a projektekbe, amikkel szinte csak én foglalkozom... :-( OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. január 27., 21:53 (CET)
De most miért? Látod ez a GYIK is milyen szépen elkészült... :-) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője JSoos (vitalap | szerkesztései) 2016. január 27. 22:50 (CET)

Megpróbáltam berakni a GYIK-et az 5. fülként, de nem látom azt megjelenni! Tudna vki segíteni? Köszi, OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. január 30., 16:12 (CET)

A {{Fejléc}} sablont meg kellett tanítani az 5. fül kezelésére. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. január 30., 16:41 (CET)

Látom, termékeny talajba hullott. :-) Köszönöm mindenkinek! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. január 30., 17:58 (CET)

Mindjárt egy aktuális kérdés, melyre a GYIK nem ad választ: szándékosan van ismételve a Vita:Kezdőlap mind a hat fülén a Vita:Kezdőlap tartalma? CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2016. január 30., 18:14 (CET)

Az összes oldalunkon így van, ami ezt a fejlécsablont használja, pl. WP:BÜ. Valójában nem a lapnak van hat füle, csak a lap tetején levő sablonnak, ez valami javascriptes okosság. Tulajdonképpen a sok információt tartalmazó fejlécet tömörítjük ezzel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. január 30., 18:36 (CET)

Szóval, akkor aki valóban a gyíkra kíváncsi, annak előbb el kell olvasnia a beszélgetést, hogy rátaláljon a megfelelő GYIK-oldalra? Mert így nem sok értelmét látom a hatodik fülnek. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2016. január 30., 18:40 (CET)

Aki a GYIK-ra kíváncsi, az a hatodik fülre kattintva máris megtalálja a linket. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. január 31., 12:00 (CET)

Én pedig beleraktam a Wikipédia:Kezdőlap útmutató bevezetőjébe is... JSoos vita 2016. január 31., 12:58 (CET)

Valóban elkészült?[forrásszöveg szerkesztése]

Január 10-én Bináris Elkészült a GYIK címmel nyitott új szakaszt. Linkje 6. fülként január 30-ra került be a Fejrészbe, és a vitalapon a jelenleg első szakaszban JSoos január 31-én kelt azon közlése a zárszó, hogy belerakta a Wikipédia:Kezdőlap útmutató bevezetőjébe is.

Február 6-án Kezdőlap wikipédia-vita címmel ugyancsak JSoos nyitott a hetedik sorban új szakaszt ugyanezen témakörbe tartozó kérdésről, és február 7-én a hetedik szakaszban is övé a megoldást bejelentő végszó.

Ha a Fejrész GYIK feletti fülsorának Wikipédia nevű 7. fülére kattintunk, abban 7 további linkhez jutunk, s vele az 1. és 7. szakaszban párhuzamosan a vita új szakaszába jutunk. - *feridiák vita 2016. február 8., 00:32 (CET)

Üdvözlünk a 15 éves Wikipédiában![forrásszöveg szerkesztése]

Folytatólag javaslok egy ehhez kapcsolódó újabb lépést megtenni, amely a Kezdőlap fejrésze kezdősorában a Wikipédia szócikket visszaadja megszokott rendeltetésének, de egyben megőrzi a 15 éves ünnepi linket. Ennek módja az, hogy a Wikipédia:Sajtóközlemények/15 éves a Wikipédia belinklését a 15 éves-re korlátozza, ahogy az a fenti címben is látható. Ez így elfogaható? - *feridiák vita 2016. január 23., 16:20 (CET)

  • A Kezdőlapon a helyzet változatlan. A fejrész kezdősorában továbbra is a 15 éves Wikipédia ünneplése látható a központi főhelyen. Ha akár a Kezdőlapon, akár ezen vitalaján rákattintunk, megjelenik a sajtóközlemény, felül az ünnepi logóval. Ezt a közleményt @OrsolyaVirág:, @Szepzsuzsa:, @Texaner:, @Bdamokos:, @Samat:, vagyis kiemelkedő társaink csapata készítette.
  • Az ünnepi közleményben legalul az Ünnepi logók külön szakasz, és benne rákattintva ezen commons:Wikipedia15 Mark linkre, ünnepi logók egész képtárából válogathatunk.
  • Ebből választottam ki és tettem ide fel tegnap hármat. A választást természetesen lehet vitatni, s keresni vagy csinálni szebbet s jobbbat. @Malatinszky: mást tett. Mint szerinte ide nem tartozó képgyűjteményt kitörölte az ünnepi logókat. Sőt, egy Bináris készítette Vita:Kezdőlap/GYIK jelzetű allapra hivatkozva tette. Ezzel visszaértünk egy Bináris által indított, látszólag velem való vitájára. Visszatérve ideje megpróbálnunk a holtpontról kimozdítani, az allaptól a főlap, annak is fejrésze felé vinni a felépítésről szóló vitát. - *feridiák vita 2016. január 25., 00:47 (CET)

Tisztelt @Bináris! Január elején írtad, hogy azt próbáljátok együttes erővel kitalálni, mit kéne csinálni, hogy megértsem végre a Vita:Kezdőlap/GYIK oldalon leírtakat. Ha jól értelmezem, az én értelenségem volt az elindítója, hogy elkészült a GYIK. Az általad elkészített GYIK pedig fókuszba kerülve pezsgő, termékeny vitát katalizált. A hónap végére érve, zárónapján Rlevente büszkén írta: Aki a GYIK-ra kíváncsi, az a hatodik fülre kattintva máris megtalálja a linket. JSoos ugyancsak büszkén tehette hozzá: Én pedig beleraktam a Wikipédia:Kezdőlap útmutató bevezetőjébe is.

Mindnyájan elégedettel lehettek. Természetesen én is. Amit javasoltam, kértem, csak pár napot kellett csendben türelemmel várni, és a vita magától eljutott éppen oda. Elment a kockalogó és visszajött a megszokott. Elment a 15 éves a Wikipédia sajtóközlemény és visszajött a megszokott kezdősor: Üdvözlünk a Wikipédiában! 25-én kértem, hogy a fejrész felé vigyük a felépítésről szóló vitát. Két nap múlva ezt kérdezte JSoos: Hol találok leírást arról, hogy kell ilyen fület szerkeszteni? OrsolyaVirág azonnal és tömören válaszolt: Vita:Kezdőlap/Fejrész. Hála és köszönet Nektek, közületek is kiemelten a kezdeményező és kreaktív @OrsolyaVirág: wikitársunknak, szerintem vitánk a célegyenesbe ért, a főkérdés napirendre került. - *feridiák vita 2016. február 1., 00:23 (CET)

Vita a vitáról[forrásszöveg szerkesztése]

@*feridiák: A vita nem látszólag van (nem csak) Bináris és közted, hanem ténylegesen. Illetve vita nincs, mert a vitának elengedhetetlen feltétele lenne a kétoldalú kommunikáció, tehát az, hogy a másik fél felvetéseire válaszolj. Ezzel szemben te általában írsz valamit, jellemzően rébuszokban, majd néhány nap elteltével – függetlenül attól, hogy mi történt közben – válaszolsz magadnak, és csodálkozva megállapítod, hogy nem haladt semmit az ügy. – Puskás Zoli vita 2016. január 25., 01:30 (CET)

Teljesen félreérted. A vita nem kettőnk között van, hanem közted és a Wikipédia szerkesztői közössége között, amelynek a szabályaira folyamatosan fütyülsz. (És akiknek eddig legalább két alkalommal ígérted meg, hogy részt veszel a kocsmafalon az erről szóló megbeszélésen, és egyszer sem tartottad be.) A GYIK ezeket a szabályokat ismételgeti, és azért írtam le, hogy könnyen lehessen hivatkozni rá, és ne kelljen mindig újra elmondani. De nem én találtam ki. Sajnos a fenti beírásodból elég nehéz kihámozni, hogy melyik része melyik lapra vonatkozik, de ami a Wikipédia szócikkel vagy a sajtóközleménnyel kapcsolatos, az biztos nem idevaló. Egyébként meg szerintem vége az ünnepnek, adjunk teret a hétköznapoknak is. Semmi haszna a lenini permanens ünneplésnek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. január 25., 02:20 (CET)

A vitának valószínűleg @Bináris: ezen mondata a fordulópontja: „Egyébként meg szerintem vége az ünnepnek, adjunk teret a hétköznapoknak is.” Mindez kelt január 25-én, amely Kezdőlapunk ünnepi rovatában Szent Pál apostol megtérésének (damaszkuszi úti „pálfordulásnak”) napja. De ez egyben évről évre az Ökumenikus nemzetközi imahét zárónapja, 2016-ban a vasárnaptól vasárnapig tartó 51. Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia második napja, továbbá a Tu bisvát (a fák újéve) a zsidó ünnepkörben. A vita a vitáról alszakacím január 27-én került ide. Nem tőlem. Január 27. ugyancsak évről évre a Holokauszt nemzetközi emléknapja (az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-i döntése alapján 2006 óta). 2016-ban január 27-én a Magyar Tudományos Akadémia adott otthont a Schweitzer József Emlékkonferenciának, amelyet Lovász László akadémiai elnök nyitott meg, Vizi E. Szilveszter korábbi elnök zárt be, s melyen a keresztény-zsidó párbeszéd szellemében szóló lélekemelő előadások sorozatát hallhattuk az egy éve elhunyt zsidóként, magyarként, emberként egyaránt kiemelkedő Schweitzer Józsefről. A Kezdőlap teljes felületén természetesen az ünnepek és ünnepi események mellett bőven van tere a hétköznapoknak is, melyből ugyancsak én is kiveszem a magam részét. Javaslom, kérem, hogy kezdjünk végre érdemi párbeszédet Kezdőlapunk vitalapján is Kezdőlapunk jobbításáról. - *feridiák vita 2016. február 3., 00:32 (CET)

Japán WP is 1 millió fölött[forrásszöveg szerkesztése]

A napokban lépte át tizenharmadikként a japán WP az 1 milliós cikkszámot. Kérném, hogy a kezdőlap erre vonatkozó részét frissítsük.– Porbóllett vita 2016. január 22., 15:48 (CET)

Megoldottam.– Porbóllett vita 2016. január 22., 15:52 (CET)

Ha elveszíti az 1 millió fölötti szócikkszámot egy Wp, akkor mi van? A japán Wp most 999 964 szócikkel rendelkezik, de korábban 19-én átlépte a milliós küszöböt. Kivegyem a milliós listából, vagy nem éri meg a cécót?– Porbóllett vita 2016. január 26., 18:42 (CET)

Szerintem hagyd benn a listában, előbb-utóbb úgyis visszamászik, minden csoda három napig tart. Akela vita 2016. január 26., 18:48 (CET)

Visszamászott! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. január 27., 20:24 (CET)

A "visszamászás" kiegészítéseként OrsolyaVirág nyomán visszajutunk január 19-ig és a Kocsmafalig, ahol az ott kapott linkre kattintva a wikipédisták világközösségéig és világünnepéig emelkedünk. - *feridiák vita 2016. február 1., 23:53 (CET)

A wikipédisták többségének ez nem ilyen bonyolult. Mi nem mászunk, nem emelkedünk, csak ültő helyünkben olvasunk, például a figyelőlistánkon levő kocsmafalakat is, és eredeti környezetükben olvassuk a hozzászólásokat (amit Malatinszky nagyon helyesen távolított el innen). Lásd még: /GYIK#v95. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. február 2., 08:17 (CET)

Ezen a napon[forrásszöveg szerkesztése]

rovatban piros a Szent Hrabanus Maurus, de van cikkkünk Hrabanus Maurus néven. Javítani kell. – Tulipanos vita 2016. február 4., 15:02 (CET)

Szia! Jogos volt. Javítottam. Üdv. Tambo vita 2016. február 4., 15:16 (CET)

Évfordulók[forrásszöveg szerkesztése]

rovatban, a képaláírásban az Apollo–14 személyzetének nevei pirosak, kékítsünk bátran: Stuart Allen Roosa, Edgar Mitchell, Alan Shepard. – Tulipanos vita 2016. február 5., 10:53 (CET)

Megtörtént, köszönjük a jelzést! – Puskás Zoli vita 2016. február 5., 11:01 (CET)

Tudtad-e[forrásszöveg szerkesztése]

A mostani Tudtad-e rovat második bejegyzése – az eddigi szokásoktól eltérően – nem eldöntendő kérdést tartalmaz, hanem kiegészítendőt:

vagyis aki nem tudja a választ, az ettől se fogja megtudni. Ez direkt lett így megfogalmazva? --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. február 5., 19:55 (CET)

Lehet ez az abszolút tudtad-e(?), de nyilván a tálalás különbsége benne van a cikkekben, így el lehet olvasni, hogy az egyikben sorban szervírozzák az ételeket, míg a másikban ami csak van azt egyszerre helyezik el az asztalra. Andrew69. Blue a v.svg 2016. február 5., 20:19 (CET)

Kezdőlap wikipédia-vita[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaJSoos vita 2016. február 7., 20:14 (CET)

Létezik egy lap: Wikipédia-vita:Kezdőlap, ami azt állítja magáról, hogy ott kellene megbeszélni ennek a vitalapnak a fejrészére vonatkozó tartalmat, módosításokat... Ezzel szemben, itt is ugyanúgy meg lehet beszélni azt, semmi szükségét nem látom annak a lapnak, és nem is használja senki. Szerintem törölni kellene. JSoos vita 2016. február 6., 20:26 (CET)

Az a lap ide irányít át. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2016. február 6., 20:31 (CET)
Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Mivel az volt az első szerkesztési összefoglalóban, hogy „már harmadszor keveredek ide”, szerintem nem kéne törölni, most alakítottam ide mutató átirányítássá. --Tacsipacsi vita 2016. február 6., 20:44 (CET)

Ha már szóba került a lap neve: a Kezdőlap hogy-hogy nem "Wikipédia-lap", mint a Kocsmafal, Kiemelt szócikk és hasonlók? Akela vita 2016. február 7., 13:20 (CET)

Természetesen nem ragaszkodom a törléshez :-) az átirányítás is pont olyan jó megoldás. Köszönöm. JSoos vita 2016. február 7., 20:14 (CET)

Január 10-én Bináris Elkészült a GYIK címmel nyitott új szakaszt. Linkje 6. fülként január 30-ra került be a Fejrészbe, és a vitalapon a jelenleg első szakaszban JSoos január 31-én kelt azon közlése a zárszó, hogy belerakta a Wikipédia:Kezdőlap útmutató bevezetőjébe is.
Február 6-án Kezdőlap wikipédia-vita címmel ugyancsak JSoos nyitott új, sorban hetedik szakaszt ugyanezen témakörbe tartozó kérdésről, és február 7-én a hetedik szakaszban is övé a megoldást bejelentő végszó.
Ha a Fejrész GYIK feletti fülsorának Wikipédia nevű 7. fülére kattintunk, abban 7 további linkhez jutunk, s vele az 1. és 7. szakaszban párhuzamosan a vita új szakaszába jutunk. - *feridiák vita 2016. február 8., 00:32 (CET)