Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  aug. 22. aug. 23. aug. 24. aug. 25. aug. 26. aug. 27.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25,

...
Megjegyzések
A Vita:Kezdőlap/Megjegyzések allap a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál.
Gyakran ismételt kérdések

A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Kategória:Lefordítandó cikkekre való utalást tartalmazó lapok[szerkesztés]

Ebbe a kategóriába a mai kiemelt cikknek a {{wd}}(?) sablonja teszi a kezdőlapot. Elég ronda. Megegyezhetnénk abban, hogy a kiemelt cikkeknek a kezdőlap számára rövidített kivonatai ne tartalmazzanak wd sablont? Aki többet akar tudni, úgyis rákattint a szócikkre. Ha valakit zavar, hogy piros a link, akkor szedje le róla a linket. Tudtommal a kiemelt cikkeknél amúgy is elvárás, hogy ne legyenek agyonpirosítva. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 4., 13:56 (CEST)

Akkor ez most azt jelenti, hogy mindenki szerint rendben van, ha ilyen kategória jelenik meg fölöslegesen a kezdőlap alján, vagy hogy hallgatás beleegyezés? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 10., 08:26 (CEST)

Egyetértek a javaslatoddal. A kezdőlapra kerülő szócikkek bevezetője nem automatikusan a szócikkből kerül oda, hanem egy sablonba át kell mozgatni, sőt néha át is kell szerkeszteni. Nem jelenthet túl nagy munkát az ott esetlegesen előforduló {{wd}}(?) sablonok eltávolítása. – Dodi123 vita 2017. augusztus 10., 09:12 (CEST)

Augusztus 4-én Bináris vitát kezdeményezett a Kezdőlapon a kiemelt cikkek rovatában előforduló {{wd}}(?) sablonok eltávolításáért. Augusztus 10-ig, a hetedik napig senki nem szólt hozzá. Alapesetben már az archívumban lenne. De a hetedik nap maga Bináris hosszabbította meg kérdésével, és tartotta itt. Ennek köszönhetően még augusztus 10-én Dodi123 személyében lett hozzászóló. Már másnap, augusztus 11-én pedig nem is itt, hanem egyenesen a Kezdőlapon jött egy új kezdeményezés a {{wd}}(?) sablon vitában, amely az eddig a kiemelt cikkekre korlátozódó vitát mostantól átfogóvá tette egészen le az évfordulókig. Meglepő módon már a második nap végére értünk, és még ezen vitalap ezen szakaszában még az erről vitát kezdeményező Bináris sem reagált.

@Rlevente a kezdeményező, aki az Évfordulók rovat Évfordulók/’2 és ’7/08-11 sablonjába a konszenzusos tízből a hiányzó 10. témaként ezt tette be:

Láthatóan kinn volt a Kezdőlapon (Nyikolaj Ivanovics Jezsov belügyi népbiztos alírásával) az NKVD 00485-ös parancsa mint hiányzó és megírandó szócikk piros linkkel, valamint a (wd) sablon Q6954479 tartalom-jelzettel. Sőt, Rlevente ötödik képnek is betette a piros parancsot és a képaláírásba külön is betette az {{wd}}(?) sablont, ahogy a képsorban látható.

Tehát ha jól értjük, akkor két ellentétes álláspont van: az egyik fontosnak tartja a piros link és a {{wd}}(?) sablon használatát, s használja is, a másik pedig meg akarja szüntetni ezt a hasznos gyakorlatot. Jól értjük? – *feridiák vita 2017. augusztus 12., 22:55 (CEST)

Olyan vagy, mint Móricka, akinek mindenről AZ jut eszébe. A te esetedben ez az AZ az, hogy minden szakaszba beírod a kezdőlap vagy az adott megbeszélés történetét, oda nem illő képekkel zsúfolod tele, bemásolsz egy csomó meglévő tartalmat, és ezer szóban mondod el, amit kettőben is lehetne, de akkor se lenne hasznos. Az életben nem láttam még olyan megbeszélést, amit egy centivel is előrébb vittél volna a megszólalásoddal, de olyat se sokat, amit nem hátráltattál. Valójában egy egyszerű kérdést tettem fel, amire nem sikerült válaszolnod, de lett egy hosszú és olvashatatlan szakasz belőle. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 16., 23:25 (CEST)

Ez valahol a trollkodás lényege, nem? – Malatinszky vita 2017. augusztus 17., 13:46 (CEST)
Pontosan! – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2017. augusztus 20., 18:19 (CEST)

Színeváltozás[szerkesztés]

A Kezdőlap „Ezen a napon” rovatában olvasom, hogy ma van „az Úr színeváltozásának ünnepe (III. Kallixtusz pápa rendelte el az 1456-os nándorfehérvári diadal hálaemlékezetéül)”. Ezzel kapcsolatban szeretnék rávilágítani a semleges nézőpont fontosságára:

 • Hadd kezdjem azzal, hogy az ünnepet egyértelműen említésre méltónak tartom; ezzel tehát nincs problémám.
 • Bár a pápa említéséből lehet következtetni, szeretném, ha a katolikus ünnepek esetében sem mulasztanánk el megmlíteni, hogy milyen vallás ünnepéről van szó, és nem egyszerűen alapértelmezésnek tekintenénk a római katolikus vallást. Emberek milliárdjai nem hisznek Krisztusban, vagy legalábbis nem hisznek a színeváltozásában, vagy hisznek de az ünnepet másképp hívják, más napon tartják. A Wikipédiának az ő nézőpontjukat is tiszteletben kell tartania.
 • „III. Kallixtusz pápa rendelte el” -- ez egy kicsit úgy hangzik, mintha 1456 előtt nem is ünnepelték volna Krisztus színeváltozását, ami a cikk szerint nem így van.
 • Az „1456-os nándorfehérvári diadal” -- az, hogy 1456-ban Nándorfehérvárnál diadal vagy csúfos vereség történt, megint csak nézőpont kérdése. Kíváncsi vagyok, a török történelemírás miként tekint erre a birodalom terjeszkedését megtorpantó eseményre.
 • A „hálaemlékezetéül” szót már nyelvileg is problémásnak tartom, de most fókuszáljunk a semleges nézőpontra: a „hála” szó azt sugallja, hogy a nándorfehérvári magyar/keresztény győzelem isteni beavatkozás eredménye. Mármost világosan látom, hogy sok keresztény ezt így gondolja; remélem azt sem kell bizonygatni, hogy sokan mások meg nem így gondoljuk, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy egy semleges enciklopédiában nem fogalmazunk így.

Javaslom a következő szöveget: „az Úr színeváltozásának ünnepe a római katolikus egyházban. (Az ünnepet 1456 óta tartják ezen a napon a nándorfehérvári keresztény győzelem emlékére.)”

Tartalmas megemlékezést kívánok mindenkinek, aki Krisztus színeváltozását ma ünnepli! Malatinszky vita 2017. augusztus 6., 15:28 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 6., 15:37 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom. Annyira semleges, és tartalmilag lényegében nem tér el a másiktól, hogy nyugodtan átírhatod, mert ha nem sietsz, elmúlik. Wikizoli vita 2017. augusztus 6., 17:30 (CEST)

Aztán majd egyszer Lengyelország és Európa nagy része lerohanóinak is tekintettel kell lennünk a lelkivilágára? Az agresszor az agresszor, akármelyik oldalról jön is! A pápa egyértelműen meghatározza a vallást, aki ezt sem tudja, azt nem is érdekli. Egyébként Krisztus színeváltozása keresztény ünnep, csak a mai napon való ünneplése katolikus (görög is!) szokás. Voxfax vita 2017. augusztus 6., 20:43 (CEST)

Folytatva a kiindulóval, az 1456-os nándorfehérvári diadallal: a nagy győzelemhez Hunyadi János, kardja, katonái és Kapisztrán János, keresztje, keresztesei egyszerre voltak nélkülözhetetlenek. Ezt is hirdeti napról napra világszerte a déli harangszó. – *feridiák vita 2017. augusztus 6., 23:30 (CEST)

Köszönöm a hozzászólásokat. Elvégeztem a változtatást. Malatinszky vita 2017. augusztus 8., 02:24 (CEST)

Ami az augusztus 6-i vitákban nem volt vitás, az a ünnepi kép és a képaláírás: „Jézus Krisztus színeváltozása”. A kép most is ott látható a következő szakasz elején. A másik közös kezdőpont, hogy idén augusztus 6. és 13. és 20. egy hármas ünnepsor, mindhárom vasárnapra esik. Egyik mögöttünk, a másik előttünk, a harmadik a kettő közötti jelenlegi, a mai. De ez három nap évről évre akkor is ünnepsor, ha mindhárom hétköznapra esik. Augusztus 20. kiemelt ünnep minősége még kevésbé vitás, mint augusztus 6. napjáé. Szent Piroska magyar királylány és Eiréne néven bizánci császárné mai ünnepe sem vitás, e nap kezdetétől végéig kinn a Kezdőlapon. Egyedül az ünnepi kép vitás. Pontosabban közülünk egyik szerkesztőtárs kifogásolta, hogy sok a keresztény témájú ábra. idézem szavait: „Talán másik évben jó lesz ez a Szent Piroska-kép, de ma történetesen ez lenne a negyedik keresztény témájú ábra a kezdőlapon.” Szabadjon idézni saját szavaimat is : „Szent Piroska ünnepén évről évre képének is itt a helye és atyja, Szent László király jubileumi évében fokozottan.” Az ünnepek rovatban egyetlen keresztény témájú kép van, Szent Piroskáé és az egész Kezdőlapon egyetlen magyar szent képe van, Szent Piroskáé. Ezért visszateszem. De nincs kifogásom az ellen, hogy bárki kivegye az Ünnepek rovatból az egyik pápát. Üdv: – *feridiák vita 2017. augusztus 13., 23:45 (CEST)

Az augusztus 6-i és augusztus 13-i ünnepvitákban, ha alapfokon is, de megegyezésre jutottunk. Holnap az Ünnepek/08-19 sablonban jön a másik „Színeváltozás”: Krisztus színeváltozása az orosz ortodox egyházban és a grúz ortodox egyházban. Tudtommal ezen ünnep képéről és szövegéről már közös nevezőre jutottunk, évről évre kerül fel és le automatikusan az Ünnepek rovatban a Kezdőlapon. Tudtommal ez a helyzet vasárnap, a Ünnepek/08-20 sablonban is Szent István király képével, amely az egyetlen korabeli képe a koronázási palástról + alatta mindennapi kenyerünk, a magyar kenyér képe. Jól tudom, hogy ezekről Wikipédiánk Ünnepek rovatában - legalább a hét végéig - közöttünk nincs vita? – *feridiák vita 2017. augusztus 18., 21:59 (CEST)

Ellentmondások az Aktuális rovat élén[szerkesztés]

Az Aktuális rovatban nyolcadik napja hiányzik az érdemi frissítés. A „Július 30-án befejeződött a 2017-es úszó-világbajnokság, melyen a magyar versenyzők 2 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel az éremtáblázat 9. helyén végeztek” tétel felett legkésőbb ma reggeltől ennek kéne a rovat élén szerepelnie:

Rontja a helyzetet, hogy augusztus 4. óta a kettő közé ez van beékelve: „Augusztus 4-én elnökválasztást tartanak Ruandában.” Már negyedik napja, hogy megtörtént az elnökválasztás és maradt a régi. Ezért javasolom ennek helyébe a már megkezdődött budapesti 17. FINA Masters Világbajnokságot betenni. – *feridiák vita 2017. augusztus 7., 23:12 (CEST)

A szokásos rendszer az, hogy a legrégebbi aktualitást távolítjuk el; ez jelenleg a vívó-világbajnokság. A FINA Masters Világbajnokságról van cikkünk? – Malatinszky vita 2017. augusztus 8., 02:35 (CEST)


Az Aktuális rovatban már megint elmaradt a frissítés. A mai Kezdőlapon a legfrissebb esemény is augusztus 9-i, tehát jelenleg ez is hetedik napos. Ideje az egészet frissíteni. Erre teszek megvitatásra és jobbításra javaslatot.

1.

 • Augusztus 14-én a Wikimánia világtalálkozó zárónapja után Wikipédiánk fejrészében a Wikimédia világmozgalom felhívása jelent a következő 15 év stratégiájának megvitatására és megalkotására.

2.

3.

4.

5.

Ennyi a javaslatom. Közösségünk tagjait kérem, hogy szíveskedjetek ellenőrizni, szükség esetén korrigálni, jobbítani és meggyőződésetek szerint támogatni. Mivel a nagy késlekedés ellenére eddig más átfogó javaslat nem érkezett ezen vitalapra, miután erről gondoskodtam, ezért innen átviszem a Kezdőlapra, és szükség esetén itt van a hely a konszenzuskereső vitára. Üdv: – *feridiák vita 2017. augusztus 15., 21:01 (CEST)

Takarítás[szerkesztés]

Sajnos ma is több mint tízezer leütésnyi trollkodást voltam kénytelen kitakarítani, hogy ezzel helyreállítsam a kezdőlap vitalapjának használhatóságát. Abban már nem is bízom, hogy *feridiák megérti vagy megfogadja a számtalan kérést, amit hozzá intézünk azért, hogy ne tegye tönkre ezt a vitalapot. Arra biztatom inkább a vitalap többi, jóérzésű, jóakaratú felhasználóját, hogy tartsuk magunkat az alábbiakhoz:

 • Ne etessük a trollt: ne válaszoljunk *feridiák ömlengéseire és képáradataira.
 • Ne zárjuk dobozba sem ezeket, mert ez a probléma szőnyeg alá söprése csak (és azt sem tudom, nem zavarja-e meg az archiválóbotot).
 • Ehelyett azt javaslom, az ide nem való tartalmakat egyszerűen töröljük, mozgassuk át az archívumba, vagy mozgassuk át a Vita:Kezdőlap/Megjegyzések allapra. – Malatinszky vita 2017. augusztus 12., 17:16 (CEST)

@Malatinszky: Azért ez nem semmi, mert bàr részben igazad van, de *feridiákot trollnak nevezni, na az nem semmi.Bár minden trollunk ilyen lenne. Megjegyzem, egy ilyeen megjegyzésért többeknek már repült volna a blokk. Üdv: Gerry89 vita 2017. augusztus 15., 21:45 (CEST)

+ 1 Symbol support vote.svg támogatom Szerintem is észre kéne venni, hogy ki az, aki tesz is valamit a kezdőlapért. Nem vitatom, hogy itt ezen a vitalapon sokszor nem a tárgyról van szó, de szerintem is el kéne gondolkodni azon, hogy nem teljesen egyértelmű kit is kellene itt korlátozni? Andrew69. Blue a v.svg 2017. augusztus 15., 22:05 (CEST)

Én is Symbol support vote.svg támogatom. Ezen a helyen többször megmagyaráztam már, hogy miről lehet felismerni *feridiák tevékenységének trolljellegét; ha nem haragszotok, nem ismétlem el, csak megkérlek benneteket, hogy olvassátok vissza az archívumot. Az elismerő megjegyzéseiteket köszönöm, de egyben el is hárítom. @Gerry89: lehet, hogy a szemedben "nem semmi" nevén nevezni *feridiák ártó tevékenységét, de valójában nem kell ehhez olyan nagy bátorság. Ha olyan légkör lenne a Wikipédián, hogy az ilyesmiért blokk járna, akkor nem is lenne érdemes részt venni a projektben. @Andrew69.: megható, hogy (velem kapcsolatban) azt mondod, „észre kéne venni, hogy ki az, aki tesz is valamit a kezdőlapért”, de valójában én csak egy vagyok a sok szerkesztő közül, aki gondoskodik arról, hogy a Kezdőlap tartalmilag pontos, nyelvileg helyes, ideológialag kiegyensúlyozott legyen. Rengeteget köszönhetünk neked is, Binárisnak, Einstein2-nek, Hkoalának, Ato 01-nek, Csurlának, hogy csak néhány nevet mondjak. – Malatinszky vita 2017. augusztus 16., 04:41 (CEST)

Kedves @Malatinszky:! Örülök, hogy egység kezd kibontakozni a tárgykörben. Olyan szép ez akár egy mese, sőt nekem most beugrott egyik kedvencem a Hupikék törpikék. Az általad felsorolt szerkesztők mellé ugyan tudnék még jó párat sorolni, akik a mesénél és a kezdőlapnál maradva Aprajafalva lakói és tevékenyen részt veszn(tt)ek az itteni dolgainkban. Szóval a mese mentén és felidézve a szereplőket Hókuszpók, Törpilla, Okoska, Ügyifogyi, Törpingáló, Törperős, Költörp, Segítke, Robotörp, Vadócka, Dulifuli, Lusti, Törpojáca, Furfangusz, Tréfi, Zokogi és stb csodálatos karakterek. De nem akarok ide senkit besorolni, hanem azt gondolom az egyik legfontosabb szereplő Törpapa. Ha most kiírnánk egy szavazást, (tudom ezek néha nem úgy alakulnak, ahogy sokan szeretnék) hogy ki lehessen a Wikikezdőlap Törpapája én *feridiákra szavaznék. Nem tudom ki kaphatna még szavazatot, de mindenesetre Troll ne jöhessen számításba és nincs is ilyen ha jól emlékszem a mesében, ott a Hókuszpók meg a Sziamiaú küzd a törpök ellen. Szóval ezt csak azért írom, mert Törpapa a mesében úgy szerepel, hogy mindig ott van a történetben és sokszor mond nagyokat sosem tőmondatokban beszél és a törpök vagy megfogadják vagy nem, talán nem is értik a véleményét, de ettől a mese megy tovább. Ilyen pólust kizárni és korlátozni abban, hogy Aprajafalva szerves része legyen azt szerintem nem kéne. De pont ezért jó ha egyetértünk és közösen odafokuszálunk arra, ami a vitalap másik oldalán történik az sokkal fontosabb és üdvözítő ha tényleg karbantartjuk ami már van, illetve kiegyensúlyozzuk az esetleges elhajlásokat, ebben is maximálisan egyet kell értsek veled. Szóval működhet ez a Kezdőlapiaprajafalva csak maradjanak meg a fő szereplőink és valami teret hagyjunk, hogy még jobb legyen a kezdőlap, mert szerintem dobozolással meg visszavonásokkal nem vagyunk előrébb. Sőt a címnél maradva, akár nagytakarítás is indulhat ott ahol ez indokolt és tényleg igazad van legyen „a Kezdőlap tartalmilag pontos, nyelvileg helyes”! ezt én is még1x Symbol support vote.svg támogatom. Andrew69. Blue a v.svg 2017. augusztus 16., 22:49 (CEST)

Nem gondolom, hogy az teszi a legtöbbet a kezdőlapért, aki a legtöbbet dolgozik a vitalapjának a használhatatlanná tételéért. Lehet, Andrew, hogy te nem vetted észre, de én például írtam egy szerintem jól sikerült programot, ami jelölteket gyűjt az évfordulókhoz, és azóta nem ötletszerűen vagy izzadságos kereséssel kell összeválogatni az adott nap évfordulóit, hanem csak rá kell kattintani egy lapra, és onnan kimazsolázni. Sokáig magam is futtattam ez a programot, aztán amikor leállt a botom a toolserveren, akkor Ato01 vette át ezt a feladatot. Egy másik programom, ami szintén a toolserverről futott (jelenleg sajnos szünetel), állandóan figyelte, hogy megvan-e a másnapi nap képének a magyar képaláírása, és ha nem találta, akkor küldte a riasztást a kocsmafalra. A manuális hozzájárulásokról nem is beszélve. Úgyhogy elég sokat tettem a kezdőlapért, nem mintha ez volna a feltétele, hogy a vitalap használhatóságát és a Wikipédia szabályainak a betartását kérje valaki. Bocs, hogy a törpös mesédből most nem próbálom kihámozni, hogy mit akartál mondani. A lényeg, hogy a magam részéről már nagyon el vagyok keseredve, hogy ez a lap itt egy „állam az államban”, és kezdek belefáradni a szélmalomharcba. Feridiák többször megígérte, hogy részt vesz a kocsmafalon a kezdőlapvitáról szóló megbeszélésen, és naná, hogy egyszer sem tartotta be. Te pedig minden erőddel folyamatosan támogatod, hogy felrúgja a vitalapok használatának a szabályait. Megmondom, mit gondolok most. Vagy lesz itt valami érdemi változás, vagy úgy csinálok, mint a gazda, aki nem bírja a föld egy részét megművelni, és visszaadja a természet erőinek. Bele fogok nyugodni, hogy ez itt nem a kezdőlap vitalapja, hanem a közösség egy részének a támogatásával (kiemelten a te támogatásoddal) Feridiák privát homokozója, és ha valami nem tetszik a kezdőlapon, akkor egyszerűen át fogom írni, ahogy gondolom, mert a kezdőlapnak nincs vitalapja, rég benőtte a gyom és a burján. Most itt tartok, mert erre embernek nincs energiája. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 16., 23:38 (CEST)

Nagyon nagyra tartom a műszaki fejlesztéseket és ezt egy korábbi vitában úgy emlékszem megbeszéltük és el is ismertem. A kezdőlap vitalapjáról nem gondolom, hogy ahogy írtad egy „állam az államban”, de azért abban egyetérthetünk, hogy más, mint a többi vitalap. *feridiákkal szeretek együtt dolgozni, mert nagyon jó meglátásai vannak és ha megnézed például a kiemelt cikkek kezdőlapra jelölését szinte gond nélkül lehet vele kommunikálni is. Hogy itt ez miért nem sikerül ezt nem tudom, talán le kéne ülnötök vele és átbeszélni mi az, ami nem működik, egyébként annyiszor szóba kerül, mintha ez lenne a legfontosabb fővitalapi kérdés. Abszolút egyformán gondoljuk a kialakult helyzetet, mert egy ideje tényleg elkeserítő, hogy jön egy új bejegyzés, arra szinte azonnal ellenroham indul és sokszor már komoly energiát emészt fel, hogy egyáltalán meg lehessen érteni ki mit is akart és én például inkább bele se olvasok, mert úgy érzem felesleges ezzel időt tölteni. Abban azonban biztos vagyok, hogy itt nem az a jó megoldás, ha zéró tolarenciát hirdetünk és lekorlátozunk valakit egy vitalapon, hacsak nem obszcén vagy trágár megjegyzéseket tesz, de itt erről nincs szó legalábbis nem olvastam még *feridiák bejegyzéseiben ilyet. Eddig teljesen jól működött a gyorsabb akár kézi archiválási rendszer is. Például be lehetne vezetni, hogy ha új bejegyzéshez nem szól hozzá senki csak az érintett, akkor akár 1-2-4-6 nap múlva le lehessen kézzel archiválni, mert a többi szerkesztőnek úgymond nem olyan fontos, hogy itt legyen és ez elegánsabb intézési mód, mint valakit élből visszavonni meg jól bedobozolni vagy különböző megjegyzésekkel illetni. Másrészről az se idevaló tartalom ha már itt tartunk, hogy jól teleírjuk azzal a vitalapot, hogy mennyire elegünk van valaki a hozzászólásaiból. Szerintem ezt a problémát nem erővel kell megoldani és ha úgy érzed csak is én támogatom akkor szabadjon megjegyeznem, hogy az ellenzők tábora se olyan népes, hogy féldunántúlnyi földet kéne vásárolni a részükre. Andrew69. Blue a v.svg 2017. augusztus 17., 07:58 (CEST)

A kézi archiválást támogatom, de az 1-2 nap mindenképpen kevés, mert azalatt az se látja, akinek kéne. Ezzel másképpen tennénk használhatatlanná a vitalapot, mint ahogy most használhatatlan. Szoktuk is néha alkalmazni, csak éppen az is pluszmunka, folyamatosan nekünk kell takarítani egy ember után. Nem gondolom, hogy ha van egy világos és mindenki által követhető rendszere a Wikipédián a vitalapok használatának, és van egyetlen ember, aki ezt folyamatosan semmibe veszi, akkor az egész közösségnek kéne ahhoz az egyhez igazodnia. Miért nem merül fel például az a megoldás, hogy Feridiák egyszerűen tartsa be a szabályokat és szokásokat? Ha te olyan jól tudsz vele kommunikálni, megpróbálhatnád rávenni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 17., 08:26 (CEST)

Nem nagyon kell, mert szerintem elolvassa, amit írtunk és gondolom, hogy egy olyan nagy tapasztalattal bíró szerkesztőtárs, mint ő teljesen érti az itteni felvetéseket. Talán csak az a gond, hogy másként látja mit lehet felvetni, mint mondjuk te és ezért javasoltam üljetek le és beszéljétek meg mi az ami még mehet és mi az ami nem, hiszen szerintem szót tudnátok érteni. Takarítás ügyben nem gondolom, hogy egyetlen ember után kell takarítani, van itt épp elég takarítani való mások után (járőrként rendre takarítok én is, bár a vitalapokat teljesen kerülöm ez ügyben meg nem is tartom olyan fontosnak, de nyilván elfogadom, hogy ezt is kell). Így működik a Wikipédia, hogy javítjuk, kiegészítjük egymást, mert senki se tökéletes és bizony marad kidobandó is talán nem túlzás azt mondani mindenki után. Hiányolom is, hogy mostanában nem szokott lenni tavaszi nagytakarításos verseny, lehet pont emiatt, hogy most a vitalapok vannak soron, de szerintem az itteni erőkifejtéssel jó pár cikket rendbe tehettünk volna és én azt hasznosabbnak vélem, mint arról vitázni, ki mit ne írjon le a vitalapra. Ha valaki túlspirázza magát ott a kézi archiválás, abban egyetértünk gond nélkül használható és ha kell akár segítek is ebben, hogy időnként beteszem oda a lejárt és okafogyott gondolatokat. Andrew69. Blue a v.svg 2017. augusztus 17., 09:22 (CEST)

Nem a szócikkek takarításáról beszélek, hanem erről az egy vitalapról, ahol nem anonok és kezdők, hanem egy nagy tapasztalatú szerkesztő után kell folyamatosan hordani a ganét, mint Héraklésznek Augeiász istállójából. Feridiák természetesen elolvassa, megérti, és időnként lelkesen rá is bólint, hogy persze, persze, aztán öt perc múlva ugyanott folytatja minden alkalommal, ezért a tapasztalatom alapján nem gondolom, hogy puszta szólással ebben változást lehet elérni. Így megy ez évek óta. Ezen nem változtatna, ha élőszóban folytatnánk, csak több órát pazarolnék el vele az életemből. Először látni kéne a valószínűsíthető hasznát. A Wikipédia kommunikációs felülete a Wikipédia, minden más ügyet is itt tudunk rendezni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 17., 09:40 (CEST)

 • Takarítás ügyben nem gondolom, hogy egyetlen ember után kell takarítani, van itt épp elég takarítani való mások után. – Takarítani az után kell, aki piszkít.
 • …szabadjon megjegyeznem, hogy az ellenzők tábora se olyan népes… – A magam részéről: únom az itt mindig újrainduló – és gyakran magán a Kezdőlapon is olvasható – locsi-fecsit.

– Vadaro vita 2017. augusztus 17., 10:11 (CEST)

@Vadaro: teljesen igazad van és vettem a célzást. Lehet túlzó volt a megfogalmazásom, így a magam részéről nem is szaporítom a vitát, hanem próbálok tenni az ügyben, hogy még jobb legyen a szócikknévtér állománya, meg a Kezdőlapon megjelenő rovatok színvonala. Andrew69. Blue a v.svg 2017. augusztus 17., 10:36 (CEST)

Köszönöm a hozzászólásokat. A magam részéről határozatlan időre befejezem ennek a vitalapnak a használatát és a használhatóvá tételére tett kísérleteimet. Akinek a Kezdőlappal kapcsolatban megbeszélnivalója van velem, az keressen meg a szerkesztői vitalapomon. – Malatinszky vita 2017. augusztus 17., 13:46 (CEST)

Általában nem foglalkozom a Kezdőlappal, a vitalapjával meg főleg nem, viszont érzékelem a folyamatos problémát a vitalap tartalmával kapcsolatban. Nem foglalkoznék ítéletalkotással a tartalommal kapcsolatban, azonban azt javasolnám, hogy a vitalap legyen levédve, hogy csak adminisztrátorok szerkeszthessék, Feridiák pedig fáradjon át a témáival a direkt erre a célra létrehozott Megjegyzések lapra. Ez a lap pedig addig maradjon levédve, amíg Feridiák meg nem szokja, hogy oda írja a felvetéseit. Ide pedig az kerüljön onnan át, amelyről bebizonyosodik, hogy kifejezetten ide való. Bár tudom, hogy ez eléggé radikális megoldás, de úgy vélem, ez a leginkább célravezető is. Így nem kell Feridiákot blokkolni, vagy más eljárást foganatosítani, sőt továbbra is írhatja a gondolatait, de mégsem terheli ezt a lapot, amellyel – láthatóan – többeket zavar, és láthatóan többeket is összeugraszt egymással. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. augusztus 17., 14:09 (CEST)

Hufi + 1. Nemigen foglalkozom a vitalapokkal, de véleményem szerint is minden szerkesztő számára unalmas lehet, a szinte minden vitánál megjelenő nevetséges és erőltetett akarnokságot sugárzó, dölyfös firkálmányokat elszenvednünk. – – –Dencey vita 2017. augusztus 17., 14:31 (CEST)
+1, azzal a kitétellel, hogy a Megjegyzések oldalra SE írja a bejegyzéseit, mert ellentmond a WP:NEM-nek. Javaslom a blogspot.com-ot vagy egy másik szolgáltató blogját offolásra! – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2017. augusztus 20., 16:57 (CEST)

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, fenti jelzésemnek megfelelően egészségügyi okból kiszállok, és tudomásul veszem, hogy a kezdőlapnak nincs vitalapja. Marad a WP:BSZ. Még elgondolkodtam rajta, hogy véleménykérést indítsak, de semmi értelme, nekem nincs időm és energiám, hogy többórás anyaggyűjtés után majd valaki az orrom alá dörgölje, hogy legyek toleráns a trollkodással szemben, mert Feridiák egyébként milyen hasznos szerkesztő, és ezért el kell fogadnunk tőle, hogy semmibe veszi az egész közösséget. Egyébként is többféle fórumon próbálkoztam, beleértve a kocsmafalat is, és most úgy érzem, hogy megtettem mindent, ami emberileg elvárható. Azért jöttem a Wikipédiába, hogy a tudást terjesszem, nem azért, hogy piszlicsáré szélmalomharcokkal rongáljam az idegrendszeremet. Ezen a fronton vesztettem, feladom, Feridiáknak további kellemes memoárírást, másolgatást, mellébeszélést, képgyűjtögetést és zavarkeltést, a többieknek pedig ehhez jó szórakozást kívánok. Értesítést kérek, ha ismét lesz a kezdőlapnak használható vitalapja. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 20., 18:42 (CEST)

Universiade[szerkesztés]

Sziasztok! Elkezdtem írni a 2017. évi nyári universiade szócikket, szerintem még ma kész lesz. Szerintem megemlíthető az aktualitások között, hogy tegnap elkezdődött, főleg, hogy már két arany, egy ezüst a termésünk. @*feridiák, Vépi: esetleg valamelyikőtök (vagy aki még szokott itt szerkeszteni a kezdőn) betehetné. Üdv: – Gerry89 vita 2017. augusztus 21., 18:15 (CEST)

Szia @Gerry89! Kérésedre megcsináltam. Ezt tettem be: * Augusztus 19-én a tajvani Tajpejben megkezdődött az augusztus 30-ig tartó 2017. évi nyári universiade + Betettem az Aktualitások rovat Az év aktualitásai alrovatába is. + Javaslom ezen alrovatból a Szenior úszó-világbajnokság link kivételét. + Továbbá a szócikkben a magyar éremtáblán mindösszesen 1, az első arany szerepel, Szatmári András nyerte. Ma már két arany meg egy ezüst, összesen 3. érem a mérleg. A nyerők neve is benne például ezen forrásban. Sőt, a friss hír szerint Kiss Balázs és Korpási Bálint bronzérmes. Tehát akkor 2 arany + 1 ezüst + 2 bronz = 5 érem? Ezért jvaslom először a szócikk frissítését, majd utána a Kezdőlapét. Kérlek, szíveskedj ismét itt pingelve jelezni, ha sorra kerül a frissítés. Kérem és várom a véleményedet, a véleményeket. Üdv: – *feridiák vita 2017. augusztus 21., 21:00 (CEST)

@*feridiák: befejeztem a szócikket, benne a mieink szerepésére is kitérve, amit majd persze frissítek folyamatosan, reméljük lesz még mivel. Nézz rá azért, hogy tetszik-e így. Korpási és Kiss a 2017-es birkózó-világbajnokságon lett bronzérmes Lőrincz Tamással együtt. – Gerry89 vita 2017. augusztus 22., 04:28 (CEST)

@Gerry89: Ránéztem, s feltételezem, Te is ránéztél, s láttad, hogy már ott vannak az érmesek. Ha elkészíted a párizsi birkózó-világbajnokság szócikkét, a Kiss Balázs-Korpási Bálint-Lőrincz Tamás magyar bronztrió szerintem is kitehető. Üdv: – *feridiák vita 2017. augusztus 22., 22:21 (CEST)

Van-e forrása?[szerkesztés]

Ennek a kezdőlapon lévő hírnek: Augusztus 17-én Ugandába érkezett az egymilliomodik menekült, egy 14 éves gyerek, aki a Dél-Szudánban zajló polgárháború miatt hagyta el hazáját két testvérével együtt., vajon milyen forrása lehet, ha lehet egyáltalán? Például, hogy döntötték el a három testvér közül, hogy ki az egymilliomodik? Wikizoli vita 2017. augusztus 21., 19:23 (CEST)

Lehet egyáltalán, sőt van is. Azt olvastam (sajnos, nem találom, melyik lapon, - pedig jó lenne tudni), hogy az Aktuális-rovat híreiben azt a cikk-címet kell vastagítani, amelyik cikkben az adott hír forrása található; továbbá forrással együtt a hírt az adott év lapjára is át kell vinni, dátummal. Amikor a hírt kitettem, én mindkét feltételt teljesítettem, tehát a forráshivatkozások ennek alapján megkereshetők. Könnyítésül: 1) Dél-Szudán, 2) 2017, augusztus hónapnál. – Vadaro vita 2017. augusztus 21., 21:28 (CEST)

Tudna valaki segíteni abban, hogy melyik lapon olvashattam az Aktuálisok híreire és forrásaira vonatkozó két "feltételről" (lásd az előző bekezdést)? A múlt héten olvastam, most mégsem találom. Előre is köszönöm. – Vadaro vita 2017. augusztus 22., 11:41 (CEST)