Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Röviden
Részletesen
Megjegyzések
A Vita:Kezdőlap/Megjegyzések allap a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál.
Gyakran ismételt kérdések
A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Prioritás a kezdőlapon[szerkesztés]

A piros londoni buszok biztos nagyon érdekesek, talán időnként még magyar emberek is utaznak rajtuk, ám nem tudom miért van az hogy az ehhez kapcsolódó szócikknek miért kell már napok óta a kezdőlapon szerepelnie. Ennél jóval jelentősebb dolgokat, eseményeket is fel lehetne hozni kiemelve. Ma éppen a Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulója van, ami egy tragikus, ám nevezetes esemény a magyar történelemben. Jóval inkább illett volna a róla szóló szócikket kiemeltnek megtenni. – Andreas vita 2018. június 10., 22:21 (CEST)

A címlap kiemelt helyére csak kiemelt státuszú szócikkek kerülhetnek, és mindig három és fél napig maradnak ott. A Szent István csatahajóról szóló szócikkünk sajnos nem kiemelt, így egyelőre nem kerülhet ennyire a kirakatba. Az aktualitások között azonban ott van ma a címlapon a száz évvel ezelőtti eseményről szóló bejegyzés, igaz, egy képet – például Nagy Sándoré helyett – tényleg kaphatott volna a kerek évforduló apropóján, de ez sajnos most elmaradt. – Puskás Zoli vita 2018. június 10., 22:33 (CEST)

Így már érthető, köszönöm. Nagy hiányosság ez sajnos, de reméljük hamarosan "elhárul" majd ez az akadály. – Andreas vita 2018. június 11., 05:57 (CEST)

Tisztelt Andreas! A „piros londoni buszok” kiemelt tartalom a Kezdőlap kiemelt cikkei/2018-23-2 sablonban az én javaslatomra került ki a „Kiemelt cikk” rovatban a Kezdőlapra felül. Ezzel párhuzamosan alul az „Évfordulók” rovatban június 10-én egész nap kinn volt azSzent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulója is! A következő lépés reményeid teljesülése, amely csak Tőled függ. Ha kéred, segítek, és csapatban együtt megcsináljuk. Válaszod kéri és várja: – *feridiák vita 2018. június 18., 23:48 (CEST)

Szia Feridiák. Láttam, hogy évfordulóként kint volt. Cinikusan ("reményeid teljesülése") azért nem kellene fogalmazni. Megnézem miket írnak más Wikipédiákon a hajóról és olvasok hozzá neten elérhető anyagokat is. Ezek alapján terveztem kibővíteni a szócikket. Pontatlanságok, kisebb-nagyobb hibák előfordulhatnak, meg lehet persze még bővíteni (csonkítani) majd rajta. Ha Te is átnézed azt megköszönöm. Nem tudom mire leszek meg vele, de remélem még ebben a hónapban. Üdv: – Andreas vita 2018. június 19., 00:14 (CEST)

Mivel ez már nem a kezdőlaphoz tartozó megbeszélés, hanem egy konkrét szócikkhez, kérlek, hogy annak vitalapján vagy egymás személyes vitalapján folytassátok! Köszönöm! – Puskás Zoli vita 2018. június 19., 00:22 (CEST)

Évfordulók fényképei (június 11.)[szerkesztés]

Az Évfordulók rovat fényképeinél találtam néhány kis problémát.

Az egyik, hogy Henry the Young King, aki a magyar Wikipédián Henrik angol királyi herceg néven szerepel, "Henrik angol kiskirály" képaláírást kapott. A kiskirály mást jelent, úgyhogy megnéztem a cikket, abban ez a kifejezés nem szerepel, de a vitalapján volt a címről megbeszélés, annak nyomán lett átnevezve, a képaláírás viszont megmaradt, úgy látszik.

A másik, hogy az utolsó két kép feliratai "Az égő buddhista Thích Quảng Đức" és "Az égő besztercei templomtrony". Az utóbbiban elírás is van, de nagyobb baj szerintem, hogy nagyon morbid ez a két kép így egymás mellett, főleg a még alakilag is rímelő képaláírásokkal.

A harmadik, hogy Henrik és a besztercei templom képére húzva az egeret a felugró felirat összetapadva jelenik meg: "angolkiskirály", és "beszterceitemplomtrony". Nem tudom, milyen technikai gikszer lehet emögött.

Valószínűleg nem sokat számít ez, mert hamarosan lecserélődnek az évfordulók, de gondoltam, szólok, mert valamikor meg visszakerülnek. :)

Üdv: 80.98.218.125 (vita) 2018. június 11., 22:50 (CEST)

Köszönjük az észrevételt, RLevente javította. Alensha 2018. június 13., 14:03 (CEST)
Köszönöm Rleventének, és a választ Alenshának. (Annyira jó, hogy szinte mindig válaszol valaki, amikor valamit vitalapon vetek föl, mert nem tudom javítani, vagy nekem nem lehet. Szuperek vagytok. :)) Üdv: 80.98.72.8 (vita) 2018. június 13., 20:26 (CEST)

Hát én se könnyen találom meg, hol kell, pedig ezer éve szerkesztek :D azért is írtam ide, hogy Levente megcsinálta, hogy más már ne kezdje el keresni. Örülünk a visszajelzéseknek, az ilyesmit máskor is várjuk :) Alensha 2018. június 14., 15:43 (CEST)

Ünnepek és évfordulók problémás képeinek és szövegeinek jobbítása június 13-án[szerkesztés]

Az "Ünnepek" rovatban Páduai Szent Antal ünnepe szöveg mellett képének is ott a helye, Szent-Györgyi Albert képe mellett pedig azon szövegnek is ott a helye, hogy Nobel-díjas, mint ahogy alatta az "Évfordulók" rovatban az John Forbes Nash képe mellett szövegében az is ott van, hogy Nobel-díjas.

2013-ban már és 2018. június 13-án reggel még az Évfordulók rovatban ez szerepelt: „1928-ban született John Forbes Nash amerikai matematikus, (Harsányi Jánossal és Reinhard Seltennel megosztva kapott) közgazdasági Nobel-emlékdíjas, az ő életét dolgozza fel az Egy csodálatos elme.” – Ez mostanra erre lett módosítva: „1928-ban született John Forbes Nash közgazdasági Nobel-emlékdíjas amerikai matematikus († 2015).” – Ez legalább a nap végére érve erre jobbítandó: „1928-ban született John Forbes Nash amerikai matematikus, aki 1994-ben (Harsányi Jánossal és Reinhard Seltennel megosztva) közgazdasági Nobel-emlékdíjat kapott; az ő életét dolgozza fel könyvben és filmben az Egy csodálatos elme.”

A legnagyobb probléma a tízből az első: „1705 éve, 313-ban Licinius római császár Nikomédiában kihirdette a mediolanumi ediktumot." - A mediolanumi ediktumot I. Constantinus nyugati és uralkodótársa, Licinius keleti császár együtt adta ki, és közülük Nagy Konstantin, Szent Konstantin a sokkal fontosabb. Ezért az ő képe feltétlenül betevést kíván. - *feridiák vita 2018. június 13., 23:57 (CEST)

A "javítással" épp csak a lényeget, a mondat tárgyát (mediolanumi ediktum) sikerült kihagyni a mondatból; visszatettem, és a szöveget rövidítettem. A "feltétlenül" betevést kíván mondattal nem értek egyet; kár volt ötödik képet betenni a sorba. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 14., 07:06 (CEST)

Egyáltalán nem szükséges a Nashről leírtak bővítése. Ezekben az egymondatos ajánlókban nem szócikket kell írni millió linkkel, hanem pont annyit, ami abban az egy mondatban jelenleg benne van: név, mikor született, mi volt a foglalkozása és maximum a legfontosabb díj vagy esemény az életében. Minden másnak a linkelt szócikkben a helye. – Puskás Zoli vita 2018. június 14., 06:09 (CEST)

Egyetértek, de a ..."közgazdasági Nobel-emlékdíjas..." jelző meghagyásával (itt nem kell jelezni, hogy "megosztva"); ez van annyira fontos és figyelemfelhívó, - mégsem terjengős -, hogy maradjon. – Vadaro vita 2018. június 14., 08:56 (CEST)
Akkor egyről beszélünk, hiszen azt írtam, hogy „a legfontosabb díj vagy esemény az életében” belefér. :-) – Puskás Zoli vita 2018. június 14., 18:37 (CEST)
:-) – Vadaro vita 2018. június 14., 21:06 (CEST)

A 2026-os labdarúgó-világbajnokság rendezéséről döntésnek a „Aktualitások” rovatba feltevéséről[szerkesztés]

Javaslom a 2026-os labdarúgó-világbajnokság rendezéséről döntésnek a „Aktualitások” rovatba ennyi feltevését:

Forrás: Kiválasztották a 2026-os foci-vb rendezőit. – *feridiák vita 2018. június 14., 08:10 (CEST)

@*feridiák: Nem tudom, döntsétek el ti, de elég messze van még, viszont a ma kezdődő vb miatt lehet a téma aktuális. Viszont sehol sem találtam a sablonok közt, hogy hol lehetne kitenni az év aktuaéitásai közé a 2018-as labdarúgó-világbajnokság szócikket a Brexit mellé. – Gerry89 vita 2018. június 14., 11:31 (CEST)
@Gerry89: Megcsinálva. (Az év aktualitásai: 2018-as labdarúgó-világbajnokságBrexit ) Üdv: – *feridiák vita 2018. június 14., 11:42 (CEST)

Kezdőlap / Ezen a napon...[szerkesztés]

Sziasztok! A mai napi évfordulók között nagyon vegyes az elhalálozás dátumának jelölése... hol kereszttel, hogy csillaggal. Ennek mi az oka? Esetleg valami rossz sablonnal lettek bemásolva az adatok? Üdv: Kalocsai Tamás vita 2018. június 20., 09:42 (CEST)

Nem figyeltem eléggé :-( Köszönöm, hogy szóltál, javítottam. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 20., 09:52 (CEST)

Sziasztok! Köszönet a probléma jelzőjének is és megoldójának is. Példátok a mai napi évfordulók további problémái felvetésére indít. Rlevente ugyanezen Évfordulók/’3 és ’8/06-20 sablonba már öt éve, 2013-ban ezt a nagyon fontos eseményt is betette: „1963-ban a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok megállapodott a Kreml és a Fehér Ház közti forró drótról (állandó közvetlen telefonkapcsolat).” 2013. június 20-án ez kinn volt a Kezdőlapon. - Öt év múlva, a mai napon Hkoala Wikitárs kivette, mégpedig ezen indoklással: „forrástalan állítás kommentbe”. Ám ha beírjuk a keresőbe, azonnal jönnek a források! Egy példa: „1963: Nem akarnak félreértésből atomháborút” (Ivand 2009.08.30. 18:09) Idézek belőle két szakaszt: „A világot az atomháború szélére sodró 1962-es kubai rakétaválság miatt az amerikai és szovjet oldalról is szükségesnek érezték a forródrót létrehozását. A válság alatt John F. Kennedy amerikai elnök és Nyikita Hruscsov szovjet párttitkár még kénytelen volt közvetítőkön keresztül tárgyalni, írja a BBC.”; „Két hónappal a létrehozásáról aláírt megállapodás után, 1963. augusztus 30-án működésbe lépett a 24 órában üzemelő forródrót Moszkva és Washington között. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió között állandó, közvetlen kapcsolatot teremtő rendszer célja a két szuperhatalom kommunikációjának pontosítása, és az esetleges félreértések miatt kirobbanó háború elkerülése volt.” - Tisztelt Hkoala és Rlevente! Ezen probléma kezelésében szerintem Ti vagytok az illetékesek.

Nekem a Witéz barátom által szintén 2013-ban feltett másik eseménnyel kapcsolatos 2018-as intézni való probléma maradt, mivel halála következtében Ő már nem foglalkozhat vele. – *feridiák vita 2018. június 20., 18:52 (CEST)

A "nincs forrás" nem azt jelenti, hogy sehol nincs forrás, hanem azt, hogy a magyar wikipédián nincs. (Egyébként az általad belinkelt cikkben sem fordul elő a június 20-i dátum.) Az érdekességeknél sem szerepelhet olyan állítás, amelyiknek egyik belinkelt cikkben sincs forrása; az évfordulóknál miért lenne másképp? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 20., 20:21 (CEST)