Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Röviden
Részletesen
Megjegyzések
A Vita:Kezdőlap/Megjegyzések allap a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál.
Gyakran ismételt kérdések
A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Május 7-én tartja meg alakuló ülését az Országgyűlés[szerkesztés]

Függőben Függőben*feridiák vita 2018. április 19., 13:02 (CEST)
A fővárosi Országházbanaz országgyűlés ülésterme
A fővárosi Országházban
az országgyűlés ülésterme

Források sora tájékoztat egybehangzóan, hogy május 7-én tartja meg alakuló ülését az Országgyűlés. Mivel más még nem tette fel a Kezdőlapra, ezért pótlom a hiányt. – *feridiák vita 2018. április 12., 12:44 (CEST)

A Kezdőlapra Rlevente tette föl az április 8-án megtartott magyarországi országgyűlési választás eredményét és a miniszterelnök-jelöltek közül a győztes képét. Javaslom mellé föltenni az Országházban az országgyűlés üléstermét. Ez fog megtelni a megválasztott képviselőkkel május 7-én. Van-e valakinek indokolt kifogása, hogy ez a két kép legyen egymás mellett? – *feridiák vita 2018. április 12., 13:27 (CEST)

Igen, van. Már többször egyeztettünk róla, hogy csak kivételesen indokolt esetben teszünk ki két képet egy hírről. Ez nem ilyen eset. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. április 12., 13:55 (CEST)

Én is úgy emlékszem, mint Rlevente. Ha a kettő közül lehetne választani, én az országházat választanám. -- ato vita 2018. április 12., 21:02 (CEST)

Határozottan van! Az Országház legyen Kezdőlapon. –  OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2018. április 14., 21:22 (CEST)

Nem május 7-én tartja meg alakuló ülését az új Országgyűlés, hanem május 8-án, és Áder János államfő a választási eredményekből következően Orbán Viktort kérte fel kormányalakításra.(Forrás pl.: Május 8-án ül össze az új Országgyűlés. Infostart 2018. április 17. 10:01).) Tisztelt Vitatársak! Szerintem ezzel megkaptuk azt az adatot, amelyből kiindulva a mi teendőinket is megvitathatjuk. Mi a véleményetek? – *feridiák vita 2018. április 17., 17:43 (CEST)

Szerintem várjuk meg, amíg valóban megnyílik az alakuló ülés (hirtelen változtatási ötletek korlát nélkül jöhetnek még), és aznap felteszünk egy rövid hírt: „Megnyílt az OGY alakuló ülése, ahol beszédet tartott OV kormányfő.” Ne dolgozzunk előre, mert annak, hogy egy hónappal előre mit (és mit nem) jelentenek be, annak semmi relevanciája sincsen. Akela vita 2018. április 17., 18:26 (CEST)

Gondolatok a könyvtárban és a könyvfesztiválon[szerkesztés]

Szerintem ha Akela szerkesztőtárs tanácsát elfogadjuk, és várjuk a május 8-i megnyitást, akkor javaslom, hogy addig szenteljünk figyelmet egy másik megnyitásnak: a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál mai megnyitó ünnepének. Tegnap erről ez a szöveg jelent meg a Kezdőlapon:

Ez a szöveg mára lényegesen megváltozott. Jelenleg a Kezdőlapon több mint három órával az ünnepélyes megnyitó előtt ez olvasható: „Április 19-én elkezdődött a Millenárison a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége Daniel Kehlmann.”

Ha rákattintunk a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál belinkelt forrására, abban ezeket olvashatjuk: „A negyedszázados rendezvény idei díszvendége: Daniel Kehlmann és Szerbia.” + „Ünnepélyes megnyitó: 2018. április 19., 15.00”. Ezek alapján visszaállítjuk az eredeti helyes szöveget. Kérem a szerkesztőtársakat, hogy ha valaki ott tud lenni a mai megnyitón, szíveskedjen fotózni, hogy képét ide is föltehessük. – *feridiák vita 2018. április 19., 11:59 (CEST)

Symbol oppose vote.svg ellenzem az, hogy „...amelynek díszvendége Daniel Kehlmann és a díszvendég országa Szerbia.” úgy érthető, mintha a díszvendég Daniel Kehlmann lenne és az ő országa lenne Szerbia, ez így magyartalan. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. április 19., 18:52 (CEST)
Symbol oppose vote.svg ellenzem Szerintem is szörnyedvény. Sajnos, a rádióban is így mondták ma reggel, szó szerint, „díszvendég-ország”. Bizonyos, hogy ezt most találta ki valaki, mert korábbi évekből nem emlékszem ilyen kifejezésre. „A fesztivál kiemelt országa” vagy valami hasonló jobb lenne, függetlenül a hivatalos közlemény szóhasználatától. Akela vita 2018. április 19., 19:55 (CEST)

Én négy éve járok a könyvfesztiválra, legalább azóta hagyomány, hogy van egy író díszvendég és egy (vagy több) ország díszvendég (az ország soha nem a díszvendég író országa). Tavaly pl. Orhan Pamuk volt, ill. a visegrádi országok; amikor először voltam, akkor Sofi Oksanen és Törökország voltak. Alensha 2018. április 21., 22:30 (CEST)

Károly herceg lesz a Nemzetközösség következő vezetője[szerkesztés]

Én nem látom sehol sem, hogy mikortól, így kérdezném, hogy kitegyük-e ezt a hírt? –  OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2018. április 21., 22:22 (CEST)

Szerintem az, hogy a brit királynőt a trónörökös fogja követni, annyira nem meglepő, hogy hírnek számítson. Alensha 2018. április 21., 22:25 (CEST)

Egyelőre csak tanácskoztak erről; majd ha tényleg az lesz, akkor lesz hír. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. április 22., 06:57 (CEST)

"A források szerint erről döntöttek az 53 tagországot számláló brit Nemzetközösség zárt ajtók mögött tárgyaló vezetői a windsori kastélyban. Később ezt meg is erősítették hivatalosan is." –  OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2018. április 22., 13:26 (CEST)

Mivel eddig csak két uralkodó töltött be ilyen tisztséget, és azóta a Nemzetközösség drasztikusan átalakult, pl. nincs a briteknek kitüntetett szerepe a közösségben, és 8-ról 53-ra bővölt a tagok száma, nem is lehet tudni pontosan, megválasztják-e majd, vagy lemondással kerül oda Károly. Igazából nincs is ilyen, hogy "vezető" (minden országban máshogy hívják, leginkább a közösség feje), ő tulajdonképpen a közösség "szimbóluma" ("symbol of the free association of independent member nations"). Igazából Erzsébet csak kifejezte ebbéli óhaját, és ezt tiszteletben tartja a vezetők testülete (Commonwealth Heads of Government), de hogy mikor és hogyan kerül oda az tisztázatlan ("We recognise the role of The Queen in championing the Commonwealth and its peoples. The next Head of the Commonwealth shall be His Royal Highness Prince Charles, The Prince of Wales.). Hogy mi lesz a menete a staféta átadásánakaz számomra rejtély, lehet csak közzé tesznek egy nyilatkozatot a tagok vezetői majd, hogy üdvözlik az utódot. Nem tudhatjuk. Talán "várományos" vagy "megjelölt utód" lehetne a megnevezése Károlynak, "hivatalos utód" semmiképp, mert egyrészt nincs ilyen "hivatal", másrészt ehhez egyértelműnek kellene lennie a pozició betöltésére vonatkozó szabályoknak. Korábban volt erről szó, hogy megalkotnak egy ilyet, de eddig még nem tették. JSoos vita 2018. április 22., 13:58 (CEST)