Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  szept. 28. szept. 29. szept. 30. okt. 1. okt. 2. okt. 3.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25,

...
Megjegyzések
Ez az oldal a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál.

15 éremnél tart a magyar paralimpiai válogatott[szerkesztés]

Úgy gondolom, hogy ilyen nagyszerű teljesítmény igazán felkerülhetne a Kezdőlap hírei közé. Akár arányaiban nézzük, akár más szemszögből, mindenképpen megérdemlik, hogy szóljunk róluk pár sort.– Porbóllett vita 2016. szeptember 16., 19:26 (CEST)

BSZ! ;-) OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. szeptember 16., 19:59 (CEST)

Kedves @OrsolyaVirág! Nagyon igazad van, kösz a figyelmeztetést. A paralimpia nyitónapján Te tetted ki a Kezdőlap Aktulis rovatába alulra ezt: Az év aktualitásai: 2016. évi nyári paralimpiai játékok, vele párhuzamosan én meg felülre ezt tetttem ki: Szeptember 7-én Rio de Janeiróban megkezdődtek a szeptember 18-ig tartó XV. nyári paralimpiai játékok. Ezt a paralimpia 10. napján kezdeményezésedre így módosítottam:

Bármilyen további jobbítást akár Tőled, akár mástól köszönettel veszek. – *feridiák vita 2016. szeptember 16., 22:47 (CEST)

Köszönöm a módosítást.– Porbóllett vita 2016. szeptember 17., 06:25 (CEST)

Még szeptember 16-án újabb módosítás következett: Tóth Tamás úszó által lett arany is és már 18 éremnél tart a magyar paralimpiai válogatott. – *feridiák vita 2016. szeptember 17., 09:28 (CEST)

Na éppen az ilyen folyamatos változások miatt döntöttünk úgy már jó párszor, hogy a több napos események részleteiről nem számolunk be folyamatosan az Aktuális rovatban – a Wikipédia enciklopédia és nem hírportál lévén –, hanem az öt hír alatti sorban szerepeltetjük a linket. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 17., 17:22 (CEST)

Az olimpia alatt is frissült, ráadásul névvel. A paralimpiai sportolók azonban nagyon termékenyek, így nehéz névvel és sportággal kiírni minden érmet. Ha jól emlékszem, akkor csak az aranyak szerepeltek kiemelve a kezdőlapon. Azonban úgy gondolom, hogy így korrekt, ha a másik eseményen megjelent, akkor ennek is meg kell jelennie ott hír formájában. Aztán négy (vagy két) év múlva előre kiagyaljuk, hogy miként oldjuk meg a dolgot. Hajrá paralimpikonok! :) – Fmvh vita 2016. szeptember 17., 17:42 (CEST)
*feridiák az idei olimpia előtt is javasolta, hogy állapodjunk meg valamiben, és született is aztán egy tétova javaslat, hogy írjuk ki a magyar aranyérmeket meg az olimpia kezdetét és végét. Ezt nagyjából így is csináltuk az olimpia alatt; szerintem most a paralimpia kapcsán is jó lett volna ehhez tartani magunkat, tehát a megnyitón és a holnapi záráson kívül csak Tóth Tamás aranyérmét kiírni. De most már mindegy, holnap úgyis véget ér az egész. Malatinszky vita 2016. szeptember 17., 19:07 (CEST)

Már véget ért és nem aktuális vagy nagyon is az?[szerkesztés]

A @Porbóllett: indította (szerintem igen fontos) vitában egy rám hivatkozással kezdett eddigi utolsó hozzászólóként @Malatinszky: wikitárs egy olimpiai megállapodásunk megsértését állítva szeptember 17-én ezen de-vel fejezte be: „De most már mindegy, holnap úgyis véget ér az egész.”

Ma, szeptember 24-én a Nemzeti Sport címlapján Elismerés a riói hősöknek címmel az olvasható, hogy a nyári olimpián és paralimpián érmet szerző, továbbá 4.-8. helyen végző sportolóinkat állami kitüntetéssel jutalmazták. A címlapképen négy személy látható s ez a képaláírás: Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök köszönti Rió első aranyérmesét, Szász Emesét. A hétvégi Hosszabbítás kezdőlapján Felnézett az égre címmel szöveggel-képpel az igazi bajnok: Szilágyi Áron szerepel a teljes oldalon, s utána oldalpárban két teljes oldalon a RIO hősei lettek összeállítás látható.

Hou Ji-fanKína első táblása
Hou Ji-fan
Kína első táblása
Nakamura HikaruAz USA első táblása
Nakamura Hikaru
Az USA első táblása

Másik példaként hasonlítsuk össze Wikipédiánk angol és magyar nyelvű mai kezdőlapos aktualáitásait. Az angolon még most is ott a kiemelt események között a szeptember 14-én zárult sakkolimpia: The Chess Olympiad concludes with the United States winning the open event and China the women's event. A kettős sakkolimpián az Egyesült Államok és Kína lett a világelső. A magyarok ettől messze elmaradtak. A magyar kezdőlapos kiemelt események között is ott a sakkolimpiai: Szeptember 14-én Bakuban véget ért a szeptember 1-jén kezdődött 42. nyílt és 27. női sakkolimpia. A nyílt versenyen az USA, a nőiben Kína válogatottja lett a győztes. Magyarország a nyíltban a 15., a nőiben a 16. helyen végzett. És tíz nappal a sakkolimpia zárása után még mindíg az ehhez tartozó képpár látható.

Az újragondoláshoz és továbbgondoláshoz vitaindítónak ennyit. – *feridiák vita 2016. szeptember 24., 23:50 (CEST)

Ez például éppen az a fajta tartalom amelynek az újonnan létrehozott Vita:Kezdőlap/Megjegyzések allapon volna a helye: A Kezdőlappal csak laza összefüggésben van, a Nemzeti Sport és az angol Wikipédia címplapjával hasonlítja össze azt, és naplózza a Kezdőlap vitalapjának tartalmát. Szerintem érdemes is lenne ezt az egész „Már véget ért és nem aktuális vagy nagyon is az?” alszakaszt átvinni az allapra. Malatinszky vita 2016. szeptember 25., 17:11 (CEST)

Már miért lenne ott a helye??? Miért kéne naplóznunk itt az enwiki és a Nemzet Sport címlapját? OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. szeptember 25., 17:36 (CEST)

400 ezer vagy 500 ezer?[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 19., 23:48 (CEST)

A mai napon kikerült a Kezdőlapra az Évfordulók rovatba és az Évfordulók/’1 és ’6/09-19 helyen még jelenleg is az olvasható, hogy 400 ezer ember hallgatta a Central Parkban rendezett Simon & Garfunkel koncertet.

A Simon & Garfunkel szócikkének bevezetőjében az olvasható, hogy az 1981-es The Concert in Central Park több mint 500 ezer nézőt vonzott.

Százezer emberrel több, vagy kevesebb, közelebbről négyszázezer vagy félmillió még szócikk-számban sem jelentéktelen különbség. Ki tud a hiteles forrás megadásával segíteni? Fontossága okán a kérdést a Simon and Garfunkel szócikk vitalapja után ide is fölteszem. - *feridiák vita 2016. szeptember 19., 16:03 (CEST)

Kiszedtem az évfordulók közül. Van elég forrásolt évfordulónk ezek nélkül is. -- ato vita 2016. szeptember 19., 16:28 (CEST)

Az enwiki szerint 500 000. Akárhányan is, de ott volt mindenki, aki számít. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 19., 16:36 (CEST)

A helyes felelet és amit az esetből tanulhatunk[szerkesztés]

1. Simon & Garfunkel angol nyelvű szócikke 2001. március 22-én indult. Az 1981-es koncert, de még az 500 000 is már az első változatban benne volt: The duo reformed for a free concert in New York's Central Park in 1981, which supposedly attracted a crowd in excess of 500,000 people.
2. Aki 2016. szeptember 19-n rákattint ezen Simon & Garfunkel angol nyelvű szócikkre, ott jelzetben a forrás is, melyet kibontok a hivatkozásból, hogy látható legyen: Since their split in 1970 they have reunited several times, most famously in 1981 for the "The Concert in Central Park", which attracted more than 500,000 people, the seventh-largest concert attendance in history + a forrás http://read.mtvhive.com/2011/09/19/hive-five-big-concerts-with-big-draws/ | author= Rebecca Raber | title= Hive Five: Big Concerts With Big Draws | work= MTV | date = September 19, 2011 | accessdate=April 3, 2015
3. Simon & Garfunkel magyar nyelvű szócikke 2006. november 12-én indult, és már az első változat bevezetésében ott volt: Szétválásuk óta több nagyobb koncertre összeálltak, például az 1981-es The Concert in Central Park-ra, amely 500 ezer nézőt vonzott.
4. Aki 2016. szeptember 19-án rákattint a Simon & Garfunkel szócikk magyar nyelvű változatára, abból még mindég hiányzik, hogy forrása a bőven forrásolt angol nyelvű szócikk. De az angolra kattintva azonnal kiderül.
5. Az Évfordulók/’1 és ’6/09-19 sablon laptörténetére kattinva látható, hogy 2011. szeptember 16-án indult, és a fél évtizeddel ezelőtti szeptember 19-én már benne volt: 1981-ben a Central Parkban rendezett ingyenes koncerten 400 ezren hallgatták Paul Simont és Art Garfunkelt.
6. Ebből látható, hogy a beírás során egy jelnyi melléütés történt: 5 helyett 4 után jött az öt nulla.
7. Minden jó, ha a vége jó. Pár évet megkésve, de még időben, a mai nap vége előtt a szócikk alapján beírjuk, hogy a koncert több mint 500 ezer nézőt vonzott. Vagyis lépésről lépére végül odajutottunk, ahová OsvátA a lényeget megfogva intuitive már kezdetben eljutott: Az enwiki szerint 500 000. Akárhányan is, de ott volt mindenki, aki számít.
8. Ezzel a 400 ezer vagy 500 ezer? kérdést megválaszoltuk. De kitehetjük-e már a „megoldva” sablont, vagy most jön a java, s annak talán már nem is itt a helye? – *feridiák vita 2016. szeptember 19., 23:27 (CEST)

Jó kérdést tettél fel: ki is tettem a megoldva sablont. Örülök, hogy felmerült benned, hogy ha még van valami folyomány, annak már nem itt a helye. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 19., 23:48 (CEST)

Szerintem ez a „A helyes felelet és amit az esetből tanulhatunk” is átkerülhetne a Vita:Kezdőlap/Megjegyzések lapra. Malatinszky vita 2016. szeptember 25., 17:13 (CEST)

Szerintem meg nem! Feri már a Vita:Simon and Garfunkel lapot IS teleírta a problémával, még hány helyre vezessük ezt fel szerinted? OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. szeptember 25., 17:50 (CEST)
Átkerülne, azaz itt – nagyon helyesen – nem maradna. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 25., 18:19 (CEST)

TGV[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaÍgy van, szerepel is az Évfordulók között. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 22., 08:54 (CEST)

Szeptember 22-én lett 35 éve, hogy átadták a TGV első vonalát, 27-én pedig 35 éve, hogy elindult az első vonat is. – B.Zsolt vita 2016. szeptember 22., 01:05 (CEST)

A nap képe október 23-tól november 4-ig[szerkesztés]

Itt is jelzem, hogy a Javaslatok Kocsmafalon felvetettem, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulójának napjain szeretném a Category:Hungarian Revolution of 1956 in Budapest kategória korabeli fényképeit kitenni a Nap képe rovatba. Kérem, hogy ott szóljatok hozzá! – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 22., 09:56 (CEST)

Aktuális, szép és jó gondolat, ezért Rleventét mind a megvitatásban, mind a megvalósításban feltétel nélkül támogatom. Kezdjünk azonnal hozzá és első lépésként csináljuk meg a komplex agendát. – *feridiák vita 2016. szeptember 22., 13:16 (CEST)

Köszönöm, de kérlek, először a Javaslatok Kocsmafalon szólj hozzá, és ha a többség ott támogatja, és a megvalósítás módjában konszenzusra jut, akkor lehet továbblépni. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 22., 13:20 (CEST)

Megjegyzések allap[szerkesztés]

Nyilván mások is észlelték, hogy elég sok konfliktus van akörül, hogy *feridiák (és talán kisebb mértékben Witéz és Andrew69. is) másképp értelmezi a jelen vitalap funkcióját, mint a legtöbb szerkesztőtárs. *feridiák szívesen kommunikál ezen a lapon a Wikipédia fontos eseményeiről, gyakran dokumentálja itt, hogy mi történt a Wikipédia más lapjain, esetleg a Wikipédián kívül, vagy akár magán ezen a lapon. Ezek a bejegyzések sokszor társulnak nagyobb ívű gondolatokkal mindenféle érdekes egybeesésekről, összefüggésekről, és az sem ritka, hogy számos kép kíséri őket. *feridiák ezen tevékenysége frusztrálja a jelen vitalap néhány másik felhasználóját (köztük engem, Binárist, OsvátA-t és OrsolyaVirágot). Az így keletkezett feszültség aztán nemegyszer konfrontációba, visszavonogatásokba torkollik, ami nem jó senkinek.

Ezt a feszültséget felismerve Hungarikusz Firkász azt a javaslatot tette, hogy csináljunk egy allapot Megjegyzések néven, amire aztán felkerülhetnének azok a gondolatok, amelyek a másik oldal szerint nem valók ide, a Kezdőlap vitalapjára. *feridiák a gondolatot pozitívan fogadta, és ennek nyomán én el is készítettem ezt az allapot. Az elképzelésem szerint erre a lapra kerülhetnének a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok (mint például a fenti „Már véget ért és nem aktuális vagy nagyon is az?” szakasz), tehermentesítve ezzel a Kezdőlap vitalapját, amely továbbra is csak a Kezdőlap struktúrájával, formájával, tartalmával szorosan kapcsolatos megbeszélések vagy hibajelzések helye maradna. Ha sikerülne ehhez az elvhez tartani magunkat, *feridiák és a hozzá hasonló filozófiájú szerkesztőtársak háborítatlan teret kapnának a gondolataik kifejtésére, miközben a Kezdőlap vitalapjának többi felhasználója megtarthatná ezt a lapot annak eredeti funkciójára.

Ahhoz, hogy ez a HuFi által megálmodott rendszer működjön, szükség van a kooperációra és a kompromisszumkészségre. Szükség van arra, hogy *feridiák a Kezdőlaphoz nem szorosan kapcsolódó gondolatait ne ide, hanem a /Megjegyzések allapra írja, de szükség van arra is, hogy ez az allap könnyen elérhető legyen azok számára, akik *feridiák gondolataira reagálni kívánnak. Ennek érdekében mindjárt létre is hozok egy új fület itt a Kezdőlap vitalapján, ami a /Megjegyzések allapra visz.

Vélemények?

Malatinszky vita 2016. szeptember 25., 01:18 (CEST)

  • Symbol support vote.svg támogatom (Továbbá az is jó lenne, ha *feridiák nem a saját vitalapját használná naplóvezetésre, mert az maximálisan nem arra való, hanem ha múlhatatlan szükségét érzi, akkor a szerkesztői lapját, vagy annak valamilyen allapját.) – Pagony foxhole 2016. szeptember 25., 01:39 (CEST)
  • Symbol support vote.svg támogatom azzal, hogy azt az allapot sem szabad megtévesztő módon kategorizálni a bemásolt dolgokkal. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 25., 07:46 (CEST)
  • Symbol support vote.svg támogatom Wikizoli vita 2016. szeptember 25., 09:24 (CEST)
  • Symbol opinion vote.svg megjegyzés: kiváncsi lennék *feridiák véleményére is. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 25., 09:33 (CEST)
    A fenti linken (Malatinszky (2016), második bekezdés, első sor, a földszinten balra a főfoglár szobája mellett). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 25., 11:31 (CEST)