Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Röviden
Részletesen
Megjegyzések
A Vita:Kezdőlap/Megjegyzések allap a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál.
Gyakran ismételt kérdések
A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Kicsit vicces[szerkesztés]

Lehet, hogy csak nekem, de viccesnek tűnik a mai kezdőlap. Első hír: Február 12-én hatan vehették át a magyar Corvin-lánc kitüntetést a tudomány és művészet, valamint az oktatás és művelődés fellendítésében szerzett érdemeikért, és mellette két koreai képe. Nyilván hat kép nem tehető ki, de maga a diploma talán igen vagy egy csoportkép. Wikizoli vita 2018. február 15., 08:20 (CET)

Persze, hogy kitehető lenne, ha lenne ilyen képünk. De nincs :-( – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. február 15., 08:23 (CET)

Kellene nekünk egy hivatásos fotográfus, aki a fontos eseményekre elmenne. (Meg kellene valahol pályázni a fizetését.) – Wikizoli vita 2018. február 15., 09:49 (CET)

Szerintem van annyi pénzünk, hogy fizethessünk egy fotóst órabérben. A kapcsolatteremtés és a kidelegálás szerintem nagyobb kihívást jelentene. –  OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2018. február 15., 18:36 (CET)


Köszönet a probléma felvetéséért, amely szerintem nem kicsit vicces, hanem nagyon komoly. A Corvin-lánc a második legrangosabb magyar állami kitüntetés. Mátyás király emlékére és Klebelsberg Kunó javaslatára Horthy Miklós kormányzó alapította, aki a kitüntetést 1943-ban, születésének 75. évfordulóján adta át utoljára. Az ezredfordulón újraalapított Corvin-lánc kitüntetést legutóbb, 2018. február 12-én ugyancsak az Országházban ugyancsak az államfő, Áder János köztársasági elnök adta át és olyan kiválóságoknak, mint Huszti Péter, Maróth Miklós, Martonyi János, Sir George Radda, Ritoók Zsigmond és Sótonyi Péter. Melocco Miklós később veszi át. (Forrás Corvin-lánc kitüntetéseket adott át Áder János.) Képek is állnak rendelkezésre, még csoportkép is. (Például Corvin-lánc kitüntetéseket adott át Áder János a Parlamentben, 2018. február 12.) Nem a kép a szűk keresztmetszet. Ott kezdődik a baj, hogy egy február 12-i eseményre máig nincs feltéve Áder János köztársasági elnök meglévő képe sem. Sőt, a mai Kezdőlapon az alábbi két esemény között a magyar Corvin-lánc kitüntetésről szóló szövegben az összes díjat átadó Áder Jánosnak a neve sincs leírva! Ime:

Sőt, ha valaki magyar Corvin-lánc kitüntetés átadása kapcsán kiteszi a kitüntetéseket átadó magyar államfő képét, mint ahogy megtettem én, akkor a Magyar Wikipédiában egy másik magyar szerkesztő azt azonnal kitörli. Mi a teedő? – *feridiák vita 2018. február 19., 18:13 (CET)

A kitüntetések kapcsán nem az átadó, hanem a kitüntetettek személye a hír; egyetértek azzal, hogy nem kell az államfő képe a címlapra. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. február 19., 19:11 (CET)

A kitüntetésről és/vagy a kitüntetettekről viszont nincs szabad képünk, úgyhogy a teendő pl. az lehetne, hogy aki szeretne ilyen képet látni a Wikipédián, az kérjen engedélyt valamelyik fotóstól vagy hírportáltól. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. február 19., 19:28 (CET)

Feridiák! A magyar teendő az, hogy máskor a magyar kitüntetések magyar átadása kapcsán ne magyar tegyél fel irreleváns magyar képeket, és ne magyar vastagítsd ki az adott magyar bejegyzést nem részletező magyar szócikk magyar címét, és ne keltsél hangulatot. Egy kitüntetés a kitüntetetteknek szóló elismerés, és nem az átadóról szól, nem ő a főszereplő. Magyar mindannyian magyar tudjuk, hogy ennek semmi magyar köze nincs a magyarsághoz. Remélem, hogy a szerkesztési összefoglaló minden szava és az egész összetett mondat is érthető volt. Azt is remélem, hogy meg se fordult a fejedben, hogy megpróbáld úgy beállítani a visszavonást, mintha valakinek a magyarsága sérült volna ezáltal. Egyszerű gondolkodás, és a kitüntetettek iránti tisztelet kell ide.  Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. február 19., 19:47 (CET)

Az országgyűlési választási kampány február 17-i hivatalos kezdete és menetrendje[szerkesztés]

A Wikipédia Kezdőlapjának Kezdőlap aktualitásai rovata Az év aktualitásai alrovatában az 2018. évi téli olimpiai játékok és a Brexit link között szerepel a 2018-as magyarországi országgyűlési választás. A Magyar idők napilap mai, 2018. február 17-i Kezdőlapján a bal felső sarokban A kampány menetrendje címmel és tartalommal közlemény olvasható. Ez ez a közlemény kezdő szakasza:

„Február 17-én, 50 nappal az április 8-i országgyűlési választást megelőzően hivatalosan is megkezdődik a kampány”.
A folytatásban ezek a menetrend főbb állomásai: március 5., március 6., március 24., március 31., április 6. és április 7. éjfél.

Az 50 napos menetrend időarányos részként 2018-as magyarországi országgyűlési választás vitalapja A választási kampány hivatalos kezdete és menetrendje szakasza alapján a mai napra három javaslatot teszek:

Miután forrásoltam és megindokoltam, a műveleteket végrehajtom. Aki vitatja helyességét, szíveskedjen megindokolni. A közös jobbítás híveként várom ehhez véleményeteket és és a folytatáshoz javaslataitokat. Üdv: – *feridiák vita 2018. február 17., 16:53 (CET)

Mindhármat feleslegesnek tartom. Az országgyűlés választás április 8-án lesz hír. Nem szükséges addig ezt túlpörgetni. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. február 17., 17:03 (CET)

Egyetértek Rleventével, felesleges túlhangsúlyozni. Akit érdekel, Az év aktualitásaiban levő linkről el tud jutni ezekhez az információhoz. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. február 19., 19:13 (CET)

Hortobágyi T. Cirill[szerkesztés]

Csak halkan jegyzem meg, hogy a Kezdőlapra kirakott Magyar Bencés Kongregáció szócikken 3 karbantartó sablon díszeleg. Jó lenne ha vki, aki ért a témához javítaná. –  OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2018. február 17., 23:26 (CET)

Ugyanilyen halkan hozzáteszem, hogy a Kezdőlapon a Pannonhalmi Bencés Főapátság cikkre van hivatkozás, ami kiemelt minőségű. A Magyar Bencés Kongregáció szócikk nincs a Kezdőlapon, de ezzel együtt valóban jó lenne rendbetenni. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. február 17., 23:35 (CET)

Bocs,tegnap egész nap wikiztem és este már összefolytak a dolgok. Sorry. –  OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2018. február 18., 21:08 (CET)

Érdekes[szerkesztés]

Ki akartam tenni az aktualitások közé, hogy Roger Federer újra világelső a mai naptól, két szempontból is tenisz- és sporttörténelmet írva, de a kezdőlapon nem változott semmi. A Wiki nemet mondott a sportra? :D – Gerry89 vita 2018. február 19., 14:19 (CET)

Roger Federer képe kint van és kösz. – *feridiák vita 2018. február 19., 14:45 (CET)

Symbol oppose vote.svg ellenzem, hogy a tenisz ranglista folyamatos változásának minden egyes lépéséről tudósítsunk. Egyszer ez vezeti, egyszer az. Nem különösebb hír. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2018. február 19., 19:32 (CET)

@Rlevente: mint írtam múltkor a heti frissítést én is ellenzem, de fentebb olvashatod, miért tettem ki: Roger Federer sporttörténelmet írt a mai nappal, két szempontból is. Ezért van kint, nem másért. Amúgy halkan jegyzem meg a tenisz-világranglista még mindig több embert érdekel, mint, hogy Timbuktuban ki a miniszterelnök, de ez off. Még egyszer..egyetértünk, de Federer a két rekordja miatt van kint, nem másért. – Gerry89 vita 2018. február 19., 19:37 (CET)

Kíváncsi voltam én is, nos a napi átlag alapján Roger Federer cikkét 332-en, Hortobágyi T. Cirill cikkét 65-en, Jacob Zumáét pedig 31-en látogatják. – Gerry89 vita 2018. február 20., 13:34 (CET)

A XXIII. téli olimpiai játékok visszahelyezése és tartalmi frissítése[szerkesztés]

Roger Federer hírének s képének betevésével a téli olimpia szövege és Jacob Zuma képe kikerült. Róla ez szerepel: Február 14-én lemondott Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke. Javaslom Jacob Zuma szövegének kivételét és a téli olimpia ezen szövegének visszatételét: * Február 8-án Phjongcshangban megkezdődtek a XXIII. téli olimpiai játékok. Majd ezt követőn javaslom tartalmi frissítését. – *feridiák vita 2018. február 19., 15:15 (CET)

Symbol oppose vote.svg ellenzem Az év aktualitásai rovatban pont azért vannak ott a hosszabb ideig tartó események, hogy ne a hírekben kelljen annyi ideig bent tartani. Egyben megjegyzem, hogy nem jó, ha a kezdőlapon azt sugalljuk, hogy a wikipédia kizárólag a sportról szól. Minél sokszínűbbek a hírek, annál több cikkre tudjuk felhívni az olvasók figyelmét. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. február 19., 19:16 (CET)

Egyetértek a hozzászólás első felével, de azért tegyük hozzá, hogy jelenleg egy sporthír mellett van kitéve három politikai, plusz Hortobágyi Cirillé..legyen vallási vagy közéleti..Csak, hogy tényszerűek legyünk. A többit lásd egy szakasszal feljebb. – Gerry89 vita 2018. február 20., 13:56 (CET)