Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ez az oldal elsősorban a kezdőlap struktúrájának és formájának megvitatására szolgál, illetve hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Ezen az oldalon lehet a kezdőlap esetleges tartalmi hibáit bejelenteni.

A kezdőlap rovatainak mostani tartalmával kapcsolatos sablonokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap oldalt.
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra 1 képaláírás sablonja hiányzik.

  júl. 4. júl. 5. júl. 6. júl. 7. júl. 8. júl. 9.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, ...

A Kezdőlap és a Kezdőlapműhely kérdései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az rovatszintű folytatásra a maga helyére átirányított vita mindenki számára nyitva állt, és az Rlevente és Witéz közti ezen sorokkal zárult:

A konkrét felvetést természetesen elfogadom, az előző javaslataimmal az aktualitást igyekeztem keresni, amit az életrajzi cikkekben a legkönnyebb megtalálni, de nektek, Witézzel, nagyobb az érzéketek az ilyen áttételes kapcsolódásokhoz. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 4., 08:27 (CEST)
Kedves Rlevente! Minden jó, ha a vége jó. Jó, hogy végül is ott a Kezdőlapon Thomas Mann. Jó, hogy követni fogja Esztergom. Ezek összefogás, közös munka eredményei. Miként Nektek köszönhetően az is, hogy a sorban a félév végén következhet A matematikafilozófia története. Ezt a címet a maga helyére most már beírom. A kezdőlapra kikerülő szöveget nyitva hagyom, mert a matematikus Bolyai Farkast @Andrew69.: javasolta és @Malatinszky: az Eötvös Loránd Tudományegyetemen éppen matematikát tanult, ezért a címlapos szöveget velük közösen szeretnénk elkészíteni. A hozzá tartozó képnek a fenn láthatót javasoljuk. --Witéz vita 2015. június 4., 19:03 (CEST)

Miután ott félév végéig rendezett a kiemelt cikkek sora, időszerű lett ide visszatérni és a súlypontot a Kiegészítésről a már napirendre került Kezdőlap egészére, illetve a Kezdőlapműhely kérdéseire helyezni át. Egyben javaslom az Esztergom holnap déli Kezdőlapra kerülésével egyidejűleg ezen legutolsó részt önálló szakasszá tenni és az előtte lévőket az archiválásnak átengedni. --*feridiák vita 2015. június 10., 01:00 (CEST)

Mi a magyarázata annak, hogy míg a Kezdőlap egyik-másik rovatának egy-egy elemi kérdése képes részletes és eredményes vitákat elindítani, ha a Kezdőlap egészének kérdése kerül napirendre, ellentéte történik? --*feridiák vita 2015. június 17., 01:05 (CEST)
Talán az, hogy az „elemi kérdések” jellemzően egy konkrét probléma felvetésével indulnak, és a megoldásukig tartanak, míg a Kezdőlap egészével kapcsolatban eddig semmilyen konkrét javaslat vagy észrevétel nem merült fel, csupán a felvetés, hogy „időszerű” lenne róla beszélni. Ilyenkor azért azt várná az ember, hogy a téma felvetője legalább annyit közöljön, hogy szerinte miért időszerű, és mik azok a többé-kevésbé konkrét pontok, amikről beszélni kéne. És akkor mindenki el tudja dönteni, hogy tényleg időszerű-e, és valóban van számára miről beszélgetni, vagy sem. --Puskás Zoli vita 2015. június 18., 13:01 (CEST)
Pontosan így gondolom én is. --Malatinszky vita 2015. június 18., 13:24 (CEST)
Pontosan így gondolom én is. --Witéz vita 2015. június 19., 10:45 (CEST) -

@Puskás Zoli: Továbbgondoltam. Miközben egyetértésben várunk, múlik az idő. Hátha félreértés történt: akire Te mint a téma felvetőjére gondolsz, akitől a közlést várod/várjuk, nem is tudja, hogy róla van szó. Kérlek, nevezd meg kire gondolsz e téma felvetőjeként. Ezen nevet Tőled tisztelettel kérem és várom: --Witéz vita 2015. június 19., 19:01 (CEST)

@Witéz: Természetesen @*feridiákra gondoltam, mivel ő hozta létre ezt a szakaszt, majd ő hiányolta az érdemi vitát is. --Puskás Zoli vita 2015. június 21., 23:16 (CEST)

@Puskás Zoli: Köszönöm, hogy e fontos és napirendre került témában megfogalmaztad kérdéseidet, és a téma felvetője/felvetői felé - szerintem is - jogos elvárásaidat. Ugyanakkor meglepett, hogy Te elsőnek, sőt egyetlenként épp rám gondoltál. Ezek szerint nagy a véleménykülönbség köztünk. Közös munkánk javát szolgálná, ha mégis sikerülne áthidalni. Javaslom, hogy ehhez induljunk ki a tényekből.

Az egyik első tény, hogy - Kezdőlapunkon is - ma a Leventék, köztük Rlevente névnapja van. A sok közül én elsőnek épp Rleventére gondoltam, aki június 2-án ezt írta ugyanitt:

A Wikipédia:Kiemelt szócikkek listája lapon látható, hogy mi mikor volt kinn. Sajnos a lista nem friss, Hkoalával nekiálltunk aktualizálni. Valahogy ez is (és az egész vita) azt mutatja, hogy a Kezdőlapnak nincs gazdája. Sokan dolgoznak rajta, még többen figyelik, hogy mi történik, és reklamálnak ha valami nem tetszik, de nincs összefogva. Mi lenne, ha felélesztenénk az inaktív Kezdőlapműhelyt? Ott összegyűlhetnének az érdeklődő és tenni akaró szerkesztők, meg lehetne beszélni a tennivalókat, le lehetne írni a szabályokat, lehetne hozni megállapodásokat, amik visszakereshetők, stb. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 2., 13:12 (CEST)

Erről volt szó, erről van szó, ez itt a kérdés. *feridiák vita 2015. június 28., 23:09 (CEST)

@*feridiák: Ezek szerint nincs köztünk véleménykülönbség, mindössze a gondolatolvasási képességeim bizonyultak elégtelennek, így nem jöttem rá, hogy az új szakaszban általad leírtak valamelyik másik, meg nem nevezett szakasz egy meg nem nevezett bejegyzésére reflektálnak. :-) --Puskás Zoli vita 2015. június 29., 00:06 (CEST)

Húrelmélet és Áldott légy-enciklika a mostani Kezdőlapon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia angol és magyar nyelvű változatában napról napra ugyanazon a helyen, a bal felső sarokban ugyanazon kép: a Wikipedia logó látható. A mellette lévő két hasáb tartalma napról napra részben egyezik, részben különbözik. A mai Kezdőlapon, pontosabban az angol nyelvű Wikipedia mai Főoldala képernyőjén a jobb felső sarokban "a nap képe" Ferenc pápa arcképe, vele szemben pedig Edward Witten matematikus és fizikus arcképe látható. Ezen angol nyelvű Kezdőlaptól inspirációt, kiemelkedő segítséget kapunk a magyar nyelvű Kezdőlap épp napirenden lévő megújításához is. --*feridiák vita 2015. június 22., 11:53 (CEST)

Feri, most ideírtál néhány tényt, de mit kezdjünk velük? Mi megbeszélni valója van a huwiki szerkesztőinek azon, hogy mi az enwiki kiemelt cikke és mi az egyik híre? Egyébként az enwikin a nap képe nem Ferenc pápa képe, hanem Jacques-Louis David Napóleon-képe, ami kicsit lejjebb görgetve látható. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 22., 12:07 (CEST)

A magyar és az angol WP kezdőlapja jelentősen eltér, legalábbis az én beállításaimmal (mindkettőn a Vector bőr van). Ez nem baj. Szerintem *feridiák csak fel akarja hívni a figyelmet az enWiki kezdőlapi cikkeire, hogy esetleg ezek jöhetnének a mienken is, ha nincs jobb ötlet. Részemről oké Ferenc pápa, az elméleti fizikus szintén, de akár Dan Brown is. --Pkᑌᘗᖾpalackᐁᐧᐦᑕᒪᑫᐃᐧᐣ 2015. június 22., 20:45 (CEST)

Oké, de tegyünk olyat is ki ami érdekli a magyar nyelvű olvasókat. Talán nem ünneprontás ha azt mondom, hogy a Magyar Örökség díj ér annyit mint a német könyvszakma békedíja vagy az, hogy mekkorát választottak Dániában és speciel nekem érdekes hír, hogy a következő Nobel-díjat (nem vicc!) akár veletek együtt megnyerhetjük. Andrew69. Blue a v.svg 2015. június 22., 22:08 (CEST)
Köszönöm gondolataitokat. Elsőre szeretném az első magyar enciklopédia készítőjének és kiadójának évszázadokat átívelő üzenetét idézni: Tégy oly célt fel, amelyre soha senki nem ért. Mert szép dolog a középszerű tudós emberekkel elérkezni, de szebb még a legtudósbakkal egyarányú messze hagyíttani, a legszebb penig mindeneket fellyülhaladni, és a nagy hegynek oly részében állani, ahová soha senki maga erejétől nem hághatott, s talám soha nem is hág. Apáczai Csere János szavait és szellemét idézve kérek kölcsönös türelmet a vita új szinte emeléséhez és eredményes előreviteléhez. Holnap részletes kifejtés következik. Ma egyetlen konkrét kérésem lenne, hátha tud valaki segíteni. Ezen HungarianWikipediaMainpageScreenshot1October2012.png példájára az enwiki 2015. június 22-i, mai kezdőlapjáról Screenshotot készíteni. --*feridiák vita 2015. június 22., 22:58 (CEST)

@Andrew69.: bánjunk óvatosan a magyar olvasók érdeklődéséről szóló ex cathedra kijelentésekkel. Noha kétségtelenül nem ünneprontás azt mondani, hogy „a Magyar Örökség díj ér annyit, [...] mint az, hogy mekkorát választottak Dániában”, a valóság azért az, hogy a kezdőlapos említés napján a távozó dán miniszterelnök cikkére négyszer annyian voltak kíváncsiak, mint a Magyar Örökség díjról szóló lapra. Malatinszky vita 2015. június 23., 01:25 (CEST)

Én azt gondolom, hogy továbbra is magyar olvasóknak írjuk, mert magyarországi (kárpát-medencei) olvasóink vannak döntő többségben. Egy díjnál egyébként azt is nézni kell, hogy nem feltétlen maga a díj a fontos, hanem aki kapta. A nézettségnél azt is figyelembe kell venni, ha megírunk egy új szócikket azt alapból megnézzük mi a szerkesztők, így a nézettsége nem feltétlen az olvasók számát adja vissza. Az meg visszakereshető, a laptörténetekben, hogy egy magyar érintettségű esemény megsokszorozza a nézettséget, pl ha a német könyvszakma békedíját újra magyar fogja kapni, akkor egészen biztosan nagyon sokan fognak rákeresni, így meg marad a napi rendre tíz alatti nézettség, amit persze megtör néha tizennégy rákeresés. Persze itt is jó lenne ha a díjazott Navid Kermani cikke meg lenne írva, bár a méltató Frank-Walter Steinmeier átlagban kap napi hármat. Andrew69. Blue a v.svg 2015. június 23., 09:37 (CEST)

Vita kezeményezése a szent pápák jó szócikkének kiemeltté tételéért[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva*feridiák elkészítette az ajánlót. Köszönjük! --Tacsipacsi vita 2015. június 24., 08:50 (CEST)

Szerintem a vita új szintre emelése helyett inkább azzal kellene foglalkozni, hogy az egy nap múlva Kezdőlapra kerülő cikknek még mindig nincs ajánlója.--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 23., 07:45 (CEST)

Valóban elkészült a holnap déli frissítéshez a 2015-26-2 sablonba A matematikafilozófia története szócikkhez az ajánló. De Rleventével közösen csináltuk, s az érdem döntő része az övé. --*feridiák vita 2015. június 24., 10:32 (CEST)

Te elkezdted, én kiegészítettem, Te befejezted. :-) --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 24., 15:24 (CEST)
Jó. De tegyük mellé a párját. Te elkezdted, én kiegészítettem, Te befejezted. XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatása szócikkének jó szintre emelésében. Az együttműködés folytatása e jó szócikknek kiemelt szintre emelése s október 25-re a Kezdőlapra felkerülése. Better Together! :-) --*feridiák vita 2015. június 24., 19:01 (CEST)

A vitaindító kezdeményezés részletes kifejtésének - benne a fenti képtár magyarázatának - a Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2015-43-2, valamint XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatása szócikkének Vitalapja az alkalmas helye, ezért ezen szakaszt én is ott folytatom tovább. *feridiák vita 2015. július 2., 01:07 (CEST)

Az EU-ban ki akarják nyírni a panorámaszabadságot - súlyos következmények a WP számára![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lehet, hogy nem a legjobb helyre írtam, de a helyzetre tekintettel ez most talán nem annyira lényeges. Szóval vészhelyzet van, az EU-ban meg akarják szüntetni a panorámaszabadságot, ami ha sikerül, a Wikipédiára is durván ki fog hatni. Az angol és a német WP-n már bannerral riasztják az embereket, hogy tiltakozzanak, talán itt is el kéne ezt kezdeni. Kilencedikéig van idő tiltakozni... – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 78.48.153.66 (vitalap | szerkesztései) 2015. július 2., 02:26‎

Wikipédia:Kocsmafal (képek)#Panoráma-szabadság eltörlése az egész Európai Unióban (jobb híján) itt próbáltam felvetni, de kevés visszhangra talált. Nincs ilyen oldalunk, banner sincs. Akela vita 2015. július 2., 05:40 (CEST)

A szakasz - de nem a kezdőlap! - tartalmához kapcsolódik: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Two weeks to save freedom of panorama in Europe. Apród vita 2015. július 2., 12:03 (CEST)

Nem férne ki a címlapra, az aktuális események között, egy rövid (érthető) említés és talán egy szemléltető kép erejéig? Akela vita 2015. július 2., 13:41 (CEST)

Ahhoz, hogy az aktualitások között szerepeljen a téma, két dolog kell: egy aktuális dátum (erre jó lenne a július 9-i EP-szavazás dátuma) és egy szócikk, ami kifejti a témát (ehhez ki kellene bővíteni a Panorámaszabadság cikket. --Malatinszky vita 2015. július 2., 15:48 (CEST)

A Wikimedia a közvetlen meggyőzés erejében hisz, összeszedték az összes európai parlamenti képviselő elérhetőségét, így személyesen lehet nekik írni. A magyar lista itt található. Egy udvarias levél kíséretében nem árthat szerintem felhívni rá a figyelmüket, hogy a döntés mivel is járhat. Akár pl. a Szabadság-szobros kép beillesztésével... --Norden1990 2015. július 2., 16:12 (CEST)

Nem lenne egyszerűbb ha kihelyeznék a szervereket egy nem EU-tagországba? --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. július 2., 16:16 (CEST)

Attól még a Szabadság-szobrot Magyarországon fotózod le és nem máshol... --Norden1990 2015. július 2., 16:17 (CEST)

Javasolom a kezdőlap jól látható helyére a következő oldalt és annak fejlécképét: Wikipédia:Panorámaszabadság 2015! Szerintem ez most fontosabb mint a mexikói WM-találkozó... És írjunk minél több magyar képviselőnek, elmagyarázva a szavazás tétjét. Akár az előbbi oldalt is linkeljük nekik, hogy lássák, milyen következményekkel járhat a szavazás számunkra kedvezőtlen kimenetele! Mihamarabb ki kellene ezt tenni, mert 9-éig meg kell győzni a képviselőket. Utána már késő lesz. --Fmvh vita 2015. július 2., 22:23 (CEST)

A magam részéről írtam kb. 10 európai parlamenti képviselőnek. --Norden1990 2015. július 3., 01:46 (CEST)

azt lehet tudni, hogy melyik képviselőnek mi az álláspontja a kérdésben? mert aki egyébként is mellettünk áll, azt fölösleges győzködni... Alensha 2015. július 3., 04:08 (CEST)

De fel vagytok háborodva azon, hogy valaki a szerzők érdekeit mindenek fölé akarja helyezni a javaslatával! Ugyan miféle "szabadság" uralkodik a Wikipédián, ahol a szerzői jogra való parttalan hivatkozást a többség mély meggyőződéssel hiszi? Most éppen tapsoltok a "logószabadság"

elleni támadásról szóló új irányelveteknek. Úgy látszik, komolyan gondoljátok, hogy egy Coca-Cola feliratú pohárról készült fotóról el kell távolítani a logót, ha nem kérnek hozzá engedélyt, mert különben "jogsértő"...

Szóval ne legyetek annyira felháborodva, hiszen hagytátok, hogy számos jelet (pl. logót) a szerzői jogra hivatkozva távolítsanak el a Wikipédiából.
Egy ilyen vitánál amúgy sem ártana az eredeti javaslatszöveget megnézni. Hátha nem visszamenő hatályú szabályozásról lenne szó, tehát a hatálybalépés előtti képekre nem vonatkozna a szabály (bár kis hazánkban hozzászoktunk az utóbbi években ahhoz, hogy a visszamenő hatályú szabályozás népszerű...)
De akkor sem kiabáltatok, amikor a magyar jogalkotó gyakorlatilag engedélykötelessé tette, hogy a szembejövő járókelőt közelről lefényképezhessük...
Egy szóval sem kívánom védeni ezt az eszement EU-javaslatot. Ellenzem, hogy a szerzői jogot bunkósbotnak használják mások, adott esetben az olvasók tájékozódással kapcsolatos érdekeivel szemben.
A fotózás művészeti vagy szakmán alapuló tevékenység volt, a digitális fotózással azonban mindennapi tevékenységgé vált. Nem kell filmet befűzni sötét helye, előhívatni, a kép módosítható stb. stb.
Ha már képviselőkhöz fordultok panaszotokkal, azt ne csupán a "panorámaszabadság" tervezett megengedhetetlen korlátozása érdekében tegyétek.
Inkább azt vessétek fel, hogy a szerzői jogi szabad felhasználás területeit bővítsék! Van erre lehetőség. Az angolszász "fair use" nagyszerűen működne a magyar jogban is!----Linkoman vita 2015. július 3., 08:03 (CEST)
Hát én lefényképeztem egy-két tucat házat; a képek zöme a Commonson van, és használja egyiket-másikat néhány Wikipédia. Nem örölnék, ha ki lennének radírozva. Inkább írják oda az építészek nevét, az lenne fair. OsvátA Palackposta 2015. július 3., 11:36 (CEST)

Linkoman, mi ez az "én és ti" felosztás nálad? A fentiek alapján láthatod, hogy a panorámaszabadság korlátozását nem támogatom, de honnan veszed, hogy ezzel ellentétben a '"logószabadság" megszüntetését értelmes döntésnek tartom? Mielőtt magányos harcosnak és erkölcsi megmondóembernek kiáltod ki magad, tájékozódj. ;) A "fair use" szerintem nagyon rossz metódus, mert nem ösztönzi a szerkesztőt arra, hogy jogilag rendezett fényképekkel illusztrálja a cikket. A másik, amikor mozgóképes alkotásokból vág ki valaki egy képet... azt szimplán be kéne tiltani, mert jogsértő. --Norden1990 2015. július 3., 21:43 (CEST)

Ahogy itt a magyar wikin használjuk, {{filmkocka}}(?) sablonnal ellátva, a mozgóképes alkotásokból való kivágás szerintem így elég korrekt. Az alkotónak nem származik egy ilyen képkocka WP-s felhasználásából annyi hátránya, mint amennyi előnye származhat (pl. a filmkockát látva és a szócikket olvasva talán valaki megvásárolja a filmet DVD-n. Az pedig haszon. :) )--Fmvh vita 2015. július 3., 22:40 (CEST)