Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  okt. 22. okt. 23. okt. 24. okt. 25. okt. 26. okt. 27.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25,

...
Megjegyzések
A Vita:Kezdőlap/Megjegyzések allap a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál.
Gyakran ismételt kérdések

A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Nobel-díjak és Nobel-díjasok[szerkesztés]

A Nobel-alapítványlogója
A Nobel-alapítvány
logója

Október 2-án megkezdődött a 2017-ben Nobel-díjat nyertek kihirdetése. Elsőnek hétfőtől péntekig a Nobel által alapított öt díjé a következő sorrendben: orvosi-élettani, fizikai, kémiai, irodalmi és békedíj. Majd újra hétfőn, idén október 9-én a Svéd Nemzeti Bank által Nobel emlékére alapított közgazdasági Nobel-díj következik. November 21. Alfred Nobel születésnapja, december 10. halálának napja, és egyben végrendeletének hatályba lépése, a Nobel Alapítvány életre kelése és 1901-től a Nobel-díjak átadási ünnepe.

Javasolom, hogy Az év aktualitásai keretében a 2017-es Formula–1 világbajnokság és a Brexit link közé tegyük be a Nobel-díjak és Nobel-díjasok linket. Kérve és várva véleményeteket üdvözlettel: – *feridiák vita 2017. október 2., 21:00 (CEST)

Október 2-án megkezdődött a Nobel-hét. Előbb kitettem a Kezdőlapon a Kezdőlap aktualitásai rovatba az orvosi-élettani díj idei kitüntetettjeit. Majd még aznap javaslatot tettem ide a Nobel-díjak és Nobel-díjasok link beillesztésére Az év aktualitásai alrovatba. Mivel más nem kapcsolódott be, napról napra betettem sorba az újabb Nobel-díjat nyerteket, majd beillesztettem a Nobel-díjas linket is. Mivel vita máig nem indult, tisztelettel kérem, hogy akár mellette, akár ellene, szíveskedjetek véleményt nyilvánítani. – *feridiák vita 2017. október 11., 19:40 (CEST)

Amikor megkezdődött a Nobel-hét, javasoltam, hogy tegyük be a Nobel-díjak és Nobel-díjasok linket, s kértem, vártam véleményeteket. Közben napról napra feltöltöttem a Kezdőlapra az idei Nobel-díjasokat. A hetedik napig vártam, s mivel senki nem emelt kifogást, október 8-án feltöltöttem a Nobel-linket. Október 9-én a közgazdasági Nobel-emlékdíjat kapott Richard H. Thaler amerikai közgazdász feltevésével teljes lett az idei kitüntetettek sora. A friss Nobel-díjas Richard H. Thaler neve a harmadik helyen még ma is kinn a Kezdőlapon. De közben Malatinszky - azon indoklással, hogy elvesztette aktualitás jellegét - már október 11-én törölte a Nobel-linket. Ugyanakkor Az év aktualitásai alrovatban továbbra is ott hagyta a 2017-es Formula–1 világbajnokság és a Brexit linkeket.

Ezzel alapvető ellentmondásba kerültünk. Ha az angol nyelvű társlap példáját követve mindhárom linket kivesszük, az következetes álláspont. Két kattintással ellenőrízhető, hogy az en:Other recent events alrovat, s mögötte belinkelve a Portal:Current events portál Wikipedia:Main Page history/2017 October 9. napján már és tizedik napja, Wikipedia:Main Page history/2017 October 18. napján sem tartalmaz linkeket. De a magyar változatban ott van kettő is. Első a 2017-es Formula–1 világbajnokság. Sőt, épp ezen vitalapon ez a következő és jelenleg még egyetlen további szakasz. Ezért átmegyek oda, s utána térek vissza ide a folytatáshoz. – *feridiák vita 2017. október 18., 19:39 (CEST)

A 2017-es Formula–1 világbajnokság link kérdései a Kezdőlap aktualitásai rovatban[szerkesztés]

Honlaptól Főlapig
URL www.wikipedia.hu
Főlapon a Formula–1 portálig
URL www.wikimedia.org
Én a Formula–1-et ki is venném, nem igazán értem, hogy miért lenne jellemző aktualitása az év egészét tekintve, lévén minden éven van, meg ezen kívül még néhány száz másik versenysportban is van világbajnokság ebben az évben. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. október 7., 09:58 (CEST)

Kérlek, szíveskedj értelmezni, hogy mit értsünk a Formula-1 kivételén. A 2017-es Formula–1 világbajnokság 20 futamából jelenleg október 6-tól október 8-ig az évad 16. versenye, a 2017-es Formula–1 japán nagydíj folyik, melynek holnap lesz az eredményhirdetése. Az év aktualitásai alrovatból a 2017-es Formula–1 világbajnokság linkjének kivételét javaslod, de 2017-es Formula–1 japán nagydíj győztesét megnevezzük, vagy szakítva az eddigi gyakorlattal a húszból a japán nagydíjjal kezdve az utolsó ötöt már töröljük, mert - ahogy írod - „néhány száz másik versenysportban is van világbajnokság ebben az évben”? – *feridiák vita 2017. október 7., 14:43 (CEST)

Azt értem alatta, hogy az év aktualitásainál ki kell jelölni egérrel a szóban forgó részt, megnyomni a delete gombot, majd elmenteni a sablont abból az indíttatásból, amiért nem az év aktualitása a 2017-es WTA-szezon, a 2017-es férfi kézilabda-világbajnokság, a 2017-es úszó-világbajnokság, a 2017-es női röplabda-Európa-bajnokság és – hogy ne csak a sportokból merítsünk – a 2017-es német szövetségi választások. Ezek hiányában önkényesnek tűnik ennek az egy sportágnak az egyetlen kategóriáját az év aktualitásának kikiáltani. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. október 8., 23:36 (CEST)

Tisztelt Pallerti, a Formula–1 kérdésével holnap foglalkozom. – *feridiák vita 2017. október 11., 19:54 (CEST)

Tisztelt Pallerti! Elnézést, de a fent írtak és más események eltérítettek a Formula–1 kérdésétől. Most tudtam visszatérni. Az amerikai nagydíj következik, a 2017-es Formula–1 világbajnokság tizenhetedik futama, amelyet 2017. október 20. és október 22. között rendeznek meg az Amerikai Egyesült Államokbeli Circuit of the Americason, Austinban. Van-e kifogás az ellen, hogy a győztest hétfőn most is kitegyük? – *feridiák vita 2017. október 18., 19:48 (CEST)

@*feridiák: Mielőtt ezt megvitatjuk, ne tegyünk pontot az eredeti kérdés megnyugtató megválaszolásának a végére? Ugyanis az még mindig kérdéses számomra, hogy a 2017-es Formula–1 világbajnokság az év aktualitásai közé tartozik -e. Ehhez semmilyen köze sincs annak, hogy egy aktuális futamgyőztest hétfőn kitegyük. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. október 19., 14:23 (CEST)

Olvashatatlan forrás[szerkesztés]

A Tudtad-e rovatban szereplő adat forrása, amely mutatná, hogy 50 ezer hajléktalan él Magyarországon csak regisztráció után olvasható. Mivel a kezdőlapra kikerülő információknál a források még fontosabbak, mint egyéb helyeken, így ezt a forrásnak megadott honlapot én nem tartom megfelelőnek. Ti hogy látjátok ezt a kérdést? – B.Zsolt vita 2017. október 19., 21:30 (CEST)

dr. Thékes István (oktatáskutató)[szerkesztés]

A téves helyen tett írásának Thékes István (oktatáskutató) szócikk-kezdeményezéssé változtatása, hogy „Bolivarman” lehetőséget kapjon a javasolt új szócikk szabályos kezdeményezésére. – *feridiák vita 2017. október 21., 07:13 (CEST)