Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  febr. 24. febr. 25. febr. 26. febr. 27. febr. 28. márc. 1.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25,

...
Megjegyzések
A Vita:Kezdőlap/Megjegyzések allap a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál.
Gyakran ismételt kérdések

A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

A képek száma az Aktualitások rovatban[szerkesztés]

A közelmúltban beszéltünk arról, hogy az Aktuális rovat illusztrálására hány képet használjunk. Az archívumban visszakeresve a megbeszélést, azt látom, hogy a túlnyomó többség szerint főszabályként egy, kivételes esetekben két kép használata indokolt itt. Ennek fényében meglepett *feridiák ma hajnali szerkesztése, amelyben „A két kép konszenzus, kérem kölcsönösen betartani” szerkesztési összefoglalóval betette Fa Nándor képe mellé az iráni pénzügyminiszterét. Nem látom, hogy itt mi indokolná a kivételes eljárást.

Hadd mondjak néhány példát az olyan kivételes esetekre, amelyek szerintem indokolják az egy kép használatát javasló főszabálytól való eltérést.

  • Egyazon napon van választás Piréziában és Bergengóciában, és mi megjelenítjük mindkét győztes képét.
  • Az atlétikai világbajnokságon ugyanazon a versenynapon nyer aranyérmet Gipsz Jakab távolugrásban és Tégla Béla magasugrásban.
  • Hírt adunk egy korszakalkotó felfedezésről, amely két tudós nevéhez fűződik.

Az iráni pénzügyminiszter esetében ilyesmiről nincs szó, ezért most eltávolítom a képét. – Malatinszky vita 2017. február 9., 15:15 (CET)

Jó lenne azt is tisztázni, hogy a két kép használatát (kivételes esetekben) támogatók mire gondoltak:

  • A legfrissebb hírt illusztráljuk két képpel, mint a fenti példákban,
  • vagy két egymástól független, esetlen különböző napi hírt illusztráljunk egy-egy képpel, mint ahogy *feridiák tette.

– Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. február 9., 15:35 (CET)

Én az első esetet támogatom, ha indokolt. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. február 9., 15:35 (CET)

Én mindkét esetet el tudom képzelni. Például ha a hír az, hogy „Augusztus 16-án olimpiai bajnok lett a Kozák Danuta és Szabó Gabriella kajak kettes 500 méteren”, akkor indokolt kivételesen az egy hírt két képpel (Kozák illetve Szabó arcképével) illusztrálni. Ha meg a legfrissebb két hír az, hogy „Február 29-én megkoronázták XIII. Péntek bergengóc nagycsászárt” illetve „Február 29-én megnyerte a piréziai elnökválasztást Gipsz Jakab”, akkor indokolt a két hírt kivételesen egy-egy képpel illusztrálni, hiszen egy napon történtek és egyformán fontosak. Vegyük azonban észre, hogy amit *feridiák csinált, az egy harmadik helyzet: ő ma reggel egy tegnapelőtti esemény illusztrációját tette be a tegnapi (az adott pillanatban legfrissebb) esemény illusztrációja mellé, szemmel láthatólag pusztán azért, hogy két kép legyen a rovatban és ne egy. Én ebben nem látom sem az indokoltságot, sem a kivételességet. Malatinszky vita 2017. február 9., 16:13 (CET)

Malatinszky + 1: egy hír két képpel vagy azonos napi két legfrissebb hír egy-egy képpel. Három képet még akkor sem látnék szívesen, ha a fenti példában február 29-én még egy esemény történt volna a koronázás és az elnökválasztás mellett, mondjuk egy új üstökös felfedezése. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. február 9., 16:41 (CET)

Kim Dzsongil
Kim Dzsongil
1918-as függetlenséginyilatkozat
1918-as függetlenségi
nyilatkozat
Szent Julianna
Szent Julianna

Ha most február 16-án, csütörtökön este visszatekintünk február 12-én, vasárnap estére, akkor ugyanezen vitalapon még tíz szakaszban tíz vitatéma szerepelt, s a jelenlegi első szakasz még a hetedik volt. Ha így folytatódik tovább, hétfőre üres lehet a legfontosabb vitalap. Teszek egy kísérletet a vita kimozdítására a holtpontról. Malatinszky wikitársunk ezen visszautalással kezdi a mostmár első szakaszt: „Az archívumban visszakeresve a megbeszélést, azt látom, hogy a túlnyomó többség szerint főszabályként egy, kivételes esetekben két kép használata indokolt itt.”

Ez a teljes Kezdőlapról kizárólag a Kezdőlap aktualitásai rovatra vonatkozik. Ugyanezen idézett részben az is rögzített, hogy az Évfordulók rovatban a négy kép a főszabály. E két rovat között van az Ünnepek rovat, amelyben a két kép helye nem vitás. Tegnapelőtt például az Ünnepek/02-14 helyen - egyetlen kattintással ellenőrízhetően - két kép szerepelt. A mai Ünnepek/02-16 nap azonban problémás. Időrendbe sorolva a három közül az elsőhöz van kép, de hiányzik a mártírhalált szenvedett Nikomédiai Szent Julianna szócikke. A második Litvánia nemzeti ünnepe, amelyhez nincs kép, de az angol nyelvűből kölcsönözhető. A harmadik Észak-Koreában „a fényes csillag napjaként” Kim Dzsongil 1942. évi születésének évfordulója, amelyhez van kép. Javasolom, hogy kivételesen itt maradhasson a három kép. Ha valaki mégis kiveszi, ám tegye, de kérem, szíveskedjen megindokolni, hogy miért éppen azt vette ki és nem mást. – *feridiák vita 2017. február 16., 22:19 (CET)

Feri! Most írom le kb. harmadjára, remélem most már megérted: nézd meg a Kezdőlapot egy 5"-os telefonon amikor 3 kép van kitéve! Az olvasóink jelentős része már telefonon olvas, el kéne most már ezt fogadni és továbblépni ebben a kép kérdésben!!! Egyébként meg enciklopédiát szerkesztünk, nem pedig 3 éveseknek szóló képeskönyvet. OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2017. február 17., 11:22 (CET)

Kedves OrsolyaVirág, rövidesen találkozunk a mai Wikitalin, ahol személyesen megbeszélhetjük, s utána írok ide. - *feridiák vita 2017. február 18., 09:09 (CET)

Nekem elég, ha ketten megbeszélitek, nem fontos velünk is közölni. Wikizoli vita 2017. február 18., 17:05 (CET)

Mindenesetre én tegnap megint kihajítottam az aktuális rovatból egy, a fenti konszenzust semmibe vevő módon visszaszuszakolt második képet. Malatinszky vita 2017. február 20., 07:38 (CET)

Csak jelzem itt is, hogy *feridiák ismét semmibe vette a fentebb kialakult megállapodást, és betett egy második képet az aktualitások mellé, ezért visszavontam a szerkesztését. A helyes eljárás az lett volna, hogy eltávolítja a régi, már elavulttá vált képet, és azután teszi be az újat, jelezve ezzel, hogy ő is érti, egy közösség részeként szerkeszti a Wikipédiát, és ezért neki is illik tiszteletben tartania ennek a közösségnek a világosan kifejezett akaratát. Remélem, a jövőben nem lesz többet szükség ilyen radikális intézkedésre. Malatinszky vita 2017. február 22., 17:50 (CET)

Mi a forrása ? (11.)[szerkesztés]

  • 515 éve, 1502-ben Vasco da Gama másodjára is útnak indult Indiába, ezúttal egy hadiflotta élén Calicut városállam ellen, hogy megtorolja az előző, Pedro Álvares Cabral vezette expedíció megtámadását és elüldözését. - Nem szerepel az amúgy forrás nélküli Vasco da Gama cikkben. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. február 12., 09:39 (CET)

Jobb lenne beírni a magyar változatba is, mint mindenkit az angol Wikipédiába küldeni. Wikizoli vita 2017. február 19., 23:11 (CET)

Én sem értettem, hogy miért az angol wikit mutatja. Apród vita 2017. február 19., 23:18 (CET)

Howard Katalin lefejezése[szerkesztés]

475 éve, 1542-ben VIII. Henrik angol király hűtlenség vádjával lefejeztette ötödik feleségét, Howard Katalint. - A cikk szerint február 13-án történt, nem 12-én. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. február 12., 09:39 (CET)

Tekintve, hogy a fővesztés bő kétszáz évvel az 1752-es naptárreform előtt történt (amikor is a brit korona országai 11 napot átugrottak, hogy szinkronba hozzák a naptárukat a pápista kontinenssel), akár február 12. a dátum, akár február 13., nekem ködös a „475 éve” pontos jelentése. De ezt persze minden Julián-érabeli esemény kapcsán el lehet mondani. – Malatinszky vita 2017. február 12., 15:20 (CET)

A forrásokkal és hivatkozásokkal bőségesen ellátott angol cikk is tizenharmadikára teszi ezt az eseményt. Ők csak tudják :) --Karmela posta 2017. február 17., 09:36 (CET)