Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  júl. 25. júl. 26. júl. 27. júl. 28. júl. 29. júl. 30.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25,

...
Gyakran ismételt kérdések

A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Visszaszámlálás a 2016. évi nyári olimpiai játékok kezdetéig[szerkesztés]

Hosszúra nyúlt, fölösleges olimpiai mikoris beharangozó hogyishívják

Már kevesebb, mint száz nap, még a felének is csak a fele van hátra az 2016. évi nyári olimpiai játékok augusztus 5-i kezdetéig, melynek ünnepi megnyitóján Rióban a 2012-es londoni olimpia kardvívó bajnoka, Szilágyi Áron viszi a magyar zászlót. (Szilágyi Áron viszi a magyar zászlót Rióban)

Még 2012-ben a londoni olimpiára készülve Rlevente egyetértésével és támogatásával elkészült egy visszaszámláló. Ez Dami tetszését is elnyerte, aki még további gondolatokat is fűzött hozzá, és javasolta a sportműhellyel való együttműködést. A riói olimpia megnyitójára készülésben az utolsó 25 naphoz érve az együttműködés egyik lépésként legalább itt aktivizáltam a visszaszámlálót. Nem lehetne valahova kitenni a Kezdőlapra?

Az Olimpiaportálból a riói visszaszámáló kiemelése és középre helyezése[szerkesztés]

2016. évi nyári olimpiai játékok szócikke 2007. október 8-án startolt. Még az is csak 2009. október 2-án dőlt el, hogy ki rendezheti meg. De már csak 12 nap van hátra a riói olimpia kezdéséig, augusztus első péntekjére felkészülést segítő itteni visszaszámolásunk is végéhez, céljához ér. A célfázisba érve most húzzunk bele.

Már csak egyetlen kattintás a XXXI. nyári olimpiai játékok fülre és máris az aktuális vita közepén vagyunk. – *feridiák vita 2016. július 24., 23:48 (CEST)

Megvártam a hétfő kezdetét, amely már munkanap, és most fordulok kéréssel vitánk minden résztvevőjéhez, de kiemelten @Andrew69., Fmvh, Joeyline, Malatinszky, Nemokap, OrsolyaVirág, Rlevente: szerktársakhoz. Tisztelettel kérem a fentiekről és főleg a célfázis tenivalóiról véleményeteket. – *feridiák vita 2016. július 25., 00:05 (CEST)

Véleményem szerint felesleges ezt a vitalapot telerakni ilyen illusztrációkkal. Ezt az energiát inkább a szócikk névtérben kellene felhasználni. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. július 25., 09:45 (CEST)

Hidzsra[szerkesztés]

A július 16-i ünnepek között 2011 óta szerepel Witéz jóvoltából a következő szöveg: „Hidzsra, az iszlám időszámítás kezdőnapja (622-ben Mohamed próféta híveivel Mekkából Medinába menekülésének emléknapja)”. Meglepett, hogy egy iszlám ünnep fix keresztény dátumhoz kapcsolódik, ezért kicsit utánakaparásztam ennek, és a következőket tudtam meg:

  • A hidzsra, tehát Mohamednek Mekkából Medinába menekülése 622. június 17-én (más vallási autoritások szerint szeptember 23-án) kezdődött.
  • Az iszlám időszámítás kezdőnapja ennek ellenére utólag, kényelmi szempontokból 622. július 16. lett. (Ezek a 7. századi dátumok mind az akkor érvényes Julián naptár szerint értendők.)
  • Mivel az muszlim naptár évei 12 holdhónapból állnak, és így 11 vagy 10 nappal rövidebbek a Gergely-naptár éveinél, az muszlim év első napja, az iszlám újév (al-hidzsra) a Gergely-naptár más-más napjára esik minden évben; 2016-ban történetesen október 3-ra.

Ebből nekem az alábbiak következnek:

  • július 16. ebben a vonatkozásban nem ünnep, hanem a muszlim naptár kezdőnapjának évfordulója. Ezért a fent idézett említést ki kell venni a július 16-i ünnepek közül. Esetleg a Sablon:Évfordulók/’2 és ’7/07-16 lapon szerepelhetne, hogy ez a nap az iszlám időszámítás kezdetének évfordulója, de én ennek se sok értelmét látom, hiszen itt egy utólag, többé-kevésbé önkényesen megválasztott kezdőnap óta eltelt évekről van szó, ráadásul egy másik -- keresztény -- időszámítás szerinti évekről.
  • A Sablon:Évfordulók/’2 és ’7/07-16 lapról el kell távolítani azt a téves állítást, miszerint a hidzsra 622. július 16-án kezdődött.
  • Az iszlám újévre való megemlékezésre esetleg csinálhatnánk egy mozgóünnepsablont. Erre legközelebb 2016. október 3-án lesz szükség.

Vélemények?

– Malatinszky vita 2016. július 16., 06:24 (CEST)

Nagyon helyes, hogy kezdjük megint ízlelgetni „az muszlim” hódoltság alatt szokásban volt, akkor újszerű és egyféle (az) határozott névelőt.  :( Voxfax vita 2016. július 17., 21:24 (CEST)

Nagyon helytelen valakinek az elírását kicikizni és politikai/világnézeti propagandára felhasználni. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. július 18., 13:20 (CEST)

Válaszaim sorban a felvetésekre:

  • A hidzsra szerintem sem ünnep, hanem egy történelmi esemény. Sem a szócikk, sem az onnan elérhető források, sem az en:Hegira nem említi, hogy akárcsak emléknap lenne, ezért ki kell venni az ünnepek közül.
  • Mivel az időpont bizonytalan, ki kell venni az évfordulókból.
  • Az iszlám újévre csinálhatunk egy mozgóünnepsablont, pl. az en:Islamic New Year alapján.

– Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. július 17., 12:36 (CEST)

Köszönöm, az első kettő kész. Azt is elvállalom, hogy még október egy csonkcikket összedobok Iszlám újév címmel (vagy inkább Muszlim újév legyen?). A mozgóünnepsablon elkészítése előtt még egy kicsit utána kell olvasnom annak, hogy melyek is a helyes dátumok, mert úgy tűnik erre különböző felfogások vannak. De a következő napokban erre nem lesz időm, úgyhogy ha másnak van hozzá lelkesedése, nem szeretném elvenni a kedvét. – Malatinszky vita 2016. július 17., 15:48 (CEST)

Tétova kérdés[szerkesztés]

Esetleg valamilyen tartalmi hozzászólnivalója van valakinek? Malatinszky vita 2016. július 17., 00:04 (CEST)

Tétova válasz: Csak annyi, hogy egy Simon Róbertnek tulajdonított idézet szerint "A hidzsra (nem „futás”, ahogy gyakran fordítják, hanem saját törzsének elhagyása, és egy új közösséghez való csatlakozás!)…" – Vadaro vita 2016. július 17., 18:42 (CEST)

Egyetértek @Malatinszky: és @Rlevente: szerktársakkal, a július 16. nem ünnep, hanem a muszlim naptár kezdőnapjának keresztény időszámítás szerinti évfordulója. Ünnep a muszlimok számára akkor van, ha az ő időszámításuk szerinti évfordulót (holdév szerint) megünneplik, azaz idén október elején, mint az új holdév kezdetét. A mozgóünepsablont támogatom. Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. július 18., 14:12 (CEST)

@Ogodej, tudnál abban segíteni, hogy megírod legalább csonkszinten az Iszlám újév vagy Muszlim újév szócikket pl. az en:Islamic New Year alapján? Abból már meg tudnám csinálni a mozgóünnepsablont, meg lenne is mire hivatkozni.– Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. július 18., 17:00‎ (CEST)

Persze, szívesen megcsinálom, de nem tudom nagyon gyorsan, mert eléggé elfoglalt vagyok mostanában... Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. július 19., 13:11 (CEST)

Bulgária a címlapon[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaÍgy --Mameilon vita 2016. július 25., 14:28 (CEST)

Sürgősen vegyétek ki a fölösleg írásjelet abból a sorból, hogy „tovább a szócikkez”! MZ/X vita 2016. július 25., 12:26 (CEST)