Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  máj. 26. máj. 27. máj. 28. máj. 29. máj. 30. máj. 31.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25,

...
Gyakran ismételt kérdések

A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Krisztus mennybemenetele keresztény és keresztyén egyházak ünnepkörében[szerkesztés]

„Elegendően keresztény-e a Kezdőlap?” - tette föl új szakaszt nyitó kérdését Malatinszky a többszörös ünnep május 1-jén. Feleletet is adott: „Hogy saját szarkasztikus kérdésemre válaszoljak, tényleg vissza kellene egy kicsit fogni a keresztény témák kezdőlapi megjelenéséből.”

„Azon a véleményen vagyok, hogy lehetne még keresztényebb is, hiszen rendre csak a római katolikus ünnepek szerepelnek és a protestáns meg más vallások ünnepeit is lehetne sűrűbben hozni. Pl. ma van a keleti egyházaknál így Romániában és Szerbiában az Ortodox Húsvéthétfő és ez hatással van nem kevés ott élő magyar olvasónkra is” - egészítette ki másnap, május 2-án Andrew69.

Ma, 2016. május 8-án Kezdőlapunk A nap képe rovatában a római katolikus quitói Szent Ferenc-templom és kolostor (Ecuador) képe, az Ünnepek rovat húsvéti ünnepkörében pedig szöveggel és képpel Jézus Krisztus mennybemenetele látható.

Külön köszönet @Malatinszky és @Andrew69. társunknak, mert ők adtak döntő indítékot, hogy Kezdőlapunk végül ilyen lett. Kösz és üdv: *feridiák vita 2016. május 8., 23:57 (CEST)

Symbol question.svg kérdés Mikor ünnepelték a nyugati keresztények Krisztus mennybemenetelét? A húsvét utáni 40. napon, azaz május 5-én, vagy az azt követő vasárnap, május 8-án? A Magyar Katolikus Püspöki Kar szerint május 5-én, de *feridiák mintha azt sugallná, hogy május 8-án. Összekeverek valamit? Malatinszky vita 2016. május 9., 00:28 (CEST)

Kérés: kérek mindenkit, ezúttal különösen *feridiákot, hogy azokat az ünnepeket, amelyeknek van mozgóünnep-sablonja, ne tegyék bele az egyes dátumok ünnepeinek sablonjába, mert ez teljesen szembemegy a mozgóünnep-sablonok funkciójával. Aki nem érti a kérést, szóljon, hogy elmagyarázhassam. Köszönöm. Malatinszky vita 2016. május 9., 00:32 (CEST)

Jelzés: A Sablon:Ünnepek/Szent Tamás sablonnal baj van. A részleteket ld. fentebb a Szent Tamás vasárnapja c. szakaszban. Malatinszky vita 2016. május 9., 00:35 (CEST)


A mennybemenetel ünnepének napja a húsvét utáni 40. nap, ez mindig csütörtök. A katolikusok viszont általában a következő vasárnap ünneplik, ld. pl. itt: [1]. Más keresztény felekezetek valószínűleg a napján, csütörtökön tartják. @Hkoala, Pataki Márta, Einstein2:, tudtok segíteni? --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. május 9., 11:53 (CEST)

Most kaptam Hkoalától az infót, hogy a reformátusoknál csütörtök, a baptistáknál szintén, valamint az evangélikusoknál is. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. május 9., 12:35 (CEST)

A fentiek alapján és szerény tudásom szerint is a mennybemenetel szócikk pontatlanul írja, hogy "általában a következő vasárnap tartják", mivel a másik neve "áldozócsütörtök", ahogy a sablonban maga a szócikk is írja. Egyszer épp azon a napon Hamburgban voltam, ahol szintén csütörtökön ünnepelték (mármint a nép az utcán, majálisozott, vásárolt, árult, ünnepelt, lehet, hogy a templomokban vasárnap imádkoztak). A reformátusoknál mindig csütörtök, ha már a neve is az. Wikizoli vita 2016. május 9., 13:41 (CEST)

Ezek szerint az erdélyi katolikusok is csütörtökön ünneplik. A május 5-re kattintva, többek között ez az esemény is szerepel: "Búcsúk áldozócsütörtökön". Wikizoli vita 2016. május 9., 13:50 (CEST)

Itt a direkt link: http://www.romkat.ro/hu/content/aldozocsutortok-napi-bucsuk-2016 --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. május 9., 14:02 (CEST)

Ausztriában a csütörtök munkaszüneti nap (törvényileg garantált egyházi ünnep, leírása), pedig a katolikusoknak van nagyon erős többsége. Samat üzenetrögzítő 2016. május 9., 17:02 (CEST)

Mivel az ünnepet ezek szerint két időpontban is ünneplik, javaslom, hogy a Sablon:Ünnepek/Áldozócsütörtök sablonban a csütörtöki dátumok (és ennek megfelelő szöveg), a Sablon:Ünnepek/Mennybemenetel sablonban pedig a vasárnapi dátumok szerepeljenek. A szócikket is módosítani kell az itt kiderített infóknak megfelelően. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. május 10., 08:11 (CEST)

Ezzel a megoldással az a fő gond, hogy míg az áldozócsütörtök a magyarországi katolikusság körében elterjedt elnevezés (aminek jelentése még jó 100 évvel ezelőttigre vezet vissza, akkoriban ugyanis a húsvéti kötelező szentáldozás időszakának utolsó napja volt ez a nap, amit sokan, mint az adóbevallást is pl. az utolsó napra hagytak), akik jellemzően a hétközi ünnepeket az azt követő vasárnapon ünneplik meg, addig a mennybemenetel elnevezés azokban a protestáns egyházakban (lutheránus, kálvinista, baptista, metodista) jellemző elnevezése az ünnepeknek, akik viszont a napján, azaz csütörtökön ünnepelnek. A protestánsok még csak nem is áldozásnak vagy szentáldozásnak hívják az úrvacsorát, az a katolikus elnevezés. Szóval ezzel csak bekavarunk. Nl vita 2016. május 13., 21:48 (CEST)

Én csak azt akartam javasolni, hogy két sablon legyen a két dátumnak megfelelően, és hogy mi legyen a sablonok neve (ami az olvasóknak nem is látszik). De lehet az is, hogy Sablon:Ünnepek/Mennybemenetel (csüt) és Sablon:Ünnepek/Mennybemenetel (vas) is. Vagy (1), (2). – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. május 15., 14:45 (CEST)

@Rlevente: Mi lenne az a szöveg, ami vasárnap megjelenik az általad elképzelt sablon hatására? – Malatinszky vita 2016. május 21., 16:27 (CEST)

Symbol question.svg kérdés Mi történik egy magyarországi római katolikus közösségben azon a csütörtökön illetve vasárnap? Konkrétan miből áll az ünneplés? – Malatinszky vita 2016. május 21., 16:27 (CEST)

József nádor[szerkesztés]

Ezt az eltévedt szakaszt Holdkóros kérésére áthelyeztem megfelelő helyére, a Vita:József nádor lapra. --Malatinszky vita 2016. május 9., 23:24 (CEST)

Tekintve, hogy ennek az egész diszkussziónak továbbra sincs semmi köze a Kezdőlaphoz, az eltévedt tartalmat ismét áthelyeztem a Vita:József nádor lapra. – Malatinszky vita 2016. május 23., 05:19 (CEST)

Sporthírek az aktualitások között[szerkesztés]

Megmondom őszintén, én egy kicsit sokallom az Aktualitások rovat naponta többször is frissített híreit a londoni úszó-EB-ről. Ahogy már sokszor leírtam itt, a szememben az Aktualitások rovat szerepe az, hogy jelezze az olvasóknak: nálunk találhat háttérinformációt azokhoz a hírekhez, amikkel a médiában a napokban találkozott, nem pedig az, hogy mi próbáljunk az olvasó elsődleges hírforrása lenni. Az úszó-EB-ről színvonalas, részletes cikkünk van (ezért elsősorban Battila27 szerktársat illeti köszönet), és ide elvezet egy link az Év aktualitásai szakaszból. Javaslom, elégedjünk meg ennyivel, a legfrissebb úszóhírek ismertetését meg hagyjuk meg a hírportáloknak. --Malatinszky vita 2016. május 18., 14:34 (CEST)

Talán elég, ha az egyes rendezvények (EB, VB, olimpia) kezdetén jelezzük, hogy elkezdődött, majd a végén, hogy befejeződött, a magyar csapat pedig x-számú érmet szerzett/ x-ik helyen végzett stb. --Fmvh vita 2016. május 18., 14:37 (CEST)

Igen, valami ilyen megoldásban egyeztünk meg régebben. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. május 18., 15:46 (CEST)

Köszönöm a válaszokat, elvégeztem a változtatást. 22-én, amikor véget ér a verseny, betehetünk majd egy olyan összefoglalót, mint amilyet Fmvh javasol. --Malatinszky vita 2016. május 18., 17:09 (CEST)

Az előbb az Aktualitások sablonban effektíve visszavontam *feridiák ezen módosítását. Ennek az az oka, hogy szerintem az Aktualitások rovat feladata nem a sporteredmények részletes ismertetése, hanem az, hogy felhívja a figyelmet az aktuális eseményekhez kapcsolódó, háttérinformációt szolgáltató cikkeinkre (a jelen esetben az úszó-EB-ről illetve a magyar úszók ottani szerepléséről szóló remek cikkekre). – Malatinszky vita 2016. május 23., 15:38 (CEST)

Sávuót, a törvényadás ünnepe[szerkesztés]

Ma, 2016. május 23-án Kezdőlapunk Ünnepek rovatában képpel és szöveggel a nap kezdetétől még mindíg ez látható:

  • Sávuót, a törvényadás ünnepe (az Ómerszámlálás 50. napja végén, 2015-ben május 23-tól május 25-ig; a zsidó hagyomány szerint Isten ezen a napon nyilatkoztatta ki a tízparancsolatot, ekkor adta át a Tórát és az ünnep a Tóra átvételének személyesen megélése)
- *feridiák vita 2016. május 23., 08:02 (CEST)

Látható, hogy ezen május 23-tól május 25-ig tartó kiemelt jelentőségű ünnep nem az idei évre vonatkozik, hanem 2015-ből maradt itt. A Sávuót szócikk linkjére kattintva, az is látható, hogy idén június 11-től 13-ig fog tartani. Ezért szerintem ki kell venni. De hátha van valami ok, amiért itt van, ezért megkérdem, van-e bárkinek érdemi érve ez ellen. Azzal, hogy egyik szerkesztőtárs oda tesz egy megoldva sablont és benne hagyja a tavalyi ünnepet, a probléma még nincs megoldva, ellenkezőleg, ezen magatartása újabb problémát jelent. - *feridiák vita 2016. május 23., 08:40 (CEST)

Azért raktam ki a megoldva sablont, mert az eredeti bejegyzésedből nem derült ki, hogy ez egy mozgóünnep lenne, és az a hiba vele, hogy idén nem erre az időszakra esik a dolog. Azt valóban nem vettem észre, hogy 2015-ös dátum is szerepel a bejegyzésben, de számomra ebből sem derült volna ki a probléma. Biztosan súlyos műveltségi hiányosság, hogy nem vagyok tisztában a zsidó vallási ünnepekkel, de ezzel szerintem messze nem vagyok egyedül, így örülök, hogy a sablon kirakásával sikerült elérnem, hogy kiderüljön mi is a probléma. A sablont természetesen most le is vettem. – Puskás Zoli vita 2016. május 23., 08:48 (CEST)

Kivettem az ünnepek közül, mert ezek szerint ott nincs helye, a mozgóünnepek közé való. (A képet is kivettem ebből a szakaszból, mert arra sincs itt semmi szükség.) – Puskás Zoli vita 2016. május 23., 08:52 (CEST)

@*feridiák: tanulság ebből az esetből a világos kommunikáció fontossága. Nem elég (sőt a legtöbbször felesleges) naplózni, hogy mi látható a Kezdőlapon, hanem célszerű meg is nevezni az esetleges hibákat. Fentebbi kérdésedre válaszul: igazad van abban, hogy a mai napi ünnepsablon hibás volt, és nem látom semmi okát, hogy benne hagyjuk a Sávuótot, ami mozgóünnep, és így a mozgóünnep-mechanizmussal érdemes kezelni. Köszönöm, hogy végül rámutattál a hibára.

@Puskás Zoli: a zsidó ünnepek mindig mozgóünnepek, még akkor is, amikor a zsidó naptár szerint fix napra esnek (mint a sávuót, ami mindig sziván 6-án van), mert a zsidó naptár nincs szinkronban a Gergely-naptárral.

Megcsináltam az {{Ünnepek/Sávuót kezdete}} és a {{Ünnepek/Sávuót vége}} mozgóünnep-sablonokat. @Karmela, Rlevente: ránéznétek, hogy nem rontottam-e el valamit? – Malatinszky vita 2016. május 23., 14:42 (CEST)

Ellenőrzésképpen összevetettem az időpontokat a hebcal.com (Open Source Judaism movement) felsorolásával, és megegyeznek. Ez az ünnep Magyarországon (és általánosan Izraelen kívül, ahol egynapos) két napon át napnyugtától napnyugtáig tart, így három dátumot ölel fel. --Karmela posta 2016. május 23., 22:17 (CEST)
Megint tanultam valamit. Tulajdonképpen ezért járok a WP-ra. – Puskás Zoli vita 2016. május 23., 14:54 (CEST)

@Malatinszky: igazad van, a tanulság ebből az esetből a világos kommunikáció fontossága. Azt is fontosnak tartom, amit külön megköszönök, hogy elkészítetted és Te készítetted el ezen ünnepi sablonokat. Épp azt tetted, amit reméltem. Még visszatérek a további tanulságokhoz, de előbb itt egy szakasszal feljebb az Aktuális rovatban napirenden lévő tennivalókhoz teszek néhány javaslatot. – *feridiák vita 2016. május 23., 16:06 (CEST)