Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  ápr. 30. máj. 1. máj. 2. máj. 3. máj. 4. máj. 5.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25,

...
Megjegyzések
A Vita:Kezdőlap/Megjegyzések allap a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál.
Gyakran ismételt kérdések

A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Aktuális[szerkesztés]

Magyar Wikipédia Kezdőlap 2008
Magyar Wikipédia Kezdőlap 2008
Magyar Wikipédia Kezdőlap 2008
Magyar Wikipédia Kezdőlap 2008

Már párszor beszéltünk róla, hogy terror ügyben csak kiemelkedő eseményeket szerepeltetünk. Egy merénylő volt és nem néz ki kiemelkedő és rendkívüli esetnek. A világban naponta vannak ilyen támadások, szerintem ne reklámozzuk már ezeket (egyébként pont ezért csinálják). Bőven elég a 2017 cikkben szerepeltetni szerintem nem kell a kezdőlapon is bemutatni az eseményt, ráadásul cikk sincs róla meg szerencsére magyar érintettség se. Itt egy csokor ami szerintem legalább ekkora hír (aktualitás), hogy Lukas Podolski bombagóllal búcsúzott a német válogatottól (azt inkább látnám a portugál meccs előtt, hogy majd folytathassuk), de az is, hogy új államfője van Németországnak, itt van, hogy mi lesz a Heineken forgalmazásával vagy mekkora hatalmas kasszasiker a Kincsem film stb. Andrew69. Blue a v.svg 2017. március 22., 23:13 (CET)

Amilyen gazdag Kezdőlapunk, olyan szegény ezen Vitalapunk. Míg a Kezdőlapon rovatok seregében - mint egy jó étteremben - folyamatosan frissül a szellemi tápanyag, annak ellentéte történik ezen vitalapon. Itt a bizonyság a szemünk előtt. Andrew69. március 22-én vitát kezdeményezett. Máig néma csend. A nap végéig vártam. Vétkesek közt cinkos aki néma. Aludjunk rá egyet, és holnap kezdjünk ezen vitalapon is új szinten új szakaszt. – *feridiák vita 2017. március 29., 23:34 (CEST)

Március 22-én még öt szakasz volt e vitalapon és köztük az 5. Andrew69. „Aktuális" címmel átfogó vitát kezdeményező szakasza. 23-án négyből a 4., 27-re kettőből a 2. lett és a nyolcadik napon, március 29-én a nap kezdetére már és még az egész teljes vitalapon az „Aktuális” pár sornyi szövegével Andrew69. magára maradt. Ezért csatlakoztam a folytatáshoz. Javaslom, hogy kezdjük a struktúra kérdésével. Mindenki láthatja, hogy az „Aktuális” rovat három részből áll. Felül az öt konkrét naphoz kötött esemény. Közbül „Az év aktualitásai" alrovat általában a fontosabb folyamatokat és külön néhány kiemelt történést tartalmaz. Alul pedig a „Halálesetek" alrovatban a közelmúltban elhunytak és közülük néhány név szerint is kiemelt személy található.

A mai napon Apród egyetlen konkrét képkérdés felvetésével megnyitotta a második szakaszt, majd Rlevente segítségével a feleletet is megadták és a szakasz élére felkerült a „megoldva” sablon. Ezen (alul következő) szakasz azonban szintén az „Aktuális” rovat része. Közelebbről a felső részben lévő öt eseményből egyik és abból is csak egyetlen személy különböző képeiből egyetlen kép kiválasztására szorítkozó. Lényegesen változik a helyzet, ha ezt témát visszatesszük az Aktuális rovatba, és ezen rovatot visszatesszük a Kezdőlap egészébe, ahonnan kivételre került. Akkor egy szélesebb körű és magasabb szintű vitához érkezünk. Mi erről a véleményetek? – *feridiák vita 2017. március 31., 23:49 (CEST)

Március 22-én az Aktuális rovatban a londoni terrortámadás volt a vezető hír és az egyetlen kép is ehhez tartozott , @Andrew69. vitát kezdeményezett a terrorcselekmények túlzott szerepeltetésének visszaszorításáért. Március 29-én még ugyanaz a kép uralta a rovatot, és még meg sem indult vita, melyet én tettem újra szóvá. Mégis április 3-án már újabb, a szentpétervári terrortámadás volt a vezető hír és az egyetlen kép is ehhez tartozott, melyet április 5-én kiegészült egy közelebbi képpel, és máig ez a képpár mardt. Április 7-én a stockholmi terrortámadással frissült a rovat s annak képével egészült ki a képpár. Szemléltetésül felidézem a tárgyalt képsort. Holnap, a húsvéti ünnepkörben virágvasárnap vigiliáján ezen már feltétlenül változtatnunk kell. Nyomatékosításul a „függőben” sablont is kiteszem. – *feridiák vita 2017. április 7., 23:33 (CEST)

Köszönöm *feridiákǃ Sajnos folyamatosan történnek terrortámadások, de továbbra is azt mondom redukáljuk le vagy korlátozzuk a szándékos rombolást és értékeink ilyetén semmibe vételét, főleg az aktuális események kezdőlapos bemutatásával. Ünnepek sora előtt állunk és olyan események közül kellene válogassunk, amik értéket is közvetítenek. Az aktuális rovat nem wikihírek, de mivel úgy néz ki a terrorcselekményeket is szerepeltetni szeretik a szerkesztőtársak ezért gondolkodjunk el azon, hogy Az év aktualitásai sorban lehetne fészekbe pakolni és akár önálló szócikként Terrorcselekmények 2017-ben, hasonlóan pl. a 2017 a sportbanhoz alatt gyűjteni és oda aztán mehetne szinte minden ilyen jellegű cselekmény. Andrew69. Blue a v.svg 2017. április 9., 15:59 (CEST)

Ezzel úgy vagyok, hogy tényleg csak különleges esetben kellene szerepeltetni a terrorcselekményeket. Olyan esetekben, amiről az mondható, hogy ez most új tipusú a terrorizmus történetében.Én pl. annak idején azért szerepeltetem a 2014. május 24-i brüsszeli terrortámadást három éve, mert a második világháború befejezése óta ez volt az első eset, hogy ilyen súlyos antiszemita támadás történt Belgiumban illetve az a támadó volt a szíriai háború első olyan európai önkéntese, aki Európába való visszatérése után támadást követett el.

Tehát kezdőlapra tételnél szerintem egy terrorcselekménynél nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy vezető hír-e, hanem azt még fontosabb feltenni az embernek a kérdést, hogy ez és ez a terrorcselekmény a terrorizmus történetében miben számított most újnak? Ha semmiben, akkor nem kell kezdőlapra tenni. Ha valamiben, akkor annak a kezdőlapról ki kell derülni, hogy miben volt új. Apród vita 2017. április 10., 17:06 (CEST)

Javarészt egyetértek veled. Nem azt mondom, hogy nem lehet kitenni ilyet, de az egyediség megítélése nem könnyű, illetve nincs két egyforma ilyen akció sem. Az viszont, hogy egy elkövető beül a teherautóba és random módon elüt sétáló embereket az szerintem nincs egy szinten a Turing-díjjal vagy valaki köztársasági elnöki kinevezésével. Hajlok arra, hogy nagyon radikálisan kezeljük és például ilyen vezető hírt csak úgy tegyünk ki, ha kap más szerkesztőktől támogatást. Például a vitalapon kéne elsőnek felvetni és csak akkor kitenni ha kap két támogató szavazatot, mondjuk úgy, mint a jó szócikkeknél. Andrew69. Blue a v.svg 2017. április 10., 18:14 (CEST)

Bővítsük ki a vitakört a Kezdőlap aktualitásai rovat helyének és tartalmának kérdésére amikor született (lásd a mellékelt képet), jelenleg (lásd most egy kattintással a Kezdőlapon), és a jövőben (lásd a most folyó globális stratégiai tanácskozást: "A nagy kérdés, amit meg szeretnénk válaszolni": Mit akarunk együtt felépíteni vagy elérni a következő 15 évben?) – *feridiák vita 2017. április 17., 22:45 (CEST)

A Kezdőlap aktualitásai rovat szerkezetileg felső, középső, alsó, együtt három részből áll, melyet négy szerktárs történtileg öt lépésen hét év alatt fejlesztett a jelenleg használatban lévőig. Az első Zimmy volt, aki 2008. április 19-én Aktuális eseményekkel kapcsolatos szócikkeink alcímmel indított. A tizedik évben 2017. április 19-én közösségünk új szakaszba előrelépés, új szintre felemelkedés feladatához, kihívásához ért. – *feridiák vita 2017. április 19., 23:55 (CEST)

Igen-igen, büszke is vagyok rá. Egy időben kikerült az aktuális hírek a kezdőlapról, aztán meg visszatették. – Icône étoile d'or à cinq branches.svg Zimmy Gnome-envelope.svg 2017. április 20., 04:10 (CEST)

Joggal vagy büszke rá, és kösz a visszajelzést. Folytatva a rovat megvitatását, felteszek egy másik képet, majd az ebből következő kérdést. Mindkét kép még 2008-ban készült, ugynazon napon, ugyanazon esti órában, pár perc különbséggel. A Wikipédia magyar változata szócikkszámlálója az egyiken 96 025, a másikon 96 026 szócikknél tart, egyetlen szócikk a kettő közti különbség. A két változat között mégis a kis számszaki, technikai különbség egy sor lénygbevágó tartalmi különbséggel párosul. Ebből egyik a Kezdőlapon az Aktuális rovat jelenlegi és 2008-as helye közti különbség. Tisztelt @Zimmy! Te hoztad át a jobb széléről jelenlegi helyére, vagy ha nem, akkor tudod-e hogy ki más és mikor és miért? Válaszod kéri és várja: – *feridiák vita 2017. április 22., 14:01 (CEST)

Nem én hoztam át, ilyenekbe már egy ideje nem folyok bele. – Icône étoile d'or à cinq branches.svg Zimmy Gnome-envelope.svg 2017. április 22., 22:16 (CEST)
Itt került át a jelenlegi helyére. CsGábor szerkesztő végezte az átrendezést 2010. december 29-én, annak érdekében, hogy az Érdekességeket tartalmazó rovat 2011 első hetétől bevezetésre kerüljön. – Dodi123 vita 2017. április 22., 22:42 (CEST)


@Zimmy és @Dodi123, köszönöm egymást kiegészítő és kulcsfontosságú közléseiteket. Például Dodi123 szerktársunktól már azt is tudjuk, hogy ki: CsGábor szerkesztő, mikor: 2010. december 29-én és miért végezte az átrendezést: hogy az Érdekességeket tartalmazó rovat 2011 első hetétől bevezetésre kerüljön. Ha most ennek ismeretében ismét megnézzük Kezdőlapunk 2008-as képét, láthatjuk, hogy már akkor a mai volt a felső rovatsor: Kiemelt cikk és közvetlen mellette A nap képe rovat. Majd akkor még követlenül A nap képe rovat alatt volt az Aktuális rovat. Amikor CsGábor szerkesztő az Érdekességeket tartalmazó rovatot beillesztette, a kézenfekvő az volt, hogy A nap képe és az Aktuális rovat közé tenni be. Egy biztos: itt és most a Vitalap élén az Aktuális rovatról folyó vitaszakasz után közvetlenül a „Tudtad-e, hogy” címszó alatt épp az Érdekességek rovatról folyó vitaszakasz következik!. Ezzel vitánkban már a rovatközi párbeszéd is napirendre került. @Andrew69., mint a vita elindítóját kérlek, hívlak, beszéljünk már erről is. Üdv: – *feridiák vita 2017. április 29., 23:42 (CEST)

Tudtad-e, hogy[szerkesztés]

Ma egyebek közt ez a kérdés:

„… a tüskés bíborcsiga házának felhasználásával bíbor színt állítottak elő?”

Nos, ebből gyakorlatilag semmi sem igaz:

  • a csigából értelemszerűen nem „színt” állítottak elő, hanem festéket;
  • ez a szín nem a bíbor volt, hanem a karmazsin (bár akkor a karmazsint hívták bíbornak);
  • a festéket egyáltalán nem a házából, hanem éppenséggel a csiga testéből állították elő.

Brrrr:

P/c vita 2017. április 18., 03:01 (CEST)


Kérdésemre @Fmvh: ezt válaszolta: – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. április 18., 11:47 (CEST)

A csiga szócikkében pontosan ez szerepel: Egykor ez a faj szolgáltatta a keresett és drága bíborfestéket.
A bíbor színek szócikkben pedig az egyik kép alatt: bizánci palást a XI. századból, bíborcsiga házából nyert Tíruszi bíbor festéssel, griff mintás díszítéssel.
Illetve megnéztem a csigáról szóló angol szócikket is, ahol ez található: This species, like many other species in the family Muricidae, can produce a secretion which is milky and without color when fresh but which turns into a powerful and lasting dye when exposed to the air. This was the mollusc species used by the ancients to produce Tyrian purple fabric dye.
Ezekre alapoztam az érdekességet. Üdv, – Fmvh vita 2017. április 18., 10:03 (CEST)
Javítottam. Kérek mindenkit, hogy gyakrabban pillantsanak az érdekességek lapjára, elkerülendő az ilyen hibákat. Üdv, – Fmvh vita 2017. április 18., 13:08 (CEST)


A bíbor (heraldika) cikkben az alábbi olvasható: „Konstantinápoly 1453-as eleste után ez megszűnt és 1456-ban a pápa elrendelte a helyettesítését a bíbortetűvel a bíborosok és érsekek ruházatának elkészítésénél. Úgy tűnik, hogy a bíbor jelentése ekkoriban változott kárminvörös árnyalatú színről vérvörös árnyalattá, míg a modern bíbor a vörös és a kék keveréke.”

P/c vita 2017. április 22., 01:06 (CEST)

Itt jegyezném meg, hogy ez is téves: az a jószág nem a bíbor-, hanem a karmazsintetű volt. A bíbortetű amerikai és a fügekaktuszokon él — tehát 1453-ban még nem ismerhettük. Sajnos, a kármin és a karmazsin fogalma magyarul reménytelenül összegubancolódott.

P/c vita 2017. április 22., 11:54 (CEST)

@Pásztörperc: A lengyel bíborpajzstetű (Porphyrophora polonica) széles körben ismert volt a középkorban, a keveredést elsősorban a név okozza. A különböző tetvekből, bogarakból és lárvákból nyert színezékekről már szanszkrit források is megemlékeznek. Szerintem bátran lehet javítani a bíbortetűt lengyel bíborpajzstetűre. Egyesek szerint a kármin régies elnevezése a karmazsin, de valójában ez egy meghatározott árnyalat. A színezékiparban ezért használnak színszámokat és színrendszereket (pl. a Pantone), hogy a hasonló vitákat elkerüljék, hiszen esetleg található olyan olyan kármin árnyalat, ami alig megkülönböztethető egy adott karmazsinárnyalattól. Ogodej Mal 0.png vitalap 2017. április 24., 14:32 (CEST)

Terrortámadások a kezdőlapi aktualitások között[szerkesztés]

Riasztónak tartom, hogy mennyire elharapóztak a kezdőlapi aktualitások között a terrortámadásokról szóló hírek. Szeretném, ha véget vetnénk annak a gyakorlatnak, hogy amint bemondja a rádió, hogy valahol bomba robbant, lelőttek egy rendőrt vagy a tömeg közé rohant egy busz, mi azonnal hírt adunk erről a kezdőlapunkon. Ennek több oka is van.

  • A Wikipédia enciklopédia és nem hírportál. Ha megpróbáljuk felvenni a versenyt a hírportálokkal, úgyis alul maradunk, mert nincsenek meg az erőforrásaink a valós idejű hírközléshez.
  • Az aktualitások rovat reális funkciója nem az, hogy ezen keresztül tájékoztassuk az olvasóinkat a friss hírekről, hanem az, hogy háttérinformációt nyújtsunk neki azokhoz a hírekhez, amikről már a médiából értesült. Ha egy terrorcselekményről nem tudunk részletes háttérinformációt adni, akkor nem érdemes bevennünk az aktualitások közé.
  • Nekem az is szempont, hogy néhány szerkesztőtársunk (elsősorban Andrew69.) kifejezte, hogy nem szereti, ha terrorcselekményekről számolunk be. Azt gondolom, jó elv az, hogy nem bosszantjuk egymást, ha nem muszáj.
  • Nem lebecsülendő szempont az sem, hogy a terrorcselekmények tipikusan csekély közvetlen kárt okoznak (például az autóbalesetekkel, a dohányzással, az orvosi műhibákkal vagy az egészségtelen étkezéssel összehasonlítva), és a valódi ártalmat a félelem felkorbácsolásával tudják elérni. Ezért amikor az öt aktualitásunkból három erőszakos támadásokról szól, akaratlanul is a terroristák malmára hajtjuk a vizet, mert azt a hamis érzést keltjük, hogy váltig csak terrorcselekmények történnek.

– Malatinszky vita 2017. április 21., 14:39 (CEST)

+1 Wikizoli vita 2017. április 21., 14:43 (CEST)
+1. Sajnos mindennapivá váltak az ilyen akciók, ezért meg kell szűrnünk őket. Nem kell elbagatellizálni, de pl. az első nagy párizsi akció és a tegnapi között azért van jócskán különbség. Megnézném azt is, hogy más nyelvű wikik hogyan kezelnek egy-egy eseményt. (A legutóbbiról az angolon nincs, németen van, francián nincs szó.)– Fmvh vita 2017. április 21., 21:55 (CEST)

Teljesen egyetértek. Nincs szükség ilyen hírekre és cikkekre se nagyon. Egyrészt bulvárhír, másrészt ingyenreklám a terrorizmusnak. Cikket akkor érdemes írni róla, ha 1. már jelentős háttérinformáció áll rendelkezésre, és 2. kb. fél év eltelt, és még mindig "érdekes" a téma. misibacsi*üzenet 2017. április 21., 17:28 (CEST)

+1 Idézném magamat: „ilyen vezető hírt csak úgy tegyünk ki, ha kap más szerkesztőktől támogatást. Például a vitalapon kéne elsőnek felvetni és csak akkor kitenni ha kap két támogató szavazatot, mondjuk úgy, mint a jó szócikkeknél”. Az aktuális rovatunk teljesen vicc kezd lenni. Andrew69. Blue a v.svg 2017. április 21., 18:04 (CEST)

Egyetértek @Malatinszky:vel és az aktualitások rovatra vonatkozóan is támogatom @Andrew69.: javaslatát, bár lehet, hogy a két támogató szavazat a témák megjelenítéséhez kevés lenne. Ogodej Mal 0.png vitalap 2017. április 21., 20:08 (CEST)

Két támogató, az mindig meglesz. Viszont javaslom, lehessen "rezeg as léc" típusú hírek megjelenítése ellen is szavazni. Akela vita 2017. április 21., 21:26 (CEST)

Lehet egyedül maradok a véleményemmel, és nem is fogok tiltakozni, de azért megjegyezném: én egy arany középutat javaslok. Magyarul minden előrántott késről, eldördült gázpisztolyról meg járdára felhajtó kisteherautóról ne írjunk, de a jelentős, több halálos áldozattal járó, és valamilyen reakciót/cselekvést kiváltó események (lásd párizsi Charlie Hebdo támadás vagy a nizzai merénylet) igenis szerepeljenek, mert ezek mondhatni (sajnos) történelmi események. Ilyenkor az olvasó szemével kell figyelni a dolgot: sok ember innen tájékozódik szinte mindenről, még az aprócseprő dolgokról is (elég ha megnézzük a sajtóban megjelenő cikkeket, tegnap pl. megírták hogy Jennifer Lawrence valami bárban sörözött Pesten, és lám tegnap négyszer annyian olvasták el mint általában) és ez egy minusz pont, ha a sajtó napok óta tele van vele, itt meg azt látja: "na, ezek erről se hallottak". Legyünk már annyira olvasóbarát, hogy legalább minimális információt adunk neki a nagyvilág fontosabb eseményeiről, legyen az pozitív vagy negatív (persze, nem szép dolog "reklámozni" a terrorizmust, de ennyi erővel a holokauszt-emlékévről és társairól se írjunk mert azzal meg a népirtást reklámozzuk). Én azt javaslom, válogassunk, de informáljunk is ha kell. – XXLVenom999 vita 2017. április 21., 22:12 (CEST)

Van-e kifogás azellen, hogy az április 20-i párizsi lövöldözést kivegyem az aktualitások közül, tekintve, hogy az eseményről nincs cikkünk? Malatinszky vita 2017. április 23., 16:38 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom az eredeti javaslatot és ez utóbbit is. További érv, hogy a terrortámadásokról gyakran hamis hírek érkeznek eleinte, mert a zűrzavarban nem egyértelműek a dolgok, vagy mert a hatóságok is rossz nyomot fognak, vagy szándékosan adnak ki hiányos tájékoztatást. Akkor pedig a dezinformáció bűnébe eshetünk még máshol megjelent hírek átvételével is. Nem véletlenül alapkövetelménye a Wikipédiának a feldolgozottság, ebből itt se engedjünk. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. április 23., 16:55 (CEST)

Kivettem és betettem az első ízben női díjazott É. Kiss Katalin Széchenyi- és most már Bolyai-díjas nyelvészt. Megj. talán képet kereshetne valaki sajnos nincs róla szabad képünk. Andrew69. Blue a v.svg 2017. április 23., 18:32 (CEST)

Köszönöm és üdvözlöm azt a közösségi munkát, amellyel kilencen társunk egy fontos vitában három nap alatt pozitív fordulatot hajtott végre. Két javaslattal csatlakozom, és Malatinszky példáját követve én is előbb megkérdem, hogy van-e kifogás ellene, vagy feltehető az Aktuális rovatba ez a kettő, vagy közülük egyik:

Tetszés szerint jobbítható, és ha esetleg bármelyikőtök felteszi, akár holnap reggel is, azt külön megköszönöm. – *feridiák vita 2017. április 23., 21:46 (CEST)

Ez utóbbit lenne jó kitenni, mert van cikkünk a fesztiválról és a díszvendégéről, sőt róla képünk is. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. április 23., 21:57 (CEST)

Megtettem és köszönöm, a képcserét külön is. – *feridiák vita 2017. április 23., 22:31 (CEST)

Javaslattal szeretnék élni. Jó ötletnek tartom, amit *feridiák elkezdtett, hogy tegyünk először javaslatot a vitalapon és utána menjen ki az aktuális rovatba egy aktualitás, így elkerülhetnénk a későbbi visszavonásokat és vitákat. A lényeg az lenne, hogy ne egy szerkesztő döntse el mi legyen az aktulis rovatban. Elég sokan figyeljük a vitalapot így talán nem fulladna érdektelenségbe, ha valaki javaslatot tesz. Ha odavaló annyit kellene tenni, hogy kapjon még egy támogatást és már mehet is, ha meg vita lenne, akkor azt le lehetne folytatni és majd döntene a többség. Andrew69. Blue a v.svg 2017. április 24., 11:39 (CEST)

Jó ötlet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. április 24., 11:55 (CEST)

Haláleset[szerkesztés]

Haliǃ Egy neves professzor-asszony, Sz. Jónás Ilona elhunyt 18-án, de sajnos csak most vettem észre, és emiatt csak most írtam meg a szócikkét is. A jelenleg a Kezdőlapon szereplő elhunytak később haltak meg, általában 20. után. Ennek ellenére betegyük a hölgyet a "Halálesetek a közelmúltban" közé? – Ltbuni vita 2017. április 24., 23:04 (CEST)

@Csurla, mivel ezen kérdéskörben szerintem Te vagy az egyik legilletékesebb, szíveskedj véleményezni, és ami a Te válaszod, én is azt támogatom. Kösz és üdv: – *feridiák vita 2017. április 24., 23:24 (CEST)

A szabályaink ebben a kérdésben egyszerűek és íratlanok. Továbbá értelemszerűen a helyzethez rugalmasak. Eszerint beírtam a a hét fős lista közepére, így pár napot kinn lesz a neve. - Csurla vita 2017. április 25., 06:53 (CEST)

@Ltbuni, Csurla! Köszönet mindkettőtöknek. Egyik társunk jelezte a problémát, a másik azonnal megoldotta azt. Úgy történt, ahogy Csurla megírta, Kezdőlapunkon a Wikipédia:Aktuális rovat alsó részében a halálozások alrovatban még ma is kinn Sz. Jónás Ilona neve:

Halálesetek a közelmúltban: Vajda MiklósFöldes AnnaFrantišek BrůnaFöldi ImreFrantišek RajtoralWilliam HjortsbergWitold PyrkoszSz. Jónás Ilona.

Az ilyen együttműködések emelik alkotásunk minőséget és erősítik közösségünk csapatszellemét. Ebben a szellemben menjünk feljebb vitalapunk következő szakaszhoz, amely ugyanezen Kezdőlap aktualitásai rovat felső részét tartalmazza. Kérem, hogy a holtak után segítsetek az élők problémáinak megoldásában is. – *feridiák vita 2017. április 26., 10:59 (CEST)

Törökország[szerkesztés]

Törökországban lekapcsolták a Wikipédiát, gondoltam szólok. (Korábban vita volt, hogy Erdogan diktátor e, szerintem már rég az, mindenesetre ilyen akciókkal öles léptekkel halad arrafelé.) – Vander Jegyzettömb 2017. április 29., 14:12 (CEST)

Kiraktam a hírt az aktualitások közé. Azt javaslom, aki magához az eseményhez akar kommentárt fűzni, az inkább az egyéb kocsmafalon szóljon hozzá, ezt a vitalapot meg tartsuk meg a kezdőlap eseményeinek. – Malatinszky vita 2017. április 29., 14:58 (CEST)

A Porsche Tennis Grand Prix 2017 döntője[szerkesztés]

Április 30-án a francia Kristina Mladenovic és a német Laura Siegemund játssza az idei Porsche Tennis Grand Prix döntőjét.

Javaslom, hogy ha a jövő vasárnapi döntő mérkőzés két főszereplőjének képe a múlt vasárnap óta kinn a Kezdőlapon, akkor legyen kinn három napig a mai döntő francia és német főszereplőjének képe is. A Kezdőlapra kerülésben főleg @Rlevente: támogatását kérem, ezt is légyszív tett ki Te. A képeket nem én választottam ki, hanem a forrás: ráklikkeltem a belinkelt nevekre. (Forrás: Porsche Tennis Grand Prix 2017 döntő.)

Kösz és üdv: – *feridiák vita 2017. április 30., 00:49 (CEST)

Beírtam. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. április 30., 15:07 (CEST)

Pár perce ért véget a mérkőzés, amelyen Laura Siegemund 6–1, 2–6, 7–6(5) arányban nyert Kristina Mladenovic ellen. (Csak zárójelben: örülök, hogy teniszhír szerepel az aktualitások rovatban, csak azt nem értem, miért éppen ez a torna? Ennek a tornának a kiemelt érdekességét az adta, hogy ezen tért vissza Marija Sarapova 15 hónapos eltiltása után, azonban az elődöntőben kikapott Kristina Mladenovictól.) – Dodi123 vita 2017. április 30., 17:56 (CEST)