Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  máj. 4. máj. 5. máj. 6. máj. 7. máj. 8. máj. 9.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25,

...
Gyakran ismételt kérdések

A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Meglepő[szerkesztés]

A lap alján a Jelentkezés a Wikitanácsba! utolsó szakasz nyitó mondatában Kispados szerkesztő Kezdőlapunkat a legolvasottabb platformnak nevezi és az én tudomásom szerint is ez a leglátogatottabb lap. Ezen tény sok hasznos közösségi munka után a végéről visszatérít a lapkezdő kérdéshez, amelyre azt a választ kaptuk, hogy a vitalapra utoljára április 6-án került érdemi tartalom, és mivel az archiváló bot csupa olyan szakaszt talált itt, amelyeken egy hétnél régebbi volt, eltávolította ezeket, s így lett üres a munkafelület.

Malatinszky szerkesztőtárs a fenti szövegbe zárjelbe betette ezt a mondatot: „(Azóta *feridiák tett ugyan még néhány ide nem való bejegyzést, de szerencsére ezeket Tacsipacsi gyorsan és viszonylag diszkréten eltávolította.)” Ennek a *feridiák által április 12-én feltett szövegnek önkényes törléséről egészen már a véleményem. De nem tettem szóvá, ellenkezőleg, érdeklődéssel fordultam az így kapott váratlan lehetőség és feladat felé. Továbbá gondolkodásra késztetett Hkoala meglepő üzenete. Úgy gondolom, mostanra eljött a lapkezdő kérdésről az érdemi vita ideje. - *feridiák vita 2016. április 27., 01:51 (CEST)

Meglepő, hogy miért meglepő. Apród vita 2016. április 27., 20:55 (CEST)

Szent Tamás vasárnapja[szerkesztés]

Szent Tamásapostol
Szent Tamás
apostol

Az ortodox húsvét csak májusban lesz, akkor hogy jött ki április 19-ére a húsvét második vasárnapja? 78.92.112.125 üzenőlapja  2016. április 19., 22:22 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Tavalyról így maradt; akkor úgy tűnik április 19-re esett ez az ünnep. Egyelőre kikommenteltem, hogy jövőre ne jelenjen meg újra, de hosszú távon ezt a mozgóünnep-mechanizmus segítségével kellene megoldani. --Malatinszky vita 2016. április 20., 15:02 (CEST)
Szent Tamás vasárnapját és az apostol Diego Velázquez készítette képét 2016-ra az Ünnepek/05-08 sablonba betettem. - *feridiák vita 2016. április 26., 23:51 (CEST)

Szent Tamás képe május 8-án a Kezdőlapon[szerkesztés]

Már csak öt nap van hátra Szent Tamás vasárnapjáig az ortodox kereszténység ünnepkörében. Tanulva a május 1-jei képproblémából, már most kiteszem azt a képet, amelyik majd a Kezdőlapra kerül. Kérem, ha valakinek kifogása van ellene, vagy jobb képjavaslata van, szíveskedjen jelezni, hogy legyen idő a megvitatásra és a legjobb megoldás megtalálására. - *feridiák vita 2016. május 3., 23:44 (CEST)

Ne tedd ki a képet a kezdőlapra! Más vitalapokon se szokás kitenni a megvitatandó képeket. Aki meg akarja tekinteni, így is megtekintheti: Sablon:Ünnepek/Szent Tamás. Apród vita 2016. május 4., 00:01 (CEST)

Azt hiszem, *feridiák is arra gondolt, hogy ide, a vitalapra teszi ki a képet, ami viszont teljesen rendjén való. --Malatinszky vita 2016. május 4., 01:16 (CEST)
  • feridiák kérdésére válaszolva: először is köszönöm neki, hogy felvetette a témát. Nyilván nem egyforma mindannyiunk világnézete és értékrendje (ami önmagában jó, hiszen ez teszi sokszínűvé a Wikipédiát), és az ilyen kérdések kulturált megbeszélése az, ami lehetővé teszi a konszenzusos együttdolgozást. Másodszor köszönöm neki és Rleventének, hogy elkészült a Szent Tamás vasárnapjához tartozó mozgóünnep-sablon. Végül, úgy látom: május 8-án két vallásos témájú kép lesz csak a Kezdőlapon: az egyik a Szent Tamást ábrázoló Velazquez-kép, a másik pedig a nap képe, amely egy quitói templomot ábrázol. Én ezt nem érzem túlzottnak, ezért nincs semmi kifogásom. --Malatinszky vita 2016. május 4., 01:26 (CEST)

Megerősítem s egyben megköszönöm Malatinszky társunk értelmezését. Az ügy jelenlegi állása szerint a Velazquez-kép vasárnap kikerül Wikipédiánk kezdőlapjára. Jelenleg és addig itt, Kezdőlapunk vitalapján látható.

Megköszönöm továbbá 78.92.112.125 szerkesztőnek a probléma észrevételét és április 19-én ezen vitalapra hozását. Megköszönöm Malatinszky társunknak az április 20-i 'elsősegélyt', majd rögtön utána a hosszú távú feladat megfogalmazását: a mozgóünnep-szintű megoldást.

Április 26-án elsőre én is csak az Ünnepek/05-08 szintű megoldásig jutottam. Rlevente lendített tovább április 27-én ezen figyelmeztetésével: „mozgóünnepet ne írjunk be közvetlenül, mert jövőre is megjelenik”. Nem térhettem ki a kapott feladat elől. Április 29-én elkészült és a mozgóünnepek sorában helyére került a Sablon:Ünnepek/Szent Tamás. Május 3-án Rlevente további jobbító műveletek sorát végezte rajta és a nap végére elkészült az ünnepmű. Végül köszönet Apród társunknak, aki a maga módján már a mai nap kezdetén tanúsította a tényt.

Remélem, ez az újabb konszenzusos problémamegoldás is segít abban, hogy május 8-ig, a győzelem napjáig további közös sikerekkel gazdagodjunk. - *feridiák vita 2016. május 4., 17:54 (CEST)

Jelentkezés a Wikitanácsba![szerkesztés]

Tisztelt Szerkesztők!

Néhány napja az alábbi javaslatot írtam az "Egyéb" kocsmafalon, erre nem volt reagálás. Kérem szíveskedjenek megvizsgálni, hogy ez a jelentős esemény szerepelhet-e a legolvasottabb platformon?

Javaslom az eseményt a wiki kezdőlapján is szerepeltetni. Javaslom továbbá, hogy a Wikitanács elérhetősége a Közösségi portál nyitólapján -a jelentkezéstől és a választásól függetlenül- folyamatosan szerepeljen. --Kispados vita 2016. április 24., 13:25 (CEST)--Kispados vita 2016. április 21., 12:30 (CEST)

A Kezdőlap elsősorban az olvasóknak szól, őket viszont nem érinti a Wikitanács, úgyhogy nem támogatom a javaslatot. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. április 24., 15:15 (CEST)

Így van, a kezdőlap külső környezet. – Pagony foxhole 2016. április 24., 15:24 (CEST)

Köszönöm a választ! A közösségi oldalra vonatkozó javaslatomat megpróbálom -ismét- megfelelő platformon szerepeltetni. Eddig még nem jártam sikerrel. Segítséget ebben a kérdésben örömmel fogadnék. – Kispados vita 2016. április 24., 20:30 (CEST)

Javaslat[szerkesztés]

  • Egyetértek Kispados szerkesztővel abban, hogy Kezdőlapunk a legolvasottabb platform, vagy pontosabban a leglátogatottabb lap. A tény visszacsatol ezen vitalapon a jelenlegi felső kérdéshez.
  • Egyetértek Rlevente és Pagony szerkesztővel abban, hogy a Wikitanács kérdése nem Kezdőlapunkra való.
  • De maga Kispados mondta meg épp azt is, hogy hova való: a Közösségi portál nyitólapjára.
  • Ha a szakaszcímben a Javaslat szóra rákattintünk, a Közösségi portál vitalapján már ezt olvashatjuk: „Javaslom, hogy a Wikitanács elérhetősége -a műhelyekhez, kocsmafalakhoz hasonlóan-a Közösségi portál nyitólapján szerepeljen.”
  • A nyitólapon jobbfelől a Munkatársak üzenőfalai tíz gombjából a tizedik a Wikitanács. Balfelől az újdonságok között kaphat helyet.
  • Samat támogatja, hogy szerepeljen a közösségi portálon, aki szerint talán a {{Közösségi portál/Közösség}} sablonba illik leginkább. Már "csak" meg kell csinálni. Sok sikert. Üdv: - *feridiák vita 2016. április 27., 02:43 (CEST)
Köszönöm javaslatom tényleges támogatását! --Kispados vita 2016. április 28., 12:10 (CEST)

Ortodox húsvét[szerkesztés]

(2015-ben, az ortodox egyházakban) HELYETT (2016-ban, az ortodox egyházakban) KELLENE: Wikizoli vita 2016. április 29., 09:02 (CEST)

Javítva. -- ato vita 2016. április 29., 10:42 (CEST)

Elegendően keresztény-e a Kezdőlap?[szerkesztés]

A mai napon (2016. május 1.) a Kezdőlap képei közül kettőn szerepel Jézus, a kereszténység központi alakja (az egyik Jézus-kép egy keresztény szentet is ábrázol), egyen egy keresztény kolostor, egy másikon egy szentről elnevezett iskola ünnepsége, további kettőn egy szentté illetve boldoggá avatás látható. Kérdésem: elegendő figyelmet fordítunk a keresztény vallásra, vagy jobban kéne hangsúlyoznunk a Wikipédia keresztény szellemiségben megújult profilját? --Malatinszky vita 2016. május 1., 14:16 (CEST)

Ez a kérdés ugye úgy értendő, hogy nem teng-e túl a kereszténység, illetve általában a vallás témája a Kezdőlapon? Nem is kicsit igen. misibacsi*üzenet 2016. május 1., 16:12 (CEST)

A legjobb lenne ezt a kérdést meg sem beszélni. Van olyan irányelv, hogy a Wikipédia keresztény legyen? (Vagy muzulmán, stb.) A Wikipédiának hitbéli elkötelezettsége nincs, csak objektivitása és morálisa van neki. (Meg érzéke a finom iróniához). OsvátA Palackposta 2016. május 1., 16:35 (CEST)

A mai nap az ortodox húsvét, nálunk munkás Szent József ünnepe, nem beszélve az évfordulókról. Április 4-én, november 7-én lehet keresztényellenes témákat preferálgatni. Ha így megy tovább, pár év múlva majd kötelező lesz Mekka felé földre omolni. Mondd, te mit választanál? Voxfax vita 2016. május 1., 17:37 (CEST)

Én speciel Firenzét választanám; minden hittől teljesen függetlenül. Hogy hogy jön ide bármiféle -ellenesség, az nekem magas. Ne is magyarázd el... OsvátA Palackposta 2016. május 1., 17:57 (CEST)
Akkor csak magamban mormolom: a „túlzott keresztény kurzust” kifogásolók Európában burkoltan igenis ellenzői színben próbálnak sziporkázni, mert az bizonyos körökben menő. De igazad van! Most pótoltam a Firenzei Maggio Musicale alcímet, hogy a májusi Kezdőlapon legyen apropója kedves városunkat megemlíteni. Voxfax vita 2016. május 2., 08:55 (CEST)

Hogy saját szarkasztikus kérdésemre válaszoljak, tényleg vissza kellene egy kicsit fogni a keresztény témák kezdőlapi megjelenéséből. Nem akarok semmit se tiltani, de szeretném, ha világnézetileg kiegyensúlyozottabb lenne a témaválasztásunk, főleg a képek terén. --Malatinszky vita 2016. május 1., 20:17 (CEST)

Csak megjegyzem, hogy a nap képe történetesen nem a magyar szerkesztők "hibája"... Gondolom az ortodox húsvét miatt választották ezt a képet a Commonson. De lesz még hasonló kép, készüljetek! :) Amúgy nem hiszem, hogy a nap képét kiválasztók valamilyen keresztény indíttatásból döntenek a templomos képek mellett, hanem inkább a kép minősége miatt. (Engem speciel nem zavarnak az Ezen a napon rovat ünnepei... sokszor észre sem veszem. De a keresztény ünnepkörön kívül jelen szokott lenni más vallások ünnepe is. A magyar kultúrára és mindennapokra pedig annyira hatott az évszázadok folyamán a kereszténység, hogy igazán meg lehet említeni egyet s mást.) :) --Fmvh vita 2016. május 1., 20:58 (CEST)
Ez világos, és nincs is abban semmi hiba, ha egy szép templomot vagy kolostort ábrázol a nap képe, különösen, ha az valamilyen aktuális ünnephez kapcsolódik. Amit hiányolok, az inkább az összhatás áttekintése; a jelen esetben például az, hogy ha úgy jött össze, hogy a kezdőlapon van már öt keresztény témájú kép, akkor ne szuszakoljunk be erőnek erejével, a társunk szerkesztését többször visszaállítva egy hatodikat is. --Malatinszky vita 2016. május 2., 12:45 (CEST)

Talán segítene a Kezdőlap sokszínűbbé tételén, ha nem csak egy-két ember szerkesztené az itteni rovatokat, hanem többen vennék a fáradságot és foglalkoznának vele. Az itt kritizáló, fanyalgó kollégáknak ugyanolyan joguk van a vonatkozó sablonok napra készen tartásához, mint azoknak, akik folyamatosan dolgoznak azért, hogy ne legyen fehér folt a Kezdőlapon. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. május 2., 08:33 (CEST)

Azon a véleményen vagyok, hogy lehetne még keresztényebb is, hiszen rendre csak a római katolikus ünnepek szerepelnek és a protestáns meg más vallások ünnepeit is lehetne sűrűbben hozni. Pl. ma van a keleti egyházaknál így Romániában és Szerbiában az Ortodox Húsvéthétfő és ez hatással van nem kevés ott élő magyar olvasónkra is. De egy tény azért van és ezt elismerem, hogy az olvasóink többsége valószínűleg a katolikus kultúrkörből kerül ki így nyilván ezeknek az ünnepeknek van a legnagyobb hatása az ő mindennapjaikra és ezért szerintem elsődlegesen ezeknek kell, hogy legyen helyük a kezdőlapon. Egyébként meg Leventének igaza van, abban hogy nincs senki letiltva arról, hogy az aktuális ünnepnapokat színesebbé tegye és betegyen a vallási ünnep mellé nem feltétlen a kereszténységhez tartozó ünnepnapokat is. Pl. nekem tetszik a mai kezdőlapon szereplő zászló napja Lengyelországban és az ilyen jellegű megemlékezések is, de korlátozni nem kellene sem a képek számát és sem a tartalmát azt meg, hogy hány képen szerepelhet egy személy vagy egy szimbólum a kezdőlapon az szerintem ízlés kérdése. Ha úgy alakul és passzol a témákhoz és az aktuális ünnephez, akkor szerintem lehet egynél több Mikulás is, de mondjuk virgácsból lehet egy is elég. Ezeket el lehet menet közben dönteni és teljesen felesleges lenne szabályokat alkotni meg vonalakat húzni. Andrew69. Blue a v.svg 2016. május 2., 12:45 (CEST)

@Rlevente: Megszólítva érzem magam a fanyalgó, kritizáló kollégáknak szóló intelmedben, úgyhogy hadd válaszoljak rá. Természetes az, hogy a kezdőlap alakítása iránt érdeklődő szerkesztők a legjobb belátásuk szerint próbálják alakítani a tartalmat, és ennek két módja is van. Az egyik az, hogy egyszerűen csináljuk, és a megfelelő sablonokat szerkesztve betesszük illetve kivesszük az egyes ünnepeket, aktualitásokat, évfordulókat, illetve az ezekhez kapcsolódó képeket. A másik lehetőség a kezdőlap tartalmi alakítására az, hogy időről időre itt a vitalapon megbeszéljük azt, hogy milyen iránykorrekciót tartanánk fontosnak. Egy ilyen megbeszélés során aztán elmondhatja Misbacsi, hogy ő kevesebb vallásos témát szeretne látni a kezdőlapon, de elmondhatja Andrew69 is, hogy ő meg több és sokszínűbb vallásos témát szeretne. Ideális esetben odafigyelünk egymás kívánságaira, és kialakul valami kompromisszum. Ezt a folyamatot fanyalgó kritizálásnak minősíteni szerintem hiba.

De ha már szóba jött ez a kétfajta magatartás, elmondom, hogy május elsején hajnalban illetve délután én megpróbálkoztam mind a kettővel. Aki kíváncsi a részletekre, bátran böngéssze végig a Sablon:Ünnepek/Ortodox húsvét és a Sablon:Ünnepek/Ortodox húsvét laptörténetét, hogy lássa, hogyan került újra meg újra vissza a lapon szereplő második Jézus-kép. Egy ponton aztán feladtam, mert nagyon nem szeretnék vallási témájú szerkesztési háborúba keveredni, és inkább itt tettem szóvá a dolgot. Rosszul tettem? Jobb lett volna, csak úgy izomból kihajigálni egy-két szentképet, hogy én is aktív, a kezdőlapért sokat tevő szerkesztőnek minősüljek? Malatinszky vita 2016. május 2., 13:20 (CEST)

Egy örvendetesen kulturált beszélgetés, vita. Őszintén remélem, hogy ezen a színvonalon marad és nem téved erre egy agyra-gyúrt blogger. --Kispados vita 2016. május 2., 13:54 (CEST)

@Malatinszky: elsősorban nem Neked szólt a hozzászólásom, mert kifejezetten aktív vagy a Kezdőlap tekintetében, ez nem az az ing, amit magadra kell venned. A konkrétumokhoz: az ortodox húsvét ünnephez elég erősen hozzátartozik a feltámadt Jézus képe, tehát a Sablon:Ünnepek/Ortodox húsvét sablonból kivenni kifejezetten nem szerencsés (ilyet nem is akart senki sem tenni). Idén ez a mozgóünnep véletlenül május 1-re, a munka ünnepére, illetve munkás Szent József ünnepére esett. Ha csökkenteni akarjuk a Jézus-képek számát, vagy még inkább a vallásos képek számát, akkor jó kompromisszum lett volna, ha a Sablon:Ünnepek/05-01 sablonból kivesszük József és a világító Kisjézus képét és Szent Józsefet önállóan ábrázoló képpel vagy a május elsejei felvonulás fotójával cseréljük le. De én annak sem látom nyomát, hogy ezzel próbálkozott volna bárki. Tehát szó sem volt arról, hogy a második Jézus-kép újra és újra visszalopakodott volna. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. május 2., 15:55 (CEST)