Wikipédia:Wikifogalmak jegyzéke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Wikifogalmak jegyzéke 
Ezen a lapon található a leggyakrabban használt Wikipédia-szakkifejezések és rövidítések magyarázó szójegyzéke. Csak olyan fogalmak szerepelnek itt, melyek a Wikipédiában sajátos jelentést kaptak, vagy máshol ritkán, esetleg egyáltalán nem fordulnak elő. Ne bővítsd olyan kifejezésekkel, amik nem szorulnak magyarázatra!
Ha új szavakkal szeretnéd kiegészíteni ezt a listát, kutakodj előbb itt!
A vitalapokon, közösségi megbeszélésekben és szerkesztési összefoglalókban leggyakrabban előforduló rövidítések:
Közösségi lapok nevének gyakori rövidítéseit lásd: Wikipédia:WP.
A, Á B C Cs D Dz Dzs E, É F G Gy H I, Í J K L Ly M N Ny O, Ó Ö, Ő P Q R S Sz T Ty U, Ú Ü, Ű V W X Y Z Zs


Tartalomjegyzék

0–9[forrásszöveg szerkesztése]

3VSZ[forrásszöveg szerkesztése]

három visszaállítás szabálya.

A, Á[forrásszöveg szerkesztése]

admin[forrásszöveg szerkesztése]

adminisztrátor.

adminháború[forrásszöveg szerkesztése]

Két vagy több adminisztrátor 1-nél többször visszavonja/visszaállítja egymás adminisztrátori műveleteit (törlés, lapvédelem, blokkolás). Az adminisztrátori műveletekre az 1 visszaállítás szabálya érvényes.
 • Angol neve: wheel war.

adminisztrátor[forrásszöveg szerkesztése]

Elsősorban a Wikipédia karbantartásával, zavarok elhárításával foglalkozó, a bizalmi feladatokkal és jogosultságokkal egy szavazás keretében felruházott szerkesztő, aki speciális technikai eszközökhöz fér hozzá, mint pl. teljes lapok törlése, felhasználók kizárása, lapok zárolása több-kevesebb időre, és aki szerkeszteni tudja az úgynevezett MediWiki lapokat és más védett lapokat is. Tevékenységét szerkesztőségi döntések és irányelvek szabályozzák, de ezek keretén belül önálló döntéseket kell hoznia a zavarok elhárításának és a gördülékeny munka biztosításának érdekében.

az adminisztrátorok üzenőfala[forrásszöveg szerkesztése]

A szerkesztők ide írt üzenetei az adminisztrátoroknak szólnak olyan gondokról, amiknek megoldása nem teszi szükségessé a kocsmafalak szélesebb nyilvánosságát, viszont megkívánja az adminisztrátoroknak lehetővé tett plusz technikai lehetőségeket, mint például az olyan lapok átnevezése, ahol a célul kitűzött név már foglalt. Nem tartoznak ide a cikkek szerkesztésével kapcsolatos tartalmi kérdések, de az igen, ha a szerkesztések vagy viták során valamelyik fél ismételten és súlyosan megsértené a szerkesztői magatartással kapcsolatos normákat.

adminitisz[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan elmeállapot, amelybe időnként a Wikipédisták bele- és/vagy visszaeshetnek. Bár jellemzően az adnimisztrátorokra vonatkozik, az állapot a nem-adminoknál is megfigyelt tény. A pontos okai ismeretlenek, de bizonyosan összefüggésbe hozható a széles körben és huzamosabb időn át végzett vandalizmus-ellenes tevékenységgel.

aláírás[forrásszöveg szerkesztése]

A te saját, személyre szabható szignatúrád. A wikikett szerint szükséges, hogy a vitalapokon (az egyéb, nem cikkekhez tartozó lapokon, mint amilyenek például a Wikipédia névtér lapjai is) tett megjegyzéseidet aláírod. Ez a Wikipédia kommunikáció nagyon fontos része: segít minden résztvevőnek követni a hozzászólásokat, és a dialógus megértését.

alkategória[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan kategória, amely egy másik kategóriában található. A magyar orvosok kategória például az orvosok alkategóriája.

allap[forrásszöveg szerkesztése]

Azok a lapok, amiknek a nevében / (perjel) van. Az ilyen lapok bizonyos névterekben (például a szerkesztői lapokon) speciálisan viselkednek, és egyfajta csoportosítási funkciót látnak el. A fő névtérben viszont kerülendőek. A részletes leírást ezen a lapon olvashatod.

ambox[forrásszöveg szerkesztése]

A sablonegységesítést megvalósító technikai sablon, segítségével egységes formában és egyezményes színrendszerrel jeleníthetőek meg a lapok/szócikkek elején lévő üzenetek.

annotáció[forrásszöveg szerkesztése]

képjegyzet.

anon[forrásszöveg szerkesztése]

Anonim (névtelen) szerkesztő, akire csak a laptörténetben megjelenő IP-címe alapján lehet hivatkozni. Az anonim szerkesztők rendkívül sok hasznos munkát végeznek a Wikipédiában, igaz, névtelen vandálok is akadnak köztük, de minden statisztikai adat szerint a névtelen szerkesztések elsöprő többsége hasznos.

apró változtatás[forrásszöveg szerkesztése]

Szerkesztésnél használt funkció. Kipipálásával jelezheted, hogy nem változtattad meg lényegesen a cikk tartalmát – ilyen például a helyesírási hibák javítása, vagy a szöveg kisebb átformázása vagy átrendezése. Általában a változtatásokat többen átnézik, és esetleg tovább módosítják, így alakul ki a közmegegyezés; a változtatás aprónak jelölésével azt jelzed, hogy az nem szorul felülvizsgálatra, és senki nem tartaná vitathatónak.

archiválás[forrásszöveg szerkesztése]

Ha egy vitalap túl hosszúvá válik, nehéz eligazodni rajta, sokáig tart betölteni, és a régebbi böngészőknek problémát okozhat a megjelenítése. Ezért a vitalapok tartalmát időnként archiválni kell.

archívum[forrásszöveg szerkesztése]

Az → archiválás során kimondottan régebbi megbeszélések, tartalmak időrendben strukturált megőrzésére létrehozott lap.

árva lap[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szócikk, melyre egyetlen Wikipédia lap sem hivatkozik. Az ilyen lapok gyakorlatilag csak a keresőrendszerrel érhetők el és olvashatók, más lapokról nem.

átirányítás[forrásszöveg szerkesztése]

A szót a köznapi netes zsargontól kissé eltérően használjuk. Az átirányításnak a Wikipédiában akkor van szerepe, ha egy szócikk ugyanazon tartalommal, de több elnevezéssel is megírható (pl. szkenner és lapolvasó). Ilyenkor a gyakrabban használt név alatt megírjuk a szócikket, a ritkábban használt név alá pedig csak egy átirányító parancsot szerkesztünk be, mely a következőképp fest: #ÁTIRÁNYÍTÁS [[szócikknév]] Az átirányítást a Wikipédia-lapokat kiszolgáló szerver automatikusan elvégzi, és a lap főcíme alatt megjelenő apróbetűs üzenettel tájékoztat róla. A cím alatti eredeti hivatkozásra kattintva eljutunk az átirányító laphoz, és így szükség esetén törölhető vagy módosítható az átirányítás.

átnevezés[forrásszöveg szerkesztése]

Egy szócikk nevének megváltoztatása, bejelentkezett szerkesztők számára az „átnevezés” fülön át elérhető. Az átnevezés eredményeképp a régi néven átirányítás (redirekt) jön létre.

autoconfirmed (user)[forrásszöveg szerkesztése]

automatikusan megerősített szerkesztő.

automatikusan megerősített szerkesztő[forrásszöveg szerkesztése]

Ez a lehetetlen kifejezés azokat a szerkesztőket jelöli, akik legalább négy napja regisztráltak. Az angol változattal gyakran találkozhatunk a lapvédelmi összefoglalókban. 96 óra elteltével mindenki, aki regisztrált, előlép automatikusan megerősített szerkesztővé. Ez a kategória azért érdekes, mert a 96 óra letelte előtt a szerkesztő nem szerkeszthet félig védett lapokat és nem tölthet fel médiafájlokat.
 • Angolul: autoconfirmed user

azonosító[forrásszöveg szerkesztése]

Amikor regisztrálsz, hogy bejelentkezhess, szerkesztőnevet, azonosítót kell választanod. A legjobb azonosító tipikusan vagy a szerkesztő valós neve, vagy gyakran használt internetes álneve.

B[forrásszöveg szerkesztése]

Bábel[forrásszöveg szerkesztése]

A szerkesztő userlapján feltüntetett nyelvtudása sablonokban megjelenítve. A felhasználói nyelvek sablonjai segítik a többnyelvű kommunikációt, könnyebbé teszik egy adott nyelvet beszélő felhasználó megtalálását. Az ötlet eredetileg a Wikimedia Commons-ból indult, de később átvette a Meta-Wiki és több Wikipédia is.

barnstar[forrásszöveg szerkesztése]

csűrcsillag.

belső hivatkozás[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan link, amely egy kattintással az épp olvasott oldalról egy másik Wikipédia-szócikkre ugrik, ellentétben a külső hivatkozással, mely a Wikipédiához nem tartozó weblapra mutat. A Wikipédiában a linkek alá vannak húzva, és normál esetben kék színűek. Akkor piros, ha a cikk (még) nem létezik. Szerkesztés közben így néz ki: [[Link célpontja|szövege]] A belső linkek közé tartoznak a nyelvközi linkek és a kategóriacímkék is.
 • Más neve: belső link.

bevezető[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia szócikkeinek első alcím előtti szakasza, ami minden cikk kitétele. Úgy kell összefoglalnia a szócikk tartalmát, hogy a tömörített változat egyfajta „mini-szócikként” önállóan is megállja a helyét.

blokkolás[forrásszöveg szerkesztése]

A blokkolás technikai segédeszköz, mellyel meg lehet akadályozni, hogy az illető szerkesztőnévről vagy IP címről szerkeszteni lehessen a Wikipédiát. A blokkolt szerkesztő a szerkesztés gombra kattintva a szerkesztőablak helyett egy üzenetet kap, ami értesíti a blokkolásról, és elmagyarázza annak okát.

bot[forrásszöveg szerkesztése]

Egy számítógépes program, ami bizonyos feladatok automatizálására szolgál.

botgazda[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szerkesztő, aki egy botot működtet.

bürokrata[forrásszöveg szerkesztése]

A bürokraták ruházzák fel a szerkesztőket adminisztrátor joggal, járőr joggal, bürokrata joggal és állítják be a szerkesztők megerősített státuszát. Ők azok, akik megfoszthatják az említett jogoktól a szerkesztőket. Adminisztrátori jog elvételére nem képesek, ehhez helytartó szükséges. Szintén ők engedélyezik a Wikipédián dolgozó robotokat. Angol neve: bureaucrat. Lásd még Wikipédia:Bürokraták.

C[forrásszöveg szerkesztése]

cache[forrásszöveg szerkesztése]

gyorsítótár.

category[forrásszöveg szerkesztése]

kategória.

CC[forrásszöveg szerkesztése]

Creative Commons.

checkuser[forrásszöveg szerkesztése]

IP-ellenőr.

cikk[forrásszöveg szerkesztése]

szócikk.

cikkértékelés[forrásszöveg szerkesztése]

A szócikkek kidolgozottság és fontosság szerinti értékelése. A cikkértékelési sablonokat a szócikkek vitalapján szoktuk elhelyezni.

civilizált viselkedés[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia viselkedési kódexe, mely rögzíti a szerkesztőktől elvárt viselkedés kritériumait és a lehetséges szankciókat.

comment[forrásszöveg szerkesztése]

komment.

Commons[forrásszöveg szerkesztése]

Wikimédia Commons.

copyvio[forrásszöveg szerkesztése]

szerzőijog-sértés.

Creative Commons[forrásszöveg szerkesztése]

Egy nonprofit szervezet, melynek célja az olyan kreatív művek mennyiségének növelése, melyeket mások jogszerűen megoszthatnak egymással vagy felhasználhatnak a saját műveikhez. A szervezet fő tevékenysége a Creative Commons-licencek kiadása. Ilyen licenc alatt vannak a Wikipédia cikkei is.
 • Rövidítése: CC.

Cs[forrásszöveg szerkesztése]

csonk[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szócikk, amelybe még nem került elfogadható mennyiségű tartalom. A csonkok sokszor 1-2 soros bejegyzések egy fogalomról, melyeket vagy a létrehozójuk akar hamarosan kifejteni vagy másokat akar erre buzdítani. A csonkok készítése általában ellenjavallt, mert a tartalom igazi növelése nélkül növeli a cikkek számát, azonkívül a korrektoroknak pluszmunkát jelent elfogadható állapotba hozni őket. Ha mindenképp csonkot tudsz csak készíteni, lehetőleg olyan témakörben tedd, melynek sok szerkesztője van (lásd Wikipédia:Wikipédisták érdeklődési kör szerint).

csúsztatás[forrásszöveg szerkesztése]

ködösítés.

csűrcsillag[forrásszöveg szerkesztése]

A kitüntetés csillagok arra valók, hogy az egyes kiemelkedő munkát végző szerkesztőket vagy botokat díjazzuk. A csűrcsillag mint wikidíj ötlete SunirShahtól származik, a MeatballWikiről. Az ötlet később megjelent a Wikipédiában is, és 2004. februári bevezetése óta számos alkalommal adományozták az egyes Wikipédisták egymásnak, így a csűrcsillag fogalma része lett a Wikipédia-kultúrának.

D[forrásszöveg szerkesztése]

deadminálás[forrásszöveg szerkesztése]

Adminisztrátori jogok megvonása az adminisztrátorok működését szabályozó irányelveket súlyosan megsértő szerkesztőtől.

DEFAULTSORT[forrásszöveg szerkesztése]

Rendezési kulcs a szócikkek kategórián belüli betűrendbe sorolására.

defsort[forrásszöveg szerkesztése]

DEFAULTSORT.

difflink[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan link, ami a hagyományos linkekkel ellentétben egyetlen oldal két különböző állapotának eltéréseit mutatja.

disambig(uation page)[forrásszöveg szerkesztése]

egyértelműsítő lap.

duplikátum[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan fájl, amely kétszer található meg ugyanolyan felbontásban és más néven a Wikipédián és a Commonson belül, ezért az egyiket törölni szoktuk.

E, É[forrásszöveg szerkesztése]

editcount[forrásszöveg szerkesztése]

szerkesztésszámláló.

egyértelműsítő lap[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan lap, ami az azonos nevű, de eltérő tartalmú szócikkeket listázza.

előnézet[forrásszöveg szerkesztése]

Egy lap szerkesztése közben használt funkció, ami lehetővé teszi, hogy mielőtt lemented a lapot, megnézd a szócikk kinézetét.

enwiki[forrásszöveg szerkesztése]

angol nyelvű Wikipédia.

F[forrásszöveg szerkesztése]

fejezet(cím)[forrásszöveg szerkesztése]

szakasz.

fejlesztő[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédiát működtető szoftver, a MediaWiki programozóinak egyike. A fejlesztők közvetlenül hozzáférnek az adatbázishoz, gyakorlatilag bármire képesek. Angol neve: developer.

felhasználó[forrásszöveg szerkesztése]

szerkesztő (nem használatos változat).

felhasználási feltételek[forrásszöveg szerkesztése]

licenc.

feloldás[forrásszöveg szerkesztése]

Egy védett lap védelmének adminisztrátor általi feloldását jelenti, vagyis újra szerkeszthetik a lapot anonimok, újonnan regisztrált szerkesztők és/vagy szerkesztők is (a védelem szintjének beállítása szerint). Lapvédelem feloldását az adminüzenőn lehet kérni, illetve az érintett lap vitalapjára kihelyezett {{adminsegély}}(?) sablonnal.

figyelőlista[forrásszöveg szerkesztése]

Egy szerkesztő által figyelt lapok listája, amiket maga jelölhet ki. Saját figyelőlistádat itt találhatod: Figyelőlistám.

folyékony beszélgetések[forrásszöveg szerkesztése]

A MediaWiki szoftvernek a vitalapok új, áramvonalasabb, fórumszerűbb, könnyebben visszakereshető, adminisztrálható és rendezhető strukturálását megvalósító kiterjesztése. Egyelőre több WMF-wikin tesztelés alatt áll (a huwikiben egyelőre a Wikipédia:Tudakozó/teszt lapon lehet kipróbálni). Nagyobb dizájnváltás van folyamatban, s a végső tervek szerint ez lesz a WMF-wikik alapvető vitalap-működtető szisztémája.

friss változtatások[forrásszöveg szerkesztése]

Egy speciális lap, ami a legfrissebb szerkesztések listáját tartalmazza. A baloldali menüben is szerepel.

friss változtatások járőrözése[forrásszöveg szerkesztése]

járőr.

FV[forrásszöveg szerkesztése]

friss változtatások.

FV-járőr[forrásszöveg szerkesztése]

járőr.

G[forrásszöveg szerkesztése]

galéria[forrásszöveg szerkesztése]

A wiki jelölőnyelv eleme képek táblázatos megjelenítésére.

GFDL[forrásszöveg szerkesztése]

A GNU szabad dokumentációs licence (GNU Free Documentation License) alatt voltak a Wikipédia szócikkei is korábban: bizonyos feltételek betartása mellett szabadon másolhatóak, módosíthatóak és felhasználhatóak (akár üzleti célokra is) az ilyen licenc alatt lévő dolgok, de az eredménynek is GFDL licenc alá kell kerülnie. Jelenleg a Wikipédia tartalma CC-BY-SA-3.0 (és GFDL) alatt használható fel.

gondnok[forrásszöveg szerkesztése]

A bürokratához hasonló funkció, de a gondnoknak minden Wikimédia-projektben bürokrata- és adminisztrátori jogai vannak.
 • Gyakran használt neve: helytartó; angol neve: steward.

Gy[forrásszöveg szerkesztése]

gyorsítótár[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia az óriási forgalom kiszolgálására számos különböző gyorsítótárat alkalmaz; ha a szerkesztésedet sikeresen elmentetted, mégse jelenik meg, valószínűleg ezek egyikébe futottál bele.
 • Angol elnevezése: cache.

H[forrásszöveg szerkesztése]

három visszaállítás szabálya[forrásszöveg szerkesztése]

A szerkesztési háborúkat gátolni hivatott szabály, amely kimondja, hogy ugyanazt a lapot 24 órán belül nem állíthatja vissza ugyanazon szerkesztő valamelyik régebbi állapotára háromnál többször. Aki ezt megszegi, 24 óráig terjedő időszakra blokkot kaphat.
 • Rövidítése: 3VSZ.

helytartó[forrásszöveg szerkesztése]

gondnok.

homokozó[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia játszótere, ahol az újdonsült szerkesztők szabadon garázdálkodhatnak, bármilyen szerkesztést kipróbálhatnak kötetlenül. Itt is ajánlott betartani a civilizált viselkedés szabályait, és kerülni a jogsértő tartalmak felküldését. A homokozó tartalmát folyamatosan ürítik.

HotCat[forrásszöveg szerkesztése]

Kategóriák automatikus beszúrására alkalmas eszköz.

huwiki[forrásszöveg szerkesztése]

→ a Magyar Wikipédia.

I, Í[forrásszöveg szerkesztése]

ignorál[forrásszöveg szerkesztése]

Jelentése: szándékosan figyelmen kívül hagy, nem vesz róla tudomást. A Wikipédiában ez többnyire azt jelenti, ha egy szerkesztő egy másik szerkesztővel nem áll szóba, üzeneteire nem válaszol, a hozzá intézett üzeneteit törli vitalapjáról (szerencsére nem gyakori jelenség).

inaktív műhely[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan műhely, amelyben jelenleg nincs elérhető, aktív szerkesztő. Ezeket az {{inaktív műhely}}(?) sablon jelöli. Természetesen az inaktív műhelyek – megfelelő érdeklődés esetén – bármikor újraindíthatóak.

infobox[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan sablon, amely egy cikk elején jobbra igazított táblázatban összegzi a témához fűződő fontosabb adatokat, és többnyire egy informatív, jellemző képet a szócikk tárgyáról. A legtöbb témához kapcsolódik infobox.

internal link[forrásszöveg szerkesztése]

belső hivatkozás.

interwiki[forrásszöveg szerkesztése]

A wikimedia program beépített lehetősége, mely leegyszerűsíti a wikipédia-projektek egymásra hivatkozását. Ilyen project pl. a Wikikönyvek. Interwikivel lehet hivatkozni más nyelvű Wikipédia-lapra is.

IP-ellenőr[forrásszöveg szerkesztése]

IP-ellenőrzési jogosultsággal rendelkező szerkesztő, aki képes IP-címeket ellenőrizni, ha például zoknibábbal való visszaélés gyanúja merült fel, vagy sokszoros vandálkodás többféle címről.

irányelv[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia irányelvei és útmutatói szabják meg a projekt szerkesztésre és viselkedésre vonatkozó szabályait, melyek minden szerkesztőre egyformán vonatkoznak, de a józan ész fontosabb tényező a szabályértelmezésben, mint a szabályok betűje. Az irányelvek többnyire a gyakorlat során szerzett tapasztalatokból leszűrt tanulságok, célok, kívánalmak megfogalmazása. Mint a Wikipédiában bármi más (kivéve a Wikipédiát fenntartó alapítvány által kötelezően vállaltakat, lásd: A Wikimédia-projektek közös alapelvei), ezek is megváltoztathatóak, konszenzus esetén (amit célszerű előzetes kérdezéssel kideríteni, például a Kocsmafalon) minden további nélkül, feloldhatatlan vita esetén általában szavazással (de ez a kevésbé hatékony és üdvös megoldás).

IRC[forrásszöveg szerkesztése]

Az IRC Internet Relay Chat valós idejű kommunikációt lehetővé tevő protokoll, amely a népszerű üzenetküldőkkel (Skype, Gtalk, MSN Messenger) ellentétben nem meghívásos alapon működik, hanem szobákat vagy csatornákat lehet létrehozni benne, ahova bárki beléphet. Emiatt nagyobb közösségeknek sokkal alkalmasabb kommunikációs eszköz. Számos, a wikipédisták számára fenntartott IRC-csatorna működik.

iw[forrásszöveg szerkesztése]

nyelvközi hivatkozások.

J[forrásszöveg szerkesztése]

járőr[forrásszöveg szerkesztése]

A járőri jogosultsággal rendelkező szerkesztők ellenőrzik a módosított vagy újonnan létrehozott lapokat, kiszűrik a káros szerkesztéseket – a friss változtatások, az elavult ellenőrzött lapok és a személyes figyelőlista lapok segítségével. A járőrjoggal rendelkező szerkesztők képesek a lapváltozatok megjelölésére is.

járőrözés[forrásszöveg szerkesztése]

járőr.

jelentőség[forrásszöveg szerkesztése]

nevezetesség.

jelölt lapváltozatok[forrásszöveg szerkesztése]

A megjelölt lapváltozatok rendszere lehetővé teszi, hogy az olvasó a cikknek csak azt a változatot lássa, amit egy megbízható szerkesztő megjelölt. A rendszer lényege, hogy az olvasó ne lássa a megjelölés után történt esetleges vandálkodást vagy a meg nem jelölt (tehát el nem fogadott) változatot. A lapváltozatokat a járőrök és az adminisztrátorok tudják bejelölni, a megerősített szerkesztők szerkesztései pedig automatikusan megtekintetté válnak.

Jimbo[forrásszöveg szerkesztése]

Jimmy Wales.

K[forrásszöveg szerkesztése]

kat[forrásszöveg szerkesztése]

kategória.

kategória[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan nagyobb témakör, amelybe egy adott szócikk beletartozhat; például az imádkozó sáska szócikk beletartozhat a A Kárpát-medence rovarai kategóriába, de a Rovarok és a Biológia kategóriákba is. Az adott kategóriába tartozó szócikkekről automatikusan létrejön egy betűrendes lista, ez az úgynevezett kategórialap. Ezek a kategórialapok a szócikkekétől elkülönült kategória-névtérben vannak, de a szócikkekhez hasonló módon létrehozhatóak, szerkeszthetőek. Kategórialap készítése előtt föltétlenül olvasd el a súgólapot, mert az indokolatlan és meggondolatlan kategorizálás nagyobb káoszt okozhat, mint amekkora rendet teremthet.

kategóriaátirányítások[forrásszöveg szerkesztése]

Egy kategória átirányítása, ami jelenleg csak a {{kat-redir}}(?) sablonnal működik sajnos, de állítólag a jövőben úgy fog működni, mint az átirányítás a többi névtérben.

kategória-névtér[forrásszöveg szerkesztése]

kategória.

katredir[forrásszöveg szerkesztése]

kategória-átirányítás.

kék link[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan belső hivatkozás egy szócikkben, amely létező lapra mutat.

képannotáció[forrásszöveg szerkesztése]

képjegyzet.

képjegyzet[forrásszöveg szerkesztése]

Képeknél használt lehetőség, megjegyzéseket illeszthetünk vele a kép egyes részeihez.

KF[forrásszöveg szerkesztése]

kocsmafal.

kiemelt kép[forrásszöveg szerkesztése]

A legjobban fényképezett képek szavazás által elérhető státusza.

kiemelt szócikk[forrásszöveg szerkesztése]

A legkiválóbb szócikkek szavazás által elérhető státusza.

kitiltás[forrásszöveg szerkesztése]

A szerkesztői jogok megvonása. Lehet időleges vagy végleges is. Együtt járhat blokkolással, de az is előfordulhat, hogy a betartatását a közösségre bízzák: a kitiltott szerkesztő szerkesztéseit a többiek azonnal visszaállítják.

Kiváló Wikipédista díj[forrásszöveg szerkesztése]

A magyar Wikipédia egyik díja, a csűrcsillag mintájára alapította nyenyec 2005. január 1-jén. Azok a kiváló szerkesztők kapják, akik kiemelkedően sokat tettek a magyar Wikipédiáért, azzal, hogy kiemelkedően nagy számú és/vagy kiváló szócikkekkel tették jobbá ezt az enciklopédiát, vagy a cikkszervezés, közösségszervezés, karbantartóteendők, műszaki háttér, botmunka stb. terén nyújtottak kiváló teljesítményt.
 • Rövidítése: KiWi.

KiWi[forrásszöveg szerkesztése]

Kiváló Wikipédista díj.

kocsmafal[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia közösségének fóruma, szerkesztői társalgója és értekezletek számára fenntartott közösségi tere, melynek szekcióiban 7 témakör szerint lehet a Wikipédiával kapcsolatos ötleteket, problémákat, javaslatokat megvitatni.

komment[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szövegrész, mely része a cikknek, azonban annak mentett formájában nem jelenik meg, csak ha a szócikket megnyitjuk szerkesztésre. Ha kommentbe akarunk egy szövegrészt tenni, akkor <!-- […] --> jelek közé tegyük (a […] jelképezi az illető szövegrészt).
 • Másik neve: rejtett szöveg.

korrektúra[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia szöveggondozási eljárásainak egyik fajtája, amelynek során a korrektor az elgépeléseket és központozási hibákat, a szóösszetételek és mondatok nyelvi helyességét vizsgálja és javítja, az értelmetlen mondatokat kiszűri, de nem elsősorban a cikk tartalmára vagy a megfogalmazás stilisztikai minőségeire ügyel. A sok helyesírási-nyelvhelyességi hibát tartalmazó szócikkeket a {{korr}} sablon elhelyezésével lehet megjelölni.

ködösítés[forrásszöveg szerkesztése]

A pontos és közvetlen információközlés helyett félreérthető, esetleg maszatoló szóhasználatot jelöl. A Wikipédiában leggyakrabban azokban az esetekben mondjuk, mikor az információ vagy vélemény forrása nem derül ki a szövegből. Leggyakoribb formái: kritikusok / sokak / más vélemények / tudósok / politikusok / szerint ... stb.

közkincs[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan művet, alkotást jelent, amelynek felhasználására a (szerzői) jog nem ír elő korlátozást. Közkincs lehet egy alkotás, amennyiben a szerzője azt közkincsnek minősíti (vagyis olyan licencfeltételeket állapít meg, melyek a szerzői jogi törvény megkötései alól felmentést adnak); valamint akkor, ha annak szerzői jogi védelmi ideje lejárt vagy más okból nem jogosult szerzői jogi védelemre.

közösségi portál[forrásszöveg szerkesztése]

A közösségi lapokat portál formájában, kirakatszerűen bemutató színes ajánló lap, a közösségi lapok közti eligazodást segíti tematikus rendben.

KP[forrásszöveg szerkesztése]

közösségi portál.

kreatív anyázás[forrásszöveg szerkesztése]

Amikor valaki úgy szól elfogadhatatlan hangnemben egy szerkesztőtársához, mintha nem is azt tenné, azaz patikamérlegen akarja kimérni, hol van a tolerálható sértés határa, hogy közben mindenki számára nyilvánvaló a tényleges mondanivaló, amelyet szójátékokkal, betűtévesztésekkel vagy hasonló módon akar a civilizáltság leplébe burkolni. Ezek a hozzászólások azonban tartalmukat tekintve pontosan ugyanolyan közösségrombolóak, mintha köntörfalazás nélkül mondták volna ki őket, és ezért ugyanolyan következményekkel is járhatnak. A kreatív anyázás nemcsak személyes sértés, hanem burkolt cigányozás, zsidózás, nácizás vagy IRL-fenyegetés képében is megnyilvánulhat.

L[forrásszöveg szerkesztése]

figyelőlista[forrásszöveg szerkesztése]

A figyelőlista egy egyénileg összáállított és más számára nem megtekinthető lista azokról a lapokról, amiknek a változásai téged érdekelnek.

A figyelőlistádon levő lapok aktuális változásait így tudod megnézni:

Rákattintasz a lapon fölül arra, hogy „figyelőlistám” (a „beállításaim” és a „közreműködéseim” között találod). Érdemes gyakran rákattintani.
Kétféleképpen kerülhet fel valami a figyelőlistádra
 1. Minden lap tetején ott ül a csillag (lap figyelése) fül a „laptörténet” fültől jobbra. Ha rákattintasz, akkor ez a szöveg jelenik meg: „a lapot hozzáadtam a figyelőlistádhoz” vagy „a lapot eltávolítottam a figyelőlistáról”.
 2. Ezen kívül érdemes úgy beállítanod, hogy minden olyan lap, amin megváltoztatsz valamit, automatikusan rákerüljön a figyelőlistádra. Ha te is így szeretnéd (nagyon hasznos!), akkor így járj el:
 1. Rákattintasz a lap legtetején arra, hogy „beállításaim”
 2. A „Beállításaim” lapon rákattintasz arra a fülre, hogy „Friss változások”
 3. Kipipálod azt, hogy „Fejlettebb friss változások listája (JavaScript-alapú)”
 4. Rákattintasz arra a fülre, hogy „Figyelőlista”
 5. Kipipálod azokat, hogy
  • „A figyelőlistán az összes változtatás látszódjon, ne csak az utolsó”
  továbbá
  • „Az általam szerkesztett lapok felvétele a figyelőlistára”
  • „Az általam átnevezett lapok felvétele a figyelőlistára”
  • „Az általam létrehozott lapok felvétele a figyelőlistára”
  • „Az általam létrehozott és a válaszaimat tartalmazó beszélgetésfolyamok felvétele a figyelőlistára”
 6. Rákattintasz a Mentés gombra.
  {{subst:Tipp-figyelőlista}}

laptörténet[forrásszöveg szerkesztése]

A szócikkek tetején látható „laptörténet” fül választásával megtekinthetjük a szócikken történt változtatásokat. A laptörténet lényege, hogy segítségével minden szerkesztést be lehet azonosítani egy konkrét szerkesztőhöz vagy IP-címhez.

lapvédelem[forrásszöveg szerkesztése]

védett lap.

látszer[forrásszöveg szerkesztése]

Egy eszköz, amely segítségével könnyen el lehet a Wikipédia cikkek elejét olvasni és sok wikipédiás tevékenység megoldható vele, az egér link fölött tartásával.

leírólap[forrásszöveg szerkesztése]

A Fájlnévtérben megadott – a képekhez és más médiafájlokhoz csatolt – szöveges tartalom. A leírólapon szerepelnek a képek ismert adatai (például a kép leírása, a szerző neve) és itt találhatók a licencinformációk.

lektorálás[forrásszöveg szerkesztése]

E művelet végzése során a lektori szerepre vállalkozó wikipédista tartalmilag ellenőrzi az adott szócikk szövegét, szükség szerint kiegészítve, helyesbítve azt. Ebbe a munkába beletartozik a tartalmi tévedések, pontatlanságok, kétértelműségek kiigazítása és a tárgyilagosság biztosítása is. Régi forrásból származó szócikkek nyelvezetét olykor jelentősen frissíti, az eredeti adatokat modernizálja. Azokat a lapokat, melyek ezt igénylik, meg lehet jelölni a {{lektorálandó lap}}(?) sablonnal, s ezek megjelennek a Figyelmet igénylő lapok kategóriájában.

link[forrásszöveg szerkesztése]

hivatkozás.

licenc[forrásszöveg szerkesztése]

A fogalom leginkább a Wikipédiára feltöltött fájlokkal és szövegekkel kapcsolatban, illetve a Wikipédia szövegeinek és képeinek máshol történő újrafelhasználása kapcsán merül fel. Az előbbihez: a Wikipédiára felküldött szöveges tartalmak CC-BY-SA-3.0 szerint kerülnek felhasználásra (ha magad írtad, akkor GFDL licenc szerint is). Lásd: Képek licenceinek megadása és Felküldési útmutató. Az utóbbihoz: a honlapon szerepelnie kell a forrásnak és egy licencelési nyilatkozatnak, ami leírja a fájl felhasználási feltételeit. Lásd: Újrafelhasználási útmutató

licencelési nyilatkozat[forrásszöveg szerkesztése]

A licencelési nyilatkozat egy egyszerű jelölés (általában kisméretű kép), amelyet a szöveges tartalom vagy a nemszöveges médiafájl (kép, ábra, hangfájl, videó, stb.) alkotója (vagy újrafelhasználója) a műhöz csatol, annak érdekében, hogy egyértelműen és közérthető formában jelezze a mű felhasználási feltételeit.

LiquidThreads[forrásszöveg szerkesztése]

folyékony beszélgetések.

M[forrásszöveg szerkesztése]

magányos lap[forrásszöveg szerkesztése]

árva lap.

magic word[forrásszöveg szerkesztése]

varázsszó.

MediaWiki[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédiát és a Wikimédia Alapítvány más projektjeit működtető szoftver. Részletes dokumentáció és az üzemeltetőknek és fejlesztőknek szóló leírások a MediaWiki-wikin találhatóak.

megerősített szerkesztő[forrásszöveg szerkesztése]

E státussal rendelkező szerkesztők szerkesztései a jelölt lapváltozatok rendszerében automatikusan megtekintetté válnak, ha már egy korábban megtekintett lapot szerkesztenek, vagy új lapot hoznak létre.

megjegyzés[forrásszöveg szerkesztése]

komment.

mentor[forrásszöveg szerkesztése]

Egy olyan tapasztalt szerkesztő, aki a frissen regisztrált új szerkesztőket segíti a Wikipédia rendszerének megismerésében és szerkesztésében.

mentorált[forrásszöveg szerkesztése]

A → mentorok pártfogoltjai.

Meta-Wiki[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikimédia Alapítvány által működtetett projektek illetve az ezekkel kapcsolatos munkák összefogására készített Wikimédia-projekt.

műhely[forrásszöveg szerkesztése]

Azok a szerkesztői munkacsoportok, amelyek egy általuk megválasztott témakörben, hosszabb távú, jelentős vagy új, tartalmi területet érintő változtatásokat végeznek. Elveiket, módszereiket a Wikipédia irányelvei betartásával maguk határozzák meg.

N[forrásszöveg szerkesztése]

navbox[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan sablon, amely a könnyebb eligazodást segíti.

navigációs sablon[forrásszöveg szerkesztése]

navbox.

nevezetesség[forrásszöveg szerkesztése]

A szócikkek elfogadhatóságának egyik kritériuma, hogy a szócikk tárgya már máshol kellően nevezetesnek (más szóval eléggé jelentősnek) bizonyult ahhoz, hogy írások jelenjenek meg róla, mégpedig egy enciklopédia számára is figyelembe vehető helyeken. A nevezetesség megléte vagy hiánya érv lehet a törlési megbeszéléseken.

névtér[forrásszöveg szerkesztése]

A lapok csoportosításának egy eszköze. A Wikipédiában megkülönböztetünk enciklopédia-cikkeket, a Wikipédia irányelveiről, útmutatóiról szóló cikkeket (ezen lapok nevei Wikipédia: kezdetűek), fájlokkal kapcsolatos lapokat, a szerkesztők lapjait (Szerkesztő: előtaggal), a speciális lapokat, mint amilyen például a statisztika vagy az automatikusan készülő friss változtatások (Speciális:), valamint a lapokhoz tartozó vita- vagy megbeszéléslapokat (Vita:, Wikipédia-vita:, Szerkesztővita:).
 • Angol neve: namespace.

NPOV[forrásszöveg szerkesztése]

semleges nézőpont (a Neutral Point of View rövidítése).

Nupedia[forrásszöveg szerkesztése]

Internetes lexikon volt. Cikkeit szakértők írták, a licenc szabad licenc volt. Alapítója Jimmy Wales (Bomis néven), főszerkesztője Larry Sanger volt. A Nupedia 2000 márciusától 2003 szeptemberéig működött, ma leginkább mint a Wikipédia szabad enciklopédia elődje ismert.

Ny[forrásszöveg szerkesztése]

nyelvközi hivatkozás[forrásszöveg szerkesztése]

Egyszerűsített hivatkozási mód más nyelvű Wikipédiában lévő, azonos tartalmú lapra. A nyelvközi hivatkozások nem a szócikkekben, hanem a Wikidata-ban találhatók.

nyelvközi link[forrásszöveg szerkesztése]

nyelvközi hivatkozás.

O, Ó[forrásszöveg szerkesztése]

offtopik[forrásszöveg szerkesztése]

Az onlájn fórumok szakszókincséből való fogalom: a témához nem tartozó beszélgetést jelenti. A Wikipédia szerint offtopiknak minősülhetnek azok a hozzászólások, amik az adott lap céljának nem felelnek meg, vagy az érintett szakasz/felvetés témájához nem kapcsolódnak.

oldalsáv[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédiát működtető szoftver, a MediaWiki menüje, melyet minden lapján megjelenít. Ez a menü lap bal szélén, és/vagy a lap tetején jelenik meg a személyes beállításoktól függően.

OTRS[forrásszöveg szerkesztése]

Az Open-source Ticket Request System rövidítése. Az OTRS a Wikimédia Alapítványhoz, a Wikimédia-projektek (ilyen például a Wikipédia is) fenntartójához érkezett megkereséseket kezelő rendszer. A beérkezett leveleket az OTRS-t kezelő szerkesztők válaszolják meg.

Ö, Ő[forrásszöveg szerkesztése]

öncikk[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szócikk, amit a szerkesztő önmagáról ír. Az ilyesmi egyáltalán nem tiltott dolog a Wikipédiában, de nem is kimondottan ajánlott, hiszen önmagunkkal szemben nem könnyű a tárgyilagosság, azonkívül teljesítenie kell a cikk tárgyának a nevezetesség Wikipédia-feltételeit is. Az ilyen lapok törlésre kerülhetnek, ha a szerzője nem tud eléggé tárgyilagos lenni önmagával szemben, és nem elég nevezetes a Wikipédia szempontjából. Lásd: Wikipédia:Önéletrajz

összefoglaló[forrásszöveg szerkesztése]

szerkesztési összefoglaló.

öt pillér[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia bázisául szolgáló alapelvek.

P[forrásszöveg szerkesztése]

paraméter[forrásszöveg szerkesztése]

Egyes sablonokhoz (például az infoboxokhoz) kiegészítő és módosító információkat lehet megadni. Ezek a paraméterek arra valók, hogy az egyébként fixen megadott sablonszövegbe olyan részeket rakjunk be, melyek tartalmát a sablont a konkrét helyén elhelyező szerkesztő választja meg, illetve bizonyos előre beállított változatok közül választhasson. A paraméteres sablonok használatakor a sablon nevén kívül néhány további adatot is meg kell/lehet adni, melyek a sablon működését befolyásolják. A paramétereket függőleges vonallal (magyar billentyűzeteken: Alt Gr + W) kell elválasztani egymástól és a sablonnévtől. Példa: {{azonnali|indoklás|aláírás}}(?).

piros link[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan belső hivatkozás a szócikkben, amely nem létező lapra mutat. Ezen linkekre való kattintással a nem létező szócikk szerkesztési ablaka nyílik meg, azaz létrehozhatjuk az addig még nem létezett lapot (amennyiben persze azon a címen kívánatos egyáltalán lapnak lennie).

Pokémon-teszt[forrásszöveg szerkesztése]

Azt az érvelést jelenti, mikor valaki azzal az indokkal szavaz egy törlésre javasolt szócikk maradására, hogy annak tárgya még mindig jelentősebb, mint egy találomra kiválasztott Pokémon. Példa egy ilyen érvelésre: Symbol keep vote.svg maradjon – ha a(z) [X számomra érdektelen, de teljesen más témájú szócikk] elég jelentős ahhoz, hogy a Wikipédiában szerepeljen, akkor ez miért ne maradhatna?

portál[forrásszöveg szerkesztése]

Azok a tematikus kezdőlapok, melyek egy adott témához tartozó cikkeket és híreket foglalnak össze, lehetőleg figyelemfelkeltő és kedvcsináló, látványos formában. A portál elsősorban az olvasóknak szól, színes katalógus, a szócikkek egy-egy nagyobb téma köré szerveződött „kirakata”. A portálok önálló névtérben foglalnak helyet. A portálok fenntartója gyakran valamelyik műhely.

POV[forrásszöveg szerkesztése]

A „nézőpont” rövidítése (angolul: Point of View). Annak jelzésére használjuk, ha valami nem egyeztethető össze a semleges nézőpont kívánalmával, mert tárgyilagosnak, kiegyensúlyozottnak és elfogulatlannak mutatja magát, holott nem az (például többségi álláspontként mutat be egy a valóságban marginális vélekedést, elhallgat kritikus szempontokat, véleménykülönbségeket, tényeket stb.).

primitív szóköz[forrásszöveg szerkesztése]

Ha egy lapot szerkesztésre megnyitsz, és egy sort szóközzel kezdesz, akkor a sor úgy jelenik meg, ahogy beírtad. Ez a sorkezdő avagy primitív szóköz. Ennek káros mellékhatásai is vannak: például ha nagyon hosszú sorokat írsz be, akkor ezek hatására a lapok – böngésző- és wikibeállításoktól függően – vagy megnyúlnak szélességben, és nagyon nehéz lesz őket olvasni és áttekinteni, vagy pedig a sor „lelóg” a lap központi mezőjéről, és ekkor is rosszul olvasható. Ezért primitív szóközt csak kivételes esetekben használunk, például informatikai programkódok leírására. A primitív szóköz különböző haladóbb wiki- és HTML-szintaktikai eszközökkel helyettesíthető.

Python Wikipedia Robot Framework[forrásszöveg szerkesztése]

Pywikipedia.

Pywikipedia[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan botszkriptek gyűjteménye, amelyekkel különböző automatizálható feladatokat lehet elvégezni a Wikipédián, és más MediaWiki-alapú wikiken. A Pywikipediát Python nyelven írták, számos személy közreműködésével. Ezen a lapon a botot futtatni szándékozó szerkesztők találhatnak fontos információkat.

Pywikipediabot[forrásszöveg szerkesztése]

Pywikipedia.

R[forrásszöveg szerkesztése]

redir(ect)[forrásszöveg szerkesztése]

átirányítás.

reinkarnáció[forrásszöveg szerkesztése]

Egy kitiltott szerkesztő által regisztrált új azonosító. Az ilyen azonosítók örökre blokkolhatóak, és bármely szerkesztésük visszaállítható.

rejtett kategória[forrásszöveg szerkesztése]

Az átlagolvasó számára érdektelen, és ezért a számukra meg nem jelenített kategóriák. Ezek a kategórialapok adminisztratív jellegűek, illetve csak a szerkesztők számára jelentősek. Például rejtettek a csonk szócikkeket születésük időrendjét is figyelembe véve listázó kategórialapok, amik a Figyelmet igénylő lapok nevű karbantartó kategória alkategóriáinak zömét teszik ki. A rejtett kategóriák a „Beállításaim/Egyéb” beállító menüben láthatóvá tehetőek minden bejelentkezett szerkesztő számára.

rejtett szöveg[forrásszöveg szerkesztése]

komment.

részcsonk[forrásszöveg szerkesztése]

szubcsonk (ritka).

revert[forrásszöveg szerkesztése]

visszaállítás.

röviditisz[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia szerkesztői, amikor valamely WP-lapokra utalnak, gyakran használnak olyan rövidítéseket, mint a WP:N, WP:T vagy WP:FORR. Míg ezek a Wiki-szlengek segítenek eljutni egy konkrét oldalra, a röviditisz nevű betegség áldozatai már beszélgetéseik során is alkalmazzák ezeket, ami nem túl szerencsés, mert mondanivalójuk értelmetlenné válhat.

rv[forrásszöveg szerkesztése]

visszaállítás (a revert rövidítése).

rvv[forrásszöveg szerkesztése]

visszaállítás (a revert vandalism rövidítése, azaz vandalizmus visszaállítása).

S[forrásszöveg szerkesztése]

sablon[forrásszöveg szerkesztése]

Segítségükkel előre elkészített feliratokat illeszthetünk be más szövegekbe. A gyakran használt, változatlan (vagy ritkán változó) szövegeket ezáltal nem kell újra és újra begépelni, hanem egy kulcsszóval (a sablon nevével) lehet őket beilleszteni a cikkekbe. Így lehet használni a sablonokat: {{sablonnév}}.

sablonguru[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szerkesztő, aki nagyon ért a sablonokhoz.

Sablonmester[forrásszöveg szerkesztése]

Egy kiegészítő, segítségével az oldalakon levő sablonokat lehet szerkeszteni, kényelmes felületen, anélkül, hogy ismernéd, melyik paraméter pontosan mire való.

semleges nézőpont[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia egyik alapelve, amely szerint a cikkeket elfogulatlanul és részrehajlás nélkül, minden nézetet igazságosan megjelenítve kell írni, hogy azokat lehetőleg senki ne érezhesse ellenségesnek a személyével vagy nézeteivel szemben. Gyakran NPOV néven is hivatkozunk rá.

speciális lap[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan különleges lap, amit a Wikipédia szoftvere (MediaWiki) hoz létre futtatás közben, általában technikai listákat tartalmaz (friss változtatások, új lapok, árva lapok stb.), közvetlenül többnyire nem szerkeszthető.

steward[forrásszöveg szerkesztése]

helytartó.

sysop[forrásszöveg szerkesztése]

adminisztrátor.

Sz[forrásszöveg szerkesztése]

szakasz[forrásszöveg szerkesztése]

Úgy készíthetsz egy általad írt sorból vagy szóból új szakaszt nyitó címsort, hogy önálló sorba írod, és többszörös egyenlőségjelek közé zárod:
=== Szakasz címe ===

szakaszcsonk[forrásszöveg szerkesztése]

A szócikk szövegében egy szakasz, egy fejezet csonk, még nem teljes, alig van benne valami, netán csak a címe van meg.

szalmabáb[forrásszöveg szerkesztése]

A zoknibábok egyik jellegzetes fajtája (nevét az azonos elnevezésű érvelési hibáról kapta). Ezekkel a tulajdonosuk a sajátjával ellentétes nézőpontot ad elő, annak lejáratása céljából. Az ilyen zoknibábok általában gyenge érveket használnak, amiket aztán az „ellenfelük” látványosan megcáfol. Hamisan jelenítik meg az álláspontjukat, ostobának, tájékozatlannak tűnnek, vagy szélsőségesen bigottak. Viselkedésükkel összezavarják a vitát, és megakadályozzák, hogy a két oldal érveit alaposan ki lehessen elemezni és meg lehessen vitatni.

Szedlacsekné[forrásszöveg szerkesztése]

Egy háromfokozatú, barátságos és mókás indulatlevezetőnek szánt figyelmeztetési rendszer, ami alapvetően baráti viszonyban használatos, és tömör tartalma: „Bírlak, tisztellek, de ha nem vigyázol, most nagyon közel állsz ahhoz, hogy kihúzd a gyufát…” Használata magáért beszél, akkor kell alkalmazni a fokozatokat, amikor úgy érezzük, mindjárt valami csúnya személyes támadás jön, ha nem lép közbe valaki. Ilyenkor ezt jelezzük finoman az illetőnek, vitapartnerünknek, kollégának, éppenséggel a szemtám elkerülése céljából.

szerkesztés[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia cikkeihez való közreműködés.

szerkesztési háború[forrásszöveg szerkesztése]

Két (vagy több) szerkesztő szerkesztési háborút folytat, ha az egyik által végrehajtott változtatásokat a másik folyamatosan törli vagy átírja, és viszont. Általában vitatott tartalmú cikkeknél fordulhat elő ez a helyzet. Figyelem: egy cikk egy részének törlése vagy átírása még nem szerkesztési háború, bár persze annak kezdete lehet. A szerkesztési háború eredményeképp a lap nem fejlődik, hanem az ellentétes vélemények közt váltakozik, rosszabb esetben (a konfliktus elmérgesedésekor) személyes szidalmak színterévé válik. Kerüljük a szerkesztési háborúkat, és véleményünket akár hevesen, akár – és még inkább – kulturált módon, a cikkek vitalapján fejtsük ki. Másik óvintézkedés, hogy a napi aktuálpolitikáról lehetőleg ne ejtsünk szót a cikkekben. A magyar Wikipédiában az első igazi szerkesztési háború 2004 novemberének közepén indult el, a magyar nyelv vitatott finnugor eredetének témájában; elsősorban az uráli nyelvcsalád cikket érintette; két-három napig tartott, és a felek békés megegyezésével végződött (2004. november 19.). Angol neve: edit war.

szerkesztési összefoglaló[forrásszöveg szerkesztése]

A szerkesztéshez fűzött megjegyzés, amit rendszerint a változtatások összefoglalására és/vagy megindokolására használunk. A szerkesztési összefoglalók láthatók többek között a Friss változtatásokban és a laptörténetben. Értelmes(!) kitöltésük a lapváltozatok követéséhez mindenképpen fontos.

szerkesztési ütközés[forrásszöveg szerkesztése]

Akkor esik meg, ha valaki olyan sokáig nem mentette el a szerkesztésre megnyitott szakaszban tett változtatásait, hogy időközben valaki más ugyanazt a szakaszt megváltozatta, és a változtatásait el is mentette. Ilyenkor a Wikipédia szoftvere „szerkesztési ütközés” hibaüzenetet küld, és két szerkesztőablakot jelenít meg, az alsóban az általunk végzett módosításokkal, a felsőben a cikk aktuális verziójával. A módosításokat az alsó ablakból kézzel kell átvezetni a felső ablakba (szövegkijelölés + másolás + beillesztés). Egy átvezetés nélküli mentés, vagy a böngészőablak bezárása után az alsó ablakban lévő, saját magunk által írt információ elvész! Megelőzésként érdemes gyakran elmenteni a változtatásainkat, továbbá már a szerkesztés előtt tájékozódni; ugyanis ha a laptörténet oldalon az látszik, hogy az oldal nemrég módosult, vagy ha a lap megjelenik a „friss változtatások” listában, akkor erős a veszély, hogy egy újabb módosítás kezdeményezése vagy nálunk, vagy a másik, ugyanazon a lapon aktív szerkesztőnél szerkesztési ütközéshez vezet. Ilyenkor inkább hagyjunk üzenetet vagy a lap vitalapján, vagy a „konkurens” szerkesztő üzenőlapján.

szerkesztésszámláló[forrásszöveg szerkesztése]

A szerkesztések számát mérő eszköz. A beállítások alatt tekinthető meg a szerkesztések abszolút száma, a szerkesztések típusát és egyéb statisztikákat feldolgozó fejlettebb eszközből is számos van.

szerkesztő[forrásszöveg szerkesztése]

A wikipédisták gyűjtőneve. Mindenki szerkesztő, aki a Wikipédia lapjait szerkeszti, nem csak olvassa, akkor is, ha IP-címről, és persze akkor is, ha regisztrált névvel.

szerkesztői lap[forrásszöveg szerkesztése]

Egy wikipédista személyes oldala. A legtöbben bemutatkozásra, különböző személyes feljegyzésekre illetve a saját "vitalapot" egymással való kommunikálásra használják. A szerkesztői lapok a szerkesztői névtérben vannak.

szerkesztőnév[forrásszöveg szerkesztése]

azonosító

szerzőijog-sértés[forrásszöveg szerkesztése]

Szerzőijog-sértés úgy fordul elő a Wikipédiában, ha valamelyik szerkesztő olyan szöveget vagy képet használ fel szerkesztéskor, ami szerzői jogvédelem alatt áll, és nincs engedélye a Wikipédiának a felhasználására. Az ilyen eseteket gyűjti a címbe foglalt oldal.

szócikk[forrásszöveg szerkesztése]

Azokat a lapokat nevezzük így, amelyek az enciklopédia cikkeit, a legfontosabb törzsanyagát tartalmazzák. A szócikknévtér vagy fő névtér tartalmazza ezeket a lapokat. Az enciklopédia szócikkeit szolgálják ki a médiafájlok és a képek, tartalmaznak szócikkeket tematikus rendben a kategóriák, alkalmazunk a szócikkekben is sablonokat, de nem számít szócikknek például a szócikkhez kapcsolódó megbeszéléséket tartalmazó vitalap, nem szócikk a szerkesztői lap és az ahhoz tartozó vitalap sem (a névterek különítik el a különféle egyéb célú lapokat a Wikipédiában a szócikkektől, a közösségi lapokat, a portálokat stb.).
 • Rövidebb neve: cikk

szubcsonk[forrásszöveg szerkesztése]

Az olyan szócikk-kezdemények, amelyek témájukat tekintve ugyan fontosak a Wikipédia számára, tartalmukat tekintve azonban nem felelnek meg még a minimális kívánalmaknak sem, azaz nem érik el a csonk szintet. Többnyire egy kezdő, a Wikipédiában még járatlan (esetleg anonim) szerkesztő hoz létre szubcsonkot, amikor észreveszi, hogy egy számára kedves témában még nincs Wikipédia-szócikk, de csak egy-két olyan mondatot ír bele, amelyek gyakorlatilag nem hordoznak információt. Másik neve: részcsonk. A szubcsonk öt nap múlva automatikusan törlődik!

szubcsonkmentés[forrásszöveg szerkesztése]

A → szubcsonkok fejlesztése és megmentése a – létrehozás után öt napon belül bekövetkező – törléstől.

szubcsonkmentő[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szerkesztő, aki → szubcsonkokat ment.

szubsztolás[forrásszöveg szerkesztése]

Ha azt akarod, hogy egy sablon a szövegben ne sablonbeillesztésként maradjon meg, hanem hogy a Lap mentése gomb megnyomása után a szoftver behelyettesítse magára a sablon szövegére, akkor a subst kóddal kell kiegészíteni a sablont: {{subst:Sablon_neve}}. A szócikkekben szereplő sablonok esetében nem szoktuk a szubsztolást alkalmazni, csak olyan, sokat használt vitalapos sablonok esetében, mint az üdvözlősablon vagy a szerkesztőket figyelmeztető sablonok.

T[forrásszöveg szerkesztése]

tartalomjegyzék1[forrásszöveg szerkesztése]

Automatikus lista, amely minden 4-nél több szakaszt tartalmazó lapon megjelenik.
 • Angol rövidítése: TOC, ToC.

tartalomjegyzék2[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia tartalomjegyzéke, a szócikkek alapvető kategóriáinak lehetőleg teljes tematikus feltárása, a portálok portálja.

taxobox[forrásszöveg szerkesztése]

Rendszertani fajoknál (állatok, növények, gombák stb.) használt infobox. A sablon előnye, hogy a segítségével valamennyi szócikkben egységes táblázat formájában jeleníthetjük meg az élőlények adatait, anélkül hogy azt HTML-kódban magunknak kellene elkészítenünk.

teszt[forrásszöveg szerkesztése]

Teszt szerkesztésnek nevezzük azt a szerkesztést, mikor valaki, aki még nem ismeri a Wikipédiát, nyilvánvalóan nem kapcsolódó információt ír egy szócikkbe (vagy egy újat hoz létre zagyvasággal), csak hogy kipróbálja, tényleg működik-e a „szerkesztés” funkció. Nem tévesztendő össze a szándékos vandalizmussal, bár néha nem könnyű megkülönböztetni a kettőt. A tesztszerkesztések autentikus terepe a Homokozó.

ToC[forrásszöveg szerkesztése]

tartalomjegyzék.

TOC[forrásszöveg szerkesztése]

tartalomjegyzék.

troll[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szerkesztő, aki más szerkesztőket, adminisztrátorokat, fejlesztőket és a közösség egyéb tagjait, vagy magát az egész közösséget próbálja akadályozni, méghozzá szándékos és előre megfontolt módon – értelmesnek látszó, ám egészében véve mégis értelmetlen (= sehová nem vezető, általában hosszas vitákra provokáló) bejegyzésekkel. A vandáltól eltérően nem a szócikkek vandalizálása az elsődleges célja, és leggyakrabban a vitalapokon, és a közösségi lapokon találkozhatunk vele.

Tudakozó[forrásszöveg szerkesztése]

Egy lap, amelyben felhasználók tehetnek fel kérdéseket. A tudakozóban néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való, általában referenciális kérdésekre, voltaképpen a Wikipédia olvasószolgálata.

U, Ú[forrásszöveg szerkesztése]

újrafelhasználás[forrásszöveg szerkesztése]

Újrafelhasználás alatt a Wikipédián található szövegek és fájlok másolását, terjesztését, bemutatását, előadását, módosítását értjük – a licenc által biztosított jogok és az előírt kötelezettségek figyelembevétele mellett.

Unciklopédia[forrásszöveg szerkesztése]

Wikipédia-típusú weboldal, a Wikipédia szatirikus célú paródiája. Wikirendszerben kínál szatirikus és humoros témájú szócikkeket. Az Unciklopédia jelmondata: „A Wikipédia az Unciklopédia lejáratására jött létre.”

user[forrásszöveg szerkesztése]

szerkesztő.

userbox[forrásszöveg szerkesztése]

A szerkesztői lapokon használható színes kis doboz, amelyben a szerkesztő valamely általános információt közöl magáról.

userlap[forrásszöveg szerkesztése]

szerkesztői lap.

útmutató[forrásszöveg szerkesztése]

irányelv.

UuU[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia legrégebbi szócikke; állítólag egy Jimmy Wales által létrehozott tesztbejegyzés volt. A 2001. január 16-án 21 óra 8 perckor (UTC) létrejött szócikket az Eiffel.demon.co.uk nevű szerkesztőnek köszönhetjük. Ez a Wikipédia elindulásának másnapján történt. A magyar Wikipédia első szócikke (az újraindulás után) az Omega (együttes) volt, a legelső szerkesztés után így nézett ki: [1]. A bűvös dátum: 2003. július 14., az időpont hajnali 3 óra 4 perc. Az abszolút legelső szerkesztés az újraindítás után a kezdőlap első változata volt.

Ü[forrásszöveg szerkesztése]

üzenőfal[forrásszöveg szerkesztése]

Az általános közösségi megbeszélésekre fenntartott lapok (például Kocsmafal), a speciálisan a szócikkhez kapcsolódó vitalapok, a műhelyek vitalapjai, a speciális feladatra szánt közösségi lapok vitalapjai és a szerkesztői vitalapok mellett vannak a Wikipédia speciális jogokkal felruházott tisztségviselőivel való kommunikációra fenntartott úgynevezett üzenőfalak (Adminisztrátorok üzenőfala, Bürokraták üzenőfala stb.), ezeken lehet az illető speciális jogosultságú szerkesztőket a feladataikkal kapcsolatos kérésekkel-kérdésekkel elérni.

V[forrásszöveg szerkesztése]

vandál[forrásszöveg szerkesztése]

vandalizmus.

vandalizmus[forrásszöveg szerkesztése]

Amikor valaki egy vagy több szócikkben olyan változtatást, szerkesztést végez, ami nyilvánvalóan nem való a szócikkbe. A vandalizmus szó (értelmetlen) rombolást jelent (eredete amúgy a vandálok neve).

Vandálszűrő[forrásszöveg szerkesztése]

Lehetővé teszi a szerkesztések és egyéb akciók (átnevezés, regisztrálás) automatikus szűrését és a szűrőfeltételeknek megfelelő szerkesztéseknél különféle ellenintézkedések foganatosítását. Konfigurálni az adminisztrátorok tudják.

varázsszó[forrásszöveg szerkesztése]

olyan szövegek, amelyekhez a MediaWiki (a Wikipédia szoftvere) egy szöveget rendel, vagy elhelyezése esetén módosítja az adott lap megjelenését vagy valamely tulajdonságát.

védett lap[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szócikk, sablon vagy kép amelynek szerkeszthetőségét egy adminisztrátor korlátozta. A védelem oka leggyakrabban a vandalizmus vagy a rajta kialakult szerkesztési háború. A védelem korlátozhatja a lap szerkeszthetőségét, az átnevezhetőségét, vagy mindkettőt egyszerre. A védelem két fokozatból áll. Az ún. félig védett lapokat csak regisztrált szerkesztőink, a teljesen védett lapokat csak adminisztrátorok szerkeszthetik. A védelem lehet folyamatos, vagy tetszőleges időtartamra szóló.

véleménykérés[forrásszöveg szerkesztése]

A tartalmi viták rendezésének része, egy eljárás a vélemények szélesebb körének megismerésére.

visszaállítás[forrásszöveg szerkesztése]

A szócikk olyan változtatása, ami semmissé teszi ugyanannak a lapnak egy későbbi szerkesztését.
 • Angol nyelven: revert.

vitalap[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan Wikipédia-weboldal, mely egy-egy cikk megbeszélésére van fenntartva. Minden Wikipédia-oldalnak van vitalapja, beleértve a személyes oldalakat is (kivéve magukat a vitalapokat és a speciális oldalakat).

vitarendezés[forrásszöveg szerkesztése]

Azoknak az eljárásoknak a gyűjtőneve, melyek a tartalmi vagy személyes nézetkülönbségek kezelésére szolgálnak.

W[forrásszöveg szerkesztése]

Wapédia[forrásszöveg szerkesztése]

2004 augusztusában indult szolgáltatás, célja, hogy elérhetővé tegye a Wikipédia tartalmát a mobil eszközökön, például mobiltelefonokon, vagy PDA-kon. Minden szócikk legfrissebb változata érhető el, amelyet a rendszer proxy-hoz hasonló viselkedése, és a helyi szócikk-adatbázis tesz lehetővé. Ez a megoldás egyrészt gyors sebességet és naprakész adatokat eredményez az információt keresőnek, másrészt alacsony letöltési időt, és forgalmat a Wikipédia szervereknek. A magyar nyelvű weboldalt lásd: Wapédia.mobi/hu.

weasel term[forrásszöveg szerkesztése]

ködösítés.

WikEd[forrásszöveg szerkesztése]

Szerkesztést segítő eszköz, amely bővíti a Wikipédia vagy más wiki szerkesztési lehetőségeit/funkcióit a szerkesztési nézetben (fejlettebb keresés/csere, a kód különböző részeinek színezése az azonos célú elemek felismerésének megkönnyítésére stb.).

WikiBlame[forrásszöveg szerkesztése]

Arra szolgál, hogy egy szócikk egy töredékének szerzőjét (vagy éppen a törlőjét) könnyen beazonosíthassuk. A WikiBlame végignézi a laptörténetet, és jelzi, hol jelent meg vagy hol tűnt el egy megadott szöveg. Segíthet a problémás vagy jogsértő szöveg szerzőjének beazonosításában, „fű alatti” törlések lenyomozásában vagy egy érdekes információmorzsa írójának megtalálásában. Itt érhető el.

wikiblogger[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szerkesztő, aki a Huwiki.blogsport.hu címen található Wikipédia-blogba ír.

Wikibooks[forrásszöveg szerkesztése]

Wikikönyvek.

wikibűnözés[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan cselekmény, amely szándékosan rontja a már meglévő és új szócikkek minőségét.

Wikidézet[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikimédia Alapítvány fenntartásával működő, kollektív munkára épülő webes idézetgyűjtemény.
 • Angol nyelven: Wikiquote.

Wikiegyetem[forrásszöveg szerkesztése]

Wikimédia-projekt, amely a tanuló közösségeket és a tananyagaikat támogatja.
 • Angolul: Wikiversity.

Wikifajok[forrásszöveg szerkesztése]

Wikimédia-projekt: nyílt, szabad gyűjteménye a fajokkal kapcsolatos ismereteknek.
 • Angolul: Wikispecies.

Wikiforrás[forrásszöveg szerkesztése]

Wikimédia-projekt az eredeti forrásszövegek számára, amilyenek például a kulturális örökséghez tartozó irodalmi művek, a törvényszövegek stb.
 • Angol neve: Wikisource.

wikifüggés[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia szerkesztésétől való függés, Wikipédia-addikció. A wikipszichiátria szakkifejezése. A betegség az eddigi tapasztalatok szerint nem gyógyítható, bizonyos mértékű tünetmentességet lehet elérni kemény munkával.

wikifüggő[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szerkesztő, aki → wikifüggésben szenved.

Wikihírek[forrásszöveg szerkesztése]

Wikimédia-projekt a nyílt tartalmú hírforrások számára. A Wikihírekben minden hír hírként szerepel, nem pedig lexikoncikként.
 • Angol nyelven: Wikinews.

wikikett[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia etikettje. A Wikipédia szerkesztői változatos kulturális környezetből, gyakran számos országból származnak. Eltérő nézeteink, hitvilágunk, nézőpontunk és hátterünk van, gyakran jelentős eltérésekkel. Egy együttműködésen alapuló enciklopédia elkészítésének kulcsa az, hogy másokat, mások nézeteit is tisztelettel kezeljük.

Wikikönyvek[forrásszöveg szerkesztése]

Wikimédia-projekt, melynek célja teljes könyveket, leírásokat készíteni a wikimódszer segítségével.
 • Angolul: Wikibooks.

Wikimedia/Wikimédia[forrásszöveg szerkesztése]

Wikimédia Alapítvány.

Wikimédia Alapítvány[forrásszöveg szerkesztése]

Floridai székhelyű non-profit közhasznú alapítvány, amely a Wikipédiát és annak testvérprojektjeit (a Wikiszótárat, a Wikidézetet, a Wikikönyveket, a Wikiforrást, a Wikimédia Commonst, a Wikifajokat, a Wikihíreket, a Wikiegyetemet és a Meta-Wikit) üzemelteti. A létrejöttét hivatalosan Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítója jelentette be 2003. június 20-án, azelőtt a Wikipédiát Wales Bomis nevű cége működtette.
 • Angol neve: Wikimedia Foundation.

Wikimédia Commons[forrásszöveg szerkesztése]

Szabad médiaállományok rendszerezett gyűjteménye, amelynek anyagait egyszerre több Wikimédia-projekt is használhatja.
 • Rövid neve: Commons.

Wikimédia Magyarország[forrásszöveg szerkesztése]

Közhasznú társadalmi szervezet, egyesület. Támogatja a szabadon szerkeszthető és szabadon felhasználható tartalmú tudásgyűjtemények létrehozását, működtetését, terjesztését, az azokban közreműködni szándékozók képzését. Egyik legfontosabb célja a Wikimédia Alapítvány (Wikimedia Foundation, WMF) magyar nyelvű projektjeinek, köztük a magyar Wikipédiának, és azok szerkesztői közösségeinek segítése. Az egyesület honlapja: Wiki.média.hu. A szervezet alapszabálya és az öttagú elnökség személyi összetétele a honlapon tekinthető meg.
 • Teljes neve: Wikimédia Magyarország Egyesület; rövidítése: WMM.

wikimenü1[forrásszöveg szerkesztése]

A wikimenü a Wikipédia közösségi lapjai közötti eligazodást segítő navigációs eszköz. Amellett, hogy megtalálhatóak benne a leggyakrabban használt lapok (pl. különböző üzenőfalak, szavazások, szabályok), elérhetőek innen a társprojektek, a portálok, valamint számos speciális lap is.

wikimenü2[forrásszöveg szerkesztése]

oldalsáv.

wikinév[forrásszöveg szerkesztése]

azonosító

Wikinews[forrásszöveg szerkesztése]

Wikihírek.

Wikipédia[forrásszöveg szerkesztése]

Többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes enciklopédia. A Wikipédiát a Wikimédia Alapítvány üzemelteti – egy floridai központú nonprofit alapítvány –, szerkesztését önkéntes közösség végzi. A „Wikipédia” megnevezés magában foglalja a különböző nyelvi változatokat is, köztük a magyar Wikipédiát. Az angol változat 2007. szeptember 9-én elérte a 2 milliós szócikkszámot; ez a világ legnagyobb enciklopédikus műve. A 265 különböző nyelvű változatban összesen (az angollal együtt) több mint 12 millió szócikk olvasható és szerkeszthető, több mint 15 millió regisztrált felhasználójuk van világszerte. A Wikipédia név a „wiki” és az „enciklopédia” szavak összetételéből ered.

wikipédista[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan ember, aki a Wikipédia szócikkeit, vagy a hozzá kapcsolódó társprojekteket (Wikidézet, Wikikönyvek) rendszeresen szerkeszti.

Wikiquote[forrásszöveg szerkesztése]

Wikidézet.

wikisárkány[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szerkesztő, aki nagy méretű szerkesztésekkel, gyakran a szócikkek drasztikus mértékű átírásával járul hozzá a Wikipédia fejlesztéséhez és jobbá válásához.

wikisítés[forrásszöveg szerkesztése]

A lapok Wikipédia-formátumára hozása a Wikipédia jelölőnyelvének alkalmazásával.

Wikisource[forrásszöveg szerkesztése]

Wikiforrás.

Wikispecies[forrásszöveg szerkesztése]

Wikifajok.

wikistressz[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédiában és a testvérprojektjeiben való részvétel során – többek között a vandálok, trollok, szerkesztési háborúk és a civilizálatlanság által kiváltott, de pusztán a szerkesztéssel mint olyannal járó frusztrációk nyomán is következhető – stressz.

wikiszabi[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan időszak, amikor még a legwikifüggőbb szerkesztők is abbahagyják a Wikipédia szerkesztését, habár - jobb esetben - csak rövid időre.

wikiszeretet[forrásszöveg szerkesztése]

Egy kifejezés, mely általános csapatszellemre és kölcsönös megértése utal a Wiki szerkesztői között.

Wikiszótár[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia testvéroldala, melynek célja szabad szótár készítése minden nyelvre. Ötletgazdája Daniel Alston. 2002. december 12-én indult.
 • Angol neve: Wiktionary.

wikiszülinap[forrásszöveg szerkesztése]

Annak az évfordulója, amikor egy szerkesztő először szerkesztett regisztrált felhasználóként a magyar Wikipédiában. Kedves dolog megünnepelni.

wikiszünet[forrásszöveg szerkesztése]

wikiszabi.

wikitalálkozó[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédisták változó gyakorisággal, általában több havonta megszervezett, megtartott összejövetele. A magyar wikipédisták lelkes és lelketlen közössége szervezi egymás megismerésére, illetve a Wikipédiával kapcsolatos ügyek megbeszélésére.

wikitali[forrásszöveg szerkesztése]

wikitalálkozó.

Wikitanács[forrásszöveg szerkesztése]

A Wikipédia tevékenységét segítő testület, amelynek célja az irányelvek és elfogadott közösségi szokások alapján hatékonyan, véglegesen és megnyugtatóan megoldani olyan nem tartalmi jellegű, elmérgesedett vitás kérdéseket, amelyek megoldására a korábbi intézményrendszer nem elég hatékony.

wikivakáció[forrásszöveg szerkesztése]

wikiszabi.

Wikiversity[forrásszöveg szerkesztése]

Wikiegyetem.

Wiktionary[forrásszöveg szerkesztése]

Wikiszótár.

WP[forrásszöveg szerkesztése]

Wikipédia.

WSZ[forrásszöveg szerkesztése]

Wikiszótár.

Z[forrásszöveg szerkesztése]

zárolt lap[forrásszöveg szerkesztése]

védett lap.

zokni(báb)[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan bejelentkezett szerkesztő, aki több különböző felhasználónéven regisztrálja magát. Ilyenkor az elsőként regisztrált szerkesztői neve tekintendő eredetinek, a többi zoknibábnak. A zoknibábok használata nem tiltott, de ellenjavallt – és gyakorta ellenszenvet vált ki, mivel alkalmas bizonyos tisztességtelen visszaélésekre, például többszörös szavazásra. Ha nem titok, illik feltüntetni a zokni lapján az elsődleges azonosítódat, ha viszont azért van zoknibábod, hogy annak a szerkesztéseit ne lehessen azonosítani az elsődleges nevedével, akkor legalább azt tartsd be, hogy nem élsz vissza vele: elsősorban nem szavazol kétszer, nem szólsz hozzá különböző neveken ugyanabban a vitában, nem használod szalmabábnak, és különösen pedig: nem játszod ki vele a blokkolást, ha egy időre eltiltottak a szerkesztéstől.

zöld link[forrásszöveg szerkesztése]

Ha a beállításokban úgy kívántuk, akkor az olyan →belső linkek, amik →átirányító lapokra mutatnak, kék helyett zöld színben jelennek meg. Ez gyakran annak a jele, hogy a belső linket át kell javítani egy közvetlen utalásra, úgymond „ki kell kékíteni”, de vannak olyan esetek is, amikor a kékítés fölösleges, sőt néha egyenesen káros is lenne.
Bővebben: WP:ZÖLD

Zs[forrásszöveg szerkesztése]

zsákutcalap[forrásszöveg szerkesztése]

Olyan szócikk, melyre hivatkoznak ugyan, de belőle nem vezet tovább egyetlen olyan hivatkozás sem, ami létező szócikkre mutatna. Ez néha azt jelzi, hogy a cikk érdektelen, vagy semmihez sem kapcsolható dolgokról szól, de gyakrabban azt, hogy egy kezdő szerkesztő által készített szövegről van szó, amit át kell nézni, és a szükséges hivatkozásokat beleírni. A Wikipédia szoftver a zsákutcalapot nem számítja bele a létező szócikkek számába! Nem tévesztendő össze az árva lapokkal, melyekre nem hivatkozik Wikipédia-szócikk.