Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Szerkesztői lap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A szerkesztő lapja vagy más néven a bemutatkozólapja (avagy régebbi nevén userlap, felhasználói lap) a választott, egyedi névvel azonosítható szerkesztő dolgozó- és fogadószobája, a Wikipédia olyan lapja, melyen magadról írhatsz másoknak.

Nem kötelező magadról írni, de ha szeretnéd, hogy a többi szerkesztő vagy a látogatók tudjanak rólad valamit, akkor ezen a lapon – az irányelvek keretein belül – szabadon írhatsz, amit jónak látsz. Tartsd fejben, hogy a szerkesztői lapod/bemutatkozólapod nem a személyes honlapod, ne csinálj se blogot, se propagandát vagy reklámot belőle. A szerkesztői lapod kinézetének megtervezésében segít a Wikipédia:Hogyan készítsek szerkesztői lapot? oldal.

A szerkesztő „saját” lapjai

Egy szerkesztő „saját lapjai” a következő lapokból állnak össze:

 • a szerkesztői lap vagy más néven bemutatkozólap, amely Szerkesztő:Név formájú, ezen szokás a szerkesztőnek önmagáról írni pár szót (ha be vagy jelentkezve, a tiéd itt található);
 • a szerkesztő vitalapja, amely Szerkesztővita:Név formájú, itt szokás az adott szerkesztővel megbeszélni dolgokat, neki üzenni (a tiéd itt található);
 • a szerkesztői allapok, amelyek Szerkesztő:Név/Allapneve formájúak
  • a személyes próbalap, amely Szerkesztő:Név/próbalap formájú és belépés után a fenti menüből bármikor elérhető

Szerkesztői lap létrehozása

Az alábbi módok valamelyikén történhet:

 • a Wikipédia ablakának jobb felső sarkában pirosan megjelenő szerkesztői azonosítódra kattintva megnyílik a lap szerkesztőablaka;
 • beírod a baloldali „keresés” ablakba azt, hogy „Szerkesztő:sajátnév”, ahol sajátnév helyett a szerkesztői azonosítódat írod, majd a „Menj” gomb megnyomása után a wiki felkínálja az új lap létrehozásának lehetőségét. Ezzel létrehozod saját szerkesztői lapodat.
 • bármely vitalapon tett aláírásodban ráklikkelsz a piros azonosítódra, és bejön a lap szerkesztőablaka.

Globális szerkesztői lap

Készíthetsz olyan szerkesztői lapot, amely minden Wikimédia-wikin automatikusan megjelenik, ahol nincs külön helyi szerkesztői lapod, ennek a mikéntjét a meta:Global user pages/hu oldalon látod.

Vitalap létrehozása

Természetesen van saját vitalapod is, amelyen mások üzenhetnek neked, ezt szintén a jobb felső sarokban látható vitalap linken érheted el. Ha üzenetet hagyott neked valaki, akkor ezt felül egy kék értesítő négyzet fogja neked jelezni minden oldal tetején mindaddig, amíg el nem olvasod azt. Ha valaki megemlít téged vagy megköszön neked valamit a Wikipédia bármelyik lapján, akkor azt piros értesítő négyzet fogja jelölni a neved mellett.

Ha egy szerkesztő lapjára szeretnél lépni, akkor megteheted, hogy ráböksz a nevére ott, ahol az látszik, például a Friss változtatásokban vagy a Figyelőlistában vagy akár a neked hagyott üzeneteiben, ha azt aláírta (például a ~~~ vagy a ~~~~ használatával).

A szerkesztők lapjai ugyanolyan Wiki lapok, mint bármely más lap, csak épp az adott szerkesztőhöz, mint moderátorhoz tartoznak. Ez azt is jelenti, hogy ezeken elsősorban a szerkesztő felelős az irányelvek betartásáért és betartatásáért.

Érdemes megadnod, hogy milyen nyelveket mennyire értesz, hogy a fordításokban segítséget kérhessenek tőled, és hogy más külföldi wikipédisták is írni tudjanak neked. Ennek szokásos formájáról bővebben a Wikipédia:Bábel oldalon olvashatsz.

Szerkesztői allapok létrehozása

A szerkesztőnévtérben – ahogy több más névtérben is – allapot is készíthetsz. Figyelem! Allapot nem szabad létrehozni a szócikknévtérben!

A Szerkesztő:Példaszerkesztő nevű oldal Piszkozat nevű allapja például Szerkesztő:Példaszerkesztő/Piszkozat lenne.

A szerkesztők az allapjaikat szócikkek, sablonok kidolgozására vagy bármilyen más szerkesztés gyakorlására használhatják.

Általában a következő dolgokra használhatók az allapok:

 1. hogy a szerkesztői lap egyes szekcióit, például a csűrcsillagokat (barnstarokat) külön oldalon gyűjtsd, hogy elkerüld egy óriási terjedelmű lap kialakulását,
 2. hogy egy nagyobb lélegzetű témát, ami időigényes, itt írj meg és ne a szócikk névtérben,
 3. hogy Wikipédiával kapcsolatos nézeteket, esszéket ott írj meg,
 4. hogy teszteld a wiki jelölőnyelvet.

Az allapokat sablonként is használhatod, például a szerkesztői lapod egyszerűbbé tételére: {{Szerkesztő:Példaszerkesztő/Allap}} Így anélkül hívhatod elő az allap tartalmát, hogy be kellene illesztened az egész oldalt külön.

Hogyan hozz létre szerkesztői allapokat

Hogy létrehozz egy allapot, először írd fel a szócikk nevét a szerkesztői lapodra. Például, ha egy „Homokozó” nevű allapot akarsz létrehozni, akkor írd fel a [[/Homokozó]] nevet a lapodra, ami pirosnak fog látszódni. Klikkelj ott erre a linkre, így meg fog előtted jelenni egy üres szerkesztőablak. Innen kezdheted a szerkesztésed. A munkádat ne felejtsd el elmenteni a „Változtatások közzététele” gombbal, hogy létrejöjjön az allapod! A / jelet se felejtsd el begépelni, mert különben a szócikk névtérben fogod létrehozni a cikked!

Az is lehetséges, hogy az allapodnak hozz létre egy allapot, tehát egy al-allapot. Ezeket érdemes valahova kilistáznod, és egy hierarchiát létrehoznod, hogy könnyebben mozgathasd az allapjaidat.

Ha nem boldogulsz, a Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek) oldalon tapasztaltabb szerkesztőktől kérhetsz segítséget.

Mi szerepelhet a szerkesztői lapon?

A szerkesztői lapod nem a honlapod, mivel a Wikipédia nem blog, ingyenes tárhely vagy közösségi oldal. Tekints rá úgy, mint egy olyan oldalra, ami abban segít, hogy a szerkesztéseidet, illetve a terveidet megszervezze vagy listázza.

A szerkesztők többsége az oldalán röviden bemutatkozik: leírja a keresztnevét, szakterületét, hogy melyik településen lakik vagy hogy milyen nyelveken beszél. Vannak, akik megadják az e-mail címüket vagy Skype azonosítójukat is, illetve feltesznek magukról képet is.

A lapodat leginkább arra érdemes használnod, hogy minél inkább segítse a wikipédiás munkádat. Írhatsz teendők listát, emlékeztetőket vagy listázhatod a legfontosabb oldalaidat vagy eszközöket. Leírhatod a véleményed a Wikipédiáról vagy olyan irányelvekről, amiket szerinted meg kéne változtatni.

Speciális jogosultság esetén (admin, bürokrata, IP-ellenőr, sablonguru vagy OTRS-kezelő) pedig ajánlott kitenni az ezt jelölő sablont.

Kitehetsz a lapodra idézeteket, képeket, illetve a másoktól kapott barnstarokat és elismeréseket. Bővebben erről a Hogyan készíts szerkesztői lapot? oldalon olvashatsz.

Mi nem szerepelhet a szerkesztői lapon?

Alapvetően minden olyan tartalom kerülendő, ami nem kapcsolódik a Wikipédiához vagy a Wikimédia közösségéhez. A Wikipédia nem blog, nem ingyenes tárhely vagy közösségi oldal, szóval a szerkesztői lapod nem a személyes honlapod! A szerkesztői lapod célja, hogy téged, mint wikipédistát mutasson be.

Nem szerepelhet sem a szerkesztői lapodon, sem a szerkesztővitádon vagy ezek allapjain:

Technikai okból

 • Túl nagy terjedelmű, számos oldalra/lapra terjedő, a Wikipédiával kapcsolatban nem lévő szöveg (a Wikipédia nem ingyen tárhely);
 • Olyan kategóriák és sablonok, amelyeket más célra, főként szócikkekhez készítettek. Ez azért baj, mert megjelenhet a szerkesztői lapod egy kategóriában, amit ahhoz hoztunk létre, hogy az egy témához kötődő cikkeket összeszedjük.
 • Szerkesztői lapod vagy vitalapod nem funkcionálhat pusztán átirányításként szócikkekre.

Tartalmi okból

 • Törvénybe vagy a Wikipédia írott vagy íratlan szabályaiba ütköző tartalom, például mások nem publikus személyes adatai, szerzői jogot sértő szöveg vagy médiafájl;
 • Uszító, rágalmazó, fenyegetőző, személyeskedő vagy mások provokálását célzó megjegyzések;
 • Törvénysértő felnőtt-gyermek kapcsolatot támogató tartalom;
 • Többek érzékenységét sértő képanyag (pl. pornográf vagy undort keltő képek, önkényuralmi jelképek stb.);
 • Más szerkesztők bántó céllal vagy módon történő felsorolása, idézgetése;
 • Hosszú személyes információ, személyes vélemény vagy vita, ami nem kapcsolódik a Wikipédiához, a wikifilozófiához, a közreműködésekhez, a szabad tartalomhoz, vagy a Creative Commonshoz stb. A Wikipédia nem a blogod.
 • Személyes információk másokról az engedélyük nélkül;
 • Különböző cégek, szervezetek reklámozása, amik nem kapcsolódnak a Wikipédiához;
 • Olyan önreklám vagy reklám, ami nem kapcsolódik a wikipédiás tevékenységedhez;
 • Más nem enciklopédikus tartalom;
 • Ne gyűjts és ne tárolj difflinkeket mások sértő vagy bántó megjegyzéseiről, hacsak nem szankcionálásra készülsz!

Ezeket a tartalmakat az adminisztrátorok akár azonnal törölhetik!

Szerkesztői lapok és vitalapok levédése

Mint ahogy a szócikkek, a szerkesztői lapok is néha vandalizmus vagy szerkesztési háború áldozatává válhatnak. Ilyenkor ajánlott az oldalt levédeni.

A legtöbb szerkesztői lap megrongálása bosszúból történik, olyankor, amikor két szerkesztő nem tud megegyezni egy szócikk tartalmát, illetve egy eljárást, vitát illetően. Az adminisztrátorok képesek a lapok fél- vagy teljes levédésére. Teljes levédés esetén azok nem szerkeszthetők tovább. Amennyiben szeretnéd saját szerkesztői lapodat/bemutatkozólapodat levédetni, írj nekik! Ha szerkesztői lapodat teljesen levédték, azt Te magad sem tudod szerkeszteni. Amennyiben változtatni akarsz szerkesztői lapodon, a lap védettségét feloldani is csak ők tudják.

Tartsd észben, hogy ha folyamatosan jogsértő tartalmat mentesz a szerkesztői lapodra, akkor egy idő után az adminisztrátorok nagy valószínűséggel el fogják azt távolítani, majd levédik a lapodat úgy, hogy csak ők tudják szerkeszteni!

Szerkesztői vitalap

Ezek teljes levédésére nincs lehetőség, hiszen a vitalap a szerkesztők egymással való kommunikálásának terepe. Ennek levédésével súlyosan sérülne a szerkesztők szerkesztési joga, csökkenne a Wikipédia kommunikációs lehetősége.

Az adminisztrátorok kivételesen összetett esetekben dönthetnek úgy, hogy a kialakult helyzet megoldására a vitalap átmeneti levédése a legjobb megoldás. Ez azonban nem kérhető, nem kényszeríthető ki, és a mindenkor eljáró admin saját belátására bízott döntés.

A kialakult hagyomány szerint az adminisztrátorok általában véglegesen levédik az olyan szerkesztők vitalapját, akikkel már nem lehet és nincs értelme kommunikálni (ilyenek a véglegesen blokkolt azonosítók és az elhunyt wikipédisták), hiszen a vitalap írhatósága félrevezető is lehet.

Szerkesztői lapok és allapok törlése

Saját szerkesztői lapod törlése

Ha valamilyen oknál fogva nincs szükséged erre a lapra, akkor kérheted, hogy töröljék. Ez lehetséges, nem lehetséges azonban a felhasználói fiókod teljes eltávolítása. Erre azért nincs lehetőség, mert egy új szerkesztő esetleg felveheti a te azonosítódat, és a te régi szerkesztéseid hozzá fognak kapcsolódni. Így a fiókod törlése megsértené a Wikipédia licencét.

Lapod törlését az {{azonnali|az indoklás helye|~~~~}}(?) sablon elhelyezésével (kimerítő, bőséges indoklással ellátva) kérheted, vagy az adminisztrátorok üzenőfalára is írhatsz. Miután egy adminisztrátor meggyőződött arról, hogy a lapod törlése nem sért meg semmilyen irányelvet, akkor azt törölni fogja.

Ha egy szerkesztő kérte szerkesztői lapjának törlését, mert elhagyta a projektet, viszont idővel visszatér, akkor kérheti a lapja visszaállítását.

A huzamosabb ideje távol lévő szerkesztők nevét erre az oldalra lehet felírni.

Saját vitalapod törlése

A szerkesztői vitalapok és azok archívumai nem törölhetők. Amennyiben azon jogi fenyegetés, jogsértő tartalom, vagy durva, trágár személyeskedés található, azt el kell távolítani, a teljes vitalap érintetlenül hagyása mellett.

Ezen felül, nem publikus személyes információk, illetve rágalmazások, amelyeket más írt a vitalapodra, eltüntethetőek egy adatvédelmi biztos segítségével.

Általában eltávolítják a szerkesztők a valamely vitalapon megjelenő e-mail-címeket, telefonszámokat, pontos, érvényes címeket. Amennyiben kifejezetten szeretnéd, hogy ezek az adataid megmaradjanak, úgy azokat saját szerkesztői lapodon helyezd el, és a szerkesztőablakban üzenj a járőröknek kommentjelek (<!-- és -->) között, hogy ne töröljék le adataidat.

Saját allapjaid törlése

Feleslegessé vált allapod törlését a legegyszerűbben úgy kérheted, hogy a lap tetejére beilleszted az {{azonnali-saját|~~~~}}(?) sablont. Ekkor a lapot egy adminisztrátor rövid időn belül törölni fogja. Csak és kizárólag te, és csak a saját allapodra rakhatod rá az azonnali sablont!

Ha később mégis szükséged lenne valamiért a törölt allapodra, kérheted annak visszaállítását valamelyik adminisztrátortól.

Ha a szócikk névtérben van egy olyan cikk, amit te írtál, viszont annyira kevésnek vagy gyenge minőségűnek érzed, hogy inkább vissza szeretnéd azt mozgatni az allapodra, akkor erre a legjobb módszer ha átmozgatod és utána megkérsz egy adminisztrátort, hogy törölje az átirányítást.

Másik megoldás, hogy kirakod a cikkre a {{tataroz}}(?) sablont és néhány nap alatt rendbe rakod a cikket.

Más szerkesztők lapjainak, illetve allapjainak módosítása vagy törlése

Az olyan szerkesztői lapok, amelyek tartalma feltételezhetően jogsértő, vagy csak reklámot tartalmaznak, kiürítendőek. Ilyen esetben udvariasan kérd meg az adott szerkesztőt az irányelvekbe ütköző tartalom eltávolítására (Ne harapd le a kezdők fejét! és A jóhiszeműség alapelve betartása mellett). Ha ezt nem teszi meg, vagy nem reagál a kérésre, akkor magad is eltávolíthatod az adott tartalmat, az oldal kiürítésével. Ha a szerkesztő ezek után visszahelyezi az ilyen irányelvekbe ütköző tartalmat, szólj az adminisztrátorok üzenőfalán.

Ha olyan szerkesztői lapot vagy allapot látsz, amin nem odaillő tartalom található, először szólj a szerkesztőnek a vitalapján és kérd meg hogy távolítsa el azt. Ha a szerkesztő inaktív, vagy a lap vitathatatlanul elhagyott és teljesen biztos vagy a dolgodban, akkor leszedheted a sértő tartalmat.

Akárhogy is jársz el, a szerkesztő vitalapján ne felejtsd el utána közölni, illetve jelezni a szerkesztési összefoglalóban az indokaidat. Amennyiben az aktív szerkesztő nem hajlandó eltávolítani a tartalmat, fordulj az adminisztrátorokhoz segítségért.

Egy gyakorlatlanabb szerkesztő megkérhet arra, hogy formázd át a szerkesztői lapját. Ilyenkor a szerkesztési összefoglalóba ne felejtsd el beleírni, hogy hol olvasható ez a kérés, máskülönben a járőrök visszaállítják a változtatást, és szankciót kérnek ellened az adminisztrátoroktól.

Milyen információkat érhetnek még el mások a szerkesztői lapomon keresztül?

Az általánosan elérhető információkon túl, amit a szócikknél a szerkesztők el tudnak érni, úgymint a laptörténet, a vitalap, más szerkesztők a szerkesztői lapodon keresztül a bal oldalon található eszközök menü „Szerkesztő közreműködései” opcióra kattintva megnézhetik a szerkesztéseidet is. Lásd még: MediaWiki User's Guide:User contributions page. Tartsd észben, hogy a szerkesztői lapod töröltetésével a közreműködéseid nem tűnnek el!

Más szerkesztők e-mailt is tudnak neked küldeni, ha a beállításaid alatt megadtad a címed.

Lásd még