Wikipédia:Anon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az anon szó az anonymous (névtelen) szóból ered. A Wikipédián a névtelen szerkesztők megnevezésére használjuk.

Az anonok felismerése[szerkesztés]

Az anonokat leginkább arról ismerjük fel, hogy a friss változtatások lapon, a laptörténetekben és aláírásukban IP-címük szerepel.

Nem anonok[szerkesztés]

  • Néhány régebbi szerkesztő tévedésből leanonozza az új szerkesztőket, a frissen regisztrált szerkesztők azonban nem tartoznak az anonok közé.

Építő anonok (jó oldal)[szerkesztés]

Építő anonok azok, akik építő jelleggel járulnak hozzá enciklopédiánk fejlődéséhez. Betartják (vagy legalábbis megpróbálják betartani) az irányelveket, szócikkeket írnak, kiegészítenek, javítanak.

Első pár szerkesztésük után (amikor üdvözölni szoktuk a regisztrált szerkesztőket) meg kell őket kérni, hogy regisztráljanak, értesíteni őket a regisztráció előnyeiről. Nem szabad rájuk erőltetni a regisztrációt, szabadon dönthetnek arról, hogy anonként folytatják-e tovább tevékenységüket.

Romboló anonok (rossz oldal)[szerkesztés]

Anonvandál[szerkesztés]

A legtöbb destruktív (romboló) szerkesztő anonként, IP-címéről rombolja szét a szócikkeket. Ez a vandalizmus egyik „elrejtett” formája, mikor nem tudjuk beazonosítani a szerkesztőt, hiszen vannak internetszolgáltatók, akik véletlenszerűen adnak IP-címet, ezért egy IP-ről több száz szerkesztő is dolgozhat az évek folyamán.

Mi a gond a romboló anonokkal?[szerkesztés]

A romboló szerkesztőket hasonlóan szankcionáljuk, mint regisztrált „társaikat” (Figyelmeztetés → blokkolás ⇒ szerkesztéstől való eltiltás.) Ám ha előfordul, hogy azonos körzetben más kapja meg a blokkolt IP-t, aki építeni szeretné enciklopédiánkat, nem tudja az IP blokk miatt ezt megtenni. Eshetőség lenne még az IP-ről történő szerkesztések letiltása.[1]

A vandálok általában tönkretesznek 1-2 (esetleg picit több) lapot, aztán eltűnnek a föld színéről, mintha itt se lettek volna.

Lábjegyzetek[szerkesztés]

  1. Felvetődött kérdés volt már, de ezzel a bárki által, névtelenül szerkeszthető enciklopédia cím elveszne.

Lásd még[szerkesztés]