Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:A Wikipédia öt pillére

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A Wikipédia olyan enciklopédia, amely általános enciklopédiák, szaklexikonok és almanachok tartalmi elemeit egyesíti. A Wikipédia nem szótár, nem elsődleges források gyűjteménye, nem szónoki pulpitus, nem újság, nem ingyenes tárhely, nem tárhelyszolgáltató, nem reklámfelület, nem memoárgyűjtemény, nem kísérlet az anarchia vagy a demokrácia internetes megvalósítására, nem linkgyűjtemény (legyen szó akár belső, akár külső linkekről). Nem is a saját véleményed, tapasztalataid vagy érveid közzétételének helye; a saját kutatásoknak nincs helyük a Wikipédiában. A szerkesztőknek törekedniük kell a pontosságra és a tényszerűségre.
 
A Wikipédia cikkei elfogulatlan nézőpontból íródnak, ami azt jelenti, hogy olyan cikkekre törekszünk, amelyek nem kötelezik el magukat egyik álláspont mellett sem. Ez általában azt jelenti, hogy számos különböző nézőpontot kell megjeleníteni; mindegyiket minél pontosabban kell bemutatni; az álláspont hátterét is meg kell világítani, hogy az olvasó pontosan érthesse, kinek az álláspontjáról van szó; és nem szabad egyik nézőpontot sem az igazságnak vagy a legjobbnak beállítani. Idézz ellenőrizhető, tekintélyes forrásokat, amikor csak lehetséges, különösen vitás témakörök esetén. Ha vita kerekedik abból, hogy melyik a legsemlegesebb változat, szüneteltesd egy kis időre a cikk szerkesztését, tedd ki rá a „vitatott” címkét, és próbálj megegyezésre jutni a cikk vitalapján vagy a vitarendezési folyamat keretében.
 
A Wikipédia szabad enciklopédia, amely a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 alapján használható fel, és annak megfelelően terjeszthető vagy hivatkozható. A szócikkeket bárki átírhatja, nem állnak senki fennhatósága alatt – el kell fogadnod, hogy a közösség kíméletlenül átdolgozhatja és terjesztheti, amit írtál. Ne tégy közzé a szerzői jogot sértő tartalmat vagy olyan anyagot, amelynek licence összeegyeztethetetlen a Wikipédia licencével.
 
A Wikipédia szerkesztői a wikikett szellemében dolgoznak. Tiszteld a többi wikipédistát, akkor is, ha éppen nem értesz velük egyet. Viselkedj civilizáltan. Kerüld a személyeskedést és az elhamarkodott általánosításokat. Őrizd meg a hidegvéred, kerüld a szerkesztési háborúkat, kövesd a három visszaállítás szabályát. Gondolj arra, hogy a magyar Wikipédia 544 181 szócikkének bármelyikén dolgozhatsz. Cselekedj jóhiszeműen, ne zavard meg a munkát csak azért, hogy az igazadat bizonyítsd, és másokról is feltételezd mindezt, amíg nincs egyértelmű bizonyítékod az ellenkezőjére. Ne használj zoknibábokat kártevésre vagy a szabályok megkerülésére. Légy nyitott, barátságos és befogadó.
 
A Wikipédiának nincsenek kötött szabályai. A Wikipédia szabályai nincsenek kőbe vésve, és a szabály szelleme fontosabb a szabály betűjénél. Szerkessz bátran, de ne legyél felelőtlen. Ne aggódj amiatt, hogy hibázol. Nem kell tökéletesnek lennie annak, amit leírsz: a szócikkek korábbi verzióit megőrizzük, a hibák javíthatók.