Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Önéletrajz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Az olyan dolgokról, amikhez személyesen is közöd van, inkább várd meg, míg más wikipédisták írnak szócikket. Ez vonatkozik a saját személyedre, elért eredményeidre, alkotásaidra, az üzleti tevékenységedre, publikációidra, a weblapodra és bármi másra, amihez közvetlenül közöd van.

A Wikipédia már számos hosszú vitán keresztülment az ilyen szócikkek jelentőségéről, tényszerűségéről és elfogulatlanságáról. Az egyik ilyen vita Jimmy Walesszel volt kapcsolatos [1]. Annak érdekében, hogy megőrizd a semlegességet, és elkerüld a látszatát, hogy a személyes nézőpontodat kívánod érvényre juttatni, tartózkodj az ilyen cikkek írásától.

Mi a probléma az önéletrajzokkal?

[szerkesztés]
  • Gyakran elfogultak, legtöbbször pozitív irányba. Amikor magáról ír, a legtöbb ember hajlamos saját érdemeit felnagyítani, vagy véleményeket tényként bemutatni. A Wikipédia nem fog tényként tálalni véleményeket. A Wikipédia szócikkeit semleges nézőpontból kell írni, (ami nem azt jelenti, hogy egyszerűen egyes szám harmadik személyben írunk).
  • Gyakran tartalmaznak saját kutatást. Az önéletrajzokban sokszor szerepelnek olyan, elsőkézből származó információk, amik még sehol máshol nem jelentek meg korábban. Ezek ellenőrzésére az olvasóknak saját, elsődleges kutatást kéne végeznie. (Példa: Hacsak valami különleges okból nem közismert tény a lábad mérete és a rólad szóló szócikkbe beírod a lábméretedet, akkor ez saját kutatásnak minősül, mert az olvasók egyetlen módja az ellenőrzésre az lenne, hogy elmennek hozzád és megmérik a lábadat.) A Wikipédia nem elsődleges forrás; a már máshol publikált információkat foglalja össze. A Wikipédiában nem megengedett a saját kutatómunka.

Miért merülnek fel ezek a problémák?

[szerkesztés]

Csak azért, mert úgy gondolod, hogy semleges vagy, nem jelenti azt, hogy valóban az is vagy. Az indirekt elfogultság valóban létezik, és nagyon gyakori oka annak, ami a problémákat okozza az önéletrajzokkal kapcsolatban. Ez az amiért erősen javasoljuk, hogy ne hozz létre szócikket önmagadról! Az öncikk írás nem csak a semlegességet érinti, hanem az ellenőrizhetőséget és a saját kutatás problémáját is. Még akkor is, ha a cikkedet ellenőrizhető forrásokra építed, (amik nem saját kutatások eredményei), előfordulhat, hogy nem leszel képes semleges nézőpontból megírni a cikked.

Ha van már cikkünk rólad

[szerkesztés]

Bonyolult dolog semlegesen és tárgyilagosan írni magadról, így inkább hagyd, hogy ezt más szerkesztők tegyék meg.

A cikked vitalapján vitázni, vagy javaslatokat tenni természetesen megengedett, de hagyd, hogy független szerkesztők dolgozzák át a cikked, vagy előbb hagyd hogy jóváhagyják a javaslatodat, ha mindenképpen te magad akarod azt megtenni.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor megengedett, hogy te szerkeszd a cikked. Ilyenek például a vandalizmus visszavonása, de ennek is nyilvánvaló vandalizmusnak kell lennie, és nem tartalmi vitának. Hasonlóképpen járhatsz el, amikor hibákat vagy elavult információkat látsz magadról. Ilyenek például a születés helye, ideje vagy az aktuális munkahely elírása.

Mivel a Wikipédia egy enciklopédia, másodlagos vagy harmadlagos forrásnak kell lennie, tehát nem tartalmazhat semmilyen új információt (lásd: Wikipédia:A Wikipédia nem az első közlés helye) és minden információnak ellenőrizhetőnek kell lennie. Tényeknek, eseményeknek amiket hozzá szeretnél tenni a cikkedhez ellenőrizhetőnek kell lennie harmadik fél által.

Ha problémád van a rólad készült cikkünkkel

[szerkesztés]

Nem szeretnénk, ha pontatlan cikk lenne itt rólad. Azt akarjuk, hogy pontos, fair, kiegyensúlyozott és semleges legyen. Az a célunk, hogy pontosan visszaadjuk mások véleményét, ami alá van támasztva forrásokkal és hivatkozásokkal. Segíthetsz nekünk azzal, hogy mutatsz olyan forrásokat, amelyek segítenek nekünk kiegyensúlyozott cikket írnunk rólad.

Ha elég nevezetes vagy ahhoz, hogy szócikkünk legyen rólad, de a tartalommal problémáid vannak, amiket jeleznél, akkor azt az Adminisztrátorok üzenőfalán tedd meg, vagy küldj nekünk e-mailt az info-hu [kukac] wikimedia [pont] org -ra, és írd le pontosan, mi a gond.

Ha a rólad közzétett fotónk nem tetszik neked, akkor segíthetsz nekünk azzal, hogy szabad licenc alatt feltöltesz magadról másikat. Az a legjobb, ha egy promócióra készült képedet teszed szabad licenc alá (ez csak a szerzői jog tulajdonosának engedélyével lehetséges; lásd: Wikipédia:Felküldési útmutató#Képek, Wikipédia:Az engedély).

Ezen kívül jelezheted a cikked vitalapján, hogy mi a problémád, de ha a probléma csupán pontatlanság és nem tartalmi vita kérdése, akkor kijavíthatod saját magad a cikked. Ha a szerkesztésed félreérthető lehet, akkor azt érdemes a cikk vitalapján elmagyarázni. Készülj fel arra, hogy ha egy tényt többféleképpen lehet értelmezni, akkor azt mások át fogják szerkeszteni. A szerkesztésedet annál jobban el fogják fogadni, minél inkább eleget tesz a semlegesség nézőpontjának és alá van támasztva hivatkozásokkal.

Ha mások nem értenek egyet azzal a változtatással, amit eszközölni szeretnél, akkor tanácsos véleménykérést kezdeményezni.

Szócikkek létrehozása saját magadról

[szerkesztés]

Ha a munkád, alkotásaid stb. ellenőrizhetőek - valóban jelentősek, és így alkalmasak arra, hogy Wikipédia szócikkben tárgyalják őket, akkor előbb-utóbb majd valaki más úgyis fog készíteni szócikket.

A saját magadról szóló szócikkek létrehozása és szerkesztése erősen ellenjavallt!

  • Ha mások tőled függetlenül hozzák létre, illetve írják meg a szócikket, akkor sokkal jobb esélye van, hogy mind a cikk jelentősége, mind az ellenőrizhetősége biztosítva lesz. Minden szócikknél meg kell felelni a Wikipédia:Nem saját kutatómunka, Wikipédia:Semleges nézőpont és a Wikipédia:Ellenőrizhetőség irányelveknek. Még akkor is, ha sikerült eleget tenned az irányelveinknek, lehet, hogy ez nem lesz ellenőrizve, mivel te hoztad létre.
  • Ha más még nem szerkesztette a cikked, akkor sajnos vandalizmus esetén fennáll a veszélye annak, hogy senkinek sem lesz rajta a figyelőlistáján és senki sem fogja azt visszaállítani, így megrongálva fog maradni hosszú ideig.
  • Ha ilyen szócikket hozol létre, akkor valószínűleg törlésre fogják javasolni. Nem biztos, hogy meg is szavazzák a törlést, de nagyon sok szerkesztő érzi úgy, hogy nem szerencsés új szócikket elkezdeni magadról.
  • Nagyon sokan eltúlozzák a fontosságukat és jelentőségüket, ahhoz képest amennyire azt egy másik fél megítélné. Ha a Wikipédia irányelvei szerint nem vagy jelentős, akkor meg fogod sérteni a Wikipédia másik irányelvét, ami azt mondja ki, hogy az enciklopédia nem ingyenes tárhely, ezért nagy valószínűséggel a cikked azonnali törlésre fog kerülni.


Lásd még

[szerkesztés]