Wikipédia:Lapvédelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Teljes védelem
Alapítványi védelem
Félvédelem
Létrehozás elleni védelem
Határozatlan idejű védelem
Átnevezés elleni védelem

Az adminisztrátorok képesek lapokat lapvédelemmel ellátni, azaz a lap szerkesztésének és/vagy átnevezésének jogát korlátozni. A korlátozás fajtái:

 1. a védelem szintje szerint
  • automatikusan megerősített (legalább 96 órája regisztrált) szerkesztők számára engedélyezett (félig védett)
  • csak megerősített szerkesztők, botok, járőrök és adminisztrátorok számára engedélyezett [* 1]
  • csak sablonszerkesztők és adminisztrátorok számára engedélyezett (műszaki védettségű)
  • csak adminisztrátoroknak engedélyezett (teljesen védett)
 2. a védelem minősége szerint
 3. extra lehetőség (opcionális)
  • kaszkádvédelem (a védett lapba beillesztett más lapok és sablonok automatikus védelme)

A lapvédelem eszközével élni csak nagyon óvatosan szabad, mert a szerkesztés elleni védelem alapvetően káros dolog a Wikipédia magasabb szempontjai szerint.

Mikor alkalmazzuk a védelem eszközét?[szerkesztés]

Folyamatos védelmet biztosítunk a következő esetekben:

 • a gyakran látogatott oldalak vandalizmus elleni védelmére, ilyen a Kezdőlap
 • a Wikipédia logójának védelmére
 • a szerzői jogi és felhasználási feltételeket tartalmazó lapok védelmére
 • a sajtóközlemények védelmére
 • egyes rendszeradminisztrációval kapcsolatos lapok védelmére
 • a MediaWiki névtérben található, gyakran használt üzenetek védelmére
 • azoknak a szerkesztői lapoknak és allapoknak a védelmére, melyek állandó vandalizmus célpontjai, és tulajdonosuk ezt kifejezetten kéri

Átmeneti védelmet biztosítunk a következő esetekben:

 • kérésre vagy szerkesztési háború megállítására, időt hagyva a feleknek, hogy lehiggadjanak
 • olyan lap vagy kép védelmére, ami szűnni nem akaró vandalizmus áldozata lett, vagy eltiltott felhasználó szerkeszti sorozatosan, amíg el nem múlik a vész
 • míg a MediaWiki-szoftverben hibakeresés folyik, egyes érintett lapoknak

Egy lap védett változata nem a legjobb változat, a védelem nem jelenti az aktuális verzió támogatását, ezért védelem alatt álló lapok korábbi verzióit sem állítjuk vissza.

A vitalapokat és a szerkesztői vitalapokat nem védjük le, csak kivételes esetben. Ilyen kivétel például a sorozatos vandalizmus, szerkesztő zaklatása; ilyenkor a védelem legalacsonyabb működő szintjét alkalmazzuk. Állandó, adminisztrátori szintű védelmet kaphatnak az örökblokkolt, illetve az elhunyt szerkesztők vitalapjai.

Mikor egy lap különösen látogatott lesz, vagy mert link mutat rá a kezdőlapról, vagy mert például valamelyik nagy forgalmú külső website hivatkozik rá, illetve közérdeklődést kiváltó aktuális eseménnyel kapcsolatos, gyakran válik vandalizmus céltáblájává, ilyenkor is járhat neki átmeneti védelem.

Lapvédelmi kézikönyv adminisztrátoroknak[szerkesztés]

 1. Teljesen védett lapot csakis {{SN}}(?), {{nincs forrás}}(?) és efféle figyelmeztető sablonok elhelyezése céljából szerkessz! Kivétel ezalól, ha egy lapot az irányelvvel ellentétesen, valamelyik korábbi változatának előnyt biztosítva védtek le, ilyenkor jogos helyreállítani a védelem előtti legfrissebb állapotát. Ugyanígy jogos a vandalizmus előtti változat helyreállítása védelem előtt.
 2. Ne védj le olyan lapot, aminek a vitájában érintve vagy magad is, kérj fel egy másik admint.
 3. Helyezd el a lapon a megfelelő sablont (lásd alább), és tegyél említést a védelemről az összefoglalóban.
 4. Ha szerkesztési háború miatt védtél le lapot, mindenképpen szólítsd fel a vitázó feleket (legalább a vitalapon), hogy keressenek kompromisszumos megoldást.
 5. Ha eltávolítod a lap védelmét, ne hagyd rajta a védelemet jelölő sablont, és tegyél említést a védelem eltávolításáról az összefoglalóban is.
 • Amennyiben ez lehetséges, a lapvédelmet olyan adminisztrátor helyezze el, aki nem szerkesztette a lapot, és a vitalapján sem nyilvánult meg.
 • Az adminisztrátorok lehetőségei nem jelentenek szerkesztési privilégiumokat; az adminisztrátoroknak munkájukat a nagyobb közösség szolgálatában kell végezniük, de amikor a védelem szerkesztési háború miatt szükséges, az adminisztrátor dönthet úgy, hogy annak a szerkesztőnek a változatát részesíti előnyben, aki jobban betartotta a visszaállításokra vonatkozó szabályokat.
 • Az átmenetileg védett lapokat nem szabad hosszú időn át védelem alatt hagyni, és a hozzájuk tartozó vitalapokat semmiképp sem szabad levédeni.
 • Nem szükséges védelemmel ellátni a felhasználókhoz tartozó CSS- és JS-lapokat (User/common.css, User/vector.js stb.), az ilyen lapokat ugyanis csak a hozzájuk tartozó szerkesztő vagy egy felületadminisztrátor tudja módosítani.

Védett lapok szerkesztése[szerkesztés]

A védett lapok szerkesztését korlátozó irányelv nem vonatkozik a folyamatos védelemmel ellátott lapokra. Ezeket a lapokat az adminisztrátorok körültekintően, a közösségi konszenzust és az adott lap vitalapján folyó diskurzust, valamint a megfelelő útmutatók figyelembevételével szerkesztik, módosítják, alakítják át. Némely esetben, az ilyen szerkesztések komoly változtatást jelenthetnek egy kiemelten fontos lapon és könnyen válhatnak ellentmondásossá. Emiatt az adminisztrátoroknak mindig érdemes először egyeztetni a megfelelő vitalapokon.

Az átmeneti védelem alatt álló lapokat természetesen az adminok se szerkeszthetik, hiszen ezek szerkesztésétől minden szerkesztő el van zárva, de a vitalapon megtehetik észrevételeiket. Ugyanakkor vannak esetek, amikor az adminisztrátor – kellő körültekintéssel – mégiscsak szerkeszthet:

 • {{nincs forrás}}(?), {{SN}}(?) és más efféle figyelmeztető üzenetek elhelyezése a szócikk aktuális verziójához,
 • ha világosan ismert, hogy melyik volt az aktuális vita kirobbanása előtti utolsó változat (pl. egy héttel korábbról), akkor az adminisztrátor dönthet úgy, hogy visszaállítja a lapot arra, a konfliktusmentes verzióra,
 • előnyben részesíthet egy korábbi változatot, és visszaállíthatja arra a lapot a fentebb leírtaknak megfelelően.

A védett lapok listája (WP:VÉDETT)[szerkesztés]

A védett lapokat megtalálhatod a Védett lapok speciális lapon, és a Védett lapok kategóriában. Adminisztrátoroknak: ha védelemmel látsz el egy lapot, gondos indoklást írj mindig, és a megfelelő sablont helyezd el a lapon. Ha hosszabb indoklásra van szükséged, használd a levédett lap vitalapját.

Védett lapokat jelölő sablonok[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. A javaslatok kocsmafalán történt informális szavazás alapján 2018 májusában létrehozott védelmi szint.