Wikipédia:Botok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

A Wikipédia-botok (a bot a „robot” szó rövidítése) olyan programok, amelyek automatizált szerkesztéseket végeznek a Wikipédiában. Az angol Wikipédiában érvényes irányelvek ellenjavallják és szigorú feltételekhez kötik a botok használatát, a magyar Wikipédiában azonban egyelőre még nem ennyire kidolgozottak a szabályok.

Ez az oldal a botokkal kapcsolatos szabályokat és a botgazdák listáját tartalmazza. Ha egy feladat elvégezésére keresel botot, a botgazdák üzenőfalát használd. Ha új botot akarsz indítani, a Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Botjelentkezés lapon jelezd.

Botok használatakor mindig nagy körültekintéssel járjunk el. Egy gondatlanul elkészített vagy használt bot alapos felfordulást tud okozni rövid idő alatt, amelynek rendberakása a szerkesztőknek több idejét emésztheti fel, mint amennyit az eredeti munka igényelt volna. És habár igaz, hogy egy átgondolt bot sok mechanikus munkától képes megszabadítani a szerkesztőket, ha nem vagyunk elég óvatosak, túlterhelhetjük a Wikimédia Alapítvány szervereit.

Information

For an English summary please see the EnWikipedia page, for bot registration see this page.

Saját bot létrehozása[szerkesztés]

Kérjük, hogy ha botot tervezel futtatni a magyar wikiben, előbb jelentkezz, és ismertesd, hogy a bot milyen munkát fog végezni, milyen rendszerességgel, a felügyeleted mellett vagy automatizáltan. Ha a botod rendszeresen kívánod futtatni, kérj neki botjogot a jelentkezési oldalon, hogy a szerkesztései ne látszódjanak a friss változtatások közt.

A leendő botnak hozz létre egy külön szerkesztői fiókot. Javasoljuk, hogy olyan nevet válassz, amely utal a saját felhasználói nevedre, valamint arra, hogy botról van szó. A bot felhasználói lapján hivatkozz a saját lapodra, illetve ismertesd, hogy mire használod. A vitalapon érdemes egy hivatkozást elhelyezni a saját vitalapodra, hogyha bárkinek panasza vagy kérése adódna, tudja, kihez kell fordulni.

Saját magad által írt program esetén kérjük, hogy a bot forráskódját tedd közzé a bot felhasználói lapján, annak allapjaként, vagy valamilyen szoftverkódmegosztó oldalon (pl. GitHub, GitLab.com, Wikimédia GitLab, SourceForge).

A szerkesztői lapodon a {{Userbox/Botgazda}} sablonnal jelezheted, hogy botot üzemeltetsz. (Ennek használata nem kötelező.)

Globális botok[szerkesztés]

Lehetőséged van globális bot üzemeltetésére is, amelynek a Wikimédia Alapítvány számos projektjén botflagje van. Az ilyen botok csak az interwikilinkek karbantartására és a kettős átirányítások javítására használhatók[forrás?], de ez nem zárja ki, hogy a saját helyi wikiden más feladatokat is végezzél.

A botra vonatkozó szabályok[szerkesztés]

Ha a bot még új, gondoskodj róla, hogy az általa végzett szerkesztések között legalább 30-60 másodperc elteljen, így probléma esetén még időben közbe lehet lépni. Ha már biztos vagy a dolgodban, akkor is hagyj legalább 10 másodperces késleltetést, csúcsidőben többet is, hogy a szervereket a bot működése ne terhelje túl.

Az adminisztrátorok bármikor blokkolhatják a botot; pl. ha úgy látják, hogy hibás szerkesztéseket végez vagy túl gyors iramban dolgozik. Ha a botodat blokkolták, az adminisztrátorok üzenőfalán érdeklődhetsz az okáról, illetve kérheted megfelelő magyarázattal a blokk feloldását. A botok csak olyan feladatokat végezhetnek, amikre engedélyt kaptak, minden feladatot fel kell tüntetni a bot userlapján. Az engedélyezetlen feladatot végző botok blokkolhatóak és esetleges botflagjük visszavonható.

Új feladat bejegyzése[szerkesztés]

Ha a botoddal olyan feladatot végzel, ami nem szerepel a botjelentkezéskor feltüntetettek közt, mindenképp jelezd a botod userlapján. Ha egyedi programot futtatsz, arról tájékoztasd a közösséget vagy a bürokratákat valamilyen módon, a botlapi bejegyzésen túl is, és ne felejtsd el közzétenni a forráskódját a fentiek szerint.

Jelenleg bejegyzett botok[szerkesztés]

A bejegyzett és tartósan be nem jegyzett aktív és inaktív botok listája: Wikipédia:Botok listája.

Botszoftver[szerkesztés]

A legnépszerűbb programok[szerkesztés]

További függvénykönyvtárak bot írásához[szerkesztés]