Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Akut kattitisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az akut kattitisz nagyon komoly betegség, mely a különböző típusú szerkesztésszámlálók egészségtelenül gyakori használata miatt alakulhat ki a Wikipédia szerkesztőinél. Szerencsére halálos áldozatokra vagy életveszélyes sérülésekre még nem került sor. Amennyiben időben felismerik, a normális életbe való visszatérés nagy valószínűséggel megtörténhet.

Tünetek[szerkesztés]

Klasszikus tünetek[szerkesztés]

  • Gyakrabban kattintasz az egyes szerkesztésszámlálókra, mint a saját figyelőlistádra
  • Sosem használod az „Előnézet” gombot, hogy minden gépelési hibád javítása növelje a szerkesztéseid számát
  • A szerkesztői statisztikák listáit versenynek tekinted
  • Súlyosabb lefolyás esetén szándékosan rossz módosításokat eszközölsz, csak hogy visszaállíthasd azokat
  • Igazán extrém esetben szinte folyamatosan a userlapodon lévő szerkesztőszámlálóra tenyerelsz
  • Az adminisztrátori kérelmeknél a szerkesztésszám alapján szavazol mellette vagy ellene, ahelyett hogy a szerkesztő közreműködéseit ellenőriznéd.
  • Gyakorlott szerkesztő létedre rendszeresen szerkesztesz a homokozóban vagy saját gyakorlótereden.

Ha ezek közül akár egy tünet is jellemző rád, gondolkozz el azon, hogy talán segítségre van szükséged. Ne feledd:

  • Hacsak nem akarsz admin lenni, senkit nem érdekel, mennyi szerkesztésed van. És ha szeretnél, még akkor sem a mennyiség, hanem a minőség számít!
  • A tizedik szerkesztés után már nincs semmi jutalom a 2000, 3000, 10 000, 216, 217, 218 szerkesztésedért. Összefoglalva: vannak bizonyos előjogok, melyek szerkesztésszámon alapulnak – mint például a szavazások, képmozgatások –, de a feltételek többsége csak 1000 vagy akár kevesebb szerkesztéshez kötődik.
  • Nem számít, milyen magasra törsz a wikifüggők listáján, engem sosem érsz utol!

De most komolyan…[szerkesztés]

Az akut kattitisz arra a téveszmére próbál humoros formában rávilágítani, hogy egy wikipédista szerkesztői szintje csupán a szerkesztési számából lemérhető. Ez egy olyan jelenség, mely ártalmas lehet az adminisztrátori kérelmek folyamatára, illetve magára a Wiki-közösségre is. Ha a tapasztalati szintet a szerkesztésszámlálók eredményével határozzuk meg, azzal az a probléma, hogy egyrészt az adat nem tartalmazza az adott szerkesztő regisztrálás előtti szerkesztéseit, másrészt hogy az apró változtatásokat nem különbözteti meg a komoly szerkesztésektől, vagyis egyformán kezeli az elütések javítását és egy új szócikk létrehozását is.

Sőt, a szerkesztések száma csak egy adat, mely nem tükrözi a szerkesztések minőségét, tehát egyenlően számítanak bele a vitalapokon tett éles elméjű hozzászólások és a vandál közreműködések is. Ezért a szerkesztések száma nem megbízható mód egy szerkesztő tapasztalatának vagy értékének meghatározására. Mindazonáltal ezen eszközök hasznosak lehetnek, hogy nagyjából belőjék egy szerkesztő wikipédiás közreműködéseinek mértékét vagy az illető tapasztalatát.

Minden szerkesztés nagyszerű, beleértve az elütések javítását is. Minden szerkesztés fogyasztja a szerver tárhelyét és más forrásokat, ezért kérlek, ne ész nélkül szerkessz, csak hogy mesterségesen növeld a szerkesztéseid számát, például az Előnézet gomb figyelmen kívül hagyásával. Ne feledd: itt mi egy enciklopédiát építünk, és nem azon versenyzünk, kinek van a legtöbb szerkesztése.

Azonban…[szerkesztés]

Nem minden nagy szerkesztésszámmal rendelkező szerkesztő szenved ebben a betegségben, aki javít, ment, javít, ment stb. Talán próbálják a szerkesztésszámukat 40 000 alatt tartani, azonban rákényszerülnek a sok apró szerkesztésre például egy vandál sorozatos rongálása után. Sok fontos szócikk van levédve a number one közellenség elől, de jóval több az olyan, ami nem, és a vandálok nagyon ötletesek tudnak lenni: ha találnak egy szócikket, aminek a címében szerepel a „cica”, biztosan átjavítják „cicire”, és más hasonlók; a szójátékok lehetősége végtelen. Még a megerősített szerkesztők is gyakran kénytelenek azzal növelni a szerkesztésszámukat, hogy hibákat állítanak vissza vagy téves kategorizálást hoznak helyre. Őket tehát nem kéne halálra ítélni a nagy szerkesztésszámuk miatt.