Wikipédia:Csűrcsillag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wikipédában szokás az egyes kiemelkedő munkát végző szerkesztők vagy botok jutalmazása, erre való a csűrcsillag (barnstar).[1] A csűrcsillag mint specifikus wikidíj ötlete SunirShahtól származik, a MeatballWikiről. Az ötlet később megjelent a Wikipédiában is, és 2004. februári bevezetése óta számos alkalommal adományozták az egyes Wikipédisták egymásnak, így a „csűrcsillag” fogalma része lett a Wikipédia-kultúrának. A Wikipédiában adományozható csűrcsillagok köre folyamatosan bővül. A legfrissebbekért ellenőrizd a Wikimédia Commons barnstarkategóriáját!

Csűrcsillagot adni jó, hiszen minden szerkesztőnek jól esik ha munkáját elismerik, arról nem is beszélve, hogy ez javítja a Wikipédia közérzetét, a gratulációk összefogják a közösséget, és végül de egyáltalán nem utolsó sorban ez a gesztus ösztönözni fogja a szerkesztőt a jövőbeni kemény munkára.

Csűrcsillag adományozása[szerkesztés]

Gipsz Jakabnak kiemelkedő szerkesztéseiért. Csak így tovább ;) ~~~~

A lent található csűrcsillagok közül válaszd ki a megfelelőt, és egy személyes üzenettel helyezd az el a kiválasztott díjazandó Wikipédista vitalapján!

Példa: [[Fájl:Original_Barnstar.png|bélyegkép|Gipsz Jakabnak kiemelkedő szerkesztéseiért. Csak így tovább ;) ~~~~]]

Szebbé teheted a csűrcsillagot, ha a {{díj}}(?) sablonnal keretbe foglalod, a fenti példa így nézne ki:

{{díj
|kép=Barnstar.png
|cím= Egy díj neked
|üzenet=Gipsz Jakabnak példátlan szerkesztéseiért. Csak így tovább ;) ~~~~
}}
Egy díj neked
Gipsz Jakabnak példátlan szerkesztéseiért. Csak így tovább ;) ~~~~

Csűrcsillagok[szerkesztés]

Csűrcsillag Fájlnév Leírás
Az eredeti Csűrcsillag Original_Barnstar.png Ez a csűrcsillag, az első a Wikipédián, különösen kiváló közreműködés elismerésére szolgál, hogy tudassa az emberekkel, hogy nehéz, szép és értékes munkájukat látják és elismerik.
Az eredeti Csűrcsillag feljavítása Original_Barnstar_Hires.png A 2.0-s verziójú csűrcsillag, grafikailag feljavítva. Lényegében olyan, mint az előző.

Egyéb általános csűrcsillagok[szerkesztés]

Csűrcsillag Fájlnév Leírás
Szerkesztői Csűrcsillag Editors_Barnstar.png Az Eltávolítók Csűrcsillagaként is ismert. Ez a barnstar azokat jutalmazza, akik különösen jó törléseket, kihagyásokat, visszaállításokat, blokkolásokat, és más eltávolításokat hajtottak végre.
A Szorgalom Csűrcsillaga Barnstar_of_Diligence.png A Szorgalom Csűrcsillaga kiváló vizsgálódásokat, precíziót és közösségért tett szolgálatot felmutató szerkesztőknek adományozható.
Fáradhatatlan Szerkesztők Csűrcsillaga Tireless_Contributor_Barnstar.gif A Fáradhatatlan Szerkesztők Csűrcsillaga különösen fáradhatatlan wikipédiásoknak adományozható, akik nagyon sok munkát végeznek, anélkül, hogy ez a minőség rovására menne.
Apró Csűrcsillag Minor_Barnstar.png Az Apró Csűrcsillag a kiváló minőségű apró változtatásokért adományozható. Az apró változtatás gyakran semmibe vett, de fontos közreműködések a Wikipédiához.
Jómunkásemberek Csűrcsillaga Working_Man's_Barnstar.png A Jómunkásemberek Csűrcsillaga azoknak, akik fáradhatatlanul végzik a munkaigényesebb vagy ismétlődő feladatait a Wikipédiának.
Kedvességi Csűrcsillag Random_Acts_of_Kindness_Barnstar.png A Kedvességi Csűrcsillag avagy Apró Kedveskedések Csűrcsillaga azoknak adományozható, akik rendszeresen megteszik az extra erőfeszítést, hogy kérdezés nélkül kedvesek legyenek szerkesztőtársaikhoz, ezzel elősegítve, hogy a Wikipédia légköre emberibb legyen, és ezáltal jobb hangulatban történjék a szerkesztgetés.
Jó Humorúak Csűrcsillaga Barnstar of Humour3.png A Jó Humorúak Csűrcsillaga olyanoknak adható, akik különösen jó humorérzékükkel, javítják a hangulatot, semlegesítenek konfliktusokat, és általánosságban jobb hellyé teszik a Wikipédiát.
Szürreális Csűrcsillag Surreal barnstar.png A Szürreális Csűrcsillag azon wikipédstáknak adományozható, akik sajátos humorukkal, különc magatartásukkal különleges ízt adnak a közösségnek.
Angyali Csűrcsillag AngelBarnstar.png Az Angyali Csűrcsillag a Wikipédia „angyalainak” adományozható, akik kedvességükkel védik a Wiki közérzetét, szerkesztési háborúkban pedig nem félnek az elesettek mellé állni.
Jó Szívek Csűrcsillaga GoodHeartBarnstar.png A Jó Szívek csűrcsillaga azon wikipédstáknak adományozható, akik mindig kedves szóval segítik az újoncok beilleszkedését.
Angyalszívek Csűrcsillaga AngelHeartBarnstar.png Az Angyalszívek Csűrcsillaga nem más, mint a fenti két elismerés kombinációja. Kedves angyaloknak adományozandó.
Commonsos Csűrcsillag Commons-barnstarW.png Az Commonsos Csűrcsillag azoknak adható, akik sokat tettek a Commonsért.
Fotográfusok Csűrcsillaga Barnstar-camera.png A Fotográfusok Csűrcsillaga annak a személynek adományozható, aki fáradhatatlanul jobbítja a Wikipédiát fotós képességeivel és közreműködéseivel.
Grafikusok Csűrcsillaga GDBarnstar1.png A Grafikusok Csűrcsillaga azoknak adható, akik fáradhatatlanul dolgoznak, hogy ellássák a Wikipédiát szabad grafikus fájlokkal, akár újak készítésével, vagy meglévők módosításával.
Wikivédelmezők Csűrcsillaga WikiDefender_Barnstar.png A Wikivédelmezők Csűrcsillaga azoknak adományozható, akik a kötelességen túl mindent megtesznek, hogy megakadályozzák, hogy a Wikipédiát megtévesztő célokra használják. A 2004-es indiai-óceáni földrengés után készítették, amikor egy hamis alapítvány megpróbálta kihasználni a szócikk kiterjedt médiafigyelmét.
Antivandalista Csűrcsillag Barnstar_of_Reversion2.png Az Antivandalista Csűrcsillag annak adható, akik sokat tesznek a vandalizmus elleni védelemben. A vandalizmus elleni küzdelemről további információkat a Wikipédia:Vandalizmus oldalon találsz.
Detektívek Csűrcsillaga Speurneusster.svg A Detektívek Csűrcsillaga azoknak a szerkesztőknek adományozható, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy kinyomozzák az egyes destruktív szerkesztők kilétét, figyelmeztetik az anonim szerkesztőket, és mindent megtesznek a rend fenntartása érdekében.
Járőrcsűrcsillag Recentchangesbarnstar.jpg A Járőrcsűrcsillag azoknak a szerkesztőknek adományozható, akik folyamatosan figyelik a friss változtatásokat, és vandalizmus, vagy újonc szerkesztők botladozása esetén segítenek kijavítani a hibákat, és a vitalapon figyelmeztetik a szerkesztőt.
Friss Események Csűrcsillaga Current Events Barnstar.png A Friss Események Csűrcsillaga azoknak a szerkesztőknek adományozható, akik a világ aktuális eseményeiről gyorsan, enciklopédiába illő szócikkeket hoztak létre.
Kompromisszumos Csűrcsillag Resilient-silver.png A Kompromisszumos Csűrcsillag annak a szerkesztőnek adható, aki tanul a kritikából ahelyett, hogy sértődötten visszavonulna a szerkesztéstől, és anélkül, hogy mindenáron saját igazát bizonygatná, hajlandó engedni a kompromisszumok érdekében.
Közösségi Csűrcsillag Society barnstar 2.png A Közösségi Csűrcsillag annak a szerkesztőnek adható, aki nagy munkát végez a közösség fenntartásáért és az egyetértésért.
Rosetta-csűrcsillag Rosetta Barnstar.png A Rosetta-csűrcsillag kiváló fordítói érdemekért, erőfeszítésért adományozható.
Vitruviusi Csűrcsillag Vitruvian Barnstar.png A Vitruviusi Csűrcsillag azoknak adható, akik javították a Wikipédiát technikai hozzájárulásaikkal ( programozással és eszközök készítésével, botok létrehozásával, adminmunkával, link javítással (pl:egyértelműsítő lapoknál), a MediaWiki fejlesztésével stb.).
Jó Ötlet!-Csűrcsillag Brilliant Idea Barnstar Hires.png A Jó Ötlet!-Csűrcsillag azoknak adományozható, akik jó ötleteikkel jobbá teszik a Wikipédiát.
Portálok Csűrcsillaga Portaalster.png A Portál Csűrcsillaga azon szerkesztőknek adományozható, akik kiemelkedő munkát végeztek a Wikipédia portáljaival.
Csonkmentők Csűrcsillaga Barnstar hanging from helicopter.png A Csonkmentők Csűrcsillaga a csonkok, szubcsonkok és a törlésre jelölt cikkek megmentőinek adományozható.
Sablonguruk Csűrcsillaga Barnstar TemplateGuru.svg A Sablonguruk Csűrcsillaga a sablonok mestereinek adományozható.
Botguruk Csűrcsillaga Barnstar bot.PNG A Botguruk Csűrcsillaga a Wikipédia igáslovainak, a kiemelkedő mennyiségű munkát végző robotoknak (illetve gazdáiknak) adományozható.
Bajkeverők Csűrcsillaga Barnstar of evil.png A Bajkeverők Csűrcsillaga a sok galibát okozó szerkesztők humoros megköszönési formája.

Témaspecifikus csűrcsillagok[szerkesztés]

Az alábbi díjak egy-egy nagyobb kategóriában, vagy azon belüli témában jeleskedő szerkesztőknek adományozható.

Nemzeti barnstarok[szerkesztés]

Az alábbi díjak az egyes nemzetekkel kapcsolatos kiemelkedő szerkesztésekért adományozhatóak (lásd még: Commons:Barnstar/Barnstars of National Merit).

Készíts saját csűrcsillagot![szerkesztés]

Ha találtál olyan témát, amelyben még nem létezik adományozható csűrcsillag, vagy csak van egy jó ötleted, ne habozz! Készíts egy a fentiekhez hasonló saját díjat, amit aztán a Wikimédia Commonsba feltöltve mindenki számára elérhetővé is tehetsz. Saját csűrcsillag készítéséhez csak egy képszerkesztő programra és némi kreativitásra van szükséged. Itt is fokozottan ügyelj a felhasznált képek jogtisztaságára! Miután elkészült a mű, töltsd fel a commons barnstarkategóriájába ([[Category:Barnstars]]), és illeszd be a Commons:Barnstar oldalra is, hogy más Wikipédiák is felhasználhassák! Végül ne felejtsd el frissíteni ezt a lapot sem!

Egyedi díjak[szerkesztés]

A fentieken kívül más díjakkal is megajándékozhatod szerkesztőtársaid. Ebben segítségedre lehet a {{díj}}(?) sablon, aminek paraméterként meg lehet adni a díjhoz tartozó képet, a díj nevét, és természetesen az odaítélés indoklását.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az angolszász kultúrkörben általános barnstarra utalva, amely az istállók/csűrök homlokzatát díszítő, általában nagyméretű ötágú csillag. Állítólag szerencsét hoz, egyébként díszítő funkciója van.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Csűrcsillag témájú médiaállományokat.