India

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Indiai Köztársaság
भारत गणराज्य
Republic of India
India zászlaja
India zászlaja
India címere
India címere
Nemzeti mottó: Satyamēva jayate szanszkritül
(सत्यमेव जयते) Dévanágari írással
(Csak az igazság győzedelmeskedik)[1]
Nemzeti himnusz: Jana Gana Mana

India (orthographic projection).svg

Fővárosa Újdelhi
é. sz. 28° 37′, k. h. 77° 13′
Államforma köztársaság
Vezetők
Köztársasági elnök Rám Náth Kovind
Miniszterelnök Narendra Modi
A Rajdzsa Szabha elnöke Tavár Csand Gehlot
A Lok Szabha elnöke Szumítra Mahadzsán
Legfőbb bíró Sarád Arvind Bobde
Hivatalos nyelv összesen 16 nyelv
regionálisan még kb. 20 nyelv[2]
Beszélt nyelvek összesen 1652 nyelv
Függetlenség 1947. augusztus 15.

Tagság
Lista
Az ENSZ, az IMF, az UNESCO, a Nemzetközösség, a WTO, Arab Liga (megfigyelő státuszú tag)
Népesség
Népszámlálás szerint1 326 093 247 fő (2020)[3] +/-
Rangsorban2
Becsült1 365 000 000[4] fő (2019. március)
Rangsorban2
Népsűrűség450[5] fő/km²
GDP2017 (forrás: IMF)
Összes2 454 milliárd USD[6] (6)
PPP: 9 489 miliárd dollár[6]
Egy főre jutó1 850 dollár (2017)[6] (123)
PPP: 7 153 dollár[6]
HDI (2003) 0,611 (126) – közepes
Földrajzi adatok
Terület3 287 263 km²
Rangsorban 7
Víz9,56%
IdőzónaIST (UTC+5:30)
nincs (UTC+5:30)
Egyéb adatok
Pénznem Indiai rúpia (INR)
Nemzetközi gépkocsijel IND
Hívószám +91
Segélyhívó telefonszám
 • 112
 • 1-0-0
 • 101
 • 102
 • 108
Internet TLD.in
Villamos hálózat 230 volt
Elektromos csatlakozó
 • Europlug
 • AC power plugs and sockets: British and related types
 • BS 546
Közlekedés iránya bal
A Wikimédia Commons tartalmaz Indiai Köztársaság témájú médiaállományokat.

térkép szerkesztése

India (hindi nyelven भारत, ISO: Bhārat), hivatalosan Indiai Köztársaság (hindi nyelven भारत गणराज्य, ISO Bhārat Gaṇarājya), dél-ázsiai független ország, földrajzilag a Föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb országa, fővárosa Újdelhi. A 28 államot és 7 szövetségi területet magába foglaló ország partjait délen az Indiai-óceán, nyugaton az Arab-tenger, keleten a Bengáli-öböl mossa. Tengerpartjának hossza így összesen 7517 kilométer.[7] Nyugaton Pakisztán,[8] északkeleten Kína, Nepál és Bhután, keleten Banglades és Mianmar (Burma) határolja. Az ország a tengeren szomszédos Srí Lankával, a Maldív-szigetekkel és Indonéziával is.

A gyakran szubkontinensként emlegetett ország hosszú történelme méltán tette Indiát a sokszínű kulturális értékek országává. A kezdeti Indus-völgyi civilizáció, majd a fontos kereskedelmi útvonalak és az ókorban megalakult ősi indiai birodalmak fontos szerepet játszottak a szubkontinens tudományos, kulturális és kereskedelmi felemelkedésében.[9] Két nagy világvallás, a hinduizmus és a buddhizmus, valamint két másik szintén nagy vallás, a dzsainizmus és a szikhizmus ered a történelmi India területéről, de az ország kulturális fejlődését alapvetően befolyásolta az első évezredben megjelent zoroasztrizmus, a zsidó vallás és az iszlám is. A hatalmas középkori birodalmak felemelkedésének és bukásának korát a Brit Kelet-indiai Társaság megjelenése zárta le a 18. században, és a következő évszázadban az Egyesült Királyság gyarmatosította az egész szubkontinenst. Az indiai függetlenségi mozgalommal 1947-ben vált önálló országgá; a modern India kialakulása a Mahátma Gandhi nevével fémjelzett mozgalommal kezdődött.

Korunk Indiája sok tekintetben megdöbbentő eredményeket ér el. A nominális bruttó hazai termék (GDP) alapján a világ 5-dik legnagyobb gazdasága, vásárlóerő alapján számolva a harmadik. Az utóbbi évtized reformjai Indiát a világ leggyorsabban bővülő gazdaságává tették. Az ország 2050-re a világ legnagyobb gazdaságává válhat.[10] Eközben súlyos problémákkal küszködik: legnagyobb kihívásai a túlnépesedés,[11] a szegénység,[12] az analfabetizmus és az alultápláltság.

A név eredete[szerkesztés]

Az India elnevezés az Indus folyó és környékének nevéből eredeztethető. A folyó neve pedig az óperzsa hindu szóból ered. Ennek a szónak a gyökerei pedig a szanszkrit Sindhu névből erednek, ami India ősi nyelvén az Indus-folyó vidékét jelölte.[13] Nagy Sándor hódításainak köszönhetően az ókori görögök által használt elnevezés is fennmaradt, a görög források Indoi (Ινδοί) néven utalnak a mai indiaiakra, ami az Indus népét jelenti.
Az ország alkotmánya hivatalosan elismeri és a köznyelvben is gyakran használatos az ország hindi neve: Bhárat (Hallgat kiejtés). Ez a név egy legendás indiai király, Bharata szanszkrit nevéből eredeztethető, az ő leszármazottjainak a történetét India egyik híres eposza, a Mahábhárata meséli el.
A Hindusztán név perzsa nyelven a Hinduk országát jelenti. Bár ez az elnevezés történelmileg csak az iszlám által is erősen befolyásolt Észak-Indiára utalt, néha ma is használják India egészét értve alatta.[14]

Földrajz[szerkesztés]

Szerkezet[szerkesztés]

A kontinensnyi kiterjedésű ország legnagyobb része földtani szempontból az indiai tektonikus lemezen helyezkedik el, ami Földünk egyik legkisebb lemeze. A hetvenöt millió évvel ezelőtt a déli őskontinensről, Gondvánáról leváló szubkontinens igen intenzív mozgásba kezdett, és nekifogott 55 millió éven keresztül tartó vándorlásának az akkoriban még kialakulóban lévő Indiai-óceánon keresztül.[15] Az indiai lemez ezt követően ütközött az eurázsiai tektonikus lemezzel, amelynek ütközési vonalán jött létre a Himalája hatalmas vonulata. Ezzel tulajdonképpen a mai India minden szerkezeti formája kialakult.


India nagyméretű domborzati térképe (nyitható térkép) > > >
India (India)
Goa


Domborzat[szerkesztés]

Az Arab-tenger, az Indiai-óceán és a Bengáli-öböl által határolt dél-ázsiai ország északi részét egyértelműen a Himalája 8000 méter fölé tornyosuló csúcsokkal koronázott, eljegesedett vonulatai uralják.

Miután az eurázsiai és az indiai lemezek az óceán alatt ütköztek össze, a vízből felgyűrődő hatalmas vonulat déli oldalán egy nagy medence keletkezett, amit idővel a Himalája folyói feltöltöttek.[16] Ez a terület az Indiai-alföld (észak-indiai alföldek), amely négy, jól elkülöníthető síkság összefoglaló elnevezése:

 • az Indus-alföldnek csak az északkeleti része nyúlik be az országba.
 • a Hindusztáni-alföldet a Gangesz és a mellékfolyói töltötték fel. Hosszan nyúlik el a Himalája és a Dekkán között. Északi peremét a Terai teraszos völgyekkel tagolt erdős dombvidéke övezi.
 • a Gangesz és a Brahmaputra deltavidéke a Bengál-alföld, amelynek nyugati része tartozik Indiához. Ezt az alföldet jelenlegi és elhagyott folyóágak kusza hálózata szeli át. A torkolati szakasz a mocsaras Szundarbansz.
 • az Asszámi-síkság a Brahmaputra alföldje. A Himalájából kilépő Brahmaputra a deltavidékig ugyan még 600 km-t tesz meg, de alföldje alig 70–80 km széles. Ez Dél-Ázsia egyik legcsapadékosabb területe (évi 3000-4000 mm).

Ettől délre a Dekkán-fennsík az ősi indiai lemezen fekszik. A fennsíkot nyugaton a Nyugati-Ghat, az Arab-tenger partvonala mentén, keleten a Keleti-Ghat határolja, a Bengáli-öböl partvonala közelében. A Nyugati-Ghatok legdélebbi szakaszán a Kardamom- (Cardamom) hegyvidékben folytatódik, majd a hegyek fokozatosan lealacsonyodnak.

A Dekkán kiemelt peremétől északnyugatra, az Indus alföldje és az Aravalli-hegység között terül el a zonális sivatagok közé tartozó Thar, amelyet Indiában Nagy-Indiai-sivatagnak hívnak. A Thar fölé meredeken kiemelkedő DNy-ÉK csapású, 700 km hosszú, egymással jobbára párhuzamos vonulatokból álló Aravalli-hegységet kvarcitok és kristályos palák építik fel. Legmagasabb pontja az Ábú-hegy gránitmasszívuma (1721 m).

A Bengál-alföld fölé magányosan kiemelkedő Khasi-hegység (más néven Shillong-fennsík a névadó Shillong városról) - az ország ÉK-i részében - a szerkezetileg tágabb értelemben vett Dekkán része. Vonulatai 1500-1900 méterig emelkednek és kiemelkedően bő csapadékúak. Egykori buja esőerdőit mára nagyon megritkították.

A Dekkán északi részén összetöredezett, lepusztult idős hegységmaradványok, valamint fiatal bazaltlávafennsíkok helyezkednek el. Utóbbiak közé tartozik az Aravalli-hegységtől keletre fekvő, átlag 600 m magas Malwa-fennsík. Ennek déli falát formálja - a Narmada folyó északi oldalán - nyugat-keleti irányban a Vindja-hegység (Vindhya-hegység). A folyó déli részén, a Vindhya-hegységgel szinte párhuzamosan a Szatpura (Satpura-) hegység húzódik. Ezen hegységektől keletre a Csota Nágpur (Cshotá Nágpur, Chota Nagpur) hegyvidéke változatos földtani felépítésű terület.

Vízrajz[szerkesztés]

A legnagyobb, legbővizűbb folyók a Himalájában erednek. Közülük az Arab-tengerbe ömlik az Indus, a Bengáli-öbölbe a Gangesz és a Brahmaputra. Közös torkolatvidékük Szundarbansz, hatalmas feltöltött deltavidék, amelyen India Bangladessel osztozik. A Gangesz jelentős mellékfolyói a Jamuna és a Koszi. Ezek esése kicsi, emiatt árvizük nehezen vonul le, így rendszeresen súlyos károkat okoznak. Jelentős ága még, a mára erősen feliszapolódott, Kolkata városát átszelő Húgli (Hooghly).

A Dekkán-fennsík folyóinak vize is kevesebb, esésük is kisebb, így nem okoznak olyan nagy károkat. Hosszabbak a Bengáli-öbölbe ömlő folyók: Godávári, Mahánadi, Kávéri, Krisna. Az Arab-tengerbe ömlik a Narmada és a Tapti.

India legnagyobb tava a Csilka-tó.

Gudzsarát államban található a Rann of Kutch (Kacs) nevű hatalmas terület. Felszíne többnyire sós pusztaság, amely az esős évszakban mocsárvidékké válik.

A félsziget nyugati szélének északi, 50–80 km széles tengerpartját Kónkan-part néven ismerik. Ettől délre a tengerparti síkság neve a Malabár-part. A keleti tengerpart déli szakaszának neve Koromandel-part.

Éghajlat[szerkesztés]

Éghajlati övek (angolul)

India több éghajlati zónára osztható és éghajlatát elsősorban a szélességi fok, a domborzat és a monszun alakítja. Klímája melegebb, mint az a szélességi fekvésénél fogva megilletné, mert a Himalája hatalmas fala mint védőbástya állja útját az északról érkező hideg légtömegek beáramlásának. Ennek következtében a mezőgazdálkodás úgyszólván az év egészében lehetséges. Általában az "indiai klíma" ötévenként ismétlődik. Ebből egy év jónak, egy rossznak, három pedig közepesnek mondható.[17]

A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része. Mennyiségének területi eloszlása erősen változó. A monszunesők hatására a folyók megáradnak, a víztározók megtelnek, s ebből a vízmennyiségből gazdálkodik India a következő monszunig. November végén, december elején kezdődik a hűvös évszak. Ekkor északkeleti monszunszelek fújnak, esőket azonban csak a Koromandel-part kap.

Az ország nagy részén a legszárazabb időszak november-decembertől április-májusig tart. A hőmérséklet általában december-januárban a legalacsonyabb és tavasszal a legmagasabb; a szárazföld belsejében a monszun beköszönte előtt elérheti az 50 fokot is.

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

India nagy mérete, változatos felszíne, földtörténeti múltja miatt változatos és egyedi élővilággal rendelkezik. Különösen a hüllő- és kétéltű fajok között sok az endemikus.

Az ország tengerpartjai mentén kókuszpálmaligetek vannak. Trópusi esőerdei, amelyek az elmúlt századokban a Malabár-part mentén voltak, mára igen megfogyatkoztak. A Dekkán csapadékosabb részein, ahol a száraz évszak csak néhány hónap, zárt lombhullató trópusi erdők, monszunerdők alakultak ki. Erdőalkotó fái a tíkfa, az ébenfa és az emeletfafajok (pl. az indiai mandula). A csapadékban szegényebb középső területeken az afrikaihoz hasonló füves puszták találhatók. A gyepeket csak néhol szakítják meg akáciafajokból álló csoportok, tövises cserjék. A Hindusztáni-alföldön az erdők csak a folyók mentén maradtak meg. A Himalája déli lejtőin 2000 m magasságig száraz trópusi erdők felettük örökzöld hegyi erdők, rododendron-, fenyő- és köderdők élnek. Az erdőhatár 4000 m magasságon van, a növényzet 4500 m magasságig hatol fel. Az erdőségeket – főként keleten – teaültetvények szakítják meg. [20]

A nagy népsűrűség, a földterületek fokozott igénybevétele az állatok élőhelyeit nagyon visszaszorította. Csak a nemzeti parkok és természetvédelmi területek nyújtanak nagyobb védelmet az élővilágnak. Érdekes, hogy az állatvilág elsősorban az afrikaival mutat rokon vonásokat. [21]

Az egykor gyakori ázsiai oroszlán ma már csak a gudzsaráti Gir-erdőségben található, indiai orrszarvú pedig csak Észak-India nemzeti parkjaiban fordul elő. Az egykor a maharadzsák által vadászott bengáli tigris nagyon megritkult, Indiában kb. 2000 példányt tartanak számon. A párduc még viszonylag nagyobb létszámban előfordul a nedves monszunerdőkben; közeli rokona a Himalájában élő, ritkán látható hópárduc. Ismertebb ragadozók még a gepárd, a csíkos hiéna, a cibetmacska, a szürke farkas, a sakál, a vadkutya és a róka. A különböző medvefélék elsősorban a Himalája erdőségeiben élnek. Az ázsiai vadszamár a száraz, félsivatagos területeken lelhető fel. A hüllők közül a gaviál nevű krokodilfaj a Gangesz lakója, míg az emberre is veszélyes krokodilok a mangrovés vidékeken, pl. a Szundarbansz területén gyakoriak. A mérgeskígyófajok közül legnagyobb az indiai királykobra (3–4 m), legismertebb pedig a kígyóbűvölők kedvence, a pápaszemes kobra. A gazdag madárvilág közé tartoznak a nagyobb csoportokban élő keselyűk; többnyire ők tüntetik el az elhullott állatokat. [21]

Nemzeti parkjai[szerkesztés]

Az első nemzeti parkot 1935-ben szervezték meg, azóta folyamatosan bővül a nemzeti parkok és rezervátumok hálózata. 2017 júliusában 103 nemzeti park van, amely 40 500 km² területet foglal magába, amely India teljes területének 1,23%-a.[22] A rezervátumok száma meghaladja az ötszázat.

Természeti világörökségei[szerkesztés]

Az UNESCO világörökség listájára az alábbi területek kerültek fel természeti értékeik miatt:

Történelem[szerkesztés]

A Mehrangarh erőd Rádzsasztánban

A Madhja Prades állambeli Bhímbetkában található kőkorszakbeli barlangrajzok az első emberi jelek a mai India területéről. Az első, ismert, állandó települések már 9000 éve megjelentek ezen a területen, ezekből alakult ki később az Indus-völgyi civilizáció. Ez a birodalom egészen i. e. 19. századig fennállt, bukása után helyét a védikus civilizáció vette át, majd i. e. 500 körül ez is felbomlott, és a helyén sok új birodalom jött létre.

Az ország északi részén alakult ki a Maurja Birodalom, amelynek sok mindent köszönhet a mai India. Az i. e. 180-as évektől kezdve Közép-Ázsiából rengeteg támadás érte Indiát, ezek hatására alakultak meg az Indo-görög, az Indo-szkíta és az Indo-pártai királyságok. Krisztus előtt 300-tól a Gupta család uralkodott Indiában, az ő uralmukat „Aranykornak” is nevezik. Az ország északi részén több dinasztia váltotta egymást a trónon. Ez idő alatt Indiában virágzott a tudomány, a művészet, az irodalom, a matematika, a csillagászat, a vallás és a filozófia. E virágzás kiterjedt Dél-India államaira is.

Az iszlám inváziók után, amelyek Közép-Ázsiából és Perzsiából érkeztek, Észak- és Közép-India nagy része először a Delhi Szultanátus irányítása alá került, később a mogulok uralkodtak itt. Ennek ellenére sok kis birodalom megmaradt, mint például a dél-indiai Vidzsajanagara birodalom (1336-1565). Az 1500-as évek elején több európai ország, mint például Portugália, Hollandia, Anglia és Franciaország, melyek eredetileg kereskedni akartak Indiával, kihasználták azt, hogy az ország területén levő királyságok egymás ellen harcolnak, és gyarmatokat kezdtek létesíteni. Az 1857-es forradalom (az ún. szipojlázadás) a brit megszállók ellen kudarcot vallott. A lázadás elnyomása után a Brit Birodalom uralma alá került egész India. A 20. század beköszöntével Mahátma Gandhi vezetésével erőszakmentes tüntetések kezdődtek Indiában, melyek 1947. augusztus 15-én elérték céljukat, és India függetlenné vált, de az ország hivatalosan csak 1950. január 26-án vált köztársasággá. A független India első elnöke Dzsaváharlál Nehru lett.

Mint több vallású és több nemzetiségű állam, India sok nemzetiségi és vallási ellentétekből kialakult konfliktust élt át az ország különböző részeiben, de ezek nem gyengítették le az újonnan alakult államot. Sok határkérdésből származó konfliktusa volt Kínával, amelyek a kínai–indiai háború kitöréséhez vezettek (1962). Pakisztánnal rengeteg konfliktusa volt az országnak (1947, 1965, 1971, 1999), amelyeknek oka Dzsammu és Kasmír tartomány hovatartozása. 1974-ben India egy 8 kilotonnás atombombát robbantott a föld alatt (Operation Smiling Buddha néven), ami az atomfegyverekkel rendelkező országok sorába emelte. 1998-ban újabb atomteszteket hajtottak végre Indiában. Az ellentétek Pakisztán és India között a mai napig sem csitultak, demonstratívan nukleáris erővel fenyegetik egymást.

India jövője[szerkesztés]

A gyors urbanizáció, a túlnépesedés és a klímaváltozásból fakadó szélsőséges időjárás miatt 2050-re Indiában 200 millió ember kerülhet veszélybe. A Világbank szerint a megfelelő felkészülés és tájékoztatás sokat javíthat a helyzeten.[23]

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

A parlament épülete Delhiben

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

India alkotmánya, amely 1950. január 26-án lépett érvénybe, a leghosszabb és legalaposabb alkotmány a független államok sorában. Preambuluma az országot független, szocialista, szekuláris, demokratikus köztársaságként határozza meg. Kormányzati formája szövetségi köztársaság,[24] erős központtal és gyengébb államokkal, bár az 1990-es évek végi politikai, gazdasági és szociális változások megnövelték az egyes államok jogkörét.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

A Legfelsőbb Bíróság, Delhi

Az elnök az államfő, akit az elektorok közvetetten ötéves időszakra választanak. Az elnök nevezi ki a miniszterelnököt, a kormányfőt, aki a legnagyobb végrehajtói hatalommal rendelkezik. A többséggel rendelkező alsóházi párt vagy politikai szövetség megegyezés szerint támogatja a miniszterelnököt. A végrehajtó hatalom többi ága az elnök, az alelnök és a miniszterek tanácsa élén a miniszterelnökkel. Mindegyik tárcával rendelkező miniszter a parlament valamelyik házának tagja kell hogy legyen. Az indiai politikai rendszerben a végrehajtás alárendelt a törvényhozásnak, mivel a miniszterelnök és tanácsa közvetlenül felel a parlament alsóházának.

India törvényhozása a kétkamarás parlament, amely a Rádzsja Szabha (Államok Tanácsa) nevű felsőházból és a Lok Szabha (a Nép Tanácsa) nevű alsóházból áll. A felsőház állandó testület, amelynek 245 tagját hat évre választják. Legtöbbjüket az államok törvényhozásai küldik képviselőjükként, számuk az adott terület népessége alapján változik. Az alsóház 545 tagjából 543-at választások útján közvetlenül a nép juttat be a parlamentbe. Mindegyikük egy-egy választókerületet képvisel öt évre. A fennmaradó két helyre az elnök jelöl ki személyeket az angol-indiai közösségből, ha úgy gondolja, hogy érdekeik nincsenek megfelelően képviselve.

Az igazságszolgáltatói ág három fokozatra tagolódik. A bírói hatalom csúcsát a legfelsőbb bíróság jelenti, élén India főbírójával, ezt követi a 21 felső bíróság és a többi, kisebb bíróság. A Legfelsőbb Bíróság az alapvető kérdésekben, az államok és a szövetségi kormányzat közti vitákban dönt és joga van felülvizsgálni a felső bíróságok döntéseit. Jogilag független.

Politikai pártok[szerkesztés]

Politikai pártok és vezetőik (2017)[25] (nyitható szakasz) >>>>>>>>
 • Aam Aadmi Party vagy AAP [Arvind KEJRIWAL]
 • All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam vagy AIADMK [J. JAYALALITHAA]
 • All India Trinamool Congress vagy AITC [Mamata BANERJEE]
 • Bahujan Samaj Party vagy BSP [MAYAWATI]
 • Bharatiya Janata Party vagy BJP [Amit SHAH]
 • Biju Janata Dal vagy BJD [Naveen PATNAIK]
 • Indiai Kommunista Párt (Marxista) vagy CPI(M) [Prakash KARAT]
 • Indiai Nemzeti Kongresszus vagy INC [Sonia GANDHI]
 • Lok Janshakti Party (LJP) [Ram Vilas PASWAN]
 • Nationalist Congress Party vagy NCP [Sharad PAWAR]
 • Rashtriya Janata Dal vagy RJD [Lalu Prasad YADAV]
 • Samajwadi Party vagy SP [Mulayam Singh YADAV]
 • Shiromani Akali Dal vagy SAD [Parkash Singh BADAL]
 • Shiv Sena vagy SS [Uddhav THACKERAY]
 • Telegana Rashtra Samithi (TRS) [K. Chandrashekar RAO]
 • Telugu Desam Party vagy TDP [Chandrababu NAIDU]
 • YSR Congress (YSRC) [Jaganmohan REDDY]

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Államok:

 1. Ándhra Prades
 2. Arunácsal Prades (Arunachal Pradesh)
 3. Asszám (Assam)
 4. Bihár
 5. Cshattíszgarh (Chhattisgarh)
 6. Goa
 7. Gudzsarát (Gujarat)
 8. Harijána (Haryana)
 9. Himácsal Prades (Himachal Pradesh)
 10. Dzsammu és Kasmír (Jammu and Kashmir)
 11. Dzshárkhand (Jharkhand)
 12. Karnátaka
 13. Kerala
 14. Madhja Prades
 1. Mahárástra (Maharastra)
 2. Manipur
 3. Meghálaja (Meghalaya)
 4. Mizoram
 5. Nágaföld (Nagaland)
 6. Orisza (Odisha)
 7. Pandzsáb
 8. Rádzsasztán (Rajasthan)
 9. Szikkim (Sikkim)
 10. Tamilnádu (Tamil Nadu)
 11. Telangána
 12. Tripura
 13. Uttarakhand
 14. Uttar Prades
 15. Nyugat-Bengál (West Bengal)

Szövetségi területek:

 1. Andamán- és Nikobár-szigetek
 2. Csandígarh
 3. Dadra és Nagar Haveli
 4. Daman és Diu
 5. Laksadíva
 6. Puduccseri

Fővárosi közigazgatási terület:

 1. Delhi

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Írni és olvasni tudók aránya állami szinten. Sötétzöld a legmagasabb, narancssárga a legalacsonyabb

Általános adatok[szerkesztés]

India a világ második legnépesebb országa. A világ népességének arányában minden hatodik ember indiai. A nyelveket, a vallásokat és a kasztokat a szociálpolitikai szervezetek korlátozzák és befolyásolják a magas népességi ráta miatt. A népességnövekedés az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent az állami születésszabályozás miatt.

Az indiai kormány szociális politikáját a nemzetközi elemzők részben sikeresnek ítélik. A születésszabályozás egyre nagyobb mértékű elterjedésével a népesség növekedési üteme már csökken (jelenleg ez 1,5% körüli). Az alapfokú oktatás is egyre elterjedtebbé vált, sőt a felsőoktatás megítélése világszinten igen kedvező. Ugyanakkor az egyes társadalmi rétegek közötti különbségek hatalmas mértékben nőttek. A mai napig a társadalmi élet legmeghatározóbb vonása, az alkotmányban lefektetett elvekkel ellentétesen, a hindu vallásból eredően a lakosság több ezer kasztra való tagolódása.

Az ország legnagyobb agglomerációi: Mumbai (Bombay), Delhi, Kolkata (Kolkata) és Csennai (Chennai/Madrasz). A városi lakosság aránya 2015-ben 32,7%.[26] A gyors gazdasági fejlődés hatására az urbanizáció felgyorsult. Bár a népesség nagyobb része még falvakban lakik, rohamosan nő a városlakók száma. [27]

2015-ben a 15 év felettiek 71,2%-a tud írni-olvasni (a férfiak 81%-a, a nők 61%-a).[26]

2016-ban a születéskor várható élettartam 68,5 év.[26]

India népességének növekedése 1960 és 2017 között (nyitható szakasz) >>>>>>>>>>
India népességének növekedése[28][29]
Év Népesség (millióban) Népsűrűség (fő/km²)
1960 450 M 151
1970 555 M 187
1980 698 M 235
1990 870 M 293
2000 1050 M 353
2010 1230 M 414
2017 (júl.) 1340 M 450

Legnépesebb települések[szerkesztés]

India legnagyobb agglomerációi (nyitható szakasz) >>>>>>>>>>
India legnagyobb agglomerációinak lakossága (2011)

Mumbai Downtown.jpg
Mumbai
LotusDelhi.jpg
Delhi
Bangalore Aerial view from MG road Utility Building 3.jpg
Bengaluru

# Város Állam Lakosság # Város Állam Lakosság

A building in Chennai.JPG
Csennai
Calcutta Kolkata Victoria Memorial.jpg
Kolkata
VASTRAPUR LAKE, AHMEDABAD GUFRAN KHAN.jpg
Ahmadábád

1 Mumbai Mahárástra 18 400 000 11 Kánpur Uttar Prades 3 000 000
2 Delhi Delhi 16 300 000 12 Lakhnau Uttar Prades 2 874 000
3 Kolkata Nyugat-Bengál 14 100 000 13 Nágpur Mahárástra 2 469 000
4 Csennai Tamilnádu 8 700 000 14 Patna Bihár 2 021 000
5 Bengaluru Karnátaka 8 500 000 15 Indaur Madhja Prades 1 973 000
6 Haidarábád Ándhra Prades 7 750 000 18 Bhopál Madhja Prades 1 917 000
7 Ahmadábád Gudzsarát 6 300 000 16 Thána Mahárástra 1 937 000
8 Púna Mahárástra 5 000 000 19 Ludhijána Pandzsáb 1 800 000
9 Szúrat Gudzsarát 4 500 000 17 Pimpri-Csincsvád Mahárástra 1 921 000
10 Dzsaipur Rádzsasztán 3 000 000 20 Agra Uttar Prades 1 770 000
2011. évi adatok[30]


Nyelvi megoszlás[szerkesztés]

India és környéke népsűrűségi térképe
Tamil fiúk

Indiában két nagy nyelvi csoport van: az indoárja (az emberek 72-73%-a beszéli) és a dravida (az emberek 24-25%-a beszéli). Az országban használatos további nyelvek a sino-tibeti és az ausztroázsiai nyelvcsaládból származnak.

A hivatalos nyelvek a hindi (40% beszéli) és az angol (10% beszéli*). A felsőbb törvényhozásban és a szövetségi államok közötti érintkezésben az angol az egyetlen hivatalos nyelv.[31] Az alkotmány ezeken kívül még összesen 20 nyelvet megemlít hivatalos regionális nyelvként (legalább 11 írásrendszerrel).[32]

Jelentős nyelvek a bengáli, a telugu, a maráthi, a tamil, az urdu, a gudzsaráti, a szanszkrit, a nága, a malajálam, a kannada, az orija, a pandzsábi, az asszámi, a kasmíri, a szindhi és a szikkimi. 24 olyan nyelv van, amelyik beszélőinek száma meghaladja az 1 milliót. Összesen kb. 1600 nyelven beszélnek. A hindinek önmagában 13 dialektusa van. Ezek annyira eltérhetnek egymástól, hogy a más dialektust beszélők nem, vagy csak alig értik meg egymást.

Vallási megoszlás[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy az emberek körülbelül 80,5%-a hindu vallású, Indiában van a harmadik legnagyobb muszlim közösség a világon Indonézia és Pakisztán után (a lakosság 13,4%-a iszlám vallású). További jelenlévő vallások még a kereszténység (2,3%), a szikhizmus (1,9%), a buddhizmus (0,8%) és egyéb (1,1%). Az iszlám a muszlim hódítók, a kereszténység a portugál és angol gyarmatosítók hatására terjedt el, a többi Indiában született.

Etnikai megoszlás[szerkesztés]

Indo-árja 72%, dravida 25%, mongoloid vagy más eredetű 3% (2000).[33]

A lakosság hihetetlenül sokszínű. Felsorolni is lehetetlen, hogy mennyi népcsoport él az országban. A legtöbben a magukat árjáknak nevező, az őslakos dravidáknál világosabb bőrű emberek vannak. A hindi népcsoportok - akiknek a nyelve a hindi, vallásuk a hindu - vannak a legtöbben. Ebből tulajdonképpeni hindi 24%. Bihar állam lakói a bihariak, kelet-hindik, arányuk 9%. Rádzsasztán lakói a rádzsputok, nyugat-hindik, arányuk 4%. Sokféle etnikai csoport tartozik az iszlám vallásúak közé, őket vallási csoportként tartják számon, arányuk 11%. A szomszédos Banglades többségi népe, a bengáli a népesség 7%-át teszi ki. Szintén 7%-ot tesznek ki a következő népcsoportok: a maráthiak, a tamilok és a teluguk. Ezenkívül a legalsóbb kasztok tagjai, akik a sötét bőrű dravida őslakók utódai, szintén 7%-nyian vannak. Őket adivasziknak, vagyis jegyzett törzseknek nevezik. A kormány számontartja és megpróbálja segíteni őket. Az adivaszik 200 különböző törzshöz tartoznak, sokuk ma is rendkívül primitív életmódot folytat. Néhány törzs lélekszáma oly csekély, hogy a kihalás szélén áll. További etnikumok: a gudzsarátiak és a kannadák egyaránt 4-4%-ot tesznek ki. Orija 3%, malajálam szintén ugyanennyi. Pandzsábi, a szomszédos Pakisztán többségi népe 1%-os arányt ér el. Szintén 1%-nyian vannak az asszámiak. A maradék 1% a szomszédos országok népcsoportjaihoz tartozó tibeti, burmai, nepáli. Ezenkívül kisebb népek tartoznak ide, mint a kasmíriak, a nagák, a mizók és egyéb népek.[34]

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdasága[szerkesztés]

A Nemzeti Tőzsde épülete Mumbaiban

Általános adatok[szerkesztés]

 • 2012-ben a lakosság 49%-a dolgozik a mezőgazdaságban, 20% az iparban, 31% a szolgáltatásokban.[26]
 • Szegénységi küszöb alatt él a lakosság 30%-a (2010-ben).[26]
 • A GDP (reál) növekedési üteme: 5,6% (2014-es becslés), 5% (2013-ban).[26] Az ország bruttó nemzeti összterméke (GDP) a Világbank várakozásai szerint 7,3%-kal nőhet 2018-ban, ezzel a növekedési ütemmel az adott évben a világ hat leggyorsabban fejlődő gazdaságai közé tartozik.[35]
 • A GDP összetétele (2014-ben):[26] mezőgazdaság: 17,9%, ipar: 24,2%, szolgáltatások: 57,9% .
 • Az ipari termelés növekedési üteme 2014-ben:[26] 3,8%
Képek és ábrák
Nők téglát hordanak egy építkezésen
Egy üzleti iskola hallgatói
Kereskedelmi irodaépületek Gurgáonban
Szélerőművek Dzsaiszalmer közelében
Kínálat egy fűszerpiacon
Piackép, Puri, Orisza állam
{{{16}}}
A GDP megoszlásának változása 1951 és 2013 között. Services= szolgáltatások, Industry= ipar, Agriculture= mezőgazdaság

India gazdasági mutatói 2010-2018:[36][37]

Év GDP
(Bil. US$ PPP)
GDP per fő
(US$ PPP)
Részesedés
a világgazdaságból
(GDP PPP in %)
GDP
növekedés
(real)
Infláció
Államadósság
(GDP %-ban)
2010 Növekedés5,312.4 Növekedés4,425 Növekedés5.95 % Növekedés10.3 % Increase Negative.svg9.5 % Decrease Positive.svg67.5 %
2011 Növekedés5,782.0 Növekedés4,750 Növekedés6.09 % Növekedés6.6 % Increase Negative.svg9.5 % Increase Negative.svg69.6 %
2012 Növekedés6,214.5 Növekedés5,037 Növekedés6.23 % Növekedés5.5 % Increase Negative.svg10.0 % Decrease Positive.svg69.1 %
2013 Növekedés6,727.3 Növekedés5,383 Növekedés6.41 % Növekedés6.4 % Increase Negative.svg9.4 % Decrease Positive.svg68.5 %
2014 Növekedés7,362.5 Növekedés5,814 Növekedés6.65 % Növekedés7.4 % Increase Negative.svg5.8 % Decrease Positive.svg67.8 %
2015 Növekedés8,036.3 Növekedés6,264 Növekedés6.94 % Növekedés8.0 % Növekedés4.9 % Increase Negative.svg69.9 %
2016 Növekedés8,787.9 Növekedés6,761 Növekedés7.27 % Növekedés8.2 % Növekedés4.5 % Decrease Positive.svg69.0 %
2017 Növekedés9,596.8 Növekedés7,287 Növekedés7.52 % Növekedés7.2 % Növekedés3.6 % Increase Negative.svg69.8 %
2018 Növekedés10,505.2 Növekedés7,874 Növekedés7.77 % Növekedés7.1 % Növekedés3.5 % Állandó69.8 %

Gazdasági ágazatok[szerkesztés]

A GDP/fő (PPP) nagysága államonként 2011-ben

Energiaipar[szerkesztés]

India behozatalra szorul kőolajból és földgázból, ugyanakkor nagy szénkészlettel rendelkezik és vízenergiából az északi területeken jelentős az energiatermelés. Az országnak 30 nagy gátja van, amik az energiatermelés mellett a földek öntözését is biztosítják. Indiának jelentős a nukleáris energiatermelése.

Az ország háztartási elektromos feszültsége 230 V, 50 Hz. Sok helyen található kétpólusú, európai csatlakozó, de a brit hárompólusú is.

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Fő mezőgazdasági termények. R (rice)= rizs, W (wheat)= búza, J (jowar)= cirok, B (bajra)= köles
Növénytermesztés

India mezőgazdasága duális szerkezetű. Ez azt jelenti, hogy egyszerre van jelen a hagyományos és a modern mezőgazdasági művelés. Az élelmiszertermelés általában apró parcellákon folyik. Ezeken igen elmaradott eszközöket alkalmaznak. A termésátlagok alacsonyak, a termés csak épp elegendő az önellátásra. Az exportra termelő nagybirtokokon ugyanakkor a legkorszerűbb gépekkel és művelési módokkal találkozhatunk. [27]

A hőmérsékleti viszonyoknak köszönhetően a földművelés gyakorlatilag egész évben lehetséges. A csapadék egyenlőtlen időbeli és térbeli eloszlása miatt azonban nagy területeket kell öntözni. Egyes területeken háromszor is aratnak egy évben.

A legfontosabb élelmiszernövénye a rizs. Exportra teát, dohányt és különböző fűszereket termesztenek. Ipari növények közül a gyapot, a cukornád, valamint a zsákok, kötelek alapanyaga, a juta emelhető ki. [27]

Állattenyésztés

A szarvasmarhaállománya az egyik legnagyobb a világon. Az indiai púpos marhát (zebu) a hinduk szent állatként tisztelik. A lakosság nagy része nem fogyasztja a húsát, sokáig csak igavonásra használták. Az utóbbi időben viszont a tej lépett elő India legértékesebb mezőgazdasági termékévé. [27]

Ipar[szerkesztés]

Főbb iparágak (2014): textilipar, vegyipar, élelmiszer-feldolgozás, acélipar, cementipar, bányászat, kőolajipar, gépgyártás, szoftverek, gyógyszerek gyártása.[26] Az ipari termelés növekedési üteme 3,8% (2014-ben).

A világ második legnépesebb országának gazdasági szerkezete az 1990-es évek elején kezdett átalakulni, amit a GDP kimagasló mértékű, közel 6%-os évi növekedése bizonyít. Ez az országba érkező, egyre nagyobb külföldi működőtőke-befektetéseknek köszönhető, amelyek értéke több mint 20-szorosára nőtt. Az utóbbi években évente már több mint 2 milliárd USD értékű külföldi működőtőke-befektetés érkezett Indiába. Legfontosabb telepítőtényezők a hatalmas piac és az olcsó, de igen jól képzett, kreatív munkaerő. A növekedés másik tényezője az export óriási mértékű, évente átlagosan több mint 12%-os növekedési rátájú felfutása, amely az indiai exportösztönző gazdaságpolitikát dicséri.

Két húzóágazata a magas színvonalú feldolgozóipar és a szolgáltatási szféra. Kivitelének több mint 70%-át már a gépipari és elektronikai termékek adják. Jelentős a mozdony-, hajó-, textilgépgyártás, továbbá a személy- és teherautók összeszerelése. Ezen kívül elektronikai berendezéseket, távközlési műholdakat gyártanak. [27]

A szolgáltatási tevékenységek, főleg a pénzügyi és üzleti szolgáltatások, valamint a szoftvergyártás GDP-jének már közel felét állítják elő. Már több mint 200 szoftvergyártó vállalat van Indiában, többségük az amerikai transznacionális cégek leányvállalata.

Bengalurut India Szilícium-völgyének is nevezik. A régió ugyanis az amerikai Szilícium-völgyben tapasztalthoz hasonló fejlődést él meg.[38]

Bányászat

A legfontosabb bányászati termékek: magnezit, grafit, kősó, feketekőszén, vas, csillám, mangán, bauxit, kőolaj, ólom, cink, kaolinit, gipsz, króm, foszfát, arany, cirkónium, titán, földgáz, urán, tórium.

Külkereskedelem[szerkesztés]

 • Exporttermékek: szoftver, textil termékek, drágakövek és ékszerek, műszaki termékek, vegyipari termékek, bőrtermékek, vasérc
 • Importtermékek: kőolaj, földgáz, műszaki felszerelések és alkatrészek, műtrágya, vegyipari termékek, ipari termékek

Legfőbb kereskedelmi partnerek 2016-ban:[39]

Hírközlés[szerkesztés]

Az országban sok helyen rendelkezésre áll a telefon, fax, e-mail, mobiltelefon, de ezeket nem mindenki tudja megfizetni. A mobiltelefon népszerű, ami részben abból adódik, hogy nem kellett hozzá vezetékrendszert kiépíteni. Sok vállalkozásnak nincs is vezetékes telefonja, csak mobilszámokkal rendelkezik. A mobilszámok rendszerint 10 jegyűek és 9-cel kezdődnek.

Tömegkommunikáció[szerkesztés]

Az országban számtalan napilap jelenik meg, néhány jelentősebb ezek közül: (internetes oldaluk címével együtt)

A nemzeti rádiót és televíziót korábban a kormány felügyelte, ez azonban számtalan visszaélésre adott alkalmat. A politikusok a médiákat gyakran a saját politikai céljaikra használták fel.

Ezt a problémát a többi állomás megjelenése szüntette meg, amik közül sok műholdról sugároz.

Az 1990-es évektől kezdve Indiában elérhető a CNN, az MTV indiai változata és sok más nyugati tévé-csatorna.

Az országra jellemző egyéb ágazatok[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

Képek
Utcakép (Puri, Orisza állam)
Jellemző akadály az utakon
Közlekedés Kolkatában. Ember által húzott riksa, villamos, taxi, személyautó egy kereszteződésben
Megpakolt teherautók egy országúton
Utcakép Váránaszi egy főutcáján kerékpáros riksákkal
A tömeg várja a vonatot Mumbai Borivali állomásán
Utcakép Delhiben
Chennai magasvasútjának vonata egy állomáson
Túlzsúfolt vonat India északi részén
Mumbai-Pune közötti gyorsforgalmi út
Delhi NH8-as jelű autópályája
Parasztok ücsörögnek a főút szélén
India főútvonalai

Közút[szerkesztés]

A gyarmati időkből jól kiépített közúti- és vasúthálózat maradt az országra. Ez nagyban hozzájárul az utcai közlekedés enyhítéséhez. A közutak hossza (2015-ben): 4 699 024 km

A városokon belül a közúti forgalomra a sokszínűség a jellemző. Az autók mellett kerékpárok, motorbiciklik, mopedek, háromkerekű riksák, és buszok is megtalálhatók. A közlekedés a nagyvárosokban a zsúfoltság miatt kaotikus.

Vasút[szerkesztés]

A világon Indiának a negyedik legnagyobb a vasúti hálózata, ami azonban problémákkal terhelt. Az országban négyféle szélességű sínpár létezik: 1,676 m, 1 m, 762 mm és 609 mm. Emiatt a vonatok nem tudnak az egyik rendszerről átmenni a másik hálózatra, az utasoknak kell átszállniuk. A vonatok annyira zsúfoltak, hogy az emberek néha az oldalán is kapaszkodnak. Az alacsonyabb osztályú kocsikban az utasok gyakran az állataikat is magukkal viszik. Becslések szerint Indiában naponta 17-20 millió utas közlekedik vonaton.[mikor?] A vasútvonalak hossza (2014-ben): 68 525 km. Egyes nagyvárosokban földalatti vagy magasvasút is üzemel.

Légi közlekedés[szerkesztés]

A városok közötti közlekedés leggyorsabb módja a légi közlekedés, ez azonban a helyi lakosság nagy részének még megfizethetetlen.

Mumbai, Delhi, Csennai és Kolkata közvetlen légi kapcsolatokkal rendelkezik sok ázsiai és európai nagyváros felé. Az ország állami nemzetközi légitársasága az Indian Airlines és az Air India. Mellettük még több hazai és külföldi légitársaság is üzemeltet járatokat.

A repülőterek száma (2013-ban): 346

Vízi közlekedés[szerkesztés]

 • Fő kikötők: Csennai, Jawaharal Nehru Port, Kandla, Kolkata, Mumbai, Sikka, Vishakhapatnam[26]

Kultúra[szerkesztés]

India kultúrája együttesen az Indiában élő közösségek ezreinek különálló és egyedi kultúrájára utal. India nyelvei, vallásai, a tánc, a zene, az építészet, az ételek és szokások országrészenként különböznek. Az indiai kultúra több ezer éves hagyományra tekint vissza. Az indiai népek rendkívüli sokszínűsége számos regionális sajátosságot eredményezett, de a történelmi befolyások, például az iszlám vagy az európai gyarmatosítók is nyomot hagytak.

Az ind filozófia és az irodalom szövegeit beleszámítják a világirodalomba; az indiai építmények nagy számban gazdagítják a világ kulturális örökségét. Az indiai popkultúra, de különösen az indiai film és az indiai konyha világszerte ismertté váltak.

Ünnepek[szerkesztés]

Turizmus[szerkesztés]

Képek
Arany templom, Amritszár
Dzsama Maszdzsid (Jama Masjid) mecset, Delhi
Váránaszi a folyó felől
Goa tengerpartja, Vagator
Kerala lagúnái
Madurai templomkörzete
Dél_indiai gopuram (templom udvarának kapuja)
Chandra Mahal, Dzsaipur
Nilgiri hegyi vasútja
Bada Bagh, Dzsaiszalmer

Az Indiába látogató turisták számára az ország sok kihívást tartogat. Az utazóknak számolniuk kell a gyakori késésekkel, a drága és nem eléggé komfortos szállásokkal. Az infrastruktúra sok helyen fejletlen. A nagyvárosokban a zajszint eléri a 90 decibelt, ami a biztonságosnak tartott érték 150%-a. A közlekedésben káosz jellemző, az utak és a tömegközlekedési eszközök túlzsúfoltak, sok helyen nagy a légszennyezettség is. A tájékozódás nehéz, mivel csak elvétve vannak az utcákon táblák. A köztisztaság európai szemmel nézve drasztikus.

Főbb látnivalók[szerkesztés]

Oltások[szerkesztés]

Javasolt védőoltások (nyitható szakasz) >>>>>>>>>>

Javasolt oltások Indiába utazóknak, amit indulás előtt 4-8 héttel érdemes beadatni, hogy a kellő védettség kialakuljon: (az oltás igazolását kérheti a hatóság)

Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki:

Sport[szerkesztés]

Krikett[szerkesztés]

Az országban legnépszerűbb sport a krikett, aminek első feljegyzett mérkőzése 1721-ben volt. Ez a sportág a társadalom legkülönbözőbb képviselői szenvedélyének tárgya, a nemzeti büszkeség kifejezője. A játékosokra óriási nyomás nehezedik, ha például India és Pakisztán játszik egymás ellen. Az országban manapság a „Twenty20” szabályrendszer szerint játsszák a krikettet, ami óriási üzletet jelent.

Olimpia[szerkesztés]

Az országnak eddig kilenc aranyérme van a játékokról. A legeredményesebb sportág a gyeplabda.

Labdarúgás[szerkesztés]

Az Indiai labdarúgó-válogatott eddigi legjobb eredménye az 1964-es Ázsia-kupán elért 2. helye volt.

Kabaddi játékosok

Formula–1[szerkesztés]

2011-ben rendezték meg először az első Formula–1-es indiai nagydíjat a Buddh International Circuit versenypályán, Újdelhiben. Az első Formula–1-es indiai versenyző Narain Karthikeyan, a másik versenyző Karun Chandhok volt.

Gyeplabda[szerkesztés]

A gyeplabda az országban az egyik legnépszerűbb sport. Az indiai válogatott nyolcszoros olimpiai bajnok ebben a sportágban.[40]

Kabaddi[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. State Emblem -Inscription'. National Informatics Centre. (Hozzáférés: 2007. június 17.)
 2. Archivált másolat. [2013. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 1.)
 3. Központi Hírszerző Ügynökség: The World Factbook (angol nyelven). Központi Hírszerző Ügynökség. (Hozzáférés: 2020. június 9.)
 4. A 2017-es népszámlálás előzetes adatai
 5. 2017-ben http://www.worldometers.info/world-population/india-population/
 6. a b c d World Economic Outlook Database, April 2017 – Report for Selected Countries and Subjects. International Monetary Fund (IMF). (Hozzáférés: 2017. április 27.)
 7. Kumar et al. 2006, p. 531
 8. India kormánya nyugati szomszédjának tekinti Afganisztánt is. Ez amiatt van, mert magáénak tekinti Dzsammu és Kasmír teljes területét, ami egy részen határos Afganisztánnal. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének segítségével 1948-ban fedél alá hoztak egy tűzszünetet, ami befagyasztotta India és Pakisztán akkori határait; ezzel az Afganisztánnal határos régió Pakisztánhoz került.
 9. Oldenburg, Phillip. 2007. "India: History," Microsoft® Encarta® Online Encyclopedia 2007 Archiválva 2009. október 31-i dátummal a Wayback Machine-ben© 1997-2007 Microsoft Corporation.
 10. India is the second fastest growing economy. Economic Research Service (ERS). United States Department of Agriculture (USDA). [2011. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 5.)
 11. https://alfahir.hu/2017/06/22/kina_india_tulnepesedes_fold_populacio
 12. Poverty estimates for 2004-05 Archiválva 2008. szeptember 14-i dátummal a Wayback Machine-ben, Planning commission, Government of India, March 2007. Accessed: August 25, 2007
 13. "India", Oxford English Dictionary, második kiadás, 2100a.d. Oxford University Press
 14. Hindustan. Encyclopædia Britannica, Inc., 2007. (Hozzáférés: 2007. június 18.)
 15. Ali & Aitchison 2005, pp. 172-173
 16. Prakash et al. 2000, p. 445
 17. Panoráma: India, 1976
 18. World Weather Information Service (angolul)
 19. http://www.iten-online.ch/klima/asien/indien/kalkutta.htm Klíma Kolkata] (németül)
 20. Országok lexikona A-Z, 2007
 21. a b Probáld Ferenc: Ázsia földrajza, 1998
 22. http://wiienvis.nic.in/Database/npa_8231.aspx
 23. Az urbanizáció és klímaváltozás
 24. Földrajzi világatlasz. Cartographia Kft., 199. o.. ISBN 963-352-516-0 CM (1992) 
 25. http://www.indexmundi.com/india/political_parties_and_leaders.html
 26. a b c d e f g h i j https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/in.html
 27. a b c d e Földrajz, Mozaik Kiadó, Szeged, 2010
 28. http://www.livepopulation.com/country/india.html
 29. http://www.worldometers.info/world-population/india-population/
 30. Archivált másolat. [2019. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 19.)
 31. Fodor István: A világ nyelvei és nyelvcsaládjai, 2003
 32. Egy ország, ahol 11 hivatalos ábécé van (Nyelv és Tudomány, 2011. január 9.)
 33. CIA World Factbook
 34. A Világ országai, Nyír-Karta Bt. 2008
 35. Africa’s economic outlook is promising for 2018, but there are clouds on the horizon. qz.com. (Hozzáférés: 2018. május 13.)
 36. Report for Selected Countries and Subjects (amerikai angol nyelven). www.imf.org
 37. Report for Selected Countries and Subjects. www.imf.org
 38. http://www.nytimes.com/2006/03/20/business/worldbusiness/is-the-next-silicon-valley-taking-root-in-bangalore.html
 39. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/in.html CIA World Factbook
 40. Archivált másolat. [2013. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 4.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]