SpongyaBob Kockanadrág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SpongyaBob Kockanadrág
(SpongeBob SquarePants)
SBSP logo.png
Műfaj szitkom, fantasy

Alkotó Stephen Hillenburg
Író Sherm Cohen
Rendező
Hang
Főcím sponyabob kockanadrág

Formátum 16:9 (HD), sztereó
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 11
Epizódok 218 (epizódlista)
Gyártás
Producer Stephen Hillenburg
Részenkénti játékidő 2×11 perc
Gyártó
Forgalmazó Viacom International Media Networks
Sugárzás
Eredeti adó Nickelodeon
Eredeti sugárzás kezdete 1999. május 1.
Első magyar adó Nickelodeon, TV2, VIVA, RTL Klub, Comedy Central, Cool TV, RTL+ Comedy Central Family
Státusz fut
Korhatár
 • Korhatár nélkül megtekinthető. (Nickelodeon, Cool TV, Comedy Central Family, TV2 (Korábban), RTL+)
 • Hat éven aluliak számára nem ajánlott. (RTL Klub, TV2 (Később))
 • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (Comedy Central, VIVA)
Kronológia
Kapcsolódó műsor Rocko
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz SpongyaBob Kockanadrág témájú médiaállományokat.

A SpongyaBob Kockanadrág (eredeti cím: SpongeBob SquarePants) 1999-től futó Emmy-díj-as amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amely a Nickelodeon tévécsatorna egyik legnépszerűbb műsora. Készítője Stephen Hillenburg, aki korábban tengerbiológus volt. A tévéfilmsorozat a United Plankton Pictures és a Nickelodeon Animation Studios gyártásában készült, a Viacom International Media Networks forgalmazásában jelent meg. A sorozat története a Csendes-óceán egyik lagúnájában, Bikinifenéken játszódik. Műfaját tekintve szituációs komédiasorozat. Első részét Amerikában 1999. május 1-jén vetítették a Nickelodeon Kid's Choice Award után. Július 17-én kezdték el a sorozat folyamatos vetítését a "Buborékfújás / Az elszakadt nadrág" epizódokkal. Magyarországon a Nickelodeon valamint a VIVA TV vetítette, utóbbi 2010. április 5-től rendszeresen. 2012. szeptember 3-ától az RTL Klub is sugározta, hétköznap reggelente a Jó reggelt, skacok! című műsorblokkban. 2005-ben a TV2 is adta a TV2 Matiné című műsorblokkban. 2015. decemberétől a magyar Comedy Central is műsorára tűzte.

Egy 2011-ben felfedezett gombafajtát Spongiforma squarepantsii-nek neveztek el a rajzfilmkarakter tiszteletére.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Spongyabob Kockanadrág egy tengeri szivacs, aki egy ananászban lakik a tenger mélyén. Két szomszédja van: Tintás Tunyacsáp, a tintahal, aki egy moai-fejben lakik, és a tengeri csillag, Patrik (háza egy szikla alatt található). Spongyabob és Patrik jó barátok, egyszerű, már-már gyerekes viselkedésükkel néha az őrületbe kergetik Tunyacsápot.

A főhősök mindannyian Bikinifenéken, egy tenger alatti városban laknak, amelyet egy klasszikus város mintájára hoztak létre. (A hely minden bizonnyal a csendes-óceáni Marshall-szigetekhez tartozó Bikini-atollról kapta a nevét, melynek térségében 1946 és 1958 között kísérleti atom- és hidrogénbomba robbantások folytak, aminek következtében Bikinifenék lakói mutánsokká válhattak.) Itt él Spongyabob háziállatával, Csigusszal, aki egy tengeri csiga, de a sorozatban inkább úgy viselkedik, mint egy macska. Rajta kívül kutyaszerű férgek, méhekre hasonlító medúzák, és madarakra hasonlító kagylók is élnek itt.

Spongyabob munkahelye a Rozsdás Rákolló nevű étterem, ahol Tunyacsáp is dolgozik iróniából pénztárosként. A hely tulajdonosa a fukar Rák úr (Eugene Herbert Krabs/Rák H. Jenő). Legnagyobb riválisa Plankton, aki pont a Rozsdás Rákollóval szemben nyitotta meg Veszélyes Vödör nevű éttermét, és mióta él, azon mesterkedik, hogy ellopja Rák úr specialitásának, a herkentyűburgernek a receptjét.

Spongyabob életében nagy szerepet játszik még Szandi Csovi, aki egy mókus. Texasból érkezett, és különleges búvárruha segítségével él a tenger mélyén. Meg kell még említeni Puff asszonyt, aki egy csónakvezető tanfolyamot tart. Spongyabob az elméleti órákon kiválóan teljesít, a gyakorlatban azonban rendszeresen elbukik.

Népszerűség[szerkesztés]

A Spongyabob Kockanadrág az egyetlen olyan rajzfilm, amely bekerült a Nielsen Top 10-es népszerűségi listájába. Korábban hasonló sikerre csak egy másik Nickelodeon-rajzfilm, a Fecsegő tipegők tett szert. Ami a különlegessége, hogy gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű. Ennek oka valószínűleg az életszerű szituációk humoros formában történő ábrázolása lehet. Továbbá rengeteg olyan utalást is tartalmaz, amelyet csak az idősebb korosztály érthet meg.

A rajzfilmfigurával díszített tárgyakból 2014-ben évi 8 milliárd dollár értékben adtak el világszerte.[2]

A mozifilm[szerkesztés]

Plankton ellopja Neptun (Neptunusz) koronáját; Rák úrra terelve a gyanút, hogy megszerezze a Herkentyűburger titkos receptjét, ami sikerül is neki. SpongyaBobra és Patrikra vár a feladat, hogy hat nap alatt visszahozzák a koronát Kagylóvárosból. Ebben még a piros úszónadrágos David Hasselhoff is a segítségükre van.

2012. február 28-án bejelentették, hogy elkészítik a mozifilm folytatását, amit eredetileg 2014-ben jelent volna meg,[3] később a premiert átrakták a 2015. február 6-ra.[4] A film a Spongyabob - Ki a vízből! (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water) nevet kapta. 2019-2020 körül érkezik a Spongyabob Kockanadrág mozifilm folytatása.[forrás?]

Történet[szerkesztés]

1993-ban Stephen Hillenburg a Rocko kezdeteinél találta ki, hogy új rajzfilmbe kezd. Az első vázlatok már 1987 óta készen voltak, de csak a Rocko befejezése után, 1996-ban kezdődtek az érdemi munkálatok. Rengeteg ember csatlakozott a rajzfilmhez más stábokból (Hódító hódok, Doug, Hé, Arnold!, Akciócsoport most!), és az első epizódok 1999 júliusára mind elkészültek.

Az első epizód az 1999-es Nickelodeon Kid's Choice Award után került adásba ("Alkalmazott kerestetik/Fenéktakarítás/Meghívás teára"). Akkoriban a Fecsegő tipegők volt a Nickelodeon csatorna legnépszerűbb műsora, de a Spongyabob hamar az élre tört; butácska és elbűvölő humora a többi rajzfilm közül is kiemelte. Tom Kenny utánozhatatlan hangja és a tradicionális Spongya-kacagás fiatalok és idősek körében is megkedveltette a sorozatot.

A második évad már fejlettebb technikával készült, és még népszerűbb epizódok kerültek adásba. Hatására több rajzfilmkészítő cég gondolta, hogy kicsivel több felnőtt humort csempésznek új sorozataikba, így készült az Angyali keresztszülők is, amely nem sokkal később a Spongyabob mögötti második helyet szerezte meg a Nickelodeonon. A sorozat 2002 elején volt a csúcson, ekkor készültek a klasszikus epizódok.

Ugyanebben az évben röppentek fel az első pletykák egy egész estés mozifilm elkészítéséről. A Nickelodeon ebben az évben meg akarta szüntetni a rajzfilmet, de rajongói petíciók hatására nem tették, s néhány új epizód készült. A harmadik évad 2004-ben ért véget, a "Spongyabob és a fojtogató/Kópéság" epizóddal.

2003-tól kezdve a nézettség és a népszerűség fokozatosan visszaesett, és komolyan kezdték fontolgatni, hogy leveszik a rajzfilmet a csatorna műsoráról. 2004 végén jelent meg a mozikban a Spongyabob – A mozifilm, amelynek hatalmas sikere volt. Ennek hatására bejelentették a folytatást is, amelynek a producere már nem Stephen Hillenrurg volt (bár a háttérben maradt).

2005 májusában adásba került a negyedik évad, méghozzá az eddigiektől eltérő módon. Korábban ugyanis két 11 perces részből állt a rajzfilm, de most már hetente csak egy 11 perces részt adtak le. 2007-ben bejelentették, hogy elkészül az hatodik évad is, mely 2008-ig került adásba. 2008 márciusában bejelentették, hogy elkészítik a hetedik évadot is.[5][6][7]

Szereplők hangja[szerkesztés]

Szereplő Magyar hang Eredeti hang Fajtája
Spongyabob Kockanadrág Minárovits Péter (1–2. évad, énekhang is)
Baráth István (3. évadtól)
Seszták Szabolcs (énekhang)
Tom Kenny Tengeri szivacs
Rendkívül barátságos tengeri szivacs. Szereti a herkentyűburgert, a medúzavadászatot, a karatét és a buborékfújást. A Rozsdás Rákolló szakácsa.
Csigusz saját hangján Tom Kenny Csiga
Spongyabob háziállata. Bár csiga, mégis macska módjára viselkedik.
Csillag Patrik Bognár Tamás Bill Fagerbakke Tengericsillag
Spongyabob legjobb barátja, egy meglehetősen ostoba, rózsaszínű tengeri csillag, néha szeretne a Rozsdás Rákollóban dolgozni.
Tintás Tunyacsáp Imre István Rodger Bumpass Tintahal
Spongyabob és Patrik közvetlen szomszédja. Mogorva természetű, ki nem állhatja Spongyabob mániáit. Klarinéton játszik és nagyszerű művésznek tartja magát.
Rák H. Jenő / Rák úr / Főnökúr / Rák uram Uri István Clancy Brown Óriás japán rák
A Rozsdás Rákolló tulajdonosa. Meglehetősen fukar, még a saját magával szemben is.
Szandi Csovi Kisfalvi Krisztina Carolyn Lawrence Keleti szürkemókus
Intelligens mókustudós Texasból, aki a víz alatt él.
Sheldon J. Plankton Vizy György (1–3. évad)
Németh Gábor (4. évadtól)
Mr. Lawrence Euphausia crystallorophias
Gonosz egysejtű élőlény, aki minden erejével azon munkálkodik, hogy minél többet ártson a Rozsdás Rákollónak, és megszerezze a herkentyűburger titkos receptjét. (Vizy György halála miatt Németh Gábor vette át a szerepét.)
Karen Keönch Anna
Hámori Eszter
Jill Talley Számítógép
Plankton komputerizált felesége. Vele ellentétben Ő egy számítógép, akit maga Plankton hozott létre.
Puff asszony Némedi Mari
Németh Kriszta
Mary Jo Catlett Gömbhal
Gömbhal, aki csónakvezetői tanfolyamot tart. Spongyabob gyakorta az őrületbe kergeti amikor a vezetést gyakorolja. (Némedi Mari halála miatt Németh Kriszta vette át a szerepét.)
Pearl Krabs Pap Katalin Lori Alan Ámbráscet
Rák úr lánya, tipikus mai tinédzser. Apjával ellentétben ő egy bálna.
Felolvasó Bordi András (nincs hang) Ember
Az epizódok címét és az idegen nyelvű szavakat felolvasó illetve lefordító ember.

További szereplők[szerkesztés]

 • Erőberő (néha Hopszi) és Kobaka (Mermaidman and Barnacleboy) – Kiöregedett tengermélyi szuperhősök.
 • Languszta Larry – Barátságos természetű, sportos, kigyúrt langusztarák.
 • Félszem, a kalóz (a későbbi évadokban az eredeti nevén hívják, Patchy-nak) – A show egyetlen élő szereplője. Ritkán bukkan fel, főleg különkiadásokban. Spongyabob angol hangja, Tom Kenny alakítja.
 • Potty – Patchy Kalóz papagája, aki gyakran rosszalkodik. Angol hangja Stephen Hillenburg.
 • Bolygó Hollandi (Flying Dutchman) – Hosszú szakállú, zöld szellem, kalóz.
 • Gonoszok: Koszbuborék, Rájadög (korábban: Sugárember), Csibész Csiga, Behemótrák, Atom Lepényhal, Frankenfirka A buborék és Sugárember kivételével csak egy részben szerepelnek. Erőberő és Kobaka ellenük harcol.

Epizódok[szerkesztés]

Nevek[szerkesztés]

A magyar szinkronban több félrefordítás és szinkroncsere történt:

Helyszínek nevei[szerkesztés]

Évad Epizód Krusty Krab Chum Bucket
1. évad 1. évadon belül néhány rész Rozsdás Ráktanya Veszélyes Vödör
1. évad 1. évadon belül néhány résztől ezidáig Rozsdás Rákolló
Spongyabob – A mozifilm Rákcsáló Nagy Fogás
4. évad Ellenség a családban Rozsdás Rákolló Lyukas Vödör
5. évad Felújítás, Hopszi kontra SpongyaBob Vödör
6. évad A titkos összetevő, Plankton adagja Csámcsogó

Szereplők nevei[szerkesztés]

Az egyik leghíresebb tévedés a két szuperhős neve. Az 1. évadban Mermaidmannak (kövér, narancssárga) Erőberő volt a neve, BartnacleBoynak (vékony, nagy orrú) pedig Kobaka. Ám a 2. évadban Mermaidman a Hopszi nevet kapta, a másik viszont maradt Kobaka. A 3. évadban Mermaidman Kobaka lett, BarnacleBoy Hopszi lett. Ugyanez volt a 4. évadban. Az 5. évadban az "Éjszakai fények" című részben Mermaidman ismét Erőberő lett, BarnacleBoy meg ismét Kobaka. Szintén a magyarban mindig más volt a szereplők szinkronhangjai.

Évad Epizód Mermaidman magyar neve BarnacleBoy magyar neve Mermaidman szinkronhangja BarnacleBoy szinkronhangja
1. évad Erőberő és Kobaka, Erőberő és Kobaka 2 Erőberő Kobaka Varga Tamás (Erőberő és Kobaka) Orosz István (Eőberő és Kobaka) Lázár Sándor
2. évad Hopszi és Kobaka 3 Hopszi Kajtár Róbert Végh Ferenc
3. évad Hopszi és Kobaka 4, Hopszi és Kobaka 5 Kobaka Hopszi Orosz István, Varga Tamás Lázár Sándor
4. évad Hopszi és Kobaka 6 - A mozgókép Varga Tamás Csuha Lajos
5. évad Éjszakai fények Erőberő Kobaka Orosz István  ?
5. évad Hopszi kontra SpongyaBob Hopszi Orosz István Varga Tamás
6. évad Lógás Erőberő Orosz István Varga Tamás
6. évad Társasozzunk Orosz István Varga Tamás

Érdekesség még, hogy a mellékszereplők szinkronhangja gyakran változik. Például, Varga Tamás, aki Mermaidmannak adta a magyar hangját, sokszor a Bolygó Hollandit is gyakran megszólaltatta. Ám a szellem szinkronhangja is mindig változik. Az 5. évad "Pénz beszél" című részében a szellemet már Repülő Hollandinak hívják. Karen, Plankton feleségének hangja is rendszeresen változik. De a két szuperhős ellenségei között is van némi változás.

Évad Epizód ManRay The Dirty Bubble ManRay szinkronhangja The Dirty Bubble szinkronhangja
1. évad Erőberő és Kobaka 2. - A piszkos buborék -  ?
2. évad Hopszi és Kobaka 3 Sugárember Spongyabob megemlíti Buborék néven, de nem szerepel az epizódban. Bolla Róbert -
3. évad Hopszi és Kobaka 5 Szarvacska Koszbuborék Bolla Róbert  ?
4. évad Hopszi és Kobaka 6 - A mozgókép Plankton játssza el, de a nevét nem említik. - Németh Gábor (Plankton) -
5. évad Hopszi kontra SpongyaBob Gonifác - Bolla Róbert -
7. évad Vissza a múltba, Gonoszok Klubja Rájadög A piszkos buborék Bolla Róbert -

Tunyacsáp ellenségei között is van egy gyöngyszem: Squilliam Fancyson.

Évad Epizód Squilliam magyar neve Szinkronhangja
2. évad A tűzoltó zenekar Lábasfejű Leontin Katona Zoltán
3. évad Leontin visszatér Lábasfejű Leontin Wohlmuth István
6. évad Mesés otthonok Hucli Csodapacsáp Fehér Péter
6. évad Tunyacsáp tanár úr Tehetséges Tunyilliam  ?
7. évad A tánclecke Lábasfejű Leontin  ?
7. évad Tintás a szemétdombon Lábasfejű Leontin Kapácsy Miklós
7. évad Vissza a múltba Lábasfejű Leontin  ?

Megjelenési dátumok[szerkesztés]

Évadok[szerkesztés]

Évad Epizódok száma Évadpremier Évadzárás DVD-megjelenés
1-es régió 2-es régió 3-as régió
1 20 (41) 1999. május 1. 2000. április 8. 2003. október 28. 2005. november 7. 2006. november 30.
2 20 (39) 2000. október 26. 2003. július 26. 2004. október 19. 2006. október 23. 2006. november 30.
3 20 (37) 2001. október 5. 2004. október 11. 2005. szeptember 17. 2007. december 3. 2007. november 8.
4 20 (38) 2005. május 6. 2007. július 24. 2006. szeptember 12. 2008. november 3. 2008. november 7.
2007. január 9.
5 20 (41) 2007. február 19. 2009. július 19. 2007. szeptember 4. 2009. november 16. 2009. december 2.
2008. november 18.
6 26 (47) 2008. március 3. 2010. július 5. 2009. december 8. 2010. november 29. 2010. december 2.
2010. december 7.
7 26 (50) 2009. július 19. 2011. február 26. 2011. december 6.[8] 2012. szeptember 17.[9] 2012. szeptember 12.[10]
8 26 (47) 2011. március 5. 2012. november 23. 2013. március 12.[11] 2013. október 28.[12] 2013. október 30.[13]
9 26 (49) 2012. július 21. 2017. február 20. 2017. október 10.[14] n. a. n. a.
10 11 (22) 2016. október 15. n. a. n. a. n. a. n. a.
11 TBA (TBA) 2017. június 24. n. a. n. a. n. a. n. a.

Filmek[szerkesztés]

Cím Megjelenés Megjegyzés
Spongyabob – A mozifilm 2004. november 19. mozifilm
Atlantisz KockaNadrantisz 2007. november 12. tévéfilm
Mi történhetett Spongyabobbal? 2008. október 13. tévéfilm
Spongyabob a hűtő csapdájában 2009. december 30. tévéfilm
Spongyabob – Ki a vízből! 2015. február 6. mozifilm

Rövidfilmek[szerkesztés]

 • Asztrológia Tintás Tunyacsáppal
 • Patrik, a hóember
 • Plankton ünnepi slágerei [2]
 • Hogy a tudodhogy lopták el a tudodmit?
 • Nicktoon karácsony [3]
 • Végtelen nyár
 • Mi lenne, ha SpongyaBob eltűnne? [4]
 • Forgalmi dugó [5]
 • Az időgép hősei [6]
 • Neptun király története [7]
 • A felszerelés [8]
 • Szörfözés-álmok [9]
 • SpongyaIsten [10]
 • Spongyadeszka [11]
 • Separation Anxiety [12]
 • Sandy's Vacation in Ruins [13]
 • Pite [14]
 • Penészes Spongya [15]
 • Lessons Learned [16]
 • Juiceman
 • Lufik

Zene[szerkesztés]

 • A nyitódal a "Blow The Man Down" című tengerésznótára épül, és Patrick Pinney énekli. Több feldolgozása is született (Weird Al Yankovic, Avril Lavigne).
 • Klasszikus tengerésznóták, mint a "Baj van a részeg tengerésszel" is gyakran felbukkannak. Ezek többsége az Associated Production Music-tól van licencelve, nem ritka hát, hogy több rajzfilmben is felbukkannak (A Simpson család, Ren és Stimpy, Rocko, László tábor).
 • A "Téli álom" című rész zenéjét a Pantera együttes szolgáltatta.

Jelenleg a Spongyabobon dolgozó emberek[szerkesztés]

Név Munka
Nate Cash
Aaron Springer
Casey Alexander
Zeus Cervas
Sean Charmatz
Luke Brookshier
storyboard rendezők és írók
Dani Michaeli
Richard Pursel
Steven Banks
Derek Iversen
Mr. Lawrence
csak írók
Vincent Waller kreatív rendező
Alan Smart
Andrew Overtoom
Tom Yasumi
animációs rendezők
Paul Tibbitt supervising producer

Pszichológiai hatása[szerkesztés]

Amerikai tudósok megállapították, hogy a gyors tempójú rajzfilm nézése figyelemzavart és tanulási nehézséget okozhat a négyéves gyerekek körében.[15]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 10 dolog, amit nem tudott SpongyaBobról (origo.hu)
 2. Mennyit ér SpongyaBob valójában? – Tvgo, 2015. június 27.
 3. Újabb Spongyabob film érkezik
 4. Paramount Avoids Fifty Shades by Moving Up ‘Spongebob Squarepants Sequel. The Wrap, 2014. június 5. (Hozzáférés: 2014. június 7.)
 5. Nickelodeon Picks-Up Returning Animated Hits. Viacom.com, 2008. március 13. (Hozzáférés: 2008. március 15.)
 6. Nickelodeon Upfront 2008. Animation Insider, 2008. március 13. (Hozzáférés: 2008. március 16.)
 7. Nick Orders New Eps of "SpongeBob," "OddParents" and Other Series. ToonZone, 2008. március 13. (Hozzáférés: 2008. március 19.)
 8. [1]
 9. Spongebob Squarepants: The Complete 7th Season DVD. Amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2012. december 29.)
 10. Spongebob Squarepants: Season 7. EzyDVD. (Hozzáférés: 2013. május 24.)
 11. SpongeBob SquarePants DVD news: Announcement for SpongeBob SquarePants - Season 8. TVShowsOnDVD.com, 2007. május 25. (Hozzáférés: 2012. december 29.)
 12. Spongebob Squarepants - Season 8 [DVD]. Amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2013. szeptember 12.)
 13. Spongebob Squarepants - Season 8. JB Hi-Fi. (Hozzáférés: 2013. november 8.)
 14. http://www.tvshowsondvd.com/news/SpongeBob-SquarePants-Season-9/23492
 15. Spongyabob butít és nyomorba dönt?Népszabadság, 2011. szeptember 18.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak SpongyaBob Kockanadrág témában.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz SpongyaBob Kockanadrág témájú médiaállományokat.