Rák úr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rák úr
SpongyaBob Kockanadrág-szereplő
Rák úr, amint éppen a pénzt számolgatja
Rák úr, amint éppen a pénzt számolgatja
Megjelenési információk
Első megjelenése Alkalmazott kerestetik
Megalkotta Stephen Hillenburg
Megszemélyesítője Clancy Brown (hang)
magyar hangja Uri István (1-11. évadig)
Petridisz Hrisztosz (11. évadtól)
Rák úr adatai
Faja vörös rák
Neme férfi
Állapota egyedülálló, bár szerelmes Puff asszonyba, Spongyabob tanárnőjébe
Született 1942november 30. (81 éves)
Foglalkozása A Rozsdás Rákolló alapítója és tulajdonosa
Titulusa Üzletvezető
Szülei Betsy (Rák úr édesanyja) és Victor (Rák úr édesapja)
Testvérek nincs
Házastársa nincs
Élettársa nincs
Gyermekei Pearl (örökbefogadott)
Rokonai Vörösszakál (nagyapja)
Lakóhelye Bikinifenék
A Wikimédia Commons tartalmaz Rák úr témájú médiaállományokat.

Eugene Harold Rák avagy Rák úr (eredeti neve: Captain Eugene Harold "Armor Abs" Krabs, Mr. Krabs, gyakran hívják a magyar változatban is Eugene-nak) a SpongyaBob Kockanadrág című sorozat szereplője. Angol hangja Clancy Brown, magyar hangja az első és a tizenegyedik évad között Uri István, majd a tizenegyedik évadtól Petridisz Hrisztosz lett. Akárcsak a legtöbb szereplő, ő is az Alkalmazott kerestetik című epizódban jelent meg először.

Karaktere[szerkesztés]

Rák úr egy vörös rák. Alkalmazottai gyakran hívják Kapitány úrnak, mivel nagyon régen a haditengerészetnél dolgozott szakácsként. Mérhetetlenül kapzsi, egy centért is megemeli az öklét. A pénzén kívül mindössze örökbefogadott lányát, a bálna Pearl-t szereti.

Rák úr általában kék inget és lila nadrágot hord, ezt gyakran este sem veszi le.

A karakter otthona egy óriási, rozsdás, emeletes vasmacska. Felül Pearl lakik a szobájában, míg az alsóbb szinten Rák uram hálószobája található. Rendes ágya nincs, egy függőágyban szokott aludni.

Rák úr a Rozsdás Rákolló alapítója, a herkentyűburger titkos receptjének megalkotója. Réges-régen még barátok voltak Planktonnal, akivel közösen működtetett egy kifőzdét, ám akkor még borzalmas hamburgerrel. A két munkatárs összeveszett és külön utakon kezdtek járni, ekkor pedig Plankton ajtócsapódása miatt esett bele egy plusz hozzávaló az addigi hamburger receptjébe, így hozva létre a herkentyűburgert, aminek hatalmas sikere lett.

Rák úr egykori barátja, Plankton azóta is próbálja megszerezni a titkos receptet, ám mindig kudarcot vall. Más barátja nem igazán van, a legtöbbet még tengerész korszakából ismeri.

Források[szerkesztés]