Sheldon J. Plankton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sheldon J. Plankton
SpongyaBob Kockanadrág-szereplő
Plankton herkentyűburger-lopás közben
Plankton herkentyűburger-lopás közben
Megjelenési információk
Első megjelenése Plankton!
Megalkotta Stephen Hillenburg
Megszemélyesítője
Sheldon J. Plankton adatai
Faja Euphausia crystallorophias
Neme férfi
Állapota házas Karennel, egy számítógéppel
Életkora egyidős Rák úrral
Foglalkozása A Veszélyes Vödör vezetője
Családja több mint 10 000 tagú
Szülei
 • Id. Sheldon Plankton
  (apa)
 • Mrs. Plankton
  (anya)
Testvérek nincs testvére
Házastársa Karen
Élettársa Karen
Gyermekei Chip
Lakóhelye Bikinifenék
A Wikimédia Commons tartalmaz Sheldon J. Plankton témájú médiaállományokat.

Sheldon James Plankton Jr.[1] vagy csak simán Plankton a SpongyaBob Kockanadrág című rajzfilmsorozat szereplője, a sorozat főgonosza. Eredeti hangja Mr. Lawrence; magyar hangja Vizy György, majd a mozifilmtől és a negyedik évadtól Németh Gábor. Először a Plankton! című epizódban jelent meg.

Karaktere[szerkesztés]

Plankton a sorozat főgonosza, aki Rák úr éttermével szemben nyitott éttermet, ám a pocsék ételek miatt szinte senki sem jár oda. Ez a legfőbb oka annak, hogy meg akarja szerezni a herkentyűburger titkos receptjét,[2] amivel fellendítheti az éttermét, de néha világuralmi terveket is dédelget.

Rák urammal már legalább 20 éve ellenségeskednek, de kezdetben még barátok voltak. Ketten együtt úgy döntöttek, hogy nyitnak egy éttermet, ám a hamburgerük pocsék ízű volt, és mindkettejük saját módon akarta átalakítani a receptet, ezen azonban össze is vesztek. Emiatt Plankton sértődötten elrohant, és becsapta maga után az ajtót. Ám ettől a rázkódástól valami beleesett abba az üstbe, amiben éppen a szokásos pocsék hamburgert készítették. Ekkor az üstben váratlanul létrejött a herkentyűburger, ami hatalmas sikert aratott.[3]

Plankton a Veszélyes Vödör nevű étterem tulajdonosa,[4][5] ez az étterem az otthona is. Mivel szinte senki sem jár ide, minden tőle telhetőt megteszi az étterem fellendítéséért.

Planktonnak nincs egy barátja sem, habár a Móka nevű epizódban összebarátkozott Spongyabobbal.

Van egy kiskedvence Folt, egy amőba. Folt egyszer megellett és többezer ivadékot hozott világra.

Családja[szerkesztés]

Plankton családjának több mint 10.000 tagja van, legtöbbjük vidéki. Tőlük tudták meg a nézők, hogy Plankton neve Sheldon J. Plankton.[6]

Karen[szerkesztés]

Karen egy szuperszámítógép, ő Plankton felesége (angolul W.I.F.E. ami jelen esetben a Wired Integrated Female Electroencephalograph rövidítése). Kezdetben még egy monitor volt, később már képes volt robot formájában mozogni. Általában ő adja a zseniális ötleteket a hely fellendítéséhez és a titkos recept ellopásához, ám ezeket Plankton később a saját terveiként emlegeti. Karen az angol verzióban közép-nyugat-amerikai akcentussal beszél.[7]

Források[szerkesztés]

 1. Plankton from SpongeBob SquarePants. nick.com. [2012. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 11.)
 2. Plankton Krabby Patty. spongebob.nick-asia.com. [2013. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 18.)
 3. A Barát vagy ellenség című epizód. [2016. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 5.)
 4. Plankton and Krabs. spongebob.wikia.com. (Hozzáférés: 2012. május 18.)
 5. Plankton and Krabs. spongebob.nick-asia.com. [2013. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 18.)
 6. Plankton's Family. spongebob.wikia.com. (Hozzáférés: 2012. május 18.)
 7. Plankton's WIFE - Karen[halott link] Google Books