Clarissa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Clarissa
Clarissa Explains It All Logo.png
Műfaj szituációs komédia

Alkotó Mitchell Kriegman
Főszereplő
Zeneszerző Rachel Sweet

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 5
Epizódok65
Gyártás
Forgalmazó CBS Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás1991. március 23. – 1994. október 1.
További információk

A Clarissa (Clarissa Explains It All) amerikai vígjátéksorozat (sitcom), melyet Mitchell Kriegman készített a Nickelodeon számára 1991-ben.[1] Főszereplője Clarissa Darling (Melissa Joan Hart), aki a nézőkkel közvetlenül kommunikálva narrálja életének fontosabb történéseit.[2] Ezek többnyire tipikus tinédzser-problémák, mint az iskola, a fiúk, a pattanások, a melltartóviselés, és az idegesítő kisöccse.

A Clarissa 5 évadot és 65 részt élt meg 1991 és 1994 között. 2015-ben a Things I Can't Explain című könyvben Mitchell Kriegman a húszas éveit töltő Clarissa életét meséli tovább.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

A sorozat főszereplője Clarissa és a családja: Marshall, az apja, Janet, az anyja,és öccse, Ferguson; valamint legjobb barátja, Sam. Ők Ohio egyik kertvárosában laknak. Az első évadban egy Elvis névre hallgató házi aligátora is van. Ez volt az első Nickelodeon-sorozat, amelynek női főszereplője volt, ugyanis korábban ódzkodtak ettől.[4]

AZ utolsó két évadot az amerikai Nickelodeon szombat esti blokkjában vetítették (SNICK). Ezekben a részekben már komolyabb témákat is kitárgyaltak, mint az első szerelem, a jogosítvány megszerzése, az első munkahely, és a főiskolai jelentkezés. Visszatérő motívumok a testvérek között fennálló rivalizálás és az, hogy az aktuális probléma megoldását Clarissa egy fiktív videójátékon keresztül ábrázolva érzékelteti.

Szereplők[szerkesztés]

 • Clarissa Marie Darling (Melissa Joan Hart, magyar hangja Nemes Takách Kata): a sorozat főszereplője, okos, szarkasztikus, és realista lány. Mindazonáltal a problémákkal való szembesülés során hajlamos bepánikolni és rossz döntéseket hozni. A sorozat kezdetén 14 éves, és kilencedikes a Thomas Tupper Gimnáziumban. Érdekli a számítógépes programozás, a fényképezés, az újságírás, és a rockzene. Gyakran épp olyan számító, mint öccse. Öltözködése jellegzetes, gyakran vesz fel látszólag össze nem illő ruhadarabokat.
 • Ferguson W. Darling (Jason Zimbler, magyar hangja Előd Álmos): Clarissa vörös hajú öccse. A lány ki nem állhatja őt, ezért különféle csúfneveket ragaszt rá: Fergféreg, Fergnyúlvány stb. Szeretne gazdag lenni, és ennek érdekében rendszeresen dolgoz ki terveket. Ifjú republikánus, aki bálványozza Dan Quayle-t és Ronald Reagan-t. Ugyanabba az iskolába jár, mint Clarissa, ahol jóval kevésbé népszerű nővérénél. Rivalizálásuk ellenére számtalan esetben együttműködnek, ha a helyzet úgy kívánja.
 • Samuel "Sam" Anders (Sean O'Neal, magyar hangja Simonyi Balázs): Clarissa legjobb barátja és bizalmasa. Optimista és mindig tettre kész. Jellegzetes felbukkanási módja az ablakon keresztül történik, az oda támasztott létrán keresztül, egy gitárakkord kíséretében. Szeret görkorcsolyázni. A legelső epizódban említés szintjén kerül szóba, hogy a szülei elváltak.
 • Marshall Darling (Joe O'Connor, magyar hangja Németh Gábor): a Darling-család feje. Építész, aki legtöbbször turistacsalogató attrakciókat tervez, melyek furcsa formájúak. Ő és Janet valamikor hippik voltak, ami sokszor felemlegetésre kerül. Clarissa gyakran kér tőle tanácsot, bár sokszor nem túl jó ebben. A lányt mindig "fiamnak" hívja.
 • Janet Darling (Elizabeth Hess, magyar hangja Csere Ágnes): a leghiggadtabb tag a családban, olyasvalaki, akire mindig lehet számítani. Mindazonáltal gyakran szigorú. Egy múzeumban dolgozik, ahol gyerekeket oktat. Lelkes környezetvédő, és bizarrabbnál bizarrabb ételeket főz.

Visszatérő szereplők[szerkesztés]

 • Mafalda néni (Heather MacRae): Clarissa és Ferguson kanadai nénikéje, akit a lány ki nem állhat.
 • Clifford Spleenhurfer (David Eck): eleinte egy srác, aki folyton szekálja Fergusont. Később összejönnek Clarissával, de a kapcsolat nem túl hosszú életű. Különös ismertetőjele a feneketlen étvágya.
 • Dr. Festerspoon (Bob Noble): a család háziorvosa
 • Hillary O'Keefe (Sara Burkhardt): Clarissa gimnáziumi barátnője.
 • Debbie Anders (Susan Greenhill): Sam anyja, aki gyakran úton van női Roller Derby csapatával.
 • A Soaperstein-ék: Darlingék szomszédai, akiket a sorozat során gyakorlatilag egyáltalán nem látunk, de sokszor példálóznak velük.

Készítése[szerkesztés]

Ez volt a Nickelodeon második szituációs komédiája a premierje előtt nem sokkal véget ért "Hey Dude" után. Abban az évben a csatornán hat másik új programmal együtt debütált, és a három másik sorozatot, a nálunk be nem mutatott "Welcome Freshmen", "Salute Your Shorts" és "Fifteen" címűeket is túlélt. Forgatását 1993 decemberében fejezték be.[5]

Főcímdalát Rachel Sweet énekli, ami gyakorlatilag egy dallam, és a "na" szótagocska ismétlése, valamint három betoldás: a "way cool", az "all right", és a "just do it!"

1995-ben felmerült, hogy a sorozat folytatódhat a CBS-en. Egy pilot epizód el is készült, de végül nem rendelték be. Ebben a sorozatban Clarissa nehézségeit követhettük volna nyomon, ahogy egy new york-i újságnál dolgozik.

2018 márciusában felmerült a sorozat folytatása, melyben Clasissa már mint felnőtt nő és anya jelenne meg. A hírt egyelőre nem erősítették meg.[6]

Források[szerkesztés]

 1. LIPTON, LAUREN. „Nickelodeon gets inside the head of a 13-year-old named Clarissa Darling”, Los Angeles Times, 1991. március 17. (Hozzáférés ideje: 2018. június 11.) (en-US nyelvű) 
 2. New Nickelodeon Show To Be Produced Here”, tribunedigital-orlandosentinel (Hozzáférés ideje: 2018. június 11.) (en nyelvű) 
 3. Take a first look at the grown-up Clarissa Darling novel 'Things I Can't Explain'”, EW.com (Hozzáférés ideje: 2018. június 11.) (en nyelvű) 
 4. (1994. szeptember 29.) „Clarissa's Grown Up And Gone // Nickelodeon Sends Off Its Star After 3 Years”. [2012. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés ideje: 2018. június 11.)  
 5. Clarissa To Explain It All For Final Time”, tribunedigital-orlandosentinel (Hozzáférés ideje: 2018. június 11.) (en nyelvű) 
 6. 'Clarissa Explains It All' Reboot Starring Melissa Joan Hart in the Works at Nickelodeon (Exclusive)”, The Hollywood Reporter (Hozzáférés ideje: 2018. június 11.) (en nyelvű)