Rocko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rocko
(Rocko's Modern Life)
Rocko's Modern Life logo.png
RMLlogo.jpg
Műfaj

Alkotó Joe Murray
Rendező Joe Murray
Timothy Björklund
Roger Chiasson
Stephen Hillenburg
Mr. Lawrence
Jeff "Swampy" Marsh
Hang Carlos Alazraqui
Tom Kenny
Doug Lawrence
Charles Adler
Linda Wallem
Zeneszerző Pat Irwin

Ország  USA
Nyelv angol
Évadok 4
Epizódok 52 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Joe Murray
Vanessa Coffey
Mary Harrington
Producer Joe Murray
Részenkénti játékidő 2×10 perc
Sugárzás
Eredeti adó Nickelodeon
Eredeti sugárzás 1993. szeptember 18.1996. november 24.
Első magyar adó Nickelodeon, Viasat 3
További információk

A Rocko (Rocko's Modern Life) egy amerikai rajzfilmsorozat, melyet Joe Murray készített négy évadon keresztül 1993 és 1996 között. A történet főszereplője egy emberszabású wallaby, akinek modern életét mutatják be a kitalált O-Városban. A műsort a Nickelodeon sugározta, a csatorna magyar változatában 1998 óta fut ismétlésekkel.

Történet[szerkesztés]

Rocko alakja először a nyolcvanas évek végén bukkant fel Murray Travis című képregényében, a többi szereplő pedig még csak egyszerű skicc volt. Habár Murray nem nagyon szerette a rajzfilmeket, egy saját filmjének finanszírozása céljából kénytelen volt pénzt szerezni, így mutatta be a Rocko alapjait a Nickelodeonnak, akik el voltak ragadtatva tőle. Leadták a megrendelést az első néhány epizódra: így született meg a Rocko modern élete. Murray eleinte azt hitte, hogy a műsor bukás lesz, és csak a saját filmjének elkészítése foglalkoztatta. Azonban a műsor hatalmas siker lett, és négy évadot élt meg, mielőtt végleg befejeződött volna. A pilot epizód a Szivomatik szívbaj lett volna, de végül helyette a Szemétőrület készült el legelőször.

Helyszínek[szerkesztés]

A sorozat helyszínei mind-mind a kitalált O-Városban találhatóak, többnyire szintén O-betű hozzáadásával (bár egy a magyar változatban nem látszik meg annyira). Murray szerint ez azért van, mert rengeteg vállalkozás használja nevében az O betűt nyomatékosításképp. A főbb helyszínek magyar és angol nevükön:

  • Csocsi Csirke/Fojtogató Csirke (Chokey/Chewy Chicken): a főszereplők kedvenc gyorsétterme, ahol főként csirkéből készült gyorsételeket lehet kapni. Több szálon kapcsolódik a sztorihoz: dolgoznak és esznek is itt a szereplők.
  • Conglom-O: egy nagyvállalat, amelynek hatalmas a befolyása. Vezérigazgatója Mr. Dupette. A cégnek nincs meghatározott profilja, valószínűleg számtalan terméket és szolgáltatást kínál. Jelmondata: Conglom-O - A miénk vagy. Logója egy Martinis pohár, benne egy olívabogyóval.
  • Pokol (Heck): a hely, ahová a kárhozott lelkek kerülnek. Vezére Őszibarack, az ördög paródiája. A pokolról nem sokat tudni, annyi biztos, hogy odalent nincs távirányító.
  • Holl-O-Wood: Hollywood paródiája, itt készül a Hájfejűék című rajzfilm.
  • Majdnem Rengeteg Képregény (Kind Of A Lot-O-Comics): egy képregényüzlet, ahol Rocko dolgozik. Főnöke Mr. Szmötyi.

Szereplők[szerkesztés]

A Rocko szereplőinek a magyar változatban is tehetséges szinkronszínészek adták a hangjukat.

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Rocko Carlos Alazraqui Cseke Péter a sorozat főszereplője. Fajtája wallaby, de gyakran összetévesztik a kenguruval, sőt hódnak vagy menyétnek is nézik. Egy képregényboltban dolgozik, és ausztrál emigránsként igyekszik megalapozni az életét. Mindig ugyanazt a kék inget hordja lila háromszögekkel. Hobbija a légkalapács.
Szafaládé (Spunky) saját hangján Rocko kutyája. Meglehetősen buta jószág, és rengetegszer keveredik bajba. Két parazita lakja: Gyűrűsféreg és Bolha, akik külön szereplői a rajzfilmnek.
Melák (Heffer Wolfe) Tom Kenny Harsányi Gábor Rocko legjobb barátja, fajtáját tekintve ökör, bár rendszeresen tehénnek nevezik. Bár munkanélküli, de rengeteg alkalmi munkát vállal, annak ellenére, hogy meglehetősen lusta. További érdekesség, hogy farkasok nevelték fel, de érdekes módon neki nem tűnt fel, hogy örökbe fogadták.
Remek Remek Böszöm Manus Vass Gábor egy szuperhős, aki képregényekben jelenik meg, de O-Városban is rendszeresen felbukkan. Superman paródiája.
Őszibarack Kőszegi Ákos  ?
Mr. Szmötyi Csurka László
Várkonyi András
 ?
Filburt Doug Lawrence Háda János,
Imre István
egy hipochonder teknős, aki kezdetben csak egy háttérszereplő volt. Egy lakókocsiban él, pénzét többnyire üres üvegek visszaváltásával keresi, és imádja a szószokat. Bár elég beteges jellem, nagyszerű énekes. Az egyetlen a három barát közül, aki megnősül, sőt gyerekei is születnek.
Nagyfejű Ed (Ed Bighead) Charles Adler Uri István Rocko szomszédja, fajtája béka. Eléggé barátságtalan személy. A Conglom-O-nál dolgozik, konkrét beosztása nincs, mindig ott van, ahol épp kell. Vállalkozásaiban balszerencse kíséri. Frázisa: "utálok élni".
Nagyfejű Bev (Bev Bighead) Beregi Péter Ed felesége. Jóval barátságosabb, mint férje, a szomszédokkal is türelmesebb. Különleges szokása, hogy férjével ha romantikázni akar, röptében töri össze az eldobott tányérokat a nyelvével.
George Wolfe Varga Tamás A wolfe család feje
Mr. Dupette  ?,
Breyer Zoltán
a Conglom-O vezérigazgatója, akinek fura szokása, hogy az orrát túrja, vagy túratja beosztottaival.
Virginia Wolfe Linda Wallem Menszátor Magdolna Virginia, Melák nevelőanyja, barátságosabb jellem, de amihez csak hozzáér, tönkremegy.
Dr. Paula Hutchinson Náray Erika Filburt felesége, orvos, többféle praxisban.
Gyűrűs és Bolha Carlos Alazraqui,
Tom Kenny
Holl Nándor,
Melis Gábor
Szafi élősködői, pár epizódban szerepeltek, kabarétréfákba illő jelenetekben.
Leon és Chuck Chameleon Rudas István,
F. Nagy Zoltán
két kaméleon, akik mindenféle extrém vállalkozásokat vezetnek. Végül egy kávézót nyitnak, több-kevesebb sikerrel.
Earl  ?  ? egy kísérleti vadkutya, akit Nagyfejű Bev befogad, bár Ed utálja. Earl rendszeresen terrorizálja Edet és a szomszédságot is.

Külső hivatkozások[szerkesztés]