Rocko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rocko
(Rocko's Modern Life)
RMLlogo.jpg
Műfaj vígjáték

Alkotó Joe Murray
Rendező Joe Murray
Timothy Björklund
Roger Chiasson
Stephen Hillenburg
Mr. Lawrence
Jeff "Swampy" Marsh
Hang Carlos Alazraqui
Tom Kenny
Doug Lawrence
Charles Adler
Linda Wallem

Nyelv angol
Évadok 4
Epizódok 52 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Joe Murray
Vanessa Coffey
Mary Harrington
Producer Joe Murray
Részenkénti játékidő 2×10 perc
Sugárzás
Eredeti adó Nickelodeon
Eredeti sugárzás 1993. szeptember 18.1996. november 24.
Magyar adó Nickelodeon, RTL Klub, Viasat 3
További információk

A Rocko (Rocko's Modern Life) egy amerikai rajzfilmsorozat, melyet Joe Murray készített négy évadon keresztül 1993 és 1996 között. A történet főszereplője egy emberszabású wallaby, akinek modern életét mutatják be a kitalált O-Városban. A műsort a Nickelodeon sugározta, a csatorna magyar változatában 1998 óta fut ismétlésekkel de szintén sugárzott a RTL Klub és Viasat 3.

Történet[szerkesztés]

Rocko alakja először a nyolcvanas évek végén bukkant fel Murray Travis című képregényében, a többi szereplő pedig még csak egyszerű skicc volt. Habár Murray nem nagyon szerette a rajzfilmeket, egy saját filmjének finanszírozása céljából kénytelen volt pénzt szerezni, így mutatta be a Rocko alapjait a Nickelodeonnak, akik el voltak ragadtatva tőle. Leadták a megrendelést az első néhány epizódra: így született meg a Rocko modern élete. Murray eleinte azt hitte, hogy a műsor bukás lesz, és csak a saját filmjének elkészítése foglalkoztatta. Azonban a műsor hatalmas siker lett, és négy évadot élt meg, mielőtt végleg befejeződött volna. A pilot epizód a Szivomatik szívbaj lett volna, de végül helyette a Szemétőrület készült el legelőször.

Helyszínek[szerkesztés]

A sorozat helyszínei mind-mind a kitalált O-Városban találhatóak, többnyire szintén O-betű hozzáadásával (bár egy a magyar változatban nem látszik meg annyira). Murray szerint ez azért van, mert rengeteg vállalkozás használja nevében az O betűt nyomatékosításképp. A főbb helyszínek magyar és angol nevükön:

 • Csocsi Csirke/Fojtogató Csirke (Chokey/Chewy Chicken): a főszereplők kedvenc gyorsétterme, ahol főként csirkéből készült gyorsételeket lehet kapni. Több szálon kapcsolódik a sztorihoz: dolgoznak és esznek is itt a szereplők.
 • Conglom-O: egy nagyvállalat, amelynek hatalmas a befolyása. Vezérigazgatója Mr. Dupette. A cégnek nincs meghatározott profilja, valószínűleg számtalan terméket és szolgáltatást kínál. Jelmondata: Conglom-O - A miénk vagy. Logója egy Martinis pohár, benne egy olívabogyóval.
 • Pokol (Heck): a hely, ahová a kárhozott lelkek kerülnek. Vezére Őszibarack, az ördög paródiája. A pokolról nem sokat tudni, annyi biztos, hogy odalent nincs távirányító.
 • Holl-O-Wood: Hollywood paródiája, itt készül a Hájfejűék című rajzfilm.
 • Majdnem Rengeteg Képregény (Kind Of A Lot-O-Comics): egy képregényüzlet, ahol Rocko dolgozik. Főnöke Mr. Szmötyi.

Hangok[szerkesztés]

A Rocko szereplőinek a magyar változatban is tehetséges szinkronszínészek adták a hangjukat.

Szereplő Magyar hang Eredeti hang
Rocko Cseke Péter Carlos Alazraqui
Melák (Heffer Wolfe) Harsányi Gábor Tom Kenny
Filburt Háda János Mr. Lawrence
Szafaládé (Spunky) Carlos Alazraqui
Nagyfejű Ed (Ed Bighead) Úri István Charles Adler
Nagyfejű Bev (Bev Bighead) Beregi Péter Charles Adler
Nagyfejű Ralph (Ralph Bighead) Melis Gábor Joe Murray
George Wolfe Varga Tamás Charles Adler
Virginia Wolfe Menszátor Magdolna Linda Warren
Bolha Melis Gábor Tom Kenny
Gyűrűs Carlos Alazraqui
Chuck Chameleon F. Nagy Zoltán Tom Kenny
Leon Chameleon Carlos Alazraqui
Mr. Dupette Breyer Zoltán Charlie Adler
Remek Remek Böszömmanus Vass Gábor Tom Kenny
Dr. Paula Hutchinson Náray Erika Linda Wallem
Őszibarack Tom Kenny
Mr. Szmötyi Csurka László Tom Kenny

Szereplők[szerkesztés]

 • Rocko: a sorozat főszereplője. Fajtája wallaby, de gyakran összetévesztik a kenguruval, sőt hódnak vagy menyétnek is nézik. Egy képregényboltban dolgozik, és ausztrál emigránsként igyekszik megalapozni az életét. Mindig ugyanazt a kék inget hordja lila háromszögekkel. Hobbija a légkalapács.
 • Melák (Heffer): Rocko legjobb barátja, fajtáját tekintve ökör, bár rendszeresen tehénnek nevezik. Bár munkanélküli, de rengeteg alkalmi munkát vállal, annak ellenére, hogy meglehetősen lusta. További érdekesség, hogy farkasok nevelték fel, de érdekes módon neki nem tűnt fel, hogy örökbe fogadták.
 • Filburt: egy hipochonder teknős, aki kezdetben csak egy háttérszereplő volt. Egy lakókocsiban él, pénzét többnyire üres üvegek visszaváltásával keresi, és imádja a szószokat. Bár elég beteges jellem, nagyszerű énekes. Az egyetlen a három barát közül, aki megnősül, sőt gyerekei is születnek.
 • Szafaládé: Rocko kutyája. Meglehetősen buta jószág, és rengetegszer keveredik bajba. Két parazita lakja: Gyűrűsféreg és Bolha, akik külön szereplői a rajzfilmnek.
 • Nagyfejű Ed: Rocko szomszédja, fajtája béka. Eléggé barátságtalan személy. A Conglom-O-nál dolgozik, konkrét beosztása nincs, mindig ott van, ahol épp kell. Vállalkozásaiban balszerencse kíséri. Frázisa: "utálok élni".
 • Nagyfejű Bev: Ed felesége. Jóval barátságosabb, mint férje, a szomszédokkal is türelmesebb. Különleges szokása, hogy férjével ha romantikázni akar, röptében töri össze az eldobott tányérokat a nyelvével.

Mellékszereplők[szerkesztés]

 • Dr. Hutchins: Filburt felesége, orvos, többféle praxisban.
 • Gyűrűs és Bolha: Szafi élősködői, pár epizódban szerepeltek, kabarétréfákba illő jelenetekben.
 • Kaméleon testvérek: két kaméleon, akik mindenféle extrém vállalkozásokat vezetnek. Végül egy kávézót nyitnak, több-kevesebb sikerrel.
 • Mr. Dupette: a Conglom-O vezérigazgatója, akinek fura szokása, hogy az orrát túrja, vagy túratja beosztottaival.
 • Earl: egy kísérleti vadkutya, akit Nagyfejű Bev befogad, bár Ed utálja. Earl rendszeresen terrorizálja Edet és a szomszédságot is.
 • Remek Remek Böszöm Manus: egy szuperhős, aki képregényekben jelenik meg, de O-Városban is rendszeresen felbukkan. Superman paródiája.
 • Wolfe család: Melák családja. A nagypapa már nagyon öreg, de agresszív jellem, és Rockót hódnak hiszi. George, az apa, nagyon szigorú gyermekeivel. Virginia, Melák nevelőanyja, barátságosabb jellem, de amihez csak hozzáér, tönkremegy.

Külső hivatkozások[szerkesztés]