Avatár – Aang legendája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Avatár – Aang legendája
(Avatar: The Last Airbender)
Műfaj kaland, fantasy

Alkotó
Író
  • Aaron Ehasz
  • Tim Hedrick
  • Michael Dante DiMartino
  • Bryan Konietzko
Hang
Zeneszerző Jeremy Zuckerman

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 3
Epizódok61 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 24 perc
Gyártó Viacom
Forgalmazó Netflix
Sugárzás
Eredeti adó USA Nickelodeon
Eredeti sugárzás2005. február 21. – 2008. július 19.
Első magyar adó Nickelodeon
SkyShowtime
Státusz befejezett
Kronológia
Következő Avatár: Korra legendája
Kapcsolódó film Az utolsó léghajlító
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Avatár – Aang legendája témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Avatár – Aang legendája (egyes régiókban: Avatar: The Legend of Aang;[1] eredeti cím: Avatar: The Last Airbender) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a Nickelodeon kábelcsatornán és a TV2 országos sugárzású kereskedelmi csatornán vetítenek, és Emmy-díjra jelölték. A történet a legújabb avatár, Aang és barátainak útját követi végig, akiknek az a küldetése, hogy megmentsék a világot a kegyetlen tűz népétől.

A sorozatot az Egyesült Államokban eredetileg 2004 novemberében kezdték volna el vetíteni, ehelyett a premier 2005. február 21-én volt. A műsor megjelent DVD-n is, és letölthető az iTunes Store-ból és az Xbox Live Marketplace-ről.[2] Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko a sorozat készítői és producerei. A műsornak nagy nézettsége van, még a 6-11 éves korú célközönségen kívül is. A sorozat népszerű a nézők és a kritikusok körében is,[3] a legnépszerűbb epizód 4,4 millió nézőt vonzott a képernyők elé.[4] A sorozat 1. évada be került a SkyShowtime kínálatába 2023. május 2-án.[5]

Az angol logó felett a 降卋(世)神通 (pinjin: Jiàngshì Shéntōng, magyaros átírásban: csiangsi sentung) kínai karakterek láthatóak, melyek jelentése: „Az isteni médium, aki leszállt a halandó világba”.

Ismertető[szerkesztés]

Az első rész bevezetője, amely által betekintést nyerhetünk a sorozatba:

"Víz, Föld, Tűz, Levegő... A nagymamám sokat mesélt a régi időkből, amikor béke volt. Amikor az avatár fogta össze a Víz Törzseit, a Föld Királyságát, a Tűz Népét és a Levegő Nomádjait. De minden megváltozott, amikor a Tűz Népe támadást indított. Csak az avatár képes bánni mind a négy elemmel, csak ő képes megállítani a kegyetlen tűzidomárokat. Ám amikor a legnagyobb szükség volt rá, ő eltűnt. Azóta 100 év telt el, és a Tűz Népe egyre közelebb kerül a győzelemhez. Két éve az apám, a törzsem harcosaival együtt a Föld Királyságába utazott segíteni. A bátyám és én gondoskodunk most a törzsről. Egyesek úgy hiszik, hogy az avatár nem született újjá a Levegő Nomádjai között. De én nem vesztettem el a reményt, én hiszem, hogy az avatár vissza fog térni, hogy megmentse a világot."

– Katara

Víz, föld, tűz, levegő... Réges-régen a négy nép békében élt együtt, de minden megváltozott, amikor a tűz népe támadást indított. Csak az avatár, a négy elem mestere képes megállítani őket. Ám amikor a legnagyobb szükség volt rá, ő eltűnt. Azóta 100 év telt el, és a bátyámmal megtaláltuk az új avatárt, egy Aang nevű levegőidomárt. Neki páratlan képességei ellenére is sokat kell még tanulnia, mielőtt bárkit megmenthetne. De én hiszem, hogy Aang megmentheti a világot!...

– Katara

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Több mint egy évszázaddal, a sorozat eseményei előtt, Sozin, a Tűz Ura háborút tervezett, hogy bővítse a nemzetét, valamint annak területét és befolyását. A Tűz Nemzetében született, Roku Avatár, azonban megakadályozta a viaskodást. Halála után, az új Avatár, egy Aang nevű Légidomárként reinkarnálódott. Mivel még gyermek volt, a Tűz Ura újra fontolgatni kezdte a harci terveit. Tizenkét éves korában, Sozin fenyegetése miatt, Aang megtudta hogy ő az Avatár. Megrettenve a kötelességeitől, és hogy elszakítják mentorától, Gyatsótól, repülőbölényével Appával, megszökött. A viharos időben, az óceánba zuhantak, és belépve az Avatár állapotba, Aang befagyasztotta magát és segédállatát. Sozin tudta, hogy az új Avatár, Légidomárként született, ezért kiírtotta a népet, és folytatta gazságait.

Száz évvel később, a Tűz Népe, még mindig folytatja a háborút a többi nemzettel szemben. Katara, a Déli Víz Törzsének utolsó Vízidomára, és bátyja, Sokka, megtalálja és feléleszti Aangot, és Appát. A fiú megtudja hogy dúl a háború, a testvérek pedig úgy döntenek, csatlakoznak hozzá, hogy elmenjenek az Északi Víz Törzsébe, azért mert Aangnak és Katarának Vízidomítást kell tanulniuk. Az Avatár visszatéréséről, a Tűz Urának, Ozainak, a száműzött fia, Zuko herceg, Iroh nagybátyjával együtt, tudomást szerez. Csak akkor térhet haza a birodalomba, ha elfogja az Avatárt, azzal visszaállítja a becsületét. Zhao, a Tűz Népének admirálisa is követi a herceget, remélve hogy az elfogja Aangot, és ő learathatja a babérokat. Az Északi Sark felé tartva, Aang megtudja, hogy a Levegőidomárokat megölték, amikor a Déli Levegő Templom romjait látogatják meg. A téli napforduló alatt, találkozik elődje, Roku szellemével, és elfogadja a felelősségét. Északra érkezve, Katara és Aang megtanulja a fejlett vízidomítást Pakku mestertől, Sokka pedig beleszeret a törzsfőnök lányába, Yue hercegnőbe. Zhao elkezdi ostromát Észak ellen, és az óceán valamint a hold szellemének halandó formáját is foglyul ejti. Miután végzett a holdszellemmel, a Vízidomárok megfosztatnak képességeiktől. Aang azonban az óceán szellemének segítségével, letarolja az ellenséges flottát, eközben Yue hercegnő életét áldozza a holdszellem újjáélesztésére. Amikor Ozai meghallja Iroh ellenállását az ostromban odaveszett Zhaoval szemben, lányát, Azulát küldi érte és Zukoért.

Az Északi Víz Törzséből való távozás után, Katara folytatja Aang tanítását, miközben a csapat egy Földidomár tanárt keres. Találkoznak egy cserfes kislánnyal, Toph Beifonggal, a vak bandita néven ismert, földidomárral. A lány függetlenséget akar, felsőbbrendű családjától, ezért elszökik, hogy Aangot tanítsa. Az Azula által üldözött, Zuko és Iroh új életet kezdett a Föld Királyságának városában, Ba Sing-Se-be telepedve, menekültekként. A Wan Shi Tong nevű bagolyszellem által őrzött könyvtárban, Aang és a többiek megtudják, hogy a küszöbön álló napfogyatkozás miatt, Sozin üstököse előtt, legyőzhetik a tűz urát. Az üstökös ugyanis, bámulatos és veszélyes erővel ruházhatja fel, a háborús népet. A csapat, Ba Sing Se felé utazik, hogy tájékoztassák a Föld Királyát az információról. Azonban a városban, egy manipulált királyt találnak, akit a tanácsosa, Long Feng és emberei, a Dai Li irányít. Aangék leleplezik a zsarnok tanácsadót. Eközben elrabolják Toph-ot, hogy hazavigyék, de az megmenekül a fémhajlítás megtanulásával. A Dai Li, Long Fenget elárulva csatlakozik Azulához, és beveszik a várost. Zuko elárulja nagybátyját, és húga mellé áll. Az ókori város alatti katakombákban való szembeszállás során, Azula majdnem megölte Aangot, arra kényszerítve őket, hogy hagyják el, a Tűz Népe által megszállt Ba Sing Se-t.

A kómából felébredt Aang megtudja, hogy barátai és szövetségesei arra készülnek, hogy napfogyatkozás idején bejussanak a Tűz Népének fővárosába. Az invázió eleinte sikeres, de nem találják meg Ozai-t, és visszavonulásra kényszerülnek. Zuko tudomást szerez apja azon szándékáról, hogy Sozin üstökösének erejével elpusztítja a Föld Királyságát, ezért régi döntését megbánva, elhagyja a Tűz Népét, hogy csatlakozzon az Avatárhoz és megtanítsa neki a tűzidomítást. Aang azonban viaskodik magában, mert nem akarja megölni a Tűz Urát, még a háború érdekében sem. Konzultál elődjei szellemével, eközben Katara és a többiek találkoznak Iroh-val, aki a Fehér Lótusz Rendjének nevezett titkos társaságot vezeti. Felszabadítják Ba Sing Se-t. Miközben, Sokka, Toph és Suki megtámadják a Tűz Népének léghajóit, Zuko és Katara szembeszállnak Azulával, hogy megakadályozzák hogy ő váljon az új uralkodóvá. Az üstökös megérkezésekor, Aang megküzd Ozai-al, és belépve az Avatár állapotba, megfosztja a Tűz idomítástól. Zukot megkoronázzák az új Tűz Urának, és Aanggal együtt bejelentik, hogy a háborúnak vége, ezzel békét teremtve a világban.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Epizódok[szerkesztés]

A sorozat úgy kerül bemutatásra, mint egy könyvsorozat, az évadok jelentik a könyveket, az egyes epizódok pedig a fejezeteket.

Az első évad sikere után a Nickelodeon megrendelte a második[6] és harmadik[7] évadot. A harmadik évad 21 epizódot tartalmaz a megszokott húsz helyett, a befejezés a 18., 19., 20. és 21. epizódokból áll.[8]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás
Évadpremier Évadfinálé
1. 20 2005. február 21. 2005. december 2.
2. 20 2006. március 17. 2006. december 1.
3. 21 2007. szeptember 21. 2008. július 19.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Aang Zach Tyler Eisen Szalay Csongor
Katara Mae Whitman Roatis Andrea
Sokka Jack Desena Bódy Gergely (1x01-3x09. rész)
Kováts Dániel (3x10-3x21. rész)
Toph Beifong Jessie Flower Zsigmond Tamara
Zuko herceg Dante Basco Kossuth Gábor
Iroh bácsi Mako Iwamatsu (1-2. könyv)
Greg Baldwin (3. könyv)
Cs. Németh Lajos
Zhao tengernagy Jason Isaacs Kapácsy Miklós
Ozai, a Tűz Ura Mark Hamill Papucsek Vilmos
Petridisz Hrisztosz (1x20. rész)
Azula Grey DeLisle Solecki Janka
Ty Lee Olivia Hack Kiss Virág
Mai Cricket Leigh Huszárik Kata
Suki Jennie Kwan Pap Katalin
Bato Richard McGonagle Fekete Zoltán (1. könyv)
Bumi király André Sogliuzzo Rudas István
Pakku mester Victor Brandt Gruber Hugó
Kuei, a Föld Királya Phil LaMarr Seder Gábor
Villám (Jet) Crawford Wilson Molnár Levente (1. könyv)
Pálmai Szabolcs (2. könyv)
June Jennifer Hale Dögei Éva (1. könyv)
Simon Dóra (3. könyv)
Roku avatár James Garrett Végh Ferenc
Kyoshi avatár Jennifer Hale Szabó Gertrúd

Magyar változat[szerkesztés]

A magyar változat a Laborfilm Szinkronstúdióban készült.

A film[szerkesztés]

2010 nyarán került bemutatásra M. Night Shyamalan Az utolsó léghajlító (The Last Airbender) című filmje, mely főként az első könyvet, a Víz könyvének cselekményét dolgozza fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Japanese animation creates a stir”, Jamaica Gleaner, 2012. augusztus 25. (Hozzáférés ideje: 2019. április 11.) 
  2. BitTorrent Launches Download Platform”, worldscreen, 2007. február 26. (Hozzáférés ideje: 2007. március 19.) 
  3. Fitzgerald, Tony: Aang the Avatar, our kids' newest hero. TV.com Tracking. Media Life, 2005. június 10. [2008. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 10.)
  4. TVGuide (2006. december 18.). „In Brief: Avatar's Big Finish”, 12. o.  
  5. Hazai Streaming Premierek – 2023. május 01-07. (frissítve) - Sorozatjunkie (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  6. Carlsbad: Article on Launch of Avatar Card Game. PR Newswire, 2006. január 24. [2007. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 3.)
  7. Season 3 to Premiere at 8 PM EST on September 21st!, 2007. július 27. [2007. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 27.)
  8. Acastus: Season 3 To Have 21 Episodes (angol nyelven), 2007. november 21. (Hozzáférés: 2007. november 24.)

További információk[szerkesztés]