Mark Hamill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Mark Hamill
Mark Hamill (2017).jpg
Életrajzi adatok
Születési név Mark Richard Hamill
Született 1951. szeptember 25. (66 éves)[1][2]
Oakland
Gyermekei
 • Nathan Hamill
 • Griffin Hamill
 • Chelsea Hamill
Pályafutása
Iskolái Los Angeles City College
Híres szerepei Luke Skywalker (Csillagok háborúja-filmek)

Mark Hamill aláírása
Mark Hamill aláírása

Mark Hamill az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mark Hamill témájú médiaállományokat.

Mark Hamill (született Mark Richard Hamill, USA, Kalifornia, Oakland, 1951. szeptember 25. –) kétszeres Szaturnusz-díjas amerikai filmszínész, akinek a pályáját a mai napig meghatározza, hogy ő játszotta Luke Skywalkert George Lucas elsőként leforgatott, ma már klasszikusnak számító Csillagok háborúja-trilógiájában. 2001-ben a Der Stern című német magazinban Andreas Renner kérdésére, hogy ártott-e a karrierjének Luke Skywalker, a következőt válaszolta:

"Bizony, voltak problémáim, mert mindenki az akcióhős szerepével azonosított. Amikor kicsit később New Yorkban, a Broadwayn elfogadtam az Elefántember című színdarab főszerepét, senki sem hitte, hogy megbirkózom vele. Azonban a premier után dicsértek a kritikusok és újabb előadásokra is kaptam ajánlatokat. Igaz, a színházigazgatóimnak furcsa volt, hogy mindig voltak olyan nézőink is, akiknek fénykard világított az oldalán."[3]

Humorérzékére jellemző, hogy Kevin Smith Jay és Néma Bob visszavág című filmjében (2001) saját Csillagok háborújabeli szerepét parodizálta ki.

Ifjúkora és pályakezdése[szerkesztés]

Édesapja (William Thomas Hamill) az amerikai haditengerészetnél szolgált. Ezért Mark ifjúkorában hol Kaliforniában, hol Virginiában, hol New Yorkban, hol Japánban élt. Színészetet Los Angelesben tanult, a City College-ban. Első televíziós szerepét a The Bill Cosby-show-ban kapta 1970-ben. Majd Kent Murray-t játszotta a General Hospital című televíziós sorozatban. A The Texas Wheelers című televíziós vígjátéksorozatban is szerepelt (1974). Mozis karrierje 1977-ben indult: csak a hangja volt hallható a Wizards című fantasztikus filmben.

Filmes karrierje[szerkesztés]

George Lucas klasszikus, elsőként forgatott Csillagok háborúja-trilógiájának mindegyik filmjében ő játszotta a főszereplőt, Luke Skywalkert. Általa világhírre tett szert. (E filmekben szinte minden akciójelenetet maga alakított, dublőr nélkül)

Szerepelt mintegy kettőszáz filmben. Ismertebb filmjei:

Nehogy Luke Skywalker alakítása miatt beskatulyázzák a gáncstalan szuperhős szerepébe, gyakran kölcsönözi hangját "gonoszoknak" különböző animációs filmekben. Így például az alábbi gonoszok szólalnak meg az ő hangján:

 • 1992: Joker (Batman: A rajzfilmsorozat)
 • 1993: Joker (Batman: a rém álarca)
 • 1994: Hobgoblin (Új pókember)
 • 1994: Maximus (A fantasztikus négyes. Új kalandok)
 • 1994: Wolverine (X-Men)
 • 2000: Joker (A jövő Batmane. A joker visszatér)
 • 2001: Joker és Solomon Grundy (Justice League)
 • 2005: Ozai, a Tűz Nagyura (Avatar: Az utolsó levegőidomár)
 • 2007: Chanukah zombi (Futurama: Bender's Big Score)

Érdekesség:

 • Mark Hamill Luke Skywalkerként szerepelt a Muppet show-ban (1980).
 • Mark Hamill szerepelt a Simpson családban is. A 10. évad A rettenthetetlen testőr című részében bukkant fel saját csillagok háborújás szerepében.

Videojátékok és -sorozatok[szerkesztés]

Nagyon gyakran szinkronizál videojátékokban: így például ő alakította Christopher Blair ezredest a Wing Commander komputerjáték videósorozatának 3., 4. és Prófécia című részében. A LucasArts-Adventure Full Throttle című videojátékában több szereplőnek is ő kölcsönözte a hangját. Azonkívül ő szinkronizálta Mosley detektívet a Gabriel Knight videojáték-sorozatban, és Jokert különböző animációs Batman-sorozatokban, valamint legújabban a tűz gonosz nagyurát, Ozait egy animációs Nick-sorozatban (Avatár – Aang legendája). Ezen felül ő adja Joker hangját a 2009-es Batman: Arkham Asylum, Arkham City, Arkham Knight nevű sikerjátékokban is.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Kétszer is a legjobb színész Szaturnusz-díjával tüntette ki az Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films: 1980-ban A Birodalom visszavágban, 1983-ban pedig A jedi visszatérben nyújtott alakításáért.

Magánélete[szerkesztés]

Felesége Marilou York. Három gyermekük született: Nathan (1979), Griffin (1983) és Chelsea (1988). Családjával a kaliforniai Malibuban él.

A Csillagok háborúja IV. epizódjának (Egy új remény) a forgatása után súlyos autóbalesetet szenvedett. Az arca is megsérült.

Jó barátja Ian McDiarmid angol színész, aki a Csillagok háborúja című filmsorozatban a császárt (Palpatine szenátort) alakította. Közös bennük, hogy mindketten nagyon kedvelik a brit humort.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. Internet Broadway Database. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Andreas Renner: Was macht eigentlich… Mark Hamill. In: Der Stern, 2001. október 23. http://www.stern.de/lifestyle/leute/:WAS-MACHT-EIGENTLICH...-Mark-Hamill/index.html?=id72557&eid=506135

További információk[szerkesztés]