Mark Hamill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mark Hamill
Született Mark Richard Hamill
1951. szeptember 25. (72 éves)[1][2][3][4]
Oakland
Állampolgársága amerikai
Gyermekei három gyermek:
  • Nathan Hamill
  • Griffin Hamill
  • Chelsea Hamill
SzüleiVirginia Hamill
William Hamill
Foglalkozása
Iskolái
  • Los Angeles City College
  • Annandale High School
  • James Madison High School
Kitüntetései
  • Inkpot Award (2004)[5]
  • Disney Legends (2017)[6]
  • csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán (2018. március 8.)[7]
Színészi pályafutása
Aktív évek 1970–
Híres szerepei

Mark Hamill aláírása
Mark Hamill aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Mark Hamill témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mark Hamill (született Mark Richard Hamill) (Oakland, Kalifornia, 1951. szeptember 25. –) kétszeres Szaturnusz-díjas amerikai filmszínész.

Pályáját a mai napig meghatározza, hogy ő játszotta Luke Skywalkert George Lucas elsőként leforgatott, ma már klasszikusnak számító Csillagok háborúja trilógiájában. 2001-ben a Der Stern című német magazinban Andreas Renner kérdésére, hogy ártott-e a karrierjének Luke Skywalker, a következőt válaszolta:

"Bizony, voltak problémáim, mert mindenki az akcióhős szerepével azonosított. Amikor kicsit később New Yorkban, a Broadwayn elfogadtam az Elefántember című színdarab főszerepét, senki sem hitte, hogy megbirkózom vele. Azonban a premier után dicsértek a kritikusok és újabb előadásokra is kaptam ajánlatokat. Igaz, a színházigazgatóimnak furcsa volt, hogy mindig voltak olyan nézőink is, akiknek fénykard világított az oldalán."[8]

Kevin Smith Jay és Néma Bob visszavág (2001) című filmjében saját Csillagok háborúja-beli szerepét parodizálta ki.

Ifjúkora és pályakezdése[szerkesztés]

Édesapja (William Thomas Hamill) az amerikai haditengerészetnél szolgált. Ezért Mark ifjúkorában hol Kaliforniában, hol Virginiában, hol New Yorkban, hol Japánban élt. Színészetet Los Angelesben tanult, a City College-ban. Első televíziós szerepét a The Bill Cosby-show-ban kapta 1970-ben. Majd Kent Murray-t játszotta a General Hospital című televíziós sorozatban. A The Texas Wheelers című televíziós vígjátéksorozatban is szerepelt (1974). Mozis karrierje 1977-ben indult: csak a hangja volt hallható a Wizards című fantasztikus filmben.

Filmes karrierje[szerkesztés]

George Lucas klasszikus, elsőként forgatott Csillagok háborúja trilógiájának mindegyik filmjében ő játszotta a főszereplőt, Luke Skywalkert. Általa világhírre tett szert. (E filmekben szinte minden akciójelenetet maga alakított, dublőr nélkül)

Szerepelt mintegy kettőszáz filmben. Ismertebb filmjei:

Nehogy Luke Skywalker alakítása miatt beskatulyázzák a gáncstalan szuperhős szerepébe, gyakran kölcsönözi hangját "gonoszoknak" különböző animációs filmekben. Így például az alábbi gonoszok szólalnak meg az ő hangján:

Érdekesség:

  • Mark Hamill Luke Skywalkerként szerepelt a Muppet show-ban (1980).
  • Mark Hamill szerepelt a Simpson családban is. A 10. évad A rettenthetetlen testőr című részében bukkant fel saját csillagok háborújás szerepében.

Videójátékok és -sorozatok[szerkesztés]

Nagyon gyakran szinkronizál videójátékokban: így például ő alakította Christopher Blair ezredest a Wing Commander komputerjáték videósorozatának 3., 4. és Prófécia című részében. A LucasArts-Adventure Full Throttle című videójátékában több szereplőnek is ő kölcsönözte a hangját. Azonkívül ő szinkronizálta Mosley detektívet a Gabriel Knight videójáték-sorozatban, és Jokert különböző animációs Batman-sorozatokban, valamint legújabban a tűz gonosz nagyurát, Ozait egy animációs Nick-sorozatban (Avatár – Aang legendája). Ezen felül ő adja Joker hangját a 2009-es Batman: Arkham Asylum, Arkham City, Arkham Knight nevű sikerjátékokban is.

A The Mandalorian és a The Book of Boba Fett sorozatokban Luke Skywalker mozdulatait vették fel vele és az arcát, meg a hangját megfiatalították.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Kétszer is a legjobb színész Szaturnusz-díjával tüntette ki az Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films: 1980-ban A Birodalom visszavágban, 1983-ban pedig A jedi visszatérben nyújtott alakításáért.

Magánélete[szerkesztés]

Felesége Marilou York. Három gyermekük született: Nathan (1979), Griffin (1983) és Chelsea (1988). Családjával a kaliforniai Malibuban él.

A Csillagok háborúja IV. epizódjának (Egy új remény) a forgatása után súlyos autóbalesetet szenvedett. Az arca is megsérült.

Jó barátja Ian McDiarmid angol színész, aki a Csillagok háborúja című filmsorozatban a császárt (Palpatine szenátort) alakította. Közös bennük, hogy mindketten nagyon kedvelik a brit humort.

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]