Mark Hamill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mark Hamill
Mark Hamill (crop).jpg
Született 1951. szeptember 25. (64 éves)
Oakland, Kalifornia,
 USA
Foglalkozása színész
szinkronszínész
Iskolái Los Angeles City College

Mark Hamill signature.svg

Mark Hamill az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mark Hamill témájú médiaállományokat.

Mark Hamill (született Mark Richard Hamill, USA, Kalifornia, Oakland, 1951. szeptember 25. –) (hibás források szerint 1952-ben született) kétszeres Szaturnusz-díjas amerikai filmszínész, akinek a pályáját a mai napig meghatározza, hogy ő játszotta Luke Skywalkert George Lucas elsőként leforgatott, ma már klasszikusnak számító Csillagok háborúja-trilógiájában.

2001-ben a Der Stern című német magazinban Andreas Renner kérdésére, hogy ártott-e a karrierjének Luke Skywalker, a következőt válaszolta:

"Bizony, voltak problémáim, mert mindenki az akcióhős szerepével azonosított. Amikor kicsit később New Yorkban, a Broadwayn elfogadtam az Elefántember című színdarab főszerepét, senki sem hitte, hogy megbirkózom vele. Azonban a premier után dicsértek a kritikusok és újabb előadásokra is kaptam ajánlatokat. Igaz, a színházigazgatóimnak furcsa volt, hogy mindig voltak olyan nézőink is, akiknek fénykard világított az oldalán."[1]

Humorérzékére jellemző, hogy Kevin Smith Jay és Néma Bob visszavág című filmjében (2001) saját csillagok háborújás szerepét parodizálta ki.

Ifjúkora és pályakezdése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja (William Thomas Hamill) az amerikai haditengerészetnél szolgált. Ezért Mark ifjúkorában hol Kaliforniában, hol Virginiában, hol New Yorkban, hol Japánban élt. Színészetet Los Angelesben tanult, a City College-ban. Első televíziós szerepét a The Bill Cosby-show-ban kapta 1970-ben. Majd Kent Murray-t játszotta a General Hospital című televíziós sorozatban. A The Texas Wheelers című televíziós vígjátéksorozatban is szerepelt (1974). Mozis karrierje 1977-ben indult: csak a hangja volt hallható a Wizards című fantasztikus filmben.

Filmes karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

George Lucas klasszikus, elsőként forgatott Csillagok háborúja-trilógiájának mindegyik filmjében ő játszotta a főszereplőt, Luke Skywalkert. Általa világhírre tett szert. (E filmekben szinte minden akciójelenetet maga alakított, dublőr nélkül)

Szerepelt mintegy kettőszáz filmben. Ismertebb filmjei:

Nehogy Luke Skywalker alakítása miatt beskatulyázzák a gáncstalan szuperhős szerepébe, gyakran kölcsönözi hangját "gonoszoknak" különböző animációs filmekben. Így például az alábbi gonoszok szólalnak meg az ő hangján:

 • 1992: Joker (Batman: A rajzfilmsorozat)
 • 1993: Joker (Batman: a rém álarca)
 • 1994: Hobgoblin (Új pókember)
 • 1994: Maximus (A fantasztikus négyes. Új kalandok)
 • 1994: Wolverine (X-Men)
 • 2000: Joker (A jövő Batmane. A joker visszatér)
 • 2001: Joker és Solomon Grundy (Justice League)
 • 2005: Ozai, a Tűz Nagyura (Avatar: Az utolsó levegőidomár)
 • 2007: Chanukah zombi (Futurama: Bender's Big Score)

Érdekesség:

 • Mark Hamill Luke Skywalkerként vendégszerepelt a Muppet show-ban (1980).
 • Mark Hamill vendégszerepelt a Simpson családban is. A 10. sorozat A rettenthetetlen testőr című részében bukkant fel saját csillagok háborújás szerepében.

Videójátékok és -sorozatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagyon gyakran szinkronizál videójátékokban: így például ő alakította Christopher Blair ezredest a Wing Commander komputerjáték videósorozatának 3., 4. és Prófécia című részében. A LucasArts-Adventure Full Throttle című videójátékában több szereplőnek is ő kölcsönözte a hangját. Azonkívül ő szinkronizálta Mosley detektívet a Gabriel Knight videójáték-sorozatban, és Jokert különböző animációs Batman-sorozatokban, valamint legújabban a tűz gonosz nagyurát, Ozait egy animációs Nick-sorozatban (Avatar. Az elemek ura). Ezen felül ő adja joker hangját a 2009-es Batman: Arkham Asylum nevű sikerjátékban is.

Díjak, elismerések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kétszer is a legjobb színész Szaturnusz-díjával tüntette ki az Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films: 1980-ban A Birodalom visszavágban, 1983-ban pedig A jedi visszatérben nyújtott alakításáért.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felesége Marilou York. Három gyermekük született: Nathan (1979), Griffin (1983) és Chelsea (1988). Családjával a kaliforniai Malibuban él.

A Csillagok háborúja IV. epizódjának (Egy új remény) a forgatása után súlyos autóbalesetet szenvedett. Az arca is megsérült.

Jó barátja Ian McDiarmid angol színész, aki a Csillagok háborúja című filmsorozatban a császárt (Palpatine szenátort) alakította. Közös bennük, hogy mindketten nagyon kedvelik a brit humort.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Andreas Renner: Was macht eigentlich… Mark Hamill. In: Der Stern, 2001. október 23. http://www.stern.de/lifestyle/leute/:WAS-MACHT-EIGENTLICH...-Mark-Hamill/index.html?=id72557&eid=506135

Weblinks[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]