Hé, Arnold!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hé, Arnold!
(Hey Arnold!)
Műfaj vígjáték, dráma

Alkotó Craig Bartlett
Zeneszerző Jim Lang

Formátum 480i/576i (4:3 SDTV)
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 5
Epizódok100 (epizódlista)
Gyártás
Gyártó
 • Snee-Oosh
 • Nickelodeon Animation Studio
Forgalmazó
 • Paramount Television Studios
 • Hulu
Sugárzás
Eredeti adó USA Nickelodeon
Magyarország Nickelodeon / RTL Klub
Eredeti sugárzás1996. október 7.2004. június 8.
Magyar sugárzás1999. jánuar 4. – -
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Hé, Arnold! témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hé, Arnold! (eredeti cím: Hey Arnold!) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet 1996. október 7. és 2004. június 8. között sugárzott Amerikában a Nickelodeon televíziós csatorna. Magyarországon először a RTL Klub hétvégi műsorában jelent meg, később a magyar Nickelodeon adta, illetve egyes részei elérhetőek az RTL+ szolgáltatásban. A sorozat középpontjában általános iskolások állnak, akik az élet nehézségeivel szembesülnek, illetve különféle városi legendáknak próbálnak utánajárni. Néhány epizód pedig egyes mellékszereplőkre helyezi a hangsúlyt.

A sorozat készítője, Craig Bartlett először Arnold figuráját alkotta meg, majd később összeállított egy egész szereplőgárdát, akik mind olyan embereket mintáznak, akiket portlandi gyerekkorából ismert. Az eredetileg gyurmafigurákként megalkotott szereplőkből 1993–1994 között keletkezett először rajz. A sorozat 1996 és 2004 között futott, és pozitív kritikával illették a rajzok minősége és a karakterek jellemfejlődése miatt. Nyolcéves vetítése alatt pontosan 100 része készült, valamint egy mozifilm. Egy második filmet is terveztek hosszú éveken keresztül, mely 2017 novemberében mint tévéfilm került bemutatásra, amely választ ad a sorozat addig megválaszolatlan kérdéseire.

Leírás[szerkesztés]

A rajzfilm főszereplője a negyedik osztályos, 9 éves Arnold, aki a nagyszüleivel, Phillel és Gertrude-dal él azok panziójában egy kitalált városban, Hillwoodban. A legtöbb epizódban a korához képest érett, és általában helyes döntéseket hozó Arnold az iskolatársai, a barátai, a házuk bérlőinek, esetenként pedig idegenek problémáit kísérli megoldani. Visszatérő elem a sorozatban Helga Pataki plátói szerelme Arnold felé. Gyakran előkerülnek városi legendák, legtöbbször Arnold legjobb barátjának, Geraldnak az előadásában, amelyek mögött mindig rejtőzik valamennyi igazságtartalom.

Hillwood-ot Craig Bartlett, a rajzfilm ötletgazdája szerint a nagy északi városok ihlették, mint Seattle (Bartlett szülőhelye), Portland (ide járt iskolába) és Brooklyn (amelyről sok jellegzetességet mintáztak).[1]

A sorozat története[szerkesztés]

A pilot epizód (melyet később újra elkészítettek, 24 óra az élet címmel) 1994-ben készült el, még lényegesen gyengébb animációs technikák felhasználásával. A sorozat első évadát 1996-tól kezdték el vetíteni, addig néhány rövid történet képregény formájában is megjelent. 1995 és 2001 között folyamatosan készültek az új részek, köztük egy egész estés TV-film is, melyet végül Hé, Arnold! – A film címen a mozikban vetítettek 2002-ben. 2001-ben befejezték a sorozatot, melynek hivatalosan A napló címre hallgató epizódja lett volna az utolsó, ezt követte volna a sorozatot lezáró mozifilm. A Nickelodeon érdektelensége miatt azonban a film sosem készült el, a hivatalosan utolsó epizódot pedig néhány, korábban fiókban maradt rész követte, eseti jelleggel leadva – így ért véget végül 2004-ben. A régi Nicktoon-rajzfilmek kitartó népszerűsége azonban végül azt eredményezte, hogy a csak néhány szkeccs és egy vázlatosan elkészült jelenet erejéig létező lezáró mozifilmet végül mégis megcsinálták - igaz, csak tévéfilm formájában.

Szereplők[szerkesztés]

 • Arnold Philip Shortman: a sorozat főszereplője. Egyenes jellem, korához képest fejlett erkölcsi érzékkel. Fejformája jellegzetes, amerikai futball-labdára hasonlít. Rendszerint apró sapkát visel a fején, illetve kockás inget visel felsője alatt, melyet kitűrve hord. Szülei még kiskorában eltűntek, azóta nagyszülei nevelik. Vezetékneve a sorozat során titokban maradt, csak a Dzsungelfilmből derül ki, hogy Shortman, azaz Kisöreg, ahogy a nagypapája hívta a sorozat során.
 • "Acélos Phil" nagypapa: Arnold nagyapja, aki egy panzió tulajdonosa. Gyakran szolgál jótanáccsal Arnoldéknak. Számos történetet tud, köztük több vele esett meg fiatalkorában, bár sokszor kiszínezi azokat. Korához képest fiatalos. Történeteiben gyakran megjelenik az ő apja, ritkán a nagyapja. Az ő fia Miles, Arnold apja. Van egy Mici nevű nővére, akivel hetven évig nem állt szóba. Imád enni, ám sokszor visszatérő komikumként hasmenést kap az ételtől.
 • Gertrude "Cuki" nagymama: Flúgos idős hölgy, aki sokszor úgy viselkedik, mintha demenciával vagy valamiféle fura mentális zavarral küzdene. Hol nindzsának, hol felfedezőnek, vagy egész másnak képzeli magát, de komoly pillanatokban kitisztul az elméje. Ebből feltételezhető, hogy csak megjátssza magát. Sokszor tevékenyen segít Arnoldnak, és ő a panzió szakácsnője is. Fekete öves karatés.
 • Miles és Stella Shortman: Arnold szülei, akik a fiuk egyéves korában eltűntek és nem tértek vissza. A sorozatban csak visszaemlékezésben láthatók. Mindketten kalandorok: Miles antropológus, Stella orvos, és főként Közép-Amerikában segítenek a nehéz sorsú embereken.
 • Helga G. Pataki: Arnold osztálytársa, akibe titokban szerelmes, nyíltan azonban sokszor ellenséges vele. Korához képest ő is érettebb, egy diszfunkcionális családban nőtt fel mellőzött második gyerekként. Temperamentumos és nem áll messze tőle az erőszak sem, és hajlamos áthágni a szabályokat. Jellegzetessége összenőtt szemöldöke, melyhez az inspirációt a fiatal Frida Kahlo szolgáltatta[2].
 • Gerald Martin Johanssen: Arnold legjobb barátja. Egy afroamerikai fiú, a középső gyerek a családban. Vezéregyéniség, hajlamosabb lazábban venni a dolgokat, mint Arnold. Jellegzetessége hatalmas hajkoronája és a 33-as számot viselő meze. Családneve afroamerikai származása ellenére svéd hangzású. Apja, Martin, szigorú apa, vietnami veterán. Két testvére van: bátyja, Jamie O., és húga, Timberly.
 • Stevie "Stinky" Petersen: Arnold egyik osztálytársa, Arkansasból származik. Családjával bérházak gyűrűjében álló farmon lakik. Egyszerű, de a látszattal ellentétben okos és választékosan fogalmazó fiú, hatalmas orral. Az első évadban fekete csuklószorítót is hordott, melyet később elhagytak. Visszatérő frázisa az "atya-gatya". Kedveli a citrompudingot.
 • Sid: Arnold másik osztálytársa. Hajlamos különféle stiklikben részt venni vagy áthágni a szabályokat. Emellett sokszor paranoiásan viselkedik, irracionális félelmei miatt is bajba tud keveredni. Számos városi legendát ismer. Jellegzetessége zöld baseball-sapkája alól kikandikáló hosszú orra.
 • Jenci Horowitz: Arnold osztálytársa. Alapvetően kedves és jó szándékú fiú, akit folyton sújt a balszerencse. Ez gyakran azokra is átragad, akiknek a társaságában van. Ő maga sokszor meg van arról győződve, hogy Arnold hozza rá a bajt. Mindennek ellenére optimista jellem, sosem esik kétségbe. Frázisa a "jól vagyok", amit egy-egy nagyobb esés után mindig elmond.
 • Harold Berman: Arnold zsidó származású osztálytársa, pár évvel idősebb a többieknél, mert évet kellett ismételnie. Nagydarab fiú, imád enni, és erős, de buta. Jellegzetessége baseball-sapkája és felsője alól kikandikáló hasa, valamint egy kilógó alsó foga. Általában harsány, hangadó természet, viszont ha veszedelem fenyeget, hajlamos gyávává válni.
 • Rhonda "Rózi" Wellington-Lloyd: Az osztály leggazdagabb gyereke. Mindent megkap, amit csak szeretne, ennek megfelelően elkényeztetett és sokszor fellengzős. Legjobb barátnője Nadine, aki sok szempontból az ellentéte. Családja szereotíp újgazdagként van ábrázolva. Mindennek ellenére ügyes atléta, és a többiekkel együtt ugyanúgy részt vesz különféle sportokban, és nem bánja, ha emiatt összekoszolja a ruháját.
 • Nadine Lowenthal: Rózi legjobb barátnője. Kedveli a természetet, a bogarakat, a koszt.
 • Phoebe Heyerdahl: A legokosabb gyerek az osztályban, értelmiségi szülők gyermeke. Norvég hangzású neve ellenére negyedrészt japán származású (apja félig japán, félig norvég, anyja dél-amerikai származású). Helga legjobb barátnője, sokszor segít neki, és ő az erkölcsi iránytűje is. Geralddal romantikus kapcsolatba kerül a sorozat során.
 • Lila Sawyer: Később került Arnoldék osztályába, miután az apjával ide költöztek vidékről. Szegény lány, de nagyon szép, Arnold pedig sokáig plátói szerelmet érez iránta. Lila ugyanis Arnoldot "nem úgy szereti, hogy szereti, hanem csak szereti". Azon kevesek közé tartozik, akik a sorozat során megtudják, hogy mit érez Helga Arnold iránt.
 • Thaddeus "Fürtös" Gammelthorpe: Arnold osztálytársa. Nevével ellentétben haja szálegyenes, bilifrizurát és kerek szemüveget visel. Gyakran viselkedik megszállott módjára, az őt érő traumáktól gyakran idegösszeomlást kap.
 • Torvald: Arnoldék osztálytársa, aki jóval idősebb náluk, mert évet ismételt. Tagbaszakadt, erős, buta fiú.
 • Sheena: Arnold osztálytársa, magas, furcsa szokásokat kedvelő lány. Nagynénje az iskolanővér, bácsikája, Earl sokszor felbukkan, mint csónakos.
 • Iggy: Arnold osztálytársa, fura ruházattal és sötét szemüveggel. Legtöbbször a háttérben marad.
 • Béni: Rendkívül fura srác, keveset beszél. Tüsifrizurát és szemüveget visel. Valószínűleg bele van zúgva Helgába. Visszatérő komikum a sorozatban, hogy Helga mögött áll és fújtat, mire a lány leüti őt.
 • Lorenzo: Később került Arnoldék osztályába. Latinó származású, gazdag család gyereke, akit a széltől is óvtak, így sok dolog nem természetes számára, ami a korabeli gyerekeknek igen.
 • Robert "Big Bob" Pataki: Helga apja, egy telekommunikációs eszközöket forgalmazó vállalkozás tulajdonosa, sok epizódban negatív szereplő. Elsőszülött lánya, Olga a kedvence, Helgát gyakran összekeveri vele.
 • Mirjam Pataki: Helga anyja. Feledékeny és belassult, a sorozatban közvetett utalások alapján nyugtatófüggő, mert elhanyagolt háziasszony.
 • Olga Pataki: Helga nővére, a család büszkesége. Minden jól sikerül neki az életben, színötös tanuló volt mindig is. Később kisegítő tanárként kezd el dolgozni az iskolában.
 • Oszkár Kokoska: A panzió lakója, egy léha, semmirekellő alak, aki feleségéből él. Megbízhatatlan, potyaleső természet, kóros hazudozó, ugyanakkor ha valakit megbánt, rosszul érzi magát és igyekszik ellene tenni. Neve Oskar Kokoschka festőművész kifigurázása. Az eredeti változatban jellegzetes szláv akcentussal beszél, az egyik epizódban utalnak rá, hogy csehszlovák származású. Sokáig munkanélküli, majd újságkihordó lesz, és olvasni is csak felnőtt korában tanul meg..
 • Susie Kokoshka: Oszkár felesége, állandóan vitatkozik vele és sokszor elköltözik, de végül mindig visszatér.
 • Ernie Potts: A panzióban lakik. Alacsony növésű bulldózerkezelő, rendkívüli fizikai erővel.
 • Mr. Hyunh: A panzióban lakik, vietnami származású, a háború idején költözött Amerikába. Arnoldnak köszönhetően találkozik újra a lányával. Egy kifőzdében dolgozik szakácsként. Tehetséges énekes.
 • Mr. Smith: a panzió 16-os szobájának lakója. Nagyon rejtélyes, személyesen sosem mutatkozik.
 • Lana Veil: a panzió lakója az első évadban, de minimális szerepben.
 • Wolfgang: Arnoldék felett jár egy osztállyal. Nagydarab, eszes srác, aki a fiatalabbakkal szemben erőszakos.
 • Patricia "Dagadt Patty" Smith: Nagydarab, csúnya, de érző szívű lány, aki idősebb Arnoldéknál.
 • Csokis fiú: Egy fiatal srác, aki betegesen rajong a csokoládéért, és bármit megtenne érte.
 • Ruth "Rózsa" P. McDougal: Arnold vágyainak tárgya a sorozat kezdeti epizódjaiban. Idősebb nála, és láthatóan ügyet sem vet a fiúra. Jellegzetessége fogszabályzója.
 • Arnie: Arnold unokatestvére anyai ágon, aki vidéken él. Emlékeztet Arnoldra külsőleg, de viselkedésében teljesen a kifordítottja: furának, dilisnek tűnik. Gyűjti a szöszöket és a rágókat, kényszeresen megszámol dolgokat, mindig elolvassa az ételek összetevőit a csomagolásukon, és folyton szívja az orrát.
 • Wartz igazgató úr: Az iskola igazgatója, aki saját elképzelései mentén vezeti azt, erős kézzel.
 • Ms. Slovak: A kezdeti epizódokban Arnoldék osztályfőnöke.
 • Mr. Simmons: Arnoldék későbbi osztályfőnöke. Nagyon közvetlen a gyerekekkel, mindegyiküket különlegesnek tartja, és segítőkész. A sorozat Hálaadás-napi különkiadása által sugalmazottan homoszexuális.
 • Wittenberg edző: Különféle sportcsapatok kíméletlen edzője. Rivalizál exnejével és kivételezik fiával, a győzelemért bármire hajlandó.
 • Rex Smythe-Higgins: Előkelő idős úr, Acélos Phil ősi riválisa.
 • Mr. Bailey: Hivatali dolgozó, aki rendkívül elfoglalt. Egy epizódban és a mozifilmben szerepel csak.
 • Dixie polgármesternő: Hillwood polgármestere.
 • Vitello néni: Idős virágárus hölgy.
 • Marty Greene: A helyi hentes, akit a későbbi epizódban önkormányzati képviselővé választanak.
 • Mickey Kaline: Visszavonult baseballsztár, később étteremtulajdonos
 • Jimmy Kafka: Acélos Phil nagypapa gyerekkori barátja, majd időskori riválisa
 • Goldberg rabbi: A város rabbija, gyakran ad tanácsot Haroldnak.
 • Majomember: Egy furcsa szuperhős, aki félig majomnak képzeli magát.
 • Dino Spumoni: Kiöregedett bárénekes, a maga korában szupersztár volt.
 • Lépcsős kölyök: Egy srác, aki gyerekkora óta egy lépcsőn él, és azt soha nem hagyja el.
 • Willy, a Jégmámor fagyiárus: Cinikus, morogva fagylaltárus.
 • Harvey postás: Remek énekes tehetséggel megáldott afroamerikai postás.
Szereplő Eredeti hang Magyar hang (RTL Klub) Magyar hang (Nickelodeon) Magyar hang (film) Magyar hang (Dzsungelfilm)
Arnold Philip Shortman Toran Caudell

Phillip Van Dyke

Spencer Klein

Alex D. Linz

Molnár Levente Szalai Csongor Dominik
Helga G. Pataki Francesca Smith Dögei Éva
Kiss Virág
Dögei Éva Kiss Virág Dögei Éva
Gerald Marty Johanssen Jamil Walker Smith Seszták Szabolcs Tóth Márk
Stevie "Stinky" Petersen Christopher Walberg Petrik Péter Markovics Tamás
Sid Sam Gifaldi Előd Botond Baráth István
Jenci Horowitz Christopher Castile

Jarrett Lennon

Benjamin Diskin

Halasi Dániel

Előd Álmos

Előd Álmos Császár András
Harold Berman Justin Shenkarow Szuchy Péter Simonyi Balázs
Rhonda "Rózi" Wellington-Lloyd Olivia Hack Csuha Bori
Bogdányi Titanilla
Mánya Zsófi Bogdányi Titanilla Győrfi Laura
Phoebe Heyerdahl Anndi McAfee Molnár Ilona
"Acélos Phil" nagypapa Dan Castellaneta Forgács Gábor Forgács Gábor

Harsányi Gábor

Forgács Gábor
Gertrude "Cuki" nagymama Tress MacNeille Fodor Zsóka

Halász Aranka

Katona Júlia

Bessenyei Emma
Lila Sawyer Ashley Buccille Simonyi Piroska

Bogdányi Titanilla

Vadász Bea

Bogdányi Titanilla -
Robert "Big Bob" Pataki Maurice LaMarche Áron László Áron László
Végh Ferenc
Áron László
Mirjam Pataki Kath Soucie Vennes Emmy Erdős Borcsa
Olga Pataki Nika Futterman Csondor Kata
Zsigmond Tamara
Fényes Erika
Orgován Emese
- Csondor Kata
Oskar Kokoshka Steve Viksten Koncz István
Susie Kokoshka Mary Scheer Erdős Borcsa
Ernie Potts Dom Irrera Imre István
Mr. Hyunh Baoan Coleman Szokol Péter
Thaddeus "Fürtös" Gammelthorpe Adam Wylie Hamvas Dániel

Előd Álmos

Előd Álmos Hamvas Dániel
Torvald Michael Bacall Minárovits Péter
Sheena Francesca Smith
Lorenzo Victor Samuel Lopez

Grey DeLisle

Halasi Dániel Pálmai Szabolcs - -
Iggy Joseph Ashton - Czető Roland
Béni Craig Bartlett
Nadine Lowenthal Lauren Robinson Gyarmati Laura
Csokis fiú Jordan Warkol Gacsal Ádám
Wolfgang Toran Caudell Minárovits Péter Pálmai Szabolcs
Minárovits Péter
Ruth "Rózsa" P. McDougal Lacey Chabert Mánya Zsófia - - -
Patricia "Dagadt Patty" Smith Danielle Judovits Barna Márk Antónia
Nagy Gino Cameron Van Hoy Simonyi Balázs Bódy Gergely
Arnie Grant Hoover Harsányi Bence
Wartz igazgató úr David Wohl Kardos Gábor Cs. Németh Lajos
Miss Slovak Tress MacNeille Papp Ágnes - - -
Mr. Simmons Dan Butler Megyeri János
Wittenberg edző James Belushi Hankó Attila

Kárpáti Tibor

Várday Zoltán

Várkonyi András - Várkonyi András
Rex Smythe-Higgins Tony Jay Végh Ferenc - -
Mr. Bailey Vincent Schiavelli Cs. Németh Lajos -
Dixie polgármesternő Tress MacNeille
Vitello néni Elizabeth Ashley

Kath E. Soucie

Bessenyei Emma Bókai Mária
Marty Green James Keane Gyürki István
Kapácsy Miklós
Gyürki István -
Martin Johanssen Rick Fitts Bede-Fazekas Szabolcs
Csuja Imre
Bede-Fazekas Szabolcs
Timberly Avriel Epps Czető Zsanett Mánya Zsófia
Simonyi Piroska
Jamie O. Ben Aaron Hoag

Phil LaMarr

Hamvas Dániel
Jerry Berman David Wohl
Marylin Berman Kath Soucie Fehér Juli
Mickey Kaline Ron Perlman Varga Tamás
Jimmy Kafka Richard Mulligan - Lázár Sándor - -
Goldberg rabbi Elliott Gould Verebély Iván
Majomember Andy Dick Sótonyi Gábor Bordás János Karácsonyi Zoltán
Dino Spumoni Dean Corso Bognár Zsolt - Bognár Zsolt
Lépcsős kölyök Danny Cooksey Gerő Gábor Kisfalusi Lehel
Willy, a Jégmámor fagyiárus Dan Castellaneta Fekete Zoltán
Harvey postás Lou Rawls Csuha Lajos

Magyarországon az első két évadot az RTL Klub szinkronizáltatta le, ezeket az epizódokat átvette a Nickelodeon is. A harmadik évadtól az egyes epizódoknak külön készült szinkronja a két csatorna számára - ezekben a szöveg túlnyomórészt megegyezik, a szinkronhangok viszont egyes szereplőknél különböznek - jellemzően a Nickelodeon cserélte le őket, de az RTL Klub változatában is voltak eltérések.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://heyarnold.wikia.com/wiki/Chats_and_interviews_with_Craig_Bartlett/1998-11-04
 2. Archivált másolat. [2022. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 7.)

További információk[szerkesztés]