Tündéri keresztszülők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tündéri keresztszülők / Angyali keresztszülők
(The Fairly OddParents)
Műfaj vígjáték
fantasy
kaland
szatíra

Alkotó Butch Hartman
Író
Rendező
Főcím "Sajna Tim csak átlagos"
Főcímzene
Végefőcím "Sajna Tim csak átlagos" instrumentális
Zeneszerző Guy Moon

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 10
Epizódok172 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
Producer
Részenkénti játékidő kb. 22 perc
Gyártó Nelvana
Forgalmazó ViacomCBS Domestic Media Networks
Sugárzás
Eredeti adó Nickelodeon, YTV
Eredeti sugárzás2001. március 30.2017. február 22.
Első magyar adó Nickelodeon, KidsCo, Disney Channel, TV2, M2, Nicktoons
Magyar sugárzás2007. november 1.2017. augusztus 22.
Státusz vége
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (M2)
Kronológia
Kapcsolódó műsor Jimmy Neutron kalandjai
További információk

A Tündéri keresztszülők vagy Angyali keresztszülők (eredeti cím: The Fairly OddParents) 2001-től 2017-ig vetített amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, amelynek első epizódját Butch Hartman készítette 1998-ban. A tévéfilmsorozat készítője a Nelvana Limited. Műfaját tekintve filmvígjáték-sorozat. Amerikában a Nickelodeon csatornán sugározzák, a második legsikeresebb rajzfilm a SpongyaBob Kockanadrág után.[1][2] Magyarországon a KidsCo csatorna sugározta 2010. március elejéig (majd kicsit később újra elkezdte adni, a csatorna 2013-as megszűnéséig). Onnantól a magyar Nickelodeon sugározta, és ma is az sugározza. 2010. május 17-től a magyar Disney Channel is sugározta, ő azonban mára eltávolította a műsort a programjáról. A Nickelodeon több epizódot ad, első szinkronját a Labor Filmszinkron Stúdió készítette, a KidsCo és a Disney Channel szinkronjait pedig az SDI Media Hungary készítette. 2011-től a Nickelodeon is az SDI Media Hungary-val szinkronizáltat.

2021-ben bejelentették, hogy a sorozat új, élőszereplős (live-action) folytatás sorozatot kap.[3]

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő neve Szinkronhang
Timmy Turner
Wanda Fairywinkle / Anti-Wanda Náray Erika
Cosmo Cosma / Anti-Cosmo
Jorgen Von Strangle
Timmy apja
Timmy anyja
Vicky
Csiribú (Pufi)
Úbirics Kerekes József
HP Uri István
Denzel Crocker
Francis Baráth István
Mark Chang
Cosmo mama Némedi Mari
Blöki Vári Attila
A.J.
Chester McBadbat
Chloe Carmichael

Új részek[szerkesztés]

Egyesült Államok[szerkesztés]

A 8. évadba mindössze hat, dupla játékidős rész készült, ezzel a sorozat történetének legrövidebb évadja lett. A Nickelodeon a 9. évadot megrendelte, 2013-2015 között pedig le is vetítette. A tizedik évadot 2016-2017 között vetítették.

Magyarország[szerkesztés]

A sorozat 8. évadát a Nickelodeon adta 2012 májusától 2012 júniusáig. 2012. augusztus 3-tól kezdte el leadni a 7. évados részeket. Ezeket szétszórtan sugározta. A 10. évadot 2016. októberétől 2017 augusztusáig vetítették.

A produkció történelme[szerkesztés]

Eredeti klasszikusok (1998–2001)[szerkesztés]

Butch Hartman eredetileg 7 perces filmeket, rövidfilmeket készített, aminek a címe "The Fairly Oddparents" volt. Ez volt az egyik a 39 kisfilmből, ami Fred Seibert Oh Yeah! Cartoons c. produkciója volt. Butch Hartman összesen 10 kisebb epizódot készített el Fred számára. A Nickelodeon elfogadta mind a 10 epizódot, sőt, még saját sorozatot is akart neki, mely kisebb részenként 11 perces lenne. Igazság szerint a történetnek csak pár eleme változott a rövidfilmekben. Ezek közül a legfeltűnőbb talán a megrajzolás. Mr. és Mrs. Turner például egészen máshogy nézett ki, mint szokott a későbbi szériákban: fejüket soha nem mutatta a kamera.

A korai népszerűség (2001–2004)[szerkesztés]

Az Tündéri keresztszülőknek elég nagy sikere lett már az első évad leadásakor is. A Nickelodeon azonnal akart a nagy népszerűség miatt több epizódot is a rajzfilmsorozatból. Rettentő nagy sikere volt, így elkészülhetett második, majd harmadik évadja is. A harmadik évad nyitórészeként – hála a nagy népszerűségnek, ami már a SpongyaBob Kockanadrággal versengett – egy igen különleges, 3D-s elemekkel is ellátott speciális epizódot szentelt a sorozatnak a Nickelodeon, melynek címe Abra-katasztrófa lett. Ezek után, miután az Abra-katasztrófa elkészült, Butch Hartman újabb projektébe látott, melynek a következő címet adta: Danny Phantom. Hamarosan elkészült a következő, Csatornavadászok nevet kapott Tündéri keresztszülők különleges epizód is. Ekkor egyre több különleges epizód készült a sorozatból, mint a Crocker eredete, vagy a Villám Csillagköd, Nincs suli!: A musical...

A produkció „első vége” (2005–2007)[szerkesztés]

A Nickelodeon be akarta fejezni a műsort egy Jimmy Neutron kalandjai és Tündéri keresztszülők keresztezéssel, azon kívül pedig az utolsó Tündéri keresztszülők rész a "Timmy, a barbár/A helyettesítő tanár" volt. Később leadták az évad utolsó részét, és tehát egyben az Tündéri keresztszülők utolsó epizódját, a Jimmy és Timmy nagy pillanatai 3-mat. Butch Hartman ezek után megnyitotta fórumát a weben, amin egykori sorozatáról jegyzett fel. Mindenki meglepetésére viszont, 2006 januárjában azt írta az internetre, hogy a Nickelodeon úgy döntött, megkegyelmez a műsornak, és igaz, már úgy volt, hogy a sorozat le van zárva, de folytatódik.

Újrakezdés (2008-tól 2017-ig)[szerkesztés]

Miután a Nickelodeon leadta az újrakezdés első epizódját, a Tündéri kereszttesót, mint a 20 epizódos 6. évad kezdőepizódja, úgy határozott, egészen 2011-ig megmenti a műsort. A Tündéri kereszttesó c. rész megváltoztatta a sorozatot, de gyerekek millióit vonzotta az újrakezdés a képernyő elé. A 6. évad végül vetítésre került és meg sem állt. Az újrakezdés első TV-különlegessége, a Furalimpia c. epizód éppen aktuális volt az akkori nyári olimpiához. A sorozat humoráról vált ismertté.

A nézettsége a 6. évadnak minden eddiginél nagyobb volt, így – mivel a sorozat 100. jubileumához is elérkeztek a készítők – a Nickelodeon úgy döntött, egy gigantikus mozi-eseményt szentel a sorozatnak egy egész Tündéri keresztszülők-hétvégével. Ez lett a "Kívánságtan", amely 2 és fél órás különlegesség lett és három éjszakán keresztül vetítették. A Nickelodeon egyik leghosszabb TV-filmjének könyvelhető el ez a különlegesség.

Egy újabb Tündéri keresztszülők különlegesség lett az "Úbirics" c. epizód. Ez volt a tizedik Tündéri keresztszülők-különlegesség. Ez egy új évadkezdő volt, ami azt jelentette, hogy összesen hét évadig ment el már a sorozat. Az új részeket jelentős tömeg kísérte figyelemmel. Új részeket szombat és vasárnap vetítettek. 2017-ben befejezték a sorozat gyártását. Butch Hartman 2018-ban pedig elhagyta a Nickelodeont.[4]

A sorozat Magyarországon (2007-től máig)[szerkesztés]

A sorozat első magyar verzióját a KidsCo rendelte meg 2007-ben az SDI Media Hungary szinkronstudiótól. Mivel Magyarországon a KidsCo kevés háztartásban volt elérhető, nem volt túl ismert akkoriban hazánkban a sorozat. A KidsCo fura módon a harmadiktól a negyedik évadig készíttetett szinkront. 2010-ben viszont a Disney Channel a dél-amerikai verziójához hasonlóan elkezdte sugározni a sorozatot, viszont ő nem érte be ilyen kevés epizóddal. A KidsCo-tól megvásárolta eddigi epizódjainak vetítésének jogát, és a már meglévő epizódokhoz elkészítette az első és második évadot is az SDI Media Hungary segítségével. Az első vetítéstől fogva nem kevesen nézték a sorozatot, sőt, kifejezetten népszerűvé vált, mikor a Disney kezdte vetíteni. Kis ideig (ismeretlen okok miatt) levette a műsorról, majd 2011 tavaszán visszatért az 5. évaddal, új részekkel. A nézettsége ekkor is roppant nagy volt, de amint egy alkalommal a Disney levetítette az ötödik évados részeket, levette a főműsoridőből és hajnali időpontra tette. Mindeddig a magyar Nickelodeon is elkezdte 2009 tavaszán adni az Tündéri keresztszülőket, viszont ő más szinkronnal, kevesebb részt. A Labor Filmszinktontól rendelt részeket és az 5. évad pár részét, valamint a 6. évad elejét adta le. Ezt ismételten adta és adta, a nézők nagyon megunták, mert 2010 végéig ugyanazokat a részeket adta. Ezek között volt a Tündérbálvány és a Tündéri kereszttesó is. 2010 decemberében egy új részt szerzett a Nickelodeon, mely a Jimmy-Timmy keresztezés volt. Szükség volt új részekre, ezért 2011 márciusától a Nickelodeon új részeket vetített, a 6. évad maradék részeit ezért elkezdte leadni, ezúttal már ő is a megszokott, SDI Media Hungary-s szinkronnal. Csütörtökönként adott epizódokat április 28-ig, amikor elkészült a 6. évad utolsó részének is magyar szinkronja, mely a Kívánságtan volt. Ezt a részt 2011. április 16-án mutatta be a magyar Nickelodeon. A csatorna 2012 tavaszán a 8. évad első részével, a Timmy titkos kívánsága c. epizóddal kezdte el a sorozat vetítését. Majd a 7. évad is műsorra került a Nickelodeonon, szintén az SDI Media Hungary szinkronstábjával, később a 9.-10. évadra is sor került.

Főcímszövegek[szerkesztés]

SDI Media Hungary verzió: "Sajna Tim csak átlagos, Kit senki meg nem ért. Mami, Apu, Vicky sem érti, Így a sorsa szenvedés. – Rossz kölyök! De véget ér a balféklét, Ha elrejt kis szobád, Mert két kicsi varázs hal őrzi őt, És meg tesz mit kíván! Ők azok, angyalok, bár kicsik, nagyok! – Pálcám int! – Rögtön rád suhint! Angyalok, bár kicsik, nagyok! Csudasó, Borsó, Frankó, Dejó! Bárgyú gumilúd! Szarvas, puncsosmancs, Kígyó, tortajó Krumpli, csokimix! Angyalok, bár kicsik nagyok! A kis szobádba Vicky nem lép, Így őrző angyalok! – Ja, persze!"

Labor Filmszinkron verzió: "Timmy kissé átlagos, Kit senki meg nem ért. Anyja, Apja, Vicky, Piszkálják őt mindenért! – Fordulj fel! De elfelejti a bánatát, Ha a szobájába lép: Mert minden vágyát teljesíti két kis hal, És ennyi épp elég! Pótszülők, kit igazán szeretsz! – Van varázspálcám! – Csillogó kis koronám! Pótszülők, ki igazán szeret! Szerető, gondos keresztszülők Izmok, autók Kérem, akarom Tortaszeletek, mind, mint a sok kincs! Pótszülők, kit igazán szeretsz! Szerető, gondos, csodás kincs: Tündérkeresztszülők! – Ja! Persze!"

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]