Tündéri keresztszülők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tündéri keresztszülők / Angyali keresztszülők
(The Fairly OddParents)
Műfaj vígjáték, fantasy, kaland, szatíra

Alkotó Butch Hartman
Író
Rendező
Főcím "Sajna Tim csak átlagos"
Főcímzene
Végefőcím "Sajna Tim csak átlagos" instrumentális
Zeneszerző Guy Moon

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 10
Epizódok172 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
Producer
Részenkénti játékidő 25 perc
Gyártó Nelvana Limited
Sugárzás
Eredeti adó Nickelodeon, YTV
Eredeti sugárzás1998. szeptember 4.2017. július 26.
Első magyar adó Nickelodeon, KidsCo, Disney Channel, TV2 (2013 ősz), M2
Magyar sugárzás? – 2017. augusztus 22.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk

A Tündéri keresztszülők vagy Angyali keresztszülők (eredeti cím: The Fairly OddParents) 2001-től 2017-ig vetített amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, amelynek első epizódját Butch Hartman készítette 1998-ban. A tévéfilmsorozat készítője a Nelvana Limited. Műfaját tekintve filmvígjáték-sorozat. Amerikában a Nickelodeon csatornán sugározzák, a második legsikeresebb rajzfilm a SpongyaBob Kockanadrág után.[forrás?] Magyarországon a KidsCo csatorna sugározta 2010. március elejéig (majd kicsit később újra elkezdte adni, a csatorna 2013-as megszűnéséig). Onnantól a magyar Nickelodeon sugározta, és ma is az sugározza. Május 17-től a magyar Disney Channel is sugározza, ő azonban mára eltávolította a műsort a programjáról. A Nickelodeon több epizódot ad, más szinkronnal. A Nickelodeon első szinkronját a Labor filmszinkron stúdió készítette, a KidsCo és a Disney Channel szinkronjait pedig az SDI Media Hungary készítette. 2011. március 10-től a Nickelodeon is az SDI Media Hungary-val szinkronizáltat. A magyar szinkron a jelenlegi tizedik évadig készült el.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő neve Szinkronhang
Timmy
Wanda / Anti-Wanda Náray Erika
Cosmo / Anti-Cosmo
Jörgen
Timmy apja
Timmy anyja
Vicky
Csiribu
Ubirics Kerekes József
HP Uri István
Mr.Crocker
Francis Baráth István
Mark Chang
Cosmo mama Némedi Mari
Blöki Vári Attila
Bumm Bumm nagyi Megyeri János
A.J.
Chester
Chloe

További szinkronhangok: Laudon Andrea, Bolla Róbert

Új részek[szerkesztés]

Egyesült Államok[szerkesztés]

A nyolcadik évadba mindössze alig öt, dupla játékidős rész készült, ezzel a sorozat történetének legrövidebb évadja lett. A kilencedik évadot a Nickelodeon már megrendelte, 2015 folyamán pedig le is vetítette. A tizedik évadot február elejétől kezdték külföldön sugározni.

Magyarország[szerkesztés]

A sorozat nyolcadik évadját a Nickelodeon adta 2012 májusától 2012 júniusáig. 2012. augusztus 3-tól kezdte el leadni a 7. évados részeket. Ezeket szétszórtan sugározta. Jelenlegi tizedik évadot 2016. október óta kezdték vetíteni.

A produkció történelme[szerkesztés]

Eredeti klasszikusok (1998–2001)[szerkesztés]

Butch Hartman eredetileg 7 perces filmeket, rövidfilmeket készített, aminek a címe "The Fairly Oddparents" volt. Ez volt az egyik a 39 kisfilmből, ami Fred Seibert Oh Yeah! Cartoonsc. produkciója volt. Butch Hartman összesen 6 kisebb epizódot készített el Fred számára. A Nickelodeon elfogadta mind a hét epizódot, sőt, még saját sorozatot is akart neki, mely kisebb részenként 11 perces lenne. Igazság szerint a történetnek csak pár eleme változott a rövidfilmekben. Ezek közül a legfeltűnőbb talán a megrajzolás. Mr. és Mrs. Turner például egészen máshogy nézett ki, mint szokott a későbbi szériákban: fejüket soha nem mutatta a kamera.

A korai népszerűség (2001–2004)[szerkesztés]

Az Angyali keresztszülőknek elég nagy sikere lett már az első évad leadásakor is. A Nickelodeon azonnal akart a nagy népszerűség miatt több epizódot is a rajzfilmsorozatból. Rettentő nagy sikere volt, így elkészülhetett második, majd harmadik évadja is. A harmadik évad nyitórészeként - hála a nagy népszerűségnek, ami már a SpongyaBob Kockanadrággal versengett - egy igen különleges, 3D-s elemekkel is ellátott speciális epizódot szentelt a sorozatnak a Nickelodeon, melynek címe Abra-Katasztrófa! lett. Ezek után, miután az Abra-Katasztrófa elkészült, Butch Hartman újabb projektébe látott, melynek a következő címet adta: Danny Phantom. Hamarosan elkészült a következő, Channel Chasers nevet kapott Angyali keresztszülők különleges epizód is. Ekkor egyre több különleges epizód készült a sorozatból, mint a Crocker eredete, vagy a Villám Csillagköd, Nincs Suli! A Musical...

A produkció „első vége” (2005–2007)[szerkesztés]

A Nickelodeon be akarta fejezni a műsort egy Jimmy Neutron és Angyali keresztszülők keresztezéssel, azon kívül pedig az utolsó szín Angyali keresztszülők rész a "Timmy, a barbár/A helyettesítő tanár" volt. Később leadták az évad utolsó részét, és tehát egyben az Angyali keresztszülők utolsó epizódját, a Jimmy és Timmy Nagy Pillanatai 3-mat: A Tökfejinátorokat. Butch Hartman ezek után megnyitotta fórumát a weben, amin egykori sorozatáról jegyzett fel. Mindenki meglepetésére viszont, 2006 januárjában azt írta az Internetre, hogy a Nickelodeon úgy döntött, megkegyelmez a műsornak, és igaz, már úgy volt, hogy a sorozat le van zárva, de folytatódik.

Újrakezdés (2008-tól 2017-ig)[szerkesztés]

Miután a Nickelodeon leadta az újrakezdés első epizódját, a Tündéri kereszttesót, mint a 20 epizódos 6. évad kezdőepizódja, úgy határozott, egészen 2011-ig megmenti a műsort. A Tündéri Kereszttesó c. rész megváltoztatta a sorozatot, de gyerekek millióit vonzotta az újrakezdés a képernyő elé. A 6. évad végül vetítésre került és meg sem állt. Az újrakezdés első TV-különlegessége, a Tündéri Olimpia c. epizód éppen aktuális volt az akkori nyári olimpiához. A sorozat humoráról vált ismertté.

A nézettsége a 6. évadnak minden eddiginél nagyobb volt, így - mivel a sorozat 100. jubileumához is elérkeztek a készítők - a Nickelodeon úgy döntött, egy gigantikus mozi-eseményt szentel a sorozatnak egy egész Angyali keresztszülők-hétvégével. Ez lett a "Kívánságtan", amely 2 és fél órás különlegesség lett és három éjszakán keresztül vetítették. A Nickelodeon egyik leghosszabb TV-filmjének könyvelhető el ez a különlegesség.

Egy újabb Angyali keresztszülők különlegesség lett az "Úbirics". Ez volt a tizedik Angyali keresztszülők-különlegesség. Ez egy új évadkezdő volt, ami azt jelentette, hogy összesen hét évadig ment el már a sorozat. Az új részeket jelentős tömeg kísérte figyelemmel. Ezek az epizódok az USA-ban még mindig tartanak. Új részeket szombat és vasárnap vetítettek. 2017-ben befejezték a gyártását. Butch Hartman 2018-ban pedig elhagyta a Nickelodeont.[1]

A sorozat Magyarországon (2007-től máig)[szerkesztés]

A sorozat első magyar verzióját a KidsCo rendelte meg 2007-ben[2] az SDI Media Hungary Studiótól. Mivel Magyarországon a KidsCo kevés háztartásban volt elérhető, nem volt túl ismert akkoriban hazánkban a sorozat. A KidsCo fura módon a negyediktől az ötödik évadig készíttetett szinkront. 2010-ben viszont a Disney Channel a dél-amerikai verziójához hasonlóan elkezdte sugározni a sorozatot, viszont ő nem érte be ilyen kevés epizóddal. A KidsCo-tól megvásárolta eddigi epizódjainak vetítésének jogát, és a már meglévő epizódokhoz elkészítette az első, második és harmadik évadot is az SDI Media Hungary segítségével. Az első vetítéstől fogva nem kevesen nézték a sorozatot, sőt, kifejezetten népszerűvé vált, mikor a Disney kezdte vetíteni. Kis ideig (ismeretlen okok miatt) levette a műsorról, majd 2010 őszén visszatért az 5. évaddal, új részekkel. A nézettsége ekkor is roppant nagy volt, de amint egy alkalommal a Disney levetítette az ötödik évados részeket, levette a főműsoridőből és hajnali időpontra tette. Mindeddig a magyar Nickelodeon is elkezdte 2010 tavaszán adni az Angyali keresztszülőket, viszont ő más szinkronnal, kevesebb részt. A Labor Filmszinktontól rendelt részeket és az 5. évad pár részét, valamint a 6. évad elejét adta le. Ezt ismételten adta és adta, a nézők nagyon megunták, mert 2010 végéig ugyanazokat a részeket adta. Ezek között volt a Tündérbálvány és a Tündéri Kereszttesó is. 2010 decemberében egy új részt szerzett a Nickelodeon, mely a Jimmy-Timmy keresztezés volt. Szükség volt új részekre, ezért 2011 márciusától a Nickelodeon új részeket vetít, a 6. évad maradék részeit ezért elkezdte leadni, ezúttal már ő is a megszokott, SDI Media Hungary-s szinkronnal. Csütörtökönként adott epizódokat április 14-ig, amikor elkészült a 6. évad utolsó részének is magyar szinkronja, mely a Wishology! volt. Ezt a részt Kívánságtan! magyar címmel 2011. április 16-án mutatta be a magyar Nickelodeon. A csatorna 2012 tavaszán a 8. évad első részével, a "Timmy titkos kívánsága" c. epizóddal kezdte el a sorozat vetítését. A 9. évad premierje a Nickelodeon csatornán futott, de már az SDI Media Hungary szinkronstábjával.

TV filmek[szerkesztés]

Címe Magyar Premier
Csatornavadászok 2009. szeptember 22.
A suli bezár 2010. január 11.
Tündérbálvány 2009. szeptember 2.
Tündéri kereszttesó 2010. augusztus 11.
WISHOLOGY! 2011. április 16.
Nőj fel, Timmy Turner! 2011. december 25.

Szereplők[szerkesztés]

Főcímszövegek[szerkesztés]

SDi Media Hungary verzió: "Sajna Tim csak átlagos, Kit senki meg nem ért. Mami, Apu, Vicky sem érti, Így a sorsa szenvedés. – Rossz kölyök! De véget ér a balféklét, Ha elrejt kis szobád, Mert két kicsi varázs hal őrzi őt, És meg tesz mit kíván! Ők azok, angyalok, bár kicsik, nagyok! – Pálcám int! – Rögtön rád suhint! Angyalok, bár kicsik, nagyok! Csudasó, Borsó, Frankó, Dejó! Bágyú gumilúd! Szarvas, puncsosmancs, Kígyó, tortajó Krumpli, csokimix! Angyalok, bár kicsik nagyok! A kis szobádba Vicky nem néz, Ők angyaliak még! – Ja, persze!"

Labor Filmszinkron verzió:

"Timmy kissé átlagos, Kit senki meg nem ért. Anyja, Apja, Vicky, Piszkálják őt mindenért! – Fordulj fel! De elfelejti a bánatát, Ha a szobájába lép: Mert minden vágyát teljesíti két kis hal, És ennyi épp elég! Pótszülők, kit igazán szeretsz! – Van varázspálcám! – Csillogó kis koronám! Pótszülők, ki igazán szeret! Szerető, gondos keresztszülők Izmok, autók Kérem, akarom Tortaszeletek, mind, mint a sok kincs! Pótszülők, kit igazán szeretsz! Szerető, gondos, csodás kincs: Tündérkeresztszülők! – Ja! Persze!"

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]