Phineas és Ferb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Phineas és Ferb
(Phineas and Ferb)
Phineas and Ferb Meet & Greet Sign.jpg
Műfaj musical, vígjáték

Alkotó
 • Dan Povenmire
 • Jeff "Swampy" Marsh
Író
 • Bobby Gaylor
 • Martin Olson
 • Dan Povenmire
Rendező
 • Zac Moncrief
 • Dan Povenmire
 • Zac Moncrief
 • Robert F. Hughes
 • Jay Lender
 • Sue Perrotto
 • Kim Roberson
Hang
Főcím Bowling for Soup - "Today Is Gonna Be a Great Day" (variáció)
Zeneszerző Danny Jacob

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 4
Epizódok137 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
 • Dan Povenmire
 • Jeff "Swampy" Marsh
Producer Robert F. Hughes
Vágó
 • Ted Supa
 • Gina Kowerko
Részenkénti játékidő kb. 22 perc
Gyártó Disney Television Animation
Forgalmazó Disney-ABC Domestic Television
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás2007. augusztus 17.2015. november 9.
Első magyar adó
Magyar sugárzás2008. május 26.2017. április 23.
Státusz befejezett
Korhatár
 • Korhatár nélkül megtekinthető (Disney Channel)
 • Hat éven aluliak számára nem ajánlott (M2)
Kronológia
Kapcsolódó film Phineas és Ferb a 2. dimenzióban
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Phineas és Ferb témájú médiaállományokat.

A Phineas és Ferb (eredeti cím: Phineas and Ferb) 2007-től 2015-ig vetített Emmy-díjas amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, amely 2008. február 1-jén indult világszerte. A tévéfilmsorozat a Disney Television Animation gyártásában készült, a Disney-ABC Domestic Television forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve zenés filmvígjáték-sorozat.

Amerikában 2007. augusztus 17. és 2015. november 9. között a Disney Channel és a Disney XD vetítette, Magyarországon 2008. május 26. – 2017. április 23. között a Jetix és a Disney Channel sugározta. A Disney Channel 2009. szeptember 19-én, a Jetix 2008. nyarán tűzte műsorára.

A címszerereplők egy külvárosi[1] mostohatestvérpár,[2] akik a nyár minden napján kitalálnak valami lehetetlennek tűnőt, amit aztán megvalósítanak, mindezt a szüleik tudta nélkül. Ez idegesítő a nővérük, Candace számára, ezért mindig le akarja őket buktatni szüleik előtt. Visszatérő poén a sorozat mellékszála, amelyben a család kedvence Kerry ("K ügynök"), egy kacsacsőrű emlős titkosügynököt játszik, aki meg akarja állítani a gonosz tudós, Dr. Doofenshmirtz-et. A két szál a történet végén egybefolyik, aminek következtében Candace nem tudja lebuktatni a fiúkat.

2020-ban új film készül a sorozatból, amely a Disney+-on jelenik meg.[3]

Történet[szerkesztés]

A történet cselekménye egyszerre három szálon fut:

 • A fő szál: Phineas és Ferb megépítik egy találmányukat, amihez mindenki túl fiatalnak találja őket, mégis általában engedélyt kapnak rá. Nővérük, Candace mindig megpróbálja megakadályozni őket, és bebizonyítani az anyjuknak, hogy öccsei mindennap építenek/készítenek valamit. Az anyjuk ezt nem hiszi el és az események mindig úgy alakulnak, hogy azt hiszi, Candace csak fantáziál.De egy részben sikerül őket lebuktatni, de a végén kiderül, hogy ez csak Kerry álma volt.
 • A második szál: Dr. Doofenshmirtz, egy őrült tudós feltalál valamit, ami az egész "világra" veszélyes lehet. Phineas-ék kacsacsőrű emlőse Kerry (angolul Perry), aki valójában egy titkos ügynök, minden részben megakadályozza Dr. Doofenshmirtz gonosz tervét. A család nem tud Kerry munkájáról.
 • A harmadik szál: Candace-nek tetszik egy fiú, Jeremy és úgy tűnik a fiú sem közömbös iránta. Mindig ott van, ahol Candace. Jeremy néha furcsállja Candace viselkedését (aki általában azon igyekszik, hogy lebuktassa öccseit), de nem igazán zavarja. Candace szeretne összejönni Jeremy-vel.

Ez a három szál általában összefonódik, az első kettő pedig minden részben összefügg. Phineas-nak és Ferbnek Dr. Doofenshmirtz "segít" abban, hogy ne bukjanak le anyjuk előtt, bár erről a szereplők nem tudnak. A találmányaik is összefüggnek. Kerry végig megőrzi a titkát, bár a gyerekeknek feltűnik, hogy eltűnik, de a végén mindig előkerül, így nem gondolkoznak azon, hogy hol volt napközben.

Főszereplők[szerkesztés]

Bővebben: A Phineas és Ferb szereplőinek listája
 • Phineas Flynn (eredeti hangja: Vincent Martella, magyar hangja: Penke Bence): Egy okos és kreatív 9 éves kisfiú, aki szeretne minden nyári napot hasznosan eltölteni, és mindennap valami klassz dolgot csinálni. Ő kitalálja és megtervezi az aznapi "feladatukat", Ferb pedig megépíti. Nagyon sokat beszél, ami ellensúlyozza Ferb szótlanságát, mondhatni, hogy mostohatestvére helyett is beszél. Ezért hajlamos arra, hogy nem hagy másokat szóhoz jutni, vagy nem figyel arra, amit neki mondanak. Jó hangja van és sok hangszeren tud játszani. Minden családtagjával jóban van, Candace-nek szeret segíteni, vagy a kedvére tenni, bár a lány nem mindig értékeli. Az édesapjáról nem tudunk meg semmit. Minden rész elején megkérdezi, hogy "Hé, hol van Kerry?", azt persze nem gondolja, hogy titokban titkosügynök. Ha a felnőttek megkérdezik tőle, hogy nem túl fiatal ahhoz, amit éppen épít/tervez mindig ezt válaszolja: "De, igen, az(ok) vagyok/vagyunk." Az egyik barátja, Isabella szerelmes belé, de Phineas ezt nem veszi észre; a lány gyakran segít neki.

Kinézete: piros hajú, háromszög alakú feje van, piros-fehér csíkos pólót és kék nadrágot visel, általában oldalról mutatják

 • Ferb Fletcher (eredeti hangja: Thomas Sangster, magyar hangja: Timon Barnabás): Phineas mostohatestvére (valószínűleg egyidősek), nagyon intelligens, de szűkszavú fiú. Szűkszavúságát Phineas bőbeszédűsége ellensúlyozza. Olyan is előfordul, hogy beszélne, de Phineas félbeszakítja, vagy nem figyel rá. Egy részben csak 1-2 mondata van (a rész végén). Az apjával Nagy-Britanniából költöztek Amerikába (brit akcentussal beszélnek). Phineas úgy jellemzi az első részben, hogy "Ferb inkább a tettek embere". Bármit meg tud építeni, bármit meg tud javítani, el tudja változtatni a hangját és sok hangszeren tud játszani, akárcsak Phineas. Akármilyen lehetetlen ötlete támad Phineas-nak, Ferb megépíti. Az egyik részben kiderül, hogy tetszik neki Vanessa Doofenshmirtz, az őrült tudós lánya. Az édesanyjáról nem tudunk meg semmit.

Kinézete: zöld hajú, feje hosszúkás, egyik szeme nagyobb, mint a másik, fehér inget és hosszú lila nadrágot visel, amelyben lábai aránytalanul rövidnek látszanak (pedig igazából hosszúak)

 • Candace Flynn (eredeti hangja: Ashley Tisdale), magyar hangja: Pap Katalin / Púpos Tímea): Phineas nővére és Ferb mostohanővére, 15 éves. Két célja van: lebuktatni Phineas-t és Ferb-öt az anyjuk előtt, valamint "meghódítani" Jeremy-t. Ha Jeremy a közelben van, mindig zavarba jön, de próbálja leplezni (általában sikertelenül). Szereti a két öccsét, de néha az idegeire mennek. Egész nap mondogatja az anyjának, hogy mit csinálnak a testvérei, de ő nem hisz neki. Próbálkozásai, hogy lebuktassa őket, mindig kudarcba fulladnak. Jól tud énekelni (ha kijön az allergiája, akkor férfi hangja lesz) és tud játszani a B betűvel kezdődő hangszereken. Sokszor telefonál a barátnőivel (leggyakrabban Stacy Hirano-val). Fél Jeremy kishúgától, Suzy-tól, mert a kislány keresztbe tesz minden lánynak, aki szemet vet Jeremyre.

Kinézet: hosszú vörös haja van, piros felsőt és fehér szoknyát visel

 • Kacsacsőrű Kerry (angolul: Perry the Platypus – eredeti hangja: Dee Bradley Baker): egy azúrkék színű kacsacsőrű emlős, a Flynn-Fletcher család háziállata. Valójában egy titkosügynök, aki azt a feladatot kapta, hogy "buta háziállatnak álcázza magát", és amint lehetőséget lát, menjen a főhadiszállásra és várja az utasításokat (ilyenkor barna kalapot hord és két lábon jár). Nagyon intelligens, de beszélni nem tud (csak morogni). A leggyakrabban Dr. Doofenshmirtz-et az őrült tudóst kell megakadályoznia őrült tervében. Nehezen bár, de mindig sikerül neki (a bevetés elején mindig fogságba esik). A végén mindig ő győz, és ezzel segít Phineas-éknak is eltüntetni az aznapi találmányukat (nem szándékosan, hanem véletlenül). A család nem tud Kerry munkájáról. Phineas és Ferb egyszer véletlenül bejutnak a főhadiszállásra, de Phineas azt hiszi, hogy Ferb építette (Ferb pedig hiába mondja, hogy nem ő volt, Phineas meg se hallja); így Kerryék nem buknak le.
 • Dr. Heinz Doofenshmirtz (eredeti hangja: Dan Povenmire, magyar hangja: Háda János): Egy 45 éves boldogtalan őrült tudós, aki gonosz céllal vállalkozást alapított: Doofenshmirtz Gonosz RT. Alapvetően egy komikus figura. Európából származik egy Gimmelstump nevű városból (nevéből ítélve Németországból, esetleg Belgiumból vagy Ausztriából). Doktori címét 15 $-ért vársárolta. Az ördögi terveiről Kacsacsőrű Kerry főnöke mindig tudomást szerez és Kerryt küldi el, hogy elbánjon Dr. Doofenshmirtz-cel. Ő mindig számít rá és csapdát állít Kerry-nek (később már azt is nehezményezi, hogy Kerry csak úgy betör hozzá, ahelyett, hogy a bejárati ajtót használná). Amíg Kerry fogságban van, mindig elmagyarázza, hogy melyik gonosz tervét milyen céllal követi el, vagy éppen mik voltak az előzményei (ez természetesen elsősorban a nézőknek szól). A rajzfilm végén mindig azt mondja, hogy "Légy átkozott, Kacsacsőrű Kerry!" Van családja, de elvált feleségétől Charlene-től és van egy közös lányuk, Vanessa, aki tudja, hogy apja egy őrült tudós, de Charlene ezt nem hiszi el neki. Dr. Heinz Doofenshmirtz testvére (Roger) a város polgármestere, akire igencsak irigy.

Kinézet: barna hajú, nagy orrú, görbe hátú idős férfi, fekete pólót és fehér köpenyt visel

Mellékszereplők[szerkesztés]

 • Isabella Garcia Shapiro (eredeti hangja: Alyson Stoner, magyar hangja: Kántor Kitty): Izabella 9 éves lány. Ezenkívül Mexikóból származik. Phineas és Ferb legjobb barátja, tetszik neki Phineas, de az erre utaló jeleket Phineas nem veszi észre. Minden részben megkérdezi Phineas-t, hogy mit csinálnak és felajánlja a segítségét, gyakran a barátnőit is beszervezi. Van egy kutyája, Pinky, aki színtén titkosügynök.

Kinézet: fekete hajú, rózsaszín masnit visel a hajában, fehér pólót és rózsaszín "ujjatlan és szoknya egybe" visel.

 • Buford van Stomm (magyar hangja: Láng Balázs): Phineas és Ferb barátja és iskolatársa. Közép-atlantikai akcentussal beszél, valószínűleg Hollandiából vagy Németországból származik. Nagydarab fiú, mindenki fél tőle, mert kicsit erőszakos. Valójában nem bánt senkit, sőt sok dologtól fél (pl. Jeremy kishúgától, Suzytól). Van egy aranyhala: Pofon (angolul: Biff). Ő is tud érzékeny lenni, de amikor sír, azt mondja, hogy "csak a szemén keresztül izzad".

Kinézet: barna hajú, fekete pólót visel amin egy szürke halálfej van és egy barna nadrágot

 • Baljeet Patel (magyar hangja: Csík Csaba): Phineas és Ferb barátja és iskolatársa. Nevéből ítélve Indiából származik. Nagyon okos és félénk fiú. Legnagyobb félelme, hogy rossz dolgozatot ír matekból és Bufordtól is tart, nem szeret vele együtt dolgozni. Phineas és Ferb egyszer segítenek neki teleportálót építeni a Marsra.

Kinézet: fekete hajú, szürke pólót és kék kertész nadrágot visel

 • Stacy Hirano (magyar hangja: Dögei Éva): Candace legjobb barátnője, ritkán szerepel személyesen, de minden részben beszél Candace-szel telefonon. Ha valami érdekes történik Candace-szel, azt Stacy tudja meg először. Azon kevesek egyike, aki tud Phineas és Ferb találmányairól (pl. játszott velük minigolfot és együtt buliztak a rögtönzött tengerpartjukon). Mindig próbálja meggyőzni Candace-t, hogy élvezze a nyarat és felejtse el az öccseit. Néhány részben énekel is.

Kinézet: fekete hajú, kék masni van a hajában, zöld pólót és kék szoknyát visel

 • Jenny: Candance másik barátnője. Jenny csak néhány részben szerepel, hippi. Az egyik részben galambfutamon vett részt a békért máskor galamb formájú zselatint készített.
 • Jeremy Johnson (eredeti hangja: Mitchel Musso, magyar hangja: Moser Károly): 15-16 éves fiú, aki Candace barátja Jeremy nem tudja, hogy a kishúga nem is olyan ártatlan, mint ahogyan ő azt gondolja.

Kinézet: szőke hajú, barna pólót, zöld inget és szürke nadrágot visel

 • Suzy Johnson: Jeremy "édes" kishúga, aki utálja Candace-t, mert fél, ha sokat lenne Jeremyvel, nem lenne vele annyit a bátyja mint azelőtt. Néhányszor a sorozatban "kislányos" dumákkal mászik ki a helyzetekböl, mint az hogy "Buborék! Hehehehe!"

Kinézet: szőke hajú, két darab kék masnival a hajában, fehér pólót, lila hosszú ujjút és kék szoknyát visel

 • Linda Flynn-Fletcher (magyar hangja: Kiss Erika): Phineas, Ferb és Candace anyukája, akinek kezd elege lenni lánya szenvedélyéből, hogy ő márpedig leleplezi a fiúkat. Régebben pop énekesnő volt (de ezt a fiúk nem tudják). Találkozott már Heinz Doofenshmirtz-el is.

Kinézet: vörös hajú, fehér inget, citromsárga garbót és barna nadrágot visel

 • Lawrence Fletcher (eredeti hangja: Richard O'Brian, magyar hangja: Megyeri János): Ferb édesapja, Phineas és Candace mostohaapja. Ferbbel Nagy-Britanniából költöztek Amerikába (brit akcentussal beszélnek). Foglalkozása: archeológus. Kedves és megértő apa, de nem túl határozott. Néha felfedez valamennyit Phineas és Ferb találmányaiból, de ugyanúgy jár, mint Candace. Isabella az egyik részben Mr. Flynn-ek szólítja. Az előző feleségéről nem tudunk meg semmit.

Kinézet: barna hajú, szemüveges, fehér inget és kék nadrágot visel, mostohafiához, Phineashoz hasonlóan őt is oldalról mutatják.

 • Betty Jo Flynn és Clyde Flynn: Linda Flynn szülei, Phineas, Candace és Ferb nagyszülei. Minden évben meghívják unokáikat és barátaikat nyaralni a tóparti házukhoz.

Betty Jo remekül görkorcsolyázik még idős korában is, akárcsak Jeremy nagymamája, akivel mindig versengtek, hogy melyikük a jobb.

 • Winnie Fletcher és Reg Fletcher: Lawrence Fletcher szülei, Ferb, Phineas és Candace nagyszülei. Angliában élnek, gyakran meglátogatják unokáikat.
 • Vanessa Doofenshmirtz: Vanessa 15-16 éves lány, aki nem mellesleg goth (gót). Dr. Heinz Doofenshmirtz lánya, aki utálja, hogy az apja gyerekként kezeli. Kissé hasonlít Candace-ra, hiszen ő is le szeretné leplezni az egyik családtagját az anyja előtt.

Kinézet: barna hajú, fekete ruhát visel (magyar hangjai: Mics Ildikó / Nemes Takách Kata)

 • Charlene Doofenshmirtz: Heinz Doofenshmirtz volt felesége és Vanessa édesanyja. Linda Flynnel ugyanabba a főzőiskolába járnak. Jó kapcsolatot ápol a lányával, de nem hiszi el neki, hogy a volt férje egy őrült tudós.

Kinézet: fekete hajú, zöld inget és kék nadrágot visel

Kinézet: vörös hajú, lila szemüveget hord, fehér póló és barna nadrág van rajta

 • Roger Doofenshmirtz: Heinz Doofenshmirtz testvére, Vanessa nagybátyja, a város polgármestere, amiért persze Doofenshmirtz nagyon irigy. Rogerre mindenki büszke volt (kiváltképp az anyja), csak Doofenshmirtz nem. Megpróbált jobb lenni; tönkretenni bátyját, de azt vagy Kerry, vagy a puszta sors megakadályozza.

Kinézet: barna haj, szemüveg és zöld ing és nadrág.

 • Monogram őrnagy (angolul: Major Monogram – eredeti hangja: Jeff "Swampy" Marsh, magyar hangja: Rudas István / Bácskai János): Kacsacsőrű Kerry főnöke, minden részben ő adja Kerrynek az utasításokat. Segítője, Karl, aki a technikai dolgokkal foglalkozik és helyettesíti főnökét, ha éppen nem ér rá. Egy későbbi részben kiderül, hogy nem Kerry az egyetlen ügynökük, hanem több állatot is alkalmaznak titkosügynökként.

Kinézet: ősz hajú és a bajsza is ősz, zöld egyenruha van rajta, amire rá van írva: MM.

 • Pinky: Isabella kutyája, aki egy titkosügynök.
 • Meep : Kis, aranyos földönkívüli lény. Mindig azt mondja, hogy "meep". Igazából intergalaktikus titkosügynök. Főellensége Meach-nek, az idegen orvvadásznak.
 • Meach (magyar hangja: Varga Tamás): Intergalaktikus orvvadász, akinek az idegen nyelvét egy bajusz formájú gép fordítja le. Meep ősellensége.
 • Hányingerterminátor: Egy epizód erejéig tűnik fel. Kerry végzete lesz. Doofenshmirtznél jobban végzi a munkáját. Állandóan kiabál és megjegyzéseihez villámokat időzít.
 • Coldy: Phineas és Ferb kishala, akinek a fiúk egy egész hal showt rendeztek (bálnákkal, delfinekkel stb.). De Doofenshmirtz HotDog-sugarának köszönhetően a tengerbe kerül a többi hallal.
 • Gonosz lány: Szintén egy epizód erejéig tűnik fel. Doofenshmirtzzel vacsorázik és a végén egymásba szeretnek. A nevét nem mondják, de "Gonosz lányként" említik egy dalban, mert szereti a gonoszt. Az epizód végén eltalálja egy sugár a "Gonosz lányt" és vége a kapcsolatnak.

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 47 2007. augusztus 17. 2009. március 20. 2008. május 26. 2009. augusztus 14.
2 65 2009. február 19. 2011. február 11. 2009. szeptember 19. 2011. június 22.
3 62 2011. március 4. 2012. november 30. 2011. szeptember 17. 2013. június 29.
4 48 2012. december 7. 2015. június 12. 2013. szeptember 21. 2015. augusztus 30.
Különkiadás 2015. november 9. 2017. április 23.


Jegyzetek[szerkesztés]

 1. „Leave the Busting to Us!”. Writers: Bobby Gaylor, Martin Olson; Director: Zac Moncrief. Phineas és Ferb. 26. epizód.
 2. Strike, Joe: From Swampy & Dan Emerges Phineas and Ferb", Page 1.. Animation World Magazine. (Hozzáférés: 2009. augusztus 26.)
 3. New Phineas and Ferb Movie Title Revealed. Variety

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]