Rejtélyek városkája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rejtélyek városkája
(Gravity Falls)
Műfaj kaland, vígjáték, rejtély, fantasy

Alkotó(k) Alex Hirsch
Hang(ok) Markovics Tamás
Molnár Ilona
Bácskai János
Dögei Éva
Főcím "Made Me Realize"
Főcímzeneszerző Brad Breeck

Formátum 1080p (HDTV)
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+ (magyar szinkron)
Évadok 2
Epizódok 31 (epizódlista)
Gyártás
Producer(ek) Rob Renzetti
Részenkénti játékidő 22-24 perc
Sugárzás
Eredeti adó Disney Channel, Disney XD
Eredeti sugárzás 2012. június 15. óta
Magyar adó Disney Channel
Magyar sugárzás 2012. október 20. óta
Státusz fut
Kronológia
Kapcsolódó műsor(ok) Zombik szigete
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Rejtélyek városkája (eredeti cím és magyar címen is sokszor: Gravity Falls) egy amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a Disney Television Animation készít a Disney Channel számára Alex Hirsch ötlete alapján, aki a Nyomi szerencsétlen utazásai és a Pecatanya egykori írója is volt. Az első epizódot először Amerikában, 2012. június 15.-én mutatták be, vetítése hivatalosan pedig június 29.-én kezdődött el. 2013. március 12.-én a Disney Channel upfronton megrendelték második évadját is. A magyar változatot 2012. október 20. óta sugározza a Disney Channel magyar csatornája.

ISmertető[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat egy 12 éves ikerpárt, Dipper és Mabel Pines nyári vakációját követi nyomon, akik szülei erre az időre az Oregon állam-beli Gravity Falls nevű helyre küldtek el, ahol nagybátyjuk is dolgozik. Ő az itt látható turistaattrakciót futtatja a városban, a Rejtély kalibát, mely a környék természetfeletti legendáiból csinál pénzt. Dipper felfedezi, hogy a városban valami természetfeletti valóban történik.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Eredeti hangja Magyar hangja
Dipper Pines Jason Ritter Markovics Tamás
Mabel Pines Kristen Schaal Molnár Ilona
Stan Pines Alex Hirsch Bácskai János
Soos Alex Hirsch Sótonyi Gábor
Wendy Corduroy Linda Cardellini Dögei Éva

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nézettség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat különleges premierrel kezdett a Hadd soul-jon c. Disney-film premierje után, amely 3,4 millió nézőt vonzott. Kiugró nézettséget produkált még az első évad ötödik epizódja is, melyet 3,6 millióan néztek első adásakor. A legmagasabb nézőszáma máig a Rejtélyek városkájának a The Deep End eredeti címén (magyar cím: Mélyvíz), mely a Varázslók a Waverly helyből különleges utolsó epizódja, az Alex vs. Alex után került leadásra, és 4,5 milliós nézettséget kapott.

A Disney Channel sorozatai közül nézettségileg különösen jól teljesít, legalacsonyabb nézettsége 2,6 milliós volt, legtöbbször három és négy millió között hoz eredményeket, két alkalommal három millió alatti, három alkalommal pedig négy millió feletti számokat hozott az eddigiek során. A sorozat így alapvetően jobban teljesít, mint a vele párhuzamosan futó Jessie, Zsenipalánták és Pecatanya részek, illetve hasonló eredményekkel fut, mint a Sok sikert, Charlie!, a Phineas és Ferb, Az eb és a web és az Indul a risza!.

Kritikai fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat pozitív visszajelzéseket kapott. Jelenleg 8,8-as átlaggal bír a TV.com-on, 7,8-es átlaggal több, mint 2127 szavazóból az IMDb.com-on. A kritikák túlnyomó része is pozitív lett, mely a műsorról készült. Brian Lowry a Variety-től azt állította, "A sorozat azt a színes minőséget hozza, amit a gyerekeknek adni kéne, és kicsit nosztalgikus hangulatot ad vissza a szülőknek.", amíg a Los Angeles Times-ban publikáló Robert Lloyld azt mondta róla: "..kellemes csavarok, egy kis eldiznisített akcióval és mindez szívmelengető csomagolásban...". Matt Blum, a Wired kritikusa a Cartoon Network Parkműsorához hasonlította a rajzfilmsorozatot, valamint a Disney másik animációs műsorához, a Phineas és Ferb-höz - "értelmes, fura, és valamennyire megrendítő".

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

http://gravityfalls.wikia.com/wiki/Gravity_Falls_Wiki