Rejtélyek városkája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rejtélyek városkája
(Gravity Falls)
Műfaj kaland, vígjáték, rejtély, fantasy

Alkotó Alex Hirsch
Hang Jason Ritter
Kristen Schaal
Alex Hirsch
Linda Cardellini
J. K. Simmons
Főcím "Gravity Falls Main Title Theme"[1]
Főcímzeneszerző Brad Breeck

Formátum 1080p (HD)
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
(+ magyar szinkron)
Évadok 2
Epizódok 32 (epizódlista)
Gyártás
Producer Rob Renzetti
Részenkénti játékidő 22–24 perc
Sugárzás
Eredeti adó Disney Channel, Disney XD
Eredeti sugárzás 2012. június 15. óta
Magyar adó Disney Channel
Magyar sugárzás 2012. október 20. óta
Státusz fut
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető. TV-Y7
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Rejtélyek városkája (eredeti címén Gravity Falls) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a Disney Television Animation készített a Disney Channel számára. Alex Hirsch ötlete alapján készült, aki a Nyomi szerencsétlen utazásai és a Pecatanya egykori írója is volt. Az első epizódot először Amerikában, 2012. június 15-én mutatták be, vetítése hivatalosan pedig június 29-én kezdődött el. 2013. március 12-én a Disney Channel upfronton berendelték második évadját is. A magyar változatot 2012. október 20. óta sugározza a Disney Channel magyar változata.

Ismertető[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat egy 12 éves ikerpárt, Dipper és Mabel Pines nyári vakációját követi nyomon, akik szülei erre az időre az Oregon állam-beli Gravity Falls nevű helyre küldtek el, ahol nagybátyjuk Stan is dolgozik. Ő az itt látható turistaattrakciót futtatja a városban, a Rejtély kalyibát, mely a környék természetfeletti legendáiból csinál pénzt. Dipper azonban felfedezi, hogy a városban valami természetfeletti valóban történik...

Évadösszegzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amikor Dipper a bácsikája kérésére felállít néhány hirdetést az erdő mélyén, talál egy titokzatos naplót egy odvas fában. A napló a városban fellelhető furcsa és természetfeletti dolgokat foglalja magába: zombik, gnómok, szellemek, szörnyek, és egyéb furcsaságok létezéséről tesz tanúbizonyságot. A naplót egy ismeretlen szerző írta, aki már hosszú évek óta nyomtalanul eltűnt. A napló három kötetből áll, mely közül Dipper a harmadikat találja meg. Legtöbbször e könyv segítségével éli túl azokat a hajmeresztő és roppant veszélyes kalandokat, amiket a testvérével átélnek. A kalandok során azonban arra is rájönnek, hogy mennyire számíthatnak egymásra...

Kalandjaik során azonban a barátaik és családjuk is gyakran a segítségükre vannak. Nagybátyjuk Stan, bár néha mogorva és undok, nagyon szereti a gyerekeket, és kész értük bármit megtenni. Az ikrek szívéhez ugyancsak közel áll Soos, a Rejtély kalyiba mindig vidám ezermestere, és Wendy a csinos pénztároslány (akibe Dipper bele van zúgva, de az érzéseit nem meri előtte felvállalni). Az ikrek rájuk mindig számíthatnak, és ez fordítva is igaz.

A sorozat haladtával Dipper próbálja megoldani a város nagy rejtélyeit, miközben Wendy iránti érzéseivel küzd, Mabel pedig spontán nyári románcot szeretne átélni, ám ez valahogy sosem jön össze neki. Közben gyakran csöppennek veszélyes kalandokba, ám leleményességüknek köszönhetően mindig kimásznak a slamasztikából, s közben sokat is tanulnak a velük történtekből.

Idővel a Rejtély kalyibának riválisa akad Kis Gideon, egy tízéves gyereklátnok személyében, aki a Telepátia sátor nevű turistalátványosságot vezeti. Gideon útja akkor kereszteződik a Pines családdal, mikor az ikrek kiderítik, hogy Gideon látnoki képessége egy varázserejű medálban rejlik, és ezt leleplezik a város előtt. Gideon ezzel örök bosszút esküszik a Pines-ok ellen. Ő rendelkezik a naplókötet második kiadásával, és mindazt, amit ebből tud a Pines-ok ellen fordítja. Gideon a napló másik két kötetét is meg akarja szerezni, mert úgy hiszi, a könyv végtelen hatalom tudásáról értesíti tulajdonosát. Biztos benne, hogy a könyv másik két kötete a Rejtély Kalyibában van elrejtve, ezért mindenáron meg akarja szerezni azt.

Az ikrek később egy új ellenséget is szereznek maguknak Bill Chiper, egy ördögi démon személyében. Bill és Gideon kezdetben összedolgoznak, hogy megszerezzék a Rejtély Kalyibát, de miután az ikrek legyőzik Bill-t, Gideon felbontja vele az egyességet. Ellenben Bill figyelmezteti az ikreket, hogy nagy tervei vannak a jövőre nézve, és, ha az megvalósul, minden, amit szeretnek, örökre meg fog változni.

Gideon ármánykodásának köszönhetően végül megszerzi a Rejtély kalyibát, ezzel a csőd szélére juttatva a Pines családot, az ikrek pedig kénytelenek elmenni Gravity Falls-ból. Dipper azonban nem hajlandó lemondani a nyári vakációjukról, és Mabel-el együtt összefognak, hogy megmentsék a kalyibát. Közös csapatmunkájukkal, és a barátaik, családjuk segítségével, leleplezik a város előtt Gideon álnokságát, így a kis gazember végül csalás és szemfényvesztés vádjában börtönbe kerül. A kalyiba megmenekül, az ikrek pedig mégis a városban maradhatnak.

Az évad végén Dipper és Mabel elmesélik Stan bácsinak a városban átélt kalandjaikat, melyeken a titokzatos napló segítette át őket. Kiderül, hogy a napló első kötete Stan birtokában van, később pedig megszerzi a másik kettőt is. Arra is fény derül, hogy a Rejtély kalyiba alatt Stan egy titkos laboratóriumot rejteget, ahol egy különös gépezet kiépítésén fáradozik. A három napló segítségével pedig működésbe hozza a gépet. Az évad ezzel ér véget.

Második évad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

I. rész[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Stan tovább dolgozik a Rejtély kalyiba alatt rejtegetett gép kiépítésén, amiről kiderül, hogy egy átjáró egy másik dimenzióba. A városban azonban FBI ügynökök kezdenek nyomozni néhány paranormális esemény miatt, és a nyomok a Rejtély kalyibához vezetnek. Stan azonban titokban akarja tartani a portált, amin dolgozik, ezért arra kéri Dippert és Mabelt (akik mit sem tudnak Stan titkáról), hogy legyenek óvatosak, és ne engedjenek közel magukhoz idegeneket.

Dipper eközben felteszi magának, hogy kideríti, ki lehet a naplók titokzatos szerzője. Az erdő mélyén találnak egy titkos bunkert, ahol régen a szerző dolgozott, és kísérleteket végzett. Itt csaknem mindannyijukkal végez az egyik ilyen kísérleti lény, de végül szerencsésen megmenekülnek a bajból. Dipper közben végre bevallja Wendy-nek az érzéseit, aki ugyan nem viszonozza, de megbeszélik, hogy továbbra is barátok maradnak.

Az ikrek találnak egy régi laptopot a bunkerben, amiről kiderítik, hogy a Vén MacGucket, a város bolondjának tulajdona. Úgy hiszik, ő naplók szerzője. Valójában azonban MacGucket nem a szerző, de fiatalkorában együtt dolgozott vele. Ő segített a szerzőnek a dimenzionális átjáró megalkotásában (amin most Stan is dolgozik), de amikor tudomást szerzett valami szörnyű jövőbeli eseményről, úgy döntött inkább megfeledkezik erről az emlékről. Feltalált egy gépet, ami segít elfelejteni az embereknek a nem kívánatos emlékeket, de végül a saját emlékeit veszítette el, ami miatt teljesen megbolondult. Ő alapított egy titkos szervezetet a városban "Vak Szem" névvel, akik azon dolgoznak, hogy a városlakókkal elfeledtessék Gravity Falls természetfeletti dolgait. Dipper és Mabel lebuktatják ezt a szervezetet, mely során még MacGucket elfeledett emlékeit is visszaszerzik. Ő figyelmezteti az ikreket, hogy a portál, amit a szerző alkotott, rendkívül veszélyes, és ha aktiválódik, hatalmas pusztítást képes okozni.

Stan végül befejezi a portál újraépítését, és türelmetlenül várja, hogy működőképes legyen. Dipper és Mabel azonban megtalálják Stan laborát a kalyiba alatt, és, mikor rájönnek, hogy Stan mit rejteget, illetve, hogy mennyit hazudott nekik, teljesen megrendül a bácsikájukba vetett bizalmuk. Le akarják állítani a gépet, ami óriási veszélyt képes okozni, de Stan könyörög nekik, hogy ne tegyék, arra hivatkozván, hogy minden, amit tett az a családjuk érdeke. Dipper nem hisz ezt, Mabel azonban bízik a bácsikájában, és enged neki. A portál végül teljesen aktiválódik, és kis híján megöli, Stant, Dippert és Mabelt, de végül épp bőrrel megússzák az eseményt. Az átjáró darabjaira hullik, épp az után, hogy egy titokzatos alak kisétál belőle. Stan felfedi, hogy ő a naplók írója, és egyben a bátyja. Az évad első fele így ér véget.

II. rész[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Pines család találkozik a naplók szerzőjével, Stan rég elveszett ikertestvérével, Stanford-al (röviden csak Ford). A két testvér felfedi a múltját Dipper és Mabel előtt, ami sok mindent megmagyaráz a számukra. Többek között a naplók és az átjáró keletkezését, Stanford eltűnését az átjáróban, a Rejtély kalyiba megalakulását, és Stanford és Stanley kapcsolatát. A két testvér közösen megegyezik, hogy a nyár végéig minden marad a régiben, de utána Stanley visszaadja Sttanford-nak a házat, bezárja a Rejtély kalyibát, és elköltözik Gravity Falls-ból. Stanley beleegyezik, de csak azzal a kikötéssel, hogy a gyerekeknek semmi bajuk nem eshet a szünidő alatt.

A későbbi epizódokban Dipper közelebb kerül Fordhoz, aki felfedi előtte, hogy a portál, amit Stan újraindított, egy kis szakadékot teremtett a dimenziók között, ami hihetetlen veszélyessé válhat, ha tovább fejlődik. Ford bizalmasan Dipperre bízza a titkot és arra kéri, hogy senkinek ne beszéljen róla, beleértve ebbe Stant és Mabelt is.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Dipper Pines: Egy okos és leleményes 12 éves fiú, Mabel ikertestvére. Két célja van a nyárra: megfejteni a Gravity Falls-ban lévő rejtélyeket, és elnyerni Wendy, a csinos pénztáros-lány szívét. Ő és Mabel gyakran keverednek különböző kalandokba a nyár folyamán, melyek során Dipper legtöbbször kicsit aggályos, igyekszik mindig reálisan gondolkodni, ami ellensúlyozza a húga túlzott optimizmusát. De, ha bajba kerülnek, Dipper mindig kész segíteni a testvérének, és ez fordítva is igaz. Gyakran válik vicc tárgyává fura, mutáló hangja és gyerekes viselkedése. Becenevét (a Dipper jelentése Göncöl) arról kapta, hogy a homlokán van egy Göncölszekér formájú anyajegy, amit a haja mindig eltakar. Eredeti neve a sorozatban eddig még nem hangzott el. Ő rendelkezik a naplókötet harmadik kiadásával, ami a legtöbbször segít neki megoldani a városban lévő rejtélyeket.
 • Mabel Pines: Dipper húga, aki öt perccel később született, mint a bátyja. A mindig energikus, örökmozgó, és optimista Mabel folyton az élet napos oldalát látja, nem számít, hogy milyen különös vagy veszélyes kalandba csöppenjenek. Míg ő optimista, Dipper inkább a realitás híve. Mabel igazi művészlélek, nagyon szeret festeni, szobrászkodni, rajzolni, és imád állatokat simogatni. Folyton spontán nyári románcról álmodik, ami azonban sosem jön össze a számára. Gyakran segít a testvérének Dippernek felderíteni a város rejtélyeit, és történjék bármi, mindig kész segíteni a testvérének, vagy éppen fordítva. Van egy házmalaca Csámpás, akit egy vásári játékon nyer. Két legjobb barátnője Grenda és Candy, akikkel gyakran lóg együtt.
 • Stanley "Stan" Pines: Dipper és Mabel nagybácsikája, a Rejtély kaliba nevű turistalátványosság vezetője. Lusta, önző és manipulatív, a legtöbbször kevés munkával igyekszik sok pénzt keresni. A csalás és megtévesztés nagy mestere, amivel a cégét is vezeti, többnyire sikeresen. Illegális és törvényellenes üzelmekbe is gyakran keveredik. Számtalan hibái ellenére azonban nagyon szereti a családját, főleg Dippert és Mabelt, akikért kész bármit megtenni. Az ikrek folyton próbálják bebizonyítani neki a városban zajló furcsaságokat, de Stan szinte sosem hisz nekik. Titokban azonban nagyon is sokat tud Gravity Falls rejtélyeiről. A sorozat folyamán kiderül, hogy ő rendelkezik a naplókötet első kiadásával, és később a másik kettőt is megszerzi. A Rejtély kaliba alatt van egy titkos laboratóriuma, ahol egy különös portál kiépítésén fáradozik, már több mint 30 éve. A későbbiekben kiderül róla, hogy a valódi neve igazából Stanley Pines, míg Stanford Pines-nak a testvérét hívják.
 • Soos: A Rejtély kalibában dolgozó ügyes ezermester, Dipper és Mabel jó barátja. Mindig kész segíteni az ikreknek, ha a szükség úgy hozza. Ő is segít nekik a rejtélyek felderítésében, és bár nem mindig érti, a dolgok lényegét, bátor és tettre kész minden téren. Az egyetlen, amitől fél, ha a lányokkal kell beszélnie. Feszült viszonya van az apjával, aki gyerekkorában sosem akart vele időt tölteni, mert túl elfoglalt volt. Nagyon szereti a videojátékokat, valamint imádja a hasát, és a jó zenét.
 • Wendy Corduroy: A Rejtély kalibában dolgozó pénztároslány, akibe Dipper reménytelenül bele van zúgva. Nagyon laza, és mindig menő, kicsit fiús lány, aki, ha teheti igyekszik kibújni a munka alól, és szórakozik. Szeret Dipper-el és Mabel-lel bolondozni a köztük lévő korkülönbségek ellenére. Van egy csupa fiúból álló haverbandája, akikkel mindig együtt lóg. Három bátyja is van, a családjából ő az egyedüli lány. Van egy Robbie nevű fiúja, akit Dipper a Wendy iránti szerelme lévén kicsit sem kedvel.
 • A szerző más néven Stanford "Ford" Pines, Stan rég elveszett ikertestvére, aki 1982-ben eltűnt. Azon a portálon keresztül tér vissza Gravity Falls-ba, melynek a létrehozásán Stan 30 évig dolgozott. A portált eredetileg ő alkotta meg, a célból hogy felderíthetetlen rejtélyeket oldjon meg a segítségével, de az átjáró végül túl erősre sikerült, és őt is átszippantotta egy másik dimenzióba. Ő a naplókötetek írója, ő tárta fel a Gravity Falls-ban történő furcsaságok eredetét, amiket aztán egy háromkötetes naplóban írt le. Az első példány Stan-é, a második Gideon-nál volt, a harmadikat pedig Dipper találta meg az erdőben. Mint a naplók borítójáról kiderül, a szerzőnek hat ujja volt a kezén. Az erdőben van egy titkos laborja, ahol kísérleteket végzett.

Mellékszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Candy Chiu és Grenda: Mabel legjobb barátai, akiket Gravity Falls-ban ismer meg. Kettejük közül Candy a félénk, egyszerű kocka lány, míg Grenda nagydarab, merész és mély férfias hangja van. Mabel-el együtt nagyon kedvelik a furcsa, bizarr dolgokat, szeretnek fiúzni (igaz, kevés sikerrel), és imádják a késő estig tartó lányos pizsamapartikat.
 • Vén MacGucket: A város bolondja. Egy szeméttelepen él, ahol különböző tákolmányok összeszerelésével múlatja az időt, s ezeket általában rászabadítja a városra. Az egyik részben kiderül, hogy fiatalkorában híres feltaláló volt, aki együtt dolgozott a naplók szerzőjével. Ám idővel szörnyű titkokat tudott meg, ezért megalkotott egy masinát, hogy kitörölje az emlékezetéből ezeket a titkokat. Végül azonban elvesztette az összes emlékét, ezáltal pedig megbolondult. Ő a Vak Szem társaságának alapítója, akik azon dolgoznak, hogy elfeledtessék a városlakókkal a Gravity Falls-ban történő titkokat.
 • Kis Gideon: A Pines család legfőbb ellensége, aki a Telepátia sátor nevű turistalátványosságot üzemelteti, ami sikeresebbnek bizonyul a Rejtély kalibánál. Gideon nagyon sikeres és karizmatikus, ám mint kiderül ezen képessége varázserejű medáljában rejlik. Amikor Dipper és Mabel megfosztják őt a hatalmától, Gideon bosszút esküszik a Pines család ellen. Ő rendelkezik a naplókötet második kiadásával, és az ebből fakadó tudását a Pines-ok ellen akarja felhasználni. A család azonban szerencsére mindig túljár a kis gazember eszén. Végül aztán leleplezik Gideon kétszínűségét a városlakók előtt is, így végül börtönbe kerül.
 • Bill Cipher: Egy gonosz démon, akit Gideon idéz meg, hogy segítsen neki bosszút állni a Pines családon. Bill egy háromszög alakú lebegő szellem, aki képes behatolni mások agyába, vagy képes embereket megszállni. Végtelen tudás birtokában van. Gonosz szándékai ismeretlenek, ám meg akarja szerezni a naplókat, és elpusztítani azokat, máskor pedig hatalomra szeretne jutni. Sokat nem lehet tudni róla, viszont mindig figyelemmel kíséri Dipper és Mabel kalandjait, akik ellen ismeretlen, sötét szándékai vannak.
 • Pacifica Northwest: A legnépszerűbb lány Gravity Falls-ban, Mabel riválisa. Ők ketten mindig versengenek egymással. Ő Nataniel Northwest, a város alapítójának dédunokahúga (bár később kiderül, hogy nem a Northwest-ek alapították a várost), ezért igen fennhéjázón és lenézően viselkedik másokkal. Dipper később kideríti, hogy Pacifica valójában jó ember, aki csak a szülei szigorú elvárásai miatt igyekszik mindig tökéletesen viselkedni.
 • Robbie Valentino: Wendy barátja, egy laza gót stílusú tini. Kicsit sem kedveli Dippert és ez kölcsönös. Tud gitározni, és szeret zenét írni. Wendy később szakít vele, így Mabel segít neki, hogy talpra álljon, és kerítsen egy új barátnőt.
 • Mermando: Egy sellő, Mabel barátja. A Gravity Falls-i uszodában találkoznak, ahonnan Mabel segít neki megszökni az uszoda fogságából, hogy Mermando visszajusson a Mexikói-öbölbe a családjához
 • Blubs seriff és Durland őrmester: A városban dolgozó elszánt, bár kissé ostoba, komikus rendőrduó.
 • Buddy Gleeful: Gideon apja, aki egy autókereskedést vezet, miután a Telepátia sátor, Gideon bukása miatt tönkremegy.
 • Trigger és Powers ügynök: FBI titkos ügynökök, akik a városban történő paranormális dolgok után nyomoznak.
 • Lusta Susan: A Gravity Falls-i étteremben dolgozó mindig vidám pincérnő, akibe Stan bele van zúgva.
 • Dan Corduroy: A nagydarab rendíthetetlen favágó, Wendy és még három fiának az apja.
 • Lee and Nate: Wendy barátai, akikkel a legtöbbször együtt szokott lógni. Szabad szellemű, laza tinédzserek.

Szereposztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Dipper Pines Jason Ritter Markovics Tamás
Mabel Pines Kristen Schaal Molnár Ilona
Stanley Pines Alex Hirsch Bácskai János
Soos Alex Hirsch Sótonyi Gábor
Wendy Corduroy Linda Cardellini Dögei Éva
Stanford Pines J. K. Simmons
Vén MacGucket Alex Hirsch Váradi Zoltán
Bill Chiper Alex Hirsch Fesztbaum Béla
Kis Gideon Thurop Van Orman Sánta László
Bódy Gergely
Grenda Carl Faruolo Kocsis Mariann
Blubs Seriff Kevin Michael Richardson Faragó András
Mermando Matt Chapman Dolmány Attila
Robbie Valentino T. J. Miller Láng Balázs
Pacifica Northwest Jackie Buscarino Andrádi Zsanett
Trigger ügynök Nick Offerman Bardóczy Attila
Dan Corduroy John DiMaggio Megyerei János

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nézettség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat különleges premierrel kezdett a Hadd soul-jon c. Disney-film premierje után, amely 3,4 millió nézőt vonzott. Kiugró nézettséget produkált még az első évad ötödik epizódja is, melyet 3,6 millióan néztek első adásakor. A legmagasabb nézőszáma máig a Rejtélyek városkájának a The Deep End eredeti címén (magyar cím: Mélyvíz), mely a Varázslók a Waverly helyből különleges utolsó epizódja, az Alex vs. Alex után került leadásra, és 4,5 milliós nézettséget kapott.

A Disney Channel sorozatai közül nézettségileg különösen jól teljesít, legalacsonyabb nézettsége 2,6 milliós volt, legtöbbször három és négy millió között hoz eredményeket, két alkalommal három millió alatti, három alkalommal pedig négy millió feletti számokat hozott az eddigiek során. A sorozat így alapvetően jobban teljesít, mint a vele párhuzamosan futó Jessie, Zsenipalánták és Pecatanya részek, illetve hasonló eredményekkel fut, mint a Sok sikert, Charlie!, a Phineas és Ferb, Az eb és a web és az Indul a risza!.

Kritikai fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat pozitív visszajelzéseket kapott. Jelenleg 8,7-es átlaggal bír a TV.com-on, 8,9-es átlaggal több, mint 9789 szavazóból az IMDb.com-on. A kritikák túlnyomó része is pozitív lett, mely a műsorról készült. Brian Lowry a Variety-től azt állította, "A sorozat azt a színes minőséget hozza, amit a gyerekeknek adni kéne, és kicsit nosztalgikus hangulatot ad vissza a szülőknek.", amíg a Los Angeles Times-ban publikáló Robert Lloyld azt mondta róla: "..kellemes csavarok, egy kis eldiznisített akcióval és mindez szívmelengető csomagolásban...". Matt Blum, a Wired kritikusa a Cartoon Network Parkműsorához hasonlította a rajzfilmsorozatot, valamint a Disney másik animációs műsorához, a Phineas és Ferb-höz - "értelmes, fura, és valamennyire megrendítő".

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 20 2012. június 15. 2013. augusztus 2. 2012. október 20. 2013. november 23.
2 22 2014. augusztus 1. 2015. 2014. december 6. TBA

Rövidfilmek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 6 2013. október 14. 2013. október 18. 2014. március 1. 2014. március 1.
2 5 2014. február 3. 2014. február 7. 2014. május 12. 2014. május 16.
3 2 2014. április 21. 2014. április 22. 2014. augusztus 18. 2014. augusztus 19.
4 2 2014. április 23. 2014. április 24. 2014. augusztus 20. 2014. augusztus 21.
5 2 2014. június 2. 2014. június 2. 2015. március 19. 2015.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]