Kalifornia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 37°, ny. h. 120°

Disambig gray.svg Ez szócikk az USA tagállamáról szól. Ha a CA rövidítés fotográfiai vonatkozására vagy kíváncsi, lásd az optikai lencsék leképzési hibái szócikk kromatikus aberráció alfejezetét.
Kalifornia
Kalifornia zászlaja
Kalifornia zászlaja
Kalifornia címere
Kalifornia címere
Közkedvelt elnevezés: The Golden State
Mottó: Eureka – Megtaláltam
Map of USA highlighting California.png
Közigazgatás
Fővárosa Sacramento
Legnagyobb város Los Angeles
Kormányzó Jerry Brown (D)
Hivatalos nyelv angol
Postai rövidítés CA
ISO 3166-2 US-CA
Felvétel az Unióba
sorrendben 31.
dátuma 1850. szeptember 9.
Rangsor
terület szerint 3.
népesség szerint 1.
népsűrűség szerint 12.
Népesség
Népesség 39 144 818 fő (2015)[1]
Népsűrűség 83,78 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület
összesen 424 345 km²
ebből víz 4,7 %
Időzóna PST: UTC-8/-7
Szélesség é. 32°30' – é. 42°
Hosszúság ny. 114°8' – ny. 124°24'
Kiterjedés
kelet-nyugati 402,5 km
észak-déli 1240 km
Domborzat
legmagasabb pont 4418 m
átlagmagasság 884 m
legalacsonyabb pont -86 m
Kalifornia weboldala

Kalifornia, az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb állama az ország délnyugati csücskében, a Csendes-óceán partján helyezkedik el. Észak felől Oregon, keletről Nevada, délkeletről Arizona, délről pedig a mexikói Alsó-Kalifornia állam határolja.

A helynév eredete[szerkesztés]

A Kalifornia név eredetét Garci Rodríguez de Montalvo spanyol író a 16. század elején megjelent Las sergas de Esplandián (’Esplandián cselekedetei’) című regényének tulajdonítják. A regényben California egy elképzelt szigetparadicsom, melyen egy Calafia nevű királynő uralkodik (ami valószínűleg az arab kalifa szó mintájára született név). Nem tisztázott azonban, hogy a mai területnek hogyan lett ez az elnevezése; a feltételezések szerint a Kalifornia szó kezdetben csak a kaliforniai félszigetet jelölte, melyről azt hihették a spanyol felfedezők, hogy sziget.

Éghajlat[szerkesztés]

A Csendes-óceán partja, Monterey County

Kalifornia területén többféle éghajlati zóna is megtalálható. A csendes-óceáni partvidék éghajlata kellemes, mediterrán. Itt a természetes növényzetet az örökzöld keménylombú erdők alkotják. A mediterrán zónában a tél enyhe és csapadékos, a nyár meleg és száraz. A csendes-óceáni partvidéken a téli hőmérséklet a Kaliforniai-áramlás hatásaitól hűvösebb. Los Angelesben az enyhe és csapadékos tél mellett a száraz nyári időszak átlaghőmérséklete 25–30 °C. San Franciscóban is az enyhe tél jellemző, a nyári hőmérséklet azonban mindössze 20 °C körüli.

Kalifornia északi részére már az óceáni éghajlatnak is jelentős hatása van. Az átlaghőmérséklet hasonló a partvidéki területekéhez, a csapadékmennyiség viszont nagyobb. Ezen a területen főként lombhullató erdők helyezkednek el, de megtalálhatók a mérsékelt övezeti esőerdők is.

Kalifornia déli részét nagy kiterjedésű sivatagok és félsivatagok alkotják, ahol csak a szárazságtűrő növények képesek alkalmazkodni az éghajlathoz. Ezen a területen télen a hőmérséklet 15-20 °C körüli, nyáron a nappali hőmérséklet 40 °C feletti. Észak-Amerikában ezen a területen mérték a legmelegebb hőmérsékletet, 56,7 °C-ot a Death Valley-ben (Halál-völgy).[2][3][4][5] Nyári időszakban csapadék nincs, téli időszakban 3-4 évente fordul elő, hogy kisebb mennyiségű csapadék érkezik a Csendes-óceán felől. Ilyenkor a sivatag hihetetlen módon kivirágzik. De ez csak néhány napig tart, mert a vadvirágok nem kapnak táplálékot a száraz talajból, így hamar elpusztulnak. Ezután a félsivatagi részeken magukra maradnak a szárazságtűrő növények, a sivatagokat pedig visszahódítják a vándorló homokdűnék.

Története[szerkesztés]

Kalifornia térképe

Kaliforniát 1542. szeptember 28-án fedezte fel a spanyol Juan Rodríguez Cabrillo. Az első települést, San Diego de Alcalát a ferencesek alapították Boldog Juniper Serra vezetésével 1769-ben. Az első kormányzó egy spanyol felfedező, Gaspar de Portolá lett. A terület 1846-ban felkeléssel vált ki Mexikóból, rövid ideig Kaliforniai Köztársaság néven független államként létezett.Kalifornia 1850. szeptember 9-én csatlakozott az Amerikai Egyesült Államokhoz.

Népesség[szerkesztés]

Kalifornia az USA legnépesebb állama. A népesség növekedése jelenleg is rendkívül gyors, ami részben a kedvező születésszámnak, részben a többi államból és a külföldi országokból érkező letelepedésnek köszönhető. Külföldről messze a legtöbben Mexikóból érkeznek ide. Kalifornia az USA-n belül is sokak körében népszerű hely, ezért hasonlóan Floridához, az ország minden részéből költöznek ide.

Kalifornia lakosságszáma:

  • 1980: 23 700 000
  • 1990: 29 800 000
  • 2000: 33 900 000
  • 2010: 37 253 956

Az állam etnikai megoszlása:[6]

62,6% Fehér amerikai- beleértve 16,2% fehér hispán
6,4% Afroamerikai
0,8%

Amerikai indián és alaszkai benszülött

10,8%

Ázsiai amerikai

0,4%

Hawaii és más Csendes-óceáni bennszülött

2,8% Kettő vagy több rassz

Egyéb rassz

32,4% A fentiekből spanyol vagy más újlatin nyelvű

Népesebb városok[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Az USA-n belül is igen jelentős a gazdaság: a nemzeti össztermék 13%-át adja.

Műszaki iparágak[szerkesztés]

Itt található az ún. Szilícium-völgy, a high-tech ipar „bölcsője”. A rendkívül fejlett infrastruktúrával rendelkező technológiai park területén az egész világon egyedülálló technológiai fejlesztési üzemek létesültek. Jelenleg is az elektronikával kapcsolatos kutatások és fejlesztések, valamint a mikroelektronikai ipar első számú központja a világon. További jelentős ipari területnek számít Los Angeles és San Francisco, ahol szintén jelentős az elektronikai ipar, valamint a gépgyártás, a hadiipar, a textilipar, a vegyipar és a közlekedési járművek gyártása.

Film- és szórakoztatóipar[szerkesztés]

Közvetlenül Los Angeles mellett található Hollywood, a filmipar világhírű fellegvára, több – a filmkészítésben elsőrangú helyen álló – filmstúdió székhelyével.

Ásványkincsek és bányászat[szerkesztés]

Kaliforniát más néven Aranyállamnak is nevezik, mivel az állam területén ma is jelentős aranylelőhelyek vannak. Az ásványkincsekben gazdag területen megtalálható az egyik legértékesebb nehézfém, a platina is. A színesfémércek közül a legjelentősebb az óceán partvidéke mentén található higanyérc. A nem fémes ásványok közül legnagyobb mennyiségben a kálisó fordul elő az állam keleti, sivatagos részein. Viszonylag jelentős nagyságú kőolajmezők is találhatóak itt, amelyeknek jelentős szerepük van az állam vegyiparában.

Mezőgazdaság és élelmiszeripar[szerkesztés]

Az USA-n belül Kalifornia első helyet foglal el mezőgazdasági termelésben. A nagy kiterjedésű hegyláncok, erdők és sivatagos területek ellenére hatalmas térségen találhatóak szántóföldek is, ahonnan a jól képzett farmereknek, és a magas fokú gépesítésnek köszönhetően minden évben nagy mennyiségű élelmiszert szállítanak a városokba feldolgozásra. A szántóföldes gazdálkodáson kívül a kedvező éghajlati adottságoknak köszönhetően jelentős a déligyümölcsök és zöldségek termesztése is. Az aktív vulkáni területen kiváló minőségű a talaj, ami kedvez a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek: a kaliforniai borok világhírűek. A nyári időszakban a mediterrán területekre kevés csapadék jut, ezért a rendszeres öntözés nélkülözhetetlen. Az állam legszárazabb területén, a Halál-völgyben oázisok is találhatóak. Az állattenyésztés legfontosabb ágai a szarvasmarha- és a lótenyésztés.

Turizmus[szerkesztés]

A szolgáltatásokban nélkülözhetetlen szerepe van a turizmusnak. A kedvező éghajlati adottságoknak, a lélegzetelállító természeti csodáknak, a változatos tájaknak, az óceánpartok közelségének, a világon egyedülálló városi nevezetességeknek, valamint a híres személyeknek köszönhetően minden évben a világ minden tájáról több tízmillió turista keresi fel Kaliforniát.

Látnivalók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Population Estimates Program, https://www.census.gov/programs-surveys/popest.html
  2. http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/pr_956_en.html
  3. http://wmo.asu.edu/world-highest-temperature
  4. http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-recorded-temperature
  5. http://owww.met.hu/omsz.php?almenu_id=misc&pid=met_rekordok&pri=1&mpx=1&stt=homerseklet
  6. Forrás: US Census Bureau.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalifornia témájú médiaállományokat.