Csillag kontra Gonosz Erők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csillag kontra Gonosz Erők
(Star vs. the Forces of Evil)
Műfaj kaland, sci-fi

Alkotó Daron Nefcy
Író
 • Jordana Arkin
 • Dave Wasson
Rendező Dominic Bisignano
Hang
 • Eden Sher
 • Adam McArthur
 • Alan Tudyk
Főcím I'm from Another Dimension
Főcímzene Brad Breeck
Végefőcím Star vs. the Forces of Evil End Theme
Zeneszerző Brian H. Kim

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 3
Epizódok 39 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
 • Daron Nefcy
 • Dave Wasson
 • Jordana Arkin
Részenkénti játékidő 22 perc (2 11 perces szegmens)
Gyártó Disney Television Animation
Forgalmazó Disney–ABC Domestic Television
Sugárzás
Eredeti adó USA Disney XD
Eredeti sugárzás kezdete 2015. január 18.
Első magyar adó Disney Channel
Magyar sugárzás kezdete 2015. augusztus 16.
További információk

A Csillag kontra Gonosz Erők (eredeti cím: Star vs. the Forces of Evil) 2015-től futó amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, aminek a Disney Television Animation a gyártója. A tévéfilmsorozat a Disney Television Animation gyártásában készült, a Disney–ABC Domestic Television forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve kalandfilmsorozat és sci-fi filmsorozat. Az első betekintő részt 2015. január 18-án adták le az amerikai Disney Channel-en, de hivatalosan 2015. március 30-án kezdte el adni a Disney XD. Magyarországon a Disney Channel vetíti 2015. augusztus 16. óta.

A sorozat alkotója Daron Nefcy, a második nő, aki a Disney Television Animation-nek készít rajzfilmet, de egyben az első is, aki a Disney XD-nek alkot.

A sorozatnak 2015. február 12-én berendelték a második évadát, még a Disney XD-n lévő premierje előtt.[1] 2016 március 6-án megújították még egy évadra, illetve 2017. február 28-án, közvetlenül a második évad utolsó epizódja után, és annak elképesztő nézettségének köszönhetően, a Disney a negyedik évadot is berendelte.[2]

Évadösszegzés[szerkesztés]

Első évad[szerkesztés]

Pillangó Csillag egy varázslatos hercegnő a Mewni nevű dimenzióból. 14. születésnapjára megörökli a családi varázspálcát, de a szülei úgy gondolják, rakoncátlan és felelőtlen viselkedése miatt nem tud bánni egy ilyen nagyhatalmú eszközzel (mi sem bizonyítja ezt, minthogy a pálca legelső kipróbálásánál felgyújtotta a kastélyukat). Ezért úgy gondolják, elküldik őt egy biztonságosabb dimenzióba, a Földre, hogy ott tanuljon a hibáiból. Itt Csillag átlagos, 14 éves kamaszként kénytelen iskolába járni, tanulni, miközben egy kedves latin-amerikai család, Diaz-ék elszállásolják őt. A család fiúgyermeke, Marco Diaz lesz Csillag legjobb barátja a Földön, aki egyben partnere is lesz kalandjaiban. Csillag nemcsak varázsolni képes, de egyben van egy különleges ollója is, ami lehetővé teszi, hogy különböző dimenziókba utazhasson, és utazásai során Marco is vele tart. Csillag a Földön nem titkolja varázslatos képességeit, és más dimenzióból való eredetét, és önfejű viselkedése miatt gyakran sodorja kalamajkába a körülötte lévőket egy kis mágiával. Általában saját akarata szerint cselekszik, és csak nagyon kevés esetben hallgat másokra, de csupavidám személyiségével mindig igyekszik a legjobbat kihozni mindenből, még ha a dolgok véletlenül rosszra is fordulnak. A kalandos mindennapok alatt Csillag próbál alkalmazkodni földi élethez, miközben a szülei elvárásainak megfelelően próbál egyre többet tudni a varázshatalmáról, a képességeiről, illetve eleget tesz azon kötelezettségeinek, melyek hercegnőből királynővé való fejlődéséhez szükségesek.

Közben egy másik nehéz feladattal is meg kell birkóznia: meg kell védenie a pálcáját gonosz erőktől, akik saját érdekeikre akarják felhasználni annak hatalmát. Csillag legfőbb ellensége, Ludo, egy apró termetű, madár alakú lény, aki félelmetes szörnyseregével próbálja megszerezni magának a pálcát, de Csillag varázslata és leleményességével szemben mindig alul marad. Egy másik veszélyes ellenség még Csillag életében, Toffee, egy intelligens, manipulatív sárkánygyík, akinek szintén Csillag pálcájára fáj a foga, de neki egész más szándékai vannak. Toffee kezdetben Ludo-nak dolgozik, és különböző furmányos ötleteivel segíti őt a pálca megszerzésében, miközben a saját céljai megvalósításán fáradozik. Egy idő után Ludo-t is félreállítja az útjából, és a maga oldalára állítja az ő szörnyseregét.

Az évad végén Toffee elraboltatja Marcót, és a szabadságáért cserébe Csillag pálcáját követeli. Csillag tehát útra kell Ludo egykori kastélyába, hogy megmentse a barátját. Megpróbálja felvenni a harcot Toffe ellen, de, miután rájön, hogy ő jól ismeri a varázslatait, és pontosan tudja, hogyan védekezzen ellene, így nincs vele szemben esélye. A barátjáért aggódva végül nem marad más választása, mint átadni a pálcát. Csakhogy Toffee, felfedvén valódi szándékát, nem a pálca hatalmát akarja, hanem annak elpusztítását, amire Csillag egy különleges varázsige segítségével képes is. Nehéz szívvel, de végül megteszi. Ahogy a pálca elpusztul, egy hatalmas robbanás kíséretében minden mást is elpusztít maga körül, az esemény egyedüli túlélői Csillag, Marco, és Ludo lesz. Ludo a történtek miatt örök bosszút esküszik Csillag ellen, mielőtt távozik egy másik dimenzióba. Csillag pálcája ezután varázslatos módon ujjá éled, és új formát ölt. Csillag örül, hogy végül minden szerencsésen alakult, de a szülei aggódnak, hogy a pálca hatalma beszennyeződhetett. Ezt az is bizonyítja, hogy a varázskristály, amely az erejét működteti, megrepedt, ráadásul csak az egyik fele került elő a robbanás után. A másik fele még most is a kastély romjai közt hever, méghozzá Toffee halott csontvázai között.

Második évad[szerkesztés]

Csillag új pálcája számtalan új nehézséget okoz neki, melyekkel nem könnyű boldogulnia. Keményen folytatja varázsképességeinek fejlesztését, melyben segítségére van a nagy családi varázskönyve, illetve a könyv lakója, Glossaryk, egy különleges varázslény, aki már nemzedékek óta minden Pillangó királynő kiképzésért felel. Csillag megtanulja, hogy pálca nélkül is képes varázsolni, de csak akkor, ha "mélyre ás", amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy lélekben is kell átéreznie a varázslás lényegét. Emellett megpróbálja kiteljesíteni a "mewberti" formáját, mely során képes pillangószárnyakat növeszteni, és repülni velük.

Ezalatt Ludo megtalálja Csillag pálcájának másik felét, melyet a sajátjaként kezd használni. Új segítőtársakat, és új búvóhelyet keres magának, miközben egy újfajta gonosz terven töri a fejét. A pálcája egyébként beszélni is képes hozzá, és ő tanácsolja neki, mit, hogyan tegyen. Tőle tudja meg, hogyha megfelelően akarja használni a varázslatot, ahhoz meg kell szereznie a Pillangó család nagy varázskönyvét, melyben le van írva minden, amit a varázslásról tudni kell. Így Ludo a könyv elrablását tűzi ki maga elé új célul.

Csillag felfedezi, hogy a varázslatai már nem úgy működnek, mint régen, mert valami beszennyezi a pálcáját. Hogy megtudja, mi az, behatol a pálca belsejébe, ahol egyre több dolgot tud meg a családja múltjáról. Kideríti, hogy egyszer régen az édesanyja "Rettenthetetlen Hold" néven, csatában legyőzte Toffee-t, ahol egy sötét varázslattal levágta a középső ujját, és ezzel megfosztotta őt sebezhetetlenségétől. Ezáltal Csillag azt is felfedezi, mi az, ami beszennyezi a pálcáját: Toffee levágott ujja. Sikerül megszereznie, és ezzel helyreállítja a varázslatait.

Az évad során Marco elkezd járni gyermekkori szerelmével és osztálytársával, Jackie Lynn Thomassal. Csillag látszólag örül a boldogságuknak, de legbelül mardossa a féltékenység, és egyre inkább úgy érzi, vonzódni kezd Marcóhoz.

Közben valami, valahonnan, titokzatos módon elszívja az univerzumból a varázslatot. A probléma súlyos tanácskozásra készteti a Varázs Bizottságot, kik az univerzum varázslatának védelméért felelnek. Tagjai: Hekapoo, aki a dimenziók közti egyensúlyt tartja fenn, Rhombulus, az igazságosztó és varázskristály készítő, Omnitraxus, a tér-idő kontinuum teremtője és őre, Lekmet, a gyógyító, és életerő adó, valamint Pillangó királynő, a Bizottság legújabb tagja. Közös erővel próbálják megtalálni a varázseltűnés okát, és meggátolni, mielőtt a kár még súlyosabb lenne.

Időközben Ludo megszerzi a Pillangó család nagy varázskönyvét, és ezzel együtt Glossarykot is elrabolja. Csillag megpróbálja őt megmenteni, de mivel Glossaryknak kötelessége a könyv gazdáját szolgálnia, aki most már Ludo, így Csillag nem tehet semmit. Mivel Glossaryk az univerzum egyik leghatalmasabb lénye, emellett a Varázs Bizottság alapítója, így nélkülözhetetlen a Bizottság számára, akik tervet szőnek a megmentésére. Ludo a pálcájától megtudja, hogy a varázskönyvben van egy fejezet, tiltott, sötét varázslatokról, amit Glossaryk már megmutatott Csillagnak is, de ő képes volt ellenállni a sötét hatalom csábításának. Ludo ellenben nem képes, s mikor elolvassa a fejezetet, a varázslat hatására Toffee birtokba veszi a testét (az ő lelke végig a pálca kristályában volt, onnan beszélt Ludóhoz). Továbbá ő felelős a varázslat elszívásáért az univerzumból, és most, hogy már a Glossaryk is a karmai közt van, új szintre emelheti a tervét.

Marco ráébred, hogy Csillag szerelmes belé, de nem tudja, hogyan viszonyuljon a dologhoz, mert nem akarja tönkretenni a barátságukat, és ez Csillag részéről is így van. Közben a Varázs Bizottság megrohamozza Ludo rejtekhelyét, hogy megmentsék Glossarykot. De Toffee újra birtokba veszi Ludo testét, és elsöprő csatában elszívja a Bizottság minden tagjának az erejét, egyedül Holdnak sikerül megmenekülnie az ütközet során. Sürgősen a Földre megy, és informálja Csillagot a közelgő veszélyről, mihamarabb sürgetvén, hogy hazatérjenek Mewni-ra. Csillag érezvén a helyzet súlyosságát, a távozás mellett dönt, ám, hogy megkímélje a barátait távozása valódi okától, azt hazudja, hogy a Marco iránti viszonzatlan szerelme miatt nem maradhat itt tovább. Mielőtt Marco megbeszélhetné vele a dolgot, Csillag se szó, se beszéd, távozik a Földről.

Harmadik évad[szerkesztés]

Miután Hold és Csillag visszatérnek Mewni-ra, Hold egy rejtett menedékhelyre viszi a lányát, ahol reményei szerint vissza tudja állítani a Varázs Bizottság erejét is. De, mivel Toffee már a Bizottság minden tagjának erejével rendelkezik, így az univerzum minden varázslatát beszennyezte, köztük Csillagét is. Csillag nem érti, az anyja, miért tartja olyan veszélyesnek Toffee-t, mígnem Hold felfedi, hogy Toffee egykor megölte az édesanyját, hogy átvegye Mewni felett az uralmat. Holdnak nagyon fiatalon kellett királynővé válnia, és megvédenie a birodalmat Toffee-tól és hadseregétől, akik ráadásul hallhatatlansággal rendelkeztek. Ezért Hold Eclipsához fordult. Eclipsa, Mewni egykori királynője, aki már évszázadok óta egy kristálybörtönben raboskodik, amiért régen elárulta a birodalmat, lepaktált a szörnyekkel, és sötét varázslatokat szabadított Mewni-ra (ő írta a nagy varázskönyvben a tiltott varázsigék fejezetét). Holdnak szüksége volt az egyik ilyen varázsigére, hogy legyőzze a szörnyeket, ezért alkut kötött Eclipsával: ő megtanítja neki a varázsigét, de, amint az ellensége meghal, Eclipsa kiszabadul a börtönéből. Így hát Eclipsa legsötétebb varázsigéjével Hold legyőzte a szörnyeket, élükön Toffee-val, akit megfosztott a középső ujjától. Hold szerint, Toffee végső célja, hogy visszaszerezze az ujját, s általa a hallhatatlanságát, ennek elérésében pedig mindenre képes, ezért kell elrejtőzniük előle.

Toffee tervének következő lépése, hogy bevegye a Pillangó kastélyt. Ám úgy véli, Glossaryk túlságosan nagy befolyással van Ludóra, ezért elégeti a varázskönyvet, hogy megszabaduljon tőle. Ezután varázslattal lerohanja Mewni-t, és átveszi a királyság feletti uralmat. Időközben Marco a dimenziók közti olló segítségével megérkezik Mewni-ra, és titkos ellenállásba kezd Pillangó királlyal, és még néhány alattvalóval. Miután Csillag is értesül a történtekről, az anyja tiltása ellenére szintén visszatér a kastélyba, hogy helyreállítsa a rendet.

A suttogó varázslat segítségével (mellyel az első évad végén elpusztította a pálcáját) felrobbantja a kristályt, melyben Toffee lakozik. Csakhogy a robbanás következtében ő is odavész, és a lelke ugyanoda kerül, ahol jelenleg Toffee is lakozik. Immár ő és Toffee felváltva bitorolják Ludo testét, de Toffee jóval erősebb Csillagnál, illetve megzsarolja Holdat, hogyha nem kapja vissza a levágott ujját, megöli Csillagot. Hold végül megadja neki, amit kér, remélve, hogy így megmentheti a lányát. Amint Toffee visszakapja az ujját, újra sebezhetetlenné válik, és visszanyeri eredeti fizikai formáját – csakhogy elpusztítja a kristályt, mielőtt még Csillag kiszabadulhatna onnan.

Csillag ezután egy sötét, túlvilághoz hasonló helyre kerül, ahol találkozik Glossarykkal. Az ő tanításai alapján újra elsajátítja a "mélyre ásás" varázslási módot, és végre kiteljesíti "mewberti" formáját, amely által újfajta fizikai formát ölt, és még a pálcáját is életre kelti. Újonnan szerzett hatalmával pedig egy szempillantás alatt elpusztítja Toffee-t. Amint a velejéig gonosz szörnyeteg végleg elpusztul, az univerzum varázsereje újra helyre áll, Mewni-ban pedig visszatér a béke. Miközben mindenki a Toffee felett való győzelmüket ünneplik, Hold ráeszmél, hogy most, hogy Toffee meghalt, az Eclipsával kötött alkuja életbe lép. A sötétség királynője szép lassan kiszabadul rabságából.

Szereplők[szerkesztés]

 • Pillangó Csillag – Egy varázslatos hercegnő a Mewni dimenzióból, aki 14 éves korában kap egy varázspálcát. Rakoncátlan viselkedése miatt a szülei elküldik őt a Földre a Diaz családhoz tanulás céljából, ahol Csillagnak be kell illeszkednie az emberi társadalomba, és meg kell küzdenie különböző szörnyekkel, akik el akarják venni a pálcáját.
 • Marco Diaz – Átlagos, 14 éves fiú, aki Csillag legjobb barátja lesz és egyben partnere is az interdimenzionális kalandjaiban. Segíti Csillagot a gonosszal való küzdelemben.
 • Ludo – Csillag ellensége Mewni-ről. Azt tervezi, hogy ellopja Csillag pálcáját, hogy átvegye az univerzum feletti hatalmat.
 • Mr. és Mrs. Diaz – Marco szülei, akik vendégül látják Csillagot, mialatt a Földön van. A keresztneveik Rafael és Angie.
 • Repülő Pónifej hercegnő – Csillag legjobb barátja Mewni-ről, aki egy lebegő pónifej. Egyik tulajdonsága az, hogy szarkasztikus. Féltékeny Marco-ra, mert Csillag a legjobb barátjának nevezte.
 • Jackie Lynn Thomas – Egy laza és menő gördeszkás lány, Marco szerelme, egészen óvodás kora óta.
 • Pillangó király – Csillag apja és Mewni királya. Sok mindenben hasonlít a lányára: szabad szellemű, harcias, és néha kicsit gyerekes. Fiatalkori vezetékneve Johansen, a házassága során ő vette fel a felesége családnevét. Keresztneve River, ami folyót jelent.
 • Pillangó királynő – Csillag szigorú, következetes, de valójában nagyon szerető és gondoskodó édesanyja, akinek feladata, hogy megfelelő trónörököst faragjon a lányából. A keresztneve Hold.
 • Varangy – Ludo egykori bizalmasa, aki, miután Toffee átveszi Ludo seregének vezetését, otthagyja a szörnyeket, családot alapít, és összebarátkozik Csillaggal.
 • Tom – Egy forrófejű démon az alvilágból, Csillag ex-pasija.
 • Glossaryk – A Pillangó család hűséges szolgája, egy aprócska, varázserejű lény, aki Csillagnak segít, ha gondja akad a varázslásban vagy a pálcája használatában.
 • Toffee – Egy emberszabású sárkánygyík, a Pillangó család legfőbb ellensége. Kezdetben Ludo-nak dolgozik, és segít neki megszerezni Csillag pálcáját, ám valódi, sötét szándékai is hamarosan felszínre kerülnek.
 • Mrs. Skullnick – Csillag és Marco osztályfőnöke és matektanára, akit Csillag véletlenül trollá változtat.
 • Ferguson – Ferguson Marco egyik barátja. A haja színe narancssárga. Szeret enni és sokat bolondozni.
 • Janna – Egy laza stílusú, önfejű tinédzser, Csillag és Marco jó barátja és osztálytársa.
 • Hekapoo – A Varázs Bizottság tagja, ő felel a dimenziók közti egyensúlyért, valamint ő készíti a dimenzionális ollókat, mely lehetővé teszi mások számára a dimenziók közti utazást,
 • Rhombulus – A Varázs Bizottság tagja, aki saját dimenziójában kristálybörtönökbe zárja az univerzum bajkeverőit.
 • Omnitraxus – A tér-idő kontinuum megteremtője és védelmezője, szintén a Bizottság tagja. Mivel túlságosan nagy ahhoz, hogy a saját dimenzióját elhagyja, így legtöbbször egy kristálygömbön keresztül érintkezik a Bizottság többi tagjával.
 • Lekmet – Egy kecskefejű angyaldémon, aki a Bizottság kancellárjaként szolgál. Tudatosan nem beszél, csak kecskehangokat ad ki, amit egyedül Rhombulus ért meg. Képes életerőt adni másoknak, ám ezzel általában a sajátjából veszít. A 2. évad végén meghal, miután utolsó életerejét átadja Holdnak, hogy segítse őt a Toffee elleni küzdelemben.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang [3]
Pillangó Csillag Eden Sher Bogdányi Titanilla
Marco Diaz Adam McArthur Markovics Tamás
Ludo Alan Tudyk Szokol Péter
Pillangó király Rosta Sándor
Pillangó királynő Grey Griffin Ősi Ildikó
Jackie Lynn Thomas Gulás Fanni
Glossaryk Jeffrey Tambor Kapácsy Miklós
Ferguson Nate Torrence Baráth István
Tom Rider Strong Szabó Máté
Janna Abby Elliot Csifó Dorina
Repülő Pónifej hercegnő Jenny Slate Kisfalvi Krisztina
Agócs Judit
Toffee Michael C. Hall Jakab Csaba
Mr. és Mrs. Diaz Artt Butler Varga Gábor
Nia Vardalos Nádasi Veronika
Varangy Fred Tatasciore Bognár Tamás
Ms. Skullnick Dee Dee Rescher Réti Szilvia
Hekapoo Zosia Mamet Csuha Bori
Omnitraxus Carl Weathers Borbiczki Ferenc
Rhombolus Kevin Micheal Richardson Petridisz Hrisztosz

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1. 13 2015. január 18. 2015. szeptember 21. 2015. augusztus 16. 2016. január 27.
2. 22 2016. július 11. 2017. február 27. 2016. december 23. 2017. szeptember 30.
3. 21 2017. július 15. TBA TBA TBA

Leadatlan epizódok[szerkesztés]

Azok az epizódok, melyeket Magyarországon a Disney Csatorna nem adott le, valószínűleg a túl erős felnőttes utalások miatt lettek betiltva. A Just Friends című epizódban például több helyen előfordul, hogy azonos neműek csókolóznak, ami miatt nemcsak Magyarországon, de több európai országban is betiltották a részt. A Kobold-dog (Goblin Dog) című epizód LSD tripre emlékeztető szekvenciája is eltávolításra került a sorozat magyar kiadásában.

TV film[szerkesztés]

A sorozat 3. évadának első négy részét az amerikai Disney Csatorna egy két órás tévéfilm keretében adta le The Batlle for Mewni címen. A film 2017. július 15-én jelent meg először, később pedig külön epizódokra bontva július 20-án debütált.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További infromációk[szerkesztés]