Ugrás a tartalomhoz

Twitter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Twitter
Vállalkozás típusa
 • közösségi hálózat
 • mikroblogolás
 • user-generated content platform
 • online közösség
 • very large online platform
Oldal típusa
 • közösségi hálózat
 • mikroblogolás
 • user-generated content platform
 • online közösség
 • very large online platform
Elérhető nyelv(ek)több nyelv
Alapítva2006. március 21.
SzékhelySan Francisco
Származási országAmerikai Egyesült Államok
TulajdonosX Corp.
Alapító
URLx.com
FejlesztőX Corp.
Hivatalos bloghttps://blog.x.com/
Alexa-helyezés
 • 38 (2021. július 25.)
 • 37 (2021. január 19.)
 • 42 (2020. április 16.)
 • 13 (2017. november 20.)
 • 12 (2017. november 7.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Twitter témájú médiaállományokat.

A Twitter (a névváltoztatási folyamat befejezte után: X, stilizálva: 𝕏) közösségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy rövid bejegyzéseket vagy egymásnak szánt üzeneteket írjanak (formázatlan szövegként, maximum 280 karakter hosszúságban) SMS-ben, a Twitter honlapján, azonnali üzenetküldő alkalmazásokon, illetve egyéb, a Twitter API-t használó programokon (például Tritterrific) vagy webes szolgáltatásokon (például Netvibes) keresztül. A Twitter rendszerét 2006 március 21-én Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone és Evan Williams hozta létre. A Twitter Inc. főépülete San Franciscóban található, ezen kívül több mint 35 irodával rendelkezik világszerte. Havonta 328 millió aktív felhasználó veszi igénybe a hálózat szolgáltatásait. Nagy népszerűségének köszönhetően a szervezet gyors fejlődésnek indult. 2013-ban a leglátogatottabb weboldalak közé tartozott.

2022 áprilisában Elon Musk, a SpaceX és a Tesla cégek tulajdonosa megvásárolta a platformot,[1] azt követően, hogy egy hónappal korábban legnagyobb részvényese lett.[1] Hónapokig húzódó jogi viták után a megegyezés október 27-én hivatalos lett,[2] és Elon Musk vezérigazgatóként átvette a Twitter irányítását.

Története

[szerkesztés]
A Twitter aktív felhasználóinak növekedése

A Twitter kutatási és fejlesztési projektként indult az Odeonál, amelyet Noah Glass és Jack Dorsey alapított, majd 2006 márciusában debütált. A név jelentése madárcsicsergés vagy egymást követő gyors hangok. Dorsey szerint tökéletesen leírja projektjük célját. Az első üzenet a következő volt: „just setting up my twttr” (csak beállítom a twttr-em). A projekt korai fázisában még a twttr betűkombinációt használták, az akkor már népszerű Flickr weboldal mintájára, illetve a twitter.com nevű domain akkor már foglalt volt. A sikeres indulást követő évben vásárolták meg a domaint, így változott a név a ma is használt Twitterre.[3] A Twitter csapata nyerte meg a 2007-es South by Southwest (SXSW)[4] Web díját, blog kategóriában.[5] A díj átvételekor a következő játékos köszönő beszédet mondták: „We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!” („Meg szeretnénk köszönni 140 vagy kevesebb karakterben. És meg is tettük!” – Utalva az elküldhető legnagyobb üzenet hosszára). Az első földön kívüli Twitter üzenetet a Nemzetközi Űrállomásról küldték 2010-ben.

A Twittert használók köre lendületesen emelkedett. 2009-re a harmadik leglátogatottabb közösségi hálózatként tartották számon. 2011-ben átlagosan napi 140 millió elküldött üzenetet osztottak meg a felhasználók.[6] A Twitteren megosztott üzenetek a tweetek. A legtöbb tweet olyan kiemelkedő alkalmakkor érkezik, mint futball világbajnokságok, kosárlabda bajnokságok, amerikai elnökválasztások, de megrázó események is gyorsan terjednek a Twitteren, pl. Michael Jackson halála, amelyet követően a szerverek folyamatosan leálltak az óriási terhelés miatt. Óránként 100 000 bejegyzést tettek közzé a weboldalon. A Twitter hatalmas népszerűsége annak is köszönhető, hogy a fejlesztők idejében elérhetővé tették a Twitter API-ját. Így rengeteg új fejlesztés és mash-up jelent meg a felhasználók igényeinek megfelelően.[7] Ilyen például a magyar felhasználókra, illetve magyarul írókra szűrő, bár mára már megszűnt Turulcsirip, vagy a magyar trendeket is megjelenítő Yamm.

A Twitter a kék madár logoval vált híressé. A weboldal indulásakor létrehozott logo 4 évig volt használatban 2006-tól, 2010-ig, csupán egy kis változáson ment keresztül, mialatt az oldal is új dizájnt kapott. Egy alkalmazott tweetjéből kiderült, hogy a madarat Larrynek hívják. Nevét Larry Birdről, az NBA Boston Celtics csapatának csillagáról kapta.[8] 2012-ben került bemutatásra a harmadik logo dizájn, amelyről eltűnt a twitter felirat és a kabala madár is új külsőt kapott immár nem Larry, hanem egyszerűen Twitter Bird néven.[9]

2023 júliusában, miután Elon Musk bejelentette, hogy a Twitter fel fogja venni az X nevet, a cég leváltotta az ikonikus Twitter Bird logót egy stilizált X-re.[10][11]

Jellemzők

[szerkesztés]

Tweetek

[szerkesztés]

A tweetek a Twitteren közzétett üzenetek. Az alapbeállításoknak megfelelően ezeket bárki megtekintheti, de ez lekorlátozható csupán a követőkre. Tweetek küldhetők az internetes weboldalról, külső eszközökről (pl. mobiltelefon, tablet), illetve egyes országokból SMS üzenet formájában is.[12] Adott felhasználó feliratkozhat más felhasználóhoz, így követőként naprakészek lehetnek a felhasználó bejegyzéseiről. Lehetséges a tweetek kedvelése és megosztása is. Az üzenetek csoportba rendezhetők a # jel segítségével. Mivel a tweetek SMS-ben is elküldhetők, így egy 280 karakteres limit szab határt a mondandónk hosszának. Egy későbbi döntés alapján, képek, videók és linkek csak minimális mennyiségű karaktert tesznek ki.

Népszerű témák

[szerkesztés]

Azok a szavak, kifejezések vagy témák, amelyek jelentős számban kerülnek megemlítésre, „népszerű témává” válnak. Egy téma az által válhat népszerűvé, hogy a felhasználók egyszerűen arról beszélgetnek, vagy valamilyen csoportos erőfeszítés következményeként, valamilyen magasabb cél elérése érdekében. Ez a funkció segít a Twitter és felhasználói számára megérteni, hogy melyek azok a történések, amelyek a legfontosabbak a világon.

Hitelesített felhasználói fiókok

[szerkesztés]

Egy hitelesített felhasználói fiók jelzi a többi felhasználó számára, hogy az éppen szóban forgó fiók ténylegesen az adott magánszemély, cég, híresség stb. kezében van, vagyis nem más felhasználók próbálják fontos közszereplőknek kiadni magukat. A hitelesített státuszt egy fehér pipás minta jelzi. Ezt a funkciót leggyakrabban politikusok, zenészek, színészek, sportolók, újságírók, üzletemberek, cég és vállalatok használják. 2016 óta bármelyik felhasználó beadhatja kérelmét fiókjának hitelesítésére.

Biztonság

[szerkesztés]

A Twitter első biztonsági rését 2007. április 7-én jelentette be Nitesg Dhanjani. A probléma oka az volt, hogy a Twitter az SMS-t küldő telefonszám által azonosította a felhasználót. Nitesh a fakemytext.com-ot használta a küldő meghamisítására, így a Twitter az áldozat profiljára írta a bejegyzést. Ez a rés csak akkor használható, ha az áldozat telefonszáma ismert volt.[13] Pár héten belül a Twitter bevezetett egy opcionális PIN-kódot, amit a felhasználó határozhat meg, hogy biztosan azonosíthassák az SMS-üzenetek eredetét.

2009-ben egy másik incidens történt, amikor is számos magas státuszú Twitter fiókot törtek fel, egy rendszergazda jelszó megfejtésével.[14]

2010-ben a követés funkció egyik hibáját fedezték fel és használták ki.[15] A felhasználó beleegyezése és engedélye nélkül tudták más profilok követését bekapcsolni. Még ebben az évben került sor az első komolyabb feljelentésre. Az ügy lezárulta után a Twitter számos lépést tett a közösségi háló védelmének érdekében.

2012-ben számos ország önálló engedélyt kapott sértő tweetek eltávolítására. A funkciót elsőként a Besseres Hannover neonáci csoport letiltására használták.[16] Másnap már a francia antiszemita bejegyzések eltávolítására használták.[17]

Nehézségek

[szerkesztés]

A Twittert számos kihívás elé állította a folyamatosan növekvő felhasználói bázisuk. A Wall Street Journal azt írta a közösségi szolgáltatásról, hogy a korai felhasználókban vegyes érzéseket keltettek. A rendszer hívei szerint ez egy jó mód, hogy kapcsolatban maradjanak az elfoglalt barátaikkal. Néhányan viszont túl tolakodónak kezdték érezni, mikor minden második órában az üzenetekkel foglalkoztak, megnőtt a telefonszámlájuk, és úgy kellett szólni az ismerőseiknek, hogy felesleges közzétenni, hogy mit ettek vacsorára.[18] 2012-ben letiltásra került egy szomáliai felhasználó, aki a Westgate bevásárlóközpont ellen indított támadással hozható összefüggésbe.[19] 2016-ban számos humorista fiókja került tiltásra, orosz politikusok parodizálása miatt. A történteket heves felszólalások és tiltakozások követték, komoly kérdéseket felvetve a szólásszabadságról.[20] A Twitter használata teljesen tiltott Iránban, Kínában és Észak-Koreában.

Retweetelés

[szerkesztés]

A Twitter erősen épít arra, hogy egy tartalmat változatlan formában sajátként tegyünk közzé. Erre szolgál a retweet gomb, ahol a re- latin eredetű határozói előtag, aminek a jelentése: újra, vissza. Lásd: produkál (elkészít, létrehoz) – reprodukál (újra létrehoz), konstruál (létrehoz) – rekonstruál (újra létrehoz), play (lejátszás) – replay (újrajátszás), formál – reformál (újraformál), akció – reakció (ellentétes irányú akció). 

Tehát a retweetelés újratweetelést jelent, azaz egy más által írt twitter bejegyzést sajátként közzétenni. Kvázi hasonló, mint a Facebookon a megosztás.

Retweetelés és politika:[21]

Az adott tweet népszerűsége (retweetek száma) függ annak megfogalmazásától, illetve politikai kötődésétől is. A New York University által végzett kutatásban, melynek során több mint félmillió tweet megfogalmazását hasonlították össze, kimutatták, hogy egy erkölcsi-érzelmi kifejezés hozzátétele (pl. utálat) 20%-kal növeli a politikai témában íródott tweet népszerűségét az adott politikai irányzat követői között, mint ha abban csak erkölcsi vagy csak érzelmi kategóriájú szó szerepelne.

A legnépszerűbb felhasználói fiókok

[szerkesztés]

Globális

[szerkesztés]

A fiókok neve mellett a követők száma.

2017 szeptember
 1. Katy Perry: 103 158 801
 2. Justin Bieber: 100 188 771
 3. Barack Obama: 94 313 156
 4. Taylor Swift: 85 480 399
 5. Rihanna: 76 975 346
 6. Ellen DeGeneres: 72 715 653
 7. YouTube: 69 663 472
 8. Lady Gaga: 69 579 242
 9. Twitter: 61 888 241
 10. Britney Spears: 59 839 375

Magyar felhasználói fiókok

[szerkesztés]

A fiókok neve mellett a követők száma kerekítve.

2016[22]
 1. Palvin Barbara – 889 ezer
 2. TV2 – 272 ezer
 3. hvg.hu – 240 ezer
 4. Kovács László – 225 ezer
 5. Gyógynövények – 221 ezer[23]
2017[24]
 1. Palvin Barbara – 1 110 721
 2. Nagy Krisztina – 647 610
 3. TV2 – 382 318
 4. Időkép – 373 244
 5. hvg.hu – 363 284
 6. HelloHungary – 288 919
 7. Fluor – 265 788
 8. Laszlo Kovacs – 265 177
 9. Sziget – 252 938
 10. ALETTAOCEANXXX – 232 174[25]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. a b Isaac, Mike. „Musk’s deal for Twitter is worth about $44 billion.”, The New York Times, 2022. április 25. (Hozzáférés: 2022. április 25.) (amerikai angol nyelvű) 
 2. Kay, Kali Hays, Grace: Elon Musk is officially Twitter's new owner, and he's firing executives already (amerikai angol nyelven). Business Insider. (Hozzáférés: 2022. október 28.)
 3. Buy a vowel? How Twttr became Twitter – Too broke for the I and the E (1) – CNNMoney.com. money.cnn.com. (Hozzáférés: 2017. szeptember 23.)
 4. South by Southwest. [2007. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 16.)
 5. "We Won!" March 14th, 2007 Twitter Official Blog
 6. #numbers. (Hozzáférés: 2017. szeptember 23.)
 7. Ki se mondom miről szól ez a post Webisztán-bejegyzés, 2007. március 18.
 8. https://sports.yahoo.com/blogs/nba-ball-dont-lie/twitter-logo-named-larry-bird-005145351.html
 9. http://edition.cnn.com/2012/06/06/tech/social-media/twitter-bird-logo/
 10. Mukherjee, Supantha, Sheila. „Twitter blue bird has flown as Musk says X logo is here”, Reuters, 2023. július 25. (Hozzáférés: 2023. július 26.) (angol nyelvű) 
 11. Valinsky, Jordan: Elon Musk rebrands Twitter as X | CNN Business (angol nyelven). CNN, 2023. július 24. (Hozzáférés: 2023. július 26.)
 12. Tweeting via text message. Twitter Help Center. (Hozzáférés: 2017. szeptember 23.)[halott link]
 13. Twitter and Jott Vulnerable to SMS and Caller ID Spoofing Archiválva 2008. április 17-i dátummal a Wayback Machine-ben April 7, 2007: Nitesh Dhanjani Blog Entry
 14. Monday Morning Madness. (Hozzáférés: 2017. szeptember 23.)
 15. http://mashable.com/2010/05/10/twitter-follow-bug/#eIe5Ql2Zksqk
 16. http://www.nytimes.com/2012/10/19/world/europe/twitter-blocks-access-to-neo-nazi-group-in-germany.html
 17. http://www.bbc.com/news/technology-20004671
 18. "Friends Swap Twitters, and Frustration – New Real-Time Messaging Services Overwhelm Some Users With Mundane Updates From Friends" Archiválva 2008. május 12-i dátummal a Wayback Machine-ben March 16th, 2007 Wall Street Journal
 19. http://www.sbs.com.au/news/article/2013/09/22/al-shabab-twitter-account-suspended
 20. https://themoscowtimes.com/articles/twitter-suspends-russian-satirical-accounts-raising-free-speech-questions-53110
 21. Emotion shapes the diffusion of moralized content in social networks, William Brady (https://qz.com/1024117/one-visualization-shows-how-morally-outraged-tweets-stay-within-their-political-bubble/)
 22. 2016. márciusi adatok alapján
 23. http://24.hu/media/2016/03/29/kik-a-magyarok-kedvencei-a-twitteren/
 24. A socialbakers.com oldal adatai alapján (2017 szeptember 30-án lekért adatok)
 25. https://www.socialbakers.com/statistics/twitter/profiles/hungary/

További információk

[szerkesztés]