Twitter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Twitter
Twitter logo.svg
Kereskedelmi? igen
Regisztráció szükséges
Alapítás 2006. július 13.
Alapító Obvious, LLC[1]
Szolgáltató Twitter, Inc.
Alexa érték 12
URL twitter.com
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Twitter témájú médiaállományokat.

A Twitter ismeretségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás, mely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy rövid bejegyzéseket vagy egymásnak szánt üzeneteket írjanak (formázatlan szövegként, maximum 140 karakter hosszúságban) SMS-ben, a Twitter honlapján, azonnali üzenetküldő alkalmazásokon, illetve egyéb, a Twitter API-t használó programokon (például Tritterrific) vagy webes szolgáltatásokon (például Netvibes) keresztül. A Twitter rendszerét 2006 októberében a San Franciscó-i Obvious Corp. hozta létre.

A friss bejegyzések a felhasználó profilján jelennek meg, de azonnal láthatók az olyan felhasználók által is, akik feliratkoztak az adott felhasználó frissítéseire. A küldő meghatározhatja, hogy csak azok lássák a bejegyzéseit, akik a baráti köréhez tartoznak, vagy (alapbeállításként) mindenki. A Twitter ingyenes, de ha valaki SMS-eken keresztül kommunikál a rendszerrel, akkor a mobilszolgáltatónak az SMS-küldés díját meg kell fizetnie.

Története[szerkesztés]

A Twitter atív felhasználóinak növekedése

A Twitter kutatási és fejlesztési projektként indult az Odeonál, amelyet Noah Glass és Jack Dorsey alapított, majd 2006 márciusában debütált. A Twitter csapata nyerte meg a 2007-es South by Southwest (SXSW)[2] Web díját, blog kategóriában.[3] A díj átvételekor a következő játékos köszönő beszédet mondták: „We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!” („Meg szeretnénk köszönni 140 vagy kevesebb karakterben. És meg is tettük!” - Utalva az elküldhető legnagyobb üzenet hosszára)

A Twittert számos kihívás elé állította a folyamatosan növekvő felhasználói bázisuk. A Wall Street Journal azt írta a közösségi szolgáltatásról, hogy a korai felhasználókban vegyes érzéseket keltettek. A rendszer hívei szerint ez egy jó mód, hogy kapcsolatban maradjanak az elfoglalt barátaikkal. Néhányan viszont túl tolakodónak kezdték érezni, mikor minden második órában az üzenetekkel foglalkoztak, megnőtt a telefonszámlájuk, és úgy kellett szólni az ismerőseiknek, hogy felesleges közzé tenni, hogy mit ettek vacsorára.[4]

Híres Twitter-felhasználók például az amerikai volt elnök-esélyes John Edwards és az USA volt elnöke, Barack Obama, a Csillagkapu: Atlantisz színésze, David Hewlett, a podtech.net bloggere, Robert Scoble, az Xbox blogger Larry Hryb, a podcast terjesztő Leo Laporte és Veronica Belmont. (2007. április 4-én Laporte átpártolt a Twittertől a konkurens Jaikuhoz, a saját, TWiT márkajelzésének problémái miatt.[5])

A Twitter első biztonsági rését 2007. április 7-én jelentette be Nitesg Dhanjani. A probléma oka az volt, hogy a Twitter az SMS-t küldő telefonszám által azonosította a felhasználót. Nitesh, a fakemytext.com-ot használta a küldő meghamisítására, így a Twitter az áldozat profiljára írta a bejegyzést. Ez a rés csak akkor használható, ha az áldozat telefonszáma ismert volt.[6] Pár héten belül a Twitter bevezetett egy opcionális PIN-kódot, amit a felhasználó határozhat meg, hogy biztosan azonosíthassák az SMS-üzenetek eredetét.

A Twitter hatalmas népszerűsége annak is köszönhető, hogy a fejlesztők idejében elérhetővé tették a Twitter API-ját. Így rengeteg új fejlesztés és mash-up jelent meg a felhasználók igényeinek megfelelően.[7] Ilyen például a magyar felhasználókra, illetve magyarul írókra szűrő, bár mára már megszűnt Turulcsirip, vagy a magyar trendeket is megjelenítő Yamm.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Incorporating Twitter" March 18th, 2007 Twitter Official Blog, Hozzáférés ideje: May 29th, 2007
  2. South by Southwest
  3. "We Won!" March 14th, 2007 Twitter Official Blog
  4. "Friends Swap Twitters, and Frustration – New Real-Time Messaging Services Overwhelm Some Users With Mundane Updates From Friends" March 16th, 2007 Wall Street Journal
  5. "Goodbye Twitter. Hello Jaiku." April 6, 2007, LOL: The Life of Leo
  6. Twitter and Jott Vulnerable to SMS and Caller ID Spoofing April 7, 2007: Nitesh Dhanjani Blog Entry
  7. Ki se mondom miről szól ez a post Webisztán-bejegyzés, 2007. március 18.

További információk[szerkesztés]