Sina Weibo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sina Weibo
Vállalkozás típusa
  • webhely
  • közösségi hálózat
  • online közösség
Oldal típusamikroblogolás
Elérhető nyelv(ek)kínai
Alapítva2009. augusztus 14.[1]
Származási országKína
TulajdonosSina Corporation
URLwww.weibo.com
SzolgáltatóSina Corporation
Alexa-helyezés21 (2017. november 28.)
Átírási segédlet
Sina Weibo
Kínai átírás
Egyszerűsített kínai新浪微博
Mandarin pinjinHszinlang Vejpo
Wade–GilesHsin-Lang Wei-Po
Kantoni jűtphingSzanlong Méjpok

A Sina Weibo Kína legnépszerűbb mikroblog weboldala, melynek több mint 300 millió regisztrált felhasználója van, és ezzel a Twitter egyik legnagyobb vetélytársa.[2] A Sina Weibót egyszerűen vejpo-nak is nevezik, ami a „mikroblog” kínai megfelelője, és általában a Sina Weibót értik rajta, bár más mikroblogszolgáltatók is működnek Kínában. Naponta mintegy 100 millió üzenetet küldenek rajta.[3]

Társadalmi hatása[szerkesztés]

A mikroblogolás a cenzúra miatt Kínában komoly önkifejezési eszközzé vált a lakosság számára, a mikroblogokat felhasználják társadalmi felhívásokra, összefogásokra is. Mivel rengetegen használják és egy-egy üzenetet egyszerre milliók is láthatnak, a hatóságokra és a politikusokra is nyomást gyakorol. A mikrobloggerek összefogása elérte például, hogy a hatóságok közzétegyék Peking légszennyezettségi adatait, amiket korábban titkoltak.[2]

Források[szerkesztés]

  1. Special: Micro blog's macro impact”, Michelle and Uking, China Daily, 2011. március 2. (Hozzáférés: 2011. október 26.) 
  2. a b Hewitt, Duncan: Weibo: How China's version of Twitter changed five lives. BBC, 2012. július 16. (Hozzáférés: 2012. július 16.)
  3. Cao, Belinda. „Sina's Weibo Outlook Buoys Internet Stock Gains: China Overnight”, Bloomberg, 2012. február 28. (Hozzáférés: 2012. július 16.)