YouTube

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
YouTube, LLC
YouTube Logo 2017.svg
Jelmondat Broadcast Yourself
Típus leányvállalat (Google LLC)
Alapítva 2005. február 14.
Székhely USA, Kalifornia, San Bruno
Vezetők Steve Chen, Chad Hurley, Jawed Karim
Alapító
 • Steve Chen
 • Jawed Karim
 • Chad Hurley
Iparág Internet
Tulajdonos Alphabet Inc.
Forma korlátolt felelősségű társaság
Termékek Videómegosztás
Anyavállalata Google Inc.
Nyelvek 76

YouTube, LLC (USA)
YouTube, LLC
YouTube, LLC
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 37′ 41″, ny. h. 122° 25′ 34″Koordináták: é. sz. 37° 37′ 41″, ny. h. 122° 25′ 34″
A YouTube, LLC weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz YouTube, LLC témájú médiaállományokat.

A YouTube nyilvános videómegosztó webhely, ahol a felhasználók videoklipeket tölthetnek fel és nézhetnek meg. A YouTube székhelye a kaliforniai San Brunóban található és a Time magazin megválasztotta a lapot a 2006-os év találmányának.[1]

Története[szerkesztés]

A YouTube-ot 2005 februárjában alapította három korábbi PayPal-alkalmazott.[2] 2006 novemberében a céget 1,65 milliárd dollárért (akkori árfolyamon számolva 318 milliárd forintért) vásárolta meg a Google LLC, és azóta annak leányvállalataként működik.

Működése[szerkesztés]

Üzletpolitika[szerkesztés]

A feltöltött tartalmak között egyaránt megtalálhatók film- és tévéműsorrészletek, zenei videók és házi készítésű videofelvételek is. A YouTube ugyan tiltja a jogvédett felvételek feltöltését, de 2010-ben már percenként 24 óra videót töltöttek fel a felhasználók, így jóval nehezebbé vált elkerülni, hogy jogvédett anyagok kerüljenek ki az oldalra.[3]

A feltöltött videók nagy részét magánszemélyek szolgáltatják, de a feltöltők között vannak nagy, profitorientált tartalomszolgáltató cégek is. Manapság több nagyobb médiavállalatnak is van saját csatornája a YouTube rendszerében, ilyenek például a CBS, a BBC, vagy az UMG.[4] Ugyanakkor a film-, valamint a zeneipar is jelen van az oldalon: 2009 végén prémium szekciót indított a YouTube, ahol a filmeket, sorozatokat már teljes hosszukban lehet végignézni, valamint ingyenesen nézhető pl. a Sony Music, UMG és más nagy vállalatok által közösen fenntartott, VEVO nevű online zenetévé csatornája is.[5] Habár hatalmas pénzforrás lehetne, az oldal máig nem termel profitot. Azonban a tulajdonosok szerint a Google keresőmotorjánál bevált hirdetési megoldás a videomegosztót is nyereségessé tehetné.[6]

Jogvédelem[szerkesztés]

Kezdetben a feltölthető videók hossza nem volt korlátozva. Mivel azonban a hosszabb videók többségében illegálisan megosztott jogvédett tartalmak voltak, 10 perces időlimitet állapítottak meg, majd 2010 nyarán – a jogvédett tartalmak kiszűrését végző algoritmusok fejlődésére hivatkozva – ezt megemelték 15 percre, 2010 decemberében pedig eltörölték az időkorlátot azon felhasználók számára, akik nem követtek el korábban szerzőijog-sértést, és más téren sem sértették meg a honlap szabályzatát. Ezenkívül már nem feltétlenül törlik az illegális forrásból származó jogvédett anyagokat, hanem csupán regisztrálják ezeket, hogy a melléjük társított hirdetések bevételeiből részesedhessenek a jogtulajdonosok.[7]

Multichannel Network partnercégek[szerkesztés]

A Multichannel Network-ök, vagy röviden MCN-ek YouTube tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok, akik a YouTube CMS használatához jogot kapnak, ezáltal könnyen tudnak tiltani videókat. Jelenleg a következő vállalatok rendelkeznek Magyarországon YouTube tanúsítvánnyal:

 • 4Kids Network
 • Special Effects Media
 • Star Network/HD Marketing
 • Bug Tv
 • WMM Music Distribution
 • Nagyobb kereskedelmi tévék is meg szokták kapni a YouTube teljes CMS-hez való jogosultságot

Jellemzői[szerkesztés]

HD videók[szerkesztés]

A Google először egy kis csellel lehetővé tette a videók jobb minőségben való megtekintését (ez nagyobb sávszélességet igényel). Az &fmt=6 sztring URL-hez való hozzáadásával 448 × 336 pixelre nőtt a felbontás a szokványos 320 × 240-ről, míg a &fmt=18 hozzáadásával 480 × 360 felbontású, mp4 formátumú verziót kapott a néző. Egy Mozilla Firefoxhoz készült kiterjesztéssel is növelhető volt a videók felbontása.

A lejátszóablak később 16:9-es képarányúra változott, és a HD minőségre váltás is kényelmesen elérhető innen.

WEB 2.0 kompatibilitás[szerkesztés]

A lejátszószolgáltatás az Adobe Flash technológiát lecserélte saját fejlesztésű HTML5 lejátszójára. Az oldal az úgynevezett Web 2.0 forradalom egy zászlóvivője, ennek megfelelően a megjelenő tartalmak döntő többségét a felhasználók szolgáltatják.

Időzített lejátszás[szerkesztés]

2008 ősze óta az URL végén meg lehet adni, honnan kezdje lejátszani a videót, a #t=1m49s formában.[8]

AudioSwap[szerkesztés]

A YouTube küzd a zenekalózkodás ellen. Ezért ellenőrzi a videó alatt a zenét. Ha kiderül, hogy nem a zenelicencelő által azonosított változata a zenének (kivéve, ha koncertfelvétel), leszedi. Az AudioSwap a YouTube zenekönyvtára azonosított zenékkel, ezek szabadon felhasználhatók a videókban.

YouTube Partner-díjak[szerkesztés]

A YouTube Partner-díjak olyan elismerések, melyekkel a leglátogatottabb csatornákat díjazzák. A díjazás alapja kizárólag a csatornára feliratkozók száma. Négy szintje van:[9]

 1. Ruby Play Button (Rubint): a csatorna elérte az 50 millió feliratkozót.
 2. Diamond Play Button (Gyémánt): a csatorna elérte a 10 millió feliratkozót.
 3. Gold Play Button (Arany): a csatorna elérte az 1 millió feliratkozót.
 4. Silver Play Button (Ezüst): a csatorna elérte a 100 000 feliratkozót.

A Ruby-díj egy különleges szintű díj és a Creators Award oldal nem tesz említést róla, mert egyedileg készül minden díjazott csatornának. Jelenleg PewDiePie az egyedüli csatorna, aki megkapta a Ruby Play Buttont egy „BroFist” alakú trófea formájában.[10]

További felhasználói funkciók[szerkesztés]

 • Gyorslista: ha valamelyik videó tetszik, felrakható a gyorslistára.
 • Értékelés: itt értékelhető a videó.
 • Listák készítése.
 • Kifogásolás: ha egy felhasználó talál egy videót, amit kifogásolni kéne, akkor a kifogásoló gombra kattint. Ott beírja, hogy milyen ok miatt lett ez a döntése (pl.: túl sok trágár szó, pornográf tartalom). A kifogásolás után a videó vendégek és kiskorúak számára elérhetetlen lesz.

Statisztikák[szerkesztés]

Jellemző számadatok, tények[szerkesztés]

 • Havonta egymilliárd ember nézi a megosztott videókat.[11]
 • Hatmilliárd óra videót nézünk meg a szolgáltatásban havonta.
 • Percenként 400 óra - több mint 16 nap - videót töltenek fel világszerte a YouTube-ra.
 • Egy hónapban több videót töltenek fel a YouTube-ra, mint amennyi időt a három legnagyobb egyesült államokbeli televíziós csatorna az elmúlt öt évben összesen sugárzott.
 • Naponta több millióan iratkoznak fel egy-egy csatornára.[12][13]
 • Az első videó a "Me at the zoo" volt.

Nézettségi rekord[szerkesztés]

A YouTube-on a legnézettebb videó Luis Fonsi Despacito c. száma, amit már több mint 5,5 milliárd alkalommal tekintettek meg. Ez a videó megelőzte az előbbi csúcstartót, Wiz Khalifa -t a See You Again számát (Charlie Puth közreműködésével), 3,8 milliárd fölötti nézettséggel. A legtöbb feliratkozóval jelenleg az indiai származású T-Series csatorna rendelkezik, amely 2019-ben előzte le a korábbi első helyezettet, PewDiePie-t. Az eseményt széleskörű ellenállás próbálta megállítani, sikertelenül.

Megnevezése[szerkesztés]

Nevében a You (=te) arra utal, hogy a tartalmát a felhasználók töltik fel, a Tube (=cső) pedig főhajtás a televíziózás gyermekkorához tartozó katódsugárcső előtt. A szó szerinti magyar fordításból keletkezett a Tecső interszleng megnevezés.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A YouTube lett az év találmánya. ITcafé. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 2. Hopkins, Jim: Surprise! There's a third YouTube co-founder. USA Today. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 3. Percenként 24 órányi videó kerül fel a YouTube-ra. HVG.hu. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 4. Weber, Tim: BBC strikes Google-YouTube deal. BBC. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 5. Ötéves a YouTube. HVG.hu. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 6. Öt éve jelent meg az első YouTube-videó. SG.hu. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 7. A YouTube eltörölte az időkorlátot. Index. (Hozzáférés: 2010. december 11.)
 8. Jason Kincaid: YouTube Enables Deep Linking Within Videos. TechCrunch, 2008. október 25. (Hozzáférés: 2009. március 4.)
 9. YouTube Creator Awards. YouTube. (Hozzáférés: 2017. január 6.)
 10. PewDiePie: THE RUBY PLAYBUTTON / YouTube 50 Mil Sub Reward Unbox, 2016. december 18. (Hozzáférés: 2017. február 10.)
 11. Átlépte a kétmilliárdot a YouTube napi forgalma. HVG.hu. (Hozzáférés: 2010. május 17.)
 12. PC World 2014. januári szám, 16. oldal
 13. PC World 2014. februári szám, 96. oldal

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]