Amazon Prime Video

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amazon Prime Video
Vállalkozás típusaÜzletág
Oldal típusaOTT streaming platform
SzékhelySeattle
Származási országEgyesült Államok
Kiszolgált terület(ek)Világszerte (Kontinentális Kínát, Kubát, Iránt, Észak-Koreát és Szíriát kivéve)
TulajdonosAmazon
Termékek
Szolgáltatások
  • Filmgyártás
  • Filmterjesztés
AnyavállalatAmazon
Leányvállalat(ok)Video Direct
URLwww.primevideo.com
Kereskedelmi?Igen
Regisztrációelőfizetéshez kötött
FelhasználókNövekedés 175 millió (2021. április 29.)[1]
Indult2006. szeptember 7.
StátuszAktív
Alexa-helyezés137
A Wikimédia Commons tartalmaz Amazon Prime Video témájú médiaállományokat.

Az Amazon Prime Video, vagy egyszerűen Prime Video az Amazon.com, Inc. előfizetéses Video on Demand over-the-top streaming és kölcsönzési szolgáltatása, amelyet önálló szolgáltatásként vagy az Amazon Prime előfizetés részeként kínálnak. A szolgáltatás elsősorban az Amazon Studios által gyártott vagy az Amazon számára licenszelt filmeket és televíziós sorozatokat forgalmaz Amazon Originals (vagy Exclusives) néven, de a szolgáltatás más szolgáltatók tartalmait, tartalmi kiegészítőket, élő sporteseményeket, valamint videokölcsönzési és -vásárlási szolgáltatásokat is kínál.

A világszerte működő szolgáltatáshoz teljes körű Prime-előfizetés szükséges lehet. Az olyan országokban, mint az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország, a szolgáltatás teljes Prime-előfizetés nélkül is elérhető,[2] míg Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Indiában, Törökországban és Olaszországban csak egy külön weboldalon át lehet hozzáférni. A Prime Video emellett egy tartalmi kiegészítő szolgáltatást is kínál csatornák formájában, az úgynevezett Amazon-csatornák vagy Prime Video-csatornák keretében, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a Prime Videón belül más tartalomszolgáltatók, például az HBO, a Showtime, a StarzPlay és a Shudder további videó-előfizetési szolgáltatásaira fizessenek elő.[3]

A 2006. szeptember 7-én Amazon Unbox néven indult az Egyesült Államokban, a szolgáltatás egyre bővülő filmtárral bővült, és a Prime előfizetés kialakulásával kiegészült a Prime Video csomaggal. Ezt követően átkeresztelték Amazon Instant Video on Demandra. Miután 2011-ben felvásárolta az Egyesült Királyságban működő LoveFilm streaming és DVD-by-mail szolgáltatást,[4] 2014-ben az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában a Prime Videót is hozzáadták a Prime előfizetéshez,[5][6] amely havi 7,99 font/€/hó előfizetéssel elérhető, fenntartva a LoveFilm Instant tervét. A szolgáltatás korábban 2012-ben Norvégiában, Dániában és Svédországban is elérhető volt, de 2013-ban megszűnt.[7] 2016. április 18-án az Amazon az Egyesült Államokban 8,99 dollárért havonta különválasztotta a Prime Videót az Amazon Prime-tól.[8]

2016. december 14-én a Prime Video világszerte elindult (kivéve a kontinentális Kínát, Kubát, Iránt, Észak-Koreát és Szíriát), kiterjesztve elérhetőségét az Egyesült Államokon, az Egyesült Királyságon, Németországon, Ausztrián és Japánon kívülre. Az új területek közül Belgiumban, Kanadában, Franciaországban, Indiában, Írországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Brazíliában a szolgáltatás része volt a Prime-nak, míg az összes többi országban az első hat hónapban havi 2,99 $/€/hó, ezt követően pedig havi 5,99 $/€/hó promóciós áron volt elérhető.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Spangler, Todd: Amazon Tops Q1 Expectations, Bezos Touts More Than 175 Million Prime Video Viewers (amerikai angol nyelven). Variety, 2021. április 29. (Hozzáférés: 2022. február 11.)
  2. Amazon Prime Video subscription. (Hozzáférés: 2021. július 26.)
  3. Kleinman, Alexis (2014. április 23.). „Amazon Prime Just Got Way Better With A Ton Of Old HBO Shows”. The Huffington Post. (Hozzáférés: 2021. július 26.)  
  4. Amazon Prime, Prime is Fast Delivery and More, Looking for the Prime Video Monthly Membership? "After your free trial, Prime Video is just £5.99/month. You can cancel your membership at any time". Amazon.co.uk. Retrieved June 16, 2016.
  5. Sawers, Paul: Amazon Launches Prime Instant Video in UK & Germany (amerikai angol nyelven). The Next Web , 2014. február 21. (Hozzáférés: 2020. november 6.)
  6. HuffPost is now a part of Verizon Media. consent.yahoo.com . (Hozzáférés: 2020. november 6.)[halott link]
  7. Amazon's LOVEFiLM Pulls Its Subscription DVD And Streaming Service Out Of Scandinavia. TechCrunch , 2013. június 10.
  8. Benjamin Mayo: Video streaming race heats up, Amazon now offers its Prime Video service independent of Prime subscription for $8.99/mo. 9to5Mac , 2016. április 18.
  9. Amazon Prime Video Now Available in More Than 200 Countries and Territories Around the World. phx.corporate-ir.net. [2017. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 14.)

További információk[szerkesztés]