Snapchat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Snapchat
Fejlesztő Snap Inc.
Legfrissebb stabil
kiadás
  • 10.66.5.71 (2057. szeptember 24., iOS)
  • 10.72.5.0 (2020. január 12., Android)
  • 10.59.3.0 Beta (2019. június 6., Android)
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv
Operációs rendszer
Kategória
  • online szolgáltatás
  • közösségi hálózat
Licenc kereskedelmi licenc
A Snapchat weboldala

A Snapchat multimédiás üzenetküldő alkalmazás, melyet Evan Spiegel, Bobby Murphy és Reggie Brown, a Stanford Egyetem volt diákjai hoztak létre, majd később megalapították Snap Inc., (eredetileg Snapchat Inc.) nevű vállalatukat.

A Snapchat egyik legnagyobb előnye, hogy a képek és üzenetek csak rövid ideig elérhetők, majd eltűnnek és elérhetetlenné válnak. Az alkalmazás fejlődése során eljutott a személy-személy fotómegosztástól a "Stories", valamint a "Discover" segítségével a 24 órán át elérhető tartalmakig és a márkák által megosztott rövid, szórakoztató reklámokig. A Snapchat figyelemreméltónak bizonyult, mint feltörekvő, új social media platform, mert nagy hangsúlyt fektet a virtuális matricákkal és a bővített valóságos objektumokkal kölcsönhatásban álló felhasználókra. 2017 májusától a Snapchatnek 166 millió napi aktív felhasználója van.

Történelem[szerkesztés]

Prototípus[szerkesztés]

Nyilatkozatok és dokumentumok is megerősítik azt a tényt, hogy az „eltűnő képek” Reggie Brown ötlete volt és ő juttatta el Evan Spiegel-hez, mert a Spiegelnek voltak korábbi üzleti tapasztalatai. Brown és Spiegel megragadta Bobby Murphy-t tehetséges kódírása miatt. Hárman hónapokig szorosan együttműködtek, majd 2011. július 8-án elindították a Snapchatet "Picaboo" -ként IOS operációs rendszeren. Spiegel és Murphy ezt követően úgy döntöttek, hogy eltávolítják Brownt a cégből.

Az alkalmazást 2011 szeptemberében újraindították Snapchatként, és a csapat a használhatóságra és a technikai szempontokra helyezte a hangsúlyt, nem pedig a márkázási erőfeszítésekre. Kivétel volt a Ghostface Chillah ikon melyet Brown tervezett s a Wu-Tang Clan hiphop csoport egyik tagjáról, Ghostface Killah-ról, neveztek el.

2012. május 8-án Reggie Brown e-mailt küldött Evan Spiegelnek a Stanfordban eltöltött évük során, amelyben felajánlotta, hogy újra tárgyalja a tulajdonjoggal kapcsolatos részesedést. A Snapchat ügyvédjei azt válaszolták, hogy soha nem volt kreatív kapcsolat a termékkel. Az ügyvédek azzal is vádolták Brownt, hogy Spiegel és Murphy ellen csalást követett el azzal, hogy azt állította, hogy ő a termék feltalálója. Ügyfeleik nevében az ügyvédi iroda arra a következtetésre jutott, hogy Reggie Brown nem kapott semmilyen értékű vagy érdemi hozzájárulást, így részesedése sem volt.

2012. május 9-én Evan Spiegel vezérigazgató első blogbejegyzésében leírta a vállalat küldetését: "A Snapchat nem a hagyományos Kodak pillanat elfogadásáról szól, hanem az emberi érzelmek teljes körű kommunikációjáról, nem csak arról, ami szép vagy tökéletesnek tűnik.. " A Snapchatet a társadalmi média személyes adatainak hosszú élettartamából származó problémák ihlették, mint például a Facebook-képek sürgősségi felderítése a munkahelyi interjúk előtt vagy a nem hiteles, photoshopolt képek.

Növekedés[szerkesztés]

2012 májusában 25 képet küldtek másodpercenként és 2012. november 28-tól a felhasználók több mint egymilliárd fotót osztottak meg a Snapchat iOS alkalmazásban, vagyis naponta kb 20 millió fényképet. A Snapchat 2012. október 29-én androidos operációs rendszerekre is megjelent.

2013 júniusában a Snapchat 5.0 verziója, "Banquo" néven jelent meg, iOS rendszerhez készült. A frissített verzió számos sebesség- és tervezési fejlesztést vezetett be, beleértve a csúsztatható navigációt, a dupla érintses újrajátszást, egy jobb barátkeresőt és az alkalmazáson belüli profilokat. Szintén 2013 júniusában a Snapchat bevezette a Snapkidz-et a 13 év alatti felhasználók számára. A Snapkidz része az eredeti Snapchat alkalmazásnak, és aktiválódik, ha a felhasználó megadta az életkorát. A Snapkidz megengedi a gyerekeknek, hogy snapeket készítsenek, szerkeszthessék azokat, de nem tudják elküldeni a többi felhasználónak, és csak a használt eszközre menthetik le a snapeket.

A Snapchat által közzétett statisztikák szerint 2015 májusától az alkalmazás felhasználói naponta 2 milliárd videót küldtek el, novemberig pedig 6 milliárdot. 2016-ra a Snapchat 10 milliárd napi videomegjelenést számlált. A Snapchat 2016 májusában 1,81 milliárd dolláros tőkeinstrumentummal rendelkezett, ami erős befektetői érdeklődést mutatott a vállalat számára. 2016. május 31-ig az alkalmazásnak közel 10 millió aktív felhasználója volt az Egyesült Királyságban. 2017 februárjában a Snapchatnek 160 millió napi aktív felhasználója volt, ezek száma májusban 166 millióra növekedett.

2016 szeptemberében a Snapchat Inc.-t átnevezték Snap Inc.-nek, ekkor jelent meg a vállalat első hardvereszköze, egy 10 másodperces videófelvételre képes, beépített kamerával rendelkező, intelligens szemüveg. 2017. február 20-tól a szemüvegek megvásárolhatók online.

Jellemzők[szerkesztés]

Alapvető funkciók[szerkesztés]

A Snapchat elsősorban multimédiás üzenetek, snapek létrehozására szolgál. a pillanatképek egy fényképből vagy egy rövid videóból állhatnak, és szerkeszthetők szűrők és effektusok, szövegfeliratok és rajzok hozzáadásával. A videóklip küldés 2012 decembere óta lehetséges. Ha az alkalmazásban lenyomva tartja a fénykép gombot, legfeljebb tíz másodperces videót rögzíthet. Egyetlen megtekintés után a videó alapértelmezés szerint eltűnik. Spiegel kifejtette, hogy ez a folyamat lehetővé tette, hogy a videoadatok tömöríthetők legyenek egy fénykép méretéhez.

2013 októberében a Snapchat bemutatta a "My Story" funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a pillanatképeket történetekként osszák meg, mely minden ismerős számára elérhető 24 órán át. 2014 júniusáig a Stories funkciók által bemutatott fotó- és videófelvételek felülmúlják a személyre szabott üzenetek számát. A szolgáltatás leggyakrabban használt funkciójaként, a Stories napi több mint egymilliárd megtekintéssel kétszeresére növelte a napi megtekintéseket.

2014-es frissítésben jelent meg a vdeochat valamint a közvetlen üzenetküldési funkciók, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy szöveges üzeneteket küldjenek barátainak és családjaiknak.

2014 júliusában hozzáadódott egy "Geofilters" néven ismert funkció, amely lehetővé teszi a speciális filterek használatát, ha a felhasználó bizonyos földrajzi helyeken, például városokban, eseményen vagy nevezetes helyen jelentkeznek be. A Snapchat felhasználók tervezhetnek saját Geofiltereket az alkalmazásban. A 2015 szeptemberében bevezetett "Lens" funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy arcérzékelő technológiával valós idejű hatásokat hozzanak be a pillanatképükbe. Ezt a keresőben egy arckép hosszú megnyomásával aktiválhatja. 2017 áprilisában a Snapchat kiterjesztette ezt a funkciót a "World Lenses"-re, amely a kibővített valóság-technológiát alkalmazza a 3D-s elemek (például tárgyak és animált karakterek) jelenetekbe való integrálásához.

A pillanatfelvételeket a kiválasztott személyeknek vagy egy félig nyilvános "Story" -hoz lehet továbbítani. A privát üzenetfotók a felhasználó által meghatározott időtartamig (1 - 10 másodpercig, a feladó által meghatározott módon) megtekinthetők, mielőtt elérhetetlenné válnának. A Snapchat alkalmazás nem akadályozza meg a képernyőképek készítését, de értesíti a feladót, ha észleli, hogy mentésre került az elküldött snap.

A barátok felvétele felhasználónevek, telefonszám, testreszabható "Snapcodes" vagy a "Add Nearby" funkció segítségével lehetséges, az Add Nearby funkcióval a közelben lévő felhasználókat kereshetjük, akik szintén beléptek az Add Nearby menübe.

2014 novemberében a Snapchat bemutatta a "Snapcash" funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy privát üzenetben pénzt küldjenek egymásnak. A fizetési rendszert a Square biztosítja.

A Snapchat 2015 januárjában bevezette a "Discover" -t, amely többek között a BuzzFeed, a CNN, az ESPN, a Mashable, a People, a Vice és a Snapchat által támogatott, rövid formájú tartalmak csatornáit tartalmazza. Az ezekhez a funkciókhoz kapcsolódó adatfelhasználási problémák kezeléséhez 2015 augusztusában egy "Utazási mód" opciót adtak hozzá. Ha aktiválva van, a szolgáltatás megakadályozza a pillanatfelvételek automatikus letöltését, amíg a felhasználó kifejezetten kéri őket.

2016 júliusában a Snapchat egy új, "Memories" néven ismert opciót vezetett be, amely lehetővé teszi a pillanatképek mentését egy privát tárolóterületre, ahol megtekinthetők az eszközön tárolt egyéb fotók mellett, valamint szerkeszthetők és publikálhatók pillanatképekként, történet hozzászólásokként vagy üzenetekként.

Szintén 2016 júliusában jelent meg a Snapchat Bitstrips és annak Bitmoji applikációja is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy személyre szabott rajzfilm-avatárokat tervezzenek. A Snapchat ezúttal elindította a Bitmoji és a Snapchat közötti integrációt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy összekapcsolják fiókjaikat, és használják a Bitmoji matricákat a pillanatképeken és üzeneteken belül. A bitmoji karakterek world lenses-ként is használhatók.

2016 augusztusában a Snapchat elindította a Geostickers szolgáltatást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy városfüggő matricákat küldjenek be az üzenetbe és a pillanatképekbe.

2017 májusában egy frissítés lehetővé tette, hogy korlátlan megtekintési idővel is lehessen pillanatképeket küldeni. Új kreatív eszközök is elérhetőek, nevezetesen az emoji-val történő rajzolás, a hurokban lejátszott videók, valamint a radír, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy eltávolítsanak objektumokat egy fényképről, és kitöltsék a hátteret a térben.

2017 júniusában a Snapchat lehetővé tette a felhasználóknak a pillanatfelvételekre linkek hozzáadását, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a nézőket bizonyos webhelyekhez irányítsák. Emellett a frissítés több kreatív eszközt adott: a "Backdrop" funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kivágjanak egy meghatározott objektumot a saját fotójukból, és színes mintákat alkalmazzanak rá, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek az adott objektumra, és a "hangszűrők" lehetővé teszik a felhasználók számára a hangok módosítását a pillanatfelvétel alatt.

A 2017. júliusi "Snap Map" kiadása, a felhasználó tartózkodási helyét sugározza egy térképen. Az alkalmazás minden alkalommal frissíti a felhasználó helyzetét a térképen amikor az belép az applikációba, és nem csak akkor, amikor aktívan rögzíti a pillanatokat. A térképet nagyíthatja a részletes földrajzi információk, például az utcanevek is megjelennek a térképen. Ha egy felhasználó nem szeretné megosztani a tartózkodási helyét, aktiválhatja a Ghost mode-ot, mely kikapcsolja a tartózkodási hely frissítését.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]