Ask.fm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ask.fm
ASKfm-logo.svg
Az Ask.fm logója
Az Ask.fm logója
Jelmondat Ask and surrender
Kereskedelmi? Igen
Oldal típusa Kérdezz-Felelek (Q&A) weboldal
Regisztráció Opcionális, a válaszoláshoz kell
Elérhető nyelv(ek) angol
Alapítás 2010. június 26.
Motor Saját
Alexa érték 744 (2017. november 29.)
URL ask.fm

Ask.fm egy lettországi központú közösségi weboldal, amelyen a felhasználók egymásnak tehetnek fel kérdéseket és válaszolhatnak a nekik feltett kérdésekre. A kérdezés történhet anonim módon, a válaszadás azonban csak regisztrációval lehetséges. Az oldal 2010. június 26-án indult, az akkori Formspring (a mai Spring.me) riválisaként. Globális forgalom tekintetében megelőzte riválisát.

Történet[szerkesztés]

Az Ask.fm-et 2010 júniusában készítették. A szolgáltatás gyorsan tett szert világméretű népszerűségre. 80 millió felhasználója volt 2013-ban, akik 30 millió kérdést és választ tettek fel naponta. Az Ask.fm a világ 200 legnézettebb weboldala között szerepel.

Növekedés[szerkesztés]

A cég nagyon gyorsan növekedett. 2012 áprilisában ötmillió regisztrált felhasználójuk volt. Ez 2012 júliusára 10 millióra nőtt, akik naponta 15 millió választ írtak. Ezen a ponton az Ask.fm állítása szerint megelőzte a Formspringet havi 37 millió egyedi látogatóval, szemben a Formspring havi 20 millió egyedi látogatójával. 2012 októberében az Ask.fm elérte a 20 millió regisztrált felhasználót. 2013 áprilisában a cégnek már 50 millió regisztrált felhasználója volt. Mivel 2013 augusztusára a regisztrált felhasználóinak száma 70 millióra ugrott, ezért naponta több mint 30 millió kérdést és választ írtak.

Funkciók[szerkesztés]

2011 áprilisában bevezették a videóválasz funkciót, ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy webkamerával rögzített videókkal válaszoljanak a kérdésekre. 2011 májusában bevezettek egy új szolgáltatást, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egymásra tudjanak hivatkozni azzal, hogy a felhasználónév elé egy „@” karaktert írnak. 2011 decemberében az adatvédelmi beállítások egy funkcióval bővült, amely lehetőséget adott a felhasználóknak, hogy letiltsák az anonim kérdéseket. Később, ugyanebben a hónapban megjelent a Popular! funkció, amely lehetőséget adott a felhasználóknak, hogy új és érdekes embereket találjanak meg az Ask.fm-en. 2013 júniusában iPhone és Android alkalmazás is megjelent.

Viták[szerkesztés]

2012 és 2013 között, a helyszíne lett több online zaklatásnak is, amelyek közül néhány öngyilkossághoz vezetett, különösen a tinédzser felhasználóknál. Több hirdető, elsősorban a The Sun, a BT Group és Specsavers is megszakította kapcsolatait az oldallal.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ask.fm című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]