Instagram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Instagram
Instagram logo.svg

Fejlesztő Facebook
Első kiadás 2010.10.06
Legfrissebb stabil
kiadás
Android, IOS 5.0.2
(2013.12.19.)
Legfrissebb fejlesztői
kiadás
Windows Phone 0.4.2.0
(2014.03.22.)
Operációs rendszer IOS 4.3 vagy későbbi, Android 2.2 vagy későbbi, Windows Phone 8
Méret 14 MB
Kategória Fotó és videó
Licenc Freeware
Az Instagram weboldala

Az Instagram egy közösségi hálózat, amely fényképek és rövid videók okostelefonon történő megosztásán alapul. A felhasználók fényképeket és videókat tölthetnek fel, amelyeket különböző művészi hatású effektekkel/szűrőkkel láthatnak el, feliratozhatják, beállíthatják a készítés helyét, majd ezt követően megoszthatják másokkal.

A megosztás mehet az Instagramon belül és azon kívül több különböző közösségi hálózatban (Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr, Posterous, Foursquare) és e-mailben is. A felhasználók az Instagramon belül tudják követni egymást, kinyilváníthatják tetszésüket, illetve kommentálhatják a feltöltött képeket vagy videókat.[1]

Az alkalmazást Kevin Systrom és Mike Krieger készítette 2010 októberében. A szolgáltatás nagyon hamar rendkívül népszerű lett, 2013 januárjában már több, mint 100 millió felhasználóval rendelkezett. A szolgáltatás az App Store-on és a Google Play-en, valamint a Windows Phone okostelefonokon is letölthető. Eredetileg csak iPhone, iPad és iPod Touch készülékeken lehetett használni, de 2012 áprilisától az Android készülékekre,[2] 2013 novemberében pedig Windows Phone-ra is elérhetővé vált. Arról, hogy a jövőben elérhető lesz-e BlackBerry-n is az alkalmazás, egyelőre nincs semmilyen jövőbeni terv.

Csak mobiltelefonról lehet képeket feltölteni, azonban 2012 novemberétől rendelkezésre áll minden Instagram felhasználónak a webes profilja, az összes képével együtt; ahol a feltöltésen kívül lényegében minden műveletet végrehajthatunk: be- és kikövethetünk embereket, lájkolhatunk és kommentelhetünk is.

2013. június 20-i Instagram frissítés után minden felhasználó elkészítheti a maximum 1 perces videóit. Ezt a képekhez hasonlóan filterekkel láthatja el, valamint feliratot, helyszín megjelölést és megosztási oldalakat adhat hozzá.

Történet[szerkesztés]

Az Instagram 2010 októberében kezdte meg működését az Apple Inc. készülékein. Rohamos növekedés volt jellemző rá. Nagyon sokan megkedvelték az alkalmazást az egyszerűsége és a kreált fotók egyedisége miatt. 2010 decemberében már 1 millió felhasználó használta világszerte az alkalmazást, amely 2011 júniusára 5 millió felhasználóra bővült. Ekkor már közel 100 millió fotó volt elérhető benne. 2012 januárjában már 15 millió felhasználó használta az alkalmazást és ekkor már közel 400 millió fotót osztottak meg Instagramon. 2013-ban már 100 millió felhasználót tudhat magának az alkalmazás. 2012. április 12-én a Facebook megvásárolta az alkalmazást 1 milliárd dollárért, melyet készpénzben és részvényekben fizetett ki. Az eseményt Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója egy Facebook bejegyzésben jelentette be.[3]

Használat[szerkesztés]

Egy kép az Instagramról (szűrő nélkül és szűrővel)

Első lépésben egy rövid regisztrációval kell kezdenünk az Instagram használatát. Ezt készülékünkről a Sign up gombra kattintva tehetjük meg. Itt csak pár alap információt kell megadunk, mint az e-mail cím (Email), felhasználónév (Username), jelszó (Password), telefonszám (Phone) (opcionális), profilkép (Picture) (opcionális).[3]

Profil[szerkesztés]

A regisztrációt követően lépjünk be az alkalmazásba és a Profil-nál több lehetőség közül is választhatunk. A Find Friends segítségével kereshetünk a Kontaktok között (From my contact list), a Facebook barátok (Facebook friends) között, Twitter barátok (Twitter friends) és közvetlenül Instagram nevek és felhasználó nevek (Search names and usernames) között is. További lehetőségünk, hogy az Instagram ajánl (Suggested users) felhasználókat követésre. Bármely lehetőséget választjuk, a követés gombot kiválasztva tudjuk követni az adott felhasználót. Ha publikus a profilja, akkor azonnal követővé válunk, ha nem, tehát privát felhasználó, akkor az ő visszaigazolása után követhetjük.

Ugyanitt a profil fül alatt találjuk a Barátok meghívása (Invite friends) lehetőséget, amellyel barátokat, ismerősöket hívhatunk meg az Instagram használatára. Kereshetünk nevekre és felhasználónevekre (Names and usernames) és címkékre (Tags). A címkéket saját ötleteink szerint is beírhatjuk. A profil fülön megtaláljuk az összes képet, amit korábban publikáltunk (Your photos) és azokat a képeket összegyűjtve amelyeket korábban like-oltunk (Photos you’re liked). Ugyanitt módosíthatjuk profilunkat (Edit profile), módosíthatjuk a megosztási beállításokat (Edit sharing settings) továbbá megváltoztathatjuk a profilképünket (Change profile picture) és kiléphetünk az alkalmazásból (Log out). Az utolsó pontban átkapcsolhatunk privát módra (Photos are private). A publikus profilunkban (Public Profile) állíthatjuk be, hogy mely információkat osztjuk meg magunkról a többi felhasználónak. Itt a saját nevünk mellett a felhasználónevünket, honlapunkat állíthatjuk be. A privát profil (Private Profile) beállításainál adhatjuk meg e-mail címünket, a nemünket (gender), telefonszámunkat (phone) és születési dátumunkat (birthday).

Hírek[szerkesztés]

Itt a különböző aktivitásokat tudjuk nyomon követni, mint például a kapott like-okat, követőket, hozzászólásokat, továbbá a Following (követettek) aktivitásait, likeokat, és követéseket.

Megosztás[szerkesztés]

Ez az Instagram legfontosabb része, ezen keresztül tudjuk megosztani képeinket és itt van lehetőség különböző effektusok használatára. Itt hozzáadhatunk korábban készített képet, vagy közvetlenül a programból fotózhatunk. Ezt követően lehetőség van effektusok használatára. Továbbá lehetőségünk van tilt-shift effektus beállítására is, keretek használatára és vaku ki-be kapcsolására, azoknál a készülékeknél, ahol ez elérhető. Az elkészített fotó után alkalmazhatjuk valamely effektust, továbbá a képhez szöveget is csatolhatunk. Az úgynevezett tagek használatára is itt van szükség, amellyel felcímkézhetjük a képünket. Így a világon bárkihez eljut képünk, nem csak azokra korlátozódik akik követnek minket. Ha bárki rákeres az adott címkére, látni fogja azokat a fotókat amelyeket ezzel felcímkéztek, így akár több tízezer kép között böngészhetünk egy címke (tag) alatt. Egy képhez legfeljebb 30 címkét szúrhatunk, ennél többet nem enged az Instagram.

Legnépszerűbb fotó[szerkesztés]

Itt találjuk a naponta legnépszerűbb fotókat (Popular) világszerte. Ide olyan fotók kerülnek, amelyek legalább több száz, vagy több ezer like-ot kaptak.

Adatfolyam[szerkesztés]

Itt van az Instagram adatfolyama, itt láthatók azok a fotók, amelyeket mi magunk töltünk fel és mások, azok, akiket mi követünk. Ez egy elég gyorsan változó felület, attól függően, hogy hány embert követünk, minél több ember, annál több képet láthatunk folyamatosan. Itt like-olhatjuk a képeket, hozzászólhatunk.

Szűrők[szerkesztés]

 • Amaro
 • Mayfair
 • Rise
 • Valencia
 • Hudson
 • X-Pro II
 • Sierra
 • Willow
 • Lo-fi
 • Earlybird
 • Sutro
 • Toaster
 • Brannan
 • Inkwell
 • Walden
 • Hefe
 • Nashville
 • 1977
 • Kelvin[2]

Magyarországi használati szokások[szerkesztés]

2016-ban jelent meg második alkalommal a Magyar Instragram Körkép,[4] mely a magyarországi instázók szokásait mutatja be. Minden 2. válaszadó hetente oszt meg tartalmat, leggyakrabban a 25-34 éves nők és a 35-44 éves férfiak.[5] A megkérdezettek többsége barátokat és külföldi hírességeket követ és minden 2. nő, illetve minden 3. férfi készít rendszeresen magáról fotót, azaz szelfit.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]