Apple Inc.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Apple Inc.
Apple logo black.svg
Aerial view of Apple Park dllu.jpg
Típus Nyilvánosan működő részvénytársaság (tőzsdén jegyezve – NASDAQ: AAPL)
Alapítva 1976. április 1.
Székhely Amerikai Egyesült Államok Cupertino, CA
Vezetők Tim Cook, CEO
Peter Oppenheimer, CFO
Philip W. Schiller, SVP Marketing
Jonathan Ive, VP Ipari Tervezés
Alapító
Iparág
Tulajdonos
 • The Vanguard Group
 • BlackRock
Forma
 • részvénytársaság
 • nyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek Mac
iPod
iPhone
iPad
Apple TV
OS X
iLife
iWork
iOS
Apple Watch
HomePod
Árbevétel 229 234 000 000 amerikai dollár (2017, üzleti év)[1]
Profit 45,5 milliárd USD (2017)
Alkalmazottak száma 80.000 fő (2017)
Leányvállalatai
 • FileMaker, Inc.
 • Anobit
 • Beats by Dr. Dre
 • Braeburn Capital
 • AuthenTec
 • FingerWorks
 • Prismo Graphics
 • Raycer
 • SchemaSoft
 • Apple (Germany)
 • Apple (Israel)
 • Claris
 • Apple store
Tőzsde NASDAQ

Az Apple Inc. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Apple Inc. témájú médiaállományokat.

Az Apple Inc. (korábban Apple Computer, Inc.) főként hardvergyártással foglalkozó cég, ami saját szoftver platformot épít Mac OS X operációs rendszerére alapozva, mely a NeXTSTEP által fejlesztett operációs rendszer leszármazottjának tekinthető.

Az Apple a számítástechnika egyik úttörője volt, meglátta a lehetőséget a grafikus felhasználói felületben (GUI) és az egérben, amit eredetileg a Xerox PARC- cég fejlesztett ki, de a vezetése nem ismerte fel a technológiában rejlő lehetőségeket.

Termékeit a világ minden táján kedvelik stílusuk, egyszerű használatuk, sebességük, valamint stabilitásuk miatt; a szegényebb országokban azonban nem igazán terjedtek el magas áruk miatt. Magyarországon napjainkban kezd egyre nagyobb teret hódítani a korábbinál kedvezőbb árak és az életszínvonal emelkedésének köszönhetően.[forrás?]

A cégtől nem áll távol a Unix filozófia sem, sőt a nyílt forrással is megpróbálkoztak. Első Unix rendszerük az A/UX az 1990-es évek elején jelent meg, majd az ezredforduló környékén a Mac OS X avagy Darwin.

A makeITfair és a GoodElectronics munkajogi szervezetek próbálják rávenni az Apple-t, hogy méltányos díjazással segítse, vegye rá beszállítóit, elsősorban a Foxconn-t, hogy javítsa a munkahelyi körülményeket, tegyék meg a szükséges munkavédelmi intézkedéseket a gyárakban, (ahol többek között az Apple termékeit előállítják) a megélhetéshez elegendő bért fizessenek a munkásoknak, és reális munkaórában foglalkoztassák őket.[2][3][4]

Története[szerkesztés]

Apple I[szerkesztés]

Steve Wozniak elektromérnök 1975-ben egy újszerű számítógépet tervezett, amely az elektronika iránt érdeklődő amatőrök igényeinek felel meg. Barátja Steve Jobs üzleti lehetőséget lát a számítógépben és ráveszi Wozniakot, hogy szándéka ellenére próbálják meg értékesíteni a terméket. Miután pénzt szereztek - Jobs kocsiját, Wozniak számológépét adta el - hozzákezdtek a cég alapításhoz. Jobs, hogy az esetleges vitás helyzetekben a patthelyzetet elkerüljék felkéri Ataris munkatársát - a vállalkozások területén már tapasztalt - Ronald Wayne-t, hogy csatlakozzon ő is a céghez. Így 1976. április 1-jén mindhárman aláírták az alapító okiratokat. Wayne azonban 11 nap múlva - korábbi vállalkozásainak rossz tapasztalata miatt - aggódni kezd és inkább kilép a cégtől, eladja 10%-os részesedését 800 dollárért.

Az Apple név eredete[szerkesztés]

Az Apple első logója

Sok teória jelent meg, hogy miért kapta a szokatlan Apple (alma) nevet a cég. Az egyik közismert vélekedés szerint Newton legendás almája volt a névadó, azonban Steve Jobs ezt tagadta. Valójában meghökkentő nevet kerestek, ami vicces és barátságos, de nem akartak olyan nevet adni, ami megszokott volt akkoriban a szakmában. „Éppen gyümölcs diétán voltam és egy almaültetvényről tartottam hazafelé” emlékezett vissza Jobs 2010-ben. Nem is szólva arról, hogy így az „A” kezdőbetű miatt előre kerültek a céges listákban. Jobs minél előbb szerette volna a cégalapítást befejezni, így mivel egy napon belül nem jutott jobb eszükbe, maradt az Apple név.[5] A newtoni eredet elképzelésnek az lehet az alapja, hogy alapítás után Ronald Wayne az Apple I értékesítésekor rajzolt egy logót, ahogy Newton ül egy almafa alatt, de ez már névválasztás után volt és nem is tartották meg később ezt az irányt.[6][7]

Később a névválasztás több problémát is eredményezett, mert a Beatles háttér cége szintén Apple volt és előbb alapították.

Cég fontosabb mérföldkövei[szerkesztés]

 • 1976-ban Steve Jobs-szal, Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen alapítják a Apple Computert, ami az 1970-es években a két Steve hobbijára épülő garázsvállalkozásként indult. Az Apple Computer első gépe az Apple I.
 • 1977-ben elkészül az Apple II és a bevételek átlépik az egy millió dollárt. 1977-ben 2500 darabot adnak el. 1981-ben már 210 ezer darabot. Tizenhat év alatt összesen 6 millió darabot értékesítenek belőle.
Mike Scottnak felajánlották az elnöki posztot az Apple-nél.
 • 1979-ben a Xerox részvény opciókat vesz 1 millió dollárért, cserébe az Apple betekintést kap a fejlesztésükbe. Jef Raskin engedélyt kért és elindított egy új olcsó személyi számítógép tervezési projektet, ami a Macintosh elnevezést kapja.
 • 1980 májusában elkészül az Apple III, de Steve Jobs által a tervezési viták és ütközések gyenge kivitelezéshez vezetett és így nem volt sikeres gép.
 • 1980 december 12-én tőzsdére kerülnek az Apple részvények. Jobs részesedése 256 millió dollárt ér.
 • 1981-ben bizalomvesztés miatt Mike Scottot eltávolítják a cégvezetéséből. Helyét ideiglenesen Mike Markkula veszi át.
 • 1983 januárban megjelenik az Apple Lisa, amelynek névadója Steve Jobs lánya volt. Ez volt az első olyan kereskedelmi gép, ami (alapértelmezésben) kizárólag egérrel vezérelhető grafikus felhasználói felület-et használt. Azonban (habár az Apple III-nál jobb konstrukció volt) nem lett sikeres, főleg a magas ára miatt. Két éven belül leállították a gyártását.
Steve Jobs átszerződteti John Sculleyt a Pepsi-Cola cégtől.
 • 1984-ben piacra kerül az Apple Macintosh. Kezdetben az eladási mutatók az elvárt alatt teljesítenek, ezen későbbi fejlesztések változtatnak majd és azután válik siker géppé.
 • 1985-ben hatalmi összetűzésbe kerül Steve Jobs az Apple vezetési testületével és távozni kényszerül az Appletől. Steve Wozniak szintén távozik. Steve Jobs néhány hónap múlva megalapította a NeXT néven ismert saját cégét.
 • 1996-ban a NeXT-et felvásárolta az Apple 429 millió dollárért.
 • 1997-ben Jobs az Apple ideiglenes (interim chief) vezetője lesz. 2000-ben az ideiglenes jelző kikerül a megnevezésből.
 • 1998-ban piacra kerül az iMac, ami átütő siker, az Apple részvényei sokszorosára növekednek és milliós példányban adnak el belőle. A dizájn elnyeri a Chrysler Design Institute díját.
 • 2001-ben megjelenik az első iPod, ami hatalmas siker és új fejezet az Apple életében. Szintúgy a 2003-ban elindított iTunes szolgáltatás, amely új üzleti modellt nyit a piacon és már az első héten 1 milliónál több zeneszámot értékesít.
 • 2007-ben megjelenik az iPhone. Habár az elemzők szkeptikusak voltak, a siker átütő és minden optimizmust meghaladó lett. Forradalmat jelentett az okostelefonok piacán.
 • 2010-ben megjelenik a iPad, ami bár nem technikai újdonság, de egy új piaci szegmens, az ún. táblagép kialakulását jelenti. Az egyik legnagyobb rivális a Samsung lesz a telefon- és táblagép-piacon, ahol aztán több szabadalmi jogi vita alakul ki.
 • 2011. Steve Jobs augusztus 25-én hajnalban egy rövid levélben bejelentette lemondását az Apple vezérigazgatói posztjáról. Helyét Tim Cook, az Apple értékesítésért felelős alelnöke, illetve Jobs hosszú betegszabadságai alatt a vállalat operatív vezetője vette át. Jobs nem távozott az Apple-től, megmaradt az igazgatótanács elnökének és Apple-alkalmazottnak egészen 2011. október 5-i elhunytáig.

Az Apple termékei[szerkesztés]

A Macintosh[szerkesztés]

Az első Mac, 1984-ben mutatták be, a jelek szerint (az ablak bal alsó sarkában látható) ez egy 128 kbyte-ról 512kbyte memóriájúra lett bővítve.

Az „1984” reklám[szerkesztés]

Az „1984” reklámnak vagy az Apple „1984” reklámjának nevezett televíziós reklám indította útjának az Apple Macintosh személyi számítógépet 1984-ben.

A reklámot január 22-én mutatták be az 1984-es Super Bowl harmadik negyedében. A felvételen egy hősnőt láthatunk piros rövidnadrágban és egy Apple pólóban, amint egy orwelli világon fut keresztül, hogy nekidobjon egy kalapácsot – az IBM-et ábrázoló – Nagy Testvér képének. A következő kép a következő üzenetet írta ki: „Január 24-én az Apple Computer bemutatja a Macintosh-t, melytől 1984 nem lesz olyan mint az 1984.”'

A számítógépek operációs rendszerei (időrendben)[szerkesztés]

Fehér, 5. generációs iPod, tokkal és fülhallgatóval.

iPod[szerkesztés]

Az iPod egy zenei fájlok lejátszására alkalmas, hordozható lejátszó készülék.

Stílusos és ergonomikus hordozható zenelejátszó, melynek első generációját 2001 októberében dobta piacra az Apple. Könnyen kezelhető és elegáns. Mac OS X-hez és Windows-hoz USB-n vagy FireWire csatlakozón keresztül kapcsolható. A zeneszámokat iTunes nevű zenelejátszó szoftverrel lehet rátölteni.

A 2005 októberében bemutatott iPod lejátszó már nem csak zene lejátszására képes, hanem videókat is képes megjeleníteni.

Szolgáltatások[szerkesztés]

 • iCloud (korábban MobileMe)
 • iCloud-kulcskarika (csak iOS 7.0-tól vagy OS X 10.9-től)

Filmek az Apple-ról[szerkesztés]

Az Apple, mint operációs rendszereket gyártó cég több filmben is megjelent. Ilyen film például a Számító emberek című 1999-ben bemutatott, nagy sikerű alkotás. A film részletesen bemutatja az Apple és a Microsoft közötti versengést. Mindemellett bemutatja, hogy Steve Jobs milyen kegyetlen és megalázó módon bánt programozóival.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Apple Inc. témájú médiaállományokat.