Edmodo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Edmodo
Jelmondat Biztonságos ismeretségi hálózat iskoláknak
Típus Magán
Alapítva 2008. szeptember
Székhely San Mateo, California
Vezetők Nicolas Borg, Jeff O'Hara
Alapító Nicolas Borg, Jeff O'Hara
Nyelvek angol, spanyol, portugál, német, görög, francia

Az Edmodo weboldala

Az Edmodo egy biztonságos, oktatásra szakosodott ismeretségi hálózat, amit tanárok, diákok és szülők is használhatnak.

Jellemzői[szerkesztés]

Szerkezete hasonlít a Facebook-hoz. A tanárok csoportokat és alcsoportokat hozhatnak létre, házi feladatokat, segédanyagokat, felmérőket küldhetnek a diákoknak, osztályozhatják a diákok tevékenységét. Ez Edmodo-t használva a tanárok egymással is tarthatják a kapcsolatot, ötleteket, módszereket, szemléltető eszközöket cserélhetnek egymással, közösségeket hozhatnak létre. A csoportokba bejelentkezett diákok az interneten keresztül hozzáférhetnek a tanárok által előkészített segédanyagokhoz, letölthetik házi feladatukat, elküldhetik tanáraiknak, ellenőrizhetik jegyeiket és kapcsolatot tarthatnak úgy a tanárokkal, mint diáktársaikkal is. Minden diáknak egyedi kódja van, ami biztonságossá teszi a hálózat használatát. A szülők láthatják gyerekük jegyeit, a tanár által kijavított felmérőket és kapcsolatba léphetnek a tanárral.

Története[szerkesztés]

Az Edmodo-t Jeff O’Hara és Nicolas Borg chicagói szakemberek alkották meg 2008 szeptemberében azzal a céllal, hogy biztonságos ismeretségi hálót biztosítsanak a tanárok és diákok számára. Az eredeti változatot folyamatosan bővítették: 2010-ben létrehozták a közösségi oldalakat (subject és publisher), megalkották a digitális könyvtárat, fejlesztették a szövegszerkesztőt. A legutolsó változat 2012 decemberében jelent meg.

Felhasználói segédletek[szerkesztés]

Tanárok[szerkesztés]

A tanár az Edmodo használatát egy ingyenes regisztrálással kezdi, majd csatlakozása után létrehozhatja profilját. Ezután nekiállhat a csoportok alkotásának a „create” gombbal. Minden csoportnak nevet adhat, a rendszer pedig egy kódot generál minden egyes csoportnak. Ezzel a kóddal fognak a diákok csatlakozni a csoporthoz. A tanár csatlakozhat már létező csoporthoz is, ilyenkor „join” gombot kell használja, ebben az esetben viszont ismernie kell a kódot. A felhasználó tanár rendelkezésére áll a digitális könyvtár, amit egyenként maximum 200 Mb-os képpel, videóklippel, vagy szöveggel tölthet fel. A könyvtár anyaga megosztható bármelyik csoporttal. A képek szerkesztéséhez felhasználhatja az Apps menüben levő szerkesztőt, és ugyaninnen lehívhatja a School Tube videomegosztót is. A tanár az üzenőfalról üzeneteket küldhet az „Alert” gombbal, házi feladatokat az „Assignment” gombbal és teszteket a ”Quiz” gombbal egész csoportnak egyszerre, vagy külön valamelyik diáknak. A tesztek szerkesztésénél figyelembe kell vegyük a diákok válaszlehetőségeit, ezért a kérdés megfogalmazása után választanunk kell a következő lehetőségek közül: többszörös választás (multiple choice), logikai (true, false), rövid válasz (a diák fogalmazza meg), illetve behelyettesítés. A legújabb változatba beépítették a „Randomize” gombot, ami a tesztek kérdéseit random módra osztja ki a diákok között és ezzel nehezebbé teszi a másolást. A diákok válaszait (a rövid válaszok kivételével) a rendszer automatikusan kijavítja, a rövid válaszokat viszont a tanárnak kell értékelnie. A felmérők értékelése után a rendszer százalékos sikerarányt számít minden egyes kérdésre, valamint kiszámítja a csoport átlagát. A rendszer lementi a diákok eredményeit is: ezek az üzenőfalról elérhető „Progress” menüben találhatók. Ebben a menüben látható minden diák minden minősítése, a diák általánosa és a diák jegyeinek idő függvényében való változása. Mód van arra is, hogy a csoportok eredményeit Excel formátumba exportálhassuk. A legújabb változatban a csoportokat alcsoportokra oszthatjuk. A legújabb változatban a tanár csatlakozhat különböző közösségekhez, csatlakozása után pedig ötleteket, képeket, szövegeket oszthat meg a csoport tagjaival. Újdonságnak számítanak az „Insights” és „Discover” gombok is. Az „Insights” gombra rákattintva a tanár látni fogja diákjainak „lelkiállapotát”, amit a rendszer hangulatjel formájában közöl. A „Discover” gomb közvetlenül rávezet olyan tartalmú fájlokra, amik hasonlóak a tanár által kiválasztott csoport sajátosságaival.

Diákok[szerkesztés]

A diák ingyen csatlakozhat a tanár által létrehozott csoportokhoz. Előbb regisztrálnia kell magát, majd a „join” gombbal csatlakozhat egy bizonyos csoporthoz, aminek a kódját ismernie kell. Ezután létrehozhatja a saját profilját. A diáknak is rendelkezésre áll egy könyvtár, amit „Backpack” gombbal érhet el. Ebbe a könyvtárba szöveget, képeket, videóklipeket menthet le, ezekhez pedig megoszthatja a csoporttársaival, vagy tanárjával. A diák üzenőfalán megjelennek a tanár és csoporttársai üzenetei, a tanár által elküldött házi feladatok és a tesztek. Az üzenőfalról elérhető még az irattartó, amit a „Folder” címszó alatt van. Ebbe az irattartóba a tanár szövegeket, képeket, videóklipeket, animációkat helyezhet el. Ha a diák a jegyeit akarja megtekinteni, akkor az üzenőfalon levő „Progress” gombot kell megnyomnia: itt minden jegye meg fog jelenni, sőt látni fogja jegyeinek időbeli változását és általánosát is. A „Planner” gomb egy naptárat nyit meg, ahol a diák láthatja a már megtörtént és az elkövetkezendő események dátumát. A házi feladatokat és teszteket –megoldásuk után- a „Submit” gombbal küldi el a tanárnak. A legújabb változatban a diák véleményt mondhat a házi feladatokról és tesztekről, ezeket a véleményeket a rendszer összegezi, így a tanár állandóan figyelemmel kísérheti a diákok hozzáállását a tantárgyához.

Szülők[szerkesztés]

A szülők ingyen regisztrálhatnak, majd a szülői kód segítségével csatlakozhatnak a rendszerre. Üzenőfaluk azonos a gyerekével, tehát azon minden megjelenik, amit a tanár, vagy a diáktársak küldenek. Az üzenőfal felett öt emlékeztető található: a házi feladat elküldésének határideje (Assignment date), későn elküldött házi feladatok (Late assignment), új jegyek (New grades), soron következő események (Upcoming events) és a tanár házi feladatokkal kapcsolatos megjegyzései (Assignment comment). A szülő a profilja beállításánál azt is kérheti, hogy gyereke új jegyeit a rendszer e-mailen keresztül is elküldje. A szülő láthatja tehát gyereke tevékenységét, a gyerek jegyeit és a tanárnak a házi feladatokkal és tesztekkel kapcsolatos megjegyzéseit.

Alkalmazás[szerkesztés]

Az Edmodo-t a oktatás bármelyik szakaszában felhasználhatjuk. Legtöbbször házi feladatok, segédanyagok és tesztek elküldésére használható, de nagyon hatékony kapcsolattartási lehetőséget is jelenthet a tanárok és diákok számára.[1] Irodalomórákon a tanárok arra ösztönözhetik a tanulókat, hogy bemutassák egymásnak szövegelemzéseiket, megjegyzéseket fűzzenek a bemutatott szövegekhez, együttműködjenek tanárjaikkal és a csoporttársaikkal eredeti szövegek megalkotásában.[2] A természettudományok oktatásánál lehetőséget ad multimédiás alkalmazások beágyazására, ami növelheti a diákok motivációját és a tanulás hatékonyságát. Ugyanakkor nagyon hatékony eszköz a diákok tudásszintjének a felmérésére. A tanár munkáját nagymértékben megkönnyíti azáltal, hogy a teszteket automatikusan kijavítja, az eredményeket pedig statisztikailag feldolgozza. Az Edmodo használata arra is megtanítja a diákokat, hogy tartsák be az internet használatának etikai normáit.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Richard Bryne. "15 Things Teacher and Students do with Technology". Free Technology for Teachers.
  2. Dobler, E. (2012-2013). "Flattening Classroom Walls: Edmodo Takes Teaching and Learning across the globe". Reading Today 29.
  3. Parker, Jessica. Teaching Tech-Savvy Kids. pp. 27-28. "connect with students and help them create norms and reflect on how different online actions will be interpreted."