ResearchGate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ResearchGate
Vállalkozás típusa
 • közösségi hálózat
 • dokumentumtár
 • scientific collaboration network
Oldal típusa
 • közösségi hálózat
 • dokumentumtár
 • scientific collaboration network
Alapítva2008
SzékhelyBerlin
Származási országNémetország
TulajdonosResearchGate GmbH
Alapító
 • Ijad Madisch
 • Sören Hofmayer
 • Horst Fickenscher
URLwww.researchgate.net
Hivatalos bloghttps://www.researchgate.net/blog
Alexa-helyezés184 (2020. augusztus 11.)
A Wikimédia Commons tartalmaz ResearchGate témájú médiaállományokat.

A ResearchGate egy díjmentes Social-Networking internetes oldal,[1] mely a különféle tudományágazatokban tevékenykedő kutatók számára lett kifejlesztve. Az oldal szabad hozzáférést garantál a keresés funkcióhoz a különböző szakfolyóiratok cikkei között, melyek egy több mint 30 millió bejegyzést tartalmazó, és folyamatosan bővülő adatbázisban találhatók.[2]

A keresés kezdetekor a felhasználó keresőbe beírt, például „orvosi folyóiratcikkek” kulcsszó megadása után, máris megtekintheti a hasonló témájú, rendelkezésre álló releváns, időrendi sorrendben megjelenő tanulmányokat. Ugyanezzel a funkcióval kereshetünk kollégákat a világ minden tájáról, akik szintén az adott tudományágban dolgoznak. A ResearchGate 2009 óta a tagoknak nyílt hozzáférést biztosít a copyright publikáláshoz. A feltöltött dokumentumok bekerülnek a belső források közé, melyeket a felhasználók a szemantikus keresés során szabadon letölthetnek, megtekinthetnek. Szolgáltatásai közé tartozik továbbá a fájlmegosztás, fórumok, módszertani beszélgetések, vitacsoportok stb. Ezen funkciók használatának kiinduló feltétele egy személyes kutatóprofil létrehozása. A platform tartalmaz egy úgynevezett állásbörzét, mely a világszerte kínálkozó tudományos munkakörű állásokat gyűjti össze. A munkakeresés során megadhatók választási szempontok, mint kulcsszó, pozíció, munkaterület, ország stb.

Sok tudományos szervezet, mint az International Academy of Life Sciences (IALS), az European Science Foundation, a ResearchGate-et használják közös találkozási pontként, ahol a tagok és résztvevők megoszthatják az adatokat, lefolytathatják a szakmai vitákat, megbeszéléseket. A platform ezért kifejlesztett egy úgynevezett subcommunities-t is, melyen belül csak az adott intézmény tagjai kommunikálhatnak. Számos nemzetközi egyetem professzorai garantálják az Advisory Board (tanácsadó szolgáltatás) minőségét és függetlenségét.

A ResearchGate, melynek központja Bostonban és Berlinben található, 2011. májusi megalapítása óta a világ 192 országában[3] van jelen több mint 1 400 000 taggal.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. "Pioneers", Science Magazine, 30 May 2008, Print Edition
 2. Eine Bühne für alle. Wie Wissenschaft 2.0 Forscher ins Netz zieht. In: Frankfurter Allgemeine Zeitung. 5. August 2009.
 3. Steve Hamm: ResearchGate and Its Savvy Use of the Web. In: Bloombergs Business Week.
 4. Professor Facebook - More connective tissue may make academia more efficient, 2012. február 11. (Hozzáférés: 2012. február 11.)

További információk[szerkesztés]