orkut

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orkut
Vállalkozás típusa
Oldal típusa közösségi weboldal
Elérhető nyelv(ek) 45 (köztük magyarul)
Alapítva 2004. január 24.
Tulajdonos Google
Alapító Orkut Büyükkökten
URLwww.orkut.com
Kereskedelmi? igen
Regisztráció kötelező
Szolgáltató Google Inc.
Alexa-helyezés 121 392 (2017. november 28.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Orkut témájú médiaállományokat.

Az orkut egy Google által üzemeltetett internetes ismeretségi hálózat, ami nevét készítőjéről, a Google alkalmazottjáról Orkut Büyükköktenről(wd) kapta. Eredeti célja a régi ismeretségek fenntartása és új ismeretségek kötése. A Friendsterhez képest itt már felhasználói „közösségeket” (communities) is létre lehet hozni, amelyeknek saját konferenciáik, eseményeik lehetnek. A rendszerbe csak meghívással lehet bekerülni, de a meghívók száma a gyakorlatban nincs megkötve.

Története[szerkesztés]

Az orkut csendben, 2004. január 22-én indult a Google szerverein, miután – a Google-nál szokásos módon – az egyik alkalmazott, a török származású Orkut Büyükkökten részben munkaidőben kifejlesztette. A szolgáltatás a Google legtöbb, személyre szabott szolgáltatásához hasonlóan a Google-fiókhoz volt köthető.

Eredetileg Büyükkökten az Affinity Engines cégnek egy hasonló rendszeren, az InCircle-ön dolgozott, amit egyetemeknek fejlesztettek. 2004 júniusában az Affinity Engines be is perelte a Google-t mert állítólag hasonló programhibákat tartalmazott az orkut, mint az InCircle.

Eredetileg az orkut közösség „elitnek” tartotta magát (főként a kevés – eredetileg 1000 darab – induló meghívott miatt), de 2004 júliusban a tagok száma már meghaladta az egymilliót, és szeptemberben a kétmilliót. A sors és a statisztika váratlan eredménye azt hozta ki, hogy jelenleg a tagok nagyjából 71%-a brazil, és őket az USA 12% körüli értékkel követi.[forrás?]

Börtön[szerkesztés]

A rendszer egyik védekezési formája a hamis nevek és rosszindulatú felhasználók ellen a „börtön” gomb volt, ami bizonyos időre deaktivált számos lehetőséget annál, akinél megnyomták. Azonban túl sok visszaélésre adott alkalmat, és 2006. májusában már nem volt aktív.

Sebesség[szerkesztés]

Korábban időről időre tapasztalható volt, hogy a dél-amerikai „csúcsidőben” a szerver problémákkal küzdött, és a szokásos „csúnya, rossz szerver, nem kapsz fánkot!” üzenettel jelezte, hogy az adott művelet épp nem sikerült. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ez az üzenet egyre ritkábban volt látható.

A név egyéb jelentései[szerkesztés]

Bár az orkut a nevét a készítőjéről kapta, egyes nyelvekben jelentéssel bír:

  • török nyelven „szent találkozóhelyet” jelent;
  • a finn szlengben a szó „orgazmust”, vagy általánosan „testi örömöt” jelent.