Google Tudós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Google Tudós
A Google Scholar kezdőlapja
A Google Scholar kezdőlapja
Oldal típusakeresőmotor
bibliográfiai adatbázis
Elérhető nyelv(ek)angol, német, spanyol, francia, katalán, cseh, dán, filippínó, horvát, indonéz, lett, litván, magyar, holland, norvég, lengyel, portugál, brazíliai portugál, román, szlovák, szlovén, finn, svéd, vietnámi, török, görög, bolgár, orosz, szerb, ukrán, héber, arab, perzsa, hindi, thai, koreai, egyszerűsített kínai, tajvani mandarin és japán
Alapítva2004. november
TulajdonosGoogle
URLscholar.google.com
A Wikimédia Commons tartalmaz Google Tudós témájú médiaállományokat.

A Google Tudós (eredetileg Google Scholar) a Google tudományos keresője, amely különféle témájú és formájú tudományos publikációk között keres. 2004. november 18-án indult, mára szinte minden online elérhető referált folyóiratban keres. 2006. február 20-ától a magyar könyvtárakban is keres a MOKKA-n keresztül.

A Google Scholar keresőalgoritmusa hasonló a hagyományos Google keresőéhez, de nem a hiperlinkeket használja fel egy-egy publikáció fontosságának meghatározásához, hanem azt, hogy más cikkek milyen gyakran hivatkoznak rá. A keresések a publikációk teljes szövegében történnek, szűkíthetők szerző, év vagy megjelenési hely alapján, a találatoknál a kereső megjeleníti a cím és az esetleges online elérhetőség mellett azt is, hogy milyen más tudományos munkák hivatkoznak rá, és milyen könyvtárakban található meg. Utóbbihoz a WorldCat adatbázist, és egy saját, Library Links nevű szolgáltatást használ.

A tudóstársadalom részéről már több bírálat érte a Google Scholart, mert a neten eddig a tudományos szakirodalomnak csak kisebb része jelent meg, így a kereső számos, papíralapú hagyományos szakirodalmat értelemszerűen nem figyel.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Alireza Noruzi: Google Scholar: The New Generation of Citation Indexes (Libri 55. évfolyam, 4. szám, 2005. december)
  • Dollfuß, H.: Google Scholar: Kleiner Fisch oder zukünftiger Hecht im medizinischen Literaturteich?. In: Medizin – Bibliothek – Information 2005; 5(3): 34-37 (PDF)
  • Jacso, Peter: As we may search Comparison of major features of the Web of Science, Scopus, and Google Scholar citation-base , Current Science, Vol. 89, No. 9, 10. November 2005 (PDF)

További információk[szerkesztés]