Ugrás a tartalomhoz

Google Dokumentumok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Google Dokumentumok

FejlesztőGoogle Inc.
Programozási nyelv
Operációs rendszerbármely (webes alkalmazás)
Platformwebalkalmazás
KategóriaIrodai programcsomag
A Google Dokumentumok weboldala

A Google Dokumentumok (korábban Google Dokumentumok és Táblázatok), angol nevén Google Docs (illetve korábban Google Docs & Spreadsheets) egy webalapú irodai alkalmazáscsomag a Google-től, mely táblázatkezelőt, szövegszerkesztőt és prezentációkészítőt is tartalmaz. Ajax és XML használatán alapul, a Web 2.0 típuspéldájaként. A Google Dokumentumokat a Google Alkalmazások csomagba is integrálták.

Táblázatokat, dokumentumokat és bemutatókat lehet vele létrehozni és szerkeszteni online, egyszerre akár többen is, valós időben. A Docs & Spreadsheet két szolgáltatás, a Spreadsheets és a Writely 2006. október 10-ei fúziójából született, majd a „Presently” kódnevű bemutatókészítő 2007. szeptemberi integrálásával kapta a „Google Docs” nevet.

Dokumentumszerkesztő[szerkesztés]

A Writely egy Gmail postafiókkal elérhető webes dokumentumszerkesztő volt, amit integráltak a Google Dokumentumokba.

Alkalmas csoportmunkában történő szövegszerkesztésre, és az egyes dokumentumokhoz felhasználónkénti jogosultságokat lehet beállítani. Felhasználói felülete egy webböngészőben megjelenő WYSIWYG szövegszerkesztőé: a menük, gyorsbillentyűk, párbeszédablakok emlékeztetnek más grafikus szövegszerkesztőkére, mint a Microsoft Word vagy az OpenOffice.org.

Jellemzők[szerkesztés]

A fájlok tárolására nem szabtak meg felső korlátot, de az egyes szöveges állományok nem haladhatják meg az 500 kilobájtot, a képek pedig a 2 megabájtot.

A Google Docs szövegszerkesztőjének fontos képessége, hogy a benne készített fájlokat el lehet menteni a Microsoft Word-féle .doc formátumban, Postscript állományként, RTF-ként és ODF fájlokként, amiket aztán meg lehet nyitni, szerkeszteni vagy ki lehet nyomtatni számos irodai alkalmazáscsomaggal. A mentés lehetséges HTML és PDF formátumban is.

A Google Docsot integrálták blogszerverekkel, a Google saját Blogger szolgáltatásán kívül is. Egyszeri konfigurálás után a felhasználó gombnyomásra fel tudja küldeni az új post-ot a blogjára.

Történet[szerkesztés]

Technikailag Writely volt a termék neve, és Upstartle a cég neve, ami kifejlesztette azt. Azonban gyakran Writely néven emlegették a fejlesztőcéget, ezért ez de facto a cég neve lett. 2006. március 9-én a Writelyt felvásárolta a Google Inc. Felvásárlásának időpontjában az Upstartle-nek 4 alkalmazottja volt[halott link].

A Google-lel való integráció ideje alatt a Writely oldalán nem regisztrálhatott bárki az ingyenes szolgáltatásba; a már meglévő felhasználók viszont 50 meghívót kaptak, amit úgy használhattak, hogy megkértek valakit egy dokumentum csoportmunkás szerkesztésére, amivel az új felhasználó is teljes értékű hozzáférést kapott. 2006. augusztus 16-ától a Writely bárki számára hozzáférhető.

A Writely szerveroldali része jelenleg a Microsoft ASP.NET technológiájára épül, ami vélhetőleg nem kompatibilis azzal, hogy a Google-nél általában Linux-alapú technológiákat használnak. Elképzelhető, hogy a Writely-t portolni fogják Linux alá a Google által is támogatott Mono fejlesztőkörnyezet segítségével. [1]

A Writely által elmentett PDF fájlok „PDF Producer” mezőjében „OpenOffice.org 2.0” olvasható, amiből látszik, hogy az OpenOffice.org motorját használja a Word, OpenDocument és PDF fájlok írásakor.

Táblázatkezelő[szerkesztés]

A Google 2006. június 6-án jelentette be az akkor még önálló Google Spreadsheets program tesztverzióját, a teszteléshez fel kellett iratkozni egy webcímen, majd a lehetőségek szerint a Google a jelentkezések sorrendjében e-mailben engedélyezte a hozzáférést. A Writely programjával való összevonás idején már Gmail postafiókkal is elérhető volt, később mindkettőt integrálták a Google Dokumentumokba.

Jellemzők[szerkesztés]

  • Automatikus mentés
  • Képes az Excel (XLS) fájlok és CSV fájlok importálására.
  • Képes exportálni Excel (XLS), CSV és HTML formátumokba.
  • A táblázat e-mail üzenetben megosztható másokkal.
  • Valós idejű csoportmunka szerkesztés közbeni chattel kiegészítve.
  • Rendezés, formázás, matematikai függvények használata.
  • A dokumentumok mappákba rendezhetők, köztük „vidd és dobd” használatával lehet mozogni
  • Magyar nyelvű kezelőfelület

Használat[szerkesztés]

A Google Docs az asztali táblázatkezelők legtöbb alapfunkcióját tartalmazza, köztük a formázást, képleteket, rendezést.

Jelenleg számos nehézség akadályozza, hogy a Google táblázatkezelőjét komolyan vehető alternatívaként lehessen kezelni. A nyomtatási funkció használhatatlan. Az importálás során elrontja az ékezeteket, és nem tud mit kezdeni azzal, hogy az Excel-féle CSV-ben a nyelvi beállításoktól függően nem csak vessző lehet (a magyarban például pontosvessző) az elválasztó karakter. A Google Spreadsheets nem érhető el minden böngészővel, például az Operával sem. A szoftver 2007. június 27-től számos nyelven, köztük magyarul is hozzáférhető.

Presently[szerkesztés]

2007. szeptember 18-án a Google bejelentette, hogy elkészült a „Presently” kódnevű bemutatókészítő alkalmazásuk is a Google Docs alkalmazáscsomaghoz. Lehetőség van Powerpoint formátumú (.PPT, .PPS) bemutatók feltöltésére, maximum 10 MB méretig.

Google Dokumentumok használhatósága az oktatásban[szerkesztés]

A Google Dokumentumok csomagot többféleképpen lehet használni az oktatásban. Kihasználva a legnagyobb előnyét, azt, hogy valós időben online szerkeszthető, alkalmas órai vázlatok közös megírására vagy különböző feladatok, projektek szervezésére, tervezésére, közös megoldására.

Több szempontból is hasznos az alkalmazása, hiszen nem csak a digitális szövegolvasási, szerkesztési, létrehozási kompetenciákat, hanem egyéb kompetenciákat is fejleszt, mint például a kooperáció, hiszen egy dokumentum közös létrehozása és szerkesztése magas fokú együttműködési képességet igényel.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ikt-az-osztalyomban. IOT. [2016. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 26.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]