Ugrás a tartalomhoz

Google Föld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Google Föld / Google Earth

FejlesztőGoogle
Első kiadás2001. június 11.
Legfrissebb stabil kiadás
 • 7.3.6.9345 (64-bit) (stabil verzió, Microsoft Windows, 2023. január 3.)[1][2]
 • 7.3.6 (stabil verzió, Linux, macOS, Microsoft Windows, 2022. október 26.)[3][2]
Programozási nyelvC++
Operációs rendszerkeresztplatformos (Android 3.0+, Windows 2000+, Mac OS X, Blackberry Storm, iOS és Linux)
Platform
Kategóriavirtuális földgömb
LicencFreeware
A Google Föld / Google Earth weboldala

A Google Föld (eredetileg: Google Earth) ingyenes számítógépes program, amely virtuális földgömbként használható. A Föld háromdimenziós modelljére mértékhelyes műholdképek, légi felvételek és térinformatikai adatok vannak vetítve. A programban a Föld minden részéről leolvashatók a földrajzi koordináták, és az adott pont magassága. A felhasználók által kiválasztott, elkészített és beküldött épületekről 3D modelleket is tartalmaz. Lehetőség van a Google Föld internetes közösség által beküldött szöveges információk és fényképek megjelenítésére (ezek általában valamilyen szempontból érdekes helyekre hívják fel a figyelmet).

Megjelenítés[szerkesztés]

A programban kiválaszthatók a megjelenítendő információk, például:

 • turisztikai vagy más nevezetességek
 • közlekedési információk (például utak, vasutak, repülőterek)
 • határok
 • üzletek
 • Wikipédia szócikkek (a Geographic Web menüpont alatt választható - ahol létezik, ott a magyar szócikk jelenik meg)
 • vallási helyek
 • vulkánok

A programot eredetileg a Keyhole cég fejlesztette ki, majd 2004-ben megvásárolta a Google. A program MacOS Tiger, Linux (2006. június 12-étől), illetve Microsoft Windows 2000 és Windows XP operációs rendszeren fut.

A Google Föld fizetős verziói 2009-ben megszűntek, majd 2015 februárjában a Pro verzió is ingyenes lett.

A felhasználók saját készítésű, valamely helyet vagy a helyre jellemző tárgyat ábrázoló fényképet a Panoramio.com oldalon tölthetnek fel.[4]

Repülőszimulátor[szerkesztés]

A Google Föld 4.2-es verziójától fogva megjelenik a repülőszimulátor funkció. Két gépet vezethetünk, egy F-16-ost vagy egy Cirrus SR22-t. Bárhonnan fel tudunk szállni, és szintén bárhol (nem csak repülőtéren) landolni.

A használható billentyűk leírása itt található meg.

Égbolt üzemmód (Sky mode)[szerkesztés]

A 2007. augusztus 22-én kiadott 4.2-es verzióban már nem csak lefelé, a Földre tekinthetünk, hanem fel, az ég felé is. A beépített égbolt eszköz bolygók, csillagok és egyéb csillagászati objektumok képeit a baltimore-i Space Telescope Science Institute együttműködésével szolgáltatja.

A Wikipédia és a Panoramio fotók integrációja[szerkesztés]

2006 decemberében a Google Föld szolgáltatási között „Geographic Web” néven új réteget adtak hozzá, mely a Wikipédia és a Panoramio szolgáltatásait teszi közvetlenül elérhetővé. A földrajzi helyhez köthető Wikipédia cikkekben a földrajzi koordináták sablonok segítségével megadhatók. Ha a Wikipédia vagy Panoramio réteget bekapcsoljuk, akkor az aktuális nézetben aktív színes pontok, illetve a Wikipédia szócikkei egy-egy W betűnél jelennek meg a hivatkozott koordinátákon. Ha bármely ilyen pontot kiválasztjuk, akkor a vonatkozó Wikipédia vagy Panoramio bejegyzés megjelenik közvetlenül a Google Földben. (2007. május 30-án a Google bejelentette a Panoramio megvásárlásának szándékát.)

Újítások 2009 februárjában[szerkesztés]

A Google Földdel újabban 3D-ben kutathatjuk az óceánokat, bolyonghatunk a Marson, ráadásul mindezt akár magyarul. A többi húsz új szolgáltatás közé tartozik, hogy National Geographic-os földrajzi kvízt játszhatunk, vagy a híres tengerkutató, Jacques-Yves Cousteau eddig soha nem látott filmjei közül válogathatunk. Ezenkívül megtalálhatjuk többek közt a szörfözésre legalkalmasabb területeket, a legjobb merülőhelyeket, sőt megnézhetjük a már felfedezett hajóroncsok pontos helyeit. Az időszalag segítségével egy adott hely műholdas képei között válogathatunk több évre visszamenőleg, továbbá a Föld és Mars között is válthatunk nézetet, valamint lehetőség nyílik az égbolt fürkészésére is.[5]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Versionshinweise. (Hozzáférés: 2023. január 22.)
 2. a b Most recent updates in Google Earth PPA (Stable), 2024. február 23.
 3. Announcing Google Earth Pro 7.3.6, 2022. október 26. (Hozzáférés: 2023. április 5.)
 4. Felhasználói fényképek felküldése: www.panoramio.com. [2011. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 18.)
 5. Víz alá is merülhetünk az új Google Earthben (Index, 2009. február 3.)

További információk[szerkesztés]