macOS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search


macOS
MacOS wordmark (2017).svg
Fejlesztő Apple
Forráskód zárt
OS-család BSD
Programozási nyelv
Stabil verzió 10.13.4
(2018. március. 29.)
Kernel Hibrid (XNU[1])
Felhasználói felület Aqua
Licenc Apple EULA (egyes részeknél pedig APSL)
Státusz aktuális
Weboldal https://www.apple.com/hu/macos/

A macOS, 2016-ig OS X, korábban, 2012-ig Mac OS X (angol kiejtés fonetikusan:/mæk əʊ es ten/)[2] az Apple 2001-ben megjelent és azóta folyamatosan továbbfejlesztett operációs rendszere, a korábbi, 1984-ben megjelent Mac OS tizedik (X.) főverziója. Szakítva a korábbi Mac OS-ek felépítésével, a tízes rendszert Unix alapokra helyezték és a forráskód nagy részét a Darwin Project keretein belül nyílttá tették. A klasszikus rendszerek alá írt programokat csak a Classic nevű emulátorban képes futtatni.

Történet[szerkesztés]

Az operációs rendszer története 1985-ben kezdődött, mikor Steve Jobs-ot eltávolították az Apple éléről. Ekkor alapította meg Jobs a NeXT Computer nevű cégét, amelynek NeXTSTEP – később OpenStep – operációs rendszere a későbbi OS X alapjává vált. Jobs NeXT-es évei alatt az Apple is próbálkozott új operációs rendszer fejlesztésével, de a tervezetek sorban hamvába haltak, a várva várt Copland-ből sosem lett végleges kiadás, bár elemei beszivárogtak a Mac OS 8-ba.

A Windows 10 év után egyre inkább felzárkózott, leginkább a védett memória és modern multitasking terén, melyek hiányoztak a Mac OS-ből. A cég ezért operációs rendszer keresésbe fogott. A BeOS és a Windows NT kizárása után, 1996-ban az Apple végül 400 millió dollárért megvásárolta a NeXT Computert. Ezzel a lépéssel az Apple-höz került az objektumorientált, Unix alapú OpenStep, valamint vezető fejlesztője, Avie Tevanian. Ezzel egyidőben visszatért a céghez az alapító, Steve Jobs is, aki néhány hónappal később visszavette a cég irányítását. A Mac OS X fejlesztését az OpenStep, Mac OS 9 és BSD alapjain kezdték el a Rhapsody projekt keretein belül. E fejlesztés végállomása a Mac OS X 10.0 2001-es nyilvános kiadása lett.

Verziók[szerkesztés]

A rendszer főbb változatai hagyományosan nagymacskákról kapták (kód)nevüket, melyek a 10.2-es verzió óta hivatalos névként is szolgálnak, a dobozon és marketing-ben is szerepelnek, a 10.9-es verziótól kaliforniai nevezetes helyek vették át a ragadozók helyét. Minden Mac OS X rendszernek van Server kiadása is, amely munkacsoport-kezelési lehetőséggel, hálózati és adminisztratív szolgáltatásokkal bővíti az asztali kiadást. A Server kiadás drágább, de legfrissebb verziója jár minden kiszolgálóhoz.

macOS verzió Verzió kódneve Megjelenés dátuma Leírás
Apple Rhapsody Rhapsody 1997. augusztus 31. Az első Mac OS X béta hivatalos elnevezése, ezt kommunikálták a sajtóanyagokban is. A név a késői Mac OS verziók kódnevéhez hasonlóan zenei fogalom. A NeXTSTEP-en alapul, sok funkciót azonban a klasszikus Mac OS-ből vett át.
Mac OS X Public Beta Kodiak[3] 2000. szeptember 13. A Mac OS X első nyilvános bétája, a Rhapsody-tól eltérően bárki telepíthette. Itt jelent meg a végleges verzióban is használt felület, az Aqua. Elsősorban felhasználói visszajelzések gyűjtéséért készült.
Mac OS X 10.0 Cheetah 2001. március 24. A Mac OS X első stabil verziója.
Mac OS X 10.1 Puma 2001. szeptember 25.[4]
Mac OS X 10.2 Jaguar 2002. augusztus 24.
Mac OS X 10.3 Panther 2003. október 24.
Mac OS X 10.4 Tiger 2005. április 29. Az első Mac OS X, ami már x86 alapokon is képes futni (köszönhetően annak, hogy az Apple lecserélte a PowerPC processzorokat az Intel gyártmányaira), ám a korábbi gépek támogatása sem szűnt meg.
Mac OS X 10.5 Leopard 2007. október 26. A Leopard a Tigerhez hasonlóan támogatja mind a PowerPC, mind az Intel alapú Macintosh gépeket, ám utóbbi processzorcsaládot már 64 bites módban is. Emellett itt jelent meg a Boot Camp, amely az Intel CPU-ival rendelkező gépekre megkönnyítette a Windows telepítését.[5]
Mac OS X 10.6 Snow Leopard 2009. augusztus 28. A korábbi kiadásokkal ellentétben itt már nem támogatott a PowerPC architektúra. (Csak a Rosetta nevű emulátorral lehet használni a PowerPC-s alkalmazásokat.)
Mac OS X 10.7 Lion 2011. július 20. Több, az iOS-ből származó alkalmazást integráltak bele, mint pl. a telepített alkalmazások gyors és kényelmes megjelenítését biztosító Launchpad-et. A verzió immár nem támogat 32 bites rendszereket. Többek között emiatt a Lionnak már nem lett része a Rosetta, ezzel megszűnt a PowerPC-s alkalmazások futtatásának lehetősége az új OS X-en. Módosították a grafikus felhasználói felületet. Újdonság volt az automatikusan eltűnő scroll bar, amely csak használat közben jelenik meg, valamint a Mission Control megjelenése, mely a korábbi Exposé, Spaces és Dashboard alkalmazásokat egyesítette.
OS X 10.8 Mountain Lion[6] 2012. július 25. Az OS X 9. verziója, melyet az Apple 2012. február 16-án jelentett be a honlapján mint az OS X 10.7 Lion utóda.[7] 2012. július 25-étől tölthető le az App Store-ból 15,99 euróért. Az Apple a korábbi verzióknál használt Mac OS X elnevezés helyett a Mountain Lion esetében már következetesen az OS X nevet használja.[8] Több új funkciót vett át az iOS 5-ből. Támogatja a Game center-t és az iMessage szolgáltatást. Az iCal-ból az emlékeztetők és tennivalók listáját kezelő funkció egy önálló alkalmazásba, a Reminderbe került át, míg magát az iCal-t átnevezték Calendar-ra. Az új verzió támogatja az iWork dokumentumok iCloudban történő tárolását. Az iCloud egyúttal teljesen leváltotta a korábbi MobileMe szolgáltatást. Újdonság a szintén az iOS 5-ből származó Értesítési Központ (Notification Center).

A Mountain Lion több kínai nyelvi lehetőséggel is bővült. A Safari böngészőben keresőmotorként beállítható a kínai Baidu, valamint támogatja a QQ azonnali üzenetküldőt.

A megjelenést követő egy hónapon belül megjelent hozzá az első, 10.8.1 verziószámot viselő hibajavítás. Ez az iMessage, a Migration Assistant, a Safari böngésző, a Microsoft Exchange Server, valamint a Mail levelező kliens alkalmazásokkal kapcsolatos hibákat javított, valamint a laptopok esetében javítottak az akkumulátorhasználat optimalizálásán.

OS X 10.9 Mavericks 2013. október 20. Az OS X Mountain Lion utóda, 2013. június 10-én jelentették be. 2013. október 20-tól ingyenesen elérhető és frissíthető az App Store-ból. Újdonság benne a korábban csak az iOS-ben elérhető Maps és az iBooks alkalmazások. Megújul a Safari, a Calendar, a Notifications és a Finder is. Utóbbi újdonsága a teljes képernyős mód és a fülek használata. A Calendar kinézete teljesen más lett, új funkciókat kapott, például az időjárással és a Maps-el is összekapcsolták. Az iBooks-ban megjegyzéseket lehet fűzni egyes szövegrészletekhez.[9] Javítottak az iCloud integráción. Az Apple szakított az Mac OS X kezdeteitől alkalmazott névadási gyakorlattal és a nagymacskák helyett az új operációs rendszereket a továbbiakban kaliforniai helyekről fogja elnevezni. Így a 10.9-es OS X-t a Mavericks nevű népszerű kaliforniai szörfös partszakaszról nevezték el.[10]
OS X 10.10 Yosemite 2014. október 16. 2014. június 2-án, a Apple Worldwide Developers Conference-n jelentettek be és 2014. október 16-án jelent meg.[11] Nevét a híres nemzeti parkról kapta. Tovább javították az Apple más szolgáltatásaival és platformajival, pl. az iClouddal és az iOS-el az integrációt. Módosították a felhasználói felületet, ennek részeként több áttetsző elem jelent meg, újak az ikonok, valamint a rendszer alapértelmezett betűtípusát a korábbi Lucida Grande-ról Helvetica Neue-ra változtatták.
OS X 10.11 El Capitan 2015. szeptember 30. Az OS X Yosemite utóda az OS X 10.11 El Capitan, melyet 2015.június 8-án, az Apple Worldwide Developers Conference-n jelentettek be és 2015. szeptember 30-tól elérhető.
macOS 10.12 Sierra 2016. szeptember 20. 2016. szeptemberétől érhető el. Ennél a verziónál az Apple szakított az egy évtizeden át használt (Mac) OS X elnevezéssel és az iOS, tvOS, watchOS rendszerek közé integrálva már a macOS nevet használja. Újdonság, hogy a Siri személyi asszisztenst már az asztali gépekre is átemelik.
macOS 10.13 High Sierra 2017. szeptember 25.

[12]

Felhasználói élmény[szerkesztés]

Már az első bekapcsoláskor feltűnik, hogy az OS X felülete eltér a Windows alatt megszokottól. Alapértelmezetten a képernyő alján megtaláljuk a dokkot, ami érdekes keveréke a már futó és az épp nem futó, de gyakran használt alkalmazásoknak. A képernyő tetejét pedig a fix menüsor foglalja el, amin az épp fókuszban levő alkalmazás beállításait láthatjuk. Vannak továbbá menüsorban futó alkalmazások is – ilyen a képernyőképen látható csevegőprogram buborékja vagy konfabulator fogaskerekei is –, továbbá egyes programok visszajelző funkcióját is meg lehet itt jeleníteni (óra, hálózat, cpu terhelés stb.). Itt kap helyet a Tiger rendszerben bemutatott Spotlight kereső kezelőfelülete is.

A Unix-szerű rendszereknél megszokott módon a felhasználó számára egy felhasználói könyvtárat biztosít, a Home-ot, ahol teljes jogkörrel rendelkezik, hasonló jogokat élvez a felhasználó az általa létrehozott könyvtárakban is. Ezzel szemben a rendszerkönyvtárakhoz adminisztrátori jogosultság szükséges.

Feltűnő különbség továbbá, hogy a legtöbb alkalmazás egy .app fájlnak látszik, aminek bár megtekinthetjük tartalmát, a mindennapi használatban erre nincs szükségünk. Ez az Application bundle szerkezet az OS X egyik elődjéből a NeXTSTEP operációs rendszerből származik, ahonnan a rendszer a Mach mikrokernelt is örökölte. Ennek köszönhetően keveset kell válogatnunk az Applications könyvtárban, ha futtatható fájlt akarunk találni, hiszen minden .app-ot el tudunk indítani egy dupla kattintással.

Fontosabb tulajdonságok[szerkesztés]

  • Quartz és Quartz Extreme ablakkezelő rendszer, PDF alapú megjelenítés
  • OpenGL
  • 256×256 pixel méretig skálázható 32 bites színmélységű ikonok (10.5 Leopard óta 512×512 pixel a legnagyobb valós ikonméret)
  • Unicode alapú karakterkezelés
  • Egyszerűen állítható a rendszer nyelve (2005. augusztustól letölthető magyar lokalizációval)
  • Beépített monitorkalibrációs eszközök (grafikai és nyomdai felhasználás támogatása)
  • Gyors ablakváltás, asztal elérés az Exposé-val (10.3 Panther óta)
  • SpotLight keresőtechnika rendszerbe integrálása (10.4 Tiger óta)
  • Dashboard segítségével apró kiegészítő szerkentyűk (widgetek) futtatása az asztalon (10.4 Tiger óta)
  • Apache-, FTP-szerver-integráció

Hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz MacOS témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]