Google Fiók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Google Fiók
JelmondatOne account. All of Google.
URLmyaccount.google.com
FejlesztőGoogle
A Wikimédia Commons tartalmaz Google Fiók témájú médiaállományokat.

A Google Account vagy magyarul Google Fiók egy felhasználói fiók, mellyel hozzáférhetünk a Google szolgáltatásaihoz. A Google Account regisztrálása ingyenes. A Google termékek különböző szolgáltatásaihoz nincs szükség fiókra, például: Google kereső, YouTube, Google Könyvek, Google Térkép. Ugyanakkor egyes funkciók használatához (pl. videók feltöltéséhez YouTube-ra és szerkesztésekhez a Google Térképen) Google Fiók szükséges. Bármilyen e-mail címmel lehet regisztrálni, nem szükséges Gmail fiókot nyitni. Egy Google-fiók létrehozása után, a tulajdonos szelektív módon be-, vagy kikapcsolhat különböző Google alkalmazásokat.

A Google fiók felhasználói Google profilt hozhatnak létre, hogy a Google termékeken megjelenő bemutatóikat más Google felhasználók számára konfigurálhassák. Egy Google profilt össze lehet kapcsolni egy felhasználó különböző közösségi hálózatán, képhirdetési webhelyeken, valamint különböző blogokon.

Elérhető Google alkalmazások[szerkesztés]

Biztonság[szerkesztés]

A Google fiók létrehozásakor a felhasználóknak kell biztosítaniuk egy helyreállítási e-mail címet, amely lehetővé teszi a jelszó visszaállítását, ha ezt elfelejtették vagy ha a fiókjukat feltörték. Egyes országokban, például az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Indiában a Google igényelheti telefonszámának használatát ha új fiók létrehozásakor sms-sel vagy hangüzenettel küld egy érvényesítési kódot. A Google két lépéses bejelentkezési lehetőséget is kínál-a hackelés elleni további biztonság érdekében-, amely minden alkalommal kér egy érvényesítő kódot, amikor a felhasználó bejelentkezik a Google fiókjába

Fiók blokkolása[szerkesztés]

A Google különböző okokból tilthatja le a fiókot, például a "szokatlan tevékenységet" , vagy "nem eléggé idős", hogy Google-fiókot birtokoljon. Az újbóli aktiválás a személyazonosság igazolásával (érvényes fényképes igazolvány) vagy 0,30 dollár hitelkártyával lehetséges. Más módszerek (például faxküldés vagy feltöltött dokumentumok feltöltése) emberi interakciót igényelnek, és néhány napot vagy néhány hetet igényelnek.

Harmadik fél általi felhasználás[szerkesztés]

A hitelesített webes alkalmazások szolgáltatója átruházhatja a hitelesítési funkciót a Google-ra. Amikor egy felhasználó megpróbál hozzáférni egy biztonságos forráshoz a harmadik fél webhelyén, átirányítják a Google Fiók bejelentkezési oldalára. Itt meg fogják magyarázni, miért kell bejelentkezniük a Google hitelesítő adataival. A képernyőn megjelenik minden olyan adat, amelyet a harmadik félnek meg kell osztani. Miután a hitelesítés sikeres volt, a felhasználó átkerül a referenciahelyre, és egy olyan tokennel rendelkezik, amely azonosítja őket, hogy bejelentkeztek a Google-on keresztül.

Tevékenységkövetés[szerkesztés]

A 2016-ban indított "Saját tevékenység" nevű eszköz - amely felülírja a Google keresési előzményeit és a Google Internetes előzményeit - lehetővé teszi a felhasználók számára a Google által nyomon követett adatok megtekintését és törlését. Az eszköz megmutatja, hogy mely weboldalakat használták a Chrome használatával a bejelentkezéskor, a használt eszközökön, a használt alkalmazásoknál, a Google-termékekkel kölcsönhatásban, stb. Az összes információt egy idővonalhoz hasonló elrendezés határozza meg. A felhasználók úgy dönthetnek, hogy teljesen letiltják a követést, vagy eltávolítanak bizonyos tevékenységeket, amelyeket nem akarnak nyomon követni.

További információk[szerkesztés]