Ugrás a tartalomhoz

Google Hírek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Google Hírek
Vállalkozás típusanews aggregation website
Oldal típusahírösszefoglaló webhely
Elérhető nyelv(ek)arab, bengáli, bolgár, kantoni, kínai, cseh, holland, angol, francia, német, görög, héber, hindi, magyar, olasz, indonéz, japán, kannadai, koreai, lett, Litván, malajalam, norvég, lengyel, portugál, román, orosz, szerb, spanyol, svéd, tamil, telugu, thai, török, ukrán, vietnami
Alapítva2002 Szeptember
Elődje(i)
  • Google Play Newsstand
  • Google News & Weather
Származási országAmerikai Egyesült Államok
TulajdonosGoogle
URLnews.google.com
Kereskedelmi?Igen
RegisztrációNem elérhető
Státuszaktív
SzolgáltatóGoogle
MotorGoogle
A Wikimédia Commons tartalmaz Google Hírek témájú médiaállományokat.

A Google Hírek egy speciális hírösszefoglaló szolgáltatás, amelyet a Google fejlesztett ki. A Google Hírek alkalmazásként is elérhető Androidon, iOS-en és webalkalmazás formájában is.

A Google 2002 szeptemberében egy béta verziót adott ki, a hivatalos alkalmazást pedig 2006 januárjában tették közzé. A kezdeti ötletet Krisna Bharat fejlesztette ki.

A szolgáltatást a világ legnagyobb hírgyűjtőjeként írták le. 2020-ban a Google bejelentette, hogy egymilliárd dollárt költenek kiadókkal való együttműködésre, a Showcases létrehozására.

Története[szerkesztés]

2013-tól a Google Hírek több mint 50 000 hírforrást tartalmazott világszerte. 2012 márciusában több mint 60 régió 28 változatban készült változatai voltak elérhetőek. 2015 szeptemberében a szolgáltatást a következő 35 nyelvre fordították le: arab, bengáli, bolgár, kantoni, kínai, cseh, holland, angol, francia, német, görög, héber, hindi, magyar, olasz, indonéz, japán, kannada, koreai, lett, Litván, malajálam, norvég, lengyel, portugál, román, orosz, szerb, spanyol, svéd, tamil, telugu, thai, török, ukrán és vietnámi.

A szolgáltatás azokat a cikkeket tartalmazza, amelyek az elmúlt 30 napban jelentek meg különféle híroldalakon. A Google Hírek összesen több mint 20 000 megjelenítő tartalommal rendelkezik. Az angol nyelv esetében körülbelül 4500 webhelyet tartalmaz magában; általában más nyelveknél kevesebbet. Címlapja nagyjából a cikk első 200 karakterét és egy linket tartalmaz a nagyobb tartalomra. Előfordulhat, hogy a weboldalak előfizetéseket igényelnek; az előfizetéshez szükséges webhelyeket a cikk leírása tartalmazza.

2009. december 1-jén a Google bejelentette az "első kattintás nélküli" programot, amely 2008 óta működik, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy cikkeket keressenek és olvassanak egy fizetési fal mögött. Az olvasó első kattintására a tartalomra ingyenes, és az utána lévő számot a tartalomszolgáltató állítja be. A Google 2009. december 1-jén megváltoztatta irányelveit, és napi öt cikkre korlátozta az elérést a kiadói visszaélések elleni védelem érdekében. Ezt az irányelvet 2015. szeptember 29-én ismét megváltoztatták, amikor ez a korlát napi három cikkre változott. 2017 októberében ezt a programot felváltották egy "rugalmas mintavételi" modellre, amelyben minden kiadó kiválaszthatja, hogy hány szabad cikket engedélyez.

A Google Hírek elrendezését 2011. május 16-án jelentősen átdolgozták.

2011. július 14-én a Google bevezette a Google News Badgest, amely viszont 2012 októberében megszűnt.

Ezenkívül 2011 júliusában a Google Hírek angol verziójának Sci/Tech szakaszát két részre osztották: tudomány és technológia. Bejelentették, hogy ezt a szakaszfelosztást más nyelvű verziókon is elvégzik majd, de 2013-ban eldöntötték, hogy a felosztást inkább nem alkalmazzák a Google Hírek összes nyelvi változatában. 

2017 júniusában a Google Hírek asztali verziója alapos átalakításon ment át, amelynek a Google szerint az volt a célja, hogy "hozzáférhetőbbé és könnyebben navigálhatóvá tegye a híreket ... újból a tényekre összpontosítva, a különböző nézőpontokkal és a felhasználók jobb irányításával". Mégis számos lehetőséget, például a keresőeszközök menüt eltávolítottak az újratervezéssel, ami sokkal jobban megnehezítette a keresést. Most kártyaformátumot használ a kapcsolódó hírek csoportosításához, és az Engadget összefoglalása szerint "már nem úgy néz ki, mint egy keresési eredményoldal", eltávolítva a szövegrészleteket és a kék hivatkozásokat.

A felhasználók elrejthették előzményeikben a hírforrásokból származó cikkeket. Ezek a rejtett források továbbra is felsorolhatók a felhasználó beállításaiban, azonban ezeket a kizárásokat már nem tartják be. A hírforrások kizárásának lehetősége már nem jelenik meg.

A Nature Human Behavior című folyóirat 2020-as tanulmánya szerint a Google Hírek a helyi sajtóorgánumokat helyezi előtérbe, amikor az egyének kifejezetten a helyi érdekű témákhoz kapcsolódó kulcsszavakra keresnek.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Google News című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.