Google Notebook

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Google Notebook
Notebook logo.png
Google Notebook képernyőkép
Google Notebook képernyőkép

Fejlesztő Google
Legfrissebb stabil
kiadás
1.0.0.22 (2008. augusztus 21.)
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Kategória
A Google Notebook weboldala

A Google Notebook, a magyar nyelvű változatban Google Jegyzetfüzet, a Google egy ingyenes szolgáltatása. Lehetővé teszi az internetes adatgyűjtés során a gyors jegyzetelést internetes jegyzettömbökbe, amiket a Google online tárol.

A Google Notebookkal szöveget, képeket, hivatkozásokat lehet elmenteni, ami aztán bárhonnan hozzáférhető. A szolgáltatás a honlapján kívül elérhető böngészőkiterjesztéseken keresztül is (jelenleg csak a Firefoxhoz és az Internet Explorerhez érhető el). A Firefox kiterjesztés jelenlegi verziószáma 1.0.0.20.

A kiterjesztés lehetővé teszi, hogy a weboldalakon kijelölt részt jobb egérkattintással azonnal hozzáadjuk a Notebookhoz, valamint a status baron megjelenő "Open Notebook" szövegre kattintva böngészhetjük és szerkeszthetjük a jegyzeteinket.

Néhány hónappal a Firefox kiterjesztés kiadása után a Google a bejelentkezett felhasználók kereső találatai mellé egy "Note this" linket tett. A linkre kattintva egy Ajax interface nyílik meg, mely a kiterjesztéshez hasonló módon teszi lehetővé a linkek a Google Notebookhoz való hozzáadását.

Lehetőség van a notebookok megosztására is: egy notebook vagy meghatározott személyek számára (private) vagy mindenki számára (public) hozzáférhető lehet, nincs lehetőség egyenként felhasználói jogok kiosztására, mint például a Google Calendarnál.

Az egyes notebookokat többen is szerkeszthetik, őket e-mailen keresztül hívhatjuk meg.

A szolgáltatást 2006. április 10-én jelentették be, és 2006. május 16-án tették elérhetővé. Induláskor a notebookok közti keresés még nem működött. 2009. január 14-én a Google bejelentette, hogy nem folytatja a szolgáltatás fejlesztését.[1] A szolgáltatás nem elérhető új felhasználóknak, és a Notebook böngészőkhöz készült kiterjesztésének támogatását is beszüntetik, ugyanakkor akik már használják, továbbra is hozzáférhetnek a webes felületen. A bejelentés ellenére 2009 novemberében is működik a regisztráció a szolgáltatásra.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Stopping development on Google Notebook. A Google hivatalos Google Notebook blogja, 2009. január 14. (Hozzáférés: 2009. január 15.)