Internet Explorer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Internet Explorer
Internet Explorer 10+11 logo.svg
Windows 8.1 alatt futó Internet Explorer 11 a Magyar Wikipédia kezdőlapján
Windows 8.1 alatt futó Internet Explorer 11 a Magyar Wikipédia kezdőlapján

Fejlesztő Microsoft
Legfrissebb stabil kiadás 11.0.9 (2014. június 10.) [1] +/-
Legfrissebb fejlesztői kiadás 11.0.9431.0 +/-
Programozási nyelv C++[2]
Operációs rendszer Windows
Mac OS (2.0–4.5)
UNIX (4.0–5.01)
Platform
Elérhető 95 nyelven[3]
Állapot Aktív
Kategória Webböngésző
Hírcsatorna olvasó
Licenc Zárt forráskódú
Az Internet Explorer weboldala

Az Internet Explorer (korábban Microsoft Internet Explorer, rövidítve IE vagy MSIE), egy grafikus webböngésző, amely jelenleg a Microsoft Windows operációs rendszerek részét képezi. Az Internet Explorer volt egy időben a legelterjettebb böngészőprogram, részesedése a világpiacon 2013 szeptemberében 57,8% volt.[4]

Bár a program a különböző Windows verziókon kívül más platformokon is megjelent (Mac, UNIX, Solaris, HP-UX), ezen változatok fejlesztése félbemaradt.

Története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

A grafikus böngészők története a Tim Berners-Lee által fejlesztett WorldWideWeb nevű böngészővel kezdődött, majd a Marc Andreessen (NCSA) által fejlesztett, 1993 szeptemberében megjelent Mosaic-kal folytatódott. Később a Spyglass nevű cég megvásárolta a Mosaic licencét, hogy elkészítse saját webböngészőjét. A szoftver elkészült, igaz, az eredeti kódból semmit se használtak fel. A Spyglass Mosaic nem volt népszerű, de 1995-ben a Microsoft megvásárolta a licencét. A megállapodás alapján a cég negyedéves díjat és a programból származó bevétel egy részét fizette a fejlesztőknek. A böngészőt továbbfejlesztették, és átnevezték Internet Explorerre.

Első kiadása az 1995 augusztusában megjelent Microsoft Plus! for Windows 95 csomagban látott napvilágot. 1.5-ös változata a Windows NT számára készült és támogatta az egyszerű táblázatokat. Az 1995 novemberében kiadott 2.0-s verzió Windows 95 és NT platformra jelent meg, majd 1996 áprilisában Windows 3.11-re és Macintoshra is portolták. Főbb újdonságai az SSL, cookie, VRML, továbbá a hírcsoportok támogatása volt.

Az 1996 augusztusában megjelent 3.0-s változat már a Windows 95 OSR2 mellé csomagolva érkezett, de ekkor még nem volt integrálva az operációs rendszerbe. Mivel közvetlen bevételt nem hozott, a Microsoftnak csak a negyedéves díjakat kellett kifizetnie a fejlesztőcégnek. A Spyglass ekkor ajánlatot tett a Microsoftnak a felvásárlásra. Az üzlet létrejött, a böngésző 8 millió dollárért[5] a Microsoft birodalom egyik építőköve lett. A 3-as verzió magába foglalta az Internet Mail levelező, a News 1.0 hírolvasó és a Windows Address Book címjegyzék alkalmazásokat is. Fejlettsége megközelítette a Netscape Navigatorét: támogatta a Netscape bővítményeit (NPAPI), az ActiveX-et, a stíluslapokat (CSS), és a JavaScript visszafejlesztett változatát, a JScriptet.

Böngészőháborúk korszaka[szerkesztés]

Következő, 4-es változata a Windows 98-ban jelent meg, 1997 októberében. Ez volt az első olyan változat, melyet valamilyen szinten integráltak az operációs rendszerbe. Érdekes újítása volt az Active Desktop, melynek segítségével webes tartalmat lehet beállítani a munkafelület hátterének. Az Active Channel technológia segítségével ennek tartalma automatikusan frissült a beállított webhelyről. A technológia egy XML szabványra, a CDF-re épült, ami tulajdonképpen a ma széles körben használt tartalomkövetők (mint például az RSS) előszelének tekinthető. Ez a böngészőváltozat még ingyenes szoftverként, külön is letölthető volt Windows 95, Windows 98, és Windows NT rendszerekre. Támogatta a dinamikus (DHTML) weblapokat. Az elavult Microsoft Internet Mail levelező és News hírolvasó programokat a böngészőbe integrált Outlook Express 4.0-ra cserélte.

1998 szeptemberében érkezett a folytatás, megjelent az Internet Explorer 5. Főbb újdonságai voltak a kétirányú szöveg, a közvetlen XML / XSL támogatás, és a továbbfejlesztett CSS 1 és 2 támogatás. Az 5-ös változat három kiadást élt meg: egy fejlesztői előzetest 1998 júniusában (5.0b1), egy nyilvános bétát 1998 novemberében (5.0b2) és a végleges kiadást 1999 márciusában (5.0). A szeptemberi megjelenés csak a Windows 98-ban volt elérhető. Ez volt az utolsó olyan változat, ami megjelent Windows 3.1x és Windows NT 3.x rendszerekre is. Egy sor biztonsági folt kisjavítást, és hibajavítást tartalmazó változat, az Internet Explorer 5.5 2000 júliusában, a Windows Millennium Edition (röviden: Windows Me) operációs rendszerben jelent meg.

A 6-os verzió a Windows XP-ben debütált 2001. október 25-én. Jobbára a felhasználói adatok védelmét, és a biztonságot növelték a fejlesztők. Ebben a változatban jelentek meg a W3C által fejlesztett P3P technológia támogatását célzó eszközök.

Mivel a böngésző mára a Windows operációs rendszerek szerves részét képezi, teljes eltávolítása gyakorlatilag nem lehetséges. Ez a tény nagy port kavart a piacon, és mindmáig trösztellenes perek százai kötődnek az alkalmazáshoz. A konkurencia monopóliummal való visszaélésnek véli az előre telepített szoftvert, a Microsoft szerint azonban a böngésző nélküli operációs rendszer félkarú óriás és a felhasználók érdekében integrálták a rendszert.

Nem az integráció volt az egyetlen probléma. A böngészőháború egyik fontos pere az Egyesült Államokban kezdődött. Visszaélést fedeztek fel a Microsoft OEM partnereivel kötött szerződéseiben, amely arra kötelezte őket, hogy a Microsoft Windows mellé telepítsék az Internet Explorer böngészőt, ugyanakkor megtiltotta, hogy az alapértelmezésben az Asztalon található Internet Explorer ikont más böngésző parancsikonjára cseréljék.

2000. április 3-án Jackson bíró feltárta bizonyítékait, miszerint a Microsoft kenőpénzt fizetett bizonyos cégeknek az Internet Explorer terjesztéséért cserébe, hogy teljesen kiszorítsa ellenfelét a különböző értékesítési csatornákból.[6] Jackson a helyzet megoldása érdekében javaslatot tett a cég kettébontására, erre azonban nem került sor, hónapokkal később a Microsoft egyezségre jutott a bírósággal. Az amerikai államok többsége elfogadta a megállapodást.

Egyes régiókban (így például az Európai Unióban is) külön böngésző nélküli Windows változat kiadására kényszerítette a bíróság a Microsoftot. Ennek azonban csekély hatása van a piacra, a böngésző nélküli Windows rendszerből gyakorlatilag elhanyagolható mennyiség fogy.

A Microsoft apróbb trükköket is bevetett a népszerűség érdekében, például a saját webszerkesztő alkalmazásával készült lapok helytelenül jelentek meg a versenytárs böngészőkben. Egy alkalommal olyan kódot építettek a Microsoft honlapjának forrásába, ami lehetetlenné tette az Opera böngészővel való megtekintést. A cég honlapjának szolgáltatásai, mint például a Windows Update, a mai napig se működnek más böngészőprogrammal.

Végleges integráció[szerkesztés]

2003. május 7-én egy online beszélgetés alkalmával Brian Countryman, az Internet Explorer programmenedzsere elmondta, hogy felhagynak a böngésző operációs rendszeren kívüli disztribúciójával, azaz valószínűleg a 6-os az utolsó olyan változat, amelyet külön le lehet tölteni. A böngésző fejlesztése a jövőben az operációs rendszerrel együtt történik, frissítései az operációs rendszer frissítéseként jelennek majd meg. Ezzel megszűnik az a probléma, hogy valaki egy új rendszeren elavult verziót futtasson, ugyanakkor arra sem lesz mód, hogy egy új változatot egy másik operációs rendszerre telepítsenek. Ilyen esetben az Internet Explorer frissítése csak az operációs rendszer frissítésével lesz megoldható. – Az elkészült Internet Explorer 7 végül Windows XP-re is letölthető lett, de csak a Windows Vista alatt működik teljeskörűen.

Aktualitások és a jövő[szerkesztés]

A 2005. február 15-én megrendezett RSA Conference 2005 rendezvényen Bill Gates bejelentette a böngésző új változatát, és várható megjelenését 2005 nyarára tette. Ennek kissé ellentmond, hogy a Windows Internet Explorer 7 csak az új operációs rendszerrel, a Windows Vistával együtt érkezett. Csak a Windows XP SP2, vagy ennél újabb rendszereken fut. (Windows XP Professional x64 Edition és Windows Server 2003 SP1)

2005. július 27-én az MSDN előfizetők számára elérhetővé vált a Windows Vista és a böngésző béta1-es változata. Az új változat egyik fő célja a felhasználók védelme a rosszindulatú programokkal szemben. Ezt az ún. Protected Mode funkcióval kívánják elérni: Vista operációs rendszer esetén a program egy elkülönített környezetben működik, így nem fér hozzá a rendszerállományokhoz: a programot érő bármilyen támadás legfeljebb a böngészőt érintheti, az operációs rendszer működését nem. Az IEBlog egyik bejegyzése[7] szerint végre támogatni fogja a PNG alpha channel-t, és megold néhány CSS formázási hibát. Támogatja a böngészőlapok használatát is, a modern böngészők egyik megszokott jellemzőjét. Ezen kívül az adathalászok ellen is megkísérli védeni a felhasználókat, a webhelyek tanúsítványainak vizsgálatával.

2006. október 18-án megjelent a 7-es Internet Explorer a Windows XP SP2 és Windows 2003 operációs rendszerekhez, egyelőre angol nyelven. A magyar verzió 2007. január 17-én vagy 18-án jelent meg. 2009. március 19-én jelent meg az Internet Explorer 8, egyből az összes nyelvi változatban. Az Internet Explorer 9 első publikus bétája 2010. szeptember 15-én látott napvilágot, a stabil változat 2011. március 14-én jelent meg, kizárólag Vista (illetve 2008 Server) és újabb Microsoft operációs rendszerekre.[8] A már csak Windows 7 (és Windows 2008 R2) alá készülő Internet Explorer 10 fejlesztése azonnal elkezdődött, az első publikus „Platform Preview”-t 2011. április 12-én adták ki.[9][10]

Verziótörténet[szerkesztés]

Szín Jelentés
Rózsaszín Régi fejlesztői kiadás, nem támogatott
Vörös Régi kiadás, nem támogatott
Narancssárga Régi kiadás, meghosszabbított támogatás
Sárga Régi kiadás, támogatott
Zöld Jelenlegi stabil kiadás
Lila Jelenlegi bétakiadás
Kék Jelenlegi fejlesztői kiadás
Verziótörténet
Főváltozat Alváltozat Kiadás dátuma Jelentős változtatások Kiadva ezzel
1 1.0 1995. augusztus Első kiadás Windows 95 Plus!
1.5 1996. január Kompatibilis a Windows NT 3.5-tel
2 2.0 Beta 1995. október HTML táblázatok és egyéb elemek támogatása
2.0 1995. november SSL, cookie, VRML, Internet hírcsoportok Windows NT 4.0
Windows 95 OSR1 Internet Starter Kit
2.01 Ismeretlen Jelentős hibajavítások
3 3.0 Alfa 1 1996. március HTML táblázatok, keretek és más elemek jobb támogatása
3.0 Alfa 2 1996. május VBScript és JScript támogatás
3.0 Beta 2 1996. július CSS és Java támogatás
3.0 1996. augusztus Végleges kiadás Windows 95 OSR 2
3.01 1996. október Hibajavítások
3.02 1997. március Hibajavítások
3.03 1997. Hibajavítások
4 4.0 Beta 1 1997. április Fejlettebb CSS és Microsoft DOM támogatás
4.0 Beta 2 1997. július Fejlettebb HTML és CSS támogatás
4.0 1997. szeptember Fejlettebb HTML és CSS támogatás Windows 95 OSR 2.5
4.01 1997. november Hibajavítások Windows 98
5 5.0 Beta 1 1998. június Bővebb CSS2 támogatás
5.0 Beta 2 1998. november Kétirányú szöveg támogatás, XML/XSL és több CSS tulajdonság
5.0 1999. március Végleges kiadás. Utolsó verzió ami támogatja a Windows 3.x-et és a Windows NT 3.x-et. Windows 98 SE
5.01 1999. november Hibajavítások Windows 2000
5.5 Beta 1 1999. december Több CSS tulajdonság, kisebb módosítás a keretek kezelésében
5.5 2000. július Végleges kiadás. Utolsó verzió ami támogatja a Windows 95-öt. Windows Me
5.6 2000. augusztus Kiadva a Windows Whistler build 2257-tel. Windows Whistler
6 6.0 Beta 1 2001. március Változások a CSS-ben, és jobb W3C megfelelés
6.0 2001. augusztus 27. Végleges kiadás Windows XP
6.0 SP1 2002. szeptember 9. Biztonsági folt. Utolsó verzió ami támogatja a Windows NT 4.0-át, Windows 98-at,Windows Me-t és a Windows 2000-t. Windows XP SP1
6.05 2003. október 1. Kiadva a Windows Longhorn 4051-es builddel. Lényegében azonos a 6.0 SP2-vel, kivéve, hogy az nem tartalmaz letöltésvezérlőt. Windows Longhorn build 4051-4094
6.0 SP2 2004. augusztus 25. Biztonsági folt. Popup és ActiveX blokkoló, bővítménykezelő. Támogatás véget ért 2010. július 13-án. Windows XP SP2
Windows Server 2003 SP1
6.0 SP3 2008. április 21. Utolsó frissítéseket tartalmazza XP SP3-hoz. Támogatott 2014. április 8-ig. Windows XP SP3
7 7.0 Beta 1 2005. július 27. PNG alpha channel támogatás, CSS hibajavítások, füles böngészés, EV SSL tanúsítvány támogatás, adathalászat-szűrő Windows Vista Beta 1
7.0 Beta 2 Preview 2006. január 31. nagyobb CSS javítások, webes hírcsatornák platformra integrálása, új GUI, gyorslapok
7.0 Beta 2 2006. április 24. Jobb CSS 2.0 és HTML 4.01 támogatás, CSS hibajavítások
7.0 Beta 3 2006. június 29. CSS szabványok szélesebb körű támogatása, hibajavítások
7.0 RC1 2006. augusztus 24. CSS szabványok szélesebb körű támogatása, hibajavítások
7.0 2006. október 18. Végleges kiadás Windows Vista
8 8.0 Beta 1 2008. március 5. CSS 2.1, HTML5, WebSlice, beépített fejlesztői eszközök
8.0 Beta 2 2008. augusztus 27. privát böngészés mód, bővített kereső, biztonsági frissítések
8.0 Pre-RC 1 2008. december 11. CSS hibajavítások, javított fejlesztői eszközök, kompatibilitási nézet, jobb kedvencek kezelése és egyéb kisebb változtatások UI, változások az InPrivate böngészés és a blokkoló módban Windows 7 Pre-Beta
8.0 RC1 2009. január 26. CSS hibajavítások, kisebb változások a kedvencek és a keresősávban Windows 7 Beta
8.0 2009. március 19. Végleges kiadás. Utolsó verzió ami támogatja a Windows XP-t Windows 7
9 9.0 Platform Preview 1 2010. március 16. HTML5, új JavaScript motor, új kinézet
9.0 Platform Preview 2 2010. május 5. Új letöltéskezelő
9.0 Platform Preview 3 2010. június 23. New UI, Download manager, New Tab page, Search in the address bar, Notification Bar, Add-on Performance Advisor
9.0 Platform Preview 4 2010. augusztus 4. CSS3 2D transforms and HTML5 semantic tags.
9.0 Beta és 9.0 Platform Preview 5 2010. szeptember 15. új kinézet, letöltéskezelő, új lap oldal, összevont cím- és keresősáv
9.0 Platform Preview 6 2010. október 28. Performance improvements, Tracking Protection, ActiveX Filtering, paste and navigate, enhancements to user interface, and support for the W3C Geolocation API.
9.0 Platform Preview 7 2010. november 17. Improved performance, improved Tracking Protection, and the option to pin multiple targets per page. Last version supported on Windows Vista.
9.0 Release Candidate és 9.0 Platform Preview 8 2011. február 10. WebM támogatás, Tracking Protection
9.0 2011. március 14. Improved performance, improved Tracking Protection, and the option to pin multiple targets per page. Utolsó verzió ami támogatja a Windows Vistát.
10 10.0 Platform Preview 1 2011. április 12. Support for CSS3 multi-column layout, CSS3 grid layout, CSS3 flexible box layout, CSS3 gradients, and ES5 strict mode.
10.0 Platform Preview 2 2011. június 29. Support for Positioned Floats, CSS stylesheet limit lifted, CSSOM Floating Point Value support, Improved hit testing APIs, Media Query Listeners, HTML5: Support for async attribute on script elements, HTML5 Drag and Drop, HTML5 File API, HTML5 Sandbox, HTML5 Web Workers, and some Web Performance APIs.
10.0 Developer Preview (Platform Preview 3) 2011. szeptember 13. Support for Windows 8, CSS 3D Transforms, CSS Text shadow, SVG Filter Effects, Spellchecking, Autocorrection, local storage with IndexedDB and the HTML5 Application Cache, Web Sockets, HTML5 History, and InPrivate tabs. Windows 8 Developer Preview
10.0 Developer Preview (Platform Preview 4) 2011. november 29. Windows 8 Developer Preview
10.0 Consumer Preview (Platform Preview 5) 2012. február 29. Improved performance and support for more HTML5[11] Windows 8 Consumer Preview
10.0 Release Preview (Platform Preview 6) 2012. május 31. Windows 8 Release Preview
10.0 RTM 2012. október 26. Végleges kiadás Windows 8 RTM
11 11.0 Developer Preview 2013. június 26. A Windows 8.1 Developer Preview együtt előzetesével adták ki Windows 8.1 Developer Preview
11.0 2013. október 17. A Windows 8.1-gyel együtt jelent meg. Windows 8.1
Főváltozat Alváltozat Kiadás dátuma Jelentős változtatások Kiadva ezzel


Kritikák[szerkesztés]

A Internet Explorert korábban rengeteg kritika érte, főleg biztonsági hiányosságok okán. Ezek részletezése hosszú oldalakat töltene meg, angol nyelven itt lehet tájékozódni a részletekről: Criticisms of Internet Explorer

Másik igen komoly probléma a 6.0-s (de különösképpen az az alatti) programverziókkal, hogy sok mindenben eltérnek a webes szabványokat összefogó és kezelő World Wide Web Consortium (W3C) által kidolgozott szabványoktól, főleg az XHTML és a CSS terén, ami megnehezíti a webdesignerek munkáját. A másik oldalról viszont célszerű megjegyezni, hogy mivel a szabvány a legtöbb problémára több alternatív megoldást is nyújt, ezért ezek ismeretében máig lehet olyan weboldalakat készíteni, ami a régi Internet Explorereken is tökéletesen használhatóak és jól jelennek meg, ugyanúgy, mint a legmodernebb böngészőkön, és ezek mellett megfelelnek az ajánlásnak is. A 7-es verzióval a Microsoft komoly lépéseket tett e hiányosságok pótlására, az újabb verziókban ígéri a szabványosítás további erősítését, melynek érdekében együttműködik a W3C szervezettel.

Az Internet Explorer egyeduralma alatt számos olyan gyakorlat alakult ki, például az eredeti dobozmodell vagy a böngésző eseménykezelése, amelyet a weboldalak túlnyomó részén használtak. A W3C – melynek tagjai a Microsoft vetélytársai is – viszont olyan szabványt dolgozott ki, ahol ezt nem vették figyelembe, így meglehetősen visszásan hivatkoztak arra, hogy az Internet Explorer nem felel meg ezeknek az ajánlásoknak. Az új dobozmodell azóta részben meg is bukott (mivel a gyakorlatban kiderült, hogy az eredeti sokkal jobban használható), mert a CSS 3-ban ismét bevezetésre került a régi.

Az Internet Explorer 8-as változatának megjelenésekor a Microsoft úgy nyilatkozott, ez a leggyorsabb böngésző: ezzel szemben a Sunspider, a Celtic Cane és a V8 tesztprogramok szerint egyaránt a leglassabbnak bizonyult öt elterjedt böngésző legfrissebb elérhető verziója közül (2009. március 20.).[12]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Internet Explorer témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Internet Explorer 11.0.9 Now Available for Download (angol nyelven). Softpedia. (Hozzáférés: 2014. július 1.)
 2. Top 10 best applications written in C/C++
 3. Internet Explorer 10 for Windows 7 released in 95 languages
 4. http://www.netmarketshare.com/browser-market-share.aspx?qprid=0&qpcustomd=0
 5. Paul Thurrott: Microsoft and Spyglass kiss and make up, 1997. január 22.
 6. http://www.usdoj.gov/atr/cases/f3800/msjudgex.htm
 7. IE7 beta 1 – A few details…, IEBlog, 2005. április 23. (angolul)
 8. A More Beautiful Web Launches on March 14th. The Windows Blog
 9. Muchmore, Michael: Internet Explorer 10 drops Vista support. PC Magazine. Ziff Davis, Inc, 2011. április 15. (Hozzáférés: 2011. április 21.)
 10. Keizer, Gregg: Windows Vista: No IE10 for you. Computerworld. Computerworld Inc, 2011. április 13. (Hozzáférés: 2011. április 21.) „When Vista users try to install the IE10 preview, they see a dialog box that reads, "Windows Internet Explorer Platform Preview does not support any operating system earlier than Windows 7," after which the installation process terminates.”
 11. Windows Consumer Preview: The Fifth IE10 Platform Preview
 12. Csak a készítője szerint gyors az új Explorer (Index, 2009. március 20.)