Windows Aero

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Windows Aero a Windows Vista, opcionálisan a Windows Server 2008, és a Windows 7 grafikus felülete, amit 2006 novemberében adott ki a Microsoft. A neve egy angol betűszóból származik: Authentic (eredeti), Energetic (erőteljes), Reflective (tükröződő) és Open (nyitott). Áttekinthetőség, tisztaság, új áttűnések, animációk, élő ikonok és előnézeti képek jellemzik az új generációs felületet, ami alaposan igénybe veszi a hardvert is. Alkalmazásához javasolt egy jobb teljesítményű videókártya, például NVIDIA Geforce FX vagy ATI Radeon 9500 128 MB videomemóriával. A Microsoft a következő konfigurációt látja el Vista Premium Ready PC jelzéssel, amelyen zökkenőmentesen fut az Aero felület:

  • 1 GHz 32-bit (x86) vagy 64-bit (x64) processzor
  • 1 GB rendszermemória (RAM)
  • DirectX 9 kompatibilis Windows Display Driver Model (WDDM) driver, és 128 MB videomemória (VRAM)
  • 40 GB-os merevlemez 15GB szabad hellyel
  • DVD-ROM meghajtó
  • hangkártya és internetes hozzáférés

Történelem[szerkesztés]

Csakúgy, mint a Windows XP esetében, az AERO inkonjait is a The Iconfactory[1] nevű cég tervezte. A Windows Vista Beta 1 kiadása előtt még keveset láthattunk a Windows Aero-ból. Az előző grafikus kezelőfelületek: a Plex, melyet a Windows Longhorn 3683-4029-s kiadásaiban mutattak be, a Slate (4051-4083) és a Jade, ami valójában a Windows Aero elődje volt (4074-4083). A Microsoft az 5048-as Vista (projekt neve Longhorn) verziójában kezdte alkalmazni a Windows Aero kezelőfelületet. Az 5219-es verzió volt az első, ami tartalmazta a teljesen működő Aero-t. Az 5270-es verzió (2005 decemberében adták ki) tartalmazta az Aero kvázi kész verzióját a Microsoft szerint, habár néhány stílusbeli változás történt azóta és az operációs rendszer kiadása között.

Eredetileg az AERO három különböző szinten jelent volna meg. Egy „To-Go” kódnevű változat, mely teljesen nélkülözte volna a Desktop Window Managert (DWM). A következő szint az AeroExpress, melyből számos funkció hiányzott volna és végül az Aero Glass. Ám 2005 decemberében a Microsoft bejelentette, hogy csak két szint lesz elérhető a „Windows Vista Aero” és a „Windows Vista Basic” oly módon, hogy az „Express” szint az új „Windows Vista Aero”-ba integrálódik. A rendszer finomhangolásához a Vezérlőpulton megjelent egy applet, mellyel az AERO egyes funkciói akár ki is kapcsolhatók a régebbi, kisebb teljesítményű videókártyákon való jobb felhasználói élmény elérése érdekében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Iconfactory: Iconfactory : Design : Windows Vista. (Hozzáférés: 2009. február 27.)

További információk[szerkesztés]